luni, 4 mai 2020

Privind spre economie cu teamă

Suntem în a cincizecea zi de la declararea stării de urgență. În timp ce croitorașii de la guvernare, în frunte cu Plăvanul național, se bat cu cărămida în piept, economia e în moarte clinică.

Așa cum am spus de la început, în loc să protejeze populația, guwernerul a preferat infectarea prealabilă a acesteia prin întârzierea nejustificată a măsurii carantinării tuturor celor care intrau în țară, indiferent dacă erau diasporeni sau turiști întorși din concediu. Asta ar fi fost măsura corectă. De ce nu s-a aplicat? Ar trebui să-i întrebați sau, mai bine spus, ar trebui să adresați întrebarea șefilor lor.

Să lăsăm însă politica de-o parte și să ne întoarcem la economie. Estimările pe care le-am făcut la începutul crizei încep să se confirme. PIB-ul a scăzut pe primul trimestru cu 3.2%, confirmând ipoteza mea referitoare la impactul pe care fiecare lună nelucrată îl are în PIB. În condițiile în care aprilie și mai sunt luni practic nelucrătoare, mă aștept ca picajul pe trimestrul 2 să fie de aproape 7%(mai precis 6.9%).

Asta înseamnă, nici mai mult nici mai puțin decât că ne ducem în cap. Să vedem acum și restul problemuțelor. De consumat consumăm din import. Adică pe datorie, în condițiile în care exporturile sunt prăbușite. Ne așteptăm ca Dacia să reînvie, dar, așa cum am spus încă de la începutul anului, nu cred prea mult în acest scenariu din cauza problemelor structurale pe care le are Renault. Probabil Dacia va acoperi o gaură de cerere, dar în 1-2 luni veți avea o altă imagine. Așadar ce-i de făcut?

Sper să nu-mi aruncați în ochi programul IMM Invest deoarece e insuficient. De fapt am vaga impresie că e un vehicul prin intermediul căruia vor lua bani cei care trebuie, adică o nouă distorsiune în economie. Să nu fim pricinoși și să considerăm că IMM Invest e un program onest. Foarte bine, însă el conservă o economie care nici înainte nu reușea să-și acopere nevoile de la intern. Indiferent cum am da-o, problema majoră pe care o avem este cea a deficitului comercial care, în scurt timp, ne va apăsa teribil. Ce-ar fi trebuit să facă guwernerul până acum? Ei bine, fix asta: pași concreți în vederea reducerii deficitului comercial.

O să vă dau un singur exemplu: măștile chirurgicale. Plăvanul are de gând să instituie obligativitatea purtării măștilor în condițiile în care ele se importă. Poate să-mi spună cineva de ce în cincizeci de zile nu s-a făcut absolut nimic pentru fabricarea acelor măști în România? Se putea face la inițiativa statului sau, pur și simplu, printr-o asociere stat-privat, în care statul ajuta privatul pentru deschiderea facilității. Știți cât e investiția pentru o fabrică de producție a măștilor de la A la Z(incluzând aici și producția materialului respectiv din care se fac măștile)? Undeva la vreo 10 milioane de EUR. Vi se pare mult? Investiția s-ar fi amortizat în maxim un an. Dacă la începutul perioadei s-ar fi demarat proiectul, acum am fi „consumat” măști produse în România. Aveți idee de ce nu s-a făcut nimic în direcția asta?

E simplu, guwernerul nu dorește rezolvarea problemelor, ci adâncirea lor. Au promisiuni de credite, până-n iarnă când vor fi alegeri vor mima bunăstarea șoi eficiența, iar după ce vor câștiga puterea, bolovanul se va rostogoli peste toți. Problema va fi că austeritatea pe care-o vor impune nu va rezolva nimic, din contră, va adânci problemele. Și noi ajustări vor fi necesare, care ne vor scufunda și mai mult. Uite-așa transformi o țară bogată într-una aparținând lumii a treia.

Vă spun încă de pe acum. Plăvanii fac planuri pentru continuarea stării de urgență. Sau, mai rău, pentru înlocuirea celei de urgență cu una de necesitate pentru a putea să nu mai plătească șomajul tehnic. Asta înseamnă o cădere economică chiar mai mare de 6.9% în T2, probabil de peste 8%. Șomajul va exploda, iar imaginea pe care-o veți avea va fi una dezolantă.

Iată încă odată cum se răzbună istoria atunci când nu este înțeleasă. Mai țineți minte ce s-a întâmplat după ce i-ați dat mandatul a doua oară lui băsescu? Iată acum, după ce i-ați dat a doua oară tronul plăvanului, de data aceasta cu o generozitate maximă, cum se răzbună lucrurile. Și e abia începutul!

27 de comentarii:

  1. Dacă toți stau acasă de unde tot apar îmbolnăviri noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum adica amice , inca nu esti edificat?
      Fara sa ma gindesc prea mult iti pot da 10 MOTIVE, iar daca nu-ti ajung iti mai dau vre-o 20.
      Ia vezi ca pui cam prea multe intrebari! :)))

      Ștergere
    2. https://www.aljazeera.com/news/2020/05/tanzania-president-questions-coronavirus-kits-animal-test-200503174100809.html

      „Testele pentru depistarea coronavirusului folosite în Tanzania au fost respinse ca fiind neconforme de către președintele John Magufuli duminică, acesta susținând că mostre recoltate de la o capră și un fruct pawpaw au fost testate pozitiv cu COVID-19

      Asa apar imbolnavirile noi! De ce? Pt ca se poate!

      Ștergere
  2. Bine ar fi sa ne detasam de politica. Hai sa recunoastem ca epidemia de prostie a conducatorilor este ... globala. Cum de i-a cuprins pe toti deodata (exceptiile intaresc regula) dragostea de masuri dedicate punerii pe butuci a economiilor din intreaga lume? Este evident ca se straduiesc din rasputeri ca sa blocheze totul si sa nu mai functioneze nimic facand exact ceea ce n-ar trebui sa faca. Toti in acelasi cuget si simtire. Toti o apa si-un pamant.

    In loc sa ne lamentam si sa discutam discutii despre situatia din economie haideti sa privim in fata adevarul gol-golut: ceea ce se intampla este coordonat pentru distrugerea lumii vechi in vederea unui restart pe noi baze a lumii noi. Iar acest proces de distrugere va consta in colaps economic, foamete, razboi.

    Vor supravietui putini oameni iar aceia vor fi doar cetatenii reeducati care vor accepta fara cartire toate masurile aberante de control al persoanei. Vor fi in continuare sclavi fericiti ca si cei de acum (cu siguranta se va gasi o soma si pentru ei - vor deveni niste tampiti zambareti si atat).

    Oricine refuza sa inteleaga ca acesta este scenariul sufera grav de idiotenie si urmeaza sa intre, atunci cand ii va veni randul, in malaxor iar dupa 5 minute nimeni nu-si va mai aminti de el.

    Viitorul nu suna bine. Sigur ca ar fi nevoie de incurajare insa in aceasta situatie solutii omenesti chiar ca nu exista. Vorbim de solutii de a ne salva pielea, confortul si bunastarea asa cum o intelegem prin prisma valorilor societatii de acum.

    Putem insa salva ceea ce avem mai important: sufletul. El este vesnic si infinit mai important decat trupul care oricum ajunge tot oale si ulcele, indiferent cat este de pomadat si parfumat in timpul vietii dupa cum ne explica dl Liicheanu.

    Iar salvarea sufletului este la indemana fiecaruia. Aici nu mai este vorba de politica si economie ci doar de credinta sincera in Adevaratul Dumnezeu.

    Hristos a inviat!

    ps - daca totusi vreti si o solutie omeneasca, recititi articolul anterior al lui DD (fara comentarii care arata in general gradul de nebunie si de slaba intelegere al sclavilor).

    Micile comunitati izolate o vor duce un pic mai bine pentru o perioada cand sistemul va fi ocupat cu decimarea si zombificarea zonelor urbane aglomerate si apoi a celor usor accesibile. Pana la urma va ajunge si la acele comunitati. Nu va scapa nimeni.

    Dar pentru ca maine sa-ti fie un pic mai bine trebuie sa renunti de astazi la ceea ce ti se pare ca ai si sa mergi hotarat pe acel drum. Cu cat vei intarzia cu atat scad si sansele reale de a mai putea face un pas.

    Recomand plecarea doar celor care sunt suficient de nebuni incat sa creada in Dumnezeu. Numai asa poti renunta de bunavoie la puterea pe care ti-o da sistemul prin minunile tehnologice pentru a primi in schimb puterea direct de la Dumnezeu (care este mult mai mare si mai folositoare insa care se da numai celor care cred cu adevarat in El). Atentie asadar cui si cum va inchinati si cat de sinceri sunteti in sufletul vostru pentru ca la Dumnezeu nu merge cu jumatati de masura. Ori / ori. Alegerea este a fiecaruia.

    Doamne, ajuta poporului Tau cel binecredincios!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si care-i problema daca murim? Toti suntem datori cu o moarte.Cu cat vom fi mai multi care sa spunem NU la manipularile sistemului cu atat cresc sansele de a mai trai intr-o lume cata de cat normala. Nu trebuie sa ne punem mainile pe piept si nici sa mergem la tara pentru a fugi din fata primejdiei imediate.Hristos nu a fugit, chiar i-a zis lui Petru ca-i satana cand ii propunea fuga de misiunea pentru care venise. Hristos nu a fost un las, nu mai credeti modificarile facute in ultimii 300 de ani in dogma crestina. Apocalipsa nu-i obligatoriu sa aiba loc nici acum si nici in viitor, nu e nimic scris in stele.

      Ștergere
    2. Apocalipsa a fost scrisa cu aproape 2000 de ani in urma de catre Sf Ap si Ev Ioan si se va implini la milimetru. Ca spalatii pe creier nu cred ... este dreptul lor in libertatea pe care inca o au. In curand va fi ordin de sus si va scadea creditul social pentru cine va crede, asa ca se va schimba calimera.

      Cel putin la ortodocsi n-a schimbat nimeni Apocalipsa pana acum. Doar pe la sectari (ex. martorii lui Y cred in venirea lui mesia si imparatia lui pamanteasca de 1000 de ani).

      Ștergere
  3. UN PIC DE DEMNITATE – Adrian Păunescu

    Și dacă le-am pierdut pe toate,
    să ne păstrăm și noi atât,
    măcar un pic de demnitate,
    măcar să nu murim urât.

    Uite-asa, din una-n alta,
    am luat-o spre trecut,
    din aproape in aproape,
    am pierdut tot ce-am avut.

    Dă-le dracu’ de industrii,
    Lasă-l naibii de pământ,
    Noi să dezvoltăm comerțul
    Și vom fi de neînfrânt.

    Care brazdă, care pâine,
    noi, cu voia noastră, vai,
    dăm o nouă lovitură,
    bietului nivel de trai.

    Nici capitaliști nu suntem
    și în târgul mondial
    parcă am voi, prin jertfă,
    să ajungem capital.

    Pentru-a spune bună ziua
    o să cerem, într-o zi,
    aprobare de la N.A.T.O.,
    voie de la F.M.I.

    Asta-i era sclavagistă,
    instalată-aici, prin vot,
    cușca-n care, noi, ca oameni,
    am intrat, cu țări cu tot.

    Și ni-i dragă libertatea,
    dar, ce paradox sublim,
    că în Estul Europei
    suntem liberi să murim.

    Am trăit cu amăgirea
    jurămintelor de ieri,
    că-n elita mondială
    vom intra, ca parteneri.

    Și acum, ce deziluzii,
    și ce pradă de război,
    am ajuns, la noi acasă,
    cetățeni de rangul doi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Provoaca scisba!!!...Asa era in anii 90...ani de trista amintire
      Toti acesti -alesi- faceau pe prostii, DESI ERAU INITIATI SI SCOLITI despre NOUA INTELEGERE...ei se faceau ca nu stiau ce s-a intimplat si-i dadeau inainte cu asa zisa batjocoreala de genul vai-vai..."critica" care pica bine cu amarastenii, cu oamenii cu sufletul curat.

      Rusine lui Paunescu-ipocritul si listei lungi de PANARAME "atotstiutoare" care s-au perindat si contiua sa se perinda pe la SHIT-TV

      Ștergere
    2. Comentezi fara sa citesti sau, mai grav, fara sa intelegi. Analfabetismul functional naste monstri.

      Ștergere
    3. @ 20:58

      Asta tu nu intelegi ca proiectul socialismului industrial era terminat in tandem cu cel capitalist( insa este prea mult pentru tine, prietenii inteleg...), este vorba de un concept complex si nici nu ma astept de la cineva care imediat sare la folosirea invectivelor - lemn Tanase!

      Ștergere
    4. @ celalalt anonim

      Ti-am spus clar ca ai comentat fara sa citezti poezia sau fara s-o-ntelegi. Tu ai ceva cu sistemul, cu Paunescu, cu cine iti mai tii mintea ocupata dar nu faci un minim efort de a vedea mesajul poeziei.

      In genialitatea lui Paunescu a facut multe. Si bune si rele. Cine n-a gresit sa arunce primul piatra. Este insa o dovada de imbecilitate crasa ca sa nu recunosti meritele cuiva ori sa-l contesti din principiu chiar si atunci cand are dreptate in ce spune pe principiul ca are nu stiu ce bube-n cap si, in consecinta, nu este in stare de ceva bun.

      In aceasta poezie scrisa cu cca 17-18 ani in urma chiar spune multe. Mataluta tot asa de destept si de intelept erai pe vremea aia? Atunci era aproape o blasfemie sa spui ce zice el in poezie si, iata, acum constatam cu durere cata dreptate are.

      Numai atunci cand o sa ne vindecam de ura si de idei preconcepute vom putea construi ceva. Se pare ca, din pacate, niciodata.

      Ștergere
  4. Vezi ca s-au instalat linii noi de productie masti. Mai verifica si tu.
    Sunt asa o combinatie buna psd si pnl. Unii fac praf in perioade de crestere, ceilalti la fel in descrestere. Intre timp populatia decimata. Sa vezi val de plecari din 2021. Cam ultimii care mai contau. Din 2025 putem da foc, nu mai e mare lucru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Decimare înseamnă dispariția a 10%. Dacă ar fi doar decimare, poate nici n-ar fi atât de rău! Iar dacă pleacă tefeleii poate nici nu-i mare pagubă: exceptând aere, impresii şi datorii ăia n-au nimic. Nu poţi construi nimic cu ăia decât ură.
      2. psd-ul lui Dragnea, cu toate imbecilitățile și trădările, a generat cea mai mare creștere de venituri pentru omul de rând din istoria României. Dacă ceea ce a făcut Dragnea în 2017, începea cu 5-10 ani mai devreme, veniturile erau suficiente încât toți ăia 2-3 milioane eligibili la "sparanghel" în occident, să poată munci în România pe venituri similare.
      Să compari psd-ul lui Dragnea (care e mort și îngropat) cu celelalte dezastre din ultimii 30 de ani e chiar rupt de realitate.

      Ștergere
    2. Val de plecari zici... Serios? Si unde sa mai plece?...ia mai gindeste-te, ... poate nu realizezi ce se intimpla in jurul tau.
      Timpul le va lamuri pe toate!

      Ștergere
    3. Fix unde pleaca si ceilalti. Ajung multi la varsta de pensionare in vest, deci cerere de forta de munca sigur va fi. Iar un est european e de preferat unui asiatic sau african.
      Psd-ul lui Dragnea n-a facut vreo diferenta. S-a plecat din tara ca in timpul crizei. Un dezastru.

      Ștergere
    4. @Anonim 23:17 - obiectivitatea n-ar strica, dacă dorim o discuţie bazată pe argumente.
      Muncitorul în construcții avea înainte de lockdown, cam 3000 lei. Nu prea mai merita să plece salahor în vest la orice muncă.
      Dacă pe vremea beţivanului securist, erau profesori care, de foame, plecau să şteargă bătrâni la fund în Italia acum veniturile profesorilor au crescut semnificativ.
      La fel şi salariul minim care a ajuns de la 700 la 1400 net. Sigur, încă e mult prea mic pentru a opri plecarea legiunilor de salahori pe plantaţiile de sparanghel, însă totuşi e un mare progres. Iarăşi, creşterea substanţiala a venitului mediu cu aproape 50% din ultimii 3 ani.
      Problema e că acele creşteri de venituri trebuiau pornite de vreo 10-15 ani. E imposibil să repari, în 3 ani, problemele structurale de venituri generate în ultimii 30 de ani.

      Ștergere
    5. Chiar si cu salariile de acum, tot e mai buna oferta in afara.
      Salahorul din constructii e foarte bine platit si dincolo. Nu e munca usoara.
      Problema de acum e ca nu prea mai putem mari veniturile. Bugetul e tot salarii si pensii. Nici PSD nu mai avea marja.

      Ștergere
  5. "E simplu, guwernerul nu dorește rezolvarea problemelor, ci adâncirea lor."

    Asta fac toti prin Europa, cu mici exceptii.

    "Iată acum, după ce i-ați dat a doua oară tronul plăvanului, de data aceasta cu o generozitate maximă, cum se răzbună lucrurile."

    Exista o plata pt prostie si inconstienta! Trebuia sa vina, deoarece este inadmisibil sa-ti permiti cretinismele vazute anul trecut si etalate cu mare fala de prostimea tefelisto-rezistenta.
    Aveau impresia ca daca aleg pnl este un fel de titlu nobiliar. Un sas si un ungur se vor ocupa sa-i invete istoria la modul live, ca s-o nu poata uita asa usor.

    Vasile Stoica - Suferintele din Ardeal
    https://www.ancheteonline.ro/2018/11/ce-spunea-marele-unionist-vasile-stoica-despre-ocupatia-straina-din-ardeal-stapanirea-ungureasca-si-nemteasca-inseamna-moarte-sigura/

    Cine nu vrea sa invete din carti, atunci, pe propia piele! Nu poti sa-ti bati joc, la infinit, de orice este romanesc si de suferinta inaintasilor, fara ca intr-o zi sa nu apara si consecintele!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am dreptul ca cetatean sa "i-au glontul in piept" pentru a ajuta economia, la fel cum au facut strabunicii mei cand au aparat hotarele patriei si au fost trimisi sa moara in linia intai pe frontul de razboi.
    Cred că ar trebui să existe un amendament constituțional, un „drept la infecție” inalienabil al oricarui membru al societatii. Cine nu vrea sa uziteze de dreptul la infectie, poate sta acasa.
    INTERZICEREA "DREPTULUI LA INFECTIE" nu este decat o acoperire.
    Liberul albitru si libera alegere a omului a fost data de la inceputurile creatiei omului cand Adam si Eva au muscat din mar, o data la inselaciunea sarpelui, dar tot in libera alegere si o data ca sa o urmeze pe Eva, dar tot din libera alegere.
    Eu aleg dreptul de a musca din marul otravit.
    Cine nu vrea sa muste din mar sa stea acasa, sa stea somer, sa nu mearga la munca si sa astepte ca Iohanis si Orban sa ii trimita alimente, sa asculte obedient de tot ce il indruma tovarasul Basescu spre gloria Partidului si a conducatorului ei suprem.
    Glorie tie Orban, comandant mult iubit de a ne salva din foamete!
    Glorie tie Iohanis ca ne conduci catre calea cea neabatuta, iar farul tau calauzitor face lumina spre prosperitatea vesnica.
    Glorie tovarase Basescu ca ne aperi patria de dusmanii nevazuti.

    RăspundețiȘtergere
  7. https://gandeste.org/general/andrei-marga-trecerea-la-prostocratie-2/99181

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnul Dan credeți că se va ajunge la război mondial sau local?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au nevoie de haos. Orice varianta este buna! Ce vezi acum inseamna pregatirea acestuia.

      Ștergere
  9. Vreau să întreb: de ce mi se pare că tot mai multe femei iasă singure sau câte două pe stradă, nu trei sau mai multe ca mai înainte vreme, și sunt îmbrăcate cât de cât provocator? Chiar am observat de la debutul stării știți care. Poate că mi se pare... Însă nu prea mă înșel. Este ceea ce văd. Altă chestiune: vi s-a întâmplat să vi se pară că nu sunteți în siguranță într-un mare centru comercial? Mie mi s-a întâmplat astăzi, când am impresia că urma dacă eram cu 2 secunde mai i.diot (adică om cu idei multe) a mi se "lua" portofelul la un raion de lactate de alți 2 clienți prin dreapta și spate un fel de semiincercuire, însă m-am retras la timp...

    RăspundețiȘtergere
  10. o sa dea drumu partial la economia care munceste pentru Vest. Restul fortei de munca sta acasa si se pregateste sa isi aleaga o destinatie de munca in Vest.

    Statele au strans 19 mld pentru antivirus. Nu am mai auzit niciodata un buget asa mare pentru un singur virus.

    RăspundețiȘtergere
  11. Patrioatele in actiune:
    https://www.veteranstoday.com/2020/05/04/patriot-missile-fail-russian-steal-su-57-bombers-buzz-6-us-bases-unnoticed/

    RăspundețiȘtergere
  12. https://iosefinapascal.com/2020/05/04/asistenta-din-nyma-uit-la-ei-cum-omoara-oamenii-in-spitale-si-nu-pot-face-nimic/

    RăspundețiȘtergere
  13. https://parstoday.com/en/news/world-i99811-us_using_imf_world_bank_as_weapons_wikileaks

    https://www.globalresearch.ca/weaponizing-world-bank-imf/5672431

    https://geopolitics.co/2019/04/22/us-military-uses-imf-world-bank-as-unconventional-weapons/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)