marți, 12 mai 2020

Șahul geopolitic

SUA au ieșit terfelite rău în urmă Războiului din Vietnam. Eșecul catastrofal a limitat o perioadă de timp capacitatea Americii de a interveni pe plan mondial. În acea perioadă puterea care se ridica era Uniunea Sovietică. Chiar dacă ascensiunea imperiului comunist era și fabricată de către mediile interesate, oficialii americani simțeau pe propria piele pierderea de relevanță a țării.

Acela a fost momentul în care un diplomat genial, Henry Kissinger pe numele său, a pus la punct o strategie isteață de limitare a puterii Uniunii Sovietice. Americanii știau că oficialii chinezi sunt deranjați de atitudinea Moscovei care avea pretenția de a coordona întreg comunismul mondial. De altfel, existaseră mai multe „contre ideologice” între chinezi și ruși. Momentul respectiv a fost speculat de Kissinger, care a deschis căile unei colaborări diplomatice între China și SUA, asigurându-i pe oficialii chinezi de sprijinul american în lupta cu monstrul sovietic. Operațiunea - rămasă în istorie cu denumirea de diplomație triunghiulară - a fost una clasică de șubrezire a unui dușman printr-un interpus.

Tot în acea perioadă, Kissinger a spus că „așa cum China ne ajută acum să limităm expansiunea sovietică, la fel ne vor ajuta rușii pentru a preveni expansiunea chineză”. Iată-ne în pragul acelui moment. În ciuda falsei isterii amplificate mediatic a „amestecului rusesc” în alegerile americane, pare că ne aflăm într-un moment geopolitic deosebit de critic.

Fără doar și poate, ascensiunea economică a Chinei s-a datorat în mare parte SUA. Într-adevăr, politica de deschidere a lui Deng Xiaoping a permis realizarea succesului economic actual al Chinei, dar nu trebuie să uităm că fără marile investiții făcute de statele occidentale, țara ar fi rămas și-acum una destul de precar dezvoltată. Acela a fost însă impulsul inițial. Meritul Chinei a venit din determinarea sa, din strategia isteață de asimilare și îmbunătățire. Acest aspect e unul esențial: China, încă de la primele investiții, a avut în plan asimilarea cunoștințelor și dezvoltarea viitoare pe propriile picioare. Astfel, sub aparența unei îmbrățișări a strategiei globale, China a internalizat cât a putut de mult și a obținut controlul asupra tehnologiilor externalizate acolo. Mai mult, le-a dezvoltat profitând de lenea - și apoi înapoierea - celor care externalizaseră

În prezent SUA este o națiune aproape terminată. Întreaga industrie și-au mutat-o în China sub presiunea „geniilor” contabile de pe Wall Street. Trump, într-adevăr, a identificat corect problema chineză, însă n-a identificat-o până la capăt. Există cu adevărat un deficit comercial imens al SUA în raport cu China, însă nu aici e cauza problemelor. Chinezii, isteți fiind, i-au dat șah lui Trump punând un embargou asupra importurilor alimentare din SUA pentru ca apoi, la negocieri, să „cedeze”. Într-adevăr, după ce Trump a bătut cu pumnul în masă, chinezii au început să cumpere mai multe produse agricole din SUA. E acesta un câștig al SUA? Evident că nu: chinezii importă produse agricole - subvenționate de SUA pentru a fi „competitive” - și exportă mărfuri cu valoare adăugată mare. Cine câștigă?

E cât se poate de clar că din punct de vedere economic SUA e sufocată de dragonul chinez. Dacă mai adăugăm că, pe zi ce trece, influența SUA în lume e din ce în ce mai irelevantă, putem concluziona că țara se află într-un mat istoric. De-aceea singura șansă a SUA este reactivarea diplomației triunghiulare, de data aceasta cu Rusia contra China.

Întrebarea pe care și-o va pune oricine este „ce câștigă rușii?”. Și e cât se poate de normală o asemenea întrebare. De ce s-ar băga rușii la saramură, în condițiile în care în prezent au cu China un parteneriat care le merge bine? E o întrebare esențială. Și răspunsul e la fel de logic: pentru putere. SUA le-ar putea garanta rușilor, din nou, sfera de influență pe care-au avut-o în timpul Războiului Rece. Iar asta i-ar putea tenta pe ruși. V-ați gândit la o asemenea răsturnare a istoriei? Eu zic să n-o neglijați.

Într-un scenariu de acest tip, veți avea impresia că trăiți vremuri ireale. Veți vedea cum toți mâncătorii de căcat ai americanismului pe pâine vor deveni pro-ruși,cum toată Securitatea va trece docilă „în partea ailaltă” și cum toți cei care fuseseră catalogați pro-ruși, comuniști etc. vor deveni „agenți ai imperialismului”, „capitaliști nemiloși” s.a.m.d. Să-i vedeți pe toți mândruții, cartienii, tapalabii și ceilalți mânați de idealurile „frăției estice”.

Există însă și un mare „DAR”. E greu de crezut că rușii nu au viziunea istorică necesară realizării faptului că e riscant să dai vrabia din mână pentru cioara de pe gard. De asemenea, trebuie înțeles că viziunea primatului american nu mai e una care unește SUA. America e săpată din interior de propria birocrație, adeptă a unui globalism, pe cât de idealist, pe atât de idiot. Toate slugile globalismului din administrația americană trăiesc într-o lume imaginară, în care totul e în alb și negru. Într-o asemenea lume e simplu să-ți pierzi direcția, mai ales atunci când ai la ochi niște ochelari cu efect de negativ fotografic: brusc albul devine negru și invers. Din păcate ei n-au cum să-și dea seama de asta, mai ales în condițiile în care, cei mai mulți nu depășesc inteligența unui copil de trei-patru ani. Acum puneți alături de dihotomia politică din interiorul administrației americane poziția economică slabă a țării și aveți un cocktail toxic. Poate ieși ceva bun din asta?

Încă nu știm, sau, cum se spune, jocul încă se joacă. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze pe noi e că, în toată această nebunie, România nu are nici specialiști și nici patrioți. Iar aici avem probabil cea mai mare problemă a istoriei noastre: oficialii români aleargă disperați după stăpâni dispuși să ia în stăpânire hălci din țară contra unor sume derizorii. Iar cei care refuză n-o fac din compasiune, ci deoarece încă nu știu cum se vor așeza lucrurile.

33 de comentarii:

  1. Ai identificat corect mersul istoriei, Trump chiar are o apropiere de Rusia de la începutul mandatului, dar a fost catalogat mereu pro rus și globalist ii prin ObamaGate au împiedicat această apropiere pe care au intrezarit-o în mersul istoric. Acum ei se declară învinși deoarece dragonul chinez le-a dat șah mat, iar plandemia organizata și regizată de Fauci a fost armă economică contra Chinei cu scăderea tuturor economiilor.
    Dar apropierea SUA fata de Rusia nu va fi fără un război fizic în care să nu se vândă și consume câteva arme. Iar România va fi aici în punctul și momentul ei unic de jucat. Rolul ei internațional este terenul perfect care îl oferă de confruntare. Americanii vor muta toate bazele din Turcia la noi, Rușii vor ataca cu rachete Deveselu în prima confruntare. După care Rușii vin cu tancurile din Moldova. Războiul ruso-americaan se va da pe teritoriu românesc, iar politicienii noștri vor lăsa să se întâmple tot, ca asa e profețit. Românii care nu au emigrat încă vor deveni refugiați, Germania ii va primi cu brațele deschise mai ales ca în agricultură nu lucra nimeni asa bine ca românii și acum toți au nevoie de ei. După confruntare care va dura câteva luni, va începe reconstrucția țării si vor invita toate națiile aici, în special câteva anume. Apoi rușii și americanii vor fi ca frații cladind noua economie. În orice scenariu românii sunt carne de tun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol exceptional! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  3. Productia industriala a chinei este deja de peste 3 ori mai mare ca cea a sua. Despre ce vorbim? Ca umfla americanii pib-ul cu misculatiuni financiare este altceva dar realiatea este ca China a devenit de departe superputere si depaseste lejer sua. Nu si militar. Deocamdata. Insa in cativa ani se va rezolva si acest aspect daca va fi lasata s-o faca.

    Este evidenta asadar nevoia ca lumea sa fie busita serios ca sa-i puna pe toti la pamant pentru ca apoi sa se ridice numai conform selectiei si ascultarii. Criza care abia a inceput are acest scop. Si va continua pana va ajunge la culmi pe care nici nu vrem sa ni le imaginam de jale si durere fara mangaiere.

    China este promotorul adevaratului comunism care face cu ochiul lumii intregi. Cam tuturor occidentalilor le surade ideea scorului social si a supravegherii ubicue. Asa ca aici china este mai ddegraba un model.

    Singura a carei ideologie nu prea se pupa cu cea a lumii noi este acum rusia ce duce o politica declarata de protejare a interesului national. A ajuns pana la instrumentalizarea Bisericii in acest scop. Rezultatul este protejarea familiei firesti, lupta impotriva avortului, cultivarea patriotismului si tot ce conduce la definirea unei identitati nationale bazate pe iubirea de tara care vine dintr-o buna cunoastere a tarii in general. Cam exact ce nu se mai face la noi.

    Nu idealizez nici pe departe situatia din Rusia dar, ideologic vorbind, ei sunt adevaratul adversar al globalistilor. Din oportunism politic in urmatorii ani i se va alatura si china (scutul nuclear rus este de neinlocuit deocamdata) dar drumurile lor se vor desparti atunci cand china va deveni suficient de puternica incat sa fie invitata la masa stapaniilor care-i vor promite bogata Siberie in schimbul intoarcerii armelor. Asta va insemna sfarsitul Rusiei care nu va mai putea duce razboiul pe toate fronturile.

    Mai departe este greu de anticipat dar nu vad o alianta sua-rusia impotriva chinei. Rusii nu vor face niciodata asa ceva. Puterea de care vorbeste DD este o iluzie. Adevarata putere se cucereste, nu se cerseste iar politica lui Putin este cel mai bun argument. Rusia si-a cam invatat lectiiile si a reusit deja sa creasca o generatie de patrioti. Va fi infranta pana la urma insa va muri demn.

    Haosul care urmeaza va avea la baza criza si Revolutia (o veti recunoaste usor pentru ca va fi sub semnul curcubeului; atentie la Q - prietenii stiu de ce). Foametea si razboiul vin abia dupa aceea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "atentie la Q - prietenii stiu de ce)."

      Q nu exista!
      Oamenii inteligenti stiu acest lucru, prostii nu!
      Este doar o facatorie implementata de cei de sus pentru a potoli si calma masele de prosti.
      Trebuie sa fi incredibil de prost sa crezi ca un stat ce detine monopol pe toate planurile incepand de la politie, armata trecand pe la portavioane si submarine si ajungand la rachete nucleare si sateliti, plus o puzderie de servicii mai mult sau mai putin secrete, va permite unei gloate de amatori sa faca "revolutie" si sa rastoarne sistemul existent.

      Ștergere
    2. "Este doar o facatorie implementata de cei de sus pentru a potoli si calma masele de prosti." - nu este pentru a-i potoli si calma ci pentru a-i rascula. Este o miscare subversiva pentru a crea haos, falsa noua ordine mondiala, care va fi daramata pentru a instaura noul comunism in frunte cu iubitul conducator, adevarata noua ordine mondiala.

      Ștergere
    3. Q este inteligență artificiala, este o narațiune care să devină capabilă sa schimbe narațiunea oficială. Momentan e pe creștere, dar încă nu a atins punctul de inflexiune, nu se știe dacă se atinge. Și ce potențial are să răstoarne paradigma actuală în caz în care Q devine oficială de stat, și restul sunt sacrificate. Q e experiment, și nu e singurul. Mai sunt narațiuni pregătite bine ca cea cu COVIDUNOUASPE.

      Ștergere
  4. Cit de jos am ajuns!
    https://marturieathonita.ro/lectie-de-ethos-romanesc/

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelent articol!

    Nu știu dacă îl umăriți pe Peter Lavelle (Crosstalk la RT), eu îl ascult pe youtube channel-ul The Duran unde e invitat/contributor frecvent. Au acolo un streaming săptămânal (sau chiar de cîte două ori), răspund și la întrebări venite pe chat. Cred că l-am văzut de 3-4 ori pe Lavelle, care e la Moscova de mulți ani, afirmînd răspicat că "acest tren a părăsit demult gara" referindu-se la posibilitatea ruperii alianței de facto chino-ruse și reorientarea către America. Susține că neîncrederea rușilor în calitatea interlocutorilor americani și în ținerea cuvîntului dat e atît de mare încît nu mai e posibilă o apropiere în această generație, iar că colaborarea ruso-chineză e suficient de complementară încît să fie mult mai avantajoasă pentru ruși. Ruși despre care recunoaște că sunt deja vioara a doua și pe termen lung nu se văd într-o poziție confortabilă, inclusiv din cauza deficitului demografic. Deocamdată, însă, avantajele sunt mult mai mari decît riscul unei îmbățișări din partea unui imperiu american schizoid.

    În plus, orice altceva ar face americanii, problema Ucraina nu se discută. Fără Ucraina ferm în afara ariei de influență vestică nu se va trece niciodată de ostilitate reținută pe fond de suspiciune crescută din partea rusă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Ruși despre care recunoaște că sunt deja vioara a doua și pe termen lung nu se văd într-o poziție confortabilă, inclusiv din cauza deficitului demografic."

      Este o naivitate sa crezi ca o natiune ca Rusia ce detine de la utilaje si automatizari diverse pana la industrie spatiala si rachete nucleare este "impiedicata" de demografie, de parca agricultura s-ar mai face cu calul de darlogi si plugul de coarne, productia industiala manual sau cu masinarii primitive pe aburi, iar razboiul cu sabia calare sau cu flinta si baioneta prin transee.
      Iti spun eu in doua cuvinte cum se rezolva "problema demografica":
      INDUSTRIALIZARE si AUTOMATIZARE!
      Cine nu investeste in asa ceva, nu numai ca a pierdut orice lupta in orice domeniu in mileniul trei, dar pur si simplu nu exista.
      Valabil pentru orice natiune!

      Ștergere
    2. In momentul actual Rusia ar vrea, dar nu vor americanii. E nevoie ca americanii sa devina mai slabi sau chinezii mai puternici. Pe termen lung China este un pericol mortal pentru Rusia, asa ca alianta ruso-chineza se va destrama cu prima ocazie.

      In mod ironic, Rusia se gaseste in situatia Europei de Est inainte de anii 90, cand est europenii asteptau venirea americanilor.

      Ștergere
    3. Echilibrul demografic asigură baza biologică pentru a păstra continuitatea, reduce tensiunile între generații, permite o stabilitate mai mare a predicțiilor. N-are legătură cu numărul de oameni necesari pentru a produce nu-știu-ce.

      Pînă se va pune altceva în loc, dacă e posibil, economia se bazează pe piață de desfacere. La puteri de cumpărare cît de cît comparabile ghici cine e în frunte, națiunea care va avea de 10 ori mai puțini oameni?

      Și China are o problemă demografică serioasă, au ajuns-o din urmă anii de politică cu un singur copil de familie.

      Iar Rusia actuală este vioara a doua și față de chinezi și față de americani, fapt greu de contestat aproape în orice domeniu privești. Are potențial să urce mai sus? Poate, deocamdată nu arată decît că s-a stabilizat comparabil cu dezastrul elțînist.

      Ștergere
  6. Ar trebui să ne reamintim că în 1973, Clubul de la Roma a elaborat un raport intitulat "Modelul adaptiv și pe regiuni al sistemului mondial global" (Regionalized and Adaptive Model of The Global World System), un plan de împărțire a lumii în 10 regiuni economico-politice sub controlul unui guvern mondial. (Să fie oare aceste 10 regiuni cele 10 regate din Apocalipsa Vechiului Testament - Cartea lui Daniel ?)
    https://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/sociopol_nasco01.htm

    Raportul Clubului de la Roma aici: http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/esp_sociopol_clubrome10.htm

    Potrivit acestui raport, regiunea sau grupul nr.5 (Europa de Est), cuprindea toate țările socialiste din blocul de est: Albania, Bulgaria, Ceho-slovacia, Germania de est, Ungaria, Polonia, Romania, Uniunea Sovietică (azi Rusia, Ucraina, Bielorusia, Țările Baltice)
    Observație: din Grupul nr. 2 -- Europa de Vest urma să facă parte Turcia (?) și Iugoslavia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Americanii sunt departe de a fi terminati. Puterea se muta in schimb de pe wall street in alte parti. Noile banci se cheama amazon, facebook, apple, ms, google, oracle, netflix, etc. Masini electrice, rachete refolosibile, tehnologii de securitate moi vandute in toata lumea, sisteme IT de miliarde de dolari. Din alte parti vine prea putin. As zice ca americanii inca nu si-au atins maximul.

    China, in schimb vine cu prea putin nou. Cu un huawei, xiaomi si un portavion de la ucrainieni nu se face primavara.

    Rusia nu poate fi aliatul Chinei din cauza conflictului strategic de interese. China are populatie, iar Rusia teritoriu. Ghici giuperca ce e.

    In cazul in care china nu se scufunda, rusia va trece unde ii este locul. Va fi omul alb vs omul galben.

    In cazul in care china se scufunda, situatia se complica pentru rusia.

    De remarcat ca americanii castiga in orice scenariu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Americanii sunt departe de a fi terminati. Puterea se muta in schimb de pe wall street in alte parti. Noile banci se cheama amazon, facebook, apple, ms, google, oracle, netflix, etc. Masini electrice, rachete refolosibile, tehnologii de securitate moi vandute in toata lumea, sisteme IT de miliarde de dolari. Din alte parti vine prea putin. As zice ca americanii inca nu si-au atins maximul."

      Perfect adevarat.
      Epoca industriala fie este depasita, fie este distrusa de marxism, sindicate, reglementari si taxe, fiind nevoita sa se relocheze. In timp ce natiuni de imbecili ca Romania care nu au reusit nici macar sa ajunga in epoca industiala, nici in vremea ceausista cand produceau numai rebuturi sau produse uzate moral si tehnologic, nici acum cand lucreaza in lohn pentru altii, natiunile de oameni destepti au trecut de la economia agrara, la economia industriala, apoi la knowledge economy si acum sunt la ML & AI economy. Mai este nevoie sa spun ca Romania isi importa necesarul de produse agricole intre 70% si 100%, in functie de produs, iar atunci cand le produce intern, le produce prost calitativ, cu utilaje produse de altii si pe credite tot de la altii?

      "In cazul in care china nu se scufunda, rusia va trece unde ii este locul. Va fi omul alb vs omul galben."

      Asa a fost tot timpul, iar omul alb are niste polite restante de platit onului galben.
      https://www.eutimes.net/2019/04/uyghur-women-forced-to-marry-han-chinese-men-then-they-get-raped/
      https://www.nationalreview.com/news/chinese-government-assigning-han-men-to-live-and-sleep-with-uighur-women-whose-husbands-have-been-detained-report/
      https://www.cfr.org/backgrounder/chinas-repression-uighurs-xinjiang
      https://foreignpolicy.com/2018/10/26/china-nightmare-homestay-xinjiang-uighur-monitor/
      https://theprint.in/opinion/muslim-world-is-silent-on-chinas-persecution-and-illegal-harvesting-of-uyghurs-organs-in-xinjiang/321245/
      https://www.businessinsider.com/china-uighur-monitor-home-shared-bed-report-2019-11
      https://www.ranker.com/list/top-10-most-beautiful-uyghur-women/medina

      "De remarcat ca americanii castiga in orice scenariu..."

      Daca castiga din nou comunistii alias "democratii" au mari sanse sa se duca rau de tot in cap fara a mai avea posibilitatea de a se ridica. Vezi ce au patit britanicii, care dintr-un mare imperiu ce stapanea aproape jumatate de planeta, au ajuns doar o tara aflata in faliment care mai detine in afara teritoriului propriu doar cateva locatii fie falite ca Irlanda de Nord, fie falite si nesemnificative ca Guernsey, Jersey, Insula Man, Gibraltar, Insulele Falkland plus cateva insule-ghetou, natiuni mici de 45-75.000 de oameni, pline cu negri prin Caraibe. Nu e ca si cum ar mai detine Canada, Australia + Tazmania + Noua Zeelanda, toata India cu tot cu Pakistan si Bangladesh, sau macar Singapore si Hong Kong, sa nu mai vorbin de locatii prospere din Africa, asa cum a fost Rhodesia actuala Zimbabwe. Asa patesti daca esti prost votezi socialisti sau comunisti: te umpli de "egalitate" si te asezi la masa cu sclavii sa impartiti mancarea "frateste"!
      Si altii au fost la fel de prosti si au pierdut totul dupa ce s-au spurcat la marxism. Prostii absoluti fiind spaniolii, care din ce au fost au ajuns o gluma proasta.

      Ștergere
    2. Pe termn scurt de cativa ani posibil sa fie si pasi inapoi pentru americani - biden, esecuri in politica externa, inflatie, somaj crescut, invadatori din religia pacii, etc. Cum zice Dan.

      Pe term lung insa au prea multe avantaje. Si nu au concurenta. Poate UE sau anumite tari die UE, dar este putin probabil.

      Ștergere
    3. Uigurii sunt mongolici nu caucazieni!

      Ștergere
  8. urmariti
    https://banned.video/
    https://reclaimthenet.org/

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu ne-am scufundat noi, niste parliti de 2000 ani, mai tot timpul sub stapanirea altora si crezi ca o se scufunde Rusia si/sau China ? Nu cred !
    Referitor la omul galben, o profetie din cartea numita Gromolnik, zice ca omul galben va supravietui si va conduce pamantul. Ghici ciuperca cine-i ?

    RăspundețiȘtergere
  10. pentru „Anonim”, ora 21.13: Vezi, mai sus, și comentariul lui „conumishu”. Oricum, concluzia că americanii cîștigă în orice scenariu este nesustenabil, inclusiv din „argumentele” aduse de tine. Am putea spune, cu la fel de multe pseudo-argumente, că va cîștiga China în orice scenariu.
    Personal cred că se va ajunge la o triadă a echilibrului strategic în care SUA vor fi „vioara a 3-a”. Cel puțin pentru următoarele 2-3 decenii.
    Mai este o variantă bine explicată în primul comentariu: nebunii din „Deep-state” ar putea forța un conflict mondial. Atunci vor cîștiga .. marțienii!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. O fi, n-o fi, ceea ce vreau să subliniez este că nu pot spune cei de astăzi despre ceilalți că ar fi agenții imperialismului. Pot schimba tabăra, au făcut-o și după 23 august 1944, însă nu pot să spună că pro rușii ar fi fost capitaliști. Patrioți mai există unul sunteți dumneavoastră domnule Diaconu. Mai cunosc eu și câțiva naționaliști... Într-adevăr cam puțini... Însă n-aș miza că se vor face schimbări majore în politica externă. Cât despre dragon... Poate Dumnezeu să îi învingă definitiv. Chinezii sunt prea mulți, pot supraviețui în orice caz, mai puțin dacă hotărăște Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Să pună rușii câte 2 soldați la fiecare sat chinezesc și în fiecare oraș ceva mai mult... Atunci chinezii probabil că li se vor preda...

    RăspundețiȘtergere
  13. Nici Rusia si nici China nu vor sprijini America sa iasa din acest clenci de frica sa nu fie urmatoarea victima a acesteia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. America nici nu exista. Este doar instrumentul unei alte tari.

      Ștergere
  14. Relatia Rusia China nu e asa simpla deloc precum o vezi. China intr-o criza acuta poate genera migratii masive. Cand stolul de oameni multi, mici, galbeni si infometati va navali peste granita rusa singura optiune a rusilor vor fi lovituri nucleare pe propriul teritoriu.

    Daca studiezi atent Rusia prin 2010 a a facut un balet diplomatic intre cei 2 colosi economici cu Vest-ul ca prima optiune. Putin a dat mesajul, problema a fost ca Vestul vroia sa joace tare. Clinton ii da lu Lavrov butonul de reset in 2012 ca sa castige timp si apoi intoarce tabla de joc si lanseaza in 2014 ocuparea Ucrainei.

    Rusii ca raspuns au format parteneriatul strategic cu China si au ocupat Crimeea. In momentul actual America nu a pus la pamant Rusia cum se spera, jocul magistral din Siria i-a pus pe rusi pe harta furnizorilor de securitate. Acum orice oferta americana de reset este imposibila, parteneriatul actual are multe investiții, acorduri semnate ca sa se mai iasa din el.

    Chiar si asa proiectul BRI nu prea intra prin Rusia si asta tre sa va dea de gandit.

    China are o mare problema pentru ca marele proiect BRI care trebuia sa fie un proiect intercontinental care sa ii includa pe cat mai multi a devenit un fel de metoda pentru firmele chinezesti sa mai toarne niste fier beton prin strainatate. In Africa chestia asta a mers ca orice e mai bun in loc de nimic. Criza corona a aratat fragilitatea lanturile lungi de productie si distributie.

    America e scufundata si ea. Megaindustria financiara e un dinozaur care dreneaza masiv resursele financiare necesare pentru redresarea economiei reale americane. Oamenii joaca masiv pe o economie a datelor si ML. Rezultatul s-a vazut foarte bine in criza corona cand modelul predictiv a lu Bill Gates si Imperial College of London au bagat in casa o intreaga planeta cu promisiunea ca vom avea zeci de milioane de morti.

    Dashboard-urile, modele predictive, ml-urile nu tin loc de medicamente, echipamente de protectie, doctori, teste si altele. In plus datele despre ceea ce s-a dorit a fi pandemia secolului s-au colectat intr-un mod complet irational.

    Banul facut din nimic a creat o lume a iluziilor neomarxist sataniste care din pacate domina tot Vestul.

    America va pluti cat timp lumea va mai cumpara dolari apoi cand lucrurile vor exploda urat vom vedea cine printeaza noua moneda ca sa ne vedem noul stapan.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cand stolul de oameni multi, mici, galbeni si infometati va navali peste granita rusa singura optiune a rusilor vor fi lovituri nucleare pe propriul teritoriu."

      TG, supozitia enuntata ar trebui sa aibe o baza solida pentru ca galbenii sa forteze nordul. Este hilar... PENTRU CE? infrastructura acolo zero, paduri furnizoare de lemn de joasa calitate, balti, tintari, turba, agricultura numai in sere, imotriva unei populatii turbate la o adica si neprietenoase cu galbenii, cu experienta superioara de contracarare in sila a oricarei invazii chiar si a masei organice asiatice( desi n-au avut precedente). Si parerea mea este sa nu te mai emotionezi usor pe seama unor eventuale "lovituri pe teritoriul lor", deoarece este exclus din start. Chinezii( mai in masa, ca deja sunt destui fermieri) daca apar in Siberia va fi ca urmare a intelegerii baronilor infractionali oligarhici locali cu baronii chinezi pe sume astronomice, cacaturi de genul asta carora insa le vine sfirsitul cit de curind. Oligarhatul regional euro-asiatic ABSOLUT INUTIL PLANULUI IN DERULARE va fi inlaturat cit de curind. Stiu ca suna a sf, dar veti vedea..asta nu-i de la mine ci din partea expertilor in materie.

      in rest, esti pe undeva pe aproape cu restul subiectelor abordate, insa nu destul de aproape, insa, scuze dar nu am timp de precizari

      Ștergere
    2. E scenariul care iti convine si place ,sau ai vreo revelatie ?

      Ștergere
  15. Stimate domn



    va rog nu luati urmatoarele observatii drept critica rauvoitoare.



    1) Kissinger poate ca, astazi pare genial. In anii 79 era doar destept ... Un german destept care aplica "modelul Metternicht" in politica. Vedeti dvoastra pe vremea aia nimeni nu indraznea sa zica ca azi "nu putem gandi ca Bismarck caci suntem in secolulu 21". Si ala care zicea asa ceva avea in fata o lunga cariera stralucita in lustruitul de pantofi si alte asemenea , caci de la un portar de hotel se cerea ceva diplomatie!!!



    2) Am dubii ca ar fi existat o "strategie globala" a ce numim azi "globalism". A fost mai mult o practica de genul "musca si fugi" determinata de iubirea de "bonusuri" primite ptr ca trimestrul asta a avut incasri mai mari decat precedentul. Si ce o sa fie la anul? Sa ajungem ca poa tragem prea multa cocaina pe nas si .... RIP ! (Cocaina era viciul "tinerilor lupi" in anii 80!) Dar , fiindca lucurile s-au potrivit practica a trebuit sa primeasca un nume si magareata a cazut pe "globalism" (prezentat ca o cestie nou si nemaiincotzopenita .. desi desi la 1900 ... )



    3) China , Deng si urmasii sai au si ei merite. Ca in loc sa stea si sa astepte "piata" au avut grija .. Dintai nu mai stiu in ce oras din Kwantung au refacut un port .... au amenajat terenul .. adica au introdus apa, electricitate si mi se pare gaze plus canalizarea .. adica sa vii si sa iti contriuesti fabrica!!! Telefonale mergeau prost in CHina. Nu si aici.. caci chinezii au "cumparat" vreo 5 canele de pe sateliti de comunicatie .. Sa s epoata vorbi usor cu londra, Frisco, NY samd. ba chiar si cu Beijingu (cu derivatie pe .. pe unde se nimerea!!) Insa chinezii au pus condtiii "VREM : electronica industriala si mai ales tehica de calcul! vrem mecanica fina da fina! Vrem chimie din aia fina de mare finete medicamente si altele! NU VREM alcool, tigari si kurpapir! Pe astea stim sa le producem!" . Noi .. dintai am privatizat fabricile de bere!. Ma rog berea s-a imbunatatit da' pricum s-ar fi vandut ! Azi chinezii au Huawey ....



    Ma rog chinzeii au avut si au ambitii ce depasesc anul contabil si bonusul de la finele anului .....



    Insa .. insa unii din SUA si-au dat seama dar .. au fots tratati ca si Casadra ! In anii 90 Lee Iaccoca tinea conferinte in care intreba "Vreti ca SUA sa redevina colonie?" da cine sa il asculte?

    Dar si mai rau .... deja din anii 80 se stia ca , vai, Wahsington we have a problem!

    Prin .. ? 1895 la un curs de programare de la ICI am vazut filmul If Japan Can, Why Can't We? (e pe Youtube) Este si un un articol pe wiki.



    Nu va "atac" si nu ma consider "mai destept" . Zic doar ca sunt nascut in 1952 deci eu pot sa imi amintesc de unele subiecte .

    Cele mai de sus nu sunt nici "critica tovaraseasca" , nici "atentionare" ci doar sa zicem "un pont" ca de la senior la junior.



    Ghita Bizonu'

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1895 la un curs de programare de la ICI am vazut filmul If Japan Can, Why Can't We?

      Ștergere
    2. DA ....berea s-a imbunatatit ! Dar cand si la calitate?

      Ștergere
  16. rusii si americanii sunt aliati, de la ww2 incoace.. Ca dovada, printre altele, uitai-va la tehnologia spatiala, ca fac joined missions etc. Si acolo e vorba de tehnica de top.
    Russia a luat Europa si Us a luat Pacificu. done.
    Acu, nu prea stiu exact unde intra China in ecuatie. Mai vedem.

    RăspundețiȘtergere
  17. https://nypost.com/2020/05/13/greta-thunberg-added-to-cnn-expert-covid-19-panel-twitter-erupts/

    RăspundețiȘtergere
  18. Acum intelegi sensul tancurilor din China ce vor trece Prutul ? Intelegerea FINALA, sau cum sa ii spun ? Razboiul dintre GOG si MAGOG va face ca RUSIA sa nu conteze , va fi prinsa in ,,ofsaid'' ,fiindca apostazia trebuie a se implini !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)