marți, 31 mai 2022

Jurnal de Stambul(1)

Iată-mă din nou la porţile Stambulului. N-a trecut nici mult, dar nici puţin de când nu i-am mai trecut pragul. Am venit aici mânat de curiozităţi al căror sens nu-l pot afla decât pe-aici. De-aceea sunt ochi şi urechi. Conduc parcă mai uşor. Infrastructura s-a îmbunătăţit simţitor. Ajung repede în centru, dar intru greşit şi nimeresc în haosul Bazarului. Cum poţi să greşeşti drumul într-un asemenea hal, astfel încât să te trezeşti blocat din toate părţile printr-una din fundăturile Marelui Bazar? Şi ce poţi face atunci când ai maşină în faţă, maşină în spate, maşină la stânga, tarabe la dreapta? Mă simt cumva arestat, prins în capcana oraşului, însă treptat îmi revin. Regula pe-aici e simplă: „vezi ce faci tu în faţă că spatele ţi-l protejez eu”. Astfel orice manevră rutieră devine posibilă. Chiar şi întoarcerea pe metru pătrat, acolo unde vânzătorul de mărunţişuri îşi mută taraba cu un câţiva centimetri pentru a face loc spatelui maşinii mele. 

Ies din încrengătură şi în mai puţin de cinci minute ajung aproape de hotel. Şi-aici a fost o aventură: strada era baricadată de poliţie. „Eu ce fac, am hotelul sus?”. Poliţaiul se uită la rezervare, apoi, scrutător, la mine. După care îmi spune că n-am voie să las maşina pe stradă mai mult decât checkin-ul. „Am parcarea asigurată”, îi răspund. „Ştiu, dar să nu uiţi maşina în stradă că nu e voie!” îmi răspunde în timp ce lasă jos stâlpii care blocau intrarea pe stradă. 

Iată un prim semnal. Forţele de poliţie sunt mai înarmate ca oricând şi prezente peste tot. La hotel, încă de la recepţie îmi spun să merg şi să mut maşina în parcare. Recepţionera dă o comandă scurtă şi valetul apare în spatele meu. Mergem la maşină de unde îmi descarcă bagajele în grabă, făcându-mi apoi semn să mut maşina în parcare. Nici n-am timp să respir, parcă am fi în război. Păi nu suntem?

După un duş scurt merg în Sultanahmet, iar aici mă ofilesc instantaneu. Ceva s-a schimbat. Poliţie peste tot. Nu mai există oficii turistice, în schimb există o groază de Poliţie Turistică. Şi o groază de îmbrobodite.  Îmbrobodite peste tot, până la sufocare. 

Încerc să mă liniştesc mergând la Sfânta Sofia. Aici mă cuprinde un sentiment de nelinişte când constat cum oameni de toate categoriile stau pe covoare de plastic în jurul Catedralei. Da, ştiam, dar experienţa de la faţa locului e mult mai dureroasă.

Ce bine că au transformat-o în moschee! Nu ne mai iau bani la intrare.” - aud undeva în faţa mea doi retardaţi model TFL care „fac turism” în clasicul stil ghiolbănesc. Nu ştiu de ce îmi vine să le spun câteva vorbe despre mamele lor, dar îmi reprim agresivitatea. Totul e mult prea dezolant.

În Sfânta Sofia am simţit cum mi-a scăpat o lacrimă. Nu e posibil aşa ceva! Bijuteria creştinătăţii transformată din nou în loc în care turcilor le put şosetele. N-am nimic cu credinţa nimănui, dar e bine să-ţi faci ritualul în casa ta, nu să furi casa altora pentru asta. Aşa cum la Cordoba am urât nebunia pe care barbarii spanioli au făcut-o în Mezquita, la fel aici simt pe propria-mi piele o nedreptate văzând cum locurile sfinte ne sunt iar pângărite de barbari. E o imagine macabră, practic indescriptibilă. Să vei cum, pe locul de încoronare a împăraţilor, stau acum nişte rudimentari îngrămădiţi, veniţi de prin toate fundurile Orientului. Ah, câtă nedreptate!

Şi uite-aşa ies din Sfânta Sofia cu un gust amar. Parcă neajungându-mi, câteva ceasuri mai târziu mă aflu în faţa sabiei Domnului Ştefan, drum obligatoriu de pelerinaj pentru mine. S-o vezi undeva, atârnată ca trofeu de război, te-apucă iar revolta. Cum a ajuns sabia aceea acolo? Iată o caracterizare a noastră ca naţie. După ce naţia dă un om brav, trebuie să vină urmaşii degeneraţi pentru a strica ceea ce a făcut! Sunt copleşit. Stambulul ăsta nu mai e al nostru de prea mult timp şi timpul pare a nu mai avea răbdare. La asta mă gândesc în timp ce mănânc. 

Apoi, mergând pe străzi şi căutând urmele Bizanţului de altă dată, îmi amintesc cu tristeţe de Pierre Gilles, sosit aici în 1544, unde-a avut de-a face cu o imagine chiar mai macabră decât cea pe care-o suport eu: aflându-se în zona centrală, dintr-o grămadă de dărâmături a văzut ieşind un picior gigantic de bronz. Cercetând aparent nepăsător a mai găsit un nas de douăzeci de centimetri şi nişte copite de bronz. Asta mai rămăsese din monumentala statuie ecvestră a împăratului Iustinian I, iar el, Pierre Gilles era unul dintre ultimii oameni care-o vedeau. Asta în timp ce muncitori turci cărau nepăsători bucăţi din statuie către topitorie pentru a face tunuri din ea.  

Nu ştiu de ce am aceeaşi obsesie ca şi Gilles, aceea de a găsi(mai bine spus de a căuta) Biserica Sfinţii Apostoli, în ciuda barbariei pe care-au construit-o turcii peste ea. De fiecare dată când calc prin zona aceea parcă mă aştept să văd altceva şi de fiecare dată rămân dezamăgit. 

Altă dată Stambulul mă mai înveselea. Acum mă întristează, iar cei pe care-i văd nu-mi dau decât imaginea de uzurpatori. Dacă după Primul Război Mondial n-am fi avut de-a face, din nou, cu trădarea franco-engleză, Bizanţul ar fi redevenit ceea ce trebuia, oraş al nostru, al creştinilor. Doar că nu s-a întâmplat asta. Ticăloşii - pe căile lor oculte, aceleaşi care acum îi sufocă - l-au împins pe acel tiranic Mustafa Kemal pentru a recuceri zona europeană, aducându-i din nou aici pe turci. Ce caută acest neam peste locurile noastre sfinte? Mulţumiţi-le ticăloşilor din Vest şi reamintiţi-vă că picarea Constantinopolului a fost, în primul rând, opera lor. Şi, de asemenea, trebuie să fim conştienţi că recreştinarea sa nu se va face decât tot prin luptă. Asta urmează!

Mă plimb trist e străzi care-mi par străine. Ajuns la hotel mă apuc să-mi schiţez articolul pentru a doua zi. Constat că VPN-urile comerciale nu funcţionează. Erdogan a blocat tot, comunicaţia e urmărită brutal. Găsesc scăparea prin intermediu unuia dintre VPN-urile mele private. Şi uite-aşa mi-a trecut prima zi acolo.

24 de comentarii:

  1. Turcii nu au furat, au cucerit, iar milostenia lor este incomparabil maj mare decat a occidentalilor, dar nu nemarginita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din 1711 si pana in 1918 Principatele Romane, singure, au intretinut Marele Imperiu Bolnav. N'ai dreptate, au furat, cum fura toti "imperialii".

      Ștergere
    2. Sindbad

      Desigur turcii nu au furat, doar au talharit, iar milostenia lor este: au violat de la fete la baieti, de la sotii la calugarite. Restul, vanduti ca sclavi, eunuciti samd. Chestii care tin de milostenie presupun. Cei drept occidentalii nu s-au tinut de asta: doar au luat.

      Ștergere
    3. Absolut CORECT !
      Ne plingem ca Hagia Sofia e moschee ?!
      Dar nu zicem o vorba despre faptul ca EXISTA si nu a fort darimata de turci.
      Ar fi multe de spus dar este de recunoscut ca, pe linga cruzimea spaniolilor, portughezilor, olandezilor etc. fata de teritoriile colonizare, turcii au fost ''parfum'' !!!

      Ștergere
    4. Ce principate, principate spun istoricii romani din invatamantul lui Roler, Imperiul Otoman pentru restul lumii.

      Ștergere
  2. Turcia poate fi locul unde estul se întâlnește cu vestul, dar nu își mai permite să se încadreze pe două agende geoeconomice opuse, care se luptă pentru a defini dezvoltarea Asiei de Vest și Centrală. Ankara trebuie să aleagă.
    Singura diferență între 2022 și 1981 este că astăzi, o Alianță Multipolară condusă de Rusia și China a creat o nouă paradigmă, capabilă să provoace hegemonul unipolar distopic despre care Brzezinski credea că ar trebui să guverneze Noua Ordine Mondială.
    Din punctul de vedere al analistului, geopolitica Turciei a fost întotdeauna o țintă în mișcare pe care nimeni nu o putea înțelege în totalitate. Natura opacă a strategiei lui Erdogan a derutat chiar și cele mai bune hack-uri ale Turciei și, uneori, l-a făcut să arate aproape ca Biden sau Trump cu senilitatea sau serendipitatea lui.

    Inițial, Turcia s-a angajat să achiziționeze 100 de avioane de luptă F-35. În 2018, șase erau destinate Turciei, cu anumite condiții privind pregătirea piloților, dar livrarea efectivă a avioanelor a fost amânată după declanșarea crizei S-400 dintre SUA și Turcia. Comunicarea finală care a venit de la Pentagon, care scoate Turcia din programul F-35, a venit la sfârșitul lunii aprilie 2021 și a lovit un ultim cui în sicriul unui acord de partajare a hardware-ului militar cu SUA. Poate că o lovitură finală chiar și pentru relațiile Ankara-Washington a venit câteva zile mai târziu, când Joe Biden și-a anunțat oficial recunoașterea rolului Turciei în genocidul armean. Motivul pentru care SUA au luat această poziție a fost că a existat o supărare tot mai mare din partea personalităților militare din Pentagon cu privire la posibilitatea de a avea încredere în Turcia că nu va împărtăși informații sensibile despre avioane cu Rusia. Momentul acestei decizii este totuși curios și emoționant.

    Relațiile cu Rusia din ultimii ani au fost în cel mai bun caz călduțe și abia cordiale în cel mai bun caz, dar destul de delicate în cel mai rău. Președintele Putin a simțit uneori nevoia să emită amenințări voalate la adresa lui Erdogan în timpul discuțiilor tensionate asupra unor astfel de subiecte incendiare precum Siria. Pe 21 aprilie, președintele Zelensky al Ucrainei s-a întâlnit cu președintele Erdogan la Ankara, unde au subliniat importanța unui alt contract de apărare, care s-a dovedit, de asemenea, costisitor pentru liderul turc: vânzările de către Turcia a propriei drone către Ucraina.
    Și aici se complică lucrurile. Dacă nu ar fi fost această înțelegere dintre Ankara și Kiev, Erdogan s-ar fi putut îndrepta către ruși atunci când acordul F-35 era negociat. Ironia este că Turcia a fost întotdeauna membrul al grupului NATO, cu generali din țările occidentale care se întreabă mereu dacă ar putea fi util dacă Occidentul ar avea vreodată un conflict cu Rusia - așa cum se poate baza pe Turcia, spun ei, pentru a „îneca”. Strâmtoarea Bosfor, si apoi ei blochează flota navală a Rusiei pentru a se întoarce la baza sa din Marea Neagră pentru realimentare. Sau cel puțin asta e teoria.

    RăspundețiȘtergere
  3. 15 iulie 2016. Tocmai la această dată, serviciile de informații ruse i-au oferit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan avantajul necesar pentru a evita o lovitură de stat lansată de adepții liderului islamist în exil Fetullah Gulen.
    Momentul loviturii de stat a fost supus multor speculații, dar faptul că a avut loc la doar două săptămâni după ce scrisoarea de scuze a lui Erdogan către Putin a fost făcută publică, probabil, nu a fost o coincidență. Scuzele în cauză se refereau la decizia Turciei de a doborî un avion de luptă rus care zbura în spațiul aerian sirian în noiembrie 2015, ucigând un soldat și activând foarte aproape pactul de securitate colectivă al NATO.
    Ani de zile a contribuit la furnizarea de arme și sprijin logistic ISIS atât în ​​Irak, cât și în Siria ( prin Operațiunea Timber Sycamore ), este posibil ca Erdogan să fi obosit să fie obișnuit să promoveze interesele occidentale în Levant, când avea propriile sale aspirații, destul de diferite. în acele teritorii.

    Acestea fiind spuse, vechile obiceiuri mor greu, iar Turcia a fost surprinsă jucând în ambele lumi , oferind sprijin continuu Armatei Siriene Libere, încărcate de teroriști, și a ramului Al Qaeda, Hayat Tahrir Al Sham, în guvernoratul Idlib din Siria. Turcia are acum un total de 60 de baze militare și posturi de observare care oferă protecție acestor și altor grupuri militante din nordul țării.

    La nivel economic, ambiția Turciei de a deveni o poartă între Europa și Asia de-a lungul Noului Drum al Mătăsii indică, de asemenea, hotărârea lui Erdogan de a rupe de la angajamentele sale anterioare de a adera la Uniunea Europeană și de a se angaja mai complex cu Estul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Erdogan face tot posibilul sa iasa in evidenta si amintim doar cateva repere: inchiderea Bosfor, inchiderea Sf Sofia, invazii in Siria si Libia, asa zisa "lovitura de stat 2016" in urma carora si-a zdrobit fara mila orice opozitie interna,- intruziunea in apele teritoriale ale Greciei, contre majore cu Franta, contre cu SUA, contre cu Rusia unde a jucat ferm (a spulberat acel Suhoy ce incalcase limita aeriana 2015).
    Fostul Imperiu Otoman are cea mai mare armată din Europa (fără a socoti SUA, evident) și e vorba de soldați pregătiți și rulați prin teatre de operațiuni. Are o poziție strategică pe două continente, controlează strâmtori vitale cum sunt Bosfor & Dardanele, deci iesirea din M Neagra la Mediterana si la Oceanul Planetar a Rusiei și nu depinde, decàt puțin, de relațiile cu UE. Și, intr-adevăr, in ultimii 5 ani Erdogan a devenit foarte impredictibil, scoțând Turcia din decenii de neutralitate pasivă. De Turcia depinde ieșirea rusa la mările calde, asa că, atât timp cât joacă NATO, rusii nu prea se pot folosi de Crimeea. Dar Erdogan joacă dur și cu aliații, nu-și vinde ieftin avantajele către americani. Dar si cu vecinii are pozitii fixe cum este Cipru, o impărțire inghețatâ din anii '70, iar atunci cu greu ONU a stopat Turcia sa ia toată insula (intre noi fie vb, la vremea aia si Turcia si Grecia erau membre NATO, dar astea nu le-a oprit incăierarea. Ce-ar fi fost sa invoce ambele art.5 ?? In ajutorul cui sărea NATO ?
    Erdogan vrea sa devina lider al lumii musulmane, implicit Turcia sa fie iar "lumina" acestui spatiu.
    Prin asta, E. vizaza a lua lua locul Iranului, care acum se lauda a tine faclia contra "satanelor" vestice.
    Deci Turcia si Iran se confrunta clar pentru intaietate in spatiul civilizational arab.(sau mai bine zis musulman) Asa ca, daca/s contra Iran, un motiv in plus ca occidentul (USA) sa mai tolereze nazbatiile lui Erdogan. Ce putem admite este că Reçep ăsta joacâ inteligent pe toate fronturile. Loveste in stânga apoi contrabalansează în dreapta. Știind că țara sa e pivot major pt controlul Orientului Mijlociu, și-a permis chiar să amenințe până și Franța. De fapt, doar de americani pare că se mai teme - cu Trump s-a purtat foarte mieros. A intrat în forță în Siria, speculànd regia americană "ISIS". A trimis trupe și în Libia, speculând aceeași plăsmuire "terror". A forțat apele Greciei, iar acum pune biciul pe ai lui să termine canalul Istanbul. D.p.d.v. al turcilor, e un lider cum n-au mai avut de la Kemal Atatürk.
    Erdogan, zic eu, stie unde poate risca sau unde nu. Ponderea lumii se muta spre Asia, iar NATO se reconfigureaza si el contra Chinei. In nou context problema rusa devine secundara.
    Ce face Erdogan inseamna doar diplomatie suveranista.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol în care mi-am regăsit propriile trăiri. Mă bucur că nu sunt singurul care gândește astfel. Am vizitat Istanbulul la sfârșitul lui 2019.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua Dane, iti inteleg dezamagirea, Stanbulul, ca oras turistic s-a islamizat cu mai multi ani in urma, aveam sa constat cu mare tristete in 2019, cand am poposit acolo.
    Brambureala din trafic, aglomeratia de pe strazi, marea masa de populatie migranta in tranzit, magazinele pline de vanzatori rusi , moldoveni si de alte natii slave, mirosurile de piele incinsa de sub hainele cenusii ale majoritatii femeilor, toate acestea mi-au dat senzatia ca Orasul si-a pierdut libertatea.
    Nimeni nu mai e interesat de ce se intampla in jurul lui, doar propriul scop conteaza, chiar daca il ranesti pe cel de langa tine, si ce daca, totul este ca un salbatec Turn Babel...

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo frate DD, se pare că ai călătorit mult. Probabil prea mult :) Glumesc. Anumiți oameni vorbesc despre un viitor conflict între Turcia și Rusia ori USA. Probabil și China să fie prezentă. Nu știu ce să zic dar lumea o ia razna din nou ! La ce să te aștepți ? La mântuire în orice caz. Nespovedit Negrijit și fără lumină ! Veșnica pomenire !!! Veșnica pomenire ! Se va cânta când conflictul va începe. Dacă începe. Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  8. Sindbad

    Este si asta o meteahna romaneasca: sa pui in carca altora justificarea esecului.

    Constantinopolul nu a cazut din cauza vesticilor. Au ajutat la asta, dar nu sunt principalii vinovati. Constantinopolul a cazut pe propriile greseli, care in mod nesurprinzator sunt si ale noastre.

    Iarasi, nu franco-englezii au impiedicat ca Constantinopolul sa redevina un oras crestin. Francezii au fost mana moarta, englezii au fost cei care au facut combinatii (cat se poate de logice din perspectiva lor, de altfel) care au iesit. Insa ca si la cadere nu ei sunt principalii vinovati. Tot noi: cum s-au facut razboaiele balcanice si aliantele? dar cum Bulgaria a fost aliata in primul razboi mondial cu Turcia impotriva Rusiei? Asta la o generatie dupa 1877!! sau cum Grecia a facut diverse manevre de populatie, calauzita de cel mai stangaci nationalism? si tot Grecia s-a dedat la diverse atrocitati ne la locul lor si nejustificate si i-a dat apa la moara lui Ataturk? sau tot englezii sunt de vina pentru lipsa de gandire elementara?

    Cat despre vajnica noastra tara, niciodata nu ne-am dorit Constantinopolul: de la Mircea cel Batran incoace, subiectul ne-a lasat cu totul rece pe noi. Iti reamintesc ca genovezii si venetienii au trimis 1000-1500 de soldati (cu planuri ascunse de acord). In timpul asta Vladislav al II si-a asasinat varul - tatal lui Vlad Tepes si nu a gasit necesar sa expedieze cativa viteji (macar 1000), care poate ar fi inclinat balanta. In Moldova Alexandrel II-lea si el avea de descurcat domnia din labele lui Petru Aron (ucigasul lui Bogdan II-lea, tatal lui Stefan Cel Mare) si sa jure credinta polonilor si lui Iancu de Hunedoara. Care Iancu nici el nu trimis pe nimeni la Constantinopol macar ca era vrajmasul turcilor. Din aceste inalte calcule politice nimic nu a juns in Bizant. Daca au fost initiative particulare (or fi fost multi pe cont propriu), bravo lor! Altfel nimeni si nimic. Si atunci de ce sa ne luam de englezi care au o vointa, stiu ce vor (rau, dar vor) si pun in practica?

    Cat despre turcaletii calare pe cetatea cezarilor, acum ce vrei: Cel de Sus da victoria cui este mai bine. Daca vom redeveni vreodata demni, roata s-o intoarce, pana atunci hai sa invatam ceva.

    Si daca Constantinopolul ar fi eliberat, ai pastra atunci Moscheea Albastra ca geamie? sau ai face-o biserica?

    Asa ca nu-i judeca pe spanioli, au facut bine ce au facut cu Mezquita. Dupa cum a zis Tucidide: cei puternici au facut ce au vrut, cei slabi au suferit ce a trebuit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ah cata nedreptate umana si dreptate divina. Posedatii ce s-au considerat "alesii divini" , cu locul asigurat in ceruri, calcalti in picioarele mirositoare ale unor desculti la fel de divini la urma urmei ca si ei. Imperii cladite cu sange si lacrimi prabusite in "troaca" istoriei. Domnul este unul si este drept, Slava Lui!

    RăspundețiȘtergere
  10. Woww .... Mulțumiri pentru ....Se înțeleg lucruri .

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu tot respectul,nu trebuia să mergeți la Istanbul....avem Istanbul la noi, în Ferentari,pe lîngă bisericile vechi rominesti,la castelul Bran,prin Iași la mitropolie,prin tirgurile de sate cu manele,mici și nesimțire...Nu sunt rasist,chovinist și nici xenofob,dar, părerea mea,unde vin alogenii, fără tradiții, fără rădăcini, strică tot și merg după ureche.Avem țări care sunt la fel ca un bazar,ce vreți istoria se repetă, ginditi-va că din epoca de piatră pină acum,omenirea nu s-a schimbat,doar tehnologia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde cunosti epoca de piatra? Din manuale si din reconstituiri? Te-ai gandit ca peste ceva mii de ani poate, altii ca tine isi vor da pareri despre cum traim noi acum?

      Ștergere
  12. Trebuie să se împlinească profeția.Rusia va ataca Turcia.Profetia cu trecerea de la 6 mile la 12 mile maritime sa împlinit anul trecut in vara iar cea cu închiderea stramtorilor acum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care profetie e aia cu 6 la 12 mile marine, ca nu stiu ? Aia cu rusii in Stambul cum zicea Gaon din Vilna, poate ca pereteni si toarasi, poate dusmani (cuvant turcesc) .... Nu mai exista profeti de multe mii de ani.., poate o prevestire, ceva ...

      Ștergere
  13. Citez:
    De-a lungul întregii istorii a Bizanțului, după cum se știe, prin edict imperial, niciun evreu nu avea voie să ocupe vreo funcție în Imperiu și nici nu avea voie să îi educe pe tineri. Imperiul Bizantin a căzut în cele din urmă în mâinile turcilor după douăsprezece secole de prosperitate, iar evreii au încercat să șteargă orice urmă a istoriei sale.

    Cu toate acestea, edictele sale împotriva evreilor nu au fost crude; de fapt, evreii au trăit nestingheriți și prosperi în imperiu de-a lungul întregii sale istorii, dar numai aici nu a avut loc ciclul vicios al gazdei și al parazitului. Era o civilizație creștină, iar evreii nu au putut exercita nicio influență. Nici preoții ortodocși nu-și zăpăceau congregațiile cu minciuni vicioase despre faptul că Hristos ar fi fost evreu. Nu e de mirare că evreii vor să eradicheze amintirea unei astfel de culturi. Ezra Pound a fost cel care s-a lansat într-un studiu al civilizației bizantine și care a reamintit lumii de acest pământ fericit ne-evreiesc. De la bizantini a preluat Pound formula sa non-violentă pentru controlul evreilor. „Răspunsul la problema evreiască este simplu”, a spus el. „Țineți-i departe de bănci, de educație și de guvernare”.

    http://www.renegadetribune.com/ezra-pound-jew-wise-poet-political-prisoner/

    P.S.
    „Democracy is now currently defined in Europe as a ‘country run by Jews,'” – Ezra Pound

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evreii sunt copiii lui Dumnezeu, restul sunt prostii.

      Ștergere
  14. Kemal nu a fost turc.A fost globalist acoperit.De aco si antiislamismul sau.De acolo si "tradarea" de care pomeneati si ei nu am auzit.Dar pare explicabila.Am citit insa ca a ajutat si revolutia "rusa" , punând la dispoziția Armatei Rosii ( interesant nume si au luat, satanist as zice eu) portul Baku si ceva resurse oetroluere.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sfânta Sofia ca și Imperiul Roman( nu a existat termenul de imperiu bizantin niciodată) au căzut odată cu grecizarea de după sfârșitul dinastiei Iustinian. Ca și vechiul Imperiu cu capitala la Roma, care odată gustând din grecism, s-a ales praful de el. Constantinopolul este mai romanesc decât Bucurestii, dar nu mai sunt românii românii.

    RăspundețiȘtergere
  16. https://www.aparatorul.md/turcii-isi-au-coliva-pregatita-va-veni-peste-ei-o-mare-nenorocire/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)