miercuri, 28 octombrie 2009

Inceput de cutremur

Şirile care ne sosesc dinspre fragilul sistem bancar american sunt cât se poate de îngrijorătoare, iar riscurile unui nou cutremur de proporţii sunt cât se poate de evidente. Dacă până acum se vorbea exuberant despre recuperare, reluarea creditării sau plata ajutorului pe care statul l-a oferit cu generozitate, iată că lucrurile derapează din nou.

În urmă cu numai o săptămână vă spuneam despre presiunile pe care executivii marilor bănci le fac pentru amânarea intrării în vigoare de la 1 ianuarie a celor două reglementări(FASB 166 / 167) care ar conduce automat la majorarea capitalului de bază. Între timp, lucrurile s-au precipitat, iar scandalul este pe cale să reizbucnească la o cotă mult mai mare.

Toată săptămâna trecută, numeroşi americani au transmis presei scrisorile pe care le-au primit din partea Bank of America sau CITI. Conţinutul acestora este pur şi simplu incredibil. Clienţii buni sunt anunţaţi că dobânda la cardul de credit li s-a majorat ajungând, în unele cazuri, la 47%(nu, nu e o greşeală), în timp ce rău platnicilor li se propune ştergerea datoriei pentru numai 40% din sumă. Un asemenea comportament nu sugerează altceva decât disperare.

Cu toate că povestea miroase urât, existau toate şansele să se aşeze liniştea peste aceste ştiri. Lovitura de graţiea venit ieri, când analistul Mike Mayo a transmis clienţilor o recomandare de vânzare a titlurilor bancare americane. Analistul a scăzut ratingurile tuturor băncilor(cu excepţia GS). Nu trebuie uitat faptul că, până acum, Mayo a intuit cu exactitate mişcările din sistemul bancar, chiar dacă asta l-a costat slujba.



Ca de fiecare dată, rating-urile lui Mayo vin pe fondul unei viziuni general pozitivă, artificial creată de toxicele recomandări publicate de departamentele de analiză ale băncilor care nu fac altceva decât să schimbe între ele ratinguri pozitive. Personal cred că nu suntem departe de colapsul unei instituţii financiare majore. Şi cum acest lucru nu se poate întâmpla, probabil că vom avea parte de naţionalizări în lanţ ale băncilor. Numai că statele nu mai sunt ce-au fost, iar riscul de default creşte încet şi sigur.

20 de comentarii:

  1. hm, cum adica, vine un nou cutremur cand nici n-am deschis sticla de sampanie dupa PIB-ul la Q3? nt, nt, nt..cand suntem pe drumul cel bun cu dow la 14.000? asta e deja rea-vointa...fac pe aceasta cale un apel, cineva trebuie (Khris?) sa vina cu coafari optimiste ale realitatii, nu ne permitem sa lasam gunoiul sa evadeze de sub pres, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. coafam, coafam dar s-ar putea sa ramanem fara par.

    acuma nu zic, se poate face si transplant dar nu stiu cati vor mai avea bani pt. asta;

    2010 va fi un an crancen !!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm ... deci de la raportul unui singur analist/sfatuitor pt. bursa se poate declansa un cutremur in ciuda coafarilor a 'jdemii altii ?

    Marturisesc ca eu unul nu pricep ceva aici ... :(

    RăspundețiȘtergere
  4. MIA, All: Aveti aici istoria "romantata" a lui Mike Mayo.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu personal cred ca in america de-acum incolo nu se va mai inregistra oficial nici un faliment bancar, nu-si mai permit lucrul asta conform noii lor ideologii, si vor transforma o banca privata intr-una de stat fara tam tam.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bancile nu au bani:
    "a big question mark appears as to what is the illiquid collateral backing the Dealer community, if it is unable to comply with a $100 billion liquidity withdrawal"
    Failed reverse repo

    RăspundețiȘtergere
  7. Yep, in 2010 nationalizarile masive ar putea lua locul bailouturilor din anul ce s-a incheiat de la falimentul Lehman.

    Va fi probabil o ultima incercare a autoritatilor de salvare a sistemului financiar actual.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dan, sa fie iar vremea de short cum era prin ian-feb 09 pe bursa americana dar si pe cea mioritica?

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu de ce (de fapt, stiu...), dar cred ca dupa alegeri o sa inceapa si la noi sa iasa gunoiul ascuns sub pres de bancile care operaaza in R. Situatia va deveni, cred eu, deosebit de presanta dupa alegeri, mai ales daca BNR va impune prin norme mai drastice curatarea bilanturilor bancilor. Iar cresterea galopanta a somajului in sectorul bugetar (care, vrem-nu vrem, nu prea poate fi ocolita), impreuna cu existenta multor credite devenite imposibil de platit de proaspetii someri de la stat, vor ridica dobanzile pentru aproape toate creditele. Desi sunt destui cei care au apelat la carti de credit, iar pentru descoperirile de cont s-ar putea sa vedem in R. dobanzi chiar mai mari decat cifrele din State...

    RăspundețiȘtergere
  10. oh ce viata trista si plina de cutremure si frustrari trebuie ca ai. da ma, toate se fac praf, d-aia esti tu sinistru de trist si ucigator de pesimist, esti trist, esti trist

    RăspundețiȘtergere
  11. Penultimul anonim o fi trist, tocmai fiindca ultimul pare sufletul petrecerii?!? =))

    RăspundețiȘtergere
  12. Vasile, daca ramanem fara par de coafat, ne apucam de desene pe craniu...

    RăspundețiȘtergere
  13. "Dintre" Bank of America şi Citi merg pe... Wells Fargo. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Cel mai mare foc de artificii vazut vreodata pe pamant.


    Suntem cea mai importanta generatie de oameni care a trait vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  15. ... scriem istorie... pe bloguri. :)
    ... câtă inconştienţă!

    Zeci de mii de politruci din toată lumea şi mii de şmecheri "financiari" nu ştiu cum să facă să le fie sclavilor mai puţin... rău prin "îngheţarea" profiturilor, :), şi unii boicotează... lopeţile.

    RăspundețiȘtergere
  16. Oricum problema de fond ramane aceeasi pentru americani. Filmuletul spune lucrurilor pe nume intr-un mod cat se poate de funny :)

    RăspundețiȘtergere
  17. http://sendables.jibjab.com/originals/big_box_mart

    RăspundețiȘtergere
  18. Distractiv filmuletul, se vede ca vine din tara care la asta se pricepe cel mai bine, la mistouri. Poate chiar mai bine ca noi, romanii, care oricum excelam la facut haz de necaz...

    Ce nu spune acolo e totusi realitatea: ca americanii au ajuns aici TOCMAI din delasare. Si dintr-un trai prea bun cu munca prea putina. Asa au ajuns firmele lor sa aiba mana de lucru in strainatate:
    1. La inceput, parintii lor, majoritatea oameni veniti sa faca banul, au tras tare, ridicand economia.
    2. Apoi, o combinatie de "just do it" cu aratatul muschilor catre tremuricii de "barbari" ramasi in Europa sau amaratilor de africani, asiatici si sud-americani luati la kilogram in numar mare, CHIAR i-au ridicat ca putere economica.
    3. Insa aici apare problema sub-prime: "daca tot suntem cei mai tari, ce ar fi daca nu am mai munci DELOC?" si uite asa, americanul de rand a ajuns sa se uite doar la catalogul cu excursii exotice si a aruncat educatia si munca la gunoi...
    4. De unde reiese un mare deficit comercial cu tarile "mici si necivilizate", care vin si iti vand marfa, iar tu nu ai ce face decat ori sa ii pacalesti la bani, ori sa mai isti un mic razboi, ori sa accepti pana la urma sa vinzi ieftin tara: lasi proprii lucratori sa moara de foame, ca sa poata trai chinezu.
    5. Dar e o problema: democratia aia imputita care zice "un om, un vot". Asa ca ce sa faci, vine sub-prime-ul si cere casa, iar tu ii dai credit, fara sa cracnesti, ca altfel Florida "neagra" voteaza cu curu' si cine stie cine mai iese presedinte, vreun tampit care se apuca sa faca curatenie si SA MUNCEASCA!!! Ntz, ntz, ntz, nu se face, monser, care va sa zica, noi de la Washington incoace ne-am facut ca suntem cei mai tari, iar acu' sa vina unul sa ne zica ca AM FOST?!? :)

    RăspundețiȘtergere
  19. m-am trezit cam tarziu sa pun o intrebare. totusi, in caz ca cineva mai citeste pe aici...ce se aude cu dobanzile la credite pe termen lung (gen imobiliare)?
    ceea ce se intampla cu cartile de credit e halucinant. si tare mi-e teama sa nu se deschida o cutie a pandorei si practica sa se extinda pe toate segmentele...:(

    RăspundețiȘtergere
  20. Cutia Pandorei a fost deschisa de mult sau cel putin s-a inceput inca din 98 (Clinton community act, 1% timp de 4 ani etc).


    Ce vezi acum sunt doar incercarile disperate de a amana finalitatea - Lehman ar trebui sa fie dovada clara ca asa sunt toti.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)