joi, 16 iunie 2011

De ce ne uitam la Grecia?


Ieri am văzut o mega-manifestaţie în Grecia. Cu toate că televiziunile au transmis numai imagini de la Atena, situaţia a fost explozivă cam prin toată Grecia. Aceasta a contribuit la disperarea politicienilor, iar punctul culminant a fost declaraţia lui Papandreu care s-a arătat dispus să demisioneze pentru a da şansă unui guvern de uniune naţională. În condiţiile în care simpla prezenţă în Parlament te poate transforma într-o ţintă a furiei populaţiei, e clar că nimeni nu prea e dispus să preia acum frâiele conducerii ţării.

Ceea ce nu a înţeles mai nimeni e faptul că grecii manifestează împotriva întregii clase politice. Nu cred că ne înşelăm dacă spunem că am asistat la una din ultimele manifestaţii înregistrate legal acolo. Ţara este un butoi cu pulbere şi, întrucât populaţia este anti sistem, putem spune că suntem în pragul unei revoluţii. Dacă le spui grecilor că riscă să fie eliminaţi din UE, vor spune că asta îşi doresc, dacă le spui că e posibil ca ţara să se prăbuşească zgomotos îţi vor spune că deja e prăbuşită. De altfel, sentimentul că s-a ajuns într-o fundătură este cel mai periculos element care riscă să transforme Grecia într-o zonă de foc. 

Cu toate că analiştii-spectacol de peste Ocean au dat deja verdictul că în Grecia nu se mai poate face nimic, nu sunt dintre cei care cred că lucrurile s-au sfârşit acolo. Este însă nevoie de programe făcute de greci şi sprijinite de către partenerii europeni. În cazul în care clasa politică de-acolo va avea maturitatea necesară, iar europenii vor înţelege necesititatea de a nu se mai amesteca în politica internă a Greciei, s-ar putea ca spiritele să se calmeze. Altfel nu vom face altceva decât să asistăm la o prăbuşire zgomotoasă care va atrage în vârtejul dezastruos numeroase alte victime colaterale. 

Din punctul nostru de vedere lucrurile stau destul de prost. Indiferent de modul în care vor fi rezolvate problemele de-acolo nota pe care o vom plăti va fi una piperată. În scurt timp s-ar putea ca România să aibă nevoie de bani suplimentari pentru a putea absorbi şocurile. Iar când spun bani suplimentari nu mă refer la mărunţiş, ci la o sumă cuprinsă între 7 şi 25 miliarde EUR. Cu cât lucrurile vor arăta mai urât în Grecia cu atât mai mult ne va costa pe noi. Problema României este că se află într-o fundătură. Banii luaţi de la FMI şi Comisia Europeană au fost cheltuiţi total aiuristic(poate vor catadixi cei responsabili să ne explice necesitatea piscinelor, sălilor de sport şi a parcurilor din sate), iar accesarea unui pachet financiar de asemenea dimensiuni este greu de conceput. Suplimentarea sumelor accesate de la FMI este greu de îndeplinit, iar ieşirea ţării pe pieţele financiare pentru o asemenea sumă e practic imposibilă. Nu trebuie decât să ne amintim că la recenta ieşire România nu a reuşit să atragă decât 1,5 miliarde, adică undeva la 50% din cât îşi propusese. 

Riscul căruia suntem expuşi e unul sistemic. Confirmarea acestui lucru s-ar putea vedea într-o eventuală declasificare a României care ar putea fi operată în perioada imediat următoare. Ce înseamnă aceasta? Personal cred că suntem în pragul instituirii codului roşu. Nu trebuie decât să ne uităm atent la ceea ce se întâmplă în Grecia şi, în funcţie de gravitate să ne protejăm. Poate că deocamdată lucrurile nu par grave, dar e bine să fim cu picioarele pe pământ.

P.S. Moise, înţeleg că în noua ta fişă de post ai anumite obligaţii, dar a ajunge să spui că agenţiile de rating sunt de fapt golani financiari, iar cei de la Nomura nişte neaveniţi cred că e deja delir! La fel făceau şi comuniştii când înfierau capitalismul.

22 de comentarii:

  1. Nu am inteles concret cum va fi afectata (doar ) Romania. Ce e ala soc sistemic?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim: Am zis eu ca numai Romania va fi afectata?

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun, vor fi mai multe tari afectate. In cazul unora e clara situatia, banci, expuneri etc.

    Dar ce treaba are o tara saraca precum Romania cu sistemele bancare "evoluate" din vest?

    Vorbeai de soc sistemic, ceea mi se pare o situatie exceptionala, extrem de grava. Niste iesiri de bani de pe piata si niste executari silite nu cred ca merita o atata atentie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vad ca te-au provocat comentariile de aseara ale respectivului. Sincer sa fiu nici mie nu prea imi venea sa-mi cred urechilor. Mai ca imi venea sa intru cu o fiola in studio sa-i iau alcoolemia "analistului".

    E stupefiant cat de jos a ajuns sa coboare cu comentariile.

    In ceea ce priveste filialele bancilor grecesti de la noi, sunt sigur ca va fi bataie mare pentru a le prelua, tinand cont de calitatea exceptionala a portofoliilor si de perspectivele luminoase pe care le are Romania.

    Sau poate le preia BNR ca tot are bani si intra si ei intr-un "bisnitz" mai serios.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim: E ca tine. Pana la urma scapa cine poate( a se citi intelege). Restul e tacere. :-))
    Cornel: A mai spus lucruri similare si 1n 2008 cand cu atacul speculativ. Uite asa ajunge lumea sa creada ca le stam noi in gat americanilor cand ei nici macar n-au habar ca suntem pe lumea asta...

    RăspundețiȘtergere
  6. mda... si cum ai spus intr-un post anterior, cei din V or sa ne trateze cu lichidu galben.

    hip hip uraaaaa

    RăspundețiȘtergere
  7. buna tuturor,
    in acest moment sunt in concediu in Grecia (insula) si pot sa zic ca grecul de rand isi vede de traiul lui ,habar nu are de ce se intampla cu guvernul lor , datoria tarii etc.....
    cei drept ieri a fost greva si au fost inchise institutiile publice...in concluzie pe insula e liniste totala comparativ cu Athena
    Ar fi interesant daca ma poate indruma cineva catre un studiu economic mai complex despre situatia din Grecia ,ca sa-mi fac o parere de ce au ajuns in aceasta situatie de default...
    Azi dimineata era un nene la BBC care spunea ceva de genul ca grecii ies in strada deoarece considera ca nu ei au beneficiat de banii imprumutatii !!!!...ori n-am inteles eu ideea ori ala era un cretin

    RăspundețiȘtergere
  8. Pregatirea romanilor ar trebui sa consteie in imitarea gtrecilor, sau a celor care au facut deja curatenie in casa lor, adica islandezii. Iata ce am gasit despre revolutia islandeza, lucruri neraportate de catre media:
    http://eufrosin.wordpress.com/2011/05/16/romania-lipsita-de-speranta/

    RăspundețiȘtergere
  9. Uite un articol mai vechi despre problemele greciei.
    http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010

    RăspundețiȘtergere
  10. Grecia e ... la capatul puterilor. Nu mai au nimic de exploatat, au externalizat cu mandrie tot si nu mai produc nimic. Am facut din turism sport national, am facut noaptea zi si ne doare in cot sa muncim. Acum se schimba placa, ce ati vazut la tv e manifestare impotriva ... vanzarii de catre stat a activelor, si a companiilor supradimensionate. In ro romtelecom e privat, ote e de stat, sunt 5 companii de transport in atena pt 5 linii de metrou asta spune multe despre institutii si despre modul de conducere. Toata lumea vrea sa munceasca la o companie de stat si cat mai putin daca se poate.

    Vor pica mai mult ca sigur, ei vor sa nu se schimbe
    Apropo de televiziuni, poate nu stiati dar Grecia e Atena si putin in afara , au 4 mil de locuitori din 10 in Atena.Daca pica Atena cu toti bugetarii ei e de rau.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Iar când spun bani suplimentari nu mă refer la mărunţiş, ci la o sumă cuprinsă între 7 şi 25 miliarde EUR."

    Exista si o explicatie pentru sumele avansate ? Intrebarea e f. serioasa; ma intereseaza de unde poate proveni nevoia de inca 7 pana la 25 miliarde EUR.

    Multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim: Exista si o explicatie, dar deocamdata prefer sa nu fac publice anumite calcule pentru a nu inflama degeaba spiritele. Daca te incalzeste cu ceva, pot sa-ti spun ca cifrele nu sunt scoase din burta si sunt corelate, intre altele, cu scenariile prezentate de Nomura.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa inteleg ca a venit momentul pentru un short perechea leu-euro de exemplu sa castige tot mujicul sau mai are Isarescu muschi sa ii incordeze pe curs???

    RăspundețiȘtergere
  14. B: Inca mai e benzina la BNR, dar nu stiu pt. cat timp.

    RăspundețiȘtergere
  15. Oare mai e "benzina" pana dupa alegeri?

    RăspundețiȘtergere
  16. Ţie chiar nu ţi-e clar că Moise Guran e un oltean prost, un ziarist care se crede mare specialist în economie, dar nu este decât un oltean cu coaiele inflamate de cât de deştept este el?

    RăspundețiȘtergere
  17. grecia are acelasi efect sistemic pe care l-a avut si lehman de ce am picat ca bancile noastre nu au asemenea inv riscante >? pai deaia ca traim din import pe datorie la care prestam servicii ,puneti-va o intreb simpla cati oameni stiti personal care se duc la munca si cu mana lor sau folosind o masinarie dupa o zi de munca se pot lauda ca au facut un produs finit vanzabil ? eu nu cunosc pe nimeni sincer negru de sincer si atunci cand noi lucram in vrajeala sau cu utilaje si bunuri care nu sunt ale noastre si producem doar vrajeala cum sa nu ne afecteze cand nu mai tine vrajeala? RO e dependenta de imp pe datorie atat timp cat altii ne accepta datoria altfel RO nu produce nimik .

    RăspundețiȘtergere
  18. mai halucinantule, pot sa pun pariu ca in 2007 scoteai predictii de genul sa pariem pe real estate si alte gogomanii!

    v-a scos internetul la suprafata pe toti ciudatii!

    RăspundețiȘtergere
  19. Anonim(ultimul): Nu pentru prostii ca tine am facut acest blog. Daca vrei sa vezi ce scriam in 2007 n-ai decat sa te uiti ca e totul intact. Dar esti prea prost ca sa te duca mintea sa verifici.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce nu ati inteles este ca in momentul de fata se pun bazele daramarii capitalismului

    RăspundețiȘtergere
  21. Spui:
    "o eventuală declasificare a României care ar putea fi operată în perioada imediat următoare"
    Unde ai auzit asta? Eu auzisem in sens contrar, daca..?
    Poti sa citezi sursa? Sau cugetarea iti apartine?
    Emil

    RăspundețiȘtergere
  22. Spui:
    "o eventuală declasificare a României care ar putea fi operată în perioada imediat următoare"
    Unde ai auzit asta? Eu auzisem in sens contrar, daca..?
    Poti sa citezi sursa? Sau cugetarea iti apartine?
    Emil

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)