vineri, 4 ianuarie 2013

Sub lupa

Noul an începe sub auspicii aparent favorabile generate, în principal, de înțelegerea politicienilor americani în ceea ce privește mult mediatizatul fiscal cliff.  Chiar dacă acuzele au început să curgă imediat după parafarea înțelegerii, piețele au crescut puternic.

Pornim așadar la drum într-un climat mai optimist decât în urmă cu un an. Principalul element de care trebuie să ținem însă seama este că prețurile activelor sunt aproximativ la nivelurile de dinainte de începerea crizei. Cu alte cuvinte, fără să ne dăm seama, balonul s-a reumflat pe fondul unei situații economice din ce în ce mai precare.


Însă, cum bine știm, piețele au propriul lor timing. E bine să cunoaștem amenințările, să fim pregătiți pentru orice, însă teama nu trebuie să ne faceă să pierdem oportunitățile. Acesta este și motivul pentru care încă de la sfârșitul anului trecut am început să caut posibile vedete pentru anul care vine.

Pentru început mă bucur că am parte de o confirmare în ceea ce privește piața chineză. Din noiembrie a marcat peste 10% plus, ceea ce-mi confirmă estimările din octombrie. Probabilitatea ca piața chineză să înceapă o creștere sănătoasă este destul de mare; probabil o parte din investiții le voi face aici.

Piețele emergente sunt interesante, oferă profituri mari în condițiile unor riscuri greu de cuantificat. Ceea ce percepem noi ca fiind risc de fapt nu este, însă, ca o compensare, poți fi lovit de chestiuni la care ori nu te-ai gândit, ori ți se păreau imposibil de a se materializa. În consecință am hotărât să-mi îndrept o parte a investițiilor pe piețele mature, mai ales în condițiile în care anul trecut am reușit profituri sănătoase cu acțiuni puternic subevaluate sau uitate de vreme. E drept, ceea ce câștigi pe o piață riscantă într-o lună poate fi mai mult decât câștigul dintr-un an pe o bursă stabilă, dar compensezi cu ceva mai multa liniște.

O primă acțiune la care mă uit cu interes este AMD. Fosta vedetă a anilor 2000, AMD se zbate într-o gravă banalitate, fiind în ultima vreme paradisul short-erilor. Anul trecut a scăzut cu ~ 60% pe fondul trendului clar de scădere a pieței desktop. E însă greu de crezut că o firmă care atât de mult know how se va scufunda, astfel încât voi paria pe ei în acest an.

Altă firmă care pare intrată pe nedrept în anonimat(mă rog, din decembrie a sărit cu 10%) este Xerox Corp. Se pare că piața a uitat că avem de-a face cu un lider în tehnologia de imprimare/scanare/copiere. Chiar dacă domeniul nu mai este atât de vibrant, există o bază de clienți care produce venituri substanțiale. Iar în marile companii încă este destul de mult de investit pentru eficientizarea circulației hârtiilor. Și pentru că tot suntem în domeniul tipăririi, cred că merită o atenție deosebită și HP. Compania vine după o serie de ani dezastruoși, marcați de conducători incompetenți. Personal am încredere în managementul actual. Mai mult există informații că HP se pregătește să intre pe piața imprimării 3D, ceea ce deschide oportunități puternice de creștere.

Deocamdată mă opresc aici. Voi mai reveni asupra subiectului și, posibil, voi încerca să scanez și piața autohtonă care are destule oportunități interesante, dar care se zbate într-o lichiditate extrem de modestă.

2 comentarii:

  1. salut,

    xerox, si toate celelalte companii de print, incet-incet va pierde din valoare. se trece la lucrul online, semnatura electronica etc.

    an nou bun.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)