O nouă zi, o nouă scădere pe piața americană. Las' că au de unde, ar fi primul meu impuls. Ceea ce e interesant e că începutul de ședință a fost unul în creștere, pentru ca finalul să fie dezastruos. Un veteran al pieței spunea că „la începutul ședinței de tranzacționare lumea credea că Administrația de la Casa Albă mai are ceva minte în cap”. Ceea ce vedem însă e că defectul mental din conducerea SUA e unul major. Sincer, scriu cu greu întrucât nu mă pot abține. Citesc titlurile și mă pufnește râsul. Asemenea instincte primare expuse cu atâta naturalețe n-am mai văzut până acum. Dacă aș vedea în direct o păruială între Trump și Melania, una d-aia adevărată, gen Roxy Manelista sau Magda Ciumac, cu vorbe grele și înjurături de mahala, jur că nu m-ar mira deloc!
Așadar, vorbim de tarife vamale impuse Chinei de 104%. Văzând cifra, l-aș întreba pe Trump: De unde vine, bre, acel 4 peste 100? Pe bune, acum, dacă eram în locul lui băgam ceva de genul 124.5839%, adică să fim riguroși și cu știința, frățioare! De unde a scos, oameni buni, acel 4%? Mai avea ceva prin buzunar și-a zis să adauge și ultima centimă? Îi stătea pe limbă? Sau i-a tremurat mâna și ultimul zero l-a făcut ca pe 4? Mă rog, putem să facem bancuri și să râdem până mâine dimineață, dar realitatea e cea de pe hârtie, iar nebunia la un nivel atât de înalt produce consecințe palpabile. Doar că n-avem ce face și trebuie să comentăm acțiunile nebunului.
Pornim de la realitatea palpabilă: volumul comerțului dintre SUA și China e uriaș, de 600 miliarde de dolari! Suma e împărțită între aprox. 150 mld. exporturi în China și 450 mld. importuri de-acolo! Trump judecă simplu, având un creier mai degrabă de furnică: eu cumpăr de la ăla de 3 ori mai mult, deci dacă nu cumpără și el de la mine la fel, îl frig! Doar că asemenea nebunii nu poți face atunci când e vorba de cel de-al doilea partener comercial al tău. Aș vrea să vă spun o chestie similară, privită însă simetric: dacă China ar fi vrut să se răzbune pe SUA ar fi impus la export, pentru mărfurile destinate pieței americane, tarifele lui Trump! Da, da! N-am scris nimic greșit!
De ce fac o asemenea afirmație? Pentru că acele mărfuri care pleacă din China fac parte dintr-un lanț economic consistent. Chiar și cel mai insignifiant chițibuș e trecutprin trei distribuitori americani și, în final, ajunge la client producând efecte economice pe întreg lanțul. L-ai luat cu 3 dolari din China și-l vinzi în SUA cu 12. Ce se va întâmpla acum? O nebunie. Trebuie să fii cel puțin tâmpit să crezi că Walmart-ul își poate schimba furnizorii peste noapte. Și-atunci ce rezultă? Păi o creștere de 30% a prețurilor de-acolo e mai mult decât previzibilă. Dacă nu chiar mai mult. Situația va fi similară la toate produsele. Ce-o să facă Apple? Ce vor face alți producători? Ce va face industria militară a SUA care deja avea probleme cu restricțiile impuse de China? Sunt atâtea întrebări care vin și cărora efectiv n-ai timp să le răspunzi întrucât imediat te ciocnești cu altele, mult mai tragice. În același timp, în China va fi deflație. O să mergi cu câțiva firfirei și-o să te întorci cu saci de produse. Că doar fabricile ălea trebuie să vândă.
Sincer să fiu eu sunt blocat. Și nu de nebunia declanșată de Trump, ci de reziliența piețelor. La cât de fragilă era situația, m-aș fi așteptat să văd o explozie instantanee, dar care încă nu a apucat să se arate. De ce? Păi asta mă întreb și eu. E ca și cum un nătărău ar intra cu o torță în depozitul de muniție. Desigur, o iei imediat la goană, dar după ce ajungi într-o zonă pe care-o consideri sigură, te întrebi cum naiba de încă n-a explodat totul acolo? Cam așa e și acum. Până în urmă cu câteva săptămâni toți căutau să acționeze „cu penseta” de teamă să nu explodeze hardughia, iar acum vine rudimentarul dă cu drujba, taie fără să se uite în stânga sau în dreapta și consecințele sunt minore față de ceea cete aștepți. E de mirare, nu-i așa?
E și nu e! Acum, de fapt, avem o combinație între inerție și perplexitate. Pe de-o parte mai sunt încă mărfuri pe lanțurile logistice, nelovite de tarifele lui Trump, iar acestea formează „baza inerțială”. De partea cealaltă avem uimirea celor care văd nebunia cu care Trump scoate cifre din burtă. Când vezi un asemenea spectacol grotesc n-ai cum să reacționezi decât ca olteanul când vede girafa: „așa ceva nu poate să se existe!”. Cam ăsta-i momentul. Însă, dacă vă uimește că încă e liniște, nu înseamnă că fitilele nu s-au aprins și că ceea ce trebuie să se întâmple s-a anulat. Din contră, nebunia va genera o undă de impact infinit mai mare decât ne așteptam.
Nu, nu sunt vorbe mari. Situația era oricum fragilă, iar speculatorii de după 2007-2008 nu s-au liniștit în ceea ce privește produsele derivate. Ba acum situația e mult mai împinsă la extrem, în sfidarea bunului simț. Așa cum bine știm din criza trecută, declanșarea problemelor de la bază, generează reacții în lanț din ce în ce mai violente, proporțional cu leverage-ul care,spre vârf, tinde la infinit. Ce-a făcut Trump acum a fost să se joace cu chibriturile pe lângă o cutie cu dinamită. Ce se poate întâmpla, și-o fi spus el în sinea sa? Să bubuie aia? Păi zilnic muncitorii bubuie dinamită în mine, nu-i așa? Păi da, bre, dar una e să bubui dinamită detonând-o într-un perete și cu totul altceva e să-i dai foc știind că lângă ea ai niște TNT, lângă care stau aliniate în rastel bombele nucleare. Ce poți obține dintr-o asemenea nebunie? Ei bine, cu toate că lumea știe răspunsul, pare că unora chiar nu le vine să creadă. Sau, speriați de amploarea a ceea ce vine, preferă să ignore. Doar că evenimentele, indiferent cât de catastrofale ar fi, au prostul obicei de a se petrece, fără să țină cont de dorințele celor care chibițează de pe margine.
Trump vrea să facă "o negociere in 3 trepte" cu toată planeta. Cifrele alea sunt puse la mishto, pt că ținta lor este probabil în jur de 10%. De aia este atât de pompos prezentată ideea că "50 de țări au sunat sa negocieze". Este uimitor cat de mult i-a afectat pe americani jocul ăla al lor de cărți...numit poker. Și dacă nu câștigă la cacealma, răstoarnă masa și scot pistoalele! Chinezii se pare că nu mai joacă,doar îi așteaptă să răstoarne masa. Îi așteaptă cu pistoalele scoase și armate
RăspundețiȘtergere2 analize ( a doua e f.amplă) :
Ștergere1) La răscruce de drumuri
https://opozitia.net/2025/04/09/la-rascruce-de-drumuri/
Atât Statele Unite, cât și China au profitat masiv de pe urma globalizării, însă în moduri diferite. Americanii au putut cumpăra ieftin o multitudine de produse, iar miliardarii din multinaționale și-au însutit averile. În paralel, deficitul comercial al SUA a crescut vertiginos, în timp ce statul chinez a înregistrat excedente record, cu ajutorul cărora și-a extins afacerile la nivel global. Timp de decenii (în special între 2000 și 2015), SUA au fost de departe cea mai mare piață de export pentru China, cu ponderi care au atins chiar și 25% în anii de vârf. Exporturile chineze către SUA au explodat de la 19 miliarde de dolari în 1990, la peste 500 de miliarde anual în 2020, generând surplusuri comerciale uriașe. PIB-ul Chinei a crescut de peste 100 de ori în termeni nominali din anii 1970 până astăzi, o transformare fără precedent în istoria economică mondială. Sprijinul Statelor Unite a fost decisiv. [..]
2) Nu este vorba doar despre tarife
https://opozitia.net/2025/04/08/nu-este-vorba-doar-despre-tarife/
[...] Lucrul mult mai mare și mult mai important de reținut este că asistăm la o defalcare clasică a principalelor ordine monetare, politice și geopolitice. Acest tip de prăbușire are loc doar o dată în viață, dar s-a întâmplat de multe ori în istorie, atunci când existau condiții nesustenabile similare. [..]
Si eu sunt perplex, Idiotii astia din politica americana chiar nu gandesc ca poate China lua in calcul o reorientare completa a exporturilor catre Europa, America latina si Africa si atunci ce or sa o sa cumpere?Made in China relabelled/repackaged by Brasil la pret dublu, dar cel mai grav e ca vor tebui sa o faca cu dolar muncit nu cu unu printat ca acuma si care nu va mai avea statut de rezerva
RăspundețiȘtergereTe miri?
ȘtergereGermania a dat tonul.
Și-au aruncat Nordstream 2 in aer și se bucurau ca de ziua Eliberării
Estonienii celebrau că s-au decuplat de Rusia și i-au curent electric mai scump din UE
E la moda trendul ăsta să te detonezi crezând că ai câștigat, wishful thinking.
Foarte adevărat !
ȘtergereEuropa deocamdată a zis pas Chinei( la ordinul Controlorilor ei) iar America de Sud a fost US playground de 170 de ani..Asa k kakaia reorientare a exporturilor chineze ?! Africanii n-au bani sa treacă strada,despre ce vorbim aici ?!
ȘtergerePerfetto adevărat!👍
ȘtergereScuzați-mă, dicționarul telefonului !
ȘtergereCunoasteti jocul Monopoly,exact asta este "economia".Pentru unii, este "decat"o joaca.Cine sta sa calculeze,inflatie,deflatie,...,felatie, pierde timp pretios .Si oricum, romanul are un motto de viata ce ar trebui tradus in toate limbile pamantului:"ma descurc eu cumva".Cel mai important minister din Romania,ar trebui sa se numeasca Ministerul Baiatului.Stim cu totii, cand ai vreo problema, stie cineva "un baiat" care te scoate din necaz.
RăspundețiȘtergereBaiatu' ăla e Trump
ȘtergereWaltz e baiatu' lui Trump susținut în scandalul Signal
Baiatu' lui baiatu' face vizite la baiatu' lui Baiatu'
Ciolacu a dat comunicat de denunț că Sprânceană nu e baiatu' lui, și acum fac cu ochiul atenție la sprânceană 😉😜
Excelent articol!
RăspundețiȘtergereFelicitări!
Ce părere aveți de zvonuri despre retragerea americanilor din Europa de Est?
Video comentariu Băsescu la TV:
https://x.com/CostinAndriess/status/1909701829845205142?t=3D3GJ2ZEmtaLoEz9X1p8gg&s=19
Băsescu asta-seara: “americanii știu adevărul, au avut propriile rapoarte, alegerile din România nu au fost anulate din cauza rușilor, ci pentru că nu a prins Ciolacu finala. Pentru a repara relația cu SUA ar trebui să li se trimită americanilor o scrisoare sinceră, în care să se recunoască această problemă”, mai spune fostul președinte.
ȘtergereÎmi permit să amintesc că exact același lucru l-am spus și eu încă din seara anulării alegerilor.
Avem niște oameni care au stabilit încă din toamna lui 2021 că vor rămâne la putere cu orice preț și s-au ținut de cuvânt. Au pompat extremiștii ca să ia din publicul antisistem care se ducea spre USR, au stabilit anul trecut tot, în amănunt, Ciucă ne și anunțase că au decis să stea la guvernare până în 2036. Apoi a venit bomba, Ciolacu a ieșit pe 3, Ciucă pe 5. Așa că au anulat alegerile și pe urmă au căutat dovezile.
Realegerile din luna mai par să le fi pregătit mai bine, șansele să iasă președinte cineva din afara sistemului sunt mai scăzute. Pe culoarul pro-european sunt acum doi alergători, ceea ce garantează sistemului filorus, antidemocratic și antioccidental prima șansă ca să-și bage oamenii în finală.
Este o tâmpenie sa te temi mai mult de un potențial inamic filorus, prezent doar in rapoartele serviciilor și propaganda sistemului decât de o structură care a dinamitat democrația în acest stat.
ȘtergereMultumesc pentru articol, dar vad ca in continuu presupui ca americanul nu stie ce face, ca nu are computere quantum care sa simuleze ce se va intampla in urma acestor decizii, ca nu are o intentie clara despre ceea ce urmeaza.
RăspundețiȘtergereReiese clar din ce scrii ca nu vezi decat o parte din"ecuatie" si normal ca nu iti iese.
Nu te grabi sa tragi concluzii despre un subiect extrem de complex ca acesta.
Nu zic ca nu exista posibilitatea sa se intample exact asa cum prevezi tu, dar totusi, ai un bias impotriva americanului si se vede in toate scrierile tale.
Nu uita ca americanul nu face de capul lui colo, nimic. Altfel nu avea cum sa revina ca presedinte dupa violul de 4+4 ani la care a fost supus.
Cu respect.
Ei, până acum „nu am văzut decât decat o parte din ecuatie” și ce să vezi, mi-a ieșit! Fix așa se va întâmpla și-acum. O să vezi!
Ștergere@Reiese clar din ce scrii ca nu vezi:
ȘtergereReiese clar din ce scrii ca nu vezi decat o parte din"ecuatie"
Gave over Man@Reiese clar, eu zic că vede
E simplu:
E că la Squid Game, cine ajunge la final ia toți Banii 💰
Level 1: Pandemia 2020 - Roșu Verde in Squid Game
Level 2 : Războiul militar ( Ucraina, Gaza)
Level 3: Războiul Economic (Tarife vamale)
Rușii au făcut 3 scenarii la TRUMP TARIFFS. Niciunul nu ajunge la dramatismul și Insultele lui D D. Dar probabil ca are și D.D un obiectiv ca e băiat deștept. Reacția isterică a chinezilor ne va arata acum cât de Confucianisti sau Marxisti sunt.
ȘtergereC'est pour la 1ère fois que je considère cette analyse complètement loufoque...
ȘtergereJ'ai beaucoup de respect pour vous, Mr.Diaconu, mais je ne sais pas quelle mouche vois a piqué ou un peu trop de tuica, pour sortir des âneries pareils
Portez vous bien ,
Păi din ce spui tu rezultă că DD a scăpat de sub controlul angajatorilor săi, rușii. Nasol. Trece cu arme și bagaje la chinezi. Am auzit că ăia dau prime în pangolini! :)
Ștergere@anonim(13:05): Vodka, pas țuica. Avez-vous oublié que je suis employé par les Russes ? Comment pourrais-je consommer du țuica, après tout ? Ce serait ignorer les ordres de service.
ȘtergereTime for "the big short"?
RăspundețiȘtergereMintea umană este extrem de puternică, capabilă atât să creeze, cât și să dezvăluie, să analizeze și să refacă. Tot ceea ce a fost construit sau conceput de om poate, într-un fel sau altul, să fie și distrus, restructurat sau transformat de același tip de gândire și inovație. Această capacitate de a crea și de a distruge face parte din natura evolutivă a societății umane și din procesul de învățare și adaptare.
RăspundețiȘtergereÎn multe cazuri, progresul vine tocmai din erorile și din dezvăluirea unor structuri sau concepte care nu mai sunt valabile, dar care au fost create inițial dintr-o anumită nevoie sau înțelepciune de moment. Schimbările majore sunt adesea inițiate de oameni care au văzut soluții alternative, care au contestat status quo-ul și au căutat să „desfacă” ceea ce nu mai era eficient sau corect.
Totodată, „desfacerea” nu înseamnă întotdeauna distrugere în sensul negativ, ci poate însemna și reconstrucție, reinventare, evoluție. Poate fi un proces de ajustare a ceea ce a fost creat, pentru a se potrivi mai bine cu realitățile actuale.
Așadar, capacitatea omului de a dezvolta soluții noi pentru problemele vechi este cheia unei evoluții pozitive.
Poate ca perplexitatea se datoreaza si faptului ca unii nu vor sa "arunge" cu actiunile la vanzare si sa marcheze pierderea pt. ca pur si simplu nu au in ce plasa banii, sau nu se gasesc cumparatori...... zic si eu !! Daca nu e clar ce ai de facut .. decat sa faci o prostie mai bine mai astepti putin !!
RăspundețiȘtergereBaga mare la contrabandă că acu’ se câștigă!
RăspundețiȘtergereRevin vremurile bune 😜💰✌🏽
Blugii First!!! 🥇
https://x.com/realdanielnita/status/1909674736956620994?t=ygnEJGVBK3YEqrCqV4F9fw&s=19
Astăzi, datoria publica a SUA este de 36,7 mii de miliarde (trilioane). Datoria SUA creşte cu vreo 2 trilioane pe an.
RăspundețiȘtergereCâtă vreme dolarul era singura moneda de schimb la nivel global, americanii au tot “inventat” dolari cu care au cumpărat ce au vrut, iar inflaţia produsă de aceşti dolari fără acoperire în produse şi servicii, se distribuia la toată lumea.
Dar de când a apărut BRICS-ul, tot mai multe tranzacţii se fac evitând dolarul, iar americanii nu mai au cum să inventeze cantităţi tot mai mari de dolari ca să îşi întreţină bunăstarea şi dominaţia globală.
De dolarii inventaţi de americani s-a bucurat toată lumea şi s-a dezvoltat toată lumea. Se vede clar că toate ţările au excedent bugetar în relaţiile comerciale cu SUA. Ori asta nu mai poate continua. Trump face “revoluţia” asta de nevoie nu din prostie. Economia lumii se dedolarizează accelerat. Americanii nu mai pot cumpăra orice, oricând şi de oriunde, deci trebuie să îşi producă multe mărfuri în propria ţară, chiar dacă vor fi mai scumpe.
Eu cred că deja s-a făcut o înţelegere secretă între SUA, Federaţia Rusă şi China prin care lumea este împărţită în zone de influenţă (cam ca la sfârşitul primului război mondial). Cam după modelul Conferinţelor de la Teheran din 1943 şi de la Yalta din 1945 la care, prin anexe secrete, s-a hotărât ordinea globală care a stat la baza unei păci de aproape 80 de ani.
Şi mai cred că în schimbul acceptării în continuare a dolarului ca monedă de schimb la nivel global, pentru o oarecare perioadă, SUA face acum concesii Rusiei şi Chinei. Moneda BRICS va apare abia după calmarea furtunii. Nu vi se pare curios că nu se mai vorbeşte de moneda BRICS?
Despre girafă pot să vă spun că are gâtul aşa de lung ca să îi ajungă la cap.
corect este (cam ca la sfârşitul celui de-al doilea război mondial)
Ștergere"Datoria SUA creşte cu vreo 2 trilioane pe an."
ȘtergereAsta a fost inainte de reducerea cheltuielilor INUTILE cu 70-80%(gandire veche). Raman numai serviciile esentiale. Chiar inainte de sfarsitul anului, se preconizeaza ca SUA nu numai ca va avea un excedent ci se va SCALADA IN trilioane$ cu care nu va avea ce face.
ieri a fost un fake news pe burs cu privire la o pauza de 90 zile la taqrife , piata a reactionat in sus in acel moment , dupa a luato la vale ! tot ieri china a dat liber la copy paste fara restrictii....
RăspundețiȘtergereEu vad um pic altfel, cred ca se produce o aliniere economica efectuata la mica intelegere intre Rusia, China si SUA, vad folosirea dolarului numao cand e vorba de america, folosirea rublei cand e vorba de Rusoa si a yuanului cand e vorba de china. Si cred ca asta va fi WW3 cel real, razboiul economic si tot acest razboi va fi indreptat impotriva UE cu falimentarea clara a cominitatii ceea ce zic ca e de bine.
RăspundețiȘtergereNu vad ca cele trei puteri sa intre intr-un razboi militar si economic ci fiecare isi va lua partea isi va lua parteaglobala eliminandu-l pe al patrulea ce facea multa dezordine pe unde se afla, acesta fiind europa, in america fiind canada, in asia fiind coreea de sud, japonia, taiwan fara india.
Dar cine este primul partener comercial al său ?
RăspundețiȘtergereMexicul, care de fapt e o combinație de China și UE :)
ȘtergerePresa rusa spune ca pe anumite produse si China are taxe pentru produsele americane de si peste 100 %.
RăspundețiȘtergere1. Iată răspunsul la întrebările tale retorice:
RăspundețiȘtergerePrin crearea Băncii Asiatice de Investiții în 2015 dar garanții în aur/resurse/PIB, FMI are concurent.
2. Dacă ulterior constituirea BRICS a dus la dedolarizare,
Trump vrea devalorizarea dolarului ... Fiat.
Pentru că tanti China are bonuri de tezaur la nivelul anului 2015 de 7 ori valoarea tuturor activelor din USA.
Deci
Ținta este histerectomia totală a FR și pupilelor sale mondializate (după lovitura din 1913): FMI, BM, BCE, BR, BIRD, BERD, Banci "Nationale: 196 la număr.
Așadar Trumpets show face ce a promis:
Da Anerica INAPOI americanilor.
Dovada: vezi ce a declarat Finston șeful FR și rockerffelian sadea.
"Da Anerica INAPOI americanilor."
ȘtergereDe dat o da el inapoi, dar in ce format o va face? Cel de la 1800, carute cu cai pline de pistolari?
Dă America înapoi americanilor? Ei aș, mai încercați o dată!
Ștergerechina rectioneaza cu 84% pentru SUA !!! se incinge meciul ,de urmarit urmatoarele 3-4 saptamani ,trump merge pana la capat cu fed ul
RăspundețiȘtergereCum exporta triplu in SUA fata de americani in China pot sa puna chinezii si 1000% si tot e degeaba. Nu ai cum castiga trade wars cand escaladarea tarifelor iti face tie praf exporturi de 3 ori mai multe decat ale adversarului.
ȘtergereDe unde sti ca nu asta SE doreste? Poate trebuie sa gandim dupa noua paradigma, aceea ca progresul material a luat sfarsit si ca urmare ceea ce observam este de FAPT ceea ce doresc JUPANII banilor.
ȘtergereParerile chinezilor despre seful Trezoreriei americane: „Scott Bessent e extrem de inteligent și capabil. (…) George Soros a ajuns faimos datorită lui, nu invers. Capacitățile lui depășesc imaginația multor oameni. Are o înțelegere profundă a filosofiei monetare și a sistemului financiar. Și nu doar atât. Are experiență de război financiar în lumea reală. E un geniu, dar nimeni nu e perfect și toți au defectele lor. (..) E unul din exponenții cei mai puternici ai statului profund. E adevăratul gladiator al mandatului doi al lui Trump, nu Elon Musk.
RăspundețiȘtergereE între cei mai importanți membri ai cabinetului Trump, pentru că el va fi răspunzător de a ține în viață Imperiul American.”
Poate de data asta Dan se grabeste sau poate are dreptate ! Vom vedea... Personal (nefiind nici pe departe expert geopolitica economica) eu as mai astepta putin pana sa-mi fac o parere despre ce fac americanii...
"E între cei mai importanți membri ai cabinetului Trump, pentru că el va fi răspunzător de a ține în viață Imperiul American.”
ȘtergereOricat de "important" o fi acest individ, de tiparit bani poate sa tipareasca cu duiumul dar ENERGIE si SURSE DE GENERARE DE NEUTRONI, IOC, NU POATE TIPARI.
Acolo-i scrasnirea dintilor!
Asa ca la o adica te poti sterge la fund cu "expertiza" acestor experti financiari.
Președintele Donald Trump a acționat în cel mai înțelept mod cu putință ca măsură viguroasă la dezastrul Deficitului comercial imens, de peste 1.000 miliarde de dolari (1.000.000.000.000 USD!!!)cu care se confruntă endemic Statele Unite ale Americii.
RăspundețiȘtergereA nu face ceva în ideea IDEO„logică” că „piața liberă” este dogma religiei capitaliste a condus la dezastrul actual.
A continua să nu faci nimic și să aștepti ca lucrurile să se schimbe este definiția nebuniei după Albert Einstein.
Președintele Trump a decis să facă ceva nădăjduind o îmbunătățire a indicatorului Balanțeoi comerciale!
Doar timpul va valida sau invalida justețea acestei măsuri!
Cert era, în modul cel mai limpede cu putință că a nu face nimic însemna perpetuarea dezastrului deficitului comercial de dragul principiilor libertariene ale Religiei Capitaliste!
Fie ca Domnul să-i ajute Președintelui Donald Trump și poporului american!
Cand esti USA poti sa faci ce vrei tu.Planul lui Donald Trump va face America great again!
RăspundețiȘtergereNu sunt de acord cu raționamentul tău. Taxarea importurilor a fost promisiunea cu care Trump a câștigat alegerile.L-au votat muncitorii americani.Acum face ce a promis. Recomand economistul Radu Georgescu care are o explica tot mecanismul
RăspundețiȘtergerehttps://www.facebook.com/share/p/163KqZ5tcg/
cifra 4 in cultura chineza are conotatia mortii, 'patru' si 'moarte' se pronunta la fel 'sî'
RăspundețiȘtergereAl
Uite ca amanarea cu 90 de zile nu a fost fake, s-au prins ca-si taie singuri craca, insa Dane te tog o analiza cat mai tine sandramaua
RăspundețiȘtergerecat mai tine sandramaua? nu vezi ca i-a cazut deja acoperisul? si ca evacuarea cladirii este in toi?
ȘtergereAmanarea de catre Trump, a aplicarii taxelor vamale cu 90 de zile, este frectie la picior de lemn. Adica, o incercare de resuscitare a unui muribund, care nu este doar foarte batran, ci mai are si multiple comorbiditati. Asa ca:
Ștergere``Lasciate ogni speranza!``
N-o mai duce pan` la toamna, lelita Ioana!
08.20 : Între iunie și august,zic unii ca ar fi niște event uri nemaivazute.Live to see
Ștergere"Tarifele" sunt o vamă la întrarea mărfii în țară. Sunt plătite de consumatorul american și întră ( după ceva timp...inerția! )în bugetul cu care se joacă administrația SUA. Ce vor face cu aceste resurse este întrebarea bună pentru viitorul Americii( război sau antreprenori mici autohtoni...). Restul lumii se reorientează precum cei din BRICS, sau continuă războiul împotriva propriei populații precum EU. Este câte un tsunami la fiecare nivel. Va rezista crescând în putere China pentru că intră în criză cu imperiu comercial larg și oameni educați + capabili de muncă. Ar putea rezista Rusia căci a fost obligată sa se descurce cu resurse interne. Dar nu pariez pe liderii autoritari căci vor fi sabotați din interior cu idei furnizate dinafară. Noi avem 3 atuuri:
RăspundețiȘtergere1# Ceaușescu ne-a educat sa ne descurcăm ca în anii 80
2# Suntem colonie (sau pe cale de a deveni colonie cu unic stăpân) deci ăla își va proteja resursa. (Aici nu sunt așa sigur, trădăm repede, ușor și ieftin)
3# Geografia
Dacă pana acum credeam ca e doar o scăpare și ca încă ești obiectiv, se vede clar afinitate ta pentru "Imperiul Celest".
RăspundețiȘtergereIn primul rand cifra 4 e simbolica. Dacă cunoșteai puțin cultură chineza știai ca e o cifra care trebuie evitata. Asa sunt chinezii mai din super'stitiosi .
In al doilea rand, rezilienta Chinei pe care o lauzi depinde absolut de export. Și Trump nu joaca la hacealma, vezi Peter Zahir care de mult vorbea despre acest
Război economic și vulnerabilitatea Chinei .
Trei, Deep seek e Un fake LA fel de deep cum e China .numai greșeli gramaticale, nu stie sa acorde verbul cu subiectul, la chat nu ai sa vezi vreodată asa ceva.am crezut ca e o scăpare. Dar sunt f frecvente greșelile. Și analizele de text sunt slabe fata de gpt.
Davide, esti progresisto-globalist ?
ȘtergereN-ai auzit ca domnul Dan a vorbit - inainte de orice - despre ``autosuficienta`` practicata deja de catre China, Rusia, si statele BRICS, etc.
``Autosuficienta`` pe care urmareste ca s-o implementeze - insa cu mult prea tarziu: dupa al treilea cantat al cocosului - inclusiv Trumpetele, atunci cand zice:
1) taxe vamale nema,
2) dar numai daca va mutati productia in SUA!
Ca SUA sa aibe astfel totul produs la intern (autosuficient) adica: sa nu mai importe nimic de la nimeni, si astfel sa creeze locuri de munca in SUA, sa incaseze o cantitate mai mare de taxe si impozite, si sa-si intareasca astfel cererea de moneda nationala pe pietele externe?
Tu ai vre-o idee cat dureaza in vest constructia unei mari fabrici, linii de productie? In jur de 10 ani ce iti spune ca sa nu mai vorbim de energia electrica necesara? Oare mai este asa ceva aplicabil zilelor noastre?
ȘtergereDe Germania ai auzit despre legislatia cum ca fabricile vor lucra numai CIND BATE VANTUL SI STRALUCESTE SOARELE?
Muncitorii vor fi rugati precum marinarii sa scoata degetul umed pe fereastra de dimineata inainte de a veni la munca.
De asta ai auzit?
Si tu vorbesti de capacitati uriase de manufacuta peste ocean?
Este si varianta "for dummyes" - sa intrebi ChatGpt
RăspundețiȘtergere"
Which is the expectancy if USA ever imposes 125% tariff on chinese goods
"
Deja unele din raspunsuri s-au adeverit, doar cel cu criza financiara inca nu, insa suntem doar la cateva zile de la eveniment.
Blast-ingnition of WW3 fuse as well-shall start from Persia, when Israeli s AirForces will strike hard on the Persian Nuclear Program.Maybe somewhere between June and August this year.Stay tune !
RăspundețiȘtergere