duminică, 13 aprilie 2025

Cum identifici nebunia?


În mai multe rânduri am spus că trăim într-o societate a nebuniei absolute, una în care ospiciul s-a revărsat în stradă. Aproape a devenit un șablon al discursului meu. Doar că, într-o discuție, cineva mi-a dat o replică absolut șocantă: „Ai dovezi care să susțină ceea ce spui? Dă-mi un exemplu de nebunie ca să înțeleg la ce te referi!”. Mă credeți că am fost șocat? Cum naiba să izolez un exemplu. E ca și cum pe o plajă sau în Sahara cineva mi-ar cere o dovadă că suntem înconjurați de nisip. Pune, frate, mâna pe jos și vezi că ăla-i nisip! Nu, nu merge așa. Omul meu făcea parte dintre ăia care consideră că absolut tot ce se întâmplă e „rațional”. Așa că ce dovadă puteam să-i găsesc? Ceva care să fie șocant în evidența sa. Moment în care i-am spus așa:

Ai idee că de două ori pe an, de-o groază de vreme încoace, ne supunem unei reglementări absurde, care-a devenit aproape un ritual? Și, cu toate că ceea ce se petrece este nebunesc,oamenii acceptă?”. S-a uitat la mine lung întrebându-mă care-i respectiva „nebunie”. „Datul orei înainte și înapoi!”. Ce sens are toată această nebunie? Mi-a venit imediat în cap bancul cu „omul alb” care-i explică indianului american logica din spatele jocului de-a datului orei înainte sau înapoi. Indianul ascultă, după care îi dă replica: „Doar omul alb putea crede că dacă taie un cap al unei pături și-l coase la celălalt capăt o să aibă o pătură mai lungă”. Bancul explică într-un mod cât se poate de plastic întreaga nebunie. 

Chestiunea de-a dreptul obsedantă ține de gradul de conformism al oamenilor. De ce te supui unei asemenea absurdități? De ce dai ceasul înainte sau înapoi doar pentru că așa îți spun autoritățile? Vă întreb simplu: câți dintre voi aveți acum ceasul dat înainte? OK, înțeleg că nu poți să întârzii la serviciu cu o oră. În regulă, poarte că asta e o chestie obiectivă, dar te întreb simplu: ceasul pe care-l ai la mână, după ce oră funcționează? L-ai dat înainte? Cine te obligă să spui că e ora 8 atunci când e 7? Asta ne arată inclusiv permeabilitatea noastră la nebunie.

Încercând să-mi explice acea teorie stupidă, cum că se economisește energie, omul a rămas surprins când i-am tăiat brusc avântul, spunându-i să-și țină gura întrucât inclusiv în mult prea cretina Europă, inutilii din Parlamentul European au ajuns la concluzia că trebuie să pună capac deciziei și să se renunțe la acest concept aberant. Doar că propunerea a ajuns la Comisia Europeană care a anunțat că nu o poate pune în aplicare până nu întocmește un studiu de impact. Și, ca să înțelegeți nebunia, studiul de impact al Comisiei Europene s-a blocat într-o chestiune cât se poate de „complicată”, anume la care oră să se treacă definitiv: la aia de vară sau la aia de iarnă? 

Ați putea crede că glumesc, dar credeți-mă că nu-i vorba de nicio glumă! Efectiv ăștia stau de mai bine de patru ani în dilemă întrucât francezii zic că le convine mai mult ora de vară, irlandezii unioniști ar vrea ora de iarnă, în timp ce ăilalți spun că vor ora de vară, că în Norvegia e mai umbră(în condițiile în care Norvegia nu prea are treabă cu UE) s.a.m.d. Înțelegeți dileala? Adică toți sunt de acord că schimbarea de două ori pe an a orei e un fapt negativ, dar întrucât nu știu la ce oră să se treacă, se rămâne așa, în nebunia deplină. Mă rog, există o oră care a funcționat de când s-a standardizat timpul, anume cea căreia acum îi spunem „ora de iarnă”. De ce nu se trece la ora aia?

Și-atunci i-am spus omului meu așa: „În condițiile în care vezi o chestiune atât de simplă transformată în nebunie colectivă, tu te mai îndoiești? Când vezi că unii aplaudă nebunește atunci când Trump declară că „în SUA vor fi doar bărbați și femei, adică două genuri, în timp ce alții găsesc resorturi să-l contrazică, în ciuda evidenței, tu susții că asta face din normalitate? Oare nu cumva ar trebui să mergi să te cauți? De fapt întrebarea nu este „unde e nebunie”, ci unde se mai găsește un strop de normalitate?”. Și chiar așa: credeți că mai există vreun strop de normalitate în viața noastră? 

22 de comentarii:

  1. De ce nu schimba o jumatate de ora exact intre cele doua ore si asta este
    O lasa acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ora reală este ora de iarna. Ora de vara a fost introdusă de Franklin, unul dintre fondatorii SUA, pt a se face economie la iluminat. Trebuie să înțelegem că în acea vreme (sfârșit de secol XVIII), iluminatul era extrem de scump chiar daca se foloseau banalele lumânări, iar în economia epocii, aceste cheltuieli chiar contau. In zilele noastre însă, cred că ne putem permite 30 de ore de iluminat in plus pe lunile de iarnă, pentru a nu mai fi nevoiți să facem față problemelor de sănătate generate de această măsură.
    Mie nu mi se pare că ar fi vorba de prostie ci de politica de a introduce cat mai multe restricții cetățeanului de rând astfel încât acesta sa se obișnuiască cu traiul într-un mediu puternic reglementat (concentraționar), ceea ce dpdv psihologic îl face extrem de dependent de sistemul care reglementează. Într-un cuvânt, omul își pierde libertatea gandindu-se că o face pentru binele sau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pentru a face economie la iluminat a fost introdusă ora de vară, e ilogic, vara ziua e mai mare, se luminează mai devreme și se întunecă mai târziu, deci unde-i economia la iluminat? Că dacă nu dai ora înainte și nu te scoli mai devreme cu o oră, ai lumină naturală oricum, și dimineața, și seara. Deci n-are nicio logică asta, e altceva, ce pot doar să bănuiesc, adică... probabil pentru ca să-i aducă pe "sclavi" la muncă mai devreme, dacă tot se luminează de ziuă mai devreme, iar seara... pot sta mai mult la muncă, dacă tot e lumină...

      Ștergere

  3. Excelent articol despre normalitate. M- a făcut să mă gândesc automat la Étienne-Jules Marey (1830–1904), un fiziolog și inventatorul cronofotografiei. El avea aceleași dileme, nu atât de accentuate ca astăzi, dar se întreba unde poate găsi normalitatea.
    Ceea ce e fascinant la povestioara sa cu dilema normalității este că negasind normalitatea in epoca sa se supără și a zis că se reîntoarce în natură. A început să studieze bătăile aripilor păsărilor in special a porumbeilor prin parcurile unde filozofa la dilema sa.

    Când Étienne-Jules Marey, un fin observator al mișcării și al vieții, a pășit pentru prima dată în labirintul întrebărilor despre normalitate, nu s-ar fi gândit, poate, că va sfârși nu într-un laborator, ci pe aleile tăcute ale unui parc, privind porumbeii cum își bat aripile în dansuri codificate de o lege nevăzută.

    Marey, inventatorul cronofotografiei, nu căuta doar știința în bătăile inimii sau în contracțiile mușchilor. El căuta acel ceva nedeslușit — o regularitate a lumii, o ordine naturală, un sens. Dar ce e normalitatea? O formulă? Un tipar repetabil? Un consens social? Sau, poate, o iluzie?

    Nemulțumit de răspunsurile lumii academice, Marey s-a întors în sânul naturii. Acolo, printre copaci, liniște și porumbei, a găsit o altă formă de cunoaștere. A privit aripile zburătoare nu doar cu ochiul unui fiziolog, ci cu sufletul unui poet. „Asta e normalitatea”, părea să gândească — ritmul, armonizarea cu vântul, firescul care nu cere nicio explicație.

    El spunea că bătăile aripilor nu pot fi artificiale. Ele nu mint. Sunt date de Dumnezeu, parte din Creație, nealterate de simboluri, de cuvinte, de construcții culturale. Și în acea simplitate, Marey a descoperit ceva mai adânc decât orice ecuație: normalitatea nu se găsește în norme, ci în naturalețe. Într-un porumbel care zboară fără să-și pună întrebări.

    Poate că și noi, astăzi, ne-am pierdut în simboluri, statistici, aparențe. Poate că normalitatea nu stă în medii și deviații standard, ci într-o bătaie de aripă sinceră. Iar dacă n-o găsim în jurul nostru, poate că e timpul să ne întoarcem în parc. Să privim porumbeii. Să ascultăm zborul.

    Acolo — în tăcerea zborului — Marey ne așteaptă încă, cu întrebarea lui blândă și veșnică: Unde e, de fapt, normalitatea?

    Acum părerea multor porumbei și alte păsări zburătoare este că Este normal sa zbori, că dacă nu zbori ești găină cu mentalitate de găină chiar dacă tu de felul tău ești vultur sau uliu și vânai găini cândva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Găinile au învățat ca sa pună/întindă capcane la vulturi, ulii, și șoimi ... vorba bancului:

      "Dacă stau, zice că-s curva, dacă fug, zice că-s proasta, așa că: mai bine mă împiedic!"

      Ștergere
  4. Daca ne intereseaza unde e nebunia inseamna ca ne poticnim in urat. Nu modific ceasul de 20 de ani. Cei care-l vad ma intreaba dece. Dau explicatia si lucrurile continua ca inainte. Nici eu nu modific, nici ei nu se scandalizeaza. Am observat ca nu conteaza. Daca nu esti legat de natura si de trait in mijlocul ei lucrurile pot fi distorsionate oricat. Daca e dat la o parte si Dumnezeu, iar atunci poti face sa mearga acele si invers. :) Oricum, Dumnezeu este peste timp. Asa trebuie sa fim si noi peste nebunie. Ochiul curat ..... Pace!

    RăspundețiȘtergere
  5. Așa se întâmplă când exagerezi și din păcate trăim într-o cultură a exagerării. Dacă nu exagerezi, nu exiști!


    "🤥 Startup AI a folosit filipinezi în loc de AI

    Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe fondatorul și CEO-ul startup-ului Nate de fraudă pentru că a promis că va automatiza procesul de cumpărături în magazinele online.

    Nate a susținut că utilizatorii aplicației sale pot face achiziții de pe orice site cu un singur clic, datorită inteligenței artificiale. Ulterior, s-a constatat că achizițiile erau făcute manual de către contractori de la centrele de apeluri din Filipine.

    Nate a fost fondată în 2018 și a strâns peste 50 de milioane de dolari în investiții. Până în 2023, Nate a rămas fără bani și a trebuit să-și lichideze toate activele.

    Trist, dar adevărat, din păcate, nu sunt singurii care trec munca manuală drept AI 😠",

    @Skynet_Dreams


    https://techcrunch.com/2025/04/10/fintech-founder-charged-with-fraud-after-ai-shopping-app-found-to-be-powered-by-humans-in-the-philippines/

    RăspundețiȘtergere
  6. Slabe sperante. Si asta pentru ca numai oamenii superiori pot aprecia simplitatea ( intelegand ce inseamna ea de fapt ) Ceilalti prefera mazgalelile si sclipiciul. Vazand nivelul de educatie a "clasei de sus ", ne-am cam lamurit. Au busit ei lucruri mult mai grave decat stabilirea orei.

    RăspundețiȘtergere
  7. De vreo 6-7 ani, mi-am permis luxul de a nu mai schimba ora si ma simt excelent. Daca am de mers la un eveniment, sa zicem la ora 16, pentru mine va fi la ora 15. Daca-i spun cuiva sa vina la ora 16, il previn ca nu am schimbat ceasul(ora).

    RăspundețiȘtergere
  8. Ora ... a fost introdusa pentru a economisi bani si energie , doarece atunci majoritatea lucra in fabrici si uzine, iar acum lucreaza in miscarea banknotelor(asazisilor bani) lasati in piata de stapanii lor, pentru a traii si plebea sau proletarii,mancandu-se intre ei pentru o bucata de pita. Atunci cand nici nevoia de asazisa economie de servicii nu va mai exista, se va trece natural la strangerea si a acestor bani, iar locul plebii este de negasit pentru stapani, sau poate ca da.... Nebunia este tocmai aceea de a crede teorii si jocuri criminale pot sa schimbe lumea in bine. In realitate omul este doar un mic element care se bucura de lucruri marunte in mod spot. Martini jucand carti in ,,zbor deasupra unui cuib de cuci,, si Chef jinduind dupa o lama de Juicy Fruit.Paradoxul este ca inovatia amplifica consumul si nu il diminueaza, sau ,,paradoxul lui Jevons.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, exista normalitate in biserica, in biserica crestin ortodoxa.
    Acolo oamenii se spovedesc preotului/parintelui duhovnic, se impartasesc cu trupul si sangele lui Iisus Hristos.
    Daca un om incepe sa devina anormal in gandire si/sau cuvantare si/sau faptuire, parintele duhovnic care are harul/darul Duhului Sfant, ii atrage atentia ca a gresit, si ii da povata/sfat sa nu mai greseasca/pacatuiasca.
    Deci, cei care sunteti botezati crestin ortodocsi, mergeti sa va spovediti des si doar asa veti fi pe calea cea buna. Va vor ajuta Preasfanta Treime si Maicuta Domnului sa gresiti cat mai putin, sa fiti intelepti, sanatosi la minte si la trup.
    Veti avea constiinta curata, cat mai curata.
    Dumnezeu sa va ajute, sa va binecuvinteze, sanatatea sufleteasca si trupeasca Dumnezeu sa va daruiasca!
    Amin!

    RăspundețiȘtergere
  10. ...Nebunia UE de a interzice fabricarea altor becuri decat a celor cu tehnologie LED, care inteleg ca se aprind si sting de mii se ori pe secunda, obosind si ucigand ochiul normal.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai care sa fie ora? Cea la care soarele e fix in "crucea zilei" pe care o indica orice fel de ceas solar. Da, cu micile concesii geografice, ca doar nu o sa ai ora 12 la Viena si ora 11 la Insbruck! Meridianele geografice sint cele ce dicteaza ora "normala".

    RăspundețiȘtergere
  12. Există mai multe tipuri de nebunie.
    Dau 2 exemple - prea puţin luate în considerare.

    Zis-a cel nebun întru inima sa: Nu este Dumnezeu.
    Psalmul 13, 1

    Nebunul nu este omul care şi-a pierdut raţiunea; nebunul este cel care a pierdut totul, în afară de raţiune.
    Gilbert Keith Chesterton

    RăspundețiȘtergere
  13. Ora de vara si iarna nu este nimic fata de: pentru a fi acceptat pe piata din UE
    -castravetele standard trebuie sa fie drept, fiind acceptata totusi o curbura de maximum 1 grad.
    -Bananele mai mici de 14 cm
    -morcovii bifurcati nu sunt pusi la vanzare
    -Un ciorchine de strugure trebuie sa nu cantareasca mai mult de un kilogram

    RăspundețiȘtergere
  14. Păi așa și ceasul cu cele 2x12 ore e o nebunie, că tot reglementare e, tot o convenție. Mai bine ne luăm după umbră și soare. Înfigem bețe în pământ și aia, suntem deștepți și sănătoși la cap. Sau banii, care tot convenție și reglementare sunt. De ce să-i mai folosim. Facem troc cu ce produce fiecare și rămânem întregi la minte.

    RăspundețiȘtergere
  15. Domnule Dan, cu toată considerația, autentică, pe care v-o port, exemplul ales este nerelevant, ca să nu spun chiar nefericit! Există o mulțime de alte exemple pentru conformismul idiot decât acesta! Ora de vară a fost introdusă din rațiuni economice clare, pe vremea când orașul/țara se trezea la 5,00 și intra în fabrici la 7,00. Economisirea energiei electrice pentru o oră de intensă deplasare însemna ceva dar ceea ce era mai i.portant era psiholigia muncii, faptul că "lucrai pe lumină"! Astăzi, desigur, rațiunea aceea a dispărut, prin urmare întrebarea corectă este de ce, în absența necesității, continuăm a perpetua o atitudine vădit ilogică! Dar asta este o întrebare pentru decidenți - dar chiar nu face parte din arsenalul manipulării - poate, cel mult, din cel al prostiei... de aceea cred că v-ați ales un exemplu greșit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. anonim 5.04,

      Hai ca detesi si matale cu oistea in gard!

      Ce economie de energie se facea, cand tot 8 ore - si inainte si inapoi - se lucra, si masinile consuma ..... ``pe stoc``, oricum aiurea?

      Ce rahat se castiga - a la Hagi Tudose, care a scurtat coada pisicii ca sa faca economie de lemne pentru soba - schimband ora o data la sase luni?

      Dar da: prostii nostri sunt intotdeauna mai destepti decat ai lor, nu?

      E contagioasa rau nebunia/alienarea asta mintala=psihica, cand pana si inteligentu` devine/ajunge prost .... prin surprindere!

      Ștergere
    2. Și unde-i economia aia de energie? Că nu există! Vara e ziua mai lungă și e lumină și dimineața și seara, nu trebuie să dai ora înainte și să te scoli mai devreme, că oricum e lumină și seara. Problema este iarna, când e ziua mai scurtă și pleci la muncă pe întuneric și te întorci pe întuneric, deci nici atunci nu trebuie să schimbi ora normală, ci doar să începi munca mai târziu și s-o termini mai devreme, dacă vrei să faci economie la iluminat. Deci exemplul este foarte bun, ora de vară este o prostie și a fost introdusă pentru cu totul altceva, nu pentru economie.

      Ștergere
  16. Să identifici nebunia e destul de ușor - te uiți la mecla ăluia care se crede barometrul moral al națiunii, care pretinde că se pricepe la de toate, începând cu geopolitica și terminând cu tenisul, care ne spune ce TREBUIE să facem și să dregem, ce și cum să spunem și cum trebuie să gândim. Ipochimenul - care e cunoscut după cele trei inițiale - are facies de paranoia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cetepeu' se pricepe și la femei, le-a schimbat mai des decât a schimbat mașinile, cărora le-a fost mai fidel decât femeilor. Altă dovadă de nebunie...

      Ștergere
  17. Și ca să fie lucrurile clare, că poate domnu' Dan s-o jena ca să ne dea cu bobarnacul:

    1) prostia apare,
    2) atunci când accepți nebunia - aberația contra naturii - ca normalitate!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)