vineri, 4 aprilie 2025

Trump nu va fi pedepsit. El e pedeapsa!


După ce Trump a detonat bomba tarifelor vamale, au apărut experții în taxe și tarife, așa cum apar ciupercile după ploaie. Citind opiniile care circulă mă pufnește râsul întrucât, în majoritatea lor, cei care le exprimă nu au habar despre lucrurile asupra cărora se pronunță. Iată de ce, pentru a calma spiritele, o să facem în cele ce urmează o scurtă trecere în revistă a absolut tuturor fenomenelor pe care le-am văzut în politica americană, dând explicații logice în locul aberațiilor pe care le enunță toți neaveniții transformați în „analiști”, „experți”, „comentatori” etc.

Să începem cu începutul, anume cu Trump. Cei care cred că Trump e un accident, o nenorocire, o întâmplare nefastă sau ceva similar, sunt absolut naivi. Nici primul său mandat și nici cel de-al doilea nu au fost accidente, ci necesități. Motivul? Ca orice imperiu muribund, SUA caută soluții. Au încercat cu abordarea protecționistă a lui Trump din primul mandat, ca reacție la globalismul războinic și păgubos al lui Obama. N-a mers, motiv pentru care au revenit la politica de „și mai mult globalism” a lui Biden, pentru ca, după falimentul evident al acesteia, să se reîntoarcă la politica de „și mai mult protecționism” a lui Trump. Va merge? Evident că nu. Însă asta nu înseamnă că nu vor fi consecințe. 

Am explicat cu ceva timp în urmă motivul pentru care taxele vamale mărite nu funcționează. Atâta timp cât NU ai o industrie locală, taxele vamale crescute nu te ajută să-ți construiești o industrie, ci vor avea ca efect creșterea prețurilor interne. De asemenea, am explicat și faptul că cei din Administrația Trump sunt conștienți de efecte, dar merg pe această linie deoarece au nevoie de bani pentru putea petici bugetul. Mecanismul e simplu: când ai nevoie de bani, crești taxele. Doar că taxele crescute sunt o monedă perversă, al cărui efect e scăderea popularității în sondaje. Trump știe asta și nu vrea să plătească electoral. De aceea arată spre „ceilalți”, spre „dușmanii externi”, cei din cauza cărora „suferă americanul de rând”.

Elementul simplu pe care trebuie să-l introducem în ecuație e faptul că SUA nu are TVA. Iată motivul pentru care produsele sunt ieftine pe piața americană. Mai mult, importurile chinezești - care în sine sunt ieftine, ajung acolo la prețuri derizorii. Tarifele vamale introduse de Trump reprezintă, în realitate, o formă mascată de TVA. În acest fel, Trump își obligă consumatorii - adică baza sa electorală - să plătească indirect mai mulți bani la buget! Și, introducând taxe vamale universale, face în așa fel încât mărfurile importate să nu mai poată beneficia de „optimizări”. Cu alte cuvinte, cei pedepsiți nu vor fi exportatorii, ci americanii, care vor suferi teribil din cauza creșterii generalizate a prețurilor. 

Sunt chestiuni pe care le-am explicat. Mai e însă un amănunt pe care nu l-am dezbătut suficient, anume tabloul general. Am spus de atâtea ori că SUA e un imperiu în declin. De ce? Pentru că asta e soarta imperiilor. SUA a ajuns la momentul la care căderea sa e inevitabilă și ireversibilă. Probabil credeți că vorbesc fără acoperire, dar nu e așa. Ce-ați zice dacă v-aș spune că ceea ce vedem acum am mai văzut-o în trecut? Culmea, chiar americanii au fost cei care au profitat!

În anii 30 ai secolului trecut, pentru a contrabalansa concurența americană, Anglia a început să introducă tarife vamale. Ce a rezolvat cu asta? Nimic. Traiectoria sa descendentă nu a putut fi oprită. Ceva similar se întâmplă acum cu SUA care, brusc, s-a trezit că are întreaga lume ca dușman. E un proverb care sună cam așa: „Când doi îți spun că ești beat, du-te și te culcă!”. La fel e cu SUA: toți îi spun că are o problemă, doar că SUA susține că problema e la ceilalți. Și, ca de fiecare dată în istorie, veți vedea același deznodământ.

Nu în ultimul rând voi ataca problema piețelor. Toată lumea spune că bursele scad din cauză că Trump a început războiul comercial împotriva tuturor. E fals! Bursele scad pentru că sunt supraevaluate. Atât de supraevaluate încât nu se pot regla decât ori printr-o scădere bruscă a cotațiilor(cu peste 90%!) ori printr-o hiperinflație. Trump nu vrea să-și lege numele de un crah bursier, dar nu vrea nici hiperinflație, cu toate că știe că devalorizarea dolarului ajută economia. Și-atunci? Cel mai probabil ar vrea ceva echilibrat: să se adauge puțin și la prețuri, să fie și ceva inflație, astfel încât „să nu se simtă”. Însă cine crede că așa ceva e posibil, face parte din tagma celor care cred în basmele cu zâne și zmei. Știm bine cât de artificial umflate sunt piețele, astfel încât deznodământul n-ar trebui să surprindă pe nimeni. 

35 de comentarii:

  1. Eu stiam ca in anii 30 SUA a introdus taxele vamale...ulterior Anglia...In anii 1930 USA a fost in faliment...unii zic ca in secolul trecut a fost in faliment de 4 ori...ceea ce este interesant de fiecare data a fost salvata de Rusia...Incurcate ne sunt caile Domnului...In rest ...briliant ! Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tarifele (taxele vamale) există în America încă de la fondarea Statelor Unite. Primul act semnificativ privind tarifele a fost Tariful din 1789, adoptat de Congresul SUA sub președintele George Washington. Acesta avea două scopuri principale:
      1.Generarea de venituri pentru guvernul federal, care avea nevoie de fonduri pentru a-și achita datoriile din Războiul de Independență.
      2.Protejarea industriei americane prin impunerea de taxe pe bunurile importate, pentru a face produsele locale mai competitive.

      De atunci, tarifele au fost un instrument economic și politic important în SUA, fiind modificate frecvent în funcție de politicile economice ale diferitelor administrații.

      Ștergere
    2. Întâi au fost taxele Imperiului Britanic puse asupra coloniștilor americani. "Partida de ceai de la Boston" a avut loc ca urmare a acestor taxe.

      Ștergere
  2. Eu nu inteleg cum a devenit acest Trump, bogat? Il asociez mereu cu un cuvant: bombastic !!
    Nu era mai simplu sa puna taxe vamale pentru toti, in mod egal, sa zicem 10-15% ?
    Tranzitia ar fi fost mult mai usoara pentru americanul de rand.
    Sau in extremis, TVA 10-15%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce anume nu ti-e clar, cum a devenit bogat? In primul rand a fost inclus din tinerete in pepiniera lor de presedinti treinuiti, LA COADA dupa care au inceput sa curga in sila PONTURILE DE IMBOGATIRE.
      E ceva oficial in randul lor, ce stiu toti!

      Ștergere
  3. un exemplu despre viata din sua - asa zisul concediu de maternitate la ei dureaza doar o luna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde unde lucri! Pe plantatie la scarbici este si normal sa fii tratat asa.

      Ștergere
  4. Taxele, într-adevăr vor crește pe moment prețurile cetățeanului american, dar sunt gândite ca o metoda de a reloca înapoi în SUA, industria americană care a fost exportată în anii 90 ai secolului trecut în Asia. Cine va voi să vândă pe piata americană (foarte dinamica inca), va trebui sa producă în SUA. Vor avea și beneficii, energie ieftină. Și nu e vorba de regular industry, ci de industria de vârf, foarte tehnologizată. Specialiștii de vârf vor fi și ei relocati, oricum salariile pe care le primesc specialiștii de top in companii tech din ASIA nu sunt foarte departe de salariile din SUA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "...dar sunt gândite ca o metoda de a reloca înapoi în SUA, industria americană care a fost exportată în anii 90 ai secolului trecut în Asia..."

      Este o gogorita si un NONSENS!
      Au scost toata manufactura din tara dintr-un ANUMIT MOTIV ca peste 30 de ani sa o readuca inapoi? Tu te auzi ce vorbesti?
      CU CE ENERGIE? Aia ieftina?(alta vrajeala) EI din 1978 nu au mai construit NICI UN REACTOR ATOMIC, in conditiile in care coasta de est primeste 40% din curent pe aceasta cale.

      Ștergere
  5. Traiectoria SUA nu poate fi comparata decat cu a Romei. Cu a niciuneia alta mare putere. Dar, de cand mecanismul statal republican s-a defectat ( razboaiele civile) si pana la caderea efectiva a Romei a trecut totusi mult timp. Noua forma de organizare, nu numai a statului, dar si a intregii vieti economice si sociale ( imperiul ) i-a asigurat inca vreo 300 de ani sanatosi. A devenit o supernova inainte de colaps. S-ar putea ca lucrurile sa stea la fel cu SUA.Indiferent de puterea efectiva a imperiilor asiatice, pe care, dealtfel, nici Roma nu le-a invins. Si nu i-a pasat. Oricum, vad ca China nu are deloc dorinta de a conduce lumea. Japonia, Rusia si UE nu au cum, chiar daca si-ar dori. Altii nu sunt si nici nu au de unde sa apara. Roma a trait sute de ani din taxa de protectie .SUA nu are decat vreo 80 de ani de politica asemanatoare. Daca politica lui Trump reuseste se va ajunge poate la situatia benefica a sec.19 ( concertul marilor puteri, ilustrat atat de bine de Jules Verne) Dar mi-a ca nu se va putea. Si vom tot avea parte de razboaie americane.

    RăspundețiȘtergere
  6. Trump nu va fi pedepsit. El e pedeapsa!

    Extraordinar titlu. Mă fascinează într-un mod paradoxal. Chiar acest titlu mi-a dat o fascinantă introspecție.

    După pandemie românii ca și toți ceilalți din alte țări doreau să fie cineva pedepsit pentru greșeli impardonabile.
    Acum a venit pedeapsa Trump!!?

    Noi aveam pe Sosoaca și Răzvan Constantinescu. Erau Trumpii noștri.

    Au fost interziși imediat pentru comportamentul din pandemie.
    Dar printre degete cu ajutorul geloziei din PNL față de PSD un politician de carieră Călin Georgescu prea puțin băgat în scenele principale politice a ajuns vedetă peste noapte.

    După lunga lupta împotriva lui, chiar și dușmanii lui, oamenii au văzut în Călin Georgescu omul care ar dori ei sa fie.
    Cine vrea sa fie ca Bolojan, Ciolacu, Ciucă, Ponta, Crin, Nicușor etc... cine?
    Dar ca și Georgescu toți vrem, până și dușmanii îl copiază, atât de mare nevoie avem să fim Georgescu.
    Georgescu nu este o persoană, este un fenomen pur românesc. Toți oamenii politici vor să fie ca Georgescu până și Becali gelos că Georgescu e mai iubit ca el.
    Parafrazez o vorbă:
    Dacă Georgescu nu exista trebuia inventat.

    In 35 de ani de suferință în care am mâncat cojile de pâine și doar o treime din populația României s-au căpătuit, noi restul de 2/3 din populație care nu am plecat din țară deși mâncăm bine nu ne permitem nimic în plus, nici vacanțe, nici măcar în țară că muncim cu o speranță care nu mai vine. Unii nu pot nici măcar întemeia o familie normală că n-au bani. Și când apar copii nu-ți mai arde de excursii in străinătate. Și mulți dintre noi nu au găsit în afara țării timp sau motive sa plece și nu au avut niciodată salarii mai mari decât cele normale din țară și nu și-au permis mai nimic de ani și ani de zile. Salariile și prețurile sunt așa fixate încât suportăm greul și banii nu ajung ca în celelalte țări europene.
    Vorba lui Ciolacu:"dacă ești sărac, rabzi. Dacă nu ești sărac nu mai rabzi".
    Salariul se termină într-o săptămână după care 3 săptămâni rabzi. Deja m-am obișnuit și nu exista ieșire din cursa asta de șobolan economic.
    Dar uite așa Ciolacu era modelul nostru de român, și un ideal fals de om, de aceea ziceam daaaa are dreptate putem răbda doar am răbdat atâta timp. Ei nu pot dar noi putem. Și-mi amintesc că ăstea erau vorbele iobagilor pe moșiile boierilor că așa scria în cărțile de istorie.
    Dar acum chiar dacă sunt tot sărac lipit pământului ca și Georgescu declar 0 lei in cont nu mă mai rabd deoarece am găsit un alt model de român și Vreau să fiu ca și el. Și ca mine câtă frunză și câtă iarbă cum zice Moroșanu. Și eu și mulți alții ca mine vom ajunge ca și Georgescu nu ca Iohannis nici ca Ciolacul nici ca Băsescu nici ca Crin nici ca Nicușor nici ca nimeni din ultimii 35 de ani, noi vom fi ca Georgescu 0 lei și vom învăța să fim ca el indiferent cât timp ne costă. Și peste câțiva ani nu veți avea în fața voastră un singur Georgescu ci veți avea milioane de Georgescu. Veti mai face față milioanelor de Georgescu când unul singur v-a dărâmat democrația de carton cu 0 lei? Georgescu este o idee. Ideea poporului român cum sa fie el.
    Pentru că acuma știm că nu avem nevoie de bani ci tocmai de 0 lei că sa va dărâmăm. De fapt sa va dărâmăm e spus din sentimentul de frustrare că nu ne merităm mai buni, dar acuma știm că merităm mai mult, și atunci de fapt e o întrecere între noi, cine devine mai repede ca Georgescu? Voi sau noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te încinge prea tare deoarece titlul nu-mi aparține. Este o parafrazare a unui aforism celebru aparținând lui lui Nicolás Gómez Dávila: „Modernitatea nu va fi pedepsită. E pedeapsa.”(El mundo moderno no será castigado. Es el castigo).

      Ștergere
    2. Are dreptate omu' de ce să nu fim mai mulți CG?
      De ce să nu gîndim ca CG?
      Astfel vom vedea răul care ne înconjoară, care deja e aici

      Ștergere
    3. Asa e! Nu e despre un om, e doar despre un simbol al unor dealuri pur umane: libertate, adevar curaj, incredere, asumare...si ca orice mesaj spiritual, a aparut parca de niciunde, s-a materializat pe baza subconstientului colectiv romanesc prinzand forma si mai ales glas.. daca intelegem asta, nimeni nu ne va putea infrange spiritul intrucat de noi depinde sa il recream la un moment dat si mai constient deci si mai puternic...nu trebuie sa rabdam fara scop sau doar pentru ca aparent nu avem de ales (desi antrenamentul nu strica niciodata); ci doar sa ne cultivam rabdarea fara sa ne abandonam aspiratiile si fara sa ne pierdem speranta indiferent de ce ne e dat sa vedem si sa traim; si sa actionam imediat ce oportunitatea apare caci sigur vom avea ocazia; frica si descurajarea sau caderea in iluzia asteptarii salvatorului exterior noua sunt moartea cea mica

      Ștergere
  7. Am citit “pă net” de taxele vamale la automobilele din UE, ca ar trebui sa își facă fabrica in SUA si ca producătorii americani vor avea prețuri de vis si nu va mai cumpara nici naiba o tigaie europeană.

    O fi, nu zic, dar eu am o dilemă. Vor tine același preț daca si doar daca toate, dar toate componente, componentele componentelor si componentele componentelor componentelor vor fi făcute in SUA. Altfel, buba. Vor fi mai scumpe mașinuțele americane.

    Cu cat? Nu stim. Probabil destul de mult.

    Posibil destul de mult incat unii dintre cei care au fabrici in alte tari sa nu își mai bată capul cu relocarea in SUA. Sau cu deschiderea altei fabrici.

    Cum nici celebra industrie a confecțiilor nu isi va face fabrici imense prin SUA daca o costa producerea unui tricou 15-18$ când poate rămâne in Vietnam sau Bangladesh unde produce tricoul cu 2-3$. Cu taxe vamale, va fi 3-5$.

    Costuri pe care le vor turna toți in capul consumatorului american încântat nevoie mare.

    Iar daca vinul european sau sud-american va fi mai scump, sa ii spună Trump lu’ cuțu’ ca producătorii americani nu își vor alinia prețurile pentru o marjă mai mare. Asa, măcar puțin.

    Pe înțelesul nostru de oameni casnici, Trump încearcă sa facă o mămăligă acasă, cultivând porumb in Rose Garden, culegând știuleții, măcinând cot la cot cu Melania si apoi o fierbe la foc de bălegar al vacii de lapte pe care o crește cu iarba curte. Normal. Clar, mai profitabil si mai eficient decât sa iei făina gata măcinată. Are si Melania job….. Totu’ perfect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In principiu, taxele sunt gândite pentru readucerea in SUA a industriei de vârf, chiloții și ismenele le pot produce mai departe asiaticii. Ținta este industria viitorului, nu industria trecutului.

      Ștergere
    2. Cu ce oare se va ocupa acea industrie "de varf" Ketelin, net superioara celei de chiloti si izmene? EV-uri in continuare? Si cu ce energie? Cu ce energie va exista CRIPTO-maruntisul?
      Noi nici nu realizam cata minciuna ni se serveste zilnic.

      Ștergere
    3. păi e perfect valabil și pt. cipuri și microcipuri... de ex....produse tot la preț de chiloți și izmene.... tot prin extrsmul orient

      Ștergere
  8. Tarifele lui Trump înseamnă sfârșitul războiului politic și începutul războiului comercial.

    RăspundețiȘtergere
  9. China ripostesaza cu 34% din 10.04.2025........

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este sarcina alocata lor. Fiecare isi face datoria in fata stapanilor.

      "Fiecare pasare pe limba ei piere"

      Ștergere
  10. Trump are dreptate sa creasca taxele vamale, aplicandu-le in oglinda. Adica e normal ca daca marfurile SUA importate in UE sunt taxate cu 20%, sa fie si marfurile UE taxate in SUA cu 20%. Problems cea mai mare a SUA este ca economia lor nu e competitiva, marfurile americane prea scumpe nu pot fi vandute decat daca ameninta cumparatorul cu pistolul la tampla. Iar in ziua de azi , nici macar Yemenul nu se mai sperie de SUA. Deficitul balantei comerciale a SUA va continua sa creasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "nici macar Yemenul nu se mai sperie de SUA"

      Nu fiii naiv, toti inca se sperie si INCA CUM! Nici nu-ti dai seama ce vorbesti. Insa Creatorul le-a aranjat in asa fel pe toate incat superputerile STAPANILOR sa nu mai poata sa progreseze in plan MATERIAL. In prezent, in cel mai bun caz, bat pasul pe loc, nu pot avansa si dezvolta noua era energetica din cauza sistemului actual in colaps.

      Ștergere
  11. "Citind opiniile care circulă mă pufnește râsul întrucât, în majoritatea lor, cei care le exprimă nu au habar despre lucrurile asupra cărora se pronunță."

    Uite opiniile unuia care nu ofera motive de pufnit in ras:
    https://youtu.be/XxcUsJccehE
    https://youtu.be/4y8ZKBnSBiY

    Bonus:
    (de sarit peste lectia de istorie si de bagat la cap)
    https://youtu.be/1DDKNADWEDI



    "Elementul simplu pe care trebuie să-l introducem în ecuație e faptul că SUA nu are TVA"

    Fiecare stat are taxe locale proprii care se aplica peste taxele federale/nationale, si din cate stiu, unele state au si o taxa de vanzare. Asta este motivul pentru care "prerturile mici" din SUA par mici pentru simplul motiv ca acestea contin doar taxele federale/nationale si nu contin taxele locale fiind exprimate ca preturi MSRP.
    In mod evident, ca cele mai mari taxe locale le au gunoaiele marxiste falite in frunte cu California si cu toata zona New England.

    https://en.wikipedia.org/wiki/State_tax_levels_in_the_United_States
    https://taxfoundation.org/data/all/state/tax-burden-by-state-2022/



    "Cu alte cuvinte, cei pedepsiți nu vor fi exportatorii, ci americanii, care vor suferi teribil din cauza creșterii generalizate a prețurilor."

    Perfect adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai că asta-i culmea! Cum naiba să mi-l dai exemplu pe Sima exemplu? Mai bine luai un cartofor de pe la vreo sală de jocuri de cartier, cred că ar fi avut mai multă relevanță!

      Ștergere
    2. "Perfect adevarat."
      Ai si tu dreptul la parerea ta, insa nu este asa.

      Pedepsiti vor fi TOTI. In prezent au sarcina de a se pedepsi de desfiinta reciproc.
      Probabil ca acum te intrebi: "Dar vai de mine, de ce ar vrea sa-si taie singuri craca de sub picioare?"
      Well, pentru ca asa li se cere de catre STAPANI.

      Mai citeste o data titlul articolului.

      Ștergere
    3. În New Hampshire, care este în New England, nu sunt taxe comerciale. În celelalte state, prețurile afișate în supermarket nu sunt și cele plătite la casă, unde se aplică taxele. Cine zice că nu există TVA în SUA e habarnist. Nu se numește TVA, dar el există în alte forme și sub alte denumiri. New Hampshire e cel mai liberal stat. Nu doar liberal, dar și liber. Deviza lor este „Live free or die!”. Acolo nu ești obligat să porți centura, de exemplu, sau motocicliștii nu sunt obligați să poarte cască, se consideră că fiecare face ce consideră cu siguranța lui. Nu spun că e neapărat bine așa. Iar asta cu „gunoaiele marxiste” este hilară. Nu există marxism în SUA. Dacă te referi la progresiști, află că această ideologie e un marxism răsturnat. Operează cu aceeași bază conceptuală, doar că inversează cauzalitatea, inversează relațiile dintre baza economică și suprastructură, nu știu dacă înțelegi termenii, dar e bine să mai citești chestii înainte de a rumega concepte auzite sau citite pe te miri unde. De exemplu, marxiștii spun că baza economică (relațiile de producție, în esență) este motorul schimbării sociale și sursa oprimării. Ea este și cea care modelează suprastructura, adică legile și ideile care circulă în societate și care justifică acțiunile celor care sunt beneficiarii relațiilor economice, în capitalism fiind vorba despre deținătorii de capital. Progresismul nu e nou, el a început cu mult timp în urmă, odată cu neo-marxismul, mai exact cu Gramsci. Ei spun că de fapt că cei care operează ideile sunt sursa schimbării și a oprimării sau discriminării, nu cei care dețin bunurile de producție. Adică universitățile, media, biserica etc. Victimele, la progresiști nu la neo-marxiști, nu mai sunt lucrătorii, salariații, cei care nu dețin capital, ci minoritățile rasiale, femeile, minoritățile sexuale. Ceea ce e parțial adevărat, doar că ei vor că ei vor ca noi toți ceilalți să ne simțim vinovați pentru asta și să plătim compensații pentru ceva de care nu ne facem vinovați. Există chiar și un progresism inversat, are multe denumiri, una dintre ele fiind neoreacționarismul, Yarvin fiind promotorul acestor idei. Ei identifică tot suprastructura (media, universitățile, bisericile, democrația) ca fiind obstacolul în calea fericirii, eficienței și accelerării tehnologiei, a libertății investitorilor în high-tech să facă ce vor ei. Mă opresc aici că e mult de spus și greu de comprimat a.î. să poată fi și comprehensibil. Dar, în esență, în SUA nu marxismul este la putere, ci mai degrabă neo-fascismul și progresismul.

      Ștergere
    4. Prietene, lasă-mă cu prostia asta cu „SUA are TVA”. Cine are habar de fiscalitate știe care-i perversiunea TVA-ului. Și România înainte de a introduce TVA avea un „Impozit pe Circulația Mărfurilor”. De ce a fost înlocuit cu TVA? Ghici ciupercă!

      Ștergere
  12. Cei ma afectati vor fi oamenii din marile aglomerari urbane. Vor trai din ce in ce mai prost, vor manca scump si slab calitativ. Vor plati utilitatile la preturi astronomice.A venit timpul ca Europa Occidentala sa-si invete lectia. Spre exemplu, o gospodina din occident nu stie decat sa bage la cuptor puiul intreg (cu niste prafuri pe el) si gata.O gospodina din Est face niste snitele din piept, o supa sau ciorba din spate si aripioare si o fripturica din tampi.Un piure, etc., niste muraturi sau o salata si mananci ceva din puiul ala.Cei care circula prin Europa mai des vad clar ca totul s-a perimat in ultimii ani (Austria, Germania, Franta, Italia ) - nimic nu mai este la fel.De multe ori iti dau lacrimile. Pacat de continentul nostru frumos, unde te simteai bine si in siguranta (acum 7-10 ani).

    RăspundețiȘtergere
  13. Dan@Trenduri poti sa-mi spui care va fi finalitatea acestei tarasenii, mai ales ca acum China chiar riposteaza viguros spre deosebire de anul 2018? In opinia ta cum se va termina totul, cine va castiga, cine va pierde sau daca toti pierd cine va pierde cel mai mult, pe termen scurt, mediu si lung ? Un articol in care sa faci o astfel de analiza ar fi super si cred ca ar avea succes. Am urmarit pe youtube parerile lui Varouphakis si ale lui Jeffries Sachs si se cam bat cap in cap.

    RăspundețiȘtergere
  14. Jurnalist C3

    Trebuie să știți ceva. Franța a dezvoltat proiectul Phoenix.
    Un fel de centrală nucleară care se alimentează din deșeurile centralelor nucleare convenționale. Elimină deșeurile și creează energie. Proiectul a fost furat de americani prin șantaj corupție etc.
    Vă povestesc toate acestea cu un scop.
    Două centrale nucleare Phoenix sunt în construcție în România.
    Nu cunosc locația exactă.
    Știți cât costă să îngropi deșeurile nucleare care, radiază timp de 10.000 de ani ?
    Oricâte semne și panouri vor pune pentru a avertiza Omenirea să evite zonele unde au fost îngropate deșeurile nucleare, nu vor dura 10.000 de ani
    Omenirea este amenințată de curând.
    Ceva mult mai urât decât restul.
    Alt subiect
    Nu va dura prea mult până vine Apocalypsa. Din cauza anumitor țări va fii Apocalypsa. Știți cum se vor face războaiele în viitor ? Cu praștii săgeți etc.
    Omenirea va involua dacă nu evoluează !
    Io am umblat cu miniștri președinți etc. Deci oameni foarte bine informați.
    Va urma...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e o aberație. Singurii care au reușit să facă ceva din deșeurile nucleare - și vorbesc despre ceva palpabil, care chiar funcționează - sunt rușii. Este vorba de așa-numitele „fast reactors” care nu au nevoie de combustibil îmbogățit, ci merg foarte bine cu deșeuri nucleare. E vorba de trei proiecte funcționale(!!!): BREST-OD-300, BN-800, BN-1200. Ultimul model menționat se află în construcție la Beloiarsk și va fi cel mai mare reactor rapid din lume(va fi dat în folosință în 2026).

      Partea și mai interesantă este dată de proiectul VVER-S(termen de finalizare 2028), care utilizează un nou combustibil nuclear(MOX) și care reduce aproape la zero deșeurile nucleare.

      În concluzie, ceea ce spui tu e o poveste. Realitatea palpabilă e ceea ce am scris eu în acest răspuns. Nu mai visați! Franța nu mai e capabilă nici măcar să elimine șobolanii sau ploșnițele dinn unitățile de cazare!

      Ștergere
    2. Să mai fac un comentariu că se trezesc deștepții să mă contrazică. Atunci când am scris MOX, am precizat că e vorba despre un nou combustibil nuclear utilizat de ruși(din categoria MOX, dar din cauza unui lapsus, la momentul respectiv, nu mi-am amintit denumirea exactă). Numele acelui combustibil este REMIX(regenerated mixture) și poate fi utilizat DOAR cu reactoarele rusești VVER, deci nici vorbă despre MOX-ul utilizat în Franța sau Japonia.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)