După ce criza subprime a afectat(şi continuă să afecteze) SUA, Marea Britanie şi, în scurt timp, Spania, spectrul crizei planează asupra Europei Centrale şi de Est. Semnalele care au apărut, fie că se referă la preţul imobilelor, fie că indică un nivel al inflaţiei record în spaţiul est-european, nu au cum să nu ridice semne de întrebare serioase investitorilor.
Dacă ne referim la preţuri, lucrurile arată sumbru. În Letonia, scăderea a fost de aproximativ 7% în ultimele 5 luni. Recordul absolut este deţinut de Kazahstan, unde preţul imobilelor aproape s-a prăbuşit după o scădere de 20% în ultimele 3 luni.
Dacă ne uităm peste indicatorii economici ai ţărilor est-europene nu putem observa decât dezechilibre extreme. Deficitele bugetare sunt exagerate (30% din PIB în Letonia), iar inflaţia în creştere galopantă. O inflaţie mărită reprezintă o ameninţare puternică pentru piaţa ipotecară.
În ceea ce priveşte situaţia din România, bula speculativă continuă să crească. Începând din acesă vară, nivelul preţurilor la imobile a devenit nesustenabil şi, cel mai probabil, tăvălugul preţurilor se va accelera pentru încă o perioadă scurtă de timp. Nu mi-a rămas în minte decât o declaraţie cu conotaţii destul de pesimiste pe care a făcut-o Michael Lloyd, managing partner la Băneasa Investments: "Cred că în condiţiile actuale nu am fi început un proiect atât de mare precum Băneasa".
buna estimarea...astazi s-a adeverit. Sa vedem daca va mai creste sau va intervenii bnr.
RăspundețiȘtergere