miercuri, 31 octombrie 2007

Mărirea dobânzii de intervenţie

Consiliul de Administraţie al BNR a decis majorarea dobânzii de intervenţie cu 0.5%, ajungând în prezent la 7.5%. Înainte de anunţ, analiştii erau împărţiţi în două tabere: moderaţii care se aşteptau la o creştere cu 0.25% şi exaltaţii care vedeau o creştere radicală de 1%. S-a decis majorarea cu 0.5%, ca un semnal că acesta este începutul unei lupte la baionetă cu realitatea. Cât va rezista Banca Naţională în această luptă inegală, rămâne de văzut.

Efectele acestei mişcări se împart în două categorii. Pe termen scurt, cel mai probabil, BN se va felicita pentru frânarea creditării şi frânarea inflaţiei. Pe termen mediu vom asista la un asalt al speculatorilor finalizat cu întărirea exagerată a leului. O întărire artificială care va creşte consumul, iar apoi, automat, inflaţia.

Sincer, sunt dezamăgit de deciziile din ce în ce mai previzibile ale celor de la Banca Naţională. Aşa cum am mai spus-o, ei se cred un fel de FED, iar asta e o greşeala care s-ar putea să ne coste.

Un comentariu:

  1. Si dupa tine ce ar tb sa faca BNR-ul? Si cine sa se creada? Dobanda de interventie este cea mai puternica unealta pe care o au si din pacate nu ii ajuta nimeni din restul "organelor " de decizie.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)