vineri, 9 ianuarie 2009

End of Wall Street

Un film pentru cei care încă nu au înţeles cauzele crizei mondiale.
In cazul în care varianta embedded nu funcţionează, puteţi urmări filmul pe site-ul The Wall Street Journal.

Partea I:



Partea a II-a:


Partea a III-a:

4 comentarii:

  1. Nimic nou dar prima data cand vad afirmatia gandita probabil de multi, de cei care au zis "I can't afford to take on all this debt". Daca si la noi se incepe cu "ajutoare" tocmai pentru cei care au declansat aceasta criza (cauza e de sus) mintind in privinta solvabilitatii, atunci capitalismul isi pierde si ultima farama de fair play ramasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt cam penibili baietii aia de pe Wall Street care comenteaza acuma, daca privim lucrurile in perspectiva.

    Sau cum se zice: dupa criza, multi viteji se arata.

    Acum cand au ajuns sa stie mai multe despre criza asta chiar si oamenii de bun simt care pana mai ieri nu erau interesati de problemele de pe wall street, deja analistii lui peste nu mai sunt interesanti pentru nimeni.

    Inca o bulina rosie pentru Peter Schiff din acest punct de vedere: decat sa vorbeasca despre chestiile de ieri, prezise de el alaltaieri, mai bine explica despre chestiile de maine, prezise AZI.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://web.mit.edu/smcs/mit/2008/econ-financial_crisis-08oct2008-350k.asx

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa cum spun si realizatorii filmului, buba a pornit de la guvernul SUA (care a tinut jos, prea mult timp, dobanda de referinta).

    Parerea mea este ca, guvernele sunt la originea problemelor economice actuale (inflatie, crize economice, gestionarea defectuoasa a banilor publici, coruptie, limitarea libertatilor individuale, etc).

    Un exemplu aberant: din banii mei ii platesc pe cei de la Comisia Europeana, ca sa dea nu stiu ce directiva, care da dreptul politiei de a hack-erii computerul meu personal, fara mandat, doar ca li se pare lor ca nu stiu ce pericol social sunt. De aici si pana la a considera ca navigatul pe blogul tau (unde se discuta informatii "alternative" - care nu sunt prezentate de media publica), sau a urmari filmuletzele lui Peter Schiff, constituie o intentie de a ma revolta impotriva sistemului, deci pericol public, nu mai e mult.

    Stau si ma gandesc, daca schimbarea din temelii a sistemului de guvernare este posibila? De ce nu am pune guvernul in competitie pe piata libera? Mai concret, notiunea de guvern, alesi ai poporului sa dispara. In loc de parlament, senat, guvern, ministere, etc., sa avem entitati (companii private, persoane , organizatii, etc.) care sa vina in fata poporului cu proiecte, iar apoi poporul da banii, daca considera ca proiectul merita finantat. Poporul/comunitatea locala va finanta proiectul direct prin donatii (sau alt mecanism tehnic).

    Aceste entitati nu vor fi alese, ci vor fi private, si ele vor initia proiectele. Castigul lor va fi, ca in orice business, profitul obtinut din implementarea proiectului.

    Avantajele pe care le vad sunt: eliminarea actualei oranduiri, care s-a dovedit ineficienta si problematica (un fel de sclavie moderna), implicarea continua a poporului in mersul comunitatii, in luarea deciziilor, responsabilizarea atat a poporului cat si a celor care propun proiectele, finantarea directa a proiectelor, eliminarea ineficientei, coruptiei (probabil), eliminarea impozitelor, taxelor, etc. Principiul de baza este competitia continua, inlocuirea finantarii implicite (prin taxe, impozite) cu cea explicita, pe proiect.

    Nu stiu daca ideea este buna, sau este doar o tampenie.

    P.S. Am lasat la o partea ramurile juridice, sanatate, invatamant, politie, armata, pt. care nu am nici o alternativa la actualul sistem (probabil tot finantare directa de catre popor).

    P.S.S. Daca ti se pare ca ideea e mult prea aberanta, mai bine nu o posta pe blog. Eventual daca ai comentarii, mi le poti trimite direct pe emailul meu utzelu@gmail.com.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)