joi, 30 iulie 2009

Less Bad

Pentru cei care nu ştiu, The Beige Book este un raport pe care FED îl dă publicităţii de 8 ori pe an şi care poate fi considerat o fotografie a economiei americane. Ceea ce este surprinzător pentru acest raport este faptul că, în locul graficelor şi informaţiilor tabelare, s-a preferat utilizarea unui limbaj natural, lax, care surprinde cu destulă acurateţe atât trendul general al economiei cât şi evoluţiile pe sectoare de activitate sau zonale.

În ceea ce priveşte raportul curent, mi-a sărit în ochi folosirea ca element pozitiv a sintagmei "less bad", ceea ce ne conduce la concluzia că încă mai e mult de lucru. Acest "less bad" seamănă teribil de bine cu celebrele ştiri "pozitive" ale ultimei perioade(în care se evidenţiază semnele revenirii prin faptul că indicatorul X prezintă un semn de stabilizare întrucât este mai bun decât estimările analiştilor, aceasta în condiţiile în care ambele sunt pe minus). Privit la rece, indiferent de modalităţile "meşteşugite" de exprimare, raportul este unul care confirmă faptul că economia americană se află în continuare în cădere(cu excepţia agriculturii). Faptul că în unele domenii căderea a încetinit ar putea fi considerat un fapt pozitiv în condiţiile în care am fi avut parte de ceva reforme. Cum nu am avut parte de nicio iniţiativă notabilă, continuarea căderii nu reprezintă nimic mai mult decât o reacţie cât se poate de normală.

Materialul original îl puteţi citi pe site-ul FED.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)