vineri, 18 decembrie 2009

Atac la persoana


Un email pe care l-am primit şi care probabil circulă la greu prin spaţiul virtual autohton mi-a atras atenţia asupra unui anume tip de manipulare care cred că merită dezbătută! Este vorba de un aşa-zis interviu cu un bancher străin publicat pe blogul lui Iulian Urban în data de 4 decembrie. Un interviu în care bancherul dezvăluie cum el şi camarila lui  au pus la cale înrobirea ţărişoarei în care trăim.

Conform "dezvăluirilor" ar exista o conspiraţie menită a duce la căderea preţului imobilelor pentru ca întreaga mafie bancară să le cumpere pe nimic(greşelile gramaticale şi de logică aparţin autorului):
Populatia Romaniei si romanul in general, are un singur bun de pret, care ne intereseaza pe noi bancherii : activele imobiliare. Mai exista si forta de munca a individului, insa aceasta, dupa ce l-ai prins in mreje, este utila de speculat, pentru ca acel individ va munci perpetuu pentru noi. Trebuia sa ajungem cumva la aceste active imobiliare ale romanilor; Normele BNR si legile, nu ne permiteau sa putem acorda in masa, credite ipotecare, plus ca aceste credite ipotecare, nu erau 100% avantajoase pentru noi; Asa , ca am profitat de lentoarea in decizie a BNR, si am investit masiv in publicitate pe segmentul creditului de consum.
Cu alte cuvinte, prostia celor care au apăsat pe pedala creditării a fost doar un plan abil menit a ne pune la jug. Aşa cum era de aşteptat, în întreaga ecuaţie apare şi cavalerul călare pe calul alb:
Actualul presedinte, ne-a pus putin in dificultate, atunci cand a venit cu guvernul PSD-PDL, pentru ca ceea ce noi ne doream era instabilitate economica si politica; a trebuit sa presam extrem de mult pentru ca ruptura la nivel guvernamental sa se produca, sa cada guvernul, sa se amane sosirea transei de bani de la FMI, insa pana la urma, cunoscand mentalitatea colerica romaneasca, am reusit.
Oups, recunosc acum că m-a trecut un  fior rece pe şira spinării. Deja tremur la gândul că bancherul o să-mi bată la uşă pentru a mă pune să semnez contractul de sclavie pe viaţă(oare ăştia ca mine care n-au credite or scăpa?). Naşpa! La un moment-dat, bancherul toxic de Românica dezvăluie şi cum au reuşit ei să blocheze inclusiv piaţa executărilor silite, economia şi cam tot ce mişcă prin ţara asta. Cum s-ar spune prin cercurile intelectuale, "nici musca nu scapă ne...".

După această prezentare, cred că e momentul să revenim cu picioarele pe pământ. În primul rând, individul care lansează bomba este senator. Da, aţi citit bine, este senator în Parlamentul României. De asemenea, din câte ştiu eu(sper să nu mă-nşel), câştigă bani frumoşi din recuperarea de debite. Cu alte cuvinte, lucrează mână-n mână cu bancherul toxic pe care-l intervievează. Şi dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, nu-mi dau seama de ce Parchetul nu se autosesizează întrucât e vorba de o problemă care aduce atingere integrităţii naţionale. De asemenea, nu l-am văzut cu nicio declaraţie pe vaşnicul Gheţea, acest băgător în penal al tuturor celor care au îndrăzneala să atace sistemul bancar.

Rahaturile de acest gen nu fac altceva decât să arunce în derizoriu discuţiile serioase despre bănci. Ştiu că era vorba de un text electoral, dar fac parte dintre cei care cred că "mecanica electorală" trebuie să funcţioneze tot timpul şi, mai mult, să se bazeze pe fapte reale, nu pe realităţi trucate. Suntem în momentul în care ar trebui analizat clar şi la obiect întreg comportamentul instituţiilor financiare care încă mai activează pe-aici, iar asemena texte puerile par menite a împiedica o asemenea dezbatere.

Îngrijorătror mi se pare faptul că Iulian Urban provine de la PDL, adică partiduleţul care formează actualul guvern şi care ne promite de mai bine de un an că rezolvă criza. Sunt curios să aflu dacă aceasta este poziţia oficială a partidului şi dacă în programul anticriză se vor regăsi măsuri pentru a contracara comportamentele abuzive ale bancherului intervievat de Urban. Se pregătesc oare cei de la putere să-i "distrugă" pe bancheri prin achitarea la valoarea de acum câţiva ani a imobilelor aflate în garanţie la bănci? Asta ar fi într-adevăr o măsură tare! Rămâne să o constatăm pe propria piele!

19 comentarii:

  1. E veche Dane. A fost dezbatuta saptamana trecuta si la Manole si la Costel si la mine...

    Iar Cristian Dogaru a sesizat ca o bucata din asa-zisul interviu fusese copiata dintr-un articol de-al sau. Vreo doua fraza intregi, cuvant cu cuvant, care au fost sterse ulterior de catre autor.

    Faptele prezentate insa sunt, asa cum am remarcat unii de pe atunci, al naibii de aproape de realitate. Acesta e si motivul pentru care interviul la prima vedere pare "pe bune".

    In ciuda metodei prost alese, eu sincer l-as felicita pentru ca a incercat sa spuna lucrurilor pe nume. E totusi un lucru pe care multi "analisti" cu staif se codesc sa il faca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Flavian, comentariul de mai sus dovedeste ca esti si vei ramane doar un mic anarhist.

    RăspundețiȘtergere
  3. andrei, cometariul tau dovedeste ca esti, desi nu vei mai ramane pentru prea multa vreme, doar un mic rautacios incostient de lumea in care traieste... :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am primit si eu pe mail acest text. Pare mai mult a teoria conspiratiei, dar are multe elemente care sunt foarte adevarate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian: Adica bancile vor sa achizitioneze la preturi de nimic imobiliarele? Si pentru asta au dat credite garantate cu imobile supraevaluate? Cred ca nu stii despre ce vorbesti. Pe bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. personal cred ca acest interval n-are nici cea mai mica legatura cu sistemul bancar (nici n-a existat vreun interviu formal ci poate franturi din diverse discutii informale si nici scopul final "legarea de glie" nu este specific bancilor ce opereaza in Romania); este strict legat de necesitatile electorale si de business ale domnului Urban Iulian; este inspaimantatoare rata de penetrare in mediul celor ce "navigheaza" pe net si nu fac un efort minim de ratiune

    RăspundețiȘtergere
  7. salut dane,
    pe cand un topic pentru materialul referitor la vaccinul "anti-porcina", care, dupa se stie bine, in state este obligatoriu, sub amenintarea sanctiunilor penale si civile? :D
    nu vreau sa fiu caustic, dar e de necrezut cat de multi oameni inghit pe nemestecate astfel de informatii!...
    toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Dane - bancile si "investitorii" staini au cam achizitionat la pret de nimic aproape tot ce avea o valoare in tara asta pana acum. Fabrici intregi la "discount" sau pe bucati la fier vechi. Petrol, gaze si alte resurse, iar acum ar vrea si aurul.

    Apoi sportul ultimilor ani a fost inglodarea in datorii a unor amarati care ar urma sa plateasca zeci de ani pentru niste imobile supraevaluate. Ce au fost cumparate pe varful unui balon umflat tocmai de aceste banci "nevinovate".

    Ca bula se sparge, este clar. Ramane la alegerea bancilor daca din banii amaratului platitor de rate vor cumpara imobile pe bani de seminte sau nu. Pana atunci amaratul vede cum ajunge sa plateasca o viata intreaga de vreo 3 ori mai mult decat pretul initial in timp ce valoarea de piata a imobilului scade vazand cu ochii.

    In acest context, faptul ca miscarea a fost planificata sau nu, ori ca interviul e real sau plagiat, devin chestii secundare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca serviciul datoriei ajunge insurmontabil pentru o masa critica a portofoliului global al bancilor efectul va fi echivalent cu o "denominare" cu prag maximal de schimb si cred ca bancile vor plati in primul rand printr-o "crestere negativa" (eufemism des utilizat actualmente)a profitului realizat dupa care efectul se va propaga asupra deponentilor

    RăspundețiȘtergere
  10. educatia financiara nu a fost si nici nu e punctul forte al maselor;

    asa ca nu e de mirare de ce, aici si aiurea contribuabilii sunt "facuti" din varful pixului, si ulterior isi dau seama de catastrofa .

    multa lume crede ca a fi conectat la net inseamna sa fii informat dar gandirea critica lipseste in majoritatea cazurilor din lipsa de instrumente specifice;

    RăspundețiȘtergere
  11. Păi... tovarăşul Băsescu reprezintă perfect interesele "bancherului"... punand iarăşi un guvern de trepanaţi.
    Urban a încercat s-o dea electoral, dar cu sau fără interesele lui "Gheţea"... clociada va sfârşi în bot, iar o serie de bănci vor fuziona sau... fisiona.

    Până acum băncile au aşteptat cuminţi ... eliberarea consistentă a RMO. Momentul de maximă eliberare va coincide cu o viitură de executări siluite.

    Sper "ca cavalerul cu calu' alb" să-şi ia în dinţi un număr însemnat de... cărămizi... bine meritate, şi-i urez lui Gheţea... o pensionare-n chinuri.

    ... mă "deranjeşte" domnii care "se esprimă" la fiecare 3 rânduri cu "educaţia financiară".

    Din punctul meu de vedere... seria cea mai însemnată de imbecili... atinşi de o formă "intelectuală" de Ebola... o reprezintă exact bancherii "multieducaţi financiar", începând cu Bernanke şi terminând cu ultima şefă de departament credite.

    RăspundețiȘtergere
  12. gelu:N-as fi scris despre asta, dar m-a enervat teribil mailu' care circula. De asemenea, m-am ciocnit de vreo cateva ori cu personajul in cauza si ma enerveaza teribil.

    Flavian: Cred ca ar trebui sa te intorci la abecedar si sa nu te mai lamentezi atata. Motivele pentru care-ti spun asta sunt urmatoarele:
    1. "Investitorii" de care faci vorbire au cumparat pe gratis pentru ca noi am fost fericiti sa le dam. Altfel Dacia, Sidex s.a.m.d. ar fi fost niste ruine. Faptul ca am negociat prost e cu totul altceva si tine de prostia si naivitatea noastra. Asta insa nu impiedica pe nimeni sa-si faca un imperiu respectand regulile;
    2. Activitatea bancilor este aceea de comert cu bani(bisnita, camatarie, spune-i ncum vrei ), in niciun caz aceea de achizitie imobile. Acesta este si motivul pentru care stimabilul autor de interviuri castiga la greu din credite neperformante;
    3. Piata imobiliara scade din cauza ca e normal sa scada nu pentru ca ar fi manipulata de banci. Dupa ce a fost umflata cu pompa de iluziile unora trebuie sa revina la normal.
    Si ar mai fi vreo cateva chestii de spus, dar nu ma mai pierd in detalii. :-))

    RăspundețiȘtergere
  13. realitatea bate logica interviului si de aici deduc ca scopul este pur servilism de interese si nu relatarea obiectiva a unor fapte
    deci i-am afundat in credite pe 'jde ani pe saracii romani, le-am cumparat casele si acum ei platesc bir. toate bune si frumoase, dar...de fapt romanii incep sa nu mai aiba de unde sa plateasca ratele. Dan a tras in repetate randuri semnalul de alarma al evolutiei restantelor.

    ce mi s-ar fi parut cu adevarat intersant era putina lumina in subiectul preluarii resurselor naturale (lemn, petrol, minereuri, etc)

    RăspundețiȘtergere
  14. Dane, ar fi intr-adevar multe chestii de spus. Cum ar fi ca:

    1. Intr-adevar am fost prosti ca n-am stiut sa avem grija de "mostenirea" comunista. Dar si ca in anumite cazuri, anume cele esentiale, am fost "impinsi" in directia dorita. E suficient sa ne uitam la povestea RM pentru a vedea ce se poate face cu un pic de insistenta, manipulare sau spaga.

    2. Activitatea bancilor o fi cea de care zici, dar vezi tu ca bancile au si ele niste actionari. Care nu se dau in laturi de la nici o activitate cand vine vorba de stors un pic de profit.

    3. Cine a zis ca imobiliarele scad din cauza bancilor ? Din contra, am afirmat ca bancile au fost cele care au UMFLAT prin creditare bula care acum se desumfla "natural".

    Costel - felicitari pentru inca o radiografie excelenta a faunei economice:

    Din punctul meu de vedere... seria cea mai însemnată de imbecili... atinşi de o formă "intelectuală" de Ebola... o reprezintă exact bancherii "multieducaţi financiar", începând cu Bernanke şi terminând cu ultima şefă de departament credite.

    Razvan - tocmai asta e farmecul. De fapt BNR impinsa de la spate de FMI a facut jonglerii cu RON-ul tocmai pentru ca romanii incep sa se cam sature. Tot ce vor e sa mai lungeasca un pic treaba, sa fie in control, pentru a decide ei cand si cum se va sparge si aceasta bula. Din fericire pentru noi, se va incheia cat de curand...

    RăspundețiȘtergere
  15. Flavian:
    1. Nimeni nu te-a oprit sa cumperi oricare din mostenirile comuniste. La fel de bine puteai si tu sa dai spagi si sa iei ce te interesa. Au fost o groaza care s-au infruptat, dar au dat-o-n bara.
    2. Sunt curios care sunt actionarii aia care obliga bancile sa intre pe pierdere in tot Estul pentru a putea ei sa cumpere cutii de chibrituri ceausiste la preturi de nimic(care oricum niu valoreaza nimic).
    Supliment: Din pacate, BNR-ul are destule cartuse nu numai sa tina cursul, ci chiar sa-l dea cateva procente mai jos(in functie de jocul politic). Ca asta ne va costa rau deja trece pe planul al doilea!

    RăspundețiȘtergere
  16. Dane, multumesc ca ma indemni sa fac exact ce criticam eu pe aici, dar nu realizezi ca de fapt tocmai asta e problema: prea multi smecheri au vrut doar sa se "infrupte" ei si atat. Asta e unul dintre motivele din care o sa li se si traga in final... :-)

    Iar BNR o fi el suficient de smecher incat sa se joace cu RON-ul chiar si fara ajutor extern, dar e mic copil fata de FMI sau chiar unele banci private din afara. Asa ca deocamdata ma indoiesc ca face prea multe fara aprobari prealabile de sus.

    RăspundețiȘtergere
  17. Hehe, articolul respectiv e o prostie, o prostie! :)

    Acu' pe bune, chiar credeti spasmarile neuronale made in urban?
    E de rasul curcilor, pe bune.

    Ma distreaza si faptul ca dan a gasit de cuviinta de comenteze copilaria respectiva

    RăspundețiȘtergere
  18. "...discuţiile serioase despre bănci..."
    Care or fi alea ?
    Ce poate avea serios o bancă ?
    (În afară de hoţia mascată de nume complicate... )
    Acum, pe bune !
    Nu pot pricepe (în materie de finanţe sînt un neofit) cum, mama mă-sii, a ajuns România cu o economie de rahat şi un aparat de stat pe măsură, care să nu poată asigura salariile angajaţilor din activitatea proprie şi trebuie să se ÎMPRUMUTE, atenţie, pentru a plăti salariile bugetarilor şi PENSIILE. Tăiaţi-mi capul, dar nu pricep.
    Ce, aceeaşi mamă, fac respectabilii finanţişti locali în frunte cu iubitul lor conducător de la BNR (dacă nu l-aţi recunosuct, Mugurel-Cel mai mare peste şnapani) de permit o asemena debandadă !!!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)