marți, 22 decembrie 2009

Democratie


Ewald Nowotny, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a declarat că Banca Centrală Europeană nu va sări în ajutorul ţărilor membre care au probleme cu finanţele publice. Declaraţia se referă la situaţia din Grecia, unde se înregistrează un nivel record al datoriei publice. Mai precis, dl. Nowotny spune:
"One has to be very clear: The ECB has no mandate or intention to take into account the situation of a specific country, especially not with regard to public finances.(...) Our baseline scenario is that the Greek government will be able to fulfill its promises".
Privită din afară, declaraţia este cât se poate de corectă. Ceea ce probabil nu ştiţi este că  Ewald Nowotny este şi şeful Băncii Centrale a Austriei, adică instituţia care, în ultima perioadă, se ocupă cu bailout-urile băncilor austriece sub diverse forme. Când este vorba de alţii, austriacul nostru are o atitudine foarte tranşantă, dar când este vorba de instituţiile din ograda sa, brusc, devine sensibil şi obedient. Aşa se face că, la ultima naţionalizare bancară austriacă a intervenit însuşi Trichet, convocat probabil în regim de urgenţă de omul nostru.

Exemplul pe care l-am dat nu este altceva decât o mostră a sfidării şi duplicitarismului de care dau dovadă oficialii austrieci. Sub aparenţa unui comportament corect nu se ascunde altceva decât aceeaşi psihologie din vremea Imperiului, când indivizii aveau impresia că li se cuvine tot numai pentru că s-au născut pe fâşia respectivă de pământ. Marea problemă este că, prin nu ştiu ce mecanism, mulţi dintre ei au reuşit să se strecoare în funcţii cheie la nivel european practicând, fără ruşine, o politică duplicitară şi profund nedreaptă.

11 comentarii:

  1. Nu-i cunosc pe austrieci, ce-i drept, dar mie nu mi se pare nimic dublicitar.

    Adica... una e banca centrala a austriei care poate sa faca ce vrea la ea in tara si alta e banca centrala europeana.

    Pe de alta parte, europenii sint timpiti si n-au invatat niciodata lectia nr. 1 de la americani: "No Comment".

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca este o deosebire intre ajutorarea unui buget de stat de catre banca de emisiune europeana și ajutorarea unor banci de către un buget de stat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Claudiu: Pai nu prea e asa... Banca Centrala a Austriei nu are voie sa faca ce vrea ea deoarece vorbim de un membru al zonei Euro. De-asta a intervenit si Trichet in regim de urgenta.
    Anonim: Vezi ca bancile alea nu sunt ajutate de catre bugetul de stat, ci de lichiditatea ieftina pompata cu frenezie de BCE! Aici e buba.

    RăspundețiȘtergere
  4. >Marea problemă este că, prin nu ştiu ce mecanism, mulţi dintre ei au reuşit să se strecoare în funcţii cheie la nivel european practicând, fără ruşine, o politică duplicitară şi profund nedreaptă.

    Banuiesc ca si cadoul PETROM se inscrie aici, nu ? :(

    Deh ... in momente cind citesc astfel de declaratii si observ astfel de comportamente ma gindesc ca aia cu "teoriile conspirationste" bubulo-masonice au probabil asa ... o farima de adevar in ce sustin ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Mia, ai grija cu teoriile ca asa aluneci usurel spre pana ajungi "on the dark side". Iar odata ce ai sarit hopul si ai deschis ochii, e greu sa-i mai inchizi la loc... :-)

    In rest, cum zice Radu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok, tipul asta isi arata muschii ca sa vada lumea ce tare e el. Insa nu cred ca isi va mentine pozitia si in momentul in care defaultul Greciei va ameninta sa aiba efecte dezastruoase si in bancile austriece si nu numai.
    Fumigene, ca sa abata atentia de la putregaiul din curtea lor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt eu mai prost, dar banca centrala a Austriei nu emite euro de capul ei. Ia bani cu imprumut de pe piata sau de la buget ca sa-i dea la bancile cu probleme. Atata timp cat nu este evaziunea din Grecia in obtinerea banilor, a veniturilor bugetare (si nici economia austriaca nu este greceasca) si acesti bani se dau cu cap, nu cu coruptie greceasca, ideea unei comparatii intre Grecia si Austria este neavenita.

    De fapt retinereile in ce priveste ajutorarea Grecie se refera la evaziune si coruptie, nu la niste extraordinar de profitabile pentru Grecia şi Europa deficite fiscale grecesti carora proasta de Europa nu le vede eficienta.

    In orice caz Romania se apropie de situaţia Greciei in ce priveste solvabilitatea, cu aceleasi cauze.

    RăspundețiȘtergere
  8. asta e de cand lumea, unii au fost mai egali ca altii....

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.urbaniulian.ro/2009/12/04/discutie-incendiara-piata-imobiliara-romaneasca-se-va-prabusi-in-2010-afla-cine-sunt-cei-care-trag-sforile-din-umbra-pentru-a-cumpara-pe-nimic-activele-majore-ale-romaniei-in-2010-cum-au-fost/
    Ce ziceţi de aceste scenariu ?
    Că doar sînteţi experţi !
    Şi ce mai ziceţi de imbecilitatea de a le cere oamenilor să muncească jumătate de lună fără plată ?
    Chiar nu mai ştiu ce să cred, în afară de faptul că finanţiştii din fruntea României sînt o şleahtă de cretini (imbecili, este prea mult).

    RăspundețiȘtergere
  10. geomarz: Am mai discutat despre aberatia publicata de Iulian Urban. Nu este decat o intoxicare ieftina de campanie electorala. Astept cu nerabdare sa vad cum partidul senatorului in cauza(acum la putere deplina) va lupta activ pentru contracararea chestiunilor descrise in respectivul asa-zis interviu. Eu unul pun pariu ca in 6 luni respectivii domni vor reincepe privatizarile pe 1 euro!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)