miercuri, 6 ianuarie 2010

Dileme valutare


Ieri BNR a anunţat scăderea dobânzii de intervenţie cu 50 puncte, la surprinzătorul nivel de 7.5%. În mod normal, scăderea dobânzii implică slăbirea monezii. La noi se pare că logica nu are ce căuta în piaţă atâta timp cât, în paralel cu decizia BNR, moneda s-a apreciat. Nu trebuie să fii vreun geniu pentru a-ţi da seama că un asemenea comportament pur şi simplu nu are justificare.

Fiind departe de ţară nu am apucat să-mi "întind antenele" pentru a înţelege logica acestei mişcări. Cineva mi-a spus că pe piaţă circulă un zvon conform căruia aprecierea leului a avut loc pe fondul închiderii unor poziţii ale UBS. Nu ştiu câtă credibilitate să dau acestor zvonuri deoarece, dacă  ar fi adevărate, ar rezulta ori că respectiva bancă ar avea analişti proşti(se vorbeşte despre un stop loss care s-a activat la 4.22), ori că la noi "echipa defensivă" e formată numai din genii.  Personal suspectez o nouă intrare a BNR, dar logica acesteia mi-e absolut străină. Oare se câştigă din mişcări de acest gen altceva decât imagine?

Coroborând mai multe informaţii pe care le am cu mişcarea BNR îmi rezultă că Isărescu şi Vlădescu vor ataca problemele economice utilizând un plan unic: inflaţia. În mai multe rânduri epicureanul a vorbit despre necesitatea unor măsuri îndrăzneţe care să ajute la relansare, iar preferata ministrului se pare că este inflaţia. De altfel, aceasta e şi singura strategie posibilă în condiţiile în care structura taxelor şi impozitelor rămâne practic neschimbată. În toată ecuaţia revine însă întrebarea referitoare la curs. De ce scade? Personal cred că este o măsură temporară menită a impulsiona consumul. Următoarea mişcare va fi "cruciada" Băncii Centrale pentru relansarea creditului de consum din dorinţa de a ne readuce în zona iraţională care ne-a asigurat creşterea(dobânzi mici, credite relaxate s.a.m.d.). Cursul nu cred că va mai scădea foarte mult întrucât, chiar şi la aceste nivele nu ajută deloc exporturile(dacă o mai interesa pe cineva acest capitol...). Ba, mai mult, cel mai probabil îşi va relua trendul de creştere către următorul prag de rezistenţă setat de BNR(probabil 4.4-4.45).

Momentan ne aflăm într-o situaţie bună. Costul CDS-urilor a scăzut cu 33.4 puncte la nivelul de 246, iar aceasta datorită perspectivelor pozitive privind accesarea noii tranşe de la FMI. BNR marşează puternic la capitolul "cheltuirea rezervei" convinsă fiind că România va adera accelerat la euro. Aceasta ar putea justifica într-un fel frenezia unor măsuri de stimulare a consumului, dar se pune o întrebare simplă: ce ne vom face dacă optica birocraţilor de la BCE(şi CE) se va schimba în 6 luni-1 an? În cazul unui eşec al Greciei şi al intrării în probleme a altor membre ale selectului club(Spania, Irlanda şi poate chiar Franţa) apetitul BCE de atragere de noi membri în zona euro s-ar putea să scadă brusc. Eu unul nu aş miza atât de mult pe optimismul actual al unora. În vremuri de criză e bine să fii moderat.

22 de comentarii:

  1. Posibil ca UBS sau alta banca sa fi speculat ca BNR va da drumul la curs la inceput de an asa cum s-a intamplat si anul trecut. Sincer, asta am speculat si eu si acum sunt pe rosu dar inca imi tin pozitia.

    UBS insa, fiind banca cu proceduri stricte, daca trade-ul nu merge bine, ba chiar merge invers, lichideaza tot si cauta urmatoarea oportunitate.

    Eu voi astepta pana in martie sa vad care este tendinta cursului, s-ar putea totusi ca BNRul sa aiba dreptate si cursul sa se stabilizele la 4.2 fara interventia BNR.

    Apropo BNR are obiectiv clar sa tineasca inflatia deci se bate cap in cap cu ce spune Vladescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dane,

    "În vremuri de criză e bine să fii moderat"

    dimpotriva, eu spun ca in vremuri de criza e bine sa fii lacom! cumperi totul de pe jos, cel putin asa ne spune oracolul care stie cate ceva despre investitii.

    eu cred ca esti mult prea pesimist, iar in momentul asta ti-ai setat o idee ca totul e praf in Romania (curs de 4.45....) si iti este greu sa te desparti de ea. uiti ca suntem in groapa oricum si de cazut nu prea mai avem unde sa cadem, mai probabil e sa crestem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Baieti, eu nu am ascultat de Dan in primavara cand a zis in ca se pregateste ceva.... in speta relansarea preturilor actiunilor si am marcat o pierdere 'frumoasa'. Era la mintea cocosului ca BNR cu multa osanza de la FMI nu va lasa cursul sa zburde pentru ca daca castiga cineva pe piata ei sunt aceia, atata timp cat au euro sa manipuleze cursul....
    Dan, eu nu pricep ceva... cum poti sa ai inflatie in lei si curs tinut in lesa? Sigur, poti sa ai cele 2 dar inseamna ca rezerva valutara a BNR-ului s-ar eroda cu 2-3 mld euro pe luna, nu? La actuala rezerva inseamna ca 6-8 luni de dezmat dupa care ori trebuie sa lase cursul liber sau sa sugrume inflatia ori sa mai faca un acord mic cu FMI sau BCE, sunt presupunerile mele corecte?

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim: Refuz sa cred ca UBS ar fi pariat pe aprecierea leului. Nu are logica!
    zexe: Baiatul ala conduce un fond de investitii, nu o tara. Are in spate cateva mii de angajati si investitori, nu douazeci de milioane de locuitori. O banca centrala cu atributiuni extinse(precum a noastra) trebuie sa dea dovada de moderatie si sa "puna raul in fata" in orice situatie.
    In ceea ce priveste persperctivele de crestere, nu am motive sa pariez pe aceasta. Ma astept la o scadere usoara sau stagnare in cel mai bun caz. Ar exista intr-adevar si posibilitatea cresterii in cazul in care revin investitorii si se refac fluxurile financiare catre Romania. Inca nu am abandonat ideea ca vom avea "double dip recession"(cu o probabilitate de ~60%), iar aceasta inseamna ca fluxurile vor ramane la fel de anchilozate. Oricum, asa cum am mai explicat, nu inseamna ca sunt pesimist sau optimist.
    Referitor la curs, nu am ramas blocat, dar, asa cum am mai spus intr-un post, este singurul instrument care ne mai poate proteja(vezi exemplul Chinei). Oficialii nostri se fac insa ca nu inteleg, considerand probabil ca prioritare sunt interesele capitalului strain.
    B: Multumesc pt. sustinere. :-))
    La cum functioneaza lucrurile la noi poti avea parte de orice, oricat de ilogic ar parea. Cred totusi ca euro va fi tinut in lesa doar temporar, pana vom vedea o dezghetare(chiar si anemica) a creditului de consum.
    Banii pe care-i are BNR-ul in rezerva(cei 30 mld cu care se lauda) nu pot fi folositi toti pt. sustinerea cursului. Oricum, structura rezervei e prezentata extrem de vag si are doar rol de sperietoare. Chiar si asa, rezistenta poate fi mai mare de 6 luni(sustinerea cursului nu implica doar vanzari de valuta).

    RăspundețiȘtergere
  5. Am şi eu o întrebare: al cui consum va fi stimulat? Dacă cei doi flăcăi, Isărescu şi Epicureanul, se apucă de stimulat inflaţia, o fac dintr-un unic motiv, cred eu: acela de a micşora povara datoriei publice. Criza economică şi financiară s-a transformat deja în criza datoriei în România.
    Deci, cine va consuma, dacă puterea de cumpărare scade pe două căi: inflaţie, şi plafonarea salariilor şi pensiilor, prin neindexare, şi creşte şomajul, care mai scoate câteva sute de mii de consumatori din magazine?

    RăspundețiȘtergere
  6. Constantin Gheorghe: Ai pus degetul pe rana! Bine-nteles ca e o prostie, dar baietii nu-si fac calculele decat pe jumatate. Ei spun asa: facem disponibilizari masive si economisim salarii; dam drumu' si la inflatiune, asta inseamna crestere de preturi, adica venituri mai mari din TVA. Economie+venituri mai mari= aproape excedent, adica suntem tari manca-ti-as gura lu matale conasule FMI! Ca cele doua decizii se bat cap in cap deja nu mai intereseaza pe nimeni deoarece sunt "lucruri de amanunt". :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. "...apetitul BCE de atragere de noi membri în zona euro s-ar putea să scadă brusc".

    N-are nici o legătură. Dacă un stat membru îndeplineşte condiţiile de aderare, BCE nu are cum să se opună.

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  8. >Dacă un stat membru îndeplineşte condiţiile de aderare, BCE nu are cum să se opună.

    Mda ... cam asa suna tratatul cu pricina. Interesant e daca va avea loc vreo revizuire ceva ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Dan,

    In momentul de fata, si aici ma refer la economia mondiala in totalitatea ei, situatia seamana tot mai mult cu un joc de poker in care guvernele si bancile centrale sunt ALL-IN. Acest lucru, si faptul ca se actioneaza concertat, ma face sa creed ca un double dip recession e mai putin probabil.

    Macar ca o sa le scoata din pix si tot le scot ei cumva :))

    Fiti lacomi si cumparati ca e ieftin!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim(Mihai): ... Teoretic ai dreptate. Dar tu crezi ca Romania va reusi sa indeplineasca in 2-3 ani toate conditiile? Pentru ca noi sa putem trece la euro e nevoie de foarte multa indulgenta(asta daca nu o sa fim trecuti ca membri de mana a doua, adica sub un fel de consiliu monetar).

    RăspundețiȘtergere
  11. Posibila si probabila majorare a pensiilor vine in sprijinul teoriei tale (crestere consum).
    Ăștia's nebuni.

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca se ia in calcul si cresterea punctului de pensie si a altor drepturi banesti votata azi in parlament, e destul de clar faptul ca guvernul va miza pe cartea inflatiei. Cum emisiunea monetara nu a ajutat niciodata o economie sa iasa din criza, ba din contra, a fundat-o si mai rau, concluzionez ca un "double dip" este deja inevitabil.

    Este aproape sigur ca aprecierea leului fata de euro este o consecinta a vanzarii de euro de catre BNR. Miscarea s-a facut probabil pentru a contracara posibila depreciere cauzata de scaderea dobanzii, insa BNR si-a luat o marja destul de mare si in loc sa stabilizeze cursul, l-a urcat putin.

    Criteriile principale pentru intrarea in zona euro sunt nivelul tatoriei publice raprotate la PIB si nivelul anual al inflatiei. Primul citeriu este inca indeplinit, dar se clatina serios in timp ce al doilea s-a facut tandari. Asa ca intrarea in zona euro in 2012-14 este in cel mai bun caz un vis umed al politicienilor :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Dan, cred ca e putin mai complicat de atat.

    Nu uita ca tocmai am trecut printr-un an electoral, ca rezerva a pierdut 4-5 miliarde ca apoi sa "urce la loc" ca prin miracol. Cred ca in spatele declaratiilor BNR sau chiar FMI se afla niste demoni mult mai urati decat se crede - cursul de 4,5-4,7 care a speriat pe multi in toamna anului trecut ar fi fost ceva normal "atunci" (daca luam in considerare piata, mana invizibila mai exact), ar fi insemnat insa si o reforma reala, nedorita de absolut nici o parte implicata in joc (basescu vs psd vs fmi - ca dovada ca au fost si aliati).

    Nici o banca "de afara" nu si-ar fi dorit colapsul Romaniei (sau Ungariei, Bulgariei etc), ar fi insemnat ca Europa are si ea "subprime"-ul ei. Motiv pentru care toti au sarit in ajutorul nostru, pentru a nu declansa pierderi in alte parti (Austria de ex, 70% din PIB-ul lor). Probabil din acest motiv cele "2-3 banci mici" nu au reusit atacul speculativ de atunci impotriva celor 2-3 banci mult mai "mari" - si spun "mari" pentru ca Citibank (unde platim toti facturile Electrica) sau alte banci de acelasi calibru ce impart teritorii ca stalin dupa razboi sunt de fapt mai pline de datorii, sub apa, o banca "mica" fiind mult mai aproape de linia de plutire "traditionala".


    In aparenta lucrurile par ca s-au stabilizat insa eu cred ca e mult mai rau. Cauzele reale nu au fost rezolvate ci doar amanate, iar asta se intampla worldwide.

    Romania ar fi iesit din criza actuala destul de usor (oct 2008), printr-o inflatie oarecum dureroasa ce ar fi pus lucrurile in ordine rapid. Populatia ar fi inteles mult mai rapid care e directia. Cel mai important, de bine de rau noi inca nu suntem la fel de indatorati ca altii, nu avem nici gradul de sofisticare si nici serviciul datoriei externe nu este urias ci din contra, e chiar mic (raportat la PIB sau posibilitati), singura problema fiind cu lichiditatile si doar pe termen scurt.

    Cred ca tocmai din cauza aceasta s-a preferat o sufocare lenta prin stoparea creditarii in momentele cheie (vezi in ianuarie cum atragea BNR la dobanzi nesimtite tot ce era pe piata - in detrimentul firmelor ce abia atunci intrasera pe intarzieri), s-a preferat o "DEFLATIE" care va lasa urme mult mai adanci decat o inflatie "sanatoasa" (ce ar fi durut putin insa ar fi reparat organismul). Din acest punct de vedere, declaratiile lui Isarescu (cu "impuscatul in picior" samd) imi par o ipocrizie uriasa, el fiind principalul motiv pentru care bancile nu au avut suficienti bani. Argumentul ca bancile nu au mai avut incredere in clienti (si au taiat creditarea lor) nu e suficient. Nu suntem toti numai pe imobiliare.

    ..

    Continuand cu stilul conspirationist, cred ca se va merge pe acest sistem pana cand vestul va da semne reale de redresare, pana cand isi va fi asigurat lichiditatile necesare pentru a interveni in est (cumpara tot la reduceri). Inflatia va veni in RO cand firmele se vor fi sufocat de tot, cand se vor fi terminat rezervele din care au trait pana acum. Estimez acest moment prin februarie martie, termenul limita la care pot fi "rostogolite" datoriile din bancile romanesti (240 zile - daca nu il vor modifica, evident, si daca vestul va da semne de stabilizare). Daca nu, atunci ne vor lasa sa ne sufocam lent, din nou (intarzieri de plati salarii, facturi etc).


    In acel moment nici sa vrei nu cred ca vei mai gasi firme care sa merite a fi creditate, majoritatea fiind deja slabite si obosite in urma unui "razboi de uzura" lung si dureros, "pe toate planurile".

    O furtuna perfecta, cu alte cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi vine in minte acum, cum cu vreo luna doua in urma vedeam prin ziare ca Barclays vede o intarire a leului, si chiar 4.1 parca era tinta.
    Si nu pot sa nu corelez cu declaratiile lor asemanatoare inaintea atacului speculativ asupra leului din 2008, sau cand a fost. Oare se pregateste un altul ?

    Eu vad aprecierea asta ca pe un moment bun sa mai cumpar niste valuta :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Dan,

    Nu e vorba decât de voinţa celor din BNR şi ajutorul Finanţelor. Faptul că România şi-a "propus" adoptarea euro tocmai prin 2014-15 arată că bancherii şi politicienii sunt interesaţi ca leul (şi interesantul său curs valutar) să existe cât mai mult timp. Dar asta e o altă discuţie.

    Spuneai de consiliu monetar. Mai sunt şi alte state membre care au consiliu monetar şi nu se pune problema să fie tratate altfel. În plus, nu există state de mâna a doua în zona euro. Acolo ori eşti, ori nu eşti.

    Ce vreau eu să spun e că evaluarea îndeplinirii criteriilor de adoptare a euro e foarte clară şi foarte dură. Lituania nu a aderat la euro odată cu Slovenia doar pentru că rata inflaţiei era cu puţin peste limita maximă admisibilă la vremea respectivă (rata medie a inflaţiei în cele trei state membre cu cea mai mică inflaţie).

    În UE nu avem să ne temem decât de politicienii (şi prietenii lor, bancherii) români.

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  16. e interesant de urmarit cum incearca lumea de fiecare data sa gaseaca explicatii pentru fiecare furtuna iscata in paharele de apa.

    probabil ca daca in 1-2 luni cirsul ajunge la 4.3-4.4 se vor gasi destui sa ne dumireasca de ce s-a intamplat.

    TOTUL(ca din pacate asa am ajuns) depinde de supravietuirea pacientului din vest care incepe sa fie scos de la perfuzii.

    urmatoarele 3-4 luni vor fi decisive;

    ps. mizez double deep recession 80%;

    cine ofera mai mult?!

    RăspundețiȘtergere
  17. Double recession inseamna a very BIG Depression, adica ce zicea Greenspan acu' 2 ani: "1932 will be a walk in the park".

    Numai ca in M-uri, nu in W. Daca luam in considerare faptul ca DOW si-a schimbat componenta indicilor, ca firmele (world wide) nu mai au deloc si nici nu vor mai avea profiturile de altadata (adica nu mai exista motivul pentru care sa ramai blocat pe actiuni), ca aurul, petrolul sau altele urca si coboara ajutate din pix si portavioane, uite ca un intreg de cresteri poate fi considerat cel mai mare bulltrap din istoria omenirii, chiar si cand toate se misca atat de rapid.

    Bizonii fiind (evident) toti pamantenii de pe glob luati la un loc. Global Hold Up, japca pe fata si cu acordul semnat in font de 6 de catre toata lumea.


    :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu cred ca se risca cineva sa semneze vreun acord ceva pe smecherii de-astea ... nici macar sa vorbeasca la "liber" pe undeva ... mai degraba asa ... la sauna in cuculetul gol sa fie clar ca nu-s microfoane pe zona, ca mafiotii rusi. :))

    RăspundețiȘtergere
  19. MIA, font-ul de 6 a fost in contractele de credit cu buletinul, nu in tratatele internationale. Partea de VIOL incepe acum, o data cu notificarile de marire a dobanzilor, de rambursare anticipata (!!!), de anulare a liniilor de credit ce nu se mai justifica deloc.

    Abia acum incepe partea trista pentru ca la noile dobanzi uite ca extrem de multe afaceri nu se mai justifica, detinerea unor actiuni in anumite domenii (sau tari) fiind extrem de riscanta insa nu neaparat in sensul unor fluctuatii sezoniere ci ca schimbare definitiva a tuturor paradigmelor de pana acum, a referintei, centrului de greutate.

    Rolul statului in economie cred ca e un exemplu foarte bun. Volvo (modelul suedez) cumparat de chinezi, la fel.

    Concluzia: nu va puneti prea multe sperante in UE.

    (nici US)

    RăspundețiȘtergere
  20. >Volvo (modelul suedez) cumparat de chinezi, la fel.


    Mda - asta e intr-adevar dura : ceva de genul ... Tractorul SA cumpara Ferarri. :)
    La suedezi cred ca o sa le iasa ecologismul cvasi-extrem pe nas destul de repede daca o tin tot in ritmul asta .

    RăspundețiȘtergere
  21. Probabil te referi la socialism..

    Pentru ca altfel nu imi explic cum poti sa accepti impozite de 50-70% la care orice liberal autentic isi face cruce.

    Nici proxenetii nu iau astfel de comisioane.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  22. >Probabil te referi la socialism..

    Iarasi o dam in delirum tremens. :)

    Nu, nu ma refer neaparat la impozitare ( care oricum s-a mai redus ceva in ultimele 2 decenii in Suedia ) ci mai degraba la reglementari peste reglementari ...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)