luni, 1 februarie 2010

Davos outlook


Dacă anul trecut tema centrală a forumului de la Davos a fost criza în derulare, anul acesta a planat temerea unei crize viitoare, mai bine spus a unei redicalizări a crizei actuale. Pentru cei îndopaţi cu ştiri optimiste din mass media, această observaţie poate suna ciudat, dar este o realitate care ar trebui să ne ridice întrebări serioase.

Datoriile din ce în ce mai mari ale diverselor state(mai mult sau mai puţin puternice) şi riscurile ca acestea să se transforme într-un nou dezastru au fost printre cele mai discutate teme de până acum. În timp ce George Soros îşi exprima credinţa că problemele din Grecia vor fi rezolvate, la fel ca şi cele din alte state cu datorii mari, Joe Stiglitz a şocat prin declaraţia sa conform căreia înainte de a opri pachetele de stimulare din SUA va mai fi nevoie de unele noi. Cu toate că sună surprinzător, s-ar putea ca Stiglitz să aibă dreptate, dar nu-mi dau seama dacă la Washington mai există cineva destul de curajos astfel încât să propună iniţierea unor noi pachete de stimulare a economiei.

În ceea ce priveşte energia, nu au existat mutaţii spectaculoase. În mod ciudat s-a vorbit preponderent despre petrol şi gaze naturale, ceea ce poate sugera un nou abandon al energiei verzi. Cu toate că au existat temeri ale participanţilor atât în ceea ce priveşte cererea cât şi oferta de combustibili fosili, se pare că jocurile au fost făcute pentru continuarea modelului actual. Personal consider abandonul "înverzirii" ca fiind o mare greşeală, rămânând de văzut ce se va întâmpla cu investiţiile imense făcute de ţări precum Germania sau Spania.

Poate că elementul cel mai interesant de urmărit pe tot parcursul forumului a fost tentativa bancherilor de a se opune măsurilor iniţiate dinspre SUA. Veniţi la Davos pentru a combate cu toate forţele ceea ce ei numesc "intervenţia brutală în business-ul lor", au sfârşit prin a accepta cu jumătate de gură că măsurile ar putea fi OK, dar că ar trebui luate numai după terminarea crizei. Cu alte cuvinte, şi-au legat toate speranţele de o amânare a punerii în aplicare a măsurilor respective. Iar pentru aceasta şi-au găsit un aliat şi purtător de cuvânt extrem de mediatizat: George Soros. Desigur, toate jocurile de imagine de-acolo au interesele şi scopurile lor, iar alegerea lui Soros ca purtător de cuvânt al unei "aripi moderate" pare a fi fost o decizie foarte istaţă. De asemenea, foarte interesantă mi se pare a fi fost întrunirea privată a bancherilor din City cu Alistar Darling. Evident, sunt puţini cei care ştiu ce s-a discutat acolo, dar este clar că targetarea  lui Darling a fost un alt element care a ţinut de aceeaşi strategie a iniţiativei de reglementare a sectorului bancar. Cum bine se ştie, la Londra există temerea pierderii locului pe care City-ul îl deţine în ierarhia mondială a serviciilor financiare, iar această temere reprezintă o bună bază de discuţie pentru o legislaţie ceva mai permisivă.

Ca o concluzie generală, cred că Davos-ul îşi cam pierde din strălucire, transformându-se într-un show mediatic unde câştigă cel care face rating mai mare. Nu ştiu dacă deciziile de-acolo vor mai avea puterea de a mişca lumea aşa cum se întâmpla până acum câţiva ani. Mai ales că, probabil, vom intra în epoca în care fiecare va alerga să-şi salveze pielea.

P.S. Se pare că articolul de faţă a avut ceva cu mine atâta timp cât parcă n-ar fi vrut să iasă la lumină. Ţinând cont că aseară am sfârşit-o la urgenţe, a fost nevoie să-l mai amân odată. Acum, că m-am stabilizat  şi am reuşit să resping toate flăcările violet şi atacurile energetice, i-am dat drumu'. Sper să mi se fi terminat ghinioanele că m-am cam săturat. Oricum, după modelul Soros mi-am inchis toate poziţiile(n-am ajuns încă la gradul lui de fineţe astfel încât să pot deschide/închide poziţii în funcţie de organele care mă dor, dar sunt pe-aproape :-)) ).

22 de comentarii:

  1. Nimic noula Davos asadar, multa vorba pentru nimic.

    In privinta "inverzirii" ma bucur ca au lasat-o moale daca prin asta inteleg eolienele si fotovoltaicele cu EROEI sub 3 care sunt promovate in momentul actual.

    Atentie cu sanatatea si vezi ca flacara violeta e utila pentru apararea impotriva atacurilor energetice, nu pentru provocarea lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. În primul rând, sănătate! În al doilea rând, sigur, bancherii nu vor fi niciodată fericiţi că-şi vâră nasul în ciorba lor statul. Staul ar putea spune foarte bine: "nu vreţi control, nu-i nimic! La următoarea criză, la telefonul ăsta nu răspunde nimeni! Nu sunteţi prea mari pentru a falimenta. Pa şi s-auzim numai de bine!"
    Ca spectacol, davos devine ridicol. Este deja mult prea mare, prea eclectic, vrea prea multe şi rezovă mai nimic. Poate că o "degresare" nu i-ar srica nici lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Evident, am nevoie de o nouă claviatură. Aşadar, corect este: statul, Davos, strica. Scuze!

    RăspundețiȘtergere
  4. Accident?

    Si eu am stat prin perfuzii dar era de la pancreas.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Astrologic vorbind, cica e o perioada de vindecare pentru cei care mai au sanse de scapare.

    So, daca se agraveaza lucrurile trebuie luat aminte, poate ca universul incearca sa va spuna ceva... :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Radule, inteleg ca ti-a picat greu la stomac articolul meu de azi. Dar e un sut in fund... un pas inainte... parca asa era zicala ta preferata... :-)

    In ce priveste sanatatea mea, sunt bine merci. Pana acum nu stiu ce e aia internare sau operatie si sper sa ramana asa. Perioada asta de vindecare a insemnat la mine vreo doua plombe reparate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Radule, sanatate multa iti urez.. vad ca ai nevoie...

    Iar lui Dan, moderare placuta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce probleme de sanatate ?
    Oricum, cu varsta se vor inmulti, vorba lui Oprescu, abia cand n-ai,aparent, nici o boala ar trebui sa te ingrijorezi :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Constantin Gheorghe, Flavian, ion: Nu-i nimic grav(sper eu). Cica trebuie sa reduc stress-ul(de parca ar exista vreo metoda). Multumesc mult pt. incurajari!

    RaduBT: Cand ai o confruntare de idei e bine sa raspunzi tot cu idei, nu cu violenta. Chestia cu bocancul nu merge aici. De-aia ti-am sters comentariile. Sper sa revii cu sentimente mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  14. RaduBT: Nu inteleg de ce rafuiala dintre trine si Flavian trebuie sa se desfasoare pe blogul meu. As prefera ca in comentarii sa te referi strict la subiect, nu sa divaghezi pentru a ajunge la niste chestiuni banale. Acesta este motivul pentru care ti-am sters si ultimele doua comentarii.
    Poate ca la un moment dat am simtit si eu ceea ce simti tu. Si mie mi s-a parut ca in aceasta tara nu se poate face nimic si ca ai de-a face numai cu prosti. Dar asta nu este o scuza de a nu face ceea ce ti-ai propus. Tara e proasta? De acord cu tine. Fa in alta parte! Probabil ca daca ar fi ramas in tara Eliade, Ionescu, Cioran etc. s-ar fi ratat.

    Nu-mi place ca esti atat de incrancenat. Poate ca e uman, uneori si eu sunt(vezi ultimul articol sters), dar asta nu inseamna ca incrancenarea e buna de ceva. Iti consuma inutil energia si usor usor constati cum te transformi intr-o masina de aruncat critici si injurii. Asta vrei sa ajungi? Mai gandeste-te!

    RăspundețiȘtergere
  15. Dan, nu sunt injurii. E autoaparare.

    Mi-ai spus sa mentin dialogul la nivel teoretic - uite ca l-am mentinut. Citatul din Ayn Rand (cu scosul dintilor) exact la asta s-a referit - nu la altceva. Nu e ABSOLUT nici o agresiune aici.

    Inteleg ca il protejezi pe Flavian cu toate ineptiile lui insa cel putin nu mai poza in aparatorul libertatilor si a liberei exprimari pentru ca nu tine. Mi se pare o ipocrizie sa dai diverse suturi unora (Moise Guran - perfect justificate si chiar necesare/ dupa parerea mea), dar sa stergi niste commentarii care tocmai iti aratau ca libertatea FARA OBLIGATII NU EXISTA (si cat e de important acest aspect).


    Chiar daca e blogul tau. Chiar daca nu este de acord (vezi monopoluri).

    Si nu, nu e lipsa de respect ci doar : "Imi este prieten Socrate INSA mai prieten imi e Adevarul". Eu apreciez foarte mult ce faci tu aici si tocmai de aceea ma straduiesc sa-mi argumentez acuzatiile.

    Mie mi-ar conveni sa vina cineva cand gresesc si sa-mi "traga suturi in dinti" cu argumente, chiar daca asta ar presupune ca eu (sau altii) sa recunoasca public o eroare. Nu am pretentia ca detin adevarul absolut. Flavian insa nu a recunoscut niciodata nimic, a evitat orice dialog in care ar fi avut ceva de invatat (din greseli). A preferat "consensul".

    Well, cam aceeasi abordare ai avut-o si tu, in discutia legata de monopolurile naturale. Acest Libertarianism de Stanga nu e deloc constructiv - asa ca te rog da'mi voie macar sa spun ca din punctul meu de vedere este chiar CRIMINAL.


    Incearca te rog sa vezi ce spun (linkurile sterse de exemplu), si poate o sa vezi ca NU sunt deloc incrancenat. Din contra. E o diferenta foarte mare intre "o mana care tremura de la prea mult efort si o mana sigura, de chirurg". In cazul ultimei sunt sigur ca nu ai vrea ca el sa aiba.. incertitudini. Mai ales cand operatia e decisiva. :D

    Nu am pretentia ca am ajuns deja la maximul de precizie posibil insa pot sa pun pariu cu tine ca daca e sa ne contram pe diverse principii eu voi castiga detasat. Mi-am dat seama de acest lucru mai demult, insa exact cum ii spuneam si lui Flavian, nu oblig pe nimeni sa-mi accepte parerile.

    Pentru mine, obligatia de a NU intoxica pe altii se limiteaza doar la persoana mea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Btw: ulcer duodenal (probabil) am avut si eu. De la stress am ajuns si eu de cateva ori in perfuzii si spital.


    Insa la o privire mai atenta mi-am dat seama ca acest "Stress" e o arma cu doua taisuri. Vrei nu vrei oricum va trebui sa pui mana pe ea. De nevoie.

    Oricat de "pacifist" si "calm" as vrea sa fiu, crede-ma ca cea mai buna solutie e sa tai din scurt orice urma de incompetenta sau lasitate din jurul tau. E cea mai buna metoda.

    (pentru ca "sange" oricum va fi pe strazi - si tot a fost incepand cu octombrie).


    De ce zic asta? Sa presupunem ca alegi varianta usoara, "politicoasa". Compromisurile ce dupa parerea mea intoxica orice.

    In maxim cateva luni e posibil sa te trezesti inconjurat de indivizi "in consens", fara nici un fel de critici (nici nu mai zic de argumente), toti gandindu-se sa nu-ti ridice tensiunea in nici un fel. Pace si relaxare.

    Well, in momentul ala chiar ar fi prea tarziu. Pot sa pun pariu cu tine inclusiv pe acest subiect - chiar daca iti vor ridica admiratorii o statuie in parc sunt sigur ca stress-ul tau nu va disparea, ba chiar din contra. Simti si tu probabil spre ce ne indreptam, iar in momentele respective nu cred ca vei indemna lumea la "liniste", "sa stea la locurile lor".

    De fapt, ma risc si spun ca singura sansa ca sa "reduci din stress" ar fi sa pui mana pe acesta arma si s-o folosesti. RATIONAL. Obiectiv. Sa curga sange insa in tabara unde e nevoie (Flavian, Gheorghe, asybaris etc), si nu in tabara celor care "mai bine ar pleca".

    Nu spun sa-i omori de tot, spun doar sa le corectezi greselile evidente - spre binele lor (desi suna foarte ciudat). Altfel, vorba ta, "daca ar fi ramas in tara un Cioran, Ionesco sau Eliade s-ar fi ratat" (nu ca as avea macar un sfert din valoarea lor - insa tot e un inceput :)). Pe blog ai avea doar "aplaudaci", toata lumea ar fi fericita, un trai si'o viata - insa pe strazi ar fi haos.

    Aici de fapt e argumentul meu, singura motivatie ce ma face sa ma agit aiurea desi poate ar trebui sa-mi vad de treaba mea. Din pacate insa eu consider ca e de datoria mea sa spun aceste lucruri. Consider ca asa ar trebui sa faca si altii (insa cine sunt eu sa-i oblig).

    Daca nu mi-ar pasa ar mai simplu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ah, si ca sa nu crezi ca sunt in afara subiectului discutat:

    Daca ai fi avut o astfel de abordare un pic mai agresiva (Rationala, Objectivista, pur liberala - vezi importanta notiunii de "monopol natural" pe care ne contram - inca un link pe tema asta ), sunt sigur ca ai fi privit intalnirea de la Davos altfel, ai fi vazut alte detalii ce sigur ti-ar fi parut mult mai interesante. Esentiale chiar pentru discutie, dupa parerea mea. Ce imi par ignorate in articol tocmai din cauza acestui "consens" de care zic.


    Acest lucru pentru mine e foarte strans legat de tolerarea unor indivizi ce nu au mai nimic de spus, ce sufoca orice sansa de a purta un dialog normal sau eficient prin simpla lor prezenta.

    Tu insa daca ii preferi pe ei, ce sa zic.. e ok. E suficient sa-mi zici si ma retrag, n'o sa mai fie nevoie sa stergi nimic.

    Imi iau singur "intoleranta in fata oricarui compromis" si plec. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. >vezi importanta notiunii de "monopol natural" pe care ne contram - inca un link pe tema asta{...}

    Asta începe să semene clar a autism - când în favoarea unei idei avortate, ca aia de susţinere a "monopolurilor naturale" se invocă unul din cele mai idioate articole din blogosfera românească ... :)

    RăspundețiȘtergere
  19. @RaduBT,
    Nu intru in polemici pe teme economice (nu am cu ce), dar ca mod de abordare a polemicii si in general a relatiilor, cum ti se pare o combinatie de "fermitate si compasiune"?...
    Fermitatea inteleg ca o ai, insa numai cu asta nu te vei face inteles, iar ideile tale vor fi percepute f. subiectiv. Iar "compasiunea", daca iti pare ca suna prea mistic, numeste-o "intelegere pt. cel de langa tine"; sau "empatie". Un soft skill extrem de util in business (si nu numai), dar pe care prea putini il inteleg, daramite sa-l dezvolte.
    Toate bune.

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca te referi la EQ skills, atunci da, ai dreptate. E foarte util (in special cu angajatii - dar aici nu e cazul).


    La fel de interesanta e insa "selectia naturala" provocata de astfel de cuvinte "taioase". Raman doar cei care "merita".. :)


    (efectul secundar e ca te trezesti cu tot felul de stalkeri care tin neaparat sa-ti arate cat de buni si competenti sunt ei - vezi MIA si sindromul lui Stockholm in toata regula).

    RăspundețiȘtergere
  21. @RaduBT,
    Da, poti sa-i zici si EQ, daca vrei sa fie totul ca la carte. Iar daca iesi din litera cartii, aplicatiile pot fi uluitor de generoase...

    RăspundețiȘtergere
  22. Gelu, experienta mea de pana acum imi spune ca cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci cand cineva vine la tine cu "daruri", vorbind "calm", cu "generozitate", este SA FUGI. Cat mai departe. :)

    Nu degeaba in dreptul comercial exista prezumtia de VINOVATIE.

    Aici nu suntem "o mare familie", nu?

    :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)