luni, 30 august 2010

Ganduri despre noi

Cu toate că promisesem să încep ceva mai devreme activitatea blogger-istică, n-am reuşit să mă ţin de promisiune. Probabil peregrinarea mea semi-legală m-a obosit atât de mult încât nici măcar superbul decor de-aici din Cascais(unde un bun prieten mi-a pus la dispoziţie casa lui de vacanţă şi căruia ţin să-i mulţumesc încă odată) nu a reuşit să-mi încarce suficient bateriile în timpul pe care-l estimasem. Chiar dacă nu sunt complet refăcut, review-ul evenimentelor petrecute pe perioada în care am lipsit, m-a făcut să-mi reamintesc o istorioară de-aici din zonă.

Se întâmpla pe la începutul secolului XIX, atunci când, pe fondul unui haos european generalizat, francezii le-au cerut portughezilor închiderea porturilor pentru englezi. Cum interesele economico-politice ale Portugaliei erau legate de Anglia, aceştia au refuzat cererea francezilor, uitând însă să-şi negocieze poziţia cu englezii. Reacţia nu s-a lăsat aşteptată şi, aproape imediat, Spania(care se aliase între timp cu Franţa) a invadat Portugalia. În urma agresiunii, portughezii au fost nevoiţi să cedeze teritorii Spaniei şi să plătească o indemnizaţie Franţei. Parcă nemulţumiţi de rezultate, câţiva ani mai târziu, francezii au invadat direct Portugalia, iar generalul Junot a mărşăluit prin Lisabona în fruntea trupelor de ocupaţie. "Prietenii" englezi s-au mulţumit doar să-l sfătuiască pe regele portughez să se refugieze în Brazilia pentru a scăpa de furia franceză. În rest, lorzii(pe care într-o altă epocă tot portughezii i-au învăţat să folosească vesela de porţelan şi tacâmurile) s-au mulţumit să asiste la agresiunea franceză împotriva neajutoratoratului aliat. A urmat o perioadă de aproximativ 14 ani în care Portugalia a fost condusă de un guvernator... englez, William Carr pe numele său. Acesta, cu ajutorul lui Sir Arthur Wellesley (Ducele de Wellington) a reuşit să respingă trupele franceze şi să elibereze Portugalia. Evident, eliberarea nu a venit pe tavă. Portughezii au fost obligaţi să-şi plătească "binefăcătorii" englezi cu vârf şi îndesat, permiţându-le să facă comerţ direct cu Brazilia. A fost începutul sfârşitului pentru Imperiul Colonial Portughez(de altfel, la câţiva ani de la această întâmplare Brazilia şi-a declarat independenţa) şi începutul începutului pentru câţiva nobili englezi care au profitat din plin de deschiderea comerţului cu noua piaţă .

Întorcându-ne la noi văd o situaţie cât se poate de similară. Un individ inconştient(sincer, în momentul de faţă nu m-ar mira dacă aş afla că e coadă de topor a "fratelui de la răsărit") a făcut declaraţii iresponsabile la adresa Rusiei, bazându-se chipurile pe relaţia sa afectivă cu un anume organ al "Marelui Licurici". De asemenea, a iniţiat câteva acţiuni controversate vis a vis de Republica Moldova, reuşind să supere atât Rusia cât şi câţiva lideri importanţi din UE. În mod cât se poate de firesc, reaţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată, iar un membru al corpului nostru diplomatic a fost acuzat de spionaj(aici trebuie apreciat "profesionalismul" serviciilor noastre secrete care lucrează absolut degeaba cu scheme de personal supraîncărcate). Răspunsul firesc al părţii române, anume trimiterea acasă a unui membru de rang similar al ambasadei ruse a fost primit cu isterie. Îngrijorător este faptul că, în declaraţia ministrului de externe rus, se face vorbire despre "atitudinea neprietenească" a României. Cei care au simţul termenilor utilizaţi în diplomaţie ştiu bine că utilizarea termenului "neprietenesc" se face doar în situaţii deosebit de grave, de obicei înaintea unui conflict armat. Ceea ce ne confirmă, dacă mai era nevoie, că Rusia este extrem de deranjată de acţiunile noastre, mai ales dacă ţinem cont de fptul că este a doua oară când se foloseşte un asemenea termen într-un comunicat oficial.

Marea problemă e că în acest moment suntem între ciocan şi nicovală deoarece la vest de noi, o operaţiune iniţiată de deviantul Sarkozy ne loveşte direct. Nici nu se calmaseră spiritele în Italia, unde un alt măscărici a iniţiat acţiuni xenofobe împotriva românilor, că o altă idioţenie electorală animează presa idioată şi, în acelaşi timp, mult prea naţionalista opinie publică franceză. Deportările ţiganilor români şi bulgari nu reprezintă nimic altceva decât palme diplomatice trase cu superioritate şi îngîmfare de francezi. Şi aceasta sfidând legislaţia europeană şi drepturile omului, sub privirile obediente ale oficialilor europeni care protestează formal, doar atât cât să nu fie acuzaţi de partizanat. Impotenta noastră diplomaţie, alături de oficialii români în frunte cu Băsescu, au luat deja celebra poziţie a caprei, comportându-se slugarnic şi prostesc.

Este cât se poate de simplu de intuit că, în cazul unei agravări a relaţiilor cu Rusia, nu putem găsi sprijin pe Bătrânul Continent. Singura speranţă ar fi SUA, dar, cum bine ne-a fost demonstrat în istorie, putem cădea cu uşurinţă victimă a negocierilor dintre marile puteri. La momentul actual un asemenea scenariu pare puţin probabil. România putem spune că este deocamdată intrată în construcţia euro-atlantică. Nu trebuie însă uitat că suntem pe undeva pe la marginea acestei construcţii, acolo unde, în caz de probleme, graniţele se redesenează primele. De acest lucru sunt conştiente şi Polonia şi Ungaria, ţări care au dovedit că au atât coloană vertebrală cât şi o diplomaţie pragmatică. La noi, din păcate, provincialismul şi improvizaţia grosolană par a fi arme ale diplomaţiei. Sper să nu devenim victime, dar, în acelaşi timp, nu pot să nu remarc cu amărăciune că răul care ne-a cuprins are rădăcini mult mai adânci decât credeam. Suntem, fără doar şi poate, victime a prostiei în stare agravantă, o boală mortală de care numai norocul te poate scăpa.

P.S. Poate ar fi trebuit să amintesc şi declaraţiile iresponsabile referitoare la poziţia României în cazul unui conflict în Iran, dar nu cred că-mi mai pierd timpul cu idioţeniile acestor băieţi. Cert este că suntem puşi inutil în poziţii sensibile, iar în cazul în care ne va părăsi norocul va fi vai de pielea noastră!

32 de comentarii:

  1. istoria se repeta, iata ce scria în 1937 Mircea Eliade, e foarte relevant, caci acum stim cum au evoluat lucrurile 20 de ani dupa publicarea articolului Pilotii orbi: http://www.mail-archive.com/protest-ro@yahoogroups.com/msg06006.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem pusi in pozitii sensibile? Atitudine neprieteneasca?

    Stimabile, pai nu stii ca daca vrei sa discuti cu rusul intai trebuie sa tragi un foc in aer si apoi spui DREPTI?! :D


    Eu inteleg ca zeci de ani de ocupatie au modificat REFLEXELE multora pe aici insa poate ar trebui sa redefiniti niste notiuni, sa se pupe si cu secolul si mileniul asta. Care va fi nord american sau nu va fi deloc.

    Voi inca sperati sa va salveze China?

    :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect, gafele diplomatice romanesti sfideaza logica, am senzatia ca suntem condusi de niste pioni pusi special pentru a ne sacrifica pentru anumite interese geopolitice. Si prostia are totusi niste limite.

    PS: sa nu uitam "tainul francezilor" servit de marele licurici. Omul asta a reusit sa ii enerveze pe toti. Nu m-ar mira ca si americanii sa prezinte o iritatie dorsala de la atata limbi de licurici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Gata, prietene, ai dat de dracu'! Ţi-au lipit deja eticheta de rusofil! Vai de blogul tău!
    Sigur că ai dreptate! Sigur că NU aşa se face politică externă! Sigur că NU aşa serveşti interesul naţional! Dar cu tipi care au pitici pe creier n-ai ce discuta.
    În 20 de ani n-am fost în stare să ne definim politici coerente nici faţă de Rusia, nici faţă de China, dar, şi mai bizar, nici faţă de SUA şi de UE. Cât despre jocul tembel în relaţia cu Moldova, reamintesc un amănunt: în ţara cu pricina există un soi de Ţinut Secuiesc, Găgăuzia, care are şi un soi de Constituţie, aprobată şi de Chişinău, care stipulează că în caz de unire cu România găgăuzii declară secesiunea. Tokes şi ai lui tropăie de nerăbdare să facem mişcarea asta. E doar un amănunt, dar cine ştie câte capcane din astea ne aşteaptă după colţ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Se pare ca nu toti s-au saturat de suptul acadelei rusilor infecti in ultimele decenii. Eu unul prefer sa fim tarfa occidentalilor decat a jegosilor de rusi. Nu de alta dar parca astia de la vest o au putin mai curata. Si, atunci cand se fac anumite declaratii la nivelul acela, nu se fac doar ca asa i-a trecut unuia prin cap (Basescu de exemplu), ci sunt foarte bine analizate si indeajuns dezbatute cu licuricii si altii din vest. E drept ca unii se mai si supara dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne uitam fratii. In secolele trecute cand visam si vorbeam despre o mare unire a principatelor crezi ca erau toate statele europene fericite la auzul acelor idei? Daca nu v-ati saturat de "binele" din perioada de ocupare sovietica ...GO TO EAST, poate acolo veti fi multumiti de declaratiile liderilor, de libertatea de exprimare, libertatea presei. In Rusia premierul Putin nu e dictator ca Basescu, el este karatist, de fapt e balerin. De atata libertate cat exista acolo, toti cei ce-l critica sunt premiati... cu cateva gloante in cap. Alegeti voi unde vreti sa traiti si cu cine vreti sa va faceti frati. Haideti sa ne amintim putin de Anna Politkovskaia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Politkovskaya ) si premierea primita de ea si altii ca ea. De Alexander Litvinenko ati uitat? http://topdocumentaryfilms.com/alexander-litvinenko/ Asta e lumea ideala spre care tindeti voi? Spui ca suntem “deocamdata intrati” si “la granitele NATO”. Eu spun ca suntem integrati pana cand aceasta alianta se va destrama (daca se va intampla asta) si ca nu exista statut de “stat aflat la granitele NATO” si de “stat aflat mai in centrul aliantei”. Inca ceva: in momentul cand o tara membra UE si NATO va fi pusa capra de rusi si violata cu tancurile si rachetele (asa cum au facut cu Georgia)…pai ala se va numi Al III-lea razboi mondial si nu vom avea noi ce face si sigur nu din cauza declaratiilor dictatorului nostru se va declansa, va fi vorba doar de un joc intre licurici si jegosi.

    RăspundețiȘtergere
  6. @anonim: mai citeste o data articolul, poate-l intelegi si tu. Cred ca Dan vrea sa zica ca n-ar strica niste pragmatism si planificare (stabilire obiective, mijloace de realizare, timetable, etc) in diplomatia noastra. Din pacate, si in diplomatie ca si in orice alt domeniu atins de statul roman, totul e o manea: o improvizatie continua facuta dupa ureche.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai de unde stiti voi ca expulzarea pe care au facut-o tavariscii a fost pe bune sau a fost doar o atentionare?
    In ambele cazuri problema ramane, noi vrem sa ne extindem sferele de influenta mai mult in Moldova, vrem scut antiracheta iar lor nu le convine. Daca vrem sa schimbam definitiv macazul trebuie sa jucam pe cartea vestului. Restul inca mai au impresia ca vorba buna cu mama Rusia se va termina cu bunavointa din partea lor. NICIODATA. Daca aveti un exemplu in istorie va rog sa-l povestiti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim:Ai perfecta dreptate. Cred ca cel mai bun lucru e sa-i cucerim pe rusi. Pana la urma trebuie sa-i puna si p-astia cineva la punct!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum ii spuneai Gheorghe Constantin, dar nu inseamna ca ii spuneai si bine. Asta este, sunt unii care au pitici pe creier. Dar, poti fi sigur ca tu apartii taberei celor ce n-au? Eu unul m-am saturat de cei care critica tot ceea ce este romanesc si are tangente cu Romania. O fac destul unele televiziuni si trusturi de presa, de ai impresia ca maine vom muri cu totii si ca e un blestem sa te fi nascut in Romania. Credeti ca in Irak, Afghanistan, Rusia, pe continentul negru, Asia, America de Sud...etc. este o binecuvantare de a trai acolo ? Vi se pare o manea, politica noastra externa? Asa a fost de pe vremea lui Decebal, Gelu, Glad, Mihai,Cuza... Am fost unii mici inconjurati de imperii care nu ne-au vrut tocmai binele. E de mirare ca existam astazi ca stat. Consider ca ne-am descurcat chiar bine, desi le-am lustruit pantofii la toti. Cu rusii ne-am lamurit, cel putin in ultimele decenii. Daca s-au suparat..lasa ca le trece. Noi cum ar trebui sa fim dupa ce ne-au violat atatia ani? Ucrainienii au uitat "binecuvantarea" data de rusi in timpul gulagului . Pai, nu le doresc decat sa mai aiba parte de unul ca poate pe asta nu-l vor uita. Si cand te gandesti ca a fost indeajuns sa dispara o singura generatie pentru a da uitarii acel genocid. Dar nu ma mai mira nimic..la noi Iliescu a mai luat 2 mandate de presedinte la cativa ani distanta dupa "frumoasele" si "binemeritatele" mineriade:( http://www.youtube.com/watch?v=EwCW3XRomhI ) Ce am scris in ultima parte este doar ca sa ne dam seama de cat de repede pot uita oamenii astfel de dezastre. Rusia te iubim...moarta.

    RăspundețiȘtergere
  10. A expulza un diplomat rus ca răspuns la expulzarea diplomatului (sau spionului, nu contează) român ţine de uzanţe. A reţine un diplomat sub indiferent ce pretext cum au făcut ruşii e o încălcare a convenţiilor internaţionale. Răspunsul băsescului la afacerea "spionului" e corect.

    Restul politicii externe însă e cam aiurea. Marinarul a început să presteze chiar mai tare la licuriciul ăla mic şi circumcis decât la ăla mare şi negru. În problema Iranului suntem mai proisraelieni decât americanii şi asta în timp ce Europa nu-i de acord cu o operaţiune militară acum. De ce naiba ne băgăm în linia întâi într-un conflict care nu ne priveşte direct şi nici măcar nu e sigur nu ştiu... e aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu cotropim pe nimeni dar nici cand trag o ba..na rusii noi sa si intram in panica, sa nu cumva sa mai traga una.
    In momentul de fata, razboaie de genul razboaielor mondiale nu mai pot avea loc decat prin distrugerea rasei umane. Timpurile se schimba si noi ar trebuii sa ne schimbam daca nu vrem sa ramanem doar niste cersetori pe la toate portile. Uitati-va la polonezi care au ajuns cei mai tari din est si probabil mai buni ca multi din PIGS.

    RăspundețiȘtergere
  12. Practicile diplomatice ale lui Basescu amintesc de un copil care intarata ursul prin gard, intepandu-l cu bete in nas. Marinarul face asta nu de ieri, de azi, ci de cand s-a instalat la putere. Sunt perfect de acord ca o astfel de pozitie diplomatica ne poate aduce numai deservicii, mai ales ca nici "Licuriciul" nu mai are o pozitie asa antagonica fata de Rusia.

    Dezideratul oricarui om politic pragamtic este mentinerea unor relatii cat mai bune cu un numar cat mai mare de tari, fara a cadea prea mult sub influenta niciuneia. In schimb ceea ce face Basescu este o combinatie de slugarnicie (nesolicitata si nedorita) si autism politic.

    Relatiile cu Rusia, China sau chiar cu Iranul si alte tari din orientul mijlociu trebuie sa fie evaluate la adevarata importanta. Prin neglijarea sau chiar tensionarea acesotr relatii, nu avem decat de pierdut din punct de vedere economic.

    RăspundețiȘtergere
  13. cristi: Stiu ca raspunsul cu aceeasi moneda tine de uzante. Din acest motiv am spus ca avem de-a face cu o reactie fireasca. Problema e ca nu inteleg de ce a trebuit sa se ajunga aici. Crezi ca bulgarii, grecii, turcii, polonezii, ungurii s.a.m.d. nu spioneaza acolo? In principal, toata lumea spioneaza pe toata lumea. Cand mai iese cate un scandal cu spioni la suprafata inseamna ca avem de-a face cu o criza diplomatica. Aici e problema: de ce noi suntem in criza cu ei in timp ce altii nu? Nu stiu, dar parca nu m-ar deranja sa iau gazul mai ieftin sau sa export in Rusia...

    Anonim: In afara de inflacararea ta naivo-inutila si radicalismul unor inconstienti care au impresia ca isteria betivaneasca poate ramane nepedepsita mai exista o metoda care-ti permite sa supravietuiesti in conditii neprietenoase: se numeste diplomatie si e o arta. De aceea nu au sens lamentari prostesti gen "suntem o tara mica la confluenta imperiilor". Pai daca Romania e mica ce se poate spune de Liechtenstein, San Marino, Andorra sau Luxembourg? Dupa logica ta ar trebui sterse din istorie si geografie.

    RăspundețiȘtergere
  14. http://www.mediafax.ro/externe/un-presupus-spion-rus-a-provocat-demiterea-a-trei-generali-cehi-6742251

    E o poveste mai veche. Pentru cei care se lamenteaza cu "spionul" roman ar trebui sa-si aminteasca de episodul desconspirarii retelei fsb din sua.E un mare fiss care pentru unii a capatat proportii fantasmagorice. Anul trecut au fost trimise acasa 3 bucati fesebiste, dar atunci a fost liniste ca deh nu era "stire" importanta pentru NUSH&Motanul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Iar pozitia noastra in cazul unui conflict cu Iranul nu poate sa fie alta decat cea a NATO.Asta s-a spus, dar vad ca nu s-a inteles. E greu.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim

    De ce ne-am baga intr-un razboi cu Iranul? Nu am avea nimic de castigat intr-un asemenea conflict. Iranul nu reprezinta un pericol la adresa securitatii Romaniei. In plus, este o tara care detine mari zacaminte de hidrocarburi dar are nevoie si de alte marfuri, in special produse agricole. Mai mult, Iranul este o tara cu care Romania s-a aflat in relatii foarte bune in trecut, lucru care poate fi exploatat in folosul nostru - Romania poate fi un deschizator de drumuri pentru tarile din partea de Est a EU pe piata iraniana.

    Visele umede de mare cuceritor ale matelotului dateaza din vemea fostului mandat de la Casa Alba, detinut de prietenul lui cowboy - doi tampiti. In prostia lui, Traienel nu si-a dat seama ca "Licuriciul" a schimbat traiectoria, si astfel a ajuns sa vorbeasca singur, ca proasta-n targ. Deh ... slugarnicia excesiva te face uneori sa fii mai catolic decat papa.

    Optinea militara impotriva Iranului este exclusiv treaba Israelului, care se afla dealtfel in raza de actiune ale rachetelor balistice, dar este amenintat in acelasi timp si de furtele de guerilla Hezbollah si Hamas, inarmate de iranieni si de sirieni. In cazul izbucnirii unui conflict in Orientul Mijlociu, US si UE se vor multumi sa puna presiuni diplomatice asupra combatantilor. Nici administratia de la Washington, nici guvernele statele importante ale EU (si NATO) nu isi mai pot permite, prin prisma suportului intern, si pe fondul problemelor economice grave, inca o aventura militara. Iranul are la randul sau arma petrolului - poate opri exporturile sau inchide stramtoare Ormuz pentru cateva luni pentru a pune presiune economica pe statele industrializate. Doar in acest caz, actiunea militara ar putea escalada, nu sub forma unei invazii terestre, ci exclusiv a unei campanii aeriene.

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim: Stau sa ma intreb sincer daca la tine e vorba de prostie, de ticalosie sau de ambele.
    Pentru a-mi raspunde ti-am izolat cele 4 IP-uri de pe care ai tot postat pe-aici de-a lungul timpului. Voi ruga pe cineva sa-mi spuna exact daca vin de-acolo de unde banuiesc eu. Si daca da, vei fi facut de rahat impreuna cu idolul tau cu tot. Am zis!

    RăspundețiȘtergere
  18. Vad ca ai trecut la amenintari dar sa stii ca sunt mai multi anonimi daca asta te deranjeaza. Aveam si eu o curiozitate legata de varsta ta si ce functie aveai la revolutie. Incerc sa inteleg si eu ce te face asa de radical in legatura cu anumite subiecte. Nu cred ca o sa pui postarea asta dar poti sa dai un raspuns, macar.

    RăspundețiȘtergere
  19. Deh ... unii cu visele cu licuriciul al mare, unii cu visele umede cu Turcia ( de parca nu de acolo ne-au venit girla de tepari dupa 1990 ;) ) ... ce atita agitatie ?

    RăspundețiȘtergere
  20. Mai intai de toate am o rugaminte nu mai da posibilitatea de anonimat pe blog fiindca e greu, daca nu o munca de Sisif sa dai o replica unui anonim fiindca sunt multe comentarii sub aceasta titulatura, aproape ca iti vine sa le ignori, dar cand vezi ca incep cu comparatii mai bine tarfa de vest decat una de est , imi vine sa vomit. Nu am sa inteleg niciodata de ce trebuie sa fac un compromis intre doua rele, de ce trebuie sa aleg intre doua .... care sa mi-o traga in spate. Oare poporul asta coloana vertebrala nu are? Intreb si eu ca nea Ion....

    RăspundețiȘtergere
  21. >Oare poporul asta coloana vertebrala nu are?

    O avea coloana vertebrală - dar nu prea are calciul necesar ( adică resurse alea alea ). ;)

    Plus că după 20 de ani de propagandă masivă în perioada post-revoluţionară ( şi 45 de ani de jeg dinainte ) greu să mai discerni "binele public" aşa uşor. :(

    RăspundețiȘtergere
  22. MIA: Autosufiecienta si limitarea ta ma enerveaza(si cred sincer ca aceste doua caracteristici sunt principalii tai dusmani). In alta ordine de idei, parca in urma cu ceva timp cineva promitea sa nu mai calce pe-aici. Ti-ai schimbat opiniile intre timp?

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. mai exista o metoda care-ti permite sa supravietuiesti in conditii neprietenoase: se numeste diplomatie si e o arta.


    Serios? Tu chiar crezi ca e posibil sa fii diplomat cu cineva care ti-a omorat familia si jefuit tara in sute de ani? SINGURUL mod in care se discuta e sa o faci cu portavioanele. ATAT!

    Ca negocierea se poarta la o sampanie e alta poveste. Si da, abia dupa aceea poti porni afaceri (probabil asta fiind si motivul pentru care nu exista acum - de ce ar negocia daca au TOT? Pe gratis?).

    Te rog nu fi naiv. :)

    ..

    ps: Elvetia are serviciul militar obligatoriu? Garda elvetiana exista si acum? Ce chestie..

    :D

    RăspundețiȘtergere
  25. @John Galt/RaduBT/Extra300

    In conditiile in care esti mic si nu iti permiti un ciomag, diplomatia este singura cale prin care poti supravietui.

    "Marele licurici" are portavioane, rachete, tancuri, si tot a trebuit sa abandoneze o serie de conflicte pe care nu a reusit sa le castige (Vietnam, Iraq, Afghanistan), exclusiv din cauza slabei calitati a diplomatiei, si a lipsei capacitatii de intelegere a situatiei obiective din teren.

    In schimb, istoria cuprinde si numeroase contraexemple, de actori slabi din punct de vedere militar, dar care au reusit sa castige aproape exclusiv pe seama diplomatiei. Citeste despre aliantele familiei de Savoia in Italia sau chiar despre succesul Romaniei la Versailles...

    RăspundețiȘtergere
  26. Cum credeti ca putem sa ne razboim cu Rusia daca si-ar pune in minte sa ne atace? Aha, eventual daca am avea vreo superarma si asta pana nu ar face si ei una la fel..

    Oricum, se pare ca dupa logica unora ar trebui sa ne razboim etern si nici macar sa nu incercam sa negociem cu superputerile lumii. Sa muscam si sa latram ca pechinezii, in loc sa ne jucam sansele corect, diplomat, si in interesul nostru.
    Interesul nostru nu este sa atacam fara rost doar de dragul ambitiilor/dementei unora.

    RăspundețiȘtergere
  27. de foarte mult timp citesc pe aici ce se scrie.
    imi aduc aminte ca de curand s-a pus pb comentariilor de pe blog si majoritatea a decis sa fie la liber.
    acum... ma ingrijoreaza atitudinea neprietenoasa din partea celor 2 tabere clar conturate. banuiesc ca o polemica lunga nu va convinge partea adversa ca parerile lor sunt neadevarate. cred ca s-a zis suficient astfel incat sa se incheie subiectul :)

    RăspundețiȘtergere
  28. ah, si Dan, oricine poate fi anonim. pentru ca ai lasat asta ca optiune. parerea mea e ca nu poti sa banezi mai mult de 2 IPuri per user care s-ar da ca anonim (de ex PCul de acasa si cel de la munca) - ma refer la modul general.
    asa ca s-ar putea sa fi interzis 2 sau mai multe persoane sa intre aici :)

    RăspundețiȘtergere
  29. As fi jurat ca am mai pus un comentariu aici insa nu vreau sa-l pun pe Dan intr-o pozitie incomoda.

    Sa zicem ca e de la Blogspot.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  30. John Galt: Nu inteleg ce vrei sa spui. Tu intelegi?

    RăspundețiȘtergere
  31. Tot aud diplomatie diplomatie dar cati dintre voi care va dati cu parererea despre ea lucrati sau aveti tangente cu domeniul. Ma refer la diplomatia de tip romaneasca, sau mai nou cunoscuta si sub numele de damboviteana?
    Diplomatia romaneasca este o mare pacaleala astazi, fiindca atunci cand te asezi la masa de tratative trebuie sa ai si cu ce anume sa te asezi. Daca esti doar pe post de pion asa cum suntem noi ca tara, nu avem prea multe de oferit, sau mai bine zis nu prea mai avem , ca nu prea mai sunt ale noastre. Gafele diplomatice romanesti ni se par noua gafe cand privim din exterior, din interior sunt defapt doar plecaciuni, cand executam pozitia caprei. Iar cauzele sunt multiple.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)