Credeţi că mai există cineva care ar putea pune la îndoială succesul Apple de când Steve Jobs a preluat conducerea? Evident că nici un om care are cât de cât habar de ce se întâmplă pe această planetă nu ar putea contesta acest lucru. Şi, cu toate acestea mi-am pus o întrebare asupra motivelor pentru care Jobs a ieşit la atac acum aproape o lună, la prezentarea rezultatelor financiare ale Apple.
Jobs a avut un atac similar asupra celor de la Adobe pe care i-a făcut leneşi, sugerând că sunt oarecum în urma timpurilor. Şi după aceasta a luat decizia de a opri(prin nelivrarea tehnologiei de decodare) furnizarea de conţinut flash către iPhone. Personal am considerat acea decizie mai mult decât proastă întrucât nu a făcut altceva decât să limiteze accesul utilizatorilor platformei sale către o groază de informaţii. Motivaţia lui Jobs a fost cât se poate de fragilă: chipurile, ceea ce face flash-ul poate fi făcut şi cu HTML5. Numai că, în această ecuaţie e o mică problemă: deocamdată HTML5 e foarte puţin prezent. Şi e normal să se întâmple aşa deoarece noile specificaţii au nevoie de o perioadă de maturizare. Spre deosebire de Jobs, cei de la Google au amânat lansarea propriului sistem de operare din această cauză.
Că decizia lui Jobs de a nu suporta flash-ul este proastă a fost demonstrat de Skyfire. Dacă n-aţi auzit până acum de acest browser şi aveţi mania navigării de pe dispozitivul mobil, cred că e timpul să-l încercaţi. Din punctul meu de vedere, Skyfile e de departe cel mai bun browser. Suportă practic orice tehnologie şi nu-ţi face telefonul/dispozitivul mobil inutilizabil. Şmecheria folosită e una cât se poate de simplă: în loc să foloseşti hardware-ul telefonului pentru a decoda paginile web, acest lucru este pasat serverului Skyfire, iar ceea ce vezi este similar unei sesiuni remote pe propriul sistem. Avantajul e că beneficiezi de o experienţă web totală, iar streaming-ul, aplicaţiile complexe s.a.m.d. devin chestii banale pe dispozitivul tău mobil. Ei bine, numai promisiunea că Skyfire va readuce Flash-ul pe iPhone a blocat App Store-ul. Cererea pentru aplicaţia menţionată a fost uriaşă, iar pentru Steve Jobs este o lecţie usturătoare. Credeţi că va mai folosi cineva browserul lui Jobs? Nu ştiu de ce tind să cred că va cădea în dizgraţie, devenind o aplicaţie secundară, utilizată numai de ciudaţii incapabili să-şi instaleze noul browser.
Reveniond la nervozitatea lui Jobs, trebuie să remarcăm că, noua direcţie impusă Apple se cam apropie de sfârşit. Într-adevăr, acum se află pe culmile succesului, dar marea întrebare care se pune este: pentru cât timp? V-aţi întrebat ce ar putea face Apple pentru a-şi menţine expunerea în prima linie? Hai să le luăm pe rând. Un nou telefon? Deja concurenţa rivalilor HTC şi Samsung este copleşitoare, iar diferenţele tehnologice sunt insignifiante. În plus, a mai reintrat şi Microsoft în joc cu noul Win Mobile. Tehnologic, iPhone-ul este depăşit de rivali iar faptul că încă rezistă se datorează inerţiei. Să mai facă un nou computer/tabletă sau ceva similar? Posibil, dar nu văd ce expunere va avea. Nu ştiu de ce tableta proaspăt lansată nu-mi inspiră deloc încredere. În plus, este puternic concurată de rivalele chineze care fac aproximativ acelaşi lucru numai că la preţuri de cel puţin 3 ori mai mici. Altceva nu-mi trece prin minte(asta e oarecum logic, deoarece încă nu sunt Steve Jobs:-) ).
Având aceste date nici nu e greu de înţeles motivul enervării lui Jobs. E logic să atace Google deoarece majoritatea concurenţilor săi au ca motor Android-ul. Pe zi ce trece Android câştigă cotă de piaţă în timp ce Jobs pierde. Practic e o situaţie similară cu cea din anii 90 când Apple a rezistat doar pentru că nişte ciudaţi din DTP şi televiziune utilizau sculele lor(ah, era să uit, Photoshop, Illustrator, PageMaker sau Premier au fost softurile leneşilor care au avut un rol esenţial în menţinerea Apple pe linia de plutire). Parcă ar fi o ironie a sorţii. Lucrurile însă devin clare în momentul în care înţelegem un lucru: dacă ar fi murit atunci, probabil ar fi fost mulţi care i-ar fi plâns deoarece un anumit mediu profesional era dependent de tehnologia lor. Acum însă, nu cred că ar plânge nimeni dacă de mâine nu s-ar mai produce un mp3 player, un telefon şi o chestie ciudată căreia i se spune tabletă.
Practic a sosit momentul în care Jobs a conştientizat că se află într-o fundătură. Acum este mai mult ca oricând dependent de o nouă idee revoluţionară care, dacă nu-i vine va consfinţi sfârşitul Apple. Ceea ce vedeţi acum este o gogoaşă umflată la maxim şi care are nevoie de ceva nou pentru a putea măcar să se menţină la nivelul actual. Cu alte cuvinte, Apple este dependentă de geniul lui Jobs şi orice rateu al acestuia ar putea-o împinge în groapa istoriei. Faptul că legendarul Steve a devenit nervos nu-mi sugerează altceva decât că s-au atins limitele Apple şi că nu este pregătit pentru asta. Iar stresul acesta îl conduce inevitabil către greşeli.
Ei, vezi, paranoia în management are şi ea limitele ei! Da, Apple este într-o fundătură, pentru că, abstracţie făcând de design, nu prea e nimic inovator în ceea ce face Apple. Geniul lui Jobs a fost acela de a construi o sectă de fanatici, dedicaţi NECONDIŢIONAT brandului. Numai că secta începe să dea semne că s-a trezit din transă, că membrii ei s-au dezmeticit şi privesc mai atent în jur. Unde au ce vedea.
RăspundețiȘtergereEu, unul, pariez pe Android. Şi îi văd pe cei de la HTC devenind numărul unu în lume la smartphone.
Nu se reduce totul la marketing. Este vorba si de un razboi aproape total al detinatorilor unor anumite brevete pentru unele tehnologii.
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, acum Apple este pe val, dar continua totusi sa-si sicaneze utilizatorii. I-a acuzat pe cei de la Adobe ca sunt lenesi. Ce pot sa spun (pentru ca am utilizat atat MacOS incepand cu System 7.4), dar si Windows (incepand cu anticul 3.0, ca sa nu mai vorbesc de DOS), e ca multi dintre utilizatorii MacOS (si implicit al harware-ului) sunt de departe mai puturosi decat utilizatorii altor sisteme de operare (cel putin pe partea de administrare a unui sistem).
Apple continua sa-si sicaneze utilizatorii, marjand pe promovarea unor legende care, uneori, frizeaza bunul simt. Un exemplu este asa-zisa "securitate" oferita de Apple. Da' de unde! Daca ar contabiliza cineva toate vulnerabilitatile descoperite la SO, la navigatorul Safari, la iTunes si la QuickTime (ca sa nu mai vorbesc de tot felul de virusi creati special pentru MacOS) mi-ar da dreptate.
Apple are cateva "cuie" impotriva celor de la Adobe, unul dintre ele chemandu-se PostScript. De circa doi ani, se pare ca au inceput sa se "puna" si impotriva celor de la Quark (unul dintre softurile traditionale pentru DTP), deoarece MacOS 10.5 si 10.6 le face acestora viata un calvar din cauza numeroaselor probleme de stabilitate. Iar singura alternativa pentru Quark pe aceasta platforma nu ar mai fi decat... InDesign de la... Adobe!
Multi (mai ales cei care doresc productivitate) au inceput sa nu-i mai inteleaga.
Poate ca nu intamplaoare a fost si "miscarea" Psystar (producerea de clone Mac) care, dupa parerea mea - nemeritat - a esuat din cauza restrictiilor impuse de Apple prin licenta MacOS-ului.
Una peste alta, media produselor Apple sunt inferioare, la aceasta ora, ca putere de calcul si facilitati celor existente pe Windows, dar - retineti - la preturi mult mai mari! Apoi, chiar nu stiu de ce trebuie sa platesti bani mai multi pe ceva pe care poti sa-l gasesti mai ieftin si, uneori, mai fiabil.
Chiar cu o saptamana inainte, citeam una din declaratiile lui Jobs: pe platformele MacOS si iOS nu se va implementa USB 3.0! Oare de ce?
cum ai observat probabil, dan selaru are un post foarte interesant, in care vei descoperi ceva despre relatia simbiotica romania-fmi-bnr-bondurile americane...un subiect care ar merita tratat in extenso si din perspectiva strategiilor de "plasament" pe care le aqbordezi tu, ce zici?
RăspundețiȘtergereDe fapt ecuatia e mult mai simpla. Pe iPod/iPhone/iPad totul trece prin iTunes. Flash poate sa livreze "continut" si fara iTunes, de aia n-are voie pe device-urile Apple.
RăspundețiȘtergereLucrurile sunt complicate cu Apple.
RăspundețiȘtergereCa posesor de iPad si dezvoltator de soft pentru iOS, pot face cateva remarci:
- HTML5 (care e mai mult un "buzzword") e oricum lent si el pe iPhone/iPad. Chestii simple de animatie sau tranzitie merg prost. Tot ce nu e accelerat hardware (cum ar fi UI-ul nativ) e lent. De asta avem o serie de aplicatii care practic doar prezinta acelasi lucru ca o interfata web (vezi aplicatiile de facebook, twitter, etc.) pentru ca aplicatia nativa se misca repede, html-ul e lent.
- flash-ul poate fi lent dar poate fi si suficient de rapid - de exemplu jocul asta 3D de sah e facut in flash: http://itunes.apple.com/app/sparkchess/id398133128, aplicatii in flash pot fi admise in AppStore daca sunt converite cu un program de la Adobe numit Packager for iPhone.
- Apple va deschide un "macStore" pentru aplicatii pentru mac-uri. OSX 10.7 Lion va fi aproape sigur ultima versiune a acestui sistem. Cred ca incet-incet, in cativa ani, Apple va deveni un ecosistem inchis ermetic si aplicatiile se vor putea vinde si cumpara doar prin AppStore/MacStore, Apple pastrand un comision de 30% din vanzari
- dispozitivele lor (mai ales iPad) nu sunt pentru utilizatori, ci consumatori, optimizate pentru a cumpara continut (carti, muzica, filme, joculete) si nu pentru a face ceva productiv).
In concluzie, strategia Apple este si va fi urmatoarea: maximizarea profitului prin marje de profit foarte mari. Cota de piata este de interes secundar atata timp cat profitul este maxim, asta inseamna produse "premium" adresate celor interesati de "status symbol".
Steve Jobs ia o decizie si imediat incepe lumea sa spuna ca Apple e pe duca.
RăspundețiȘtergereHabar n-avem noi de capacitatile acelui om dar ne place sa comentam. Interesant
Sunt un detinator de telefoane HTC de cand exista SPV C500, am un Desire acum si criteriul principal a fost ca are un Android destul de matur.
La fel de important, desi multe telefoane au avut Android cu mult timp inainte, am asteptat pana a venit cineva cu interfata ca si iPhone cu ecran capacitiv. TouchFlo de la HTC nu se apropia, nu m-a convins.
Puterea extraordinara nu e iPhone-ul in sine ci modul de utilizare, conceptul, etc. Atata timp cat Apple o sa reuseasca sa faca inovatii in ritmul in care le fac acum eu nu mi-as face griji pentru ei.
De asemenea, discutia cu HTML5/Flash mi se pare puerila pentru simplul motiv ca Steve Jobs a demonstrat deja ca are viziunea si mai ales puterea de a impune trend-uri noi, iar HTML5 nu e un trend ci mai mult o necesitate.
O lectura interesanta este http://money.cnn.com/galleries/2008/fortune/0803/gallery.jobsqna.fortune/index.html?section=money_topstories
Ca si opinie personala, imi plac produsele Apple dar nu indeajuns de mult cat sa le cumpar, pentru ca pretul e intradevar piperat. Sunt insa indeajuns de deschis la minte sa imi dau seama ca au reusit sa seteze niste standarde cum nu se poate mai bune pentru utilizator, au incercat si chiar au reusit, ele exista, sunt acolo si toata lumea le copiaza.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereCompania Apple, si in special Steve, a avut intotdeaua o pleia de "fani", meniti sa contrabalanseze secta Apple. In lumea celor care se uita spre Steve si Apple, exista doar alb si negru.
RăspundețiȘtergereArticolul dupa parerea mea este sofistic, porneste de la un cateva fapte reale (nervozitatea lui Jobs, cresterea concurentei odata cu Android si Windows Phone 7) si o interpreteaza intr-un mod utopic, hilar -> sfarsitul companiei. Apple va avea intodeauna o baza suficienta de clienti, pentru ca produsele lor arata si merg cel mai bine. Nu, nu fara erori si frustrari pentru utilizatori, ci doar cu mai putine decat concurenta fie ea din Taiwan, Coreea sau Redmond. Are un pret acest cel mai bine, insa mai exista si nevoia omului de a sta in fata, de a se detasa, nevoie care in domeniul gadget-urilor este foarte bine satisfacuta de pretul piperat si lookul trendy al produselor Apple.
Pana la sfarsitul Apple, mai este, asemenea cum nici Europa nu a disparut cand USA a devenit locomotiva lumii, si vor face in continuare produse "gorgeus" cum le place sa-si eticheteze creatiile, usor de folosit, inovatoare si scumpe, fiind sau nu numarul unu la vanzari si profit.
Of, of... inca o data o sa fiu de parere ca mai bine iti limitezi blog-ul la teme economice, pt ca la IT ai niste idei cam ciudate.
RăspundețiȘtergere1. daca Jobs e asa de idiot, cum de a depasit Microsoft? Da, da, nu a depasit ca putere adevarata, dar totusi, de la a fi salvata de Microsoft e o cale lunga. Si lasa ca nu face el tot si a creat deja o "cultura" care sa permita Apple sa ramana in pozitia actuala si daca se retrage.
2. Flash este o tehnologie de carpeala implementata prost. Din pacate HTML5 este un pic tarzie si limitata, asa ca Flash-ul mai are cativa ani de viata parazita.
3 Adobe au inceput jocul tampit contra Apple, lovindu-i acolo unde ii durea cel mai rau - design grafic.
4. Flash-ul are probleme mari cu performanta - testele pe noul Mac Book Air arata ca pierzi 2 ORE DIN 6 din baterie daca ai Flash-ul pornit. Mie mi se pare foarte semnificativ.
5. Flash-ul are probleme de stabilitate - Apple are dreptate cand zice ca mare majoritate a crash-urilor din Mac OS X sunt de fapt generate de Flash, care are nevoie de acces low-level pentru accelerare hardware.
6. Skyfire au avut ei probleme si ei au oprit vanzarea aplicatiei, nu Apple. Tehnologia se bazeaza pe folosirea de resurse importante server-side (vezi pb de performanta) si de bandwidth. "Desteptii" aia de la Skyfire nu s-au gandit la scalabilitate, nici nu au fost destul de luminati economic sa puna un pret mai mare. Documenteaza-te mai bine inainte sa dai cu piatra. Ca economist, ma asteptam sa iti pice mai repede fisa ca daca o companie vinde instant tot stocul, ori au fost nepregratiti pt cerere, ori au pus pretul gresit.
7. Pana una alta, cam toti incep sa o lase mai moale cu Flash si sa se asigure ca pot sa iti serveasca content-ul si fara. Asta este un avantaj major pentru toti, nu doar pt posesorii de produse Apple.
8. Daca Flash-ul era asa de esential, de ce practic nici concurenta Apple nu ofera suport prea bun? Sunt cateva exceptii, dar putine.
9. WinMo este cam mort din nastere. Symbian deja e pe perfuzii. Eu as fi mult mai rezervat in estimari asupra pietii mobile. Nu de alta, dar Apple are doar un model de telefon - smartphone-ul scump - si ajunge sa ii faca pe toti ceilalti sa tremure rau.
10. Cum poti sa crezi ca nu mai sunt pe val? Tocmai ce forteaza o schimbare de rezolutie si performanta a telefoanelor, canibalizeaza din greu piata netbook-urilor cu iPad-ul si probabil vor schimba format-ul laptop-urilor cu MacBook Air. Sigur ca produsele lor nu sunt perfecte, dar realitatea este ca isi fac mult mai bine temele decat oricare altii.
Nu sunt in fan Apple. Dimpotriva, sunt de acord ca politica de pret este tampita si in afara de un iPod, personal nu as cheltui prea multi bani pe ei. Orice comparatie cu hardware/software similar iti demonstreaza ca astia umfla preturile in nesimtire. Dar: sunt o gramada de oameni cu bani in lumea asta care nu au ce face cu ei. Kudos celor care stiu sa ii ia!
Inainte de toate: am Mac (de vreo 5 ani de zile ... sunt la al 2-lea mac pe care l-am cumparat acum 6 luni). Am avut toate modelele de iPhone din mai multe motive: imi place design-ul, imi place software-ul, imi permit, dezvolt aplicatii de iphone si trebuie sa testez :)
RăspundețiȘtergereDin cate stiu eu SkyFire nu a blocat AppStore. Baietii au lansat SkyFire si foarte multa lume a instalat aplicatia si au inceput sa se dea pe site-ul in flash. Datorita numarului foarte mare de utlizatori serverele SkyFire (da ei au mai mult de 1 server :) ) au cedat nervos. SkyFire a scos aplicatia din AppStore, si-au marit capacitatea de procesare (numarul de servere) si au inceput sa dea drumu la downloadarea aplicatiei cu taraita ca sa nu se mai blocheze sistemul. Puteai sa citesti asta aici: http://www.skyfire.com/press/blog. Inainte sa scrii un articol e de bun simt sa te documentezi putin.
Legat de MAC vs PC, iPhone vs Android, Jobs vs restul lumii in general parerile sunt impartite. dpdv al companiei Apple Jobs face o treaba foarte buna (vezi AAPL pe google finance). Dpdv al utilizatorului in principiu problema e ca produsele Apple sunt scumpe (daca un iPhone la liber ar costa $200 probabil ca nu ar mai deranja pe nimeni ca nu are flash :))
sa iau problemele ridicate pe rand:
- FLASH: flash-ul ca tehnologie nu e o chestie rea ci chiar o chestie foarte buna. eu pe calculatorul meu MAC am flash block pentru ca, in afara de site-urile video, in 95% din cazuri flash-ul se foloseste pentru reclamele alea enervante. Ideal ar fi sa avem flash pe iPhone iar apple ar trebuie sa faca mai mult ca sa sustina asta. Adobe are si partea ei de vina pentru ca ei nu au gata flash player de iPhone :) ... au tot promis o versiune beta pe care au tot amanat-o pana cand s-a certat cu Apple si au renuntat. Pana la urma problema se pune asa: daca vrei flash pe telefonul mobil nu cumpara iPhone
- Mac OS X: comentatorul Peter e probabil de pe marte. sunt peste 100000 (o suta de mii) de virusi de Windows si probabil ca mult sub 1000 de Mac (si pentru astia trebuie sa bagi tu parola ca sa functioneze) :). Fata de windows Mac-ul are un mare avantaj pentru ca dezvolta platforma software pentru un hardware pe care il fac tot ei. Si asa functioneaza ei si au succes. Problema cu cei de la psystar e foarte simpla: ei au cumparat un produs ce are niste conditii pe care te obligi sa le repecti. Ei nu le-au respectat. @Peter: daca poti cumpara mai ieftin si mai fiabil ceva mai ieftin de ce mai te intereseaza de psystar. Cand aveam XP trebuia sa reinstalez la 6 luni si sa rebootez la 2-3 zile. Cu MAC nu reinstalez niciodata si dau cate un restart la 1-2 luni cand apare vreun update ce necesita restart.
- Adobe: desi istoria ne spune ca adobe e o companie care adopta mai greu tehnologii noi totusi ei sunt unul din jucatorii principani pe piata de web si print
Eu nu inteleg ce e cu toata tevatura asta. In principiu economia de piata functioneaza asa: o firma ofera un produs cu anumite capabilitati in anumite conditii si la un anume pret. Daca il vrei il cumperi daca nu nu.
@vingarzan testul ala de care zici tu e intentionat prost facut. Altfel zis, ai de ales intre 6 ore de "reclame interactive" (care iti consuma procesor, asta e) si 4 ore de "continut static.
RăspundețiȘtergereA, ca se intampla ca alea interactive sunt facute in flash... e drept. Da' daca erau facute in HTML5, nu ar fi tinut in mod magic tot 6 ore, ci tot 4. Te deranjeaza reclamele? Pune-ti ClickToFlash.... macar acum, cand sunt in Flash, inca mai poti.
@bcd - nu e asa, Adobe are Flash pe iphone... heck, cauta "frash" o sa vezi ca sunt unii din afara Adobe care au reusit sa-l puna pe iPhone. Problema e strict la Apple, care nu-l lasa.
Otherwise - articolul e prost, sunt de acord, Apple nu o sa dispara peste noapte. Dar pe de alta parte nici nu as vrea sa fiu investitor Apple acu' (sa ne gandim doar ca Steve Jobs a mai avut probleme cu sanatatea; daca intra asta in spital, cred ca va scadea pretul actiunilor la jumatate "just like that". Nu e sanatos sa depinzi de un singur om ... chiar daca dependenta asta tine in mare masura de imagine, pentru Apple imaginea e aproape totul acum)
Dan Bunea: Jobs este un geniu al marketing-ului, nu-i contesta nimeni acest lucru. Probabil ca Apple nu va muri, dar ceea ce sustin eu e ca actuala capitalizare bursiera la care a ajuns e rupta de realitate.
RăspundețiȘtergerevingarzan: N-am spus ca Jobs e idiot ci ca e la capatul drumului. Flash pana una-alta e o tehnologie pe care o gasesti peste tot. Pana sa moara mai e mult, crede-ma.
In ceea ce priveste canibalizarea pietei de netbook-uri, cred ca glumesti. La ~300 EUR iti iei un netbook de 10 ori mai bun decat orice rahat de iPad. Ca sa nu mai vorbim de APad-urile chinezesti care efectiv sufoca piata.
N-am nimic cu Apple. Ceea ce fac e sa observ ca sunt la un capat de drum. Daca Jobs e genial, gaseste o noua nisa pe care o exploateaza. E greu insa de crezut ca va gasi ceva...
bcd: Intr-adevar nu AppStore-ul s-a blocat, e adevarat, dar nu despre asta era vorba. Esentiala e cererea pt. un browser care ofera flash!
In ceea ce priveste numarul virusilor, trebuie sa intelegi ca asta tine si de cota de piata a respectivului sistem de operare care este insignifianta...
Anonim: Cand spui despre ceva ca e prost e bine sa argumentezi. Altfel pot sa spun si eu despre tine ca esti prost si ne certam ca chiorii pana la zi. In plus, daca-ti dai cu parerea e bine sa-ti dai si un nume, asa, ca sa nu fii confundat cu altii. :-)
RăspundețiȘtergereApple ca companie poate fi supraelavuata, pentru ca piata de capital este mai aproape de domeniul vrajitoriei decat de obiectivitate si realism. Insa faptul ca se investeste masiv in dezvoltare pentru Apple, suna a viitor cel putin stabil: ma refer la Half Life for Mac, AutoCAD for Mac si ultimul Microsoft Office for Mac, acestea fiind doar cateva exemple.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereA compara HTC sau Samsung cu Apple e o mare prostie. Astia alaturi de Nokia au avut piata la dispozitie. La fel si Sony cu Walkman-ul. Si ce au facut?
RăspundețiȘtergereNu au mai stiut cum sa traga mata de coada inainte pana a venit Apple. Si DA. A reinventat lucrurile pentru ca ajunsesera sa se faca prost si se aflau pe un drum infundat.
Nu cred ca aceasta "concurenta" isi doreste diaparitia Apple de pe piata, pentru ca nu vor mai avea pe cine copia, urma, ataca. Nu vor mai avea leader-ul (aka maraton) pe care sa il urmeze si sa le dea tempo-ul.
p.s. nothing personal.
@duck__norris
RăspundețiȘtergereExact asta e problema Apple in acest moment. Sunt in aceeasi situatia ca Sony acum cateva decenii si ca, mai recent, Nokia in anii 2000. Sunt pe val acum, pentru ca au venit cu multe inovatii intr-un anumit domeniu, pentru ca au fost capabili sa identifice si sa aplice corect inovatiile tehnologice existente la o alta scara.
Acum Apple are piata, insa altii de pe piata au speculat si ei aceeasi nisa si au adus produse care se apropie acum destul de mult, daca nu depasesc, produsele Apple. Windows nu mai este la fel ca Windows 3.1 sau 95, telefonul, nici el, nu mai este la fel. Eu, spre exemplu, sunt multumit de Samsung-ul meu de acum (care aduce si ceva inovatii in plus fata de Apple - remote control sau wireless tethering). Despre table grafice... nu mai vorbesc, oricum ele existau inainte de a scoate Apple IPad.
Per ansamblu, sunt de acord cu ce zice Dan: Apple depinde acum de geniul lui Steve Jobs. Ceea ce nu a fost cazul pentru Sony si ceea ce inca nu este cazul pentru Nokia: cererea de telefoane de 10 euro nu cred sa fie inca asa de mica pentru ca Nokia sa pice (si, apropo, pana la urma si Nokia 5110 a fost o inovatie la timpul lui).
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereduck_norrisPentru comentariul sters astept argumentatiile. Altfel...
RăspundețiȘtergereDane, sunt de acord cu vingarzan. Nu le prea ai cu partea tehnologica. Vezi articolul sters cu Azure, plus ai mai avut 1-2 si inainte.
RăspundețiȘtergereCum a mai zis cineva, Flash-ul OMOARA procesoarle pe Apple, test verificat personal (youtube porneste ventilatorul la maxim pe Mac-uri in maxim 1 minut). Motivul e cica faptul ca Adobe aveau un om pe juma de norma pt dezvoltarea pe Flash pt Mac, fata de 4 fulltime parca pt Windows.
Microsoft se indeparteaza si ei de la modelul Flash, astfel Silverlight nu mai e directia de baza pe desktop (doar pe Windows Phone 7). Vezi discutiile de la PDC. Ghici unde merg! Spre HTML5
Legat de iPad, e cu totul alta categorie de produs fata de un laptop sau netbook. O categorie vazuta de Steve Jobs. Faza cu Netbook ca-i de 10 ori mi se pare puerila. Se zice ca si Linux-ul e fata de Windows si uite cine are 90% din piata end-user.
Cu Skyfire ai aflat care-i treaba. Chiar daca ideea e simpla, tehnic nu-i chiar asa (daca vrei in timp real).
In momentul de fata Apple e singura companie mare cu o viziune pe termen lung. Nu e problema daca nu o stim noi, dar Jobs stie sa-si faca treaba. MS merge in toate directiile, neunitar. Google a ajuns la limita, acum investeste/cumpara orice startup inovativ poate.
Produsele Apple sunt pozitionate ca Premium si atunci e normal ca ele sa nu aiba cota cea mai mare de piata. Sigur intelegi treaba cu produsele "privilegiate". Daca te luai de faza cu antena, intelegeam. Dar ce-ai scris aici e slabut rau.
Apropo, care e conexiunea ta cu domeniile economic si IT?
PS: nu sunt Apple fun, nu am nici un produs Apple (sunt scumpe si nu-mi permit) dar ca si User eXperience, jos palarie.
Fara el nu ajungea Apple aici.
@Dan - legat de virusi: este adevarat ce zici tu legat de market share dar nu este vorba numai despre asta. Eu nu stiu sa existe virusi de Mac care sa-ti infectezi calculatorul fara ca tu sa faci nimic (majoritatea virusilor de MAC sunt "social viruses" - mai exact: gasesti un program pe net care sa da ca un program legitim, cand il lansezi iti cere parola ca sa aiba drepturi de administrator si gata ... esti virusat :)
RăspundețiȘtergere@Anonim ( :) ) - imi mentin parerea ca nu exista flash pt iphone. de cand s-a lansat iphone adobe a anuntat ca lucreaza la flash pentru iphone. adobe au tot amanat din 6 in 6 luni lansarea pana cand Jobs a zis ca nu mai vrea.
@Dan - ramane de vazut cererea atunci cand o sa se linisteasca putin subiectul. Momentan toata lumea downloadeaza sa testeze. "real life usage" banuiesc ca o sa fie destul de mic. Faptul ca le-a crapat sistemul nu dovedeste decat faptul ca a fost o diferenta incetre cererea de resurse si infrastructura lor sau mai exact ca le-a depasit asteptarile.
@all (ca sa scuipati flacari) - nu a zis nimeni ca la lansarea noilor macbook air apple a inceput sa shipuiasca sistemul de operare MAC OS X fara flash instalat :)). Oficial pentru ca nu vor sa shipuiasca soft 3rd party care ar putea sa aiba bug-uri ... asa iti instalezi tu ultima versione. Aaaa si apple a anuntat ca nu mai fac ei builduri pentru Java pe MAC pentru ca erau mereu cu o versiune in urma si i-au lasat pe cei de la oracle sa se descurce. Parca zici ca au ceva cu tooluri de dezvoltare cross-platform :). Stai sa vedem ce se intampla cu adobe air ...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAnonim: Ca sa fiu sincer, nu prea mai sunt actualizat cu partea tehnologica si acesta este motivul pentru care am dat-o-n bara cu Azure(chestie pe care am recunoscut-o public, asa ca nu e nevoie sa ma tragi tu de maneca). In ceea ce priveste domeniul IT, nu stiu de ce sunt tentat sa cred ca sunt capabil(asa neactualizat) de mult mai multe decat esti tu... In orice caz, ca sa investesti in domeniu nu ai nevoie de foarted multe cunostinte, iar ceea ce sustin eu in articol e ca Apple a devenit riscant. Atat!
RăspundețiȘtergerebcd: Eu unul am fost extrem de multumit de skyire inca din momentul in care nu reuseam sa gasesc un browser decent pt. winMobile.
Cererea pe care o au pt. iPhone ii va proiecta direct in varf. Acum nu trebuie acuzati de neprofesionalism pt. ca efectiv nu au intuit isteria pe care au generat-o.
Cu virusii pe Mac e o discutie lunga si neproductiva. Probabil ca e ceva mai securizat decat win-ul, dar nici nu are inca o masa critica de useri care sa dezvolte exploit-uri sau virusi.
Din articol reiese altceva. Ca o sumarizezi ca "Apple devine riscant" e altceva si daca te referi ca potentialul de crestere pe bursa scade, atunci tind sa fiu de acord. Insa asta va fi peste ceva vreme. Stii si tu cu prezicerea decaderii: odata si-odata to va veni.
RăspundețiȘtergereOricum, e ce-am spus e cu argumente (cateva spuse de mine, restul spuse de blogerul citat). Si sunt mult mai complete decat au fost in articolul asta.
Nu ma intelege gresit, apreciez blogul tau si pe tine. Nu am intentia s-o trecem pe concursul "care o are mai mare". Dar greselile se platesc. Pana acum in articole ai avut o atitidine foarte realista, "la rece" si luminata (spre deosebire de Flavian), dar aici ma distreaza ca te-am iritat asa usor. Sper ca e temporar :)
Te-am intrebat care-i conexiunea pt ca eu sunt IT-ist, nu economist. Vreau sa stiu mai bine care e formatia ta pt a-mi face o idee despre relevanta a ceea ce scrii. Daca ma iau dupa sectiunea IT, nu e asa bine :)
E treaba ta daca imi raspunzi serios sau nu, dar e interesul meu sa-mi aleg sursele relevante.
Succes!
Anonim: N-o sa stii niciodata momentul exact in care un activ o sa cada. Asta tine de foarte multi factori. De cele mai multe ori, chiar daca datele fundamentale spun ca e aproape de cadere, refuza sa cada. Asa s-a intamplat cu piata imobiliara. Fundamentele spuneau ca e nebunesc ce se intampla, dar piata o continua in sus. Pana cand s-au trezit si ultimii si s-a inversat trendul.
RăspundețiȘtergereIn ceea ce priveste Apple nu am facut altceva decat sa observ ca Jobs a cam umplut nisele pe care le-a gasit, iar acum, pentru a avea un fundament de continuare a cresterii trebuie sa gaseasca altceva... care refuza sa apara. Daca te vei uita pe vanzari, vei vedea ca acestea merg in jos de la gadget la gadget: iPod 41%, iPhone 37%, iPad restul(e irelevant deoarece e la inceput, dar nu am motive sa cred ca va sparge piata)...
In ceea ce priveste legatura dintre mine si IT e irelevant. Am castigat bine din outsourcing pe vremea cand se platea corect si m-am lasat in momentul in care au inundat piata indienii si chinezii. In ultima perioada nu mai am de-a face decat tangential, adicxa atunci cand mai citesc cate-o stire si-mi aduc aminte de vremurile bune.
In rest stai linistit ca nu ma supar asa usor. Si chiar daca ma supar imi trece repede! :-))
intr-adevar, se poate spune ca produsele Apple, din punct de vedere hardware, sunt supraevaluate, insa pe partea de software, user experience, usability, stabilitate sunt mult deasupra concurentei (atat pe desktop cat si pe mobile). iar combinatia hardware + design + software le da avansul in fata celorlalti. ca sa nu mai vorbim ca ei imping inovatia si restul copiaza. Pana cand HTC, Samsung sau MS n-o sa invete acest cuvant - "inovatie" - eu cred ca Apple nu are de ce sa se teama.
RăspundețiȘtergere@Dan: SkyFire - nu ii acuz. Evident ca puteau sa faca o treaba mai buna (deh ... dupa razboi multi viteji se arata) dar ei au dat ce au putut mai bine dar evident ca nu aveau cum sa estimeze suficient de exact "buzz"-ul pe care urma sa-l produca. Probabil ca infrastructura lor e suficienta pentru o folosire normala numai ca ei trebuie sa poata sustine cererea initiala cand toata lumea vrea sa testeze. Eu sunt convins ca utlizatorii vor folosi in continuare "mobile safari" iar cand vor dori neaparat sa vada un site in flash o sa-l deschida in SkyFire.
RăspundețiȘtergere@Dan: Virusi pe Mac - sunt de acord ca nu e cerere pe piata de virusi de OS X. Totusi securitatea pe Mac, desi e departe de a fi perfecta, este mult superioara securitatii de pe Windows si asta prin prisma faptului ca OSX-ul este bazat pe un sistem unix. La fel de adevarat este ca Windows 7 se apropie ca nivel de securitate de Mac OS X
Discutii MAC vs PC sunt multe si pana la urma depinde de utilizatori. Depinde de gusturi si depinde si de buget. Stiu oameni care si-ar putea permit foarte usor un mac dar prefera un pc dar stiu si oameni care nu-si permit un mac dar fac eforturi mari sa-si cumpere un mac. Mie personal imi place mai mult si design-ul si software-ul Apple, mi se pare mai stabil mac-ul si o sa folosesc si o sa recomand mac.
Acum strict legat de subiect:
- Apple nu are nevoie momentan de o idee revolutionara. Au iPhone-ul ce le aduce foarte multi bani. iPad-ul are un succes nesperat de bun.
- Apple nu e pe duca in perioada urmatoare ( 2-3-4 ani). Au de unde sa produca destui bani in perioada urmatoare (sa nu uitam ca operatorii care au exclusivitate pe anumite tari cu iphone-ul platesc lunar o parte din abonamentul fiecarui user la Apple). Au rezerve cash de 40-50 mld USD.
- Problema pe care o are Apple este ca sunt putin in criza de produse (software sau hardware) gata de productie. In dezvoltare sau in proiect foarte probabil ca ei au foarte multe chestii tari dar nu au nimic gata de productie. La event-ul din sept ei ar fi vrut sa lanseze iPhone 4s (cand a fost scandalul antennagate au zis ca ofera bumpere pana in sept ... deci in sept trebuia sa faca ceva cu iphone 4) dar nu aveau nimic si asa ca au lansat macbookuri air, iOS-uri noi si upgrade pentru o parte din produsele din iLife dar un upgrade neterminat (deja au fost 2 update-uri pentru iPhoto si tot sunt probleme)
tot timpul se da cu: apple fanboys, secte de fanatici, etc.
RăspundețiȘtergereasta-i efectul nu cauza.
atunci de ce toti copiaza apple din 2000 incoace?
simplitate, design curat, usabilitate.
de aia.
Lipsa Flash-ului a devenit un fel de leit-motiv pentru detractorii celor de la Apple. Cum duci lipsa de argumente in comparatia cu iPhone, Mac, iPad, iWhatever, bagi in fata treaba cu lipsa Flash-ului. C'mon people, credeti ca daca ati dezactiva Flash-ul pe PC-uri, i-ati duce lipsa?
RăspundețiȘtergereSkyfire - cel mai bun browser. Daca tu consideri cel mai bun browser un program la care dureaza 30-40 de secunde sa afiseze un site cu un Flash, I rest my case.
"Noua directie a Apple se apropie de sfarsit"... Poate din acest motiv, toate produsele majore lansate in ultimii ani au devenit lideri de piata? Din lipsa de viziune, cel mai probabil. Nu trebuie sa uitam ca toate smartphone-urile din prezent de pe piata (cu exceptia Nokia, care e de pe alta planeta) exista datorita primului iPhone. Fara acel prim iPhone, Android nu ar fi ceea ce este acum. Ca o comparatie directa, interfata celui mai de succes Android al momentului, Samsung Galaxy S, este o copie cat se poate de evidenta dupa iPhone.
Spui ca tableta iPad nu-ti inspira incredere. Din pacate/fericire (completeaza dupa caz), tableta a inspirat incredere pentru cel putin 3 milioane de clienti in mai putin de 3 luni, ceea ce s-a tradus in cea mai buna lansare a unui gadget din istorie. Comparatiile cu A-Pad si alte chinezarii sunt hilare. E ca si cum ai compara un Android cu un Nokia 3310, in ideea ca tot telefoane sunt si unul si altul. Din nou imi scapa ce inseamna puternic concurata? A avea 90% din piata inseamna ca esti puternic concurat de toti ceilalti care se bat in cele 10 procente ramase?
Concurenta HTC? Care concurenta? Apple a ajuns in 3 ani al patrulea producator de telefoane mobile, tocmai trecand si de RIM. Unde e HTC, un veteran al pietei?
I rest my case. Poti sa ma numesti oricum, Apple fanboy sau whatever. Realitatea este ca am un iPhone si nu am fost niciodata atat de multumit de un device ca de aproape 2 ani incoace.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergerePentru 'telectualii care au inteles ca acest articol este despre "imi place sau nu-mi place Apple" doua chestii interesante:
RăspundețiȘtergere1. "Skyfire for iPhone has been received with unbelievable enthusiasm. Despite our best attempts and predictions, the demand far exceeds our initial projections."(blogul Skyfire)
2. "We just spent a few minutes playing with the beta version of Skyfire 2.0 for Android that was released today, and we'll cut to the chase: this is easily the best browser we've used on the platform". O spun cei de la engadget(vezi aici), nu eu. Dar evident, un oligofren se simte mult mai bine daca te injura sau face pe smecherul intr-un comentariu anonim(aviz celor care se intreaba de ce le sterg comentariile)
... Si-ar mai fi si asta ceva mai recenta....
RăspundețiȘtergereApple a construit in jurul comunitatii, transformand toate restrictiile in ''feature-uri exclusive''. O tactica desteapta, de care HTC (o firma cu hardware si experienta mai multa in domeniu dar cu destule gafe la randul lor) a profitat din plin in ultimii ani. Asta apropo de noul lor magazin virtual.
RăspundețiȘtergereTotusi, chiar si la nivel hardware, dispozitivele Apple nu-s deloc de neglijat (procesorul de pe iPhone 4 e pe 45nm si e rivalizat doar de cel de pe HTC Desire HD, care beneficiaza in plus si de un procesor grafic separat). Cand ai 10 laptopuri, 2 telefoane (3GS si 4) si vreo patru playere pe piata, e mai usor sa optimizezi totul la maxim.
Din pacate, obsesia rivalilor Apple pentru tehnologie, i-a facut pe producatorii Marului sa fie ceva mai neglijenti cu micile aspecte de productie.
In fine, discutia e foarte lunga (de la Macbook-urile produse de Asus pana la discutii legate de adevarata valoare a unui brand). Recunsc ca ma irita fanboy-ii in multe instante, dar obiectul atasamentului lor nu e neindreptatit (dar e imposibil de justificat prin considerente hardware)
In mare sunt de acord cu postul, desi sunt convins ca Apple nu va pierde piata (dar nici nu ma astept sa mai castige). Lamentarile lui Jobs nu tin de frica pentru cota Apple cat de niscaiva considerente legate de modelul de business. Apple nu va pierde piata - nu pentru ca utilizatorii sunt incuiati sau nu stiu cum, ci pentru simplul motiv ca Jobs a stiut clar cui se adreseaza (oamenilor care vor ceva in esenta functional + no frills) si ce anume poate aduce ca plus valoare ca sa justifice pretul (service decent, nitica aroganta de posesor de produs premium, ceva comunitate, etc).
Procesez mai greu la ora asta : letrinele formeaza un mesaj sau sunt doar litere bolduite de inceput de paragraf :P ? (CJ Crap ?)
Ha ha...
RăspundețiȘtergereSterge comentariul daca nu iti convine, dar asta nu te va face un cunoscator al domeniului ci doar un individ ce vorbeste din presa.
Apple nu face produse perfecte. iPhone nu e perfect. Nici pe departe iPad. Dar sunt cu mult mai competitive decat concurenta.
Si mai e ceva ceea ce voi care comentati fara sa folositi nu aveti de unde stii. Produsele Apple se apropie foarte mult de ideal: cumperi ceva si merge. Nu bullshit-uri de service-uri in 2 luni. Nu-s perfecte dar sunt mult mai bune decat restul.
iPhone nu are flash. Wow ce dezamagire. De curand am pus mana pe un iPhone 4 si (cu cunostintele tehnice si experienta pe care o am) pot spune ca iPhone-ul urmator va mai rupe ceva PSP-urile domnilor de la Sony. Da! nu e o chestie de telefoane sa te joci, dar sunt destui cei care vor de prea mult timp un dispozitiv mobil cat mai "all in one" cu performante decente. Asta face iPhone. Poate zmeurica (BlackBerry) sa imi "cante" muzica cum o face iPhone? A sau mai bine. Cine poate sa arate o pagina web precum Safari (mobile version)? Nu comentez Safari Desktop pentru ca acolo nu e la fel de competitiv.
Si mai am ceva de zis: iPad. Ce concurenta? Alea de 1 kil jumate, cu ecrane de 7" sau cu autonomie de 2 ore?
Pe iPad-ul asociatului meu am fost uimit sa pot vedea ca se pot urmari filme HD, citi pdf-urile intr-un mod aproape de perfectiune (font size, toc dinamic, bookmark, viteza...) si foarte important iarasi, Safari mobile version. Concurenta? MIcrosoft cu al ei IE mai are de mancat... Asta pentru cei care stiu ce-i ala browser? Pentru soriceii de la banci care sunt multumiti cu Windows si IE, cred ca se pot compara foarte bine cu viata bucurestenilor de pe vremea lu' Ceausescu. Erau bucurosi ca ei pot cumpara portocale, comparativ cu provincia. Insa nu stiau sa traiasca la nivelul celor din vest.
Numai bine amice si inca o data: n-ar strica mai multa documentatie inainte sa te arunci in afirmatii.
p.s. poti sa il stergi si pe acesta daca nu iti convine sau nu pica bine target-ului tau de audienta.
This shit is gettin' absolut insane !
RăspundețiȘtergereO companie care se hraneste din gadget-uri are a doua capitalizare dupa dimensiune !!!
duck_norris: Iti inteleg atasamentul fata de Appl, dar de ce trebuie sa-mi bagi acelasi comentariu de 15 miliarde de ori? Il trimiti cumva de pe iPhone si-l tripleaza? :-))
RăspundețiȘtergere(ah, era să uit, Photoshop, Illustrator, PageMaker sau Premier au fost softurile leneşilor care au avut un rol esenţial în menţinerea Apple pe linia de plutire)
RăspundețiȘtergereMi-ar placea sa dezvolti putin chestia asta, n-am inteles-o deloc.
Multumesc
Anonim: Ce n-ai inteles? Daca Adobe n-ar mai fi produs respectivele softuri pt. platforma celor de la Apple probabil ca azi n-ai mai fi auzit de mar.
RăspundețiȘtergereNu, nu am inteles partea cu lenesii. De ce lenesi?
RăspundețiȘtergereUiti, probabil, ca majoriteatea celor care lucreaza in design sunt -normal- designeri. Nu depanatori.
Am lucrat 20 de ani pe PC. Anul asta am trecut pe imac, din pura portabilitate - e primul all in one cu capacitati profesionale, de la ecran la procesor si memorie. Daca un producator de PC ar fi scos un PC similar, il aveam pe ala de mult. OSX nu e perfect, se mai blocheaza, mai pica una-alta, dar departe de a avea problema Windows in chestii de-astea. Pur si simplu functioneaza fara batai de cap, si mi-a facut bine sa-mi mai aduc aminte ceva Unix pentru o smecherie-doua.
Trecand peste glumitele cu the hardest part about buying a mac is telling your parents you're gay, Apple e un brand care are o adresabilitate bine definita, si sunt extraordinari de buni in a identifica nise de piata. E mai mult de iphone si ipad, sunt sculele de genul imac (nu fac apologia imac, citeste despre receptia generala si despre cati producatori de film au trecut la montaj pe imac pentru ca pot sa-l care intr-o geanta), folosite de profesionisti care nu dau doi bani pe platforma si pe concurenta cu HTC. Cat despre ipad, e noul imac. Face browsing, officework limitat si arati poze cu catelul. Restul e bonus, dar 90% din userii de ipad nu au nevoie de mai mult.
Ca sa nu zic ca n-am comentat si eu, articolul e excelent scris ca si editorial, dar ce-ai prezentat in el si concluziile pe care le-ai tras, nu ar putea fi mai departe de realitate. Adauga TechCrunch si ReadWriteWeb in RSS reader, uita-te la trendul Apple la bursa, vezi previziunile Gartner pana in 2014. Situatia e cu totul alta.
RăspundețiȘtergereSpui ca Skyfire a fost o lectie usturatoare pt Jobs insa esti sigur ca daca ar fi prezentat un pericol pt companie, aplicatia lor ar fi ajuns in AppStore? Crezi tu ca nu si-au facut lectiile? Skyfire aduce pe iPhone DOAR continut video, nu o sa vezi bannere, apps sau alte chestii unde de fapt e marea batalie. Skyfire nu rezolva problema flash-ului dar e foarte posibil sa fie un browser mai bun decat Safari insa daca pt Apple ar fi contat asa mult acest lucru, n-ar fi ajuns nici Opera in AppStore.
RăspundețiȘtergereE posibil ca nici unul dintre noi 2 (nu vorbesc de ceilalti comentatori) sa beneficieze de cunostintele necesare care sa-i permita sa spuna flash e mai bun decat html5 sau invers. Buna functionalitate a unui produs Flash este data in foarte mare masura si de programator iar html5 nu are o aplicabilitate atat de mare precum flash. Ambele au + si - iar noi alegem tehnologia care ne este cea mai utila. Sau cel putin asta ar trebui sa facem.
Da, oamenii vor folosi Safari chiar daca exista Skyfire deoarece au deja Apps cu care vad continut video iar cei care nu furnizeaza continut video non-flash, o vor face mai devreme sau mai tarziu. Nu vor putea sta in nadejdea lui Skyfire si sa piarda cateva milioane de utilizatori "foarte angajati".
Evident ca pana la urma nu detaliile tehnice sunt cele care inclina balanta ci cele economice. Daca ar permite flash, developerii ar scrie crossplatform la costuri mici si aceeasi aplicatie s-ar gasi si-n AppStore dar si-n WhateverStore si daca as putea folosi acceasi aplicatie pe iPhone dar si pe nume_telefon_cu_Android_sau_alt_sistem_de_operare, parca n-as mai fi atat de tentat sa-l cumpar pe primul. Evident, exista apps cu versiuni pt diverse platforme insa sunt putine deoarece costurile sunt duble. :)
(1/2)
(2/2)
RăspundețiȘtergereOamenilor le plac aplicatiile, ei vor si cumpara apps. Caut info despre un film pe imdb: deschid browser, scriu adresa, acesez imdb.com, introduc nume film SAU deschid aplicatia imdb si introduc nume film?
Apple nu trebuie sa faca nimic pt a ramane in top deoarece nici concurentii nu fac nimic pentru a-i da jos. Atata timp cat HTC, Samsung sau orice alt concurent ofera produse cu specificatii care lipsesc iPhone-ului/iPad-ului si sunt tipate in gura mare de oameni care stiu si cunosc foarte bine cum trebuie sa fie un gadget si totusi se dovedesc a fi niste glume proaste de care lumea uita in 2 luni, Apple nu trebuie sa faca nimic :) Da, exagerez putin dar intelegi ideea.
Uneori am impresia ca e o conspiratie mondiala, ca e o intelegere intre Apple si restul companiilor: noi facem telefonul asta care dpdv hardware este o prastie in comparatie cu ce aveti voi dar va oferi o experienta in utilizare de o sa le spele creierul si vor cumpara ca tampitii. In acest timp voi sa scoateti super-telefoane dar nu va atingeti de capitolul user experience! :)
iOS si Android sunt noi si fiecare are ritmul lui de crestere. iOS e ceva mai lent deoarece exista un singur telefon iar Android se gaseste pe o gramada de gadgeturi. Din marketshare-ul cui musca Android-ul?
si un bonus ca mizeria asta de blogspot nu ma lasa sa postez tot comentariul :)
RăspundețiȘtergereApple a anuntat ca vinde nu-stiu-cate iPhoane insa acest lucru nu s-a intamplat si a inregistrat o scadere pe bursa chiar daca la capitolul iPad stateau mai bine decat au prevazut. Keynote-urile lui Jobs au incetat de mult sa mai fie pt utilizator, pt actualul client sau pt cei viitori. Au devenit un spectacol pentru a influenta pretul actiunilor. De fiecare data "iese la atac" si prezinta productii record la hectar. Userilor nu le pasa, se plictisesc, fac mistouri, astepta sa vada produsele.
In trecut, cand nu erau atat de populari si nu aveau marketshare-ul de azi, produsele lor erau mult mai OK, mult mai fiabile. Acum sunt mai mult "stralucitoare" :) Cred ca daca vor continua perfectionarea actualelor produse (e destul loc) se vor mentine in top si fara a inova, fara a scoate produse noi. Atata timp cat "nu-si vor lua ochii" de la user experience, vor sta mult si bine pe culmile succesului. Competitorii sunt prea ocupati sa asculte wisdom of the crowd atunci cand nu e cazul si intr-un mod neconstructiv
Pai asta era deja un lucru stiut : Android a muscat enorm din marketshare-ul Windows Mobile (versiunile 6.1 si 6.5 au fost ucise intr-un an) si evident, din marketshare-ul batranului Symbian. Chiar daca exista o tendinta de expansiune spre IOS (geeksii hardcore mai precis), e departe de a fi relevanta.
RăspundețiȘtergere