Duminică, Robert Zoellic publica o opinie în Financial Times din care reieşea, destul de transparent, o propunere de reîntoarcere la un semi-etalon aur. Urmarea nu cred că a surprins pe nimeni: ştirea a făcut înconjurul lumii via agenţiile de presă, în FT au apărut numeroase comentarii şi opinii contrare ideii emise de Zoellic şi, previzibil, aurul a atins un nou record. Aici apologeţii balonului-aur probabil vor simţi că au cucerit o nouă victorie, la fel cum în urmă cu trei-patru ani imobiliarii marcau victorii zilnice în lupta cu realitatea.
Există o mare fierbere şi m-am întrebat, firesc, de ce i-a venit lui Zoellic ideea năstruşnică. Evident, cei superficiali cred că asta e o mare victorie împotriva SUA deoarece dolarul va deveni ceea ce este: hârtie igienică. Pare totuşi un scenariu prea precar pentru a se putea susţine. În primul rând trebuie remarcat faptul că articolul şefului Băncii Mondiale a apărut strategic înaintea întrunirii G20, unde se prefigurează o excepţională harababură. Deja Germania este pe poziţie similară cu China deoarece nu vor să-şi sacrifice producţia pentru rezolvarea deficitului de cont curent al SUA. Mai mult, în urma vizitelor de susţinere ale chinezilor în Europa este posibil ca mulţi alţi europeni cu influenţă să încline balanţa către tabăra beligeranţilor conduşi cu măiestrie diplomatică de China. În aceste condiţii SUA ar fi avut o poziţie mult slăbită în cadrul G20 ceea ce nu sună deloc bine. Astfel, probabil s-a lucrat la un scenariu alternativ, împingând un fost oficial al FED să propună întoarcerea la etalonul aur. O propunere care semănă mai mult cu arătatul pisicii. De ce, e simplu. În primul rând pentru că SUA are cea mai mare rezervă de aur(~9000 tone). O eventuală întoarcere la vechiul etalon ar avantaja-o fără probleme. Spre comparaţie, China cu cele 1000 tone pe care le deţine este clar în urmă(dacă facem raportul mărime/rezerve situaţia e chiar mai tragică). Simpla perspectivă a unei mişcări surpriză dă un şah tehnic Chinei.
Nu fac parte dintre cei care cred ne vom reîntoarce în istorie. De altfel, etalonul aur şi-a demonstrat cu prisosinţă limitele. Faptul că momentan aurul e folosit pe post de sperietoare nu are decât rolul de a mai umfla puţin bula. Care, fără doar şi poate se va sparge deoarece ceea ce am văzut în urmă cu ceva timp pe piaţa imobiliară înmugureşte pe noul teren fertil al aurului. La urma urmei, banii care băltesc prin bănci trebuiau să găsească un nou activ de bază pentru a repune la lucru minţile strălucite ale celor care proiectează produse financiare sofisticate. Aşa că, dacă veţi căuta puţin, veţi observa cum au înflorit produsele financiare având ca suport aurul. Aurul, care, nu-i aşa, s-a dovedit că e cea mai sigură valoare şi, ca atare este excelent pentru dezvoltarea noilor produse derivate. Produse frumos împachetate şi vândute fazanilor de prin bănci care descoperă un nou El Dorado. Şi, prin ei, puzderia de fraieri care abia aşteaptă alternative sigure şi profitabile de plasare a banilor.
Nu cred că ne vom întoarce în iluzia galbenă şi, mai mult, cred că nimeni nu doreşte cu adevărat acest lucru. Ca sperietoare arată bine. Şi, la urma urmei, cred că trebuie să se topească cumva şi banii injectaţi aiurea de americani. Aurul pare a fi cel mai bun magnet pentru sterilizare.
Pff.. cate greseli pe centimetru de articol patrat... :)
RăspundețiȘtergereCei "superficiali" cred ca dolarul e hartie igienica ? Si cei nesuperficiali ce cred ca este ? :)
SUA are pozitie slabita si asta nu suna bine ? Pentru ca altii nu vor sa se sacrifice ca sa le plateasca datoriile ? Mai ce pretentii au uniii... :)
SUA are cea mai mare rezervă de aur ? Cat e tungsten din alea 9000 de tone ? De ce refuza FED-ul auditarea rezervei cu atata indarjire ?
Ah, ah.. ce-o sa va prinda toata treaba asta cu pantalonii in vine pe cei care mai visati intoarcerea la specula si crestere forever.
Da, aurul e la 1400 USD. In ciuda unora care striga ca se sparge bula de cand era pe la 900. De fapt dolarul mai valoreaza doar 0.000714 uncii, pentru ca aurul e moneda si dolarul hartia igienica...
The mainstream financial press networks cannot grasp the meaning and potential of gold. They hate it. The broader comprehension of gold is superficial. They recognize the excess of government deficits and debt issuance, but not their permanence. They recognize the fast vast creation of new money, but not the need for repeated episodes of more creation, to the point of total debasement. They recognize the need for safe harbor, but still cling to the notion of USTreasury Bonds offering that safety. They recognize the need for inflation to return, but not how a chronic dependence upon inflation brought the current wreckage. They recognize the inevitability of further debt burdens, but not the certainty of debt default. They recognize the need to reduce the US debt to manageable levels, but not the wicked foreign response in global revolt.
RăspundețiȘtergereThey recognize the foreign angst over the USDollar and its teetering condition, but not the global revolt against it. They recognize the missing collateral reserves in the banking system, but not how gold used to serve that purpose. They recognize the sickness of the debt based monetary system, but not the ultimate requirement for a complete overhaul of the monetary system. They recognize the rise in the gold price, but not its identification as money in a moneyless world. They recognize the broken system, but believe it can be righted, if only naively by the passage of time. They confuse legal tender with money. They do not understand gold, but they will, probably when it is too late. GOLD IS BOTH THE STORE OF VALUE AND THE BALLAST IN THE BANKING SYSTEM. It offers stability, but seems like dead weight to the ignorant.
The Ominous Silent Canary
Flavian: De ce nu ma mira ca tu esti primul care comentezi articolul?
RăspundețiȘtergereOK, stiu opinia ta, cred ca toti o stim... Sper sa nu flood-ezi acum cu citate din toate sursele posibile. :-))
P.S. Daca as sti ca ai investit in aur as intelege pozitia ta... Dar sa ne contram de dragul discutiei chiar ca n-are sens.
Din pacate o eventuala trecere la etalonul aur implica stabilirea valorii unei unitati monetare in functie de rezerva de aur a tarii care detine acea unitate monetara si de volumul de moneda aflat in circulatie.
RăspundețiȘtergereEu fac pariu ca raportul 9000tone aur / cantitatea de dolari in circulatie e mai nasol decat 1000 tone aur / cantitatea de yuani in circulatie.
Wow ! Dane - tu stii "for a fact" ca flavian nu a investit in aur? Asta mi s-ar parea o culme a demagogiei - sa fii avocatul unui asset timp de ani de zile si sa nu bagi un ban in asta. Nici Goldman nu o face mai bine.
RăspundețiȘtergereDan - nope, gata, am vrut doar sa mai contrabalansez un pic situatia. M-am cumintit acuma... :)
RăspundețiȘtergereUite, daca vrei iti dau si cateva argumente serioase contra etalonului aur. Ca defecte importante ai omis faptul ca aurul nu e distribuit uniform pe glob ca resursa si ca poate fi fabricat din metale banale daca ai suficienta energie disponibila. Cu toate astea unii il preferam furtului neobrazat prin inflatie practicat in sistemele bazate pe FIAT money.
Logosfera - Dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi acoperită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să crească la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Asta cu conditia ca Ben sa nu mai arunce din elicopter cateva miliarde sau mii de miliarde dolari.
cmusat - nu stie. Speculeaza. Ca la asta se pricepe... :)
Vrei sa-ti trimit poze cu monezile ? :D
Logosfera: Dupa Andy Xie yuan-ul e supraapreciat in prezent(si nu stiu de ce tind sa-i dau dreptate). Asa ca s-ar putea sa ai surprize si din alte parti :-))
RăspundețiȘtergerecmusat: Am certitudinea pt. ca spus-o chiar el de vreo cateva ori. Doar daca n-a cumparat intre timp cateva lingouri la pretul de discount de-acum.:-))
Flavian: Hai ca acum am vazut comentariul tau! Vorbesti serios ca ai luat aur? Daca da, e cel mai bun semn ca otrebuie sa se inverseze trendul. :-)))))
RăspundețiȘtergereAcum doi ani Dane, acum vreo doi ani. Cand era 900USD uncia sau 55RON gramul de 14K. Acum e 1400USD uncia si nu mai gasesti sub 80RON gramul de 14K.
RăspundețiȘtergereSa-l vand ? Doar ca zici tu ca se inverseaza trendul ? Asta ziceai si atunci. Crezi ca pentru specula l-am cumparat... ? :)
Daca e sa vinzi aurul fizic, unde ai face-o si cât ai lua pe el?
RăspundețiȘtergereCred ca (foarte) mult sub valorile de referinta actuale.
Spread-ul la buy/sell aur fizic este imens.
Completare:
RăspundețiȘtergereDar stim, tu nu vrei sa vinzi oricum pentru ca se duce dracului sistemul si astfel autul fizic detinut iti asigura o tranzitie relativ lina spre noul sistem.
daca ... daca ... daca ...
mobutu, esti simpatic cand iti raspunzi singur la intrebari... :)
RăspundețiȘtergereEu sunt unul din fraierii care au investit 50% din rezervele disponibile in aur. Cind era pe la 950$/uncie.
RăspundețiȘtergereAcum recent am luat si niste argint, cam scump, ca am tot lalait-o desi hotarirea o luasem de cind era 17$. Daca ar exista o piata lichida la noi, cum exista in alte tari (sa poti cumpara si vinde in magazine specializate - nu argumentati ca exista, spunet-mi cine are pe stoc monezi de aur la un premium acceptabil si ma duc miine acolo), as merge 80% sau chiar 90% in metale pretioase.
Banii i-am scos de muuult de la banca :) (de vreun an jumate)
Nu inteleg un lucru: eu daca imprim bani fara sa-i muncesc, emit cec-uri fara acoperire sau dau bonuri pentru marfa care nu exista in depozit sunt considerat infractor si risc inchisoarea pentru ca am pacalit un client.
RăspundețiȘtergereDar ben si mugurel imprima aiurea, nelimitat, fara nici o noima, fara nici o acoperire si ne spun ca asta nu e furt si o fac pentru binele tuturor ? De ce nu ii trateaza nimeni drept hoti desi ne pacalesc pe toti de atata vrem ?
MadMax: Ai incercat sa vinzi aurul? Din cate-mi dau seama ai aur necertificat, adica ai cumparat de pe unde-ai apucat, asa ca la vanzare s-ar putea sa obtii un pret mult mai mic decat cel oficial.
RăspundețiȘtergereIn rest, faptul ca ai pastrat doar o fractiune in aur(chiar daca asta inseamna 50%) e de remarcat. Bine ca n-ai bagat toti banii in aceeasi caciula. :-))
In alta ordine de idei nu critic ideea de "investitie" in aur(la fel de bine poti investi in zahar, orez sau petrol) ci pe cea de "ultima investitie salvatoare". Cum am mai spus, daca scenariile celor ce ridica in slavi aurul se indeplineste, nu cred ca ti-ai dori sa traiesti in respectiva societate. Cu sau fara aur! Nu de alta, dar s-ar putea ca in acest caz etalonul sa fie plumbul...
Ovidiu: Pentru dilema ta e o vorba veche din popor: "Dreptate ai, dar cine ti-o da?".
vorba lunga saracia omului. de cand a inceput threadul asta argintul a mai luat un dolar si nici macar pe okazii (loc traditional de cumparat ieftin) nu se mai gasesc vanzatori. Semn ca suntem la varful bulei? Pana cand JPM nu e scoasa din piata eu nu cred.
RăspundețiȘtergereIar in legatura cu frumoasele contre dan-flavian .. nu cred ca veti ajunge vreodata sa va intelegeti.. pana si pentru faptul ca dan vede investitiile ca avand o finalitate intr-o lume similara (mai degraba mai mult decat mai putin) celei in care suntem acum, pe cand flavian vede o lume total distincta, la care nu se poate ajunge decat print-o tranzitie similara anarhiei. ca intotdeauna, probabil adevarul e undeva la "mij".
Dane, am aur monezi, frumoase, necirculate, cu filarmonica din Viena pe ele, editie 2009... certificate 100%, cumparare de la prime dealer al Austrian Mint :)
RăspundețiȘtergereM-am declarat eu fraier, da'mi place sa cred ca nu's :)
cmusat: cind nu mai gasesti de cumparat nu inseamna ca ai ajuns la virful bulei. Acolo se ajunge cind fizerul la care te duci si florareasa de la colt si vinzatoarea de la alimentara vorbesc de cumparat aur. Din cite stiu eu, aurul e (inca) doar pt cunoscatori. Sub 3% din populatia vestica a facut investitii in aur si argint (nu vorbesc de citeva inele si bratari, ci investitie), deci suntem departe de un virf al vreunei bule.
RăspundețiȘtergereDimpotriva, semnele de prin lume arata mai degraba un inceput de backwardation, ceea ce inseamna ca ne vom uita la preturi ca la stele: in sus.
madmax
RăspundețiȘtergerevezi ca am evoluat, nu tre' sa mai vorbeasca frizeru' despre aur, face CNN reportaje ample despre cum cumpara unii, altii sute de lingouri si cum ii costa zeci de miloane de dolari doar transportul si cum isi deschide JPM seifurile prafuite...
@madmax
RăspundețiȘtergereFinanciarismul a facut din clasa medie... "sclavi cu plazma".
Dupa bula imobiliara, cu rate intinse pana in 2040 (2090 Japonia), care ar trebui sa fie procentul "investitorilor" in aur raportat la populatie? :)
leonard: exact, cind doar unii(3% din populatie) cumpara si concentreaza majoritatea aurului, aia nu e bula.
RăspundețiȘtergereChiar daca CNN vrea sa dea impresia asta.
Ne scriem aici peste un an si analizam atunci daca a fost bula sau nu, si ce randamente / wealth insurance am obtinut.
madmax
RăspundețiȘtergereok. pana atunci: http://www.dailyfinance.com/story/investing/10-market-bubbles-that-could-soon-burst/19708093/
CNN nu vrea sa dea impresia de bubble, vrea ca populimea sa ia exemplu.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereO sa dea FED-ul faliment, o sa ajunga dolarul hartie igienica si astia porniti tare pe FIAT-money o sa o tineti la fel.. bula.. bula.. :)
RăspundețiȘtergerePrin anii 30 in timpul primei crize americanii i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala. Smecheria a fost ca initial americanii au promis acoperire in aur. Cu timpul insa, nu s-au mai tinut de cuvant. La fel ca hotii de la 1800, care emiteau mai multe chitante pentru acelasi aur.
Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. Simultan a venit si PeakOil USA, la fel ca acum. A urmat o vreme tulbure in care pretul la aur a explodat brusc, sistemul financiar mondial s-a clatinat rau de tot si era cat pe ce sa fie game over.
Ce viseaza unii azi este ca se va repeta povestea din anii 80 cand Volcker a ridicat dobanzile la 20% si s-a reluat consumul. Cand PeakOil USA a fost vindecat prin importuri de petrol din Opec si materie prima din america de sud. Mai baieti, bagati-va mintile in cap. In primul rand nu mai sunt resurse sa continuam in ritmul asta. Se termina petrolul si la arabi, s-au taiat padurile si in Brazilia.
Apoi USA nu mai poate face figura lui Volcker din anii 80 ca sa salveze dolarul. De data asta au datorii infinit mai mari ca atunci si ar intra pur si simplu in faliment. Pana la urma alegerea e simpla: print or go broke. Se pare ca au ales prima varianta. Unii zic ca de fapt nici nu a prea fost o alegere… :)
P.S. Ben are dobanzile la zero si tocmai a incarcat helicopterul cu inca 600 miliarde.
RăspundețiȘtergereMda, sigur e bula la aur, dolarul e tare ca batzul, ce naiba. Eu zic sa va mutati in Zimbabwe vreo cateva luni, poate reusiti sa va lamuriti asa... ;)
bravo!
RăspundețiȘtergeredar pe aur tot bubble e :), ca doar n-o sa intanzi pe felia de paine aur in loc de unt
Gold For Bread - Zimbabwe
RăspundețiȘtergerehttp://standard.money.ro/macro/standardul-de-aur-intre-regres-si-reforma-adevarata-a-sistemului-monetar-12198.html
RăspundețiȘtergereFlavian, nu inteleg ??? FED-ul a crecut dobanzile la 20% si s-a reluat consumul ? Cred ca esti intr-o grava eroare .In alta ordine sunt de accord cu DAN . Avem o frumusete de bula la aur care se va sparge cat de curand.
RăspundețiȘtergereAsa e, e bula, de fapt e bula bulelor... o sa luam tzeapa, eu si Flavian! o sa raminem cu citeva monezi amarite, pe care nu o sa vrea nimeni sa ne dea nici macar o paine :) Iar voi veti avea teancuri mari de bancnote, veti fi bogati :)
RăspundețiȘtergereCeva de genul asta
Intre timp bula asta mi-a adus un randament de vreo 40% YOY. Paina acum. Voua?
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAm aruncat o privire si pe articol. Prima privire, prima prostie: nu exista suficient aur ??? Ba exista dragilor, vedeti ce ziceam mai sus. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Restul prostiilor nu le mai comentez.
RăspundețiȘtergeresandu - da dragule, FED a tras frana cu dobanzi de 20% si a reusit sa stabilizeze piata financiara. In acelasi timp deschiderea de noi piete in fostele tari comuniste si importul de resurse a permis continuarea consumului si a cresterii economice. Azi nu mai avem nici resurse, nici posibilitatea ca ben sa faca la fel ca Volcker in anii 80. Acum Ben are de fapt un alt model: Marc Faber about Zimbabwe School of Economics
Dragule, trezeste-te.. bula e dolarul. Sunt banii virtuali. Si se sparge. Fasaie pe toate partile. China a muncit in ultimii doi ani sa scape pe sub mana de rezervele in dolari si sa-si asigure resurse fara a mai avea nevoie de hartiutele americane. Mai lipseste anuntul oficial pentru a porni un scenariu de genul asta: What Happens Next ?
Flavian, te inseli amarnic,ratele de dobanda de 18-20% erau la inceputul anilor 80, in 80,81 si 82. Noi eram in rahatul comunist pe vremea aia. Unde vezi tu deschidere catre tarile comuniste in anii respectivi.Cred ca nu intelegi foarte bine fenomenul. Ratele de dobanda cresc cand vrei sa pui "talpa " consumului.
RăspundețiȘtergereExact dragule. In 81-83 au muncit sa-si faca ordine in ograda. Apoi au muncit sa faca praf rubla, ca sa puna mana ieftin pe resursele comunistilor vreo 5 ani mai tarziu.
RăspundețiȘtergereVorba lui Raducu, remember Leo Wanta ? :)
Flavian, care 5 ani? La noi n-au ajuns nici acum... Oricum renunt , esti prea extremist.
RăspundețiȘtergereeu spun ca nu ar trebui sa ne hazardam cu estimarile de cat aur se afla in Fort Know.
RăspundețiȘtergereNu de alta dar:
* ultimul audit (din cate stiu eu) s-a facut prin anii 40
* se speculeaza ca puritatea unei parti din aurul depozitat acolo (aurul confiscat de Roosevelt) e mult sub 99.99%
Nu cred ca ar baga cineva mana in foc ca Fort Knox adaposteste ~ 9000t.
Faber, asta clovnul care cu un an in urma recomanda mega shortul pe treasuries , indiferent de maturitate, impreuna cu ţăcănitul de Taleb sau Pellegrini ???
RăspundețiȘtergereMdaaa... guru din ăştia de carton la tot pasul...
O poza face cat 1000 de cuvinte: IS GOLD IN A BUBBLE?
RăspundețiȘtergereAurul e din ce in ce mai scump, dar asta INCA nu e bula, ci e inflatia cauzata de tiparnita FED. Poate va fi si o bula, unii o vor, altii nu. Dar cand va fi bula, atunci ea o sa vina cu miscari sociale si falimente bancare la pachet. Nu aveti cum s-o ratati.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereNo offence Flaviane, dar aberezi atat de grav incat mi-e teama ca unii vazandu-ti "siguranta" in declaratii sforaitoare si conspirationiste ar putea crede ca stii ce vorbesti. Nu ai minime cunostinte economice si totusi predai lectii. Daca ai avea macar bagajul minim de cunostinte ti-ai da seama ce tampenii spui cu aurul tau ca etalon monetar intr-o economie atat de dezvoltata si de complexa. Habar n-ai ce e ala comert si ce implica el. Habar n-ai ce ineptii debitezi cu masele monetare M1 si M2. Problema ta e lipsa cunostintelor minume, si pornirea de la niste ipoteze false, care te duc logic si spre concluzii false :)
RăspundețiȘtergerePrefer stilul lui Dan, care in ultima vreme a inceput sa bage articole in care nu spune de fapt nimic, nu trage concluzii, ci gadila subiectul si intr-un sens si in altul, nefiind sigur nici el ce sa zica. Ceea ce e de bun simt, pentru ca traim vremuri incerte in care nici marii specialisti n-ar sti ce sa spuna.
Si daca incerci sa ma combati, nu te deranja. Stiu exact ce argumente vei folosi. Ca sa scutim timp si bytes pe acest blog, spune-ne in pasi 1. 2. 3. 4. etc ce crezi tu ca o sa se intample in urmatorii 20 de ani. Si cu asta o sa se lamureasca toata lumea ce conspiratii si tampenii SF ai in cap :) Sau ti-e frica sa nu te faci de ras si o dai la intors? :) Fii bun si spune-ne ce crezi tu ca se va intampla in urmatorii 20 de ani.
RăspundețiȘtergereMersi
Bai, si aici l-a adus holosemantica pe Pintea... cred ca a gasit blogul asta ca urmare a unor calcule elaborate, desfasurate de-a lungul ultimilor 14 ani.
RăspundețiȘtergereHolosemantica care l-a ajutat sa prognozeze cit se poate de exact fix zero evenimente pe blogul hotnews :)
@AristotelCostel, din Mai pana acum, aurul s-a apreciat cu vreo 12%, deci vreo 3% pe luna. In Ianuarie 1980, aurul s-a apreciat cu 52% in trei saptamani.
RăspundețiȘtergereIn ultimul an aurul s-a apreciat cu 27%. In 1979 s-a apreciat cu 126%.
Clar?
@Dan, ca de obicei, confunda aurul fizic cu hartiile tiparite in numele lui. Si blameaza si aurul fizic doar pentru ca speculatorii incearca sa tipareasca bani si pe spinarea lui.
@Adamclisi
RăspundețiȘtergereSa nu ne lungim. Ai "investit" in imobiliare?
this time is different!
RăspundețiȘtergereIn imobiliare? Absolut deloc.
RăspundețiȘtergeresandu - trenuri intregi de materii prime au luat si la noi calea vestului, intai fier din vechile fabrici demolate, apoi paduri intregi de lemn brut si ulterior petrol.
RăspundețiȘtergereAtacurilor la persoana nu raspund din principiu.
It always was a dollar bubble. And it's crashing...
Gold Will Soar as the U.S. Dollar Bubble Bursts
French enlightenment giant Voltaire said back in the 18th century that “paper money eventually returns to its intrinsic value – zero.” Indeed, this is the basic economic history of the world and not really such a profound statement, yet most people in the United States today have no idea what sort of immovable force they are fighting against by storing a their “wealth” in increasingly worthless pieces of paper backed by nothing that we call U.S. dollars.
Nu puteam sa o spun mai bine, asa ca o sa citez pe altii mai destepti ca mine:
RăspundețiȘtergerehttp://www.zerohedge.com/article/jim-rickards-silver-margin-changes-peter-schiff-new-world-gold-standard
For the head of the World Bank to make such a statement is unheard of in modern times. Among top bureaucrats and their economist friends in academia, the gold standard has always been a taboo - mostly because it prevents governments from using the "inflation tax" to finance military expeditions and entitlement programs. So, for such a high-ranking official to publicly express support for gold-backed currency, the dollar system must be nearing its end.
…
It has only been since 1971 that the world money system has functioned without a gold-backing. I believe this experiment is rapidly coming to a close.
Si care ar fi problema de fapt? Ca aurul s-ar face MULT mai scump decit este acum (poate de vreo 50 de ori). Asta i-ar face pe bogati (ca ei detin majoritatea aurului) si mai bogati. MULT mai bogati. Chiar si doar acest singur argument ar fi destul ca cei bogati sa doreasca sa se intimple chestia asta. Si de regula ei sunt is cei care fac sa se intimple ceea ce doresc.
si totusi, suntem aici oameni interesati sa-ti auzim parerea. spune-ne flaviane, cum vezi tu viitorul. fa o incursiune in urmatorii 10 ani. ce crezi ca o sa se intample pe plan global?
RăspundețiȘtergereJDT - cei cu adevarat interesati imi stiu de mult opinia.
RăspundețiȘtergereVezi pe blog la cele mai apreciate articole sectiunile cu previziuni sau masuri de protectie.
Daca stiti cand sa sariti din bula... v-ati scos, daca nu... nu.
RăspundețiȘtergereSima, the greatest şpeculăr, spunea in 2007 că ar vinde şi apartamentul lu' mă-sa.
În principiu, cumpără la începutu' bulii, de insider ce e, şi vinde pe la juma' de vârf cu săru'mâna... inclus.
În 2008, criza l-a prins investitor imobiliar alături de Pescariu, alt insider care luase în calcul halu' de bulă din România încă din 2006.
În 2008 Sima declara că nu mai vede prăbuşiri imobiliare :D fiind deja expus.
Cu auru'n beci, e mai greu să discutăm onest despre... auru' fizic/psihic.
Da' na... daca na-m a-ur, mor pe mine de invidie şi u-ră. :)
pascariu... c-aşa-i-n tenis.
RăspundețiȘtergereDeci ai sarit din bula si ai vandut toti dolarii sa inteleg... :D
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereda flavian, am luat cotton de toti dolarii. Am zis sa raman si eu cu niste fibra naturala pen'can'n-o(m) mai fi.
RăspundețiȘtergereFlaviane, ti-am citit blogul si "cele mai apreciate articole". Senzationalist, conspirationist, nu m-ai convins ca stii despre ce vorbesti.
RăspundețiȘtergereBaieti, referitor la opinia lui Dan vis a vis de momentul cand a iesit Robert Zoellic la rampa cu aurul si tinand cont de principiul briciul lui Occam mie imi zice ca explicatia lui e cea mai plauzibila deci cea mai probabila. Toti banii pompati in piata trebuie sterilizati cum si ce metoda mai buna decat o bula?
RăspundețiȘtergereParca George Soros zicea ca daca vede o bula o cumpara. Ideea de baza e sa iesi chiar inainte sa faca poc. La noi in RRomanica am avut 1 an jumate de avertizare si totusi imobiliarii s-au incapatanat sa ramana cu cloacele pe stoc, problema lor...
BadMax, tu ai 40% anual pe aur, eu am 17% pe actiuni, eu nu sunt lacom, ma multumesc cu mai putin.
RăspundețiȘtergereSa stii sa faci bani inseamna sa stii sa speculezi! Sa stii sa speculezi inseamna sa stii sa manipulezi!
RăspundețiȘtergereSi aici schimbam macazul .....Sa poti manipula inseamna sa ai cu ce! Ca popandai se gasesc sa inghita galusca pe nerasuflate!
Senzationalismul si conspirationismul fac parte din ce am spus mai sus! pe idei de genul asta se fac banii cel mai simplu si mai usor totul este sa ai imaginatie si ceva maruntis pentru inceput!