marți, 28 februarie 2012

Miscarea tenebrelor

Aţi rămas uimiţi atunci când băsescu l-a numit pe Meleşcanu şef la SIE? N-ar fi trebuit. Dacă vi se pare că trăiţi o fatalitate, o luptă cu morile de vânt, nu sunteţi departe de adevăr. Dar, aşa cum am mai amintit, absolut tot ceea ce se întâmplă la vârf devine, pe zi ce trece, mai previzibil.

Numirea lui Ungureanu a fost primul semn. S-au dat cărţile pe faţă în ceea ce numesc noul destin rusesc al României. Puţini au observat cum oameni proaspeţi, de nădejde, au început să ocupe posturi din ce în ce mai vizibile. Mişcarea de la centru a fost replicată puternic în teritoriu, unde noii oameni ai sistemului încep să iasă la suprafaţă. Dacă până acum serviciile secrete erau un accesoriu al statului, instituţii menite a sprijini construcţia statală, iată că ne îndreptăm rapid către noua paradigmă în care serviciile sunt statul.

Ajunşi la această realitate nu vă voi spune decât că, din punctul meu de vedere, suntem într-o situaţie critică. Sunt încă multe necunoscute, însă e clar că traiectoria pe care a fost înscrisă ţara este una deosebit de periculoasă. N-am mai văzut o asemenea inflaţie de cadre la vedere de pe vremea în care un individ(pe care-l consider zdruncinat) reuşea să se folosească de sistem pentru a comite una dintre cele mai mari aberaţii financiare post decembriste. Dacă atunci individul se folosea de sistem, de data aceasta sistemul inundă statul. E ceva anormal care se petrece simultan în România, Ungaria şi ... Grecia. Pattern-ul este împrumutat de la marele vecin de la răsărit. 

Şi totuşi, care este pericolul? E destul de simplu şi la vedere. După desfăşurarea alegerilor din Rusia vom avea de-a face cu o schimbare radicală de partitură. Noul Putin va trebui să le facă pe plac ruşilor pentru a-şi consolida puterea. Toată lumea ştie că va câştiga cu orice preţ, însă, la fel de bine, e logic pentru toţi că proaspătul preşedinte va trebui să-i recâştige pe ruşi, iar singura modalitate pe care o are la dispoziţie este aceea de a repune imperiul în faza de flux. Mişcările pe care le vedem acum în vechile sfere de influenţă(Ungaria şi România) sau în mai noile sfere(Grecia) şi care copiază până la identificare paradigma rusească nu anunţă absolut nimic bun pentru noi. În paralel se desfăşoară o mişcare de evadare a multor investiţii străine din zonele menţionate. Vedem cum, pe zi ce trece, activitatea din România se relochează în zone considerate mai sigure. Puteţi privi prin această prismă şi propunerea celor de la Elliot Associates referitoare la lichidarea Fondului Proprietatea(chiar dacă este justificată printr-o atitudine specifică unui fond speculativ). Încă nu-mi dau seama ce scenariu ni s-a pregătit, dar, cu siguranţă, nu e unul care să ne liniştească. 

P.S. O posibilă variantă pe catre trebuie să o luăm în calcul este re-cutremurarea Balcanilor. Deocamdată nu înaintez prea mult în subiect deoarece mai am nevoie de confirmări.

26 de comentarii:

  1. Sugerati faptul ca noii sefi ai serviciilor secrete si din teritoriu primesc in jalba citeva ruble ?
    Sau se pregateste si baselica de ofensiva moscalilor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit cu atenţie comentariul dvs. pînă la punctul în care aţi identificat ca anormal şi de inspiraţie rusească ceea ce "se petrece simultan în România, Ungaria şi ... Grecia." Aici, pur şi simplu, firul logic mi se pare că s-a rupt şi a fost înlocuit de filonul pur al conspiraţionismului.

    RăspundețiȘtergere
  3. "nu vă voi spune decât că, din punctul meu de vedere, suntem într-o situaţie critică. Sunt încă multe necunoscute, însă e clar că traiectoria pe care a fost înscrisă ţara este una deosebit de periculoasă."

    da...clar!

    fortele raului s-au coalizat sub sceptrul basescului ca sa ne-o traga... si noua si Mioritei

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Dane,
    Tot ceea ce spui tu sunt fapte, nimic de zis. Insa in opinia mea cred ca nu privesti intreg tabloul.
    1) Basescu este ticalos (nimic special de altfel la politicienii Romaniei intre care de fapt Iliescu ocupa un loc aparte), dar vandut rusilor? Sunt o gramada de exemple concludente in care nu a aratat un dram de simpatie rusilor, in schimb a facut fapte concrete pt. atragerea americanilor. Inclusiv s-a si ne-a facut pres americanilor. Oricate deductii si indicii as avea in a sprijini teoria cu rusii, faptele contrare sunt intotdeauna mai puternice si mai multe. Cand semnezi acord bilateral cu SUA pt. imunitatea soldatilor americani in fata legilor tarii (v. cazul Teo Peter), aduci baze americane in tara (Kogalniceanu si scutul) si te stropsesti la rusi in consiliul ONU ca au stat 20 de ani in tara sau ca au facut Marea Neagra lac rusesc sau mobilizezi presedintii sa mearga in Georgia sa faca scut politic si uman impotriva atacului rusesc...si mai sunt si alte exemple dar nu stau acum sa sap dupa ele; deci cand faci toate astea, sa spui ca Basescu sprijina rusii e halucinant si sfideaza orice logica. Nu exista nici macar un exemplu de calibrul celor mentionate care sa sustina contrariul. Iar cu deductii si indicii...mai greu. Iar daca e sa ne vanda (in sensul rau), ne-a vandut canadienilor, austriecilor si americanilor (acum cu gazele de sist).
    2) Pleaca investitii din Romania dar si vin. Clujul e un exemplu mediatizat cu Bosch, deLonghi si inca un nume (sorry, nu mai retin). Altul mai putin mediatizat este mutarea centrului de dezvoltare IT al Metro Group de la Dusseldorf in Bucuresti. S-au angajat sute de programatori in ultimii 2 ani in Bucuresti (la Dusseldorf au fost similar concediati) si miscarea continua. Nu sunt atat de conectat la miscarile economice, dar sunt convins ca se pot gasi si alte exmple.
    3) Stiu ca il apreciezi pe Djuvara (ca si mine de altfel). Am mai spus-o si cu alte ocazii: vizionarismul lui e absolut remarcabil (pt. cine i-a citit cartile). Ori el a declarat intr-un interviu Adevarul de saptamana trecuta ca are incredere in guvernul MRU (il cunoaste personal pe MRU). In timp ce Djuvara il crediteaza pe MRU tu il acuzi de cele mai infioratoare masinatiuni. Este dincolo de orice indoiala ca si tu si Djuvara sunteti sinceri. Si la fel de adevarat este ca unul din voi se inseala.
    4) Investitiile nu fug din cauza rusilor. Se fac investitii la greu si in Rusia, acum; o stim bine.
    5) Situatia despre care amintesti din Ungaria, Grecia, si Romania, cu derapajele democratice si tot tacamul nu cred ca sunt provocate de rusi. Cred ca tin de alte cauze (prostia conducatorilor si a maselor deopotriva), dar e adevarat ca rusii pot incerca sa le foloseaca in favoare lor.
    6) In sfarsit, parerea mea, este ca orice securist cu un IQ peste 80 stie ca se poate fura mai bine cu americanii (respectiv corporatiile occidentale) decat cu rusii (si armata si serviciile lor indoctrinate), iar istoria ultimilor 20 de ani nu lasa loc niciunei indoieli. Iar daca e un pericol in faptele enumerate de tine, e ca romanii nostrii dorm pe ei in timp ce baietii cu ochi albastrii ne incaleca intru propriul folos (fara nicio treaba cu rusii, ca doar au slugarit destul la rusi).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gelu,
      judecarea realitatii dupa fapte de suprafata conduce la concluyii eronate. Cel mai bun mod de a implanta o cartita este vinderea imaginii de dusman radical. Ce bine ti-a facut tie ca un individ a urlat isteric la ONU ca Marea Neagra e lac rusesc? Pe de alta parte, blatul energetic din jurul intereselor rusesti de la Slatina sau Bacau reprezinta chestii palpabile. Mai gandeste-te!

      Ștergere
    2. @Dan Selaru,
      Daca tot am intrat in zodia zambetului...ce anume te-a facut sa zambesti citind afirmatiile mele? Dan@Trenduri mi-a oferit niste argumente cu care chiar daca nu sunt de acord isi sustine punctul de vedere...

      Ștergere
    3. Am zambit citind afirmatiile lui Dan, mai sunt si alte fapte care sa-i sustina afirmatiile. Dar de ce sa ne complicam? Avem cea mai anticomunista conducere, cei mai anticomunisti conducatori.

      Ștergere
  5. In acelasi sens merge si lustruirea intensa a imaginii lui MRU, care este pe cale sa devina cel mai cel in toate sondajele; se lucreaza pe toate fronturile: si sondaje, si media clasica, si Internet (mai toate blogurile asa-zis de dreapta au luat parca pozitia de drepti).

    Daca n-as sti ca respectivul nu da 2 bani pe tara asta, mai-mai ca i-as crede.

    czc

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, cam asta se intampla, umbrele au inceput sa umle in lumina.
    Dar nu stiu daca este "mana rusilor". Cred ca este vorba mai degraba de aplicarea metodei rusesti de conducere prin servicii. La vedere. Ramane sa vedem daca nu cumva occidentalii considera acceptabila metoda "Putin" in estul european, poate chiar au favorizat-o. Democratia pluripatita nu este pentru toti taranii, nu-i asa?!
    Sa vedem daca si romanii ar fi de acord cu metoda ruseasca de conducere. Acum ea este vizibila. Niciodata ca pana acum "baietii" nu au stat in lumina reflectoarelor, in primul rand al scenei, ochi in ochi cu "spectatorii". S-a tras cortina "politica", actorii "civili" s+au retras sau sunt demult impaiati si au ramas doar ei, "baietii".
    Daca si romanii, si occidentalii vor accepta acesta situatie, vom vedea in urmatorul deceniu cum metoda se extinde si spre vest. Pare inimaginabil, dar nu este deloc improbabil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cauta pe la Soros schimbarile din Romania(si restul estului), lasa-i pe rusi. Articol total eronat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soros e baiatul ala decrepit care crede ca mai valoreaza ceva din ceea ce spune/scrie? Pana una-alta toate prognozele lui s-au dovedit a fi apa de ploaie. Realitatea e ca de la episodul cu lira n-a mai reprezentat mare lucru.

      Ștergere
    2. Soros e ala care se ocupa de(domneste peste) Estul Europei ca reprezentant al americanilor. Ala care tocmai a preluat fraiele Romaniei(cu forta) de la un barcagiu beat.

      Ștergere
  8. Dan,
    Din pacate nu pot sa-ti raspun pe acelasi thread; probabil IE e de vina...in fine.
    Logica ta e valabila pana la un punct.
    Totusi s-a mers prea departe in jocul asta al "imaginii dusmanul radical" atunci cand s-au adus bazele americane si s-a acordat imunitate soldatilor americani. Iar de aici incepe alta logica:
    „Orice împărăţie dezbinată împotriva ei însăşi este pustiită; şi orice cetate sau casă dezbinată împotriva ei însăşi nu poate dăinui. Dacă Satana scoate afară pe Satana, este dezbinat; deci cum poate dăinui împărăţia lui?"

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce treaba are un fond speculativ cu relocarea activitatilor din Romania? Crezi ca activele acelea ar disparea in neant? Nu ca as agrea propunerea lor, dar ca idee. Cat despre zone considerate mai sigure, daca mai ieftin inseamna mai sigur in viziunea ta, ce sa spun.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, deocamdată Rusia este ocupată în interior, şi nici nu e foarte încântată de ideea unei expansiuni. Ruşii sunt raţionali şi lucizi: au învăţat cât costă să întreţii un imperiu. Până nu se consolidează în interior, până nu fac ordine în vecinătatea imediată, nu văd fluxul. Văd însă faptul că-şi exportă modelul de "democraţie dirijată", "controlată", zi-i cum vrei. Şi, mai ales, privatizarea statului. Instituţiile statului nu mai servesc binele public, ci interesele unui grup privat de interese. Asta m-a făcut să scriu, încă din 2004, că victoria lui Traian Băsescu(Pulimea Sa) a fost, de fapt, o lovitură de stat securistă. Asta se vede foarte bine abia acum , pentru că acum se profilează pericolul ca aceia care au pus mâna pe putere să fie dislocaţi, sub presiunea populară. Să nu confundăm asta cu presiunea străzii. E mai mult decât atât.
    Modelul rusesc NU este un pericol pentru americani. Ei sunt experţi în lucrul cu tot felul de lideri autoritari, vezi dictaturile din America Latină. Bazele militare americane, căcatul ăla ridicol, numit scut anti-rachetă, nu sunt stabilizatori democratici. Sunt doar ceea ce sunt. Totul este ca regimul politic de aici, democratic sau nu, să fie stabil şi să le garanteze interesele. În rest, pace şi prietenie! Putem muri liniştiţi de foame, americanii n-au să mişte un deget pentru noi, şi dacă frăţia securistă autohtonă a bătut palma cu băieţii din CIA şi FBI, care mişună pe aici, şi fac bani împreună, pa! Nu mai scăpăm de ăştia!
    Aş vrea să atrag atenţia asupra unei cărţi, care abia acum îşi dezvăluie şi un sens profetic, dacă vrei: Timpul lumii, a lui Fernand Braudel. Asta cu referire şi la Rusia, şi la Turcia. Ambele au constituit în timp economii-univers, şi, după un reflux, mai scurt la ruşi, mai lung la turci, se pregătesc de revenire, dar nu în vechile forme. Fluxul nu trebuie să însemne obligatoriu expansiune teritorială. E suficient liantul economic. Ceea ce ruşii, cel puţin, au înţeles foarte bine. Dar pentru asta trebuie să fie într-o poziţie internă bună. Nici Rusia, nici Turcia, nu au cele mai bune condiţii pentru revenire. Acum. Ce va fi mâine, nu se ştie. Trebuie să deschidem bine ochii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte corect, dar am cateva observatii. In primul rand n-am spus nicaieri ca intrarea in flux reprezinta automat expansiune teritoriala. Exportul unui model prin reactivarea cartitelor poate garanta "rezolvarea" eficienta a solicitarilor economice. Experienta otomana a demonstrat(cel putin in Tarile Romane) ca e mult mai eficient sa capusezi decat sa ocupi si apoi sa ai "costuri aditionale". In ceea ce-l priveste pe "fratele cel mare" nu as fi atat de sigur de sinceritatea relatiei Romania-SUA. Nicaieri nu se spune ca NATO are granitele batute in cuie. Bazele militare si scutul de la Deveselu sunt niste chestii menite a justifica niste bani care, nu-i asa, trebuie cheltuiti cumva. Si, mai mult, la un moment-dat poate se va pune problema unei retrageri strategice din calea ursului suparat, retragere care poate sustine o re-inarmare americana si alti 40 de ani pe care idealistii sa si-i petreaca prin munti pentru a fi primii care aud zumzetul avioanelor aliate. Eu cred ca in aceasta perioada se joaca niste carti importante in care noi nu suntem decat pionii care, la o adica, pot fi sacrificati. Si sa nu uit, nu cred nici in sinceritatea urii ruso-americane(sau sovieto-americana); a fost un model care si-a facut datoria intr-o perioada complicata.

      Ștergere
  11. http://www.ziare.com/international/serbia/presedintele-serbiei-suparat-pe-blocajul-prietenilor-romani-1153333

    Asta chiar e o actiune pro Rusia. :-)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dan Selaru,
    S-a discut f. mult despre drepturile minoritatilor romane in tarile vecine, politicienii au fost atat de mult criticati pt. situatia din V. Timocului, incat macar de fatada Romania trebuia sa puna problema. Ma indoiesc ca Romania va pune bete in roate la modul serios Serbiei. Ori in acest caz argumentul tau cu "actiune pro-rusa" e discutabil. Dar om trai si om vedea.
    @Dan@Trenduri
    Pai daca SUA vrea sa justifice cheltuieli militare, logic e sa deschida cat mai multe baze in zone cat mai indepartate, iar nu sa se retraga.
    Cred ca e prima oara de cand iti citesc blogul (si o fac de la inceputuri) si nu reusesc sa vad firul logic al unei asertiuni. In cazul de fata "filiera ruseasca"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gelu, in ceea ce priveste replica pe care i-o dai lui Dan Selaru cred ca te-ai aprins prea repede. Ai omis zambetul lui de final( ":-)" ) care-l inscrie pe aceeasi parte a baricadei cu tine.
      Referitor la afirmatiile mele nu ma obosesc sa mai fac demonstratii suplimentare. Ce-am avut de spus am spus; probabil peste un an cei care acum ma critica vor privi prin alt filtru ceea ce am spus. Personal sper sa n-am dreptate, dar ramane sa vedem!

      Ștergere
    2. 1) Dan Selaru - Scuze. Dan@Trenduri - Mda, m-am cam repezit. Merci pt. precizare.
      2) Dan@Trenduri - We agree to disagree. Totusi cu un lucru suntem amandoi de aceiasi parere: amandoi speram sa te inseli. ;)

      Ștergere
  13. Sunt pe lumea asta mai multe tipologii de oameni ! Unii vad ansamblul lucrurilor viitoare ce se intampla in prezent , altii vad ansamblul abia cand e conturat la cald si ultimii .....nu vad nimic dar descriu culorile "curcubeului" ne-avand habar de cum arata ! Daca pana aici nu ati priceput nimic sa trecem la chestiuni mai aplicate . Sunt unii care considera ca fiind esential doar ce vad in prim plan ( gen Gelu , a trebuit sa fiu mai explicit ), sunt altii care pleaca de la prim plan si ajung la "zona de culise " ( gen Dan@Trenduri ) si sunt o sumedenie care pierd din vedere prim planul dar fabrica o zona de culise in regie proprie ( aici ma abtin sa mai dau nume ).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. defindus, comentariul tau a fost cel mai edificator din toate cele postate aici. datorita tie acum inteleg cum se impart oamenii in functie de puterea viziunii lor. si tu din ce categorie faci parte?

      Ștergere
  14. Probabil ca urmeaza faza de flux. Asta nu va insemna expansiune teritoriala - rusii nu au suficienta populatie pentru asa ceva, iar in 50 de ani nu vor mai avea suficienta nici pentru actualul teritoriu. Dar asta nu inseamna ca nu vor fi agresivi (mai ales pe plan politic si economic), castigand zone de influenta pentru a avea ce sa cedeze mai tarziu. Curios este ca de un an de zile am auzit ca marele betiv ar fi pe felie cu rusii. Asta nu inseamna decat ca e agent dublu, si pentru a te convinge de acest lucru sau de contrariu trebuie cautat cui folosesc actiunile sale si nu ce declara (declaratiile oficiale ale agentilor sunt baloane de sapun intotdeauna).

    RăspundețiȘtergere
  15. Postarile sunt foarte interesante, iar comentariile sunt cel putin la fel de interesante. Foarte multa lume va urmareste chiar daca pe putini "ii tin curelele" sa intervina. Mult respect tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  16. E ceva anormal care se petrece simultan în România, Ungaria şi ... Grecia.
    Nu vad mentionat nimic despre Polonia, referitor la relatiile cu Rusia.
    Pe de alta parte, in afara de unele comentarii despre Soros si MRU, nici despre relatiile Romaniei cu evreimea corporatist/multinationala nu vad... Nah..., tenebrele or fi mult mai ... adanci.

    RăspundețiȘtergere
  17. De parca nu ati fi stiut despre Westphalia 1648, ca e veche povestea de 2 ani..

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)