Sănătatea este una dintre problemele majore ale societății actuale. Sună șocant? Probabil că nu pentru mulți dintre noi. Creșterea nivelului de trai, accelerarea vieții, ridicarea nivelului de stres, toate acestea au dezvoltat boli ale societății contemporane. Boli rare altă dată au intrat în cotidian. Medicina occidentală, puternic influențată de modelul pragmatic american, are metode eficiente patentate: ai o suferință? - iei o pastilă și se rezolvă. Conform acestui model orice boală poate fi vindecată dacă ai la dispoziție medicația necesară(sau dacă aceasta există ca și tratament). Simplu și eficient, nu-i așa?
Înainte de a merge mai departe vă propun să intrăm ceva mai adânc în interiorul sistemului pentru a vedea cum funcționează. La nivel general, pe de o parte sunt pacienții cu suferințele lor, iar în întâmpinarea nevoilor acestora avem firmele farma. Din punct de vedere teoretic ultimele au tot interesul să dezvolte medicamente din ce în ce mai performante, susținute fiind de un sistem de protecție a patentelor care le dă dreptul să-și protejeze investiția în cercetare. Astfel, un producător care-și patentează un medicament, are o perioadă cuprinsă între șapte și doisprezece ani în care are drepturi exclusive asupra acestuia. În cazul în care este vorba de un medicament care tratează o boală răspândită și pentru care nu exista medicație eficientă, patentarea se transpune în profituri fabuloase. Aceasta deoarece, de cele mai multe ori, costurile de producție sunt insignifiante, iar prețurile plătite de utilizatorul final sunt piperate. După trecerea termenului de valabilitate a patentului, medicamentul intră în rândul genericelor, el putând fi produs, fără restricție, de orice producător. După cum se poate observa, avem de-a face cu un sistem care, cel puțin la nivel teoretic, este proiectat pentru a fi eficient. Firmele sunt încurajate să investească în cercetare pentru a descoperi tratamente revoluționare care să le îngroașe profiturile. Pe de altă parte, după trecerea termenului de valabilitate a patentului, producția se democratizează, iar prețurile scad. Un model, am putea spune, excelent deoarece pare a fi gândit astfel încât să impulsioneze cercetarea și concurența.
Ce te faci însă când cercetarea stagnează, când nu prea mai sunt direcții simple de urmat sau când cercetarea implică niște costuri imense și rezultate atât de incerte încât firmele abandonează cursa din start? Ce faci când ai de-a face cu boli rare, cu probabilitate infimă de apariție? Ce faci atunci când interesele comerciale nu mai sunt aceleași cu cele ale pacienților? Ei bine, de-aici încep problemele, iar business-ul se transformă într-unul de-a dreptul murdar. Vă mai amintiți nebunia cu febra porcină? Atunci când oamenii erau mânați precum animalele să-și facă vaccinul salvator, o firmă americană patenta vaccinul pentru febra canină. Puțini știu despre acest incident. Dacă scandalul din jurul manipulării episodului porcin nu ar fi explodat, probabil astăzi am fi vorbit despre febra canină, febra iguanei sau mai știu eu ce altă mutație întâmplătoare. Episodul diverselor mutații de febră a trecut și OMS-ul, unul dintre factorii de-atunci, pare a fi scăpat cu fața curată. Între timp, încep alte scandaluri.
Multă vreme vacile de muls ale companiilor farmaceutice au fost medicamentele de scădere a colesterolului. Prezentate ca descoperiri revoluționare, acestea promiteau raiul: să continui să mănânci ca porcu' în timp ce medicamentul te menține în limite normale. Marea majoritate a perioadei în care aceste medicamente s-au aflat sub protecția patentelor nu s-a spus o vorbă despre posibilele lor efecte secundare. Mai mult, s-a susținut cu nesimțire că ar fi sigure. Treptat, pe măsură ce problemele apăreau, câteva efecte minore au fost evidențiate. Nebunia se petrece însă acum când majoritatea covârșitoare a acestor medicamente s-au transformat în generice. Pe zi ce trece apar noi efecte secundare. Ultima lovitură a fost executată zilele trecute, când FDA a obligat producătorii să treacă la efectele adverse ale acestor medicamente creșterea riscului de diabet. E de-a dreptul uluitor!
Ani la rândul numeroase studii care sugerau faptul că producătorii nu iau în considerare dezvoltarea de boli cronice grave ca efect al tratamentelor cu medicamentele dezvoltate de ei au fost catalogate ca elemente ale teoriei conspirației. Oameni care sugerau că în locul unor medicamente ar fi preferabilă o dietă echilibrată au fost catalogați ca vraci isterici sau necalificați. Iată că, în momentul în care respectivul medicament nu mai e protejat, brusc devine prost. Asta după ce timp de 12 ani a fost o vacă de muls și, probabil, a avut ca efect probleme majore pentru cei care l-au consumat.
Este posibil ca, săpând mai mult, să găsim numeroase alte exemple. Ce ne demonstrează acest lucru? Că zona medicală a devenit un tărâm ideal de hacking pentru multe din firmele implicate. Se învârt bani serioși, factura pentru sănătate este din ce în ce mai piperată și, cu toate acestea, sănătatea oamenilor e din ce în ce mai fragilă. Avem de-a face, ca și în cazul sistemului alimentar, cu un faliment al unui sistem. Modelul pragmatico-global american se apropie de sfârșit și promite să cadă cu zgomot. În tot mai multe componente ale sale apar fisuri din ce în ce mai mari și mai greu de acoperit. Marea problemă e ce punem în loc sau, mai bine spus, dacă avem ce pune în loc. Soluții încă nu există și aici e marea problemă care are ca efect stagnarea actuală.
Îmi amintesc de un număr special al Le NouvelObs de acum câţiva ani, dedicat subiectului, care avea drept concluzie faptul că nu mai mult de 50 de "molecule" acoperă, de fapt, TOATE bolile "comune", inclusiv cancerul şi SIDA. Şi nu cred că sunt departe de adevăr. Tot ei remarcau faptul că marile laboratoare farmaceutice nu au în portofoliu nicio moleculă nouă, şi fac doar variaţiuni pe temele vechilor molecule.
RăspundețiȘtergereUltima nebunie a laboratoarelor este "inteligenţa artificială". Au generatoare de molecule, şi după ce "idiotul" generează o nouă moleculă, băieţii se scarpină în...cap, să vadă la ce ar fi bună. Încurajator, nu?
pai lumea e condusa pe fata de cele 4 mafii internationale:armament,petrol,medicamente si in ultimii ani si cea financiara. iar modelul nu e deloc pe moarte,i se canta prohodul de zeci de ani dar el se reinventeaza mereu
RăspundețiȘtergere"Au generatoare de molecule, şi după ce "idiotul" generează o nouă moleculă, băieţii se scarpină în...cap, să vadă la ce ar fi bună. Încurajator, nu?"
RăspundețiȘtergere- vorbesti din auzite si din amintiri :)
La asta se adauga si faptul ca doctorul este din ce in ce mai exclus din toata ecuatzia.
RăspundețiȘtergerePartea spirituala din medicina occidentala este exclusa din start.
N-as zice ca doctorul e exclus. In general i se plateste in functie de cate prescriptii din medicamentul X sau Y face... Aici e nebunia!
ȘtergereIsi mai aminteste cineva de vechiul si banalul Piramidon? Tot asa, s-a descoperit ca are nu stiu ce efecte adverse si s-a sistat productia.Avea sau n-avea efecte? Sau era doar o metoda de a-l retrage dupa expirarea licentei? Acuma am auzit ca Algocalminul se da numai cu reteta.
ȘtergereMi-a zis odata un doctor, cica mai frate eu pot sa identific ce coleg a scris cutare reteta fara sa vad parafa, numai dupa marcile de medicamente prescrise.Ca stia care coleg cu ce marca are contract de promovare.
Ma gandeam la doctor in sensul de tamaduitor. Poate suna arhaic, dar unii doctori chiar erau.
ȘtergereErau multi medici adevarati inainte si mai sunt si-acum! Nu trebuie sa exageram cu lucrurile negative. Partea proasta insa e ca foarte multi(in special cei de familie) s-au transformat in agenti de vanzari.
ȘtergereNu mai stii ce sa crezi. Ca medic particip la multe simpozioane, congrese, prezentari de medicamente ale diverselor firme. Unde este adevarul ? Totul este sa ai bun simt in toate, sa nu crezi in tot ce se spune, sa te bazezi pe experienta si sa incerci sa fi onest. Toate noile medicamente vor trece prin proba timpului , dar e pacat ca pacientul sa fie cel care suporta preturi ,riscuri,,, Insa nu poti nici sa ramai la cele clasice. Totul trebuie trecut prin filtrul judecatii tale si important este sa NU PUI IN FATA INTERESELE MATERIALE IMEDIATE!!!
RăspundețiȘtergereDr herman Ervin
Multumesc pentru comentariu. Chiar era nevoie si de punctul de vedere al unui medic!
ȘtergereIntr-adevar, in fata unui asalt mediatico-informational e foarte greu pentru oricine sa separe informatia reala de fabulatii. Mai ales cand se folosesc pentru promovare tot felul de studii care au girul unor organizatii respectabile.
Aruncati o privire aici: http://www.quibono.net/index.html
RăspundețiȘtergereAm gasit multe articole interesante care dezbat pe larg si documentat afirmatiile lui Dan: despre farma, despre colesterol si altele. Nici vorba de "teorii ale conspiratiei" ci fapte dovedite.
Pentru a inchide cercul trebuie sa urmeze un articol despre industria alimentara. Cel putin o anumita parte a ei, cu varful de lance Monsanto, cu propriile rapoarte despre otrava produsa care sunt ascunse publicului, cu santaje si presiuni impotriva ziaristilor de investigatie...In curand vom vorbi despre industria farma-alimentara.
RăspundețiȘtergereTotul se rezolva pe principiul crizei financiare. Datorii mai mari vor rezolva problemele bancilor, mai multi bolnavi vor rezolva problemele sistemului medical.
RăspundețiȘtergere"In 1987, prior to Prozac hitting the market and the current ubiquitous use of antidepressants and other psychiatric drugs, the U.S. mental illness disability rate was 1 in every 184 Americans, but by 2007 the mental illness disability rate had more than doubled to 1 in every 76 Americans."
Scriai intr-un post: "Imaginați-vă că, în cazul în care prin intermediul acestor analize pot fi evitate anumite boli pentru care pacientul are o sensibilitate genetică, s-ar putea ca sistemele de sănătate să devină brusc deosebit de interesate de această tehnologie. Nu de alta, dar, prin prevenție, se pot economisi bani serioși."
Concluzia ? Tehnologiile genetice sint pasul urmator prin care aceasta industrie isi va asigura profiturile imense. In citiva ani o mare parte din populatie va descoperi ca are anumite gene care predispun la boala X, Y sau Z. Desigur, un tratament "preventiv" costisitor si pe termen lung va fi absolut necesar! Asta in timp ce ni se va explica cum astfel se economisesc bani.
"Un om sănătos este o persoană care nu a fost suficient de atent consultată şi căreia nu i s-au făcut suficiente analize".
Toate aceste lucruri sunt arhicunoscute de vreo 15-20 de ani - care e noutatea? E un efect advers - ca cel cu purtarea centurii de siguranta, pentru ca tot porti centura crezi ca poti merge cu viteza mai mare sau conduce mai riscant. Asa si aici - pentru ca sistemul te minte zilnic ca te poate ajuta incepi sa mananci aiurea sau sa iti asumi riscuri fara sa le intelegi si fara sa gandesti. Si asa ajungem la problema - oamenii nu vor sa gandeasca, iau tot ceea ce le serveste massmedia sau orice alta autoritate le convine ca fiind adevarat si traiesc si isi asuma riscuri in consecinta. Exista si o exlicatie - a gandi inseamna sa iti folosesti creierul, iar asta consuma al naibii de multa energie! Asa ca e mai usor - creierul se odihneste si noi traim mai departe!
RăspundețiȘtergere