Ieri am difuzat un material care circulă de ceva vreme pe net. Timpul nu mi-a permis să scriu ceea ce aș fi dorit despre el, dar cred că, fără să vreau, am reușit un exercitiu interesant. Despre ce este vorba?
Un grup de oameni se apucă să studieze o parte extrem de puțin cunoscută a istoriei naționale. Componența grupului este eterogenă: foști militari, scriitori, cercetători din domenii diverse etc. Se strâng date, se dă un fir logic și se ajunge la o concluzie surprinzătoare: noi, de fapt, nu suntem urmașii Romei, ci ai noștri sau, mai bine spus, ai dacilor. Din tot firul expunerii se remarcă idei fabuloase: latina, de fapt, se trage dintr-o limbă ancestrală din care se trage și limba dacă, scrierea a fost inventată de daci s.a.m.d. Afirmația de forță, din punctul meu de vedere, este cea referitoare la originile Romei care ar fi fost fondată de traci. Iată că avem un alt curs al istoriei. Folosește cuiva?
N-o să mă apuc să aduc argumente pro sau contra deoarece fac parte dintre cei care au studiat istoria numai la școală(plus câteva alte lecturi suplimentare, dar niciodată sistematic). De asemenea, trebuie să recunosc faptul că sunt conștient de subțirimea raționamentului și de lipsa dovezilor. Grupul de dacologi care a realizat materialul de ieri a fost deosebit de activ după 1989. Au scos cărți, au făcut buzz cultural, au organizat și participat la numeroase congrese, s-au făcut cunoscuți și nu numai pe plan local. Chiar dacă ieri a fost prima dată când ați auzit de ei, veți fi surprinși să aflați că ideile lor sunt cunoscute în surprinzător de multe locuri. Ideea existenței unei mari civilizații la gurile Dunării, similară celei egiptene, dar cumva pierdută în negura vremurilor, este un subiect care aprinde imaginația multora. Și când un asemenea lucru se întâmplă, credeți-mă că nu mai contează dacă este adevărat sau fals.
Avem de-a face cu o poveste capabilă să aprindă imaginația oamenilor. Ce putem face cu ea? Păi primul lucru, înainte de a ne consuma energia spunând că e albă sau neagră, ar fi să profităm de ea. Am luat decizia publicării acestui material abia când am văzut publicitatea inclusă în film, mai precis cea cu agenția de turism. Practic aceasta este rețeta în turism: pentru a-l face ai nevoie de ceva mai mult decât hoteluri și mâncare. Ai, în primul rând, nevoie de povești. Bine scrise, prezentate coerent și capabile să-i capteze pe oameni. Materialul despre daci este o asemenea poveste. Dacă a fost sau nu așa chiar nu mai contează. Dracula n-a existat, o știe toată lumea, dar asta nu-i împiedică pe americani să-și dorească să petreacă Halloween-ul la castelul său(care de fapt nu e al său, dar asta e o altă poveste).
Și, la final, vă voi mai spune o poveste de prin vecinătățile noastre. Totul a început prin 2005, atunci când un metalurg transformat peste noapte în arheolog a anunțat că a descoperit cea mai mare piramidă din lume, construită înaintea marii piramide a lui Keops. Este de-a dreptul șocant să afirmi așa ceva, mai ales că sună aiurea. Păi dacă e atât de mare, cum de ai fost primul în istorie care ai descoperit-o? Omul se numește Semir Osmanagić, iar locul descoperirii este localitatea sa natală, orășelul Visoko din Bosnia. Și, pentru ca lucrurile să fie și mai șocante, Osmanagić a anunțat că nu este vorba de o singură piramidă, ci de un întreg complex, aliniat similar celor din Egipt. În realitate e vorba de niște dealuri perfect piramidale. Sub ele susține bosniaco-americanul(care pare venit din filmele cu Indiana Jones) s-ar afla îngropate cele mai mari piramide ale omenirii. Cu toate că este puternic contestat de mediul științific, cu toate că este luat în râs, omul merge mai departe. Dar ceea ce este cu adevărat important este că a transformat micul orășel cu arhitectură comunistă într-un oraș turistic. Lucrul nu este singular pentru Bosnia, o țară care este departe de a-și fi epuizat resursele necesare dezvoltării de atracții.
Concluzia pe care o trag poate părea surprinzătoare, dar eu o consider a fi cea normală. ”Fenomenul dacii” se înscrie într-unul regional. Văduviți de o istorie măreață, balcanicii, în marea lor majoritate, și-au dezvoltat imaginația. Aceasta i-a făcut capabili să conceapă povești surprinzătoare, să creeze ”mistere la minut”. Ceea ce prin alte colțuri ale lumii e de neconceput aici face parte din cotidian. Noi de fapt trăim între povești, uneori chiar în povești. Și culmea, poveștile acestea au un farmec aparte, sunt capabile să provoace controverse sângeroase chiar în lumea științifică. Având aceste povești suntem mai bogați. Important e să știm și să profităm de pe urma lor. Și ar mai fi un lucru: nu e obligatoriu ca cei care se pronunță împotriva opiniilor din acest povești să aibă dreptate! Noțiunile de dreptate, adevăr, chestii de altfel riguroase în alte părți, au aici valențe diferite. Cam asta cred că ar trebui să se înțeleagă din materialul de ieri!
Dacă poveştile ar veni la pachet cu şosele, pensiuni, alea, alea, o, ce bine ar fi. Aşa, doar povestea, ce mare brânză! Iar daco-tracii noştri sunt de mult pe piaţă! De când s-a întâlnit Iosif Constantin Drăgan cu Ceauşescu. Unii chiar de dinainte de asta...
RăspundețiȘtergereDupă 1000 de ani de nonistorie (pînă la anul 1300) şi încă aproape 700 de ani de subistorie sau istorie făcută în genunchi, se găsesc unii să descopere că de fapt suntem buricul civilizaţiei europene.
RăspundețiȘtergereDin punct de vedere economic o fi temporar avantajos. Din orice alt punct de vedere este jalnic şi stupid să îţi transformi complexele de inferioritate în delir colectiv de grandoare.
În loc să inventăm poveşti idioate ar trebui să ne asumăm nonistoria trecută şi să ne apucăm de aici înainte să ne construim istoria viitoare.
Personal am luat contactul cu aceste teorii la varsta adolescentei, in timpul liceului. Am citit carti si altele si recunosc ca m-au captivat. Dupa ani in care am uitat de aceste lucruri, preocupat cu altele mai importante(dupa criteriile de atunci) am revenit incercand sa inteleg de ce anume m-au captivat povestile despre stramosii nostri si am ajuns la 2 concluzii interesante. Prima a fost ca exista la un anumit moment dorinta de a te indentifica cu ceva, de a intelege ca te tragi din ceva pe cat posibil superior. Dacii, desi invinsi de romani in proportie foarte mica(sub 20% din ei) aveau calitati indiscutabile pe care era usor sa le admiri, desi argumentul era practic subred avand in vedere calitatile indiscutabile ale romanilor in toate domeniile. Insa, mintea umana e minunata si reuseste sa creada ceeea ce isi propune.
RăspundețiȘtergereCeea ce m-a dus la ce-a de-a doua concluzie, anume ca e vorba de o alegere, de a te cunoaste pe tine sau nu si cum alegi sa te cunosti. Avem indiscutabil nevoie de comparatie, de indentificare cu anumite tipare si in functie de ce alegem putem afla multe despre noi. Personal am aflat ca nu vreau sa ma identific cu altii, sa fiu ca si toti ceilalti si sa ma simt mandru de asta(ma trag din daci, sau romani, sau nemti sau mai stiu eu ce) ci mai degraba vreau sa aflu despre mine cum sunt si ce ma face sa ma simt bine, sa devin mai bun. Poate suna ciudat dar nationalismul pare sa isi traga seva exact din aceasta nevoie a oamenilor de a se simti superiori prin faptul ca de fapt nu au nimic special ca persoane dar s-au nascut sub steagul unei tari popor. A fii la fel ca alti cateva milioane nu e un motiv de mandrie, denota insa ca nu te cunosti si poti mai mult.
"nationalismul pare sa isi traga seva exact din aceasta nevoie a oamenilor de a se simti superiori prin faptul ca de fapt nu au nimic special ca persoane dar s-au nascut sub steagul unei tari popor" - exact asa este, la toate popoarele din lumea asta, pentru peste 90% din populatie...
ȘtergereChiar daca sunt unele lucruri la care subscriu - folosirea istoriei in interes politic/comercial - , pe ansamblu modul in care puneti problema e trist.
RăspundețiȘtergereNationalismul nu e numai nevoia oamenilor de a se simti superiori.
Exista o nevoie de cunoastere care n-are nici o legatura fudulia asta. O descriere frumoasa a acestui "alt fel" de nationalism am gasit-o la C. Radulescu Motru.
Ceea ce mi se pare criminal insa este dispretul fata de acea perioada a istoriei acestui pamant. Ca suntem sau nu urmasii tracilor (dacilor) asta e un lucru mai mult sau mai putin important ce tine de fiecare, dar ca ne batem joc de vestigiile acelei perioade e criminal.
Istoria pe care o invatam noi la scoala este cea agreata de stat si din pacate e plina de multe minciuni si omisiuni vinovate (si pro si contra rrromanilor). I-am vazut atfel pe fanarioti dupa "Trecute vieti...", Turtucaia si Odesa sunt episoade ce nu au voie sa lipseasca din manualele de istorie, la fel si Pitesti, Aiud, Gherla...
Ii cred pe acei oamenii de stiinta carora le pasa si de altceva decat de faima si portofel.
Cat priveste ipoteza traca a obarsiei noastre nu incepe de la Napoleon Savescu si cei din film, mi se pare normal sa fie prezentata si in scoala ca oricare alta ipoteza.
Cautarea adevarului nu este monopol de stat.
Chestia e foarte simpla. Dacii nord-dunăreni nu au fost romanizați. Dar Dacia a fost copleșită de coloniști romani. În schimb Dacia romană era foarte restrânsă în raport cu teritoriile barbare ale dacilor liberi, sarmaților și ce vor mai fi fost. Și romanii s-au retras din Dacia Traiană în 271.
RăspundețiȘtergereIar limba geto-dacă nu avea nimic comun cu latina, ne spune clar poetul Ovidiu. Aici dacologii dovedesc fie prostie, fie ticăloșie.
Și atunci cum explici existența poporului român. Simplu noi suntem urmașii lui Constantin cel Mare, Iustinian I etc. Cum am ajuns unde suntem este mai greu de explicat, dar se poate.
Am avut intr-adevar o istorie mareata, si pe vremea romanilor, chiar și pe vremea lui Mircea cel Bătrân și a lui Stefan cel Mare. Dar ne-am barbarizat si am decăzut destul.
În general nu e de recomandaat a folosi subdezvoltarea științei, a celei istorice, în scopuri turistice.
Ai dreptate Dan. Acu' multi ani am intrat in contact cu ideile prezentate in film. Am fost curios sa aflu ce legende au si vecinii nostri bulgari, sarbi, ucrainieni, unguri dar si bosniecii, albanezii, gagauzii etc.
RăspundețiȘtergereRezultatul, cum zici si tu, cu exceptia ungurilor, au legende si povesti extraordinare. Cei mai tari sunt gagauzii si albanezii.
Ptr. Isaila: Ovidiu era un dezaxat mintal. Nu stia ce vorbeste. Sau mintea cu nerusinare, deh frustrarea...
>Văduviți de o istorie măreață, balcanicii, în marea lor majoritate, și-au dezvoltat imaginația.
RăspundețiȘtergereDepinde. Balcanii au avut o istorie mareata pana la un anumit punct - oarecum normal tinand cont de confluenta de drumuri comerciale & rute maritime - insa dupa aceea au intrat intr-un zdravan con de umbra ...
http://www.gandirea.ro/bazinul-carpatic-spatiul-carpatic-inceputul-civilizatiei-europene/.
RăspundețiȘtergerePoate ca ar trebui sa fim mai putin sceptici in ceea ce priveste istoria noastra, vechimea acestui neam si a acestei limbi.
Nu suntem "buricul pamantului", dar suntem "get-beget" al acestui pamant.
cred ca genul asta de demersuri pornesc dintr-o nevoie mai profunda. tara asta, poporul asta, au nevoie de o noua constiinta nationala. perioadele comunista si neocomunista nu au facut decat sa distorsieneze istoria Romaniei. am stat 5 ani in Austria. nu am auzit vreun sarb sa-si ponegreasca tara si poporul (cu toate ca nu ar avea mari motive de mandrie, mai ales din cauza razboaielor), sa zica Sarbica sau Sarbistan sau sarbii popr de rahat, etc.
RăspundețiȘtergere@perioadele comunista si neocomunista nu au facut decat sa distorsieneze istoria Romaniei.
RăspundețiȘtergereMai degraba influentele si propaganda de dupa Revolutie au rolul lor aici ...
Dar na - ele sunt cam greu de demontat rational si de-aia poate se prefera inflamarea unor astfel de "povesti despre trecut" a la Corut ( desi ele pot contine aspecte si parti extrem de interesante si adevarate, dar asta e alta discutie ;) ).
@MIA ba da, si perioada comunista, mai ales nationalismul ceausist: domnitorii erau mari si tari, bateau pe toti (stefan cel mare mai ales). ca sa nu mai vorbim de perioada interbelica, al doilea razboi, venirea rusilor pana in prezent
ȘtergereNu stim ce limba vorbim dacii, dar putem afirma obiectiv ca nu vorbeau latina vulgara? La scoala invatam doar ca vorbeau o limba, care a fost romanizata. Cu toate acestea, dacii au avut contact cu civilizatia romana si inaintea invaziei lui Traian, bateau (falsificau) monede romane si e de presupus ca romanii nu au picat din cer, aveau o cultura si o limba cunoscuta in toata Europa.
RăspundețiȘtergereDeci ce limba vorbeau dacii pana la urma? Presupunerea ca vorbeau latina vulgara, sau o variatie a ei, e atat de excentrica? Mie nu mi se pare...
P.S.: Napoleon Savescu nu are ce cauta in acel film, dar cate personaje din documentarele Dicovery nu sunt doar niste simpli actori? :)
Argumentele din film par subtiri pt ca spatiul e foarte mic pt un asemenea subiect (ordinea in care sunt prezentate argumentele e derutanta si pt cine a studiat materiale despre dacologie). Am inteles ca urmeaza o serie de vreo 10 episoade, acesta fiind doar episodul pilot.
RăspundețiȘtergereAm citit unele materiale cu ani in urma care ridica mari semne de intrebare cu privire la ce a fost in Dacia (dincolo de controversele lingvistice). Ma refer in special la tehnologia folosita in acea perioada. De ex. cuiele analizate la Institutul metalurgic din Moscova care aveau straturi alternative de metale de cate un singur atom grosime pe toata suprafata... Sa-mi spuneti voi cum se poate face asa ceva in zilele noastre! Nici cu mama depunerii galvanice nu poti sa ai precizia asta de uniformitate! Apoi mai sunt ansambluri megalitice pe tot cuprinsul tarii. A fost difuzat un documentar pe TVR cu ani in urma care le prezenta si care nu era legat de teoriile prezentate in filmul de mai sus.
Si bosonul lui Higgs l'au gasit?
ȘtergereLasand gluma la o parte, am gasit si un link depre cuiul care nu rugineste (cu straturi moleculare cica):
http://dacia.8m.net/Diverse/Cuiul_dacic/cuiul_dacic.html
Ca sa fiu on-topic ce parere aveti despre povestile plasmuite de Hollywood despre US timp de un secol? Filmul de mai sus e mic copil! Ganditi-va cati prostovani (expresia preferata a lui Dan) au emigrat pt "visul american" si au ridicat tara, ma refer in special la "brain drain(age)"
RăspundețiȘtergereIn 3 sapt va aparea un nou material video produs de Roxin. Cat despre seriozitatea acestui demers, va intreb: cat de serioase sunt documentarele Discovery, care bat apa in piua 2 ore invartindu-se in jurul cozii, fara specialisti sau studii, ci doar animatii 3D bazate pe presupuneri?
RăspundețiȘtergereToate documentarele din lumea anglo-saxona care abordeaza teme precum astronomia sau fizica sunt cam 99% numai cu animatii pe calculator. In mod suspect nu prezinta aproape niciodata date masurate si cum s-a dedus pe baza lor o teorie, concluzie, etc. Ni se prezinta directa "ce este" in viziunea Partidului Unic, pardon, a comunitatii "stiintifice" (neanalizand si teoriile alternative).
ȘtergereSuper tare post-ul, si comentarii de bun simt. Go dacii! Adevarul e ca toti nespalatii se cred buricul pamantului. Noi de ce nu am fi? Pana si americanii fac documentare istorice despre cum se certau pe ceai si pe bumbac. Vreau sa vad horror-uri cu tarabostes, cu sarpele dacic and shit.
RăspundețiȘtergerePersonal astept de la istoria regasita a dacilor altceva...spiritualitate pierduta, un alt mod de gandire, fundamental diferit de cel occidental altoit pe craca greco-romana. Nu ca ar fi rea aceasta civilizatie ocidentala, dimpotriva, e grandioasa; dar imi pare ca nu prea mai are ce sa dea si incepe sa se autodistruga. Am avut renascentism, revolutia mecanica, industrializare, consum de masa, cultura pop, societatea informationala, si post-informationala. Am ramas cu o societate condusa de speculanti fara caracter, fara scara de valori, bogatia nu mai vine din plus-valoare, oamenii nu mai cred in nimic...
RăspundețiȘtergerePt. a nu se crede ca bat campii...Printul Charles subliniaza cat se poate de clar in Wild Carpathia ca profunda legatura intre om si natura, modul armonios de dezvoltare durabila nu se mai regaseste in Europa decat in satul romansc si ca intreaga Europa are enorm de invatat de aici. Lectiile trebuie insusite rapid, iar acest spatiu, acest material didactic, trebuie musai pastrat, pt. ca pierdera ar fi ireparabila.
Iar satul ancestral romanesc nu are nimic din filonul occidental, dimpotriva. Agricultura a aparut prima oara in spatiul european in zona de sud-est a Europei, importata din asa numita Semiluna Fertila; de aici a plecat spre vestul Europei. Si cred ca ceea ce Printul Charles apreciaza atat de mult in Romania, apartine acestui filon, ignorat de Vest de 2000 de ani.
Sarmizegetusa cică e excavată în proporție de 5%, deci despre ce vorbim? Dacomanii ăștia sunt #1 la fabulat, e plină România de dacomani, dar arheologia dacilor e rămasă la nivelul lui Pârvan. Înainte să fabuleze dacomanii mai bine ar pune mâna pe lopeți și ar face nițică arheologie. În aprox. 100 de ani bulgarii au dezgropat deja câteva necropole tracice senzaționale și acum au destule temeiuri, inclusiv lingvistice (pe baza celor câteva inscripții tracice descoperite) să spună că sunt de fapt urmași ai tracilor, nu migratori veniți de aiurea. Dacomanii noștri ce păzesc? Citesc și răscitesc ciorba răsuflată și pseudo-științifică a lui Densușianu... Și nu în ultimul rând, dpdv științific curentul nu e apărut după 1990, în realitate acești dacomani sunt invenția ideologică a unei aripi a securității ceaușiste. Făceau parte din așa-zisul curent protocronist. Așa se explică și puzderia de ofițeri care trăncănesc pe acest subiect, doar au fost școliți să creeze o realitate paralelă, iar elucubrațiile lui Densușianu erau perfecte pentru ideologia național-ceaușistă.
RăspundețiȘtergere@Și nu în ultimul rând, dpdv științific curentul nu e apărut după 1990, în realitate acești dacomani sunt invenția ideologică a unei aripi a securității ceaușiste.
RăspundețiȘtergereAsta e un pic ... bine o exagerare. Într-adevăr unii securişti au sprijinit pe unii autori cu tendinţe "dacomane" înainte de '89 dar de aici până la invenţie ideologică sau ceva de genul ... e cale lungă ( şi Boia nu e neapărat cea mai corectă/bună sursă de informare ).
Orgia autentică a fost însă după '90 - când Pavel Coruţ a bătut probabil orice recorduri cu cărţile sale în care abera la greu inclusiv cu teoriile daco-paranormale.