sâmbătă, 11 februarie 2012

STOP ACTA!


Hai sa terminam cu ACTA! Știm cu toții că majoritatea covârșitoare a populației conștiente se opune unui tratat aberant, adoptat într-un mod nedemocratic. Știm că a fost negociat(a se citi impus) într-un mod ciudat, fără o minimă consultare publică, fără o informare a cetățenilor.

Sunt unul dintre cei care militează pentru drepturile de autor. Cei care au copiat neautorizat articole de pe blogul meu știu bine despre ce e vorba. Cu toate acestea consider că legislația actuală este destul de articulată în ceea ce privește drepturile de autor. ACTA transformă respectarea drepturilor de autor într-o nebunie. De ce e nevoie ca, pentru a preveni câțiva pirați, întreaga populație să fie strict supravegheată? De ce trebuie să transformăm internetul, un spațiu eminamente al libertății, într-un mediu polițienesc, care lasă loc abuzurilor de tot felul? Și, mai mult, de ce trebuie să distrugem creativitatea prin impunerea unor măsuri voit vagi, care lasă loc numeroaselor interpretări?

Știm, adevărata justificare stă în curtea unor companii mari care-și doresc să dețină monopolul creativității! ACTA reprezintă o asigurare pentru profiturile lor viitoare. Însă, ceea ce pentru unii înseamnă asigurarea profiturilor, pentru o întreagă societate umană înseamnă un abuz grosolan, o dictatură a unor pseudo-invenții.

Lupta împotriva ACTA nu este o luptă împotriva drepturilor de autor, ci o luptă pentru creativitate! Faptul că la noi, un fost ministru cu față de tractorist și discurs de oligofren a semnat tratatul nu trebuie să ne facă să renunțăm la luptă! În Polonia s-a întâmplat la fel și, în fața presiunii populației, s-a reușit anularea tratatului.

Știu că azi sunt programate manifestații anti ACTA. Acesta este motivul pentru care am adăugat acest articol. Personal consider că manifestațiile sunt insuficiente pentru a face ca oficialii să conștientizeze gravitatea actului pe care l-au adoptat cu inconștiență și/sau ticăloșie. E nevoie ca vectorii de opinie online să protesteze exact așa cum au făcut-o marile site-uri web americane împotriva SOPA/PIPA. Astfel, așa cum anunțasem anterior, blogul Trenduri Economice va atrage atenția asupra ACTA toată săptămâna viitoare. Este un protest căruia vă recomand să vă alăturați în cazul în care dețineți un site web. Mai multe detalii începând de luni!6 comentarii:

 1. Dan, poti sa introduci in postarea ta codul de aici: http://boingboing.net/tag/acta ?
  Practic trimite un email de protest catre fiecare reprezentant din PE ce are o adresa de email cunoscuta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Si daca tot ai abordat subiectul acesta, uite aici o lectura interesanta: ...The coming war on general-purpose computing
  Poate ar trebui sa fim mai circumspecti vis-a-vis de cloud-computing...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si poate ca si asta este o solutie: http://www.tumblr.com/tagged/a.c.t.a

   Ștergere
 3. Venindu-mi în minte interminabilele "războaie" pornite de deţinătorii unor patente (de ex. Apple vs Samsung), plus interminabilele discuţii dintre parlamentarii americani pe marginea "puterii" deţinătorului unui patent, nu m-am putut opri să nu fac o paralelă cu minunea asta de ACTA. Mulţi "de dincolo" cer o modernizare a legislaţiei patentelor. Poate că adversarii acestei mişcări sunt oarecum şi la baza ACTA (e clar că ea nu se referă numai la internet, sunt şi alte domenii extrem de sensibile pentru unele mari corporaţii).

  RăspundețiȘtergere
 4. Aceasta petitie anti-ACTA a trecut de 2,2 milioane semnaturi :
  http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?tta

  RăspundețiȘtergere
 5. Din moment ce "Specia Umana" s-a transformat in ultimii douazeci de ani mai mult intr-o "Specie Inumana" ceea ce a coincis,putem spune,cu "Nasterea" internetului la scara mondiala,estomparea acestui "Flagel" nu va crea regres,ci dimpotriva ,va determina "Homo Computingus" la o reevaluare pe multiple planuri a modului in care isi traieste "Amarata subzistenta"si,deasemeni,la o reevaluare a A.C.T(a)'ului de moralitate,si cuantumul acestor non A.C.T.(a)'tiuni,nemai punand la socoteala de ce unii considera A.C.T.A. o ticalosie insa uita cu desavarsire sa examplifice si se opresc la simple "Abjectii",tradandu-si "Interesele" (netainuite).
  -Lov U-Jack Sparrow-

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)