miercuri, 30 mai 2012

BVB(Bursa Valorilor Banale)

Mi-am aruncat privirea peste bursa autohtonă pentru a vedea ce se mai întâmplă și, în afara unei letargii contagioase, n-am mai văzut nimic. Avem o bursă(de fapt două!) care se zbate într-o banalitate greu de imaginat. Aceiași emitenți prăfuiți, neschimbata lipsă de lichiditate, aceleași instrumente de tranzacționare rudimentare și, mai ales, aceleași comisioane imense. În plus, la apariția unor emitenți mari(FP) se simte nevoia migrării acestora pe piețe cu vizibilitate mai mare. Aceasta este o palmă pe obrazul bursei autohtone.

Care să fie motivele faptului că avem o bursă atât de nepopulară? În primul rând avem de-a face cu o nehotărâre legislativă. Miniștrii de finanțe de până acum au fost cam analfabeți din punctul de vedere al cunoștințelor despre piețele de capital(se vorbește că Epicureanu' nici măcar nu avea habar să deschidă calculatoru'), ceea ce a permis apariția unor reglementări aberante. Una dintre măsuri, abrogată din fericire, îl obliga pe investitorul la bursă să meragă de patru ori pe an să dea cu suptsemnatul la Finanțe. Chiar dacă nu are sens, o să mai întreb încă odată dacă deștepții care stabilesc taxe și impozite gândesc această operațiune în termeni de profitabilitate. S-o fi gândit vreunul din prostovanii respectivi dacă nu cumva operațiunile de colectare(formulare, angajați, resurse folosite) a impozitelor rezultate din activitatea bursieră costă mai mult decât sumele colectate? N-am date referitoare la această situație, dar nu știu de ce am o bănuială că nu prea are ce să se strângă.

Desigur, oricât de aberante ar fi legile, situația poate fi schimbată atunci când ai oameni. Din nefericire, bursa autohtona n-a excelat nici din punct de vedere al resurselor umane atrase. Personal cred că a fost și este lipsită de oamenii de care are nevoie. Nu am văzut indivizi cu viziune care să propună un plan clar de dezvoltare, care să se ia la trântă cu politicienii și oficialii, care să-și rupă tălpile pantofilor în căutare de emitenți. Am văzut doar indivizi pe care-i consider mediocri , apăsați de evenimente și ascunși în spatele unor birouri prăfuite. Oameni care n-au viziune și se zbat între reflexe mimetice și frica de-a nu supăra pe cineva. Ați auzit de vreo strategie, de vreun plan? Ați auzit de vreo dezbatere națională pornită din sediul bursei? Eu unul nu și teama pe care o am este că bursa autohtonă va sfârși prin a fi cumpărată de vreo bursă ceva mai răsărită din regiune sporindu-ne instinctele provinciale și sentimentul inutilității.

Ar mai fi multe de comentat, dar, probabil, mulți vor fi tentați să spună că nu am dreptate din cauză că vremurile sunt grele. Că lichiditatea nu există din cauză că efectiv nu sunt bani, că e criză, că nu sunt emitenți s.a.m.d. Greșit! Bursa de la București încă are oportunități excelente. Nu sunt emitenți în România? De ce nu sunt atrași emitenți puternici din Balcani? De ce BVB nu face o propunere de integrare a burselor din Balcani într-o construcție regională care ar avea o vizibilitate mult mai mare? Vă imaginați ce ar însemna o bursă unică la care să se tranzacționeze titluri din România, Bulgaria, Macedonia, Albania, Muntenegru, Serbia, Bosnia Herțegovina și poate Croația? Să unești opt piețe într-una singură ar fi, cu siguranță, o oportunitate fantastică. Poate că sunt bariere legislative, poate că sunt alte probleme, dar nimeni nu te împiedică să demarezi discuțiile. Este numai una din zecile de oportunități pe care BVB le are, dar pe care le ignoră.

Listarea Fondului Proprietatea și la Varșovia este un prim semnal, un semnal deosebit de important care ar trebui să le spună oficialilor BVB că sunt aproape de intrarea în groapa fără ieșire. Știu că sună dur, dar aceasta e realitatea. Cu toate acestea, listarea FP la Varşovia se poate constitui în oportunitate dacă oamenii de la vârf vor face ceea ce trebuie făcut. Singura șansă a Bursei e să iasă din banalitate. Timpul trece în defavoarea ei și, dacă va continua pe drumul de până acum, va sfârși în dezastru.

3 comentarii:

  1. Ce draq? Toti de acolo nu au lucrat in viata lor la o firma privata. Bursa a fost a statului si nu-i schimba nici naiba pe aia. Instrumente de tranzactionare ... nici macar nu le inteleg rostul. Nu cred ca vreunul din ei a tranzactionat in particular sa vada (macar) cat de greu e sa iei decizii doar pe baza unui tabel (facut in swing, bleah!).

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. este adevarat ca e si vina BVB in ce priveste lichiditatea, dar ce parere aveti despre brokeri?? cat este vina lor? ar fi interesant un articol de analizat profesionalismul lor "romanesc": Dom'le au plecat investitorii strainii si gata bursa pana la toamna....

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)