luni, 4 iunie 2012

De ce scade petrolul?

Teoretic trăim un paradox al petrolului. În ciuda conflictelor care amenință Orientul, în ciuda instabilității politice generalizate el se încăpățânează să scadă. E o resursă finită, o știe toată lumea, mari rezervoare de petrol nu s-au mai descoperit și, cu toate acestea, petrolul continuă să scadă. În aceste condiții e normal ca mulți să își pună întrebarea firească: de ce nu crește? Răspunsul cred că e mult mai simplu, iar pentru a nu întinde mai mult discuția o să vă arăt o imagine care, nu-i așa, face cât o mie de cuvinte.


Evoluția prețului petrolului este corelată cu DOW, un lucru cunoscut de atâta amar de vreme. De ce scade petrolul? Simplu, pentru că economia nu merge! În aceste condiții, întrebarea logică la care ar trebui să reflectăm este următoarea: ce se va întâmpla după eșecul politicii dobânzii apropiate de zero? Personal cred că trăim un început al sfârșitului modelului financiar actual. Dar, desigur, e o presupunere.

8 comentarii:

  1. de asemenea in ultima perioada s-a mai apreciat si USD-ul asa ca , caderea petrolului raportata la eur sau leu e un pic temperata ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici e o discutie: s-a apreciat dolarul sau a scazut euro? :-)

      Ștergere
  2. petrolul a scazut penbtru ca si dolarul a crescut...plus ceva amenintari de recesiune...daca iti amintesti, cand petrolul era 140 dolari, dolarul era mic copil pe langa euro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristi, e valabil comentariul meu anterior. A crescut dolarul sau a scazut euro? Ce vreau sa spun e ca, in contextul recent(al ultimelor cateva luni), putem considera fara a gresi ca dolarul, ca valoare, a ramas constant. Scaderea cotatiei petrolului este cauzata de incapacitatea economiei americane de a porni.

      Ștergere
    2. dan@ok, atunci cum se explica scaderea aurului in ultima vreme, in paralel cu aprecierea dolarului? iar in ceea ce priveste valutele (dolarul in exemplul tau), cred ca valoarea e doar relativa aici, nu exista o valoare in sine (am valoare dolar fata de euro, valoare franc fata de lira, etc)....asta de cand cu abandonarea acoperirii in aur...

      Ștergere
    3. N-as trata aurul in corelatie cu dolarul. Daca am merge pe ideea asta, am ramane surprinsi sa constatam ca vineri aurul a crescut isteric la 1622. Miscarea aurului sugereaza incertitudinea din piata(in general cand omul e disperat si nu stie ce sa faca ia aur) si care, daca va continua pattern-ul de pana acum, va duce pretul undeva spre 1700 inainte de continuarea scaderii.
      Corelatia dintre petrol si starea economiei americane e una care functioneaza si care are si un fundament. Aurul mi se pare rupt de context(stii care sunt argumentele mele :-) )

      Ștergere
    4. eu cred ca aceasta corelatie se datoreaza actiunii in piete acelorasi actori. daca pana-n martie 2009 exista un delay (min oil in nov 2001, min dji in oct 2002; max istoric atins de dji in oct 2007, max istoric atins de oil in iulie 2008), din martie 2009 apare o corelatie perfecta. deci, corelatia coincide cu inceputul interventiilor FED prin intermediul actorilor financiari prieteni.

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)