marți, 12 iunie 2012

Cateva cuvinte despre alegeri

Ocupat fiind cu finalizarea unei tranzacţii, n-am avut posibilitatea de a trăi conectat alegerile locale, motiv pentru care unele dintre observaţiile de mai jos pot fi eronate. Cu toate acestea, ţinând cont de faptul că multe elemente nu sunt altceva decât nişte rezultante ale evoluţiilor de până acum, o să mă las pradă tentaţiei de a comenta evenimentul.     

Voi începe prin a spune că alegerile n-au fost nici câştigate şi nici pierdute: au fost tranşate. PDL, cu tot sprijinul ocult primit, se prăbuşeşte sub incompetenţa propriilor lideri. Armata lui băsescu se dovedeşte a fi fost făcută doar pentru a servi unui singur scop, anume răspunsul eficient la comenzile stăpânului. Numai că stăpânul a început să joace duplicitar şi incoerent, motiv pentru care armata deciuplinată s-a transformat într-o adunătură abulică. Partidul prezidenţial nu e altceva decât o construcţie instabilă care, din când în când, reacţionează instinctual, asemeni unui organism lobotomizat. Şi toate acestea pentru că stăpânul nu mai are acum decât o singură prioritate: salvarea propriei piei.

De cealaltă parte a arenei, USL primeşte o lecţie destul de dură: indiferent de ceea ce declară liderii, rezultatul de acum este destul de aproape de eşec. Chiar dacă afirmaţia pare hazardată, personal cred că ar fi trebuit să înregistreze un scor clar de peste 65%, mai precis spre 70%. Ce a tras înapoi USL? În primul rând ajutorul primit de ceilalţi dinspre servicii şi, poate cel mai important, lipa de hotărâre a liderilor USL de a tăia în carne vie. Unii lideri locali fără viziune au căzut în capcana blatului cu foştii în timp ce alţii s-au culcat mult prea repede pe o ureche crezând că valul de antipatie la adresa PDL este suficient pentru a câştiga. De asemenea, o problemă destul de acută este reprezentată de hoţiile trecutului. Guvernul Ponta n-a adus încă în faţă cazurile de corupţie pe care le-a criticat în perioada de opoziţie, iar întârzierea conduce la nervozitate. Dincolo de chestiunile declarative, marea masă a electoratului vrea să vadă sânge! Activitatea infracţională a fostei puteri trebuie adusă la vedere urgent, chiar dacă raţiunile electorale spun că împingerea subiectului spre toamnă ar fi mai profitabilă din punct de vedere politic. Cu toate că guvernul este obligat să se concentreze 100% pe economie, livrarea de material către Justiţie este obligatorie. Şi spun aceasta deoarece altfel va fi transmis mesajul negativ că se trage perdeaua peste ceea ce s-a făcut în trecut, a unui blat între foştii şi actualii întru conservarea căpuşării statului.

Situaţia pe scena politică se complică deoarece alegerile au subliniat inexistenţa unei forţe dominante. Lipsa cel puţin a unui partid care să coaguleze mai mult de o treime a electoratului este o veste negativă(de-aceea spuneam că procentul USL este insuficient). Luate separat, cele două componente principale ale USL(PSD şi PNL) împart relativ egal mai mult de jumătate din opţiunile alegătorilor(probabil PSD are spre 28%, în timp ce PNL joacă spre 25%). Urmează PDL cu 12-13%, PPDD cu 6-8% şi UDMR cu aproximativ 5%. Restul de aproximativ 25% sunt voturi care par a nu-şi găsi o reprezentare clară în actuala clasă politică şi reprezintă, teoretic, bazinul cel mai ofertant de creştere. 

Cu toate că mulţi se aşteaptă la evoluţii spectaculoase, în viitorul apropiat nu cred că vom avea parte de mari surprize. USL, dacă nu va avea eşecuri în guvernare, va rămâne în expansiune(având ca target spargerea pragului de 60%), iar PDL îşi va continua contracţia, chiar şi în condiţiile trimiterii la cratiţă a celor două pietre de moară(Udrea şi Anastase). Mişcarea civică a lui Ungureanu, cu tot sprijinul serviciilor şi al sinecuriştilor, nu are alt scop decât justificarea unui post de decizie în PDL pentru utecistu' 'telectual(pe al cărui eşec politic pariez încă de pe-acum, indiferent de forţele mai mult sau mai puţin oculte de care e sprijinit). PDL se va opri oricum din cădere pe la 10%(scorul normal al unui partid cu doctrină oscilantă) şi aceasta indiferent de intrările în partid(probabil Nicuşor Dan şi Ungureanu vor fi capete de listă). UNPR cred că se va dizolva până în toamnă, iar PPDD e posibil să depăşească PDL. După alegeri, probabil electoratul PPDD va fi trădat prin absorbţia tele-partidului de către PDL(sunt curios care va fi preţul "pe procent").

Cu toate că băsescu e din ce în ce mai şters, multe din evoluţiile viitoare vor fi influenţate de comportamentul său. Are de ales între coabitarea paşnică şi continuarea partizanatului prin faultarea USL şi vânarea greşelilor de guvernare. În primul caz, către care este atras de instinctul de conservare, ar avea avantajul terminării mandatului şi a rezolvării(prin prescriere şi uitare) a multora din problemele sale juridice. În celălalt caz, care ar fi mult mai pe plac personalităţii sale accentuate, ar putea spera la reimpunerea unei forţe artificiale care să răspundă la fel de bine comenzilor sale. E greu de spus pe ce cale o va apuca, mai ales că acţiunile sale sunt haotice şi depind din ce în ce mai mult de stimulii lichizi. Personal cred că nu va urma cea de-a doua cale, chiar dacă vom mai vedea reproşuri şi reminiscenţe ale vechilor metehne. 

Singura surpriză la care am putea asista ar fi apariţia unui partid autentic anti-sistem. Cu toate că societatea românească nu este pregătită pentru un "partid al piraţilor" este posibil să asistăm la mişcări incipiente care, în principiu, vor avea ca target populaţia tânără. Alte surprize ar putea veni doar pe fondul destructurării zonei euro, dar deja este un subiect pe care-l vom trata într-un alt articol. 

9 comentarii:

 1. "...Şi spun aceasta deoarece altfel va fi transmis mesajul negativ că se trage perdeaua peste ceea ce s-a făcut în trecut, a unui blat între foştii şi actualii întru conservarea căpuşării statului."
  Dane, nu pari a fi un tip naiv, insa stim prea bine ca indivizii se acopera unii pe altii. Latratul cu furatul e un obicei asa, de forma. In cazul PDL problema a fost ca au pastrat doar ptr ei (deh... criza).

  RăspundețiȘtergere
 2. Despre ce fel de alegeri vorbiti? Locale, Parlamentare sau Prezidentiale.

  RăspundețiȘtergere
 3. Alegerile sunt de suprafata, ei stiu foarte bine cine va castiga sau nu,doar da sperante false cetateanului.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu am nimic cu fostii, sa-i bage la parnaie daca merita, dar sa ai pretentia ca pana acum justitia era aservita PDL, iar acum trebuie asmutita pe ei e prea de tot. Eu nu vreau justitie aservita USL, nu vreau justitie aservita PDL, vreau o justitie independenta si eficienta. Este singurul lucru care cred ca ne mai scoate din starea asta de furt generalizat. Din pacate e greu sa faci justitie corecta cu hoti si infractori pe post de politisti, judecatori, procurori. Cred ca 90% dintre ei sunt asa si nu vad ce-ar putea sa-i schimbe si de unde am alege altii mai cinstiti, avand in vedere ca suntem un popor de hoti, desi dam mereu vina pe tigani ptr. asta. Poate ei sunt mai galagiosi si mai vizibili, dar se fura la orice nivel, iar institutiile statului isi iau taxa de protectie din prada. Asta e rezultatul a 22 ani de conducere PSD, PDL, PNL, UDMR, PC, PNT.
  Eu nu as vrea un partid al piratilor, as vrea un partid al hotilor si infractorilor, care sa se numeasca asa si pe bune ca i-as vota. Macar nu m-am mai aburi cu nume istorice si cu vrajeli cu doctrine si altele. Propun deci unirea oficiala a partidelor de mai sus sub un singur nume si vor primi votul meu. La alegerile astea nu l-au primit.

  RăspundețiȘtergere
 5. nicusor dan in pdl? te citesc de mai bine de 2 ani si te apreciez, de data asta esti bine cu pluta. vorbim peste 2,3,4 ani, daca vom mai avea internet, libertate de exprimare, pace, etc.

  in rest numai aprecieri de bine, faci ok ce faci :-)

  RăspundețiȘtergere
 6. După rezultatele dezastruoase de la ALEGERILE LOCALE 2012 din Bucureşti şi sectoare, liderul PDL din capitală, Elena Udrea spune că a hotărât încă de duminică seară să îşi dea demisia de la conducerea filialei : http://www.gandul.info/politica/alegeri-locale-2012-elena-udrea-am-decis-sa-demisionez-inca-de-duminica-seara-de-la-conducerea-pdl-9738667

  RăspundețiȘtergere
 7. asta-i blogul lui nastase,cum scri ceva de el esti sters!este ca telejurnicu lui nea nicu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In general esti sters cand faci greseli de ortografie(ca cea de mai sus) sau cand spui aberatii(precum amicul de mai jos). Se pare ca in seara asta aveti amandoi noroc deoarece comentariile voastre au scapat de purgatoriu. :-)

   Ștergere
 8. Rezultatele alegerilor sint datorate manipularii grosolane de catre media. Comunistii nu au disparut, ei au stat si au capitalizat pe greselile PDL, plus austeritate. Ceea ce a precipitat schimbarea guvernului a fost apropierea termenului de presciptie al lui Nastase.
  Ne-am intors in anii 90.

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)