miercuri, 27 iunie 2012

Hidroelectrica si implicatiile directe

Iată că intrarea în insolvență a producătorului de energie începe să-și producă efectele, primele contracte fiind denunțate. Fiecare contract anulat crește direct profitabilitatea Hidroelectrica și, în cazul în care acțiunile administratorului nu vor fi aberante, există toate șansele ca, după o perioadă relativ scurtă, compania să redevină perla coroanei.

Așa cum estimasem, acțiunea surprinzătoare a statului nu a rămas fără ecou. În primul rând am întâlnit numeroase articole de contestare a acțiunii, dezinformări, atacuri și alte aberații răspândite cu bună știință. Am aflat, de exemplu, că băncile trebuie să constituie provizioane pentru împrumuturile acordate Hidroelectrica. Chiar și un copil știe că provizioanele încep să se constituie atunci când intervin întârzieri la plată, dar, desigur, aruncarea unei chifle pe piață este priceless. De asemenea, s-a vorbit despre un impas de finanțare în care, chipurile, ar  intra societățile de stat, despre norii negri care plutesc deasupra economiei numai și numai din cauza acestui incident s.a.m.d. Dinspre vuvuzelele media care răspândesc aberații nu se spune o vorbă despre cauza adevărată a dezastrului de la Hidroelectrica, despre cum s-a ajuns aici. Și nici dinspre DNA nu se aude absolut nimic cu toate că că niște contracte de energie ieftină date prin încredințare directă par infinit mai grave decât anchetarea unor doctori.  

În timp ce în țară bocitoarele profesioniste de dau de ceasul morții, investitorii mari ai Fondului Proprietatea nu par afectați, chiar dacă prețul merge în jos spre minimele istorice. În afară de o ieșire minoră a celor de la Manchester Securities în 19 iunie(~700 000 acțiuni) n-a mai fost nicio mișcare dinspre marii investitori. Prețul însă scade din cauza emoțiilor stârnite de acțiunea statului și a comunicatului managementului FP care a anunțat că atât timp cât Hidroelectrica se află în insolvență valoarea sa va fi considerată zero. Din punct de vedere practic înseamnă o scădere a VAN, dar trebuie să remarcăm că și în această situație discutăm de un discount de ~60%. E un lucru de care trebuie să țineți cont chiar dacă perspectivele par sumbre. Desigur, cum bine știți, nu recomand intrări sau ieșiri, dar vă sugerez să începeți să fiți atenți deoarece de-aici pot ieși profituri bunicele. 

6 comentarii:

  1. Merita amintit securistul băsist sub acoperire... Blănculescu_care a numit insolvenţa Hidroelectrica... momentul Lehman pentru companiile de stat vizate de băieţii deştepţi care storc... Hidroelectrica. :)

    De fapt, este vorba de o renaţionalizare a profiturilor şi este bine ştiut faptul că statul este un prost administrator. Am auzit de la Giurgea. Nu numai eu. Mai sunt acolo o gramdă_de tonetari.

    ... da...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si era mai bine cu profitul administrat ca la carte de baietii destepti ?

      Ștergere
    2. Pentru ei da. Nu stiu de ce era mai bine si pentru... tonetarii lui Giurgea.

      Ștergere
  2. Pai ce vroiati sa faca baietii destepti acuma ca raman si fara gaina si fara ouale de aur. De unde mai mananca si gura lor ceva? Cu ce cumpara si ei la copilasi un beamveu o casa de vacanta un sejur la Monte Carlo? Evident ca este o aberatie nationalizarea profiturilor, in capitalismul adevart, de dreapta, profiturile le privatizeaza baietii destepti si pierderile se nationalizeaza pe carca fraierilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stati usor ca inca nu e nimic clar. Deocamdata a fost denuntat doar contractul cu Europec, cel mai mic ca valoare. Cand o sa intre peste grei, discutam. Mi-e sa nu fie doar praf in ochii prostimii.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Marius: care prostime? Fondul Proprietatea are 20% din Hidroelectrica si au fost primii care au dat detalii despre contractele pe care Hidro le are cu baietii desptepti. Capitalistii straini vor sa inmulteasca banii investiti in FP nu sa-i lase pe baietii destepti sa fure ca in codru... Privatizarea turor companiilor de stat (inclusiv cele considerate strategice) trebuie facuta cit mai repede astfel incit cei care se imbogatesc pe spatele statului sa inceapa sa muncesca.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)