joi, 14 iunie 2012

Inceputul uraganului

Pe nesimţite lucrurile se deteriorează în Europa, iar problemele par a atinge nivelele anterioare fără ca acele limite de alarmă să mai  pară dezastruoase. Grecia se îndreaptă cu paşi hotărâţi spre haos, costurile de finanţare ale ţărilor de la periferie cresc din nou spre limitele istorice, indicatorii economici arată clar contracţii s.a.m.d. Ce se întâmplă?

Prin instituţiile fundamentale ale Uniunii Europene, oamenii din spatele scenei, cei care se lovesc zilnic de date, indicatori sau statistici înţeleg foarte bine că situaţia e gravă. Ei au transmis semnalul către factorii de decizie, însă, din nefericire, factorul politic este cel care blochează, conducând destinele UE spre zona nisipurilor mişcătoare. O dovadă de îngrijorare a fost consemnată atunci când Draghi a propus o uniune bancară a instituţiilor financiare din zona euro. Banca Germaniei, aşa cum era de aşteptat, s-a opus, aruncând propunerea în derizoriu. Între timp lucrurile s-au înrăutăţit şi dovada că suntem pe un butoi cu pulbere este dată de ieşirea la rampă a numărului doi din BCE, Vitor Constancio. Acesta a reamintit statelor că şeful său a făcut o propunere menită a uniformiza şi transparentiza sistemul bancar european printr-o centralizare a funcţiilor ultime la BCE. Răspunsul primit din partea oficialilor Băncii Centrale a Germaniei a fost acelaşi: mişcarea ar fi prematură şi riscantă.

Răspunsurile de acest tip sunt încurajate de politicul german care, la rândul său, este încurajat de societate. Modul în care răspunde Germania propunerilor de a dezvolta construcţia europeană este de-a dreptul halucinant. Pe de o parte ştie că nu-şi permite să piardă căruţa europeană, iar pe de altă parte nu are curaj s-o mişte din mlaştină preferând să observe cum se scufundă singură. Aşa cum am mai spus de multe ori, atunci când efectele politicii dezastruoase de până acum se vor răsfrânge asupra Germaniei va fi foarte târziu, chiar prea târziu şi mi-e teamă că nu se va mai putea face nimic.  

Mulţi vor replica că Germania e cea care dă banii şi, astfel, are tot dreptul să dicteze. Fals, Germania e cea care dă banii, dar, în acelaşi timp, e cea care profită cel mai mult de UE. Aveţi idee la cât s-ar fi ridicat taxele plătite de firmele germane în cazul rămânerii la vechile graniţe economice? Vă imaginaţi cât s-a dezvoltat Germania numai ca efect al deschiderii pieţelor naţionale? Toată această dezvoltare s-a făcut pe spatele celor mai slabi, ale căror economii au fost efectiv decimate de deschiderea totală. 

Întorcându-ne spre Europa trebuie să înţelegem că refuzurile în lanţ ale Germaniei seamănă izbitor cu cele ale Angliei. Chiar dacă refuzul englez pare sfidător, este mai corect. Englezii nu vor să intre într-un joc deoarece nu vor să cedeze nici pic din suveranitate. Nemţii, pe de altă parte, mimează ataşamentul faţă de valorile europene, obligându-i doar pe ceilalţi să se supună. Când vine vorba să să ia decizii care le afectează suveranitatea, preferă să se uite în altă parte şi să ţipe isteric cum că ei sunt cei care dau banii.

Între timp lucrurile se înrăutăţesc. Grecia iar va intra într-o criză financiară şi aceasta în ciuda faptului că cei care vor câştiga alegerile au început s-o lase mai moale cu ieşirea din UE. Italia şi Spania suferă din greu şi cât mai pe tăcute pentru a nu-şi agrava situaţia. Nici Franţa n-o duce grozav, cu toate că mimează destul de bine indiferenţa şi, dacă stăm să ne gândim bine, cam nimeni nu stă pe roze. Cu toate acestea este îngrijorător că nu se mai aud atenţionările oficiale cu privire la situaţia de fapt. Chiar dacă toată lumea e de acord că se merge hotătărât spre dezastru nimănui nu pare a-i mai păsa de această realitate, ca şi cum ar fi un banal fapt cotidian. În general, pe fondul acestor tipuri de ignorări, al întrebărilor inepte de genul "şi ce-o să se întâmple?" apar marile dezastre. E chiar frustrant să vedem cum un uragan se îndreaptă către noi şi nu suntem capabili să facem absolut nimic pentru a-l evita. Cu toate că nu-mi place s-o spun, cred că singurii care în acest moment fac ceva sunt grecii care-şi scot banii din bănci. Problema e că acolo avem de-a face cu cel mai rudimentar mod individual de protecţie. Însă nu trebuie uitat că atunci când marile vapoare ale colectivităţii eşuează, bărcile individuale sunt cele care (se) salvează(NB!). 

20 de comentarii:

  1. "Germania e cea care dă banii, dar, în acelaşi timp, e cea care profită cel mai mult de UE."
    "Nemţii, pe de altă parte, mimează ataşamentul faţă de valorile europene, obligându-i doar pe ceilalţi să se supună."

    mai au inca multe de cumparat prin Europa...(ex.:Alitalia,Ducati,...)

    RăspundețiȘtergere
  2. Diferenta esentiala dintre UK si Germania este ca Uk poate sa printeze moneda.
    Si Romania poate sa printeze si sa iasa prin inflatie ... chiar daca am mai trait asta nu de mult si tot cu dl Georgescu la carma.

    Raspunsul final este unul singur: o eficientizare a folosirii materiei prime si implicit a productiei prin metode noi si mai ieftine, si declansarea unui nou ciclu de crestere. Pana atunci inflatie....

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu m-aş grăbi să judec simplist ce s-a întâmplat în România anilor 90-96, mai ales că totul a plecat de la decizia imbecilă de liberalizare a preţurilor, fără o pregătire serioasă, pentru că Petre Roman se vedea mare reformator şi n-a ascultat de nimeni.
    Tipărirea de monedă are un mare avantaj: reduce costurile finanţării deficitelor, şi lasă bani pentru creditarea economiei. Dar de să-şi pună curul la muncă pisicile obeze din bănci?
    Cât despre Germania, rămâne un pitic politic. Punct!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru un singur mare avantaj - 10 dezastre pentru firme si persoane fizice. Chiar nu putem sa invatam nimic din ce s-a intamplat acum mai bine de 15 ani?

      Ștergere
  4. Eu nu stiu daca e bine sa tiparim moneda.Ne permitem precum USA? Unde ar ajunge €?
    Si inflatia dc ar fi buna, nu cumva saracim mai mult?
    Bine , saracim si cu somajul, sau cu salarii taiate.
    Nu stiu cum e mai bine, stiu ca inflatia e greu de oprit daca pierd haturile, dar si austeritatea te omoara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi place extraordinar de mult metafora de la final.

    RăspundețiȘtergere
  6. Noroc ca am scapat la timp de Boc, poate da Domnul sa scapam si de Basescu, si o sa aiba grija USL de noi. Austeritatea a fost o chestie naspa, s-a vazut asta peste tot, nu functioneaza, asa ca asteptam sa ni se dea inapoi salariile dinainte de taiere, si poate si indexate cu inflatia macar. Nu mai bine facem ce zice Krugman? Solution to big debt is even more debt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Basescu a actionat intocmai. Tonetarii lui Giurgea sunt mult prea perspicaci_ca sa mai recunoasca implementarea fanteziilor unor cretini in realitatea... romaneasca. Da' important e maruntisul retransferat de la patinoare... la locul lui. Tamponul din... dolari la 7% mai ca nu se vede.

      Ștergere
    2. Sper ca ai vrut sa fii ironic si apoi sarcastic, ca altfel ai merita sa primesti un creier cadou de ziua ta de nastere!

      Ștergere
    3. @bucuresci, cind vii prin zona putem sta de vorba la o bere! am adaptat mesajul la tonul general de aici, hihi... ca altfel zice gloata ca-s basist :)
      da eu nu tin de fapt decit cu baiatu ista: Joseph de Maistre ca tare bine le mai zice... valoarea mea, valoarea mea... sa moara dusmanii de ciuda...

      Ștergere
    4. L-ai adaptat atat de bine ca... puți a băsist. Asta ce mai e... jigodie?

      Ștergere
    5. O intrebare: ce si cand a rezolvat vreodata o guvernare de stanga ? Istoric vorbind, stanga cheltuieste bani pe care ii face dreapta.
      USL nu are cum sa rezolve NIMIC. O mare parte a problemei a fost creata de stanga anilor 90 (PDSR adica PSD adica 70% USL) : milioane de pensionari tineri si vigurosi care nu meritau nici salariile, daramite pensiile !!!

      Am fost rau, mi-am adus aminte ca in anii 90 stanga a avut o solutie, ce-i drept: a nationalizat valuta! Lucru care a rezolvat economia pe urmatorii 10 ani, punind-o la gheata...

      Ștergere
    6. Pai bai prietene, in afara de faptul ca esti cam agramat, ce bani a facut pdl-ul asta de dreapta pe care-l pupi in cur?? In afara de un imprumut gigantic, de deficite la pensii, sanatate s.a.m.d. ce alt rahat a mai facut? Si ce bani are de cheltuit USL-ul cand situatia de dupa plecarea pdl e pe minus rau!
      Si-acum sa le luam pe rand:
      - Stanga anilor 90 inseamna acum PSD, dar si PDL & UNPR!
      - Nationalizarea valutei a fost facuta Stolojan care, intamplator, isi traieste in prezent o "cinstita" existenta de dreapta in PDL.
      Treci la loc, nota 2!

      Ștergere
    7. Pai bai neprietene, am cateva intrebari pentru dumitale:
      1 Tu pe cine pupi in cur?
      Inteleg ca in capul tau orice om trebuie sa pupe in cur pe cineva. Eu personal nu pup in cur PDL ul, si nici pe altcineva, pur si simplu nu cred in stanga!
      2 E o crima sa nu crezi in stanga ?
      3 Daca tot te-ai lansat ca un semidoct autodidact in raspunsuri absolute, nu ai explicat treaba cu pensionarii ! Asta explica si deficitul la pensii... citeste un manual de economie de clasa a 9 a.
      4 NICIODATA nu mi-a placut stolojan - de cine ar trebui sa-mi placa?
      5 Ti se pare ca sistemul de sanatate a fost vreodata altceva dacat o gaura neagra pe unde s-au scurs bani publici?
      6 16% impozit e rau? Vrei sa platesti 50-70% cum vrea stanga ?
      7 Tu platesti impozite ?
      8 De ce sunt cam agramat? Vreau sa ma corectez.

      Ștergere
    8. Ca sa stabilim regulile, v-as ruga sa lasati mai moale indemnurile dorsale deoarece, in caz contrar nu voi mai valida comentariile.
      O singura observatie pentru ultimul anonim: impozitul este de 16% atunci cand mi-oi vedea eu ceafa. Include in calcule absolut tot ce se duce la stat si o sa ajungi pe la procentele alea de care esti tu speriat. :-)

      Ștergere
    9. 1. Eu nu pup pe nimeni nicaieri. Tu in schimb il pupi pe Basescu si PDL, miroase de la o posta.
      2. Nu
      3. Pensia minima a fost o spaga a PDL pentru a fi votati(de pensia aia beneficiaza toti cei care n-au cotizat un ban la fondul de pensii). De-acolo rezulta gaura din bugetul de pensii, dar esti prea ... ca sa intelegi. Halal masuri de dreapta!
      4. Dupa ton iti place Basexu si PDL.
      5. Prostii care gandesc asa merita sa ramana fara tratament cand au nevoie. Pentru ce platesti impozite, nu ca sa ti se-ntoarca mai tarziu sub alta forma?
      6. Multumesc Dan pentru raspuns
      7. Nu
      8. Ca sa te corectezi intoarce-te la cartile de gramatica. E o materie pe care trebuia sa o inveti in clasele V-VIII.

      Ștergere
  7. Nu mi se pare că SUA, care tipăresc cu sârg, ar fi un iad al inflaţiei, şi nici economia lor nu e mai anemică decât cea europeană, dimpotrivă. Nici firmele americane nu mi par prea scheletice. Sigur, e bună şi dogma economică. Dar la fel de bine poţi muri cu ea de gât. Chestie de gust, şi de alegere.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)