marți, 24 iulie 2012

Adevarata lovitura de stat

Iată că ceea ce era așteptat s-a petrecut. Suspendatul se agață cu disperare de scaun pentru a scăpa de consecințele guvernării sale dezastruoase. Pentru a nu știu câta oară, băsescu o întoarce ca la Ploiești, în timp ce cârdul său de susținători îl urmează orbește. E o tragedie cu care, din păcate, trebuie să ne obișnuim.

Toată campania demagogului a fost atent instrumentată. În primele două săptămâni suspendatul s-a transformat într-o infernală mașină de mâncat și aruncat căcat asupra adversarilor. Cu toate că miza referendumului este numai și numai propriu-i scaun, băsescu și-a construit atent campania pe false subiecte, mânjirea celorlalți cu minciuni și contracararea realității cu subiectele fâsâite ale mașinii de propagandă. Dacă a început cu declarații prin care mobiliza lumea la referendum, ultima săptămână aduce previzibila întoarcere lașă. Era de așteptat acest lucru, mai ales că o parte a propagandei sale a ținut-o pe această linie încă de la început. Primele două săptămâni când băsescu chema demagogic la referendum n-au fost decât parte a strategiei de dizlocare a unei părți a nehotărâților, de atragere a unora de partea lui băsescu pentru ca, în final, aceștia să fie convinși să stea acasă. 

Este de-a dreptul halucinant să observi cum mașina de campanie a demagogului funcționează impecabil în timp ce ceilalți sunt abulici. Câteva audituri superficiale, făcute în grabă și, în mare parte, boicotate de oamenii fideli rămași prin ministere, au scos la iveală fraude de miliarde de euro. Imaginați-vă că, dacă s-ar lua la puricat tot ceea ce s-a întâmplat în guvernele lui băsescu, probabil fraudele contorizate ar depăși lejer zece miliarde de euro. Este incredibil să observi cum s-au evaporat bani publici spre conturile firmelor de casă, cum a fost spoliat hoțește bugetul de stat. Cu toate acestea, cei care țin agenda sunt tot oamenii lui băsescu, cei care, după principiul hoțul strigă hoții, aruncă invective asupra celorlalți. Este greu de explicat cum partide cu experiență nu reușesc să articuleze o campanie coerentă, cum efectiv se comportă copilărește și se lasă atrași în stilul de campanie care-i convine lui băsescu. Din această cauză revenirea ilegitimă a lui băsescu este cât se poate de clară.

Ce înseamnă previzibila întoarcere a lui băsescu? Înseamnă că adevărata lovitură de stat se confirmă. Să fim bine înțeleși, instituirea unui prag de participare pentru validarea referendumului nu este nicăieri prevăzută în Constituție și, mai mult, nu este recomandată de Comisia de la Veneția. Cu toate acestea, servanții de la Curtea Constituțională au cerut-o în ciuda inexistenței unui argument logic în favoarea sa. Este elementul central al unei lovituri complexe de stat, instrumentat de un organism neales de nimeni și care, prin decizia pe care a dat-o, și-a contrazis o opinie anterioară. Un alt element care stă la baza loviturii de stat în desfășurare este anularea legii electorale. Avem aici de-a face cu o altă măsură controversată a aceleiași Curți condusă de Zegrean. Cum poate motiva Curtea că e neconstituțional un anumit tip de scrutin în condițiile în care aceeași curte declara constituțională legea prin care alegerile locale s-au făcut după un sistem identic? Evident aberant, la fel ca și în cazul referendumului.

Faptul că mașina de campanie a lui băsescu strigă pe toate drumurile că e lovitură de stat nu face altceva decât să ne confirme ceea ce urmează să se petreacă. Restaurațiea regimului personal al lui băsescu se va face imediat după referendum, când, probabil, Guvernul Ponta va cădea în urma unei moțiuni de cenzură, permițând reinstaurarea unui guvern marionetă. USL-ul va ieși sleit din această confruntare și va pierde procente importante la alegerile pe care băsescu le va organiza exact așa cum știe, după principiul nu contează ce se votează, ci ce se numără. 

România se află într-o etapă neagră a istoriei. Dictatura se va instaurat puternic, sprijinită fiind de o mașinărie imensă de propagandă. băsescu nu-și permite să piardă deoarece pierderea înseamnă dezastrul pentru el și pentru întreagul său aparat ocult. Va forța și probabil va câștiga încă odată. Lovitura de stat și restaurația vor reuși, însă vina pentru toate acestea aparține în exclusivitate poporului. Atunci când înghiți cu lejeritate false subiecte, când te cufunzi într-o dulce lene civică îți meriți pe deplin soarta. Ceea ce se va întâmpla va fi groaznic. băsescu este disperat asemeni unui animal încolțit și nu va mai permite niciodată scăpări de putere. Instaurarea unui regim de tip Putin este inevitabilă. Felicitări, români, vă meritați pe deplin soarta!

21 de comentarii:

  1. Dan, intr-un articol anterior spuneai ca, daca Basescu pica la referendum nu este bine deoarece oamenii lui vor ramane la locurile lor. De asemenea erai de parere ca Basescu sa se intoarca la Cotroceni si sa fie alungat impreuna cu toti oamenii lui, de catre popor printr-un soi de revolta.

    Pasajul la care ma refer este urmatorul:
    "Fac parte dintre cei care nu vor ca băsescu să pice la referendum. Motivul e unul simplu. Acest individ a reușit să contamineze întreaga țară cu virusul său puturos, a reușit să-și multiplice comportamentele deviante la toate nivelele. România nu mai există, e doar o baltă stătută și puturoasă. Contaminată fiind, țara nu e capabilă de revenire decât atunci când va dezvolta anticorpi la fiecare nivel, atunci când va elimina dictatorul demagog printr-o mișcare abruptă a întregii societăți."


    Ce te face sa crezi ca un astfel de scenariu nu este posibil, mai ales ca nu prea mai au bani de pensii si salarii si atunci s-ar putea ca miscarea acesta abrupta sa se produca indiferent cine va fii la putere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate exact aia se va intampla. Se va intoarce, isi va instaura un regim dictatorial si singura masura de a fi dat jos va fi revolta.
      Chestia cu nu sunt bani de pensii si salarii e falsa. Sunt bani, important e sa nu se mai fure atat de mult.

      Ștergere
  2. Am vazut si eu datele despre toate lucrarile executate din bani publici in ultimii 3 ani de Ministerul Dezvoltarii si m-am ingrozit...ma saturasem de adunat zeci sau sute de milioane de Lei cheltuiti aiurea. Insa cred ca pana la zece miliarde de EURO e cam mult. Cred ca in realitate cele doua haite de hamesiti aflate in spatele politicienilor se bat pe o placinta mult mai mica decat acum 4-5 ani si nu e dispusa niciuna sa cedeze ceva. De aici lupta pe viata si pe moarte dintre tabere.
    Probabil ca pentru USL-ului era mai bine sa modifice legea electorala astfel incat sa avem 300 parlamentari si vot uninominal pur. Dupa cum au fost rezultatele la alegerile locale PDL-ul ar fi disparut in toamna la alegerile parlamentare. Si nici basescu nu mai avea cum sa dea inapoi de la demisia promisa. Asta in teorie, pentru ca in practica nu vad cum ar functiona trocul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca suma de zece miliarde e chiar mica. Cred ca e vorba de vreo 20. E adevarat ca nu toata a intrat in buzunarele politicienilor (in mare parte de la PDL, dar nu exclusiv), o parte a intrat in buzunarele poporului sub forma de ajutoare, sustinerea sistemelor falimentare de pensii, invatamant etc. Poporul s-a bucuract ca primeste "sanatate si invatamant gratuite". In vreo 5 ani vor afla ca le-au platit cu pretul vietii copiilor lor care vor deveni sclavi ca sa plateasca mita pe care poporul a primit-o cu entuziasm.

      Ștergere
  3. Si daca PSD ia in calcul si varianta ramanerii lui Basescu pentru a avea un tap ispasitor la indemana pentru o eventuala agravare a crizei? Bonus: se scapa de Antonescu si procentele in plus pe care le poate aduce PNL-ului. Si viitorul presedinte poate va fi Oprescu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate giumbuslucrurile lui Basescu nu faceau doi lei daca Ponta nu ceda la CE in privinta pragului la referendum. Se ofuscau aia dar, dupa 29 iulie, s-ar fi obisnuit cu situatia, ca nu aveau de ales.
    In UE, numai Lituania are prag electoral, deci CE nu "apara" democratia in Romania ci il sprijina pe Basescu asa cum au mai facut-o impreuna cu FMI/SUA in 2009, inainte de alegerile prezidentiale. Oare ce calitati are Basescu de este asa de apreciat de licurici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este nevoie de el in PPE pentru partidul lui Merkel! Numai ca romanii uita ca basescu este un slugoi la fundul ei si ca ne trateaza toti ca pe o tara de mana a doua din cauza asta!
      Lasa ca la anul cade si madam cu tot PPE-ul ei cu tot!

      Ștergere
  5. Dan, de obicei nu comentez,dar nu sunt de acord cu teoria dictaturii.Puterea in ziua de azi are nevoie de propaganda continua,si Basescu a facut greselile lui,insa modul in care i se atribuie lui toate esecurile economice,financiare si sociale ale Romaniei este total disproportionat.Un singur om nu poate fi vinovat de faptul ca partidele politice de la noi nu mai raspund la cerintele romanilor si ca sunt total detasati de societatea romaneasca.Nivelul de incompetenta este destul de evident in clasa politica.Insa dezastrul romanesc se datoreaza lipsei de rationalitate a "poporului" roman,care ei cu manuta lor se duc la vot in schimbul malaiului.Lipsa de solidaritate din societatea romaneasca a distrus orice viitor al copiilor nostri.Sa nu mai vorbim de USL si foarte probabila guvernare catastrofica a acestora.Nu cred ca avem nevoie de un partid fara ideologii clare,corupt pana in maduva,si infiltrat de toti FSN-istii.Romanul de rand este vinovat pentru ceea ce i se intampla,iar Basescu doar a demascat conturile publice dezastruoase ale Romaniei,care ca tara nu e in stare sa produca nimic,sa nu uitam lucrul acesta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg ca, in conformitate cu teoria ta, ar trebui sa desfiintam partidele si sa-l pastram pe basescu. Doar nu el e de vina pentru ce s-a intamplat ci, in cea mai mare masura, USL-ul care n-a guvernat(dar stim ca o va face dezastruos) si, intr-o mai mica masura PDL-ul care chiar daca a guvernat era al lui basescu, deci i se iarta.
      In concluzie, conform datelor tale ar trebui sa desfiintam partidele si parlamentul si sa-l pastram pe marele intelept al neamului. Iar daca lucrurile tot nu merg sa schimbam si poporul ca e incompetent si nu-l intelege pe noul geniu al carpatilor. Halal gandire!

      Ștergere
  6. Vreau sa aduc 2 mentiuni:
    1. Pragul electoral este pus pentru a demonstra ca problema discutata este de interes national. Nu vreau ca presedintele ales cu 5 mil. de voturi (parca atat a avut in 2009) sa fie demis cu 1 mil. de voturi. Consider gresita abordarea lui Basescu de a indemna lumea sa nu vina la vot. Daca are "cojones", cum se lauda, sa indemne lumea sa-si exprime parerea.
    2. Masinaria de propaganda a USL-ului mie imi pare mai puternica si lupta cu argumente mai putin logice decat cea a PDL-ului. Opiniile unora ca ciutacu, badea si alti mancatori de rahat care n-au facut nimic notabil in viata nu au importanta pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Ar fi OK ca presedintele votat de 5 milioane sa nu poata fi demis de 7 milioane de votanti care spun da? In cazul boicotului la asta se va ajunge.
      2. Masina USL-ului merge pe panotaj si mitinguri ametite. Masinaria lui basescu nu da bani pe prostii, ci cumpara carti de identitate, adica neparticiparea la referendum. Ceea ce face USL-ul e vizibil, ceea ce face basescu e eficient. Despre asta e vorba.

      In ceea ce priveste chestia cu Badea si Ciutacu, ar trebui sa intelegi si tu un lucru simplu si logic: in timp ce astia traiesc din banii pe care-i produc(vezi audientele pe care le fac si impozitele pe care le platesc), lingatorii in cur ai lui basescu traiesc probabil din bani de la masinaria de partid. Ce tiraj are Evenimentul Zilei, ce audiente are tov. colonel si lingaul coroiu? Poate cineva sa explice cum niste organe de presa fara audienta isi permit sa tina scheme de sute de oameni care pupa-n cur?

      Ștergere
    2. Intr-o tara democratica basista ar trebui sa exprime opinii doar cei care au realizat ceva notabil in viata, atat cat sa fi ajuns la mana jigodiei securiste a statului.

      Behaiti cu spume.

      1. Pragul electoral permite "boicotarea" referendumului, iar in cazul in care nu voteaza 9,2 milioane de persoane, sistemul securist de porci orwellieni poate continua joaca de-a democratia in baza unor liste cu emigrati si defuncti.

      2. Din fericire nu-i puteti obliga pe oameni sa fie prosti. "Semidocşii" consumatori de Volodea, Aligică şi alţi paraziţi, sunt pur şi simplu fuduli. Se simt parte ai unui hai-clas de tâmpoviţa, fiind în stare să-şi pună-n gură orice de dragu' afilierii imaginare la clubul prostovanilor cu aere de 'telectuali.

      Ștergere
    3. @dan: Eu nu ma refeream la Ev. Zilei sau posturi tv. Puneam in balanta badea si ciutacu vs. Plesu si altii care scriu pe site-uri si care pot sa articuleze o opinie coerenta. Ai intrat pe blogul lui badea? Gasesti altceva in afara de injuraturi, "eu sunt cel mai tare", "uite ce muschi am", "am cea mai bengoasa gagica", "muriti in chinuri, basisti imputiti"?

      Ștergere
    4. Te referi la Plesu, baiatul ala care de la Rivulutie incoace n-a scapat de la pupat niciun cur dintre cele ale mai marilor zilei? Cand te-ntalnesti cu el sa-i transmiti un sincer „Sa traiti!” pentru nevasta-sa.
      M-am saturat de sinecuristi! Poti sa spui despre Badea & comp. ca sunt grobieni, dar cel putin isi castiga cinstit banii. Pe astia pe care mi-i dai tu ca exemplu trebuie sa-i platesc eu, lucru care ma enerveaza teribil.

      Ștergere
  7. http://transildania.wordpress.com/2012/07/22/maxima-ipocrizie-basescu-despre-pragul-de-50-remember/

    http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=9386&_PRID=ag

    RăspundețiȘtergere
  8. Situatia pentru romani nu e roz deloc. Dupa desfasurarea blitz-krieg-ului de la suspendare i-am supraestimat un pic pe Ponta-nescu & comp. Din pacate pentru noi fac greseli mari pentru statutul lor.
    1. Opris a ramas pe loc in ciuda tradarii evidente si nu cred ca a existat vreo negociere in acest sens. STS se ocupa cu manevrarea voturilor in ziua referendumului. Greseala majora
    2. Mizda lui chiorete de la BEC a ramas pe loc desi e clar ce hram poarta. Greseala majora
    3. Ponta a apucat sa promita in stanga si in dreapta ca vom tine aberantul prag de 50%+1. Daca tot vroiau un prag trebuiau sa adopte pragul numarului cu care a fost ales+1. Cel mai corect prag !(sic) Greseala FATALA
    4. Nu i-au intrerupt lui chiorete telefoanele de la vila unde locuieste !!!! Bah, Antonescule, trezeste-te ca nu suntem in povesti. Aici e razboi nu vacanta. Greseala majora
    5. Desi ziua aleasa pentru referendum e cu dedicatie stabilita de cei care au facut planul alfa, nu vad pe nicaieri legatura asta. 29 iulie e ziua imnului national "Desteapta-te romane !" Se pare ca romanii nu s-au trezit inca. In 2007 dormeau dusi, in 2009 visau, daca si in 2012 dorm - atunci nu ne mai ramane decat sa-l rugam pe ultimul care mai pleaca sa stinga lumina ca nu cumva sa-i deranjeze. Greseala mare.
    6. Propaganda USL - moale ca diareea. Propanganda PDL - pute a latrina.
    ...
    4.

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru cei care nu inteleg furatul la basisti nu numai ca e inelastic fata de resursele disponobile, el si creste cu timpul

    RăspundețiȘtergere
  10. "Masinaria lui basescu nu da bani pe prostii, ci cumpara carti de identitate"

    Doar de curiozitate:aveţi informaţii sigure că pdl cumpără cărţi de identitate?
    În altă ordine de idei, conform acestui sondaj

    http://www.public-affairs.ro/sondaj-referendum-iulie-2012.pdf

    prin 15-16 iulie cam 8% din populaţia înscrisă pe listele electorale era nehotărîtă dacă votează sau nu.
    S-ar putea ca întoarcerea la 180 de grade a lui Băsescu să îi facă pe aceştia să vină la vot.
    Nu cred că strategia boicotului explicit este o mişcare inteligentă pentru Băsescu, îi va mina şi mai mult prestigiul. Afară de cazul în care nu mai are alţi aşi în mînecă. De asta sunt curios: cumpără cărţi de identitate?

    RăspundețiȘtergere
  11. Nici ce fac unii, nici ce fac altii nu este lovitura de stat. Lovitura de stat este atunci cand sunt tancurile pe strada. Ce se intampla acum este politica de zi cu zi in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  12. MAestre eu pariez împotriva lui Kiorete! merg duminică să votez în Londra un DA categoric așa cum am votat în favoarea Chiorpecului ultimele 3 scutinuri! Am și eu voie să fi fost cretin într-o perioadă a vieții mele!
    Dacă însă se adeverește ceea ce ați scris jos pălăria!Eu sper să nu totuși!Și mai mult decât atât merg la vot să pun ștampila pe DA și dacă ar fi secția de votare în PATAGONIA!

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu nu sunt așa de pesimist. Hai să avem răbdare și să mergem duminică la vot.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)