Cu vreo jumătate de lună în urmă vă povesteam de ce este bine să cauți prin gunoaie, prin gunoaiele bursiere, desigur. Trebuie să recunosc faptul că până acum nu am înțeles bine factorul psihic, probabil principalul motor al burselor. Cei care înțeleg cu exactitate acest element esențial, cei care au puterea de a-și ignora sau, mai bine spus, de a-și raționaliza impulsurile sunt câștigătorii acestei lumi.
Iată că, la nici jumătate de lună de când vă scriam despre Nokia, piața mi-a confirmat așteptările. Producătorul finlandez a marcat un plus de 50%. Pe piață au circulat zvonuri privind o posibilă preluare a sa de către Lenovo, informații calificate de oficialii chinezi drept glume. Nu știu dacă acesta a fost combustibilul care a alimentat creșterea, dar frenezia volumelor de ieri m-a făcut să mă arunc de pe titlurile finlandezilor și să aștept o viitoare reintrare după ce dezamăgirea va reîmpinge cotațiile în jos. Privind retrospectiv, riscantul meu pariu din gunoaiele lumii civilizate mi-a adus deocamdată mult mai mult decât intrarea în „aristocrația” nigeriană. Asta deocamdată deoarece am așteptări mari acolo(sper să nu mă înșel).
Un alt pariu cu un gunoi „de lux” a fost investiția în titlurile Fondului Proprietatea. În urmă cu o lună și jumătate bocitoarele profesioniste ale insolvenței Hidroelectrica aruncau cotațiile FP la minime. Uite-așa Fondul Proprietatea ajunsese practic la gunoi tranzacționându-se la un incredibil preț de 0.44! Cei care s-au lăsat duși de isteria provocată le-au permis insiderilor să cumpere acțiuni la valori incredibil de mici. Cu alte cuvinte săracii au vândut la cel mai mic preț dându-le posibilitatea bogaților să profite. O lecție care se repetă mereu.
În final vă voi spune că Facebook încă n-a spart pragul de 20$, cu toate că mă așteptam să se întâmple deja acest lucru. Momentan este pe la 20.8$, iar cei care credeau că vor da lovitura cumpărând titlurile rețelei la ~40$ probabil s-au dezmeticit și încearcă să se obișnuiască cu gândul că au achiziționat, fără să vrea, o găleată cu gunoi în putrefacție.
Concluzia e una simplă: mai bine căutător de diamante în gunoaie decât cumpărător de gunoaie de pe piața de lux. Chiar dacă în gunoaie riști să confunzi bucățelele de sticlă cu diamantul și tinicheaua cu aurul, cel puțin nu te costă o avere. În partea cealaltă însă, probabilitatea de a fi escrocat crește geometric odată cu ascensiunea. Așa că nu am decât un singur sfat: investiți în valori nu în iluzii!
Hmmm, nu stiu ce sa spun. Nu e un pic cam devreme sa faci asemenea afirmatii vizavi de Nokia? Microsoft le-a administrat o palma dupa ceafa prin anuntarea Windows Phone 8, care va ingropa Nokia Lumia, pe care ruleaza Windows Phone 7. Partea proasta pentru Nokia este ca modelul lor nu suporta un upgrade la Windows Phone 8 iar odata cu anuntul facut de Microsoft le-au scazut mult vanzarile.
RăspundețiȘtergereE drept ca in ultimele saptamani au inregistrat o crestere a pretului actiunilor dar trebuie sa tinem cont ca intre timp, Nokia nu a venit cu nimic senzational, care sa justifice cresterea. Cresterea e bazata doar pe sentimentul pietei, fara un fundament concret, lucru, care daca nu se schimba, s-ar putea sa-i coste si sa asistam la o noua dar si mai spectaculoasa prabusire a actiunilor lor.
Legat de Facebook, s-d dovedit a fi fost o afacere proasta dar si o oportunitate pe viitor. Acum pretul lor e foarte jos si s-ar putea sa mai scada insa trebuie sa tinem cont de oportunitatile pe care le ofera Facebook prin numarul imens de utilizatori pe care ii are. Daca vor sti sa foloseasca acest lucru si vin cu ceva nou, s-ar putea sa asistam pe viitor la o crestere a actiunilor lor.
Eu unul, nici acum dar nici pe viitor nu cred ca voi baga bani in Facebook.
se numeste contrarian value investing. Verde cine n-are pierde, deci mult verde iti doresc!
RăspundețiȘtergerePerceptia, bat-o soarele. Pai la Nokia s-au cumparat 1 mil. de actiuni saptamana trecuta de catre nimeni altii decat proprii executivi. Prin acest lucru perceptia s-a schimbat pe incredere, in sens pozitiv, ca doar nu o sa isi riste banii proprii conducatori ai companiei daca nu ar stii ca vor castiga (asa rationalizeaza probabil cei care au cumparat actiuni dupa stire) =)).
RăspundețiȘtergereNokia CEO, Directors Buy One Million Shares
Salutare Dane, o intrebare. Ce platforma de trading online recomanzi/cunosti?
RăspundețiȘtergereExista trading121.com care permite tranzactii pentru stocks si currencies.
Dar nu se pot cumpara actiunile propriu-zis, ci de fapt se tranzactioneaza doar produse derivate (CFD).
Orice pozitie se taxeaza suplimentar over-night....
Deci e un fel de pariu pe termen scurt... Greu de prezis. Necesita mult timp de monitorizare, etc.
Intrebarea: exista o platforma online reliable care sa permita trading mai normal. Cumperi ceva azi si vinzi peste 1-2-4 luni si care sa aiba comisioane relativ ok ?
trading121.com insa e f. ok realizata (programata). Contul demo alimentat cu 10,000 EUR te ajuta sa-l testezi.
Nu recomand platforme de tranzactionare sau brokeri. De altfel, ar fi extrem de dificil acest lucru deoarece depinde foarte mult de sumele pe care vrei sa le tranzactionezi(si de alte cateva zeci de variabile :-)).
ȘtergereMai conteaza si pietele pe care vrei sa investesti, de exemplu nu cred ca sunt multi brokeri care iti ofera sansa sa investesti la bursa nigeriana de valori. :)
ȘtergereBuna miscare cu Nokia, daca ar iesi toate rationamentele de genul ...
Rectificare: era trading212.com :)
RăspundețiȘtergereActiunile facebook au scazut sub pragul de 20$, cred ca mai jos de atat nu se pot duce. Plus ca tocmai au cumparat karma (getkarma.com) serviciu care le va aduce venituri neasteptat de mari!
RăspundețiȘtergereCu "mai jos de atat nu se poate" o sa pierzi o gramada de bani la bursa. Bafta!
ȘtergereTi-am zis la final de ce nu vor mai scadea... Fb a inteles ca tot mai multa lume intra pe site-ul lor de pe telefon, mediu in care banii din publicitate sunt foarte putini, din simplu motiv ca utilizatorii nu dau click pe reclame. Cumpararea getkarma.com le ofera o posibilitate foarte buna de a monetiza popularitatea de care se bucura, si asta e doar inceputul. Ok sa prespunem ca pretul pe actiune va mai scadea dar cat? Putin! Cu gandirea "sa mai astept", "mai stau putin sa vad" "nu stiu ce sa fac, ma mai gandesc" sunt sigur ca ai numai "succesuri" la bursa.
RăspundețiȘtergereLegat de FB:
RăspundețiȘtergere1) sistemul traditional: cumperi actiuni cand sunt la un pret mic si le vinzi cand au atins un pret mare. Aplicat la FB asta inseamna ca trebuie gasit raspunsul intai la intrebarea "cand e de cumparat? cand e suficient de jos pretul?" si apoi treubie facuta o estimare cu privire la evolutiile viitoare ale pretului BAZATA pe informatii concrete. In cazul FB e f.f.f.f. greu de spus. Eu cred de exemplu ca la 15 EUR e de cumparat.
2) produse derivate: (CFD - Contract For Difference) - poti sa iei pozitii SHORT sau LONG. Poti castiga bani pariind pe evolutia viitoare a pretului actiunilor (scadere sau crestere).