luni, 30 decembrie 2013

2014 - Ce urmeaza

E aproape sfârşitul anului și, așa cum v-am obișnuit, vă ofer o scurtă trecere în revistă a ceea ce cred eu că va urma. Aflându-ne într-un setup destul de complex(poate cel mai complex din ultimul secol) în care ne confruntăm cu evoluții contradictorii și, de multe ori, prea puțin legate de realitate, ne va fi foarte greu să estimăm ceea ce va fi. Și aceasta pentru că lucrurile se mișcă din ce în ce mai haotic, dublate fiind de decizii controversate, acțiuni nebunești și false certitudini.

Există oare în aceste condiții o modalitate de a ne păstra cu picioarele pe pământ pentru a putea intui cât mai exact ceea ce urmează? Probabil că nu. Suntem toți luați de val, ghidați de percepții false și înconjurați de informații manipulate. Ne aflăm pe tărâmul nisipurilor mișcătoare, amăgiți de Fata Morgana și iluzionându-ne că suntem posesorii  unei priviri pătrunzătoare. Acestea fiind spuse, să trecem la chestiuni concrete.


Anul va începe în forță cu schimbarea garniturii de conducere a FED. Janet Yellen îl va înlocui pe „Helicopter Ben” însă nu cred că aceasta va însemna mare lucru. Oficialii FED trăiesc într-o tandră iluzie crezând că sunt capabili să controleze monstrul pe care l-au creat. Ben Bernanke și-a lansat la apă imaginea de salvator al planetei de o criză similară celei din '29 însă uită că pentru aceasta a scos la lumină Cutia Pandorei și că răul abia de-acum urmează. Revenind la politica FED, este de așteptat ca oficialii instituției să încerce în 2014 o ieșire lină din programul de cumpărare de bonduri, fără publicitate și cu multă circumspecție. Cu siguranţă, ieșirile publice oficiale vor fi folosite doar în situații critice pentru răspândirea fumurilor.

SUA își va continua evoluția „pozitivă” ajutată fiind de o oarecare revenire a consumului pe fondul ciclicității și a unor indicatori macro deja controversați(a se citi manipulaţi). În tot acest joc, creșterea dobânzilor se va constitui într-o dovadă că lucrurile merg bine. Însă nu trebuie să uităm că, în realitate, jocul dobânzilor este gestionat de politica FED de cumpărare de bonduri. Orice scădere a achiziţiilor implică automat creșteri ale dobânzii. O mișcare intuită de investitori și care este deja vizibilă. Însă o mișcare pozitivă pe piața bondurilor(ca urmare a pasivității FED) ar trebui să se vadă negativ în piața de capital. Ei bine, aici vom avea o dilemă în prima parte a anului. Cred că vom avea parte de o evoluție bursieră pozitivă și de un climat general optimist. Aceasta va ține însă mai mult de jocul percepțiilor. În a doua parte a anului e posibil să vedem răzbunarea fundamentelor prin spargerea bulei tehnologice deja în plin avans. Cu toate că este clar că avem de-a face cu o bulă în formare, faza isteriei încă nu a început. Este foarte posibil ca în această perioadă, pe fondul buzz-ului „mobile” și al supra estimărilor veniturilor de-aici, să vedem o evoluție isterică a acțiunilor companiilor tehnologice.

Lumea emergentă este pe cale să-și schimbe centrul de greutate. Veştile din China sunt bune, creşterea economică este peste aşteptări. Până în prezent, toate temerile isterizate de media s-au dovedit a fi nefundamentate. China îşi continuă ascensiunea. La fel, Coreea de Sud merge foarte sigur înainte, fără mari sincope, dar cu dezechilibrele din propria ogradă pe care le ştim bine. Acestea fiind spuse, cred că vechile vedete își vor continua liniar evoluția pozitivă însă explozia nu va mai veni de-acolo. Noii intrați sunt gata să facă performanță și, personal, sunt tentat să pariez în acest an pe Mexic. Situarea în apropierea pieței americane, evoluțiile politice favorabile și investițiile masive lasă loc suficient unor creșteri importante. Şi fiindcă am ajuns la America de Sud, subliniez că mi se pare îngrijorătoare evoluţia Argentinei şi destul de sensibilă situaţia Braziliei. Personal pariez pe capacitatea Braziliei de a face faţă provocărilor cu care se confruntă, în timp ce Argentina cred că va fi prinsă într-un tăvălug economic destul de complicat. 

Africa va fi din ce în ce mai prezentă în jocul economic mondial. Deocamdată interesele se rezolvă cu arma(vezi cazurile Mali, Republica Centrafricană şi, în curând, mizeria din Sudanul de Sud). Posibil ca anul care vine să aducă numeroase ciocniri în partea centrală şi sudică a continentului pentru redefinirea unor interese şi accesul la resurse. Paralel vom avea dezvoltări economice interesante şi formarea unor zone economice stabile unde se vor spăla "păcatele" zonelor de conflict.

Principalele pariuri pe care le fac sunt legate de creşterea preţului produselor agricole, în special la zahăr şi cacao. Este vorba de un ciclu interesant care ne sugerează că vom avea parte de o creştere accentuată a produselor agricole pe fondul creşterii constante consumului. Estimez un an agricol în cel mai bun caz rezonabil, cu şanse mari însă de evoluţie slabă. Aceasta se va constitui în plus într-un motor al creşterii preţurilor.

Dată fiind creşterea economică a Chinei, pariez pe capacitatea lacomei pieţe interne. Un segment esenţial este cel al producătorilor auto străini prezenţi acolo care, cu siguranţă, vor face în continuare jocurile. În ordine, mă voi uita cu atenţie la: Ford(cu un avans impresionant în 2013), Volkswagen, Hyundai, dar şi la GM. Mai puţin norocoşi vor fi Toyota şi Nissan ale căror cote se vor eroda în continuare. De asemenea, fără legătură cu piaţa chineză, este de urmărit evoluţia Fiat în cazul preluării Chrysler.

Domeniile în care evoluţiile spectaculoase se vor transforma în profituri pe măsură sunt cele legate de petrol. În continuare consider că ne aflăm pe o pantă descendentă a resurselor, care se va traduce în creşteri de preţ şi de reevaluare a deţinătorilor de exploatări. Atenţie deci la companiile care activează aici deoarece se vor înregistra creşteri interesante de cotaţii.

În ciuda ameninţării unei bule tehnologice, în continuare mă voi uita atent la acest domeniu pentru că avem câteva elemnte de noutate. Deschiderea AMD spre arhitectura ARM şi posibilitatea de dezvoltare a serverelor pe această arhitectură sunt subiecte de-a dreptul fierbinţi. În ceea ce priveşte serverele, chiar dacă Calxeda a ajuns mult prea repede de la extaz la moarte, segmentul este suficient de generos pentru a încinge lupta anul viitor. La fel de interesantă va fi şi replica Intel care pare a se afla în corzi. Tot la capitolul tehnologie, anul 2014 ne va aduce primele organe tipărite utilizând tehnologia 3D. Chiar dacă nefuncţionale în transplant deocamdată, acestea vor fi folosite în industria farma pentru testarea noilor tratamente. Dezvoltarea acestei tehnologii poate aduce o revoluţionare a unor ramuri întregi ale medicinei. 

Probabil că aş mai găsi multe de spus, dar ne aflăm totuşi într-un moment în care nu prea ne stă gândul la economie ci la lucruri mult mai pământeşti. Aşa că, ajunşi la final de an nu-mi mai rămâne decât să vă doresc să vă bucuraţi din plin, să aveţi un an nou fericit, cu cât mai multe împliniri. Ne vedem în 2014!

11 comentarii:

  1. Dane,
    Era ieri un comentariu postat. De ce l-ai sters? Nu eu eram autorul comentariului, dar incerc sa inteleg criteriile pe care moderezi.
    Merci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariul de care te-ai indragostit il ai mai jos:
      "Veştile din China sunt bune, creşterea economică este peste aşteptări", cu cifre raportate ca pe vremea lui Ceasca si bani tipariti la fel ca americanii?
      Motivul pentru care l-am sters tine de securitatea vizitatorilor blogului, nu de continutul mesajului. Dar, cu siguranta ca stiai acest lucru.

      Ștergere
    2. Dupa cum am spus, nu intelegeam motivul pt. care l-ai sters, intrucat eu consider ca singurele motive pt. care stergi un comentariu sunt injuriile si instigarea la ura. Si din pacate nici acum nu sunt clarificat; ce treaba are comentariul asta cu securitatea cititorilor? Tu ai explicat clar in articol pozitia ta.
      In fine, nu mai conteaza, poate pricep eu mai greu...
      Hai la multi ani la toata lumea!

      Ștergere
    3. Era vorba de un link inclus in comentariu(mai precis la numele autorului) care te directiona catre un script dubios. Posibil ca cel care a comentat sa aiba vreun virus/backdoor care-i schimba link-urile. Pentru a nu ma complica(e imposibil de editat comentariile pe blogger), am facut comentariul invizibil. In sfarsit, il ai in integralitatea lui, fara respectivul link.

      Ștergere
    4. Aha, ok. Merci pt. lamuriri.

      Ștergere
  2. Dan,

    Vreau sa iti multumesc pentru timpul alocat noua cititorilor tai. Chiar daca nu ai f mult comentarii sunt convins ca multi iti citesc cu placere blogul.
    Inclin sa iti dau dreptate la partea cu declinul rezervelor petroliere, am avut o discutie de curand cu un tip care se ocupa cu rezervele la Shell si ce zicea tipul e in linie cu ce afirmi si tu.

    RăspundețiȘtergere
  3. La Multi Ani Dane.
    Uite un link care o sa-ti placa: http://www.spiegel.de/international/world/a-941262.html

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani, Dane! Un an 2014 plin de inspiratie iti doresc! Si sanatate...
    Cu drag, acelasi cititor fidel al articolelor tale.

    RăspundețiȘtergere
  5. ThinkAgainRo urează Maestrului și cititorilor săi un An Nou mai luminos decât 2013!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani. Un an 2014 plin de articole interesante.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)