marți, 4 august 2015

Despre noi prin ochii lor

Documentul pe care-l prezint azi o să vă şocheze. Şi vă va şoca cu atât mai mult cu cât e vorba de un document vechi. Vechi dar atât de actual! Tăios prin tonul său, imbecil prin scop.

Documentul se află în Arhivele Naţionale ale României, Fondul Microfilme SUA, rola 258/1405523. Este datat 4 noiembrie 1940 şi a ajuns la noi în urma recuperării sale de către armata americană direct din arhivele naziste. Nu există nici urmă de îndoială asupra autenticităţii sale.


Dar de ce este acest document atât de surprinzător? În primul rând deoarece absolut tot ceea ce este scris în el s-a întâmplat sau se întâmplă acum. Este absolut şocant să constaţi cum strategia unei armate de ocupaţie, a unui regim odios, este continuată pas cu pas de către conducătorii actuali ai Germaniei. 

Retorica documentului este una pe care-o puteţi regăsi copiată pas cu pas în propaganda nebună de destabilizare a României practicată după 1990. Veţi regăsi în document întreaga linie ideologică a grupului aşa-zis intelectual Humanitas-GDS şi absolut toate locurile comune utilizate în prezent pentru a spulbera ideea de unitate a poporului român.

Ceea ce însă ar trebui să bage la cap toţi exaltaţii este faptul că, dincolo de toate cele scrise în document, îngrijorător este dispreţul cu care suntem trataţi. E un element pe care ar trebui să-l reţină inclusiv cei otrăviţi cu propaganda „ardeleanul bun - munteanul/moldoveanul rău”. Dincolo de slogane nu e decât colonialism şi dispreţ!

Menţionez că documentul se află în spaţiul public din 2011şi nu ştiu exact cine a fost traducătorul. Eu l-am preluat de pe blogul lui George Damian, însă textul(identic) se află pe mai multe site-uri şi nu ştiu cine este traducătorul pentru a-l menţiona. Citiţi şi treziţi-vă!

„România de pe cele două părţi ale Carpaţilor reprezintă două entităţi deplin diferite. Transilvania şi Banatul sunt marcate de Europa Centrală; Valahia, Moldova şi ţinuturile de la gurile Dunării sunt mai degrabă oriental-asiatice. Încă din secolul al X-lea cultura ţărănească şi orăşenească a Imperiului a ajuns până la arcul carpatic. De cealaltă parte a Carpaţilor nu s-a putut clădi ceva asemănător, de aici începe un spaţiu colonial care nu este capabil să trăiască într-un mod propriu şi este influenţat de formele exterioare. Valahia şi Moldova au fost dependente de imperiile german, turc şi rus şi din păcate la dorinţa acestor puteri au devenit state „independente”. „Naţiunea română” nu este nici în ziua de azi nimic altceva decât o legendă a istoriografiei. Până în secolul al XIX-lea nu a existat de fapt decât o viaţă vegetativă a micului popor de ţărani şi păstori valahi care număra cu puţin peste un milion de oameni care niciodată nu au avut o clasă conducătoare proprie ci nişte profitori patriarhali care se schimbau adesea. Înmulţirea de zece ori a acestei populaţii în secolele XIX şi XX s-a reuţit prin apariţia sistemului industrial european care a transformat stepele în terenuri agricole. Această mare şansă economică s-a transformat, ca la toţi primitivii, într-o creştere a populaţiei. De aici a rezultat un număr mai mare şi o clasă de mari proprietari lacomi care nu aveau nici o legătură cu pământul şi cu masele muncitoare; fără să existe un popor şi cu atât mai puţin o naţiune. Puţinul care are legătură cu voinţa poporului vine din Transilvania. În cercurile românilor emigraţi aici ca forţă de muncă, în urma contactului strâns cu cultura mărcilor de graniţă ale Imperiului a apărut dorinţa de a da o viaţă mai bună neamului propriu. Însă până în ziua de azi s-a rămas la stadiul de dorinţă.
Aceasta nu putea să fie altfel, spune Garda de Fier deoarece clasa conducătoare străină orientată doar spre câştig a nimicit toate încercările de îmbunătăţire. Faptul că turcii, grecii, evreii şi alţi străini au devenit zeii idealului îmbogăţirii fără limite şi acceptarea corupţiei ca sistem au făcut ca aceste dorinţe idealistice să nu aibă nici o şansă. Abia revoluţia din 1940 a dat ocazia unei renaşteri a poporului român pentru o viaţă de naţiune independentă.
Ar fi o greşeală acceptarea necritică a acestei teze a Gărzii de Fier. Este adevărat că mişcarea lui Codreanu este cea mai puternică expresie de sănătate şi voinţă proprie care a apărut în rândurile populaţiei României. Putem astfel vedea că există aici substanţe ale unei rase vrednice. Este însă îndoielnic că acestea sunt destul de puternice pentru a crea un stat şi a transforma o populaţie într-un popor. În primul rând nu există un conducător şi nici o clasă conducătoare. Codreanu şi 17.000 de comandanţi subordonaţi au fost înlăturaţi şi „poporul” nu s-a mişcat. Revoluţia nu a fost făcută de Garda de Fier, ci de Antonescu, un general despre care se poate spune că este un bărbat curajos. Lovitura de stat i-a reuşit deoarece inamicii săi au fost nişte nemernici laşi. Şi chiar şi aşa Antonescu nu ar fi reuşit nimic dacă prăbuşirea politicii externe a vechiului sistem nu i-ar fi pus în mână toate atuurile. Revoluţiile adevărate au drept urmare modificarea politicii externe. Noua Românie însă trăieşte de la început pe baza atotputernicei bunăvoinţe a Axei, chiar şi din punctul de vedere al politicii interne. Anume nu împotriva unor puteri străine a trebuit Antonescu să cheme trupele germane, ci împotriva propriei sale armate şi împotriva rezistenţei din cadrul aparatului de stat pentru că într-adevăr nu avea la îndemână forţe proprii care să îi fie alături. Într-o ţară ai cărei ofiţeri, funcţionari şi intelectuali aproape fără excepţie sunt obişnuiţi să trăiască din trădare, acest bărbat care înainte de toate pretinde cinste s-a confruntat imediat cu o duşmănie crescândă. De asemenea trebuie evitată luarea drept realitate a viselor gardiştilor. Noua Românie va avea nevoie pentru totdeauna din punct de vedere al politicii externe de sprijinul trupelor germane, iar din punctul de vedere al politicii interne pentru cel puţin câteva decenii.
Garnizoanele germane din România îi dau Reichului garanţia că nu vor apărea dezordini în sud-estul spaţiului său vital care ar fi păguboase din punct de vedere politic şi pentru situaţia aprovizionării sale. Mulţumită capacităţii populaţiei româneşti de a răbda de foame, mica supraproducţie agrară a României va fi la dispoziţia Reichului şi petrolul îşi va găsi drumul spre Reich câtă vreme acesta va curge. Astfel prin aceste exporturi româneşti se pare că vor asigurate lipsurile industriei germane. Apare acum întrebarea dacă Reichul trebuie să se mulţumească cu atât. Nu ar fi mai degrabă în interesul său să folosească pe deplin bogăţiile naturale şi forţa de muncă din această ţară apropiată? Recolta medie la hectar în România este doar puţin mai mare decât jumătate din media Reichului, în ciuda faptului că terenul este în general cu mult mai bun decât cel din Germania. De asemenea nu sunt folosite nici pe departe toate oportunităţile agricole ale României. Tratatul Wohlthat a indicat numeroase căi rin care să fie folosite puterile economice ale României şi să fie însufleţite schimburile comerciale. Tratatul este în continuare în vigoare şi piedicile politice care se opuneau punerii lui în aplicare au dispărut. Fără îndoială că mijloacele prevăzute în tratat pot fi folosite acum mai bine, însă este nevoie de un discipol dornic de învăţătură şi care să fie capabil de dezvoltare asupra căruia să se facă simţite efectele pedagogice. Însă această viziune trebuie mai întâi analizată în mod corect. Întreaga dezvoltare istorică pasivă de până acum a României vorbeşte împotriva unei posibilităţi de acest fel. Cunoscătorii ţării ne asigură că populaţia României nu este una ambiţioasă şi că în mod oriental-slav se mulţumeşte cu astâmpărarea foamei în loc să se străduiască să îşi asigure toate cele necesare. Religiozitatea moartă a bisericii ortodoxe îi întăreşte în această atitudine. Faptul că credinţa ortodoxă se găseşte alături de ideea naţională şi de cea de ordine în ideologia Mişcării Legionare ne face să nu ne aşteptăm la nici un fel de schimbare. Dacă se doreşte ca România să nu fie doar păstrată ci să fie folosită pe deplin acest lucru nu poate avea succes doar prin consiliere, ci prin metode coloniale. Pentru aceasta este nevoie ca în locul proprietăţilor ţărăneşti minuscule prost exploatate să apară mari moşii care să fie administrate după metode moderne sub conducere germană. Apoi trebuie ca forţa de lucru care acum leneveşte să fie ocupată intensiv pe model colonial cu agricultura şi trebuie alcătuite mari armate de muncitori care să refacă sistemul de drumuri extrem de înapoiat. Industriile care necesită forţă de muncă intensivă trebuie să fie transferate din Reich în România.
În acest fel i se va da poporului german din România o şansă de implicare care să îi dea şi conştiinţa că joacă un rol important în cadrul Reichului. Poporul german din România a devenit de puţină vreme o corporaţie de drept public. Ei se pot alătura drapelului Reichului şi pot să îşi satisfacă serviciul militar în regimente proprii. Prin aceasta se reuşeşte ca Reichul să nu cedeze acest vechi post de graniţă, ci să îl păstreze şi cum este de dorit, să îl dezvolte. Ţara de dincoace de Carpaţi poate prin munca saşilor transilvăneni să primească din nou caracterul unui district german. De asemenea grupul etnic german oferă o rezervă necesară de oameni cunoscători ai ţării care să fie folosiţi pentru rezolvarea problemelor de cealaltă parte a Carpaţilor.
Aceste sarcini pot fi îndeplinite fără să fie atinsă suveranitatea formală a României (caracteristicile cele mai importante ale suveranităţii oricum îi lipsesc acestui stat) şi fără ca să fie blocate posibilităţile de dezvoltare ale puterilor vrednice din rândul populaţiei româneşti. Modalitatea de acţiune trebuie să fie o impunere pe cale paşnică. Nu ar trebui să fie dificil de obţinut sprijinul guvernului român pentru înfiinţarea unor moşii model şi treptat numărul acestor mari moşii să fie crescut. De asemenea nu ar trebui să fie întâmpinate obstacole de netrecut pentru punerea sub regie germană a construcţiilor de drumuri şi canale. Nu este nevoie de mijloace violente pentru penetrarea industrială. Există destul capital în Reich care caută oportunităţi şi care printr-o organizaţie centrală de intermediere în mod planificat să fie orientat către România.
Printr-o politică românească bazată pe realităţi şi nu pe programul imposibil de realizat al unei minorităţi de gardişti fiecare va primi ceea ce i se cuvine: masele capabil de dezvoltare o mai bună supraveghere şi alimentare ca până acum, germanii vor primi conducerea în ceea ce priveşte interesele Reichului şi foloasele cuvenite pentru contribuţia şi responsabilitatea lor politico-militară, forţele vrednice de origine românească vor primi participarea la guvernare şi administrare, conducerea producţiei şi a comerţului.
Misiunea militară germană din România trebuie să apere ordinea astfel încât să nu mai fie posibile dezordinile. Reichul german nu trebuie să lase să îi scape posibilităţile coloniale care se găsesc la uşa sa.”

27 de comentarii:

 1. Realitatile Germaniei 1940, cand se afla la conducere un partid unic si anume cel nazist care imprimase politicii si societatii un trend catastrofal si realitatile Germaniei de azi sunt fundamental diferite.
  Ca si cum ai spune ca daca a venit in Romania Ikea, Ericsson si Nokia suntem prada invaziilor vikinge. Hagi a fost probabil ostatic la Stanbul iar Crimeea a fost anexata de catre fratii ortodocsi de la Rasarit, pentru a ne mantui de urgia tatareasca.
  Lumea s-a schimbat, doar logica ta reductionista functioneaza mereu previzibil, limitat si fara sa "socheze".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie ca va lipseste ceva informare....este ceea ce gandesc si azi marii capitalisti germani sau de alta origine, aici nu importa etnia.

   Ștergere
  2. Dragul meu acei fasciști au fost preluați de USA prin operațiunea PAPERCLIP și astăzi USA cu brațele sale UK și Germany sunt al 4 lea REICH....ce se intampla acum in USA este exact ce se intampla in perioada 1929-1939 în GERMANIA!

   Ștergere
 2. Doua:
  1) "Dispreţul cu care suntem trataţi" nu trebuie sa fie o surpriza si as spune ca nici macar nu e nejustificat. Chiar daca suntem toti caucazieni, diferenta dintre Bucuresti si Dusseldorf e cam aceeasi dintre Bucuresti si Kinshasa, din toate punctele de vedere. Ii vedem noi pe congolezi ca pe niste egali? Sa fim seriosi. Da, avem scuzele noastre, greaua mostenire, locatia geografica, etc. Dar adevarul e ca suntem ca natie cu 100 de ani in urma lor. Sigur, avem si noi 1% care depasesc 99% de-ai lor, dar degeaba, cu 1% nu faci civilizatie. Asa ca planul lor din acel moment mi se parea un plan win-win pentru ambele parti, tinand cont de momentul istoric.

  2) Descrierea facuta de nemti desi este brutala este totusi realistica si confirmata si de alte surse istorice. Pana la industrializare am fost un "popor de ţărani şi păstori valahi" iar pana prin 1940 am fost condusi de "nişte profitori patriarhali". Tu-ti dai seama ce miracol au reusit comunistii, prin independenta obtinuta si fata de nemti, dar si partial fara de rusi si americani? Chiar au facut comasarea aia prin colectivizare, productia a crescut dramatic, am produs doar pentru noi, am ridicat tara de la zero, si am scapat si de o datorie externa imensa la FMI in mai putin de un deceniu. Azi ne consideram o tara cu istorie si avem pretentii de a fi tratati in mod egal de nemti si austrieci. Pana si pentru mandria, patriotismul si tupeul asta tot comunistii sunt responsabili. Iar azi vine un pulifric de 7 anisori in '89 si ne spune ca cine da Like lui Ceausescu e puscariabil. Adica vreo jumatate de tara.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dragii mei(Anonim&Adamclisi), scuzata sa-mi fie brutalitatea, dar opiniile voastre sunt opinii de sclavi. Eu fac parte dintre cei care n-au nicio emotie in fata niciunui neamt, iar a-i aduce pe nemti pentru a ne civiliza mi se pare o prostie fara margini(probabil asta merge la aia care viseaza sa se angajeze spalatori de WC-uri pe-acolo, iar opinia alora chiar nu ma intereseaza).
  Documentul nemtesc porneste de la franturi de adevar si erori de perceptie a realitatii locale pentru a descrie un traseu dezastruos pentru tara, anume colonizarea in vederea golirii tarii de resurse. Este fix ceea ce se intampla acum, prin reactivarea acelorasi tehnici si repunerea pe tapet a unui plan nazist de ocupatie.
  Daca voua vi se pare OK, e treaba voastra. Probabil sunt multi ca voi, dar asta nu inseamna ca aveti dreptate. Personbal afirm ca e o tampenie sa crezi ca e un lucru maret sa te angajezi gradinar pe pamantul tau in schimbul traiului la limita subzistentei. Chiar nu aveti capacitatea de a intelege realitatea?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adamclisi, la tine era vorba despre ceea ce ai scris la pct. 1. E mult de discutat pe marginea realizarilor din vremea comunistilor si probabil ca o voi face intr-un articol viitor.

   Ștergere
  2. Lucrez cot-la-cot cu nemtii, zilnic (IT field), si nu ma simt inferior lor. Nici superior. Pur si simplu sunt niste colegi de treaba, fara fitze si figuri, cu care imi place sa lucrez, profesionisti, onesti, cooperativi, extrem de responsabili in ceea ce fac, buni la munca, buni la petrecere si cu care am ce discuta in fata unei sticle de vin.
   Ti-am raspuns la comment-ul tau, dar comment-ul tau nu are absolut nicio legatura cu ce am spus eu in primul comment (sunt Anonim 4 august 2015, 09:39).
   Traiesti intr-o realitate paralela resentimentara si vindicativa.

   Ștergere
  3. Am spus "parea un plan win-win pentru ambele parti, tinand cont de momentul istoric". India de exemplu, desi a fost o colonie britanica mult timp, totusi a si beneficiat in urma colonializarii de tehnologizare si chiar ridicarea gradului de civilizatie. Apoi si-a castigat independenta si decalajul dintre si britanici e mai mic decat este dintre afgani si britanici de exemplu. Si nu e singura colonie de genul asta. Uneori un sut in cur e un pas inainte. Un an de lucru la McDonalds pentru un taranel de 16 anisori, desi e o forma moderna de sclavie, poate fi totusi benefica pentru viitorul lui.

   Evident ca azi se incearca din nou ruperea tarii, ba chiar si infectarea ei cu coruptie pentru a servi scopului de colonializare. Si chiar reusesc. Stiu ca esti un anti-comunist, nimeni nu e perfect, dar daca analizezi obiectiv unde eram in 89 si unde suntem astazi, iti dai seama ca chiar ne-au facut praf si pulbere. Educatia la pamant, industria in ruine, sanatatea pe butuci, coruptia pana la cer, prostia si subcultura in expansiune continua. Soarta ne e pecetluita, comunistii au ajuns la putere intr-un moment extrem de favorabil care nu se mai poate repeta datorita nivelului extraordinar de manipulare la care a ajuns capabil Sistemul. A nu se intelege ca sunt nostalgic comunist, ci spun doar ca au fost niste patrioti, nu foarte inteligenti dar eficienti. Aparitia unei noi clase de lideri patrioti care sa recastige suveranitatea tarii este aproape imposibila.

   Din moment ce lucrurile merg dinspre rau inspre mai rau, cred ca cea mai proasta situatie este cea incerta, in care am mai fost deja. Ne-am dat ba cu nemtii, ba cu rusii, si ne-au bombardat americanii de ne-au capiat. Azi e cam ma fel, se lupta pe noi ba nemtii (UE), ba SUA, probabil in curand si rusii. Cel mai usor scapam daca devenim o colonie protejata, indiferent ce baze militare se stabilesc aici.

   Stiu, este total anti-nationala o astfel de idee, dar realista zic eu. Asa ca intre a fi muscat zilnic de o haita de sacali economici de toate natiile cum suntem azi, probabil ar fi de preferat sa fim o colonie nemteasca cam cum sunt aia din vestul tarii care lucreaza pentru "Ikea, Ericsson si Nokia". E "raul cel mai mic" pentru ca mai bine sigur n-o sa mai fie in timpul vietilor noastre.

   Ștergere
  4. Exact cum era in clipul ala electoral, tot ce ne-a mai ramas de facut este sa ne alegem cu grija stapanii. Stiu ca suntem un popor superb cu o tara superba, dar nivelul de coruptie si de indoctrinare a trecut deja pragul critic, repararea distrugerilor economice si morale din ultimii 25 de ani chiar nu mai pot avea loc in timpul generatiilor actuale. E prea tarziu. Daca inca nu crezi asta, analizeaza obiectiv ORICE alegeri din ultimii 10 ani. Suntem o turma de oi, desi tu poate esti un berbec vorbitor, dar chiar avem nevoie de un cioban si niste caini de paza.

   Ștergere
  5. Pai daca faptul ca fix tehnicile „Germaniei din 1940, cand se afla la conducere un partid unic si anume cel nazist care imprimase politicii si societatii un trend catastrofal” sunt aplicate acum Romaniei ti se pare OK, atuci chiar n-am ce comenta. A compara `colegii de serviciu` cu politica oficiala a unui stat mi se pare o eroare absoluta(ca sa nu-i spun altfel). Te asigur ca daca ai fi avut colegi rusi, sarbi, ucrainieni sau unguri, la fel de satisfacut ai fi fost de relatia cu ei. Asta nu inseamna insa ca ar trebui sa fii linistit in ceea ce priveste politica statelor din care fac parte.
   Ma rog, posibil sa traim realitati diferite, poate chiar prea diferite. Iti doresc multa fericire(pe care sunt sigur ca o vei avea!)

   Ștergere
  6. @Anonimul e prost, nu te mai enerva din cauza lui, trebuia ignorat de la "logica ta reductionista". Sunt gata sa pariez o lada de bere ca te uraste pentru ca nu ai votat si tu cu Iohannis ca el.

   Ștergere
  7. Dane, Adamclisi la punctul 1 a spus un lucru care explica tot: "chiar daca toti suntem caucazieni". Intelegi? El e caucazian si de aici admiratia lui debordanta catre, citez: "sistemul comunist care a ridicat tara de la zero si a platit datoria la FMI in numai un deceniu" si catre orice sistem totalitarist in care numai partidul ales conduce.

   Cat despre acesti nemti minunati si muncitori nevoie mare ce sa mai spun? Muncitori, cumpatati si seriosi nevoie mare: intotdeauna tribalii Europei, intotdeauna butoiul cu pulbere a Europei. Fie ca se opuneau civilizatiei romane, fie ca s-au opus si s-au razboit mereu cu civilizatiile ramase in urma romanilor. Ei sunt cei care au scufundat vestul Europei in asa numita epoca neagra (Dark Age) dupa descompunerea Imperiului Roman de Apus, ei sunt cei care au pornit primul razboi mondial, ei sunt cei care dupa razboi in loc sa puna mana pe munca la fel ca toti ceilalti au preferat sa se scalde in mizerie si sa se manance intre ei (in perioada interbelica in Germania canibalismul era mult mai ridicat ca in Africa), tot ei sunt cei care au pornit si al doilea razboi mondial cu bani imprumutati de te miri unde si pe care nu i-au mai platit, tot ei sunt cei care nu au platit nici datoriile pagube dupa WW2. Dupa WW2 au adus gramada emigranti turci care au muncit de le-au sarit capacele sa le reconstruiasca tara in timp ce nemtii stateau creanga prin baruri si bordeluri.
   In ziua de azi cand turcii s-au emancipat si nu mai vor sa munceasca au adus emigranti din alte tari ca sa le faca muncile in timp ce Grecia (aia cu greci puturosi) e plina de nemti care stau la soare picior peste picior, Italia e plina de nemti care stau la soare picior peste picior, de Spania nici nu mai vorbesc, insula Palma de Mallorca e cunoscuta drept a doua Germanie, ghiciti ce fac nemtii si acolo, beau si chefuiesc de i-au speriat pana si pe spanioli. Ba, hai sictir cu astia.

   Si ca sa nu ziceti ca mint, uite cum munceau nemtii in anii '60: https://www.youtube.com/watch?v=BRJ6BAFIBAE
   Oktoberfest e cireasa de pe tort:
   https://www.youtube.com/watch?v=CjcamCA3cyA
   In Mallorca:
   https://www.youtube.com/watch?v=U6HnmQN4SrU
   Pentru mai multe cautati drunk germans pe youtube, e plin de ei.

   Ștergere
  8. Adamclisi, e corecta completarea. Totusi, nu stiu cat de win-win ar fi fost pana la urma toata povestea. Dovada e ca atat cat au stat n-au facut absolut nimic, doar au tras petrol din pamant...

   Ștergere
  9. 1) Nu cred ca "tehnicile" naziste pomenite in document sunt bune - cum as putea crede?!? Unde am spus eu asa ceva? Am spus ca realitatile politice ale Germaniei din 1940 bazate pe doctrina partidului unic nazist nu au legatura cu realitatile Germaniei de azi. Prin urmare acel document de sorginte pur nazista este imposibil sa fie luat in considerare sub o forma sau alta in Germania post-WW2 (sau in orice tara care are la baza statul de drept / domnia legii).
   2) A compara `colegii de serviciu` cu politica oficiala a unui stat - este ideea ta, scoasa din spuma marii; iarasi imi pui vorbe in gura.
   In fapt tu ai spus ca "nu faci parte dintre cei care n-au nicio emotie in fata niciunui neamt" iar eu ti-am raspuns strict la obiect: nici eu (si am detaliat un pic).
   3) Da, mai mult sau mai putin ai dreptate cu alte natii. Am lucrat in mod direct si cu chinezi, japonezi, indieni, francezi, danezi, marocani, cehi, greci, ucraineni, bulgari (sper ca nu am uitat vreo tara - compania unde lucrez are operatiuni in vreo 30 de tari).
   - chinezii nu dau pe afara, sunt corecti, profi, dar sunt inchisi, greu de comunicat cu ei in afara profesiei. un programator chinez costa la fel de mult ca un roman.
   - indienii sunt ciudati si induiosatori, amabili, dezlanati, executa orice le spui, din pacate cu minusuri la capitolul creativitate, decizii si comunicare (probleme cu limba si cu uluitorul sistem de caste - unul dintr-o casta inferioara nu poate cere un log sau modificari pe server unuia dintr-o casta superioara! trebuie sa o faca europeanul!).
   - japonezii sunt ca la carte. muncitorii perfecti, pro-activi (sic!), nu pun intrebari tampite, gentili, rezervati, atenti sa nu te deranjeze cu nimic.
   - danezii si olandezii desi buni profesionisti, cam arieni (nu aerieni :)). trebuie sa le dovedesti ca ai valoarea lor, la inceput te privesc de sus (sau chiar mai rau).
   - marocanii cam varza, nu prea m-am inteles cu ei. oricum compania s-a retras de pe piata aia.
   - francezii - nu vrei salucrezi cu ei! aroganti, auto-suficienti, parsivi pana la nemernicie, pretentiosi. si nici nu stiu meserie ca lumea. si nu e doar parerea mea. si din alte parti si alte organizatii, se emit aceleasi pareri despre francezi. desi in mod paradoxal, francezul de rand e OK la el acasa.
   - cehii, bulgarii si grecii sunt placuti. cu profesionisti de diverse calibre, dar sunt oameni placuti si in general se lucreaza bine cu ei.
   - ucrainenii - cam expansivi, se arunca, creaza probleme; unii din ei extrem de buni profesionisti (tehnic vorbind), dar din pacate imi pare ca ii caracterizeaza haosul in orice altceva. DAR urasc Rusia si rusismele! :D Ma refer la cei din Kiev, altii nu stiu si e vorba de povesti de acum 5-6 ani, sa fie clar! nu dupa invazia rusa. Acum cred ura lor e paroxistica.
   - despre germani am povestit; s-ar putea obiecta ca mi se pare mie, pt. ca am lucrat prea mult cu ei. din nou, nu este doar parerea mea. cei cu care am vorbit pe tema asta considera ca cel mai bine se lucreaza cu englezii si germanii (eu cu englezii nu am avut ocazia).

   Ștergere
  10. Anonime, lasa-ma! Cum dracu sa nu-i pupi in cur pe nemti cand comentezi de la Metro Systems Gmbh? Ce faci pe-acolo, impingi carucioare cu marfa si mai comentezi gandindu-te ca o sa cresti in ochii sefilor? Daca mai esti si vreun pui de sas aproape pot sa-ti dau dreptate... Cool!

   Ștergere
  11. Cum ce face? N-auzi ca e mare programator (care o arde toata ziua pe net)?
   Si da, de aia tot angajeaza astia de la gmbh-uri numai romani, ucrainieni, bulgari, indieni, chinezi, etc. sa le faca muncile, ca ai lor nemti sunt harnici nevoie mare.

   Ștergere
 4. Nu am putut citi pana la capat. Ti se face rau. Articolul pare scris ieri, atat de bine descrie realitatea. Ne multumim cu resturi in propria tara si ne mandrim ca traim bine, in timp ce viitorul e distrus. Sanatatea e distrusa. Educatia e o gluma. Daca aveti posibilitatea, intrebati-va parintii ce insemna sa faci o facultate in vremea lor si comparati cu circul din ziua de azi.


  Iar lucrul care doare cel mai rau e atitudinea tinerilor profesionisti. Tot ce e romanesc e rau. Sa vina strainul sa ne spuna cum trebuie sa muncim, cum trebuie sa traim. Imprumutul la FMI a fost bun. Sa mai facem unul! Sa-l votam pe iohanis, ca e neamt si face treaba. Sa facem cat mai multe baze militare americane in tara, sa ne apere de rusi. Ce conteaza ca baza de la Deveselu incalca flagrant si unilateral tratatul de neproliferare atomica semnat cu rusii in razboiul rece. Stiu americanii mai bine decat noi. Pentru un salariu de o mie sau doua de euro ne punem ochelari de cal si privim in directia indicata.

  Pe scurt, nu numai ca am acceptat statutul de colonie dar ne si mandrim cu asta.Ce conteaza ca pretul e secatuirea resurselor tarii fara absolut nici un castig pentru noi.

  RăspundețiȘtergere
 5. Cred ca e tradus de dl George Damian, am citit articolul cand a aparut pe blog.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Turkish: Well the rabbit gets fucked.
   Tommy: [pauses] Proper fucked?
   Turkish: Yes, before "Zee Germans" get there.
   ................
   Turkish: Fuck me, hold tight. What's that?
   Tommy: It's me belt, Turkish.
   Turkish: No, Tommy. There's a gun in your trousers. What's a gun doing in your trousers?
   Tommy: It's for protection.
   Turkish: Protection from what? "Zee Germans"?

   Ștergere
 6. Realitatile anului 1940 erau foarte dure pentru Romania. Chiar daca venea dupa doua decenii de puternica dezvoltare economica, in special a industriei - care era ca si inexistenta la 1918 - si in special datorita deceniului de guvernari liberale incheiate in perioada marii crize, Romania se afla in plina dictatura carlista, activitatea partidelor politice fiind oficial suspendata, teritoriul Romaniei Mari fusese puternic hacuit, in mai putin de 3 luni pierzand Basarabia si Nordul Bucovinei, Cadrilaterul si parte din Transilvania. In aceste conditii, Antonescu a fost singurul care a acceptat sa preia conducerea tarii. Mare nationalist si patriot, lui Antonescu nu i-a trebuit mult sa puna la dispozitia lui Hitler teritoriul si rezervele cerealiere si de petrol ale tarii, toate in schimbul promisiunii de refacere a granitelor. Din cate stiu eu acestea nu erau date gratuit, ci la schimb cu utilaje si armament.

  Consider ca apropierea de nemti a fost necesara si justificata in 1940 si poate fi benefica acum. Din pacate, pierderea razboiului a fost mai umilitoare si catastrofala pentru Antonescu si Romania decat pentru Hitler si Germania. Cei 45 de ani de comunism si mai ales cei din postcomunism ne-au dus cu cel putin 100 de ani in urma (in perioada interbelica aveam universitati clasate intre primele 5-6 din lume, iar acum ...)

  RăspundețiȘtergere
 7. Cine crede ca Germania de astazi este un stat suveran mai are un strop de naivitate simpatica.
  Va rog sa nu uitati ca NU EXISTA tratat de pace cu Germania dupa al doilea razboi mondial. Germania este de facto o tara sub ocupatie, din orice punct de vedere doriti dvs. Nu credeti? Faceti o plimbare prin BRD (Bundesrepublik Deutschland) si veti vedea baze militare americane si britanice in toate colturile.
  Germania a virat ultima transa a datoriei pt. plata reparatrie dupe PRIMUL razboi abia in decembrie 2010. Si primul razboi nu a forst inceput de nemti dupa cum afirma Daniel.
  Exista o carte cu scrisorile generalului american Patton catre sotia sa. Dupa intrarea sa in Germania caracteritzarea nemtilor este ceva de genul "cea mai civilizata, harnica si prietenoasa populatie din europa". Nu uitati ca produsele "made in germany" cucerisera pietele mondiale deja la sfarsitul secolului 19. La inceputul secolului 20 germania avea un avans de cel putin 10-20 ani in orice domeniu fata de orice alta natiune europeana (majoritatea tarilor europene traiau de secole din furt masiv de pe colonii). Germania s-a ridicat in mare parte prin munca, coloniile germane au fost putine si foarte tarzii. Dimineata se spune "frohes schaffen"...adica " sa muncesti fericit"; mai incearcati sa gasesti alta cultura unde "das Leben ist Arbeit und arbeiten ist Leben".
  Nemtii sau industrializat atata de rapid in a doua parte a secolului IX incat in 10 ani depasisera pe britanici la toate capitolele (km de cale ferata, otelarii, zeci de universitati etc). Germania unita reprezenta cel mai mare pericol pentru imperiul britanic.
  Va rog sa nu subestimati Britania, au castigat 2 razboaie mondiale! Voi tot credeti ca Germania are ceva de zis cand datoriile dupe PRIMUL a fost achitate de abia acum 5 ani si cand NU EXISTA tratat de pace dupa al doilea? Credeti ca castigatorii au sters cu buretele tot si acuma stau si se minuneaza cum Germania este din nou in top? Nu vi se pare suspect ca desi este cea mai productiva natiune din istoria omenirii niciodata statul german nu scade impozitele? Jumatate din comunele si orsele din Germania sunt actual insolvente. Populatiei i se spune ca trebuie sa iasa mai tarziu la pensie, ca taxele nu ajung samd.....desi productivitatea lor este etalonul mondial. Nu poti sa dictezi nici o politica cand in tara ta sunt stationate trupe straine.
  Vede cineva in Elevetia trupe straine? Sau in Anglia,Rusia, China sau America?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut,
   Ma intereseaza f. mult subiectul.
   Crezi ca ai timp pt. un mic schimb de pareri? Daca da, te rog scrie-mi la verumiveritas@gmail.com.
   Merci.

   Ștergere
  2. Si cine este de vina ca sunt bornés ? cand vrei stabilitatea monedei pana la deflatie,nu stii oare ca asta ii avantajeaza NUMAI pe rentieri ? cine ii opreste sa ii dea afara pe britanici din Europa? cine a pornit tampenia in Ukraina in speranta extinderii hinterlandului german ? cine a tinut mortis ca Franta sa nu vanda navele tip Mistral rusilor ? cine l-a sustinut pe Sarkozy ? cara a bagat Franta in NATO ?

   Ștergere
 8. Nu uitati sa votati si data viitoare tot cu klaus - ca doar e neamt si stie ce face! :-)

  RăspundețiȘtergere
 9. Asta se intampla cand o natie de cacat se vinde pe doi arginti dupa care se vaicareste ca-i fura resursele strainii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Perceptia e veche ...

   Engels: „[Românii sunt] un popor fără istorie… destinati să piară în furtuna revolutiei mondiale… [Ei sunt] suporteri fanatici ai contrarevolutiei şi [vor] rămâne astfel până la extirparea sau pierderea caracterului lor national [...] Disparitia [lor] de pe fata pământului va fi un pas înainte.”

   Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)