marți, 16 octombrie 2018

Lumea în care trăiţi

De ani buni, în Yemen, o naţiune întreagă e demolată din cauza intereselor saudite. Rebelii care luptă acolo realmente desculţi, încearcă disperaţi să-şi elibereze teritoriul şi să-şi apere tradiţiile. În afară de Arabia Saudită, în războiul din Yemen participă şi Marocul, Iordania, Egiptul, Sudanul şi Pakistanul. Cu siguranţă că lucrurile nu-s în regulă de nicio parte, că războiul degenerează şi produce adevărate calamităţi umanitare. Nu-i totuşi ciudat că media nu alocă decât resurse infime unor relatări de-acolo, în condiţiile în care avem de-a face cu adevărate tragedii? N-a spus nimeni mai nimic despre blocada care a condus la moartea a sute sau mii de oameni, despre atacurile asupra civililor. N-avem brave organizaţii pentru protecţia drepturilor omului acolo, n-avem „observatori civili” aşa cum avem în Siria, n-avem decât un imens gol informaţional. De ce? Pentru că aşa merg lucrurile.

În Turcia, la Consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite, jurnalistul  Jamal Khashoggi a fost asasinat şi tranşat, iar bucăţile cadavrului au fost transportate, probabil cu geanta diplomatică, în Arabia Saudită. N-o spun nişte conspiraţionişti, ci investigatorii turci care anunţă pe căi ceva mai neoficiale că deţin dovezi certe ale asasinării şi tranşării cadavrului lui Khashoggi. Iniţial, croitoraşii politicii mondiale au crezut că pot pune batista pe ţambal. Numai că nu le-a mers socoteala, mai ales în condiţiile în care Erdogan luptă la baionetă. Khashoggi se pare că era un element cheie nu doar în ceea ce-l priveşte pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, ci şi în ceea ce priveşte anumite informaţii sensibile despre evenimentele din 11 septembrie. Să nu uităm că jurnalistul fusese prieten apropiat al prinţului  Turki al-Faisal, fostul şef al serviciilor de informaţii saudite, care-a demisionat cu doar zece zile înaintea atacurilor de la 11 septembrie. Este foarte posibil ca, în schimbul refugiului asigurat în Turcia, serviciile turceşti să-l fi stors pe Khashoggi de informaţiile sensibile pe care le deţinea. De asemenea, e limpede că jurnalistul era monitorizat de autorităţile turce şi, în ciuda faptului că este interzis spionajul în interiorul ambasadelor şi consulatelor, urechea lungă a serviciilor de informaţii turceşti pur şi simplu nu avea cum să nu se întindă până acolo.

După mai bine de două săptămâni de la incident, timp în care probabil s-a şters şi ultima urmă a jurnalistului pe acest pământ, treburile încep să se tulbure în mediile oficiale. Scrufuloşi cum îi ştim, nemţii, francezii şi englezii le cer saudiţilor, pe un ton ultimativ, să facă lumină în cazul Khashoggi. Desigur, în acest timp, vapoarele încărcate ochi cu armament produs de ţările în cauză iau drumul Arabiei Saudite pentru a putea fi folosite în Yemen. Asta ca o ironie a sorţii, cunoscut fiind că bietul jurnalist ucis era un opozant al invaziei Yemenului. 

Probabil vă întrebaţi cum se va sfârşi toată tevatura. La fel ca şi până acum: cu bani mulţi care vor pune batista pe ţambal. Doar nu credeţi că rachetele americane, avioanele franceze, tancurile german e s.a.m.d. sunt cumpărate de către saudiţi aşa, doar de forţa exemplului. Este mai mult decât posibil ca învârtoşarea marilor puteri care, culmea!, acum cer pe un ton imperativ o anchetă credibilă, să fie doar o punere ieftină în scenă. Probabil scenariul care se va vinde publicului va fi unul clasic, adică acela al unei conspiraţii menite a-l îndepărta de la tron pe tefelistul moştenitor desemnat. Se va găsi şi-un ţap ispăşitor şi gata. Toată lumea va fi fericită. 

Reţineţi că asta e lumea reală, lumea post-adevărului menţionată de tiriplicii ăia care se întâlnesc „în secret”, după ce „scapă” inevitabil cu 1-2 săptămâni înainte informaţii despre locaţia în care li se desfăşoară plictisitoarele evenimente. Chiar dacă vi se pare incredibil, evenimente ca acestea se petrec de când lumea. În caz că n-aţi aflat, asta e lumea în care trăiţi.

15 comentarii:

  1. Lumea in care traim azi e cea mai buna de pana astazi. Da, are inca multe probleme, dar nu a existat o varianta mai buna. Azi multi oameni de rand isi pot indeplini vise. Si aceeasi oameni de rand vor putea schimba in bine lucrurile in viitor.
    Acum 40 de ani iti disparea parintele de acasa si aflai ceva doar cand vroia sistemul. Acum 80-100 ani oamenii traiau razboaie incredibile sau se murea de foame in propria-i casa, mai rau decat cel ce traieste azi pe strada. Mai departe in timp niste nebuni zisi "regi" sau alti nebuni fluturand "religia" isi distrugeau chiar si propriile tari si nimeni nu-i tragea la raspundere.
    Bucurati-va de viata, e mai frumoasa ca oricand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimic mai adevarat decat ca unde-i minte multa , gasesti si prostie , cu carul !!!

      Mare-i gradina ... si unii mai sar si gardu' :-)))))

      Ștergere
    2. Zise un corporatist al carui vis e sa-si cumpere un Logan in rate.Cand o sa ai 50 de ani si vei fi aruncat ca o masea stricata de corporatie iar casa in care locuiesti se va intoarce la banca sa-si aduci aminre sluga ce frumoasa e viata@ :)))

      Ștergere
    3. Ai luat pastila albastra ! Bravo, esti un sclav cuminte ! O casuta...o masinuta....un concediut ... in rate ? Cu dobanda zero !
      #rezisiti ?

      Ștergere
    4. Daca astea sunt visele voastre. Auzi tu Logan, un concediut in rate... asta poate la angajati la stat. Rata e drumul sigur spre dependenta sau forma noua de sclavie. Acum ce vreti si voi, putina minte, vise reduse. Nu exista bariere decat pentru prosti. Si e bine ca sunt sau si le pun singuri :))

      Ștergere
    5. Bre pentru cunosintele dumitale... in aceasta cea mai buna dintre lumile posibile:
      - avem cel mai mare numar de oameni aflati la razboi din istorie
      - 800 de milioane sunt subnutriti
      - 2 miliarde de oameni nu au acces la apa potabila

      Da ai dreptate nu te mai iau cu duba azi, nu te mai tortureaza in puscarii... dar nu pentru ca lumea e mai buna ci pentru ca stapanii au inteles ca nu mai merge. Daca dai cu biciul conduci prin frica iar in zonele competitive ale societatii nu poti genera rezultate cu metode brute. In plus e scump si pentru patron sa uzeze fizic si psihic resursele in mod inutil.

      Azi esti biciuit subtil, KPI-uri, deadline-uri, burnout, workload, personal goals, department goals, OKR-uri, commitment level. Daca iti atingi obiectivele stabilite inseamna ca se poate accelera deci vei primi mai mult pentru ca poti. Esenta intregului proces e sa fii continuu supra incarcat. Nu iti convine? Pai ai de platit tone de bani la banca ca visele acestei lumi minunate sunt foarte scumpe.

      Asta e noua sclavie prietene si totul e directionat printr-o viziune de accelerare irationala a progresului in care varful ia totul, emergentii frimiturile iar lumea 3-a aproape nimic. Nu conteaza directia in care mergem tot ce conteaza e sa mergem cat mai repede indiferent de costurile umane sau de resurse.

      Ștergere
    6. Auzi Bre,
      Poate aia 800 de milioane de subnutriti si aia 2 miliarde fara apa potabila, se gandesc in sfarsit sa-si lase proasta din dotare in pace si sa nu-i mai traga la buci. Nu de altceva da nu e vina umanitatii ca niste imbecili fara educatie si conditii elementare de trai se inmultesc ca plosnitele. Uita-te la cum a crescut demografia prin ghetourile din lumea a treia in ultimii 50-70 de ani. Vorbim de tari ca Pakistan, Nigeria, Indonezia, Filipine, Brazilia, etc, tari care au crescut cu cel putin 100 de milioane de oameni, marindu-si de cateva ori populatia. Vina umanitatii este ca nu-i sterilizeaza si ca nu impune restrictii pe reproducere. Traim pe o planeta cu resurse FINITE. Nu existe de toate suficient pentru toti si daca imbecilii vor continua in felul aceste, pe viitor va fi mai rau.
      Si inca ceva, sa-ti pese de altii pe care nu-i cunosti pe langa faptul ca este marxism pur, care trebuie pur si simplu tratat ca o boala mintala, mai e si prostie crunta. Stii cum se spune: "cainele maore de drum lung si prostul de grija altuia".

      Ștergere
    7. 13:46
      Bre eu ti-am oferit argumente contra ideii ca traim in cea mai buna dintre lumile posibile... Prin solutiile eugenice propuse doar confirmi ceea ce ti-am zis si eu si ti-au zis si altii.

      "sa-ti pese de altii pe care nu-i cunosti pe langa faptul ca este marxism"
      Nu se cheama marxism se cheama indiferenta cronica si e un semn ce indica lipsa de umanitate.

      Nu vorbim de retributii egale ala e socialism, vorbim de asigurarea minimului necesar vietii iar cand asta e un subiect de discutie vorbim de societati de tip "hunger games".

      Ștergere
  2. Statele Unite au încheiat un acord privind livrarea de armament către Arabia Saudită, în baza căruia 110 miliarde de dolari vor fi acordate în perioada imediat următoare, iar valoarea totală a tranzacției va fi de 350 de miliarde de dolari în 10 ani, informează Mediafax............Salman bin Abdulaziz l-a decorat la Riad pe președintele american Donald Trump cu cea mai înaltă distincție care poate fi acordată unui civil în Arabia Saudită, pentru eforturile liderului american de a consolida relațiile bilaterale și de a răspândi pacea și stabilitatea în întreaga lume (Cascadorii rasului/plansului)

    RăspundețiȘtergere
  3. Indignarea dispare cu bani iar arabia saudita ii are. Ceva de genul da si tu ceva, altfel te fac de cacao. Ca si indignarea cu drepturile omului.

    RăspundețiȘtergere
  4. O fi, pe unde traiti dumneavoastra. Acolo unde traiesc eu, adica la periferia unui mare oras din Romania, viata e deja iadul pe pamant pentru (unii) oameni. Doar un exemplu foarte graitor, zic eu. In perioada copilariei mele (anii '70-'80), in ciuda diverselor lipsuri materiale pe care le-ar putea invoca cineva prin comparatie cu zilele atat de "bune" de astazi, inca aveam, aproape toti, ceva ce cred ca e esential in supravietuirea fiecaruia dintre noi - macar cateva guri de aer relativ curat in fiecare zi. Desi am trait aproape 30 de ani intr-un oras foarte mare, nu s-a intamplat niciodata pana azi sa traiesc senzatia zilnica ca aerul pe care inhalez e o otrava care ma omoara si ca mai si miroase ingrozitor. Asta pentru ca niciodata in ultimii 30 de ani nu s-a intamplat in Romania ca strategia de protejare a sanatatii populatiei sa presupuna si otravirea permanenta a mediului in care traieste populatia (si nu numai) cu cocktail-uri de substante industriale neurotoxice, aceasta schimbare aparand ca urmare a implementarii de catre Romania a Planului national unitar si integrat care se ocupa de acest aspect, ca parte a responsabilitatilor pe care Romania si le-a asumat ca membru UE.

    Niciodata nu s-a intamplat ca in aerul pe care il respir eu si alte milioane de romani, sa fie aruncate in mod deliberat, cu costuri foarte mari pentru buget - de zeci de milioane de euro anual, care nu par sa scandalizeze pe nimeni, otravuri diverse care distrug mai rapid sau mai lent, sistemul nostru nervos, sistemul imunitar, organismele vii si mediul, in general.

    Niciodata nu s-a intamplat pana azi, din cate stiu eu, sa fie pulverizat in aerul pe care il respira un numar foarte mare de romani, benzen (o substanta clar identificata ca fiind cancerigena si la doze minimale, si in acelasi timp foarte inflamabila) sau alte substante toxice care se folosesc in operatiuni industriale (fracturarea hidraulica, de exemplu).

    Niciodata nu a trebuit sa traiesc pana azi cu senzatia permanenta ca plamanii imi ard si ca aerul are un miros vomitiv, cu constiinta faptului ca starea de rau fizic permanent pe care mi-o provoaca se va inrautati cu fiecare respiratie, pe care nu pot s-o evit, si nici cu senzatia de oroare pe care mi-o produce indiferenta celor care supravegheaza si executa aceasta distrugere in masa, sau a celor foarte multi concetateni ai mei care inca nu simt in mod clar aceste efecte sau nu le recunosc adevarata cauza, la strigatele de ajutor ale celor mai putin dotati cu rezistenta la otravuri pe care o au ei.

    Spuneti ca azi multi oameni de rand isi pot indeplini vise. Stiti care este astazi visul meu? Sa pot trage in piept macar o gura de aer relativ curat pe zi, ceva ce acum 30 de ani puteam face de cate ori voiam. Pentru mine cu siguranta viata NU E "mai frumoasa ca oricand". Si nu are cum sa fie vreodata frumoasa, intr-o lume in care unii dintre noi pur si simplu nu conteaza pentru ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muta-te din Militari Residence :)

      Ștergere
    2. "Cartierul oamenilor avuti". hahaha!
      https://opencube.ro/de-ce-ai-cumpara-asa-ceva/

      Ștergere
    3. Militari? Incearca mai la vest, prietene. Mult mai la vest. Undeva la periferia viitoarei Capitale Europene a Culturii, proaspat intrata intr-o Alianta a Vestului. In oras, i se pun lui Robu bete in roate cand vrea sa ii spreieze pe timisoreni, dar in anumite zone de la periferie, devenite de curand fiefuri mafiote PNL, e macel. Zona trebuie curatata de localnici, fiindca urmeaza sa se aduca in Timisoara vreo 200.000 de prospaturi (asa ne comunica de curand Banca Mondiala), printre care e de asteptat sa fie si niscai
      unii cu Alah Akhbar, ca zona Timisoara-Arad e centru de baza pentru refugiati. S-ar parea ca asta va fi scenariul si in Cluj, Brasov si Iasi. Cat despre aruncat prin Romania cu otravuri inflamabile, treaba se va generaliza. Si daca ne uitam la Plan, teoretic nu va scapa nimic, cu exceptia zonelor in care traiesc adevaratii proprietari ai Romaniei, care nu au nici un interes sa ii tolereze prea mult timp pe "useless eaters"-ii care inca mai traiesc pe-aici. Zona mai e de interes doar pentru sapat transee si exploatari de diverse. Asa ca in curand va fi "nowhere to run", nu "scapa cine poate". Daca asa am hotarat, sa privim de pe margine cum se produce dezastrul, fara sa mai reactionam, asta vom avea.

      Ștergere
  5. "Acum 40 de ani iti disparea parintele de acasa si aflai ceva doar cand vroia sistemul. Acum 80-100 ani oamenii traiau razboaie incredibile sau se murea de foame in propria-i casa, mai rau decat cel ce traieste azi pe strada. Mai departe in timp niste nebuni zisi "regi" sau alti nebuni fluturand "religia" isi distrugeau chiar si propriile tari si nimeni nu-i tragea la raspundere."

    Mie mi se pare ca textul asta ilustreaza perfect starea lumii de azi, daca avem curajul sa o vedem asa cum e in realitate. Numai ca azi ne-am obisnuit sa rasturnam totul, inclusiv perceptiile, si sa vedem acolo unde este negru, alb.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)