vineri, 3 mai 2019

Blestemul afgan

În 15 februarie 1989, ultimul soldat sovietic părăsea Afganistanul. Decizia fusese luată încă din 1987, iar retragerea efectivă începuse în 1988. A fost cel mai mare eșec al URSS, o luptă în care s-au stins o groază de tineri recruți, trimiși sub formă de carne de tun în neînțelesul Afganistan. 

Întâmplător știu multe din acea perioadă, în special datorită relaxării de după 1989. Am numeroși prieteni basarabeni sau bucovineni care-au participat la război. Situația era crâncenă, ambuscadele erau continue, iar afganii păreau că nu se mai termină, că ies din pământ, dau lovitura și apoi dispar. Îi ajuta teribil buna cunoaștere a teritoriului și relieful muntos care le permitea să dispară la fel de misterios pe cât apăruseră. Am ascultat atât de multe relatări de-acolo încât am înțeles că ceea ce se scrie în cărți și rapoarte oficiale e o nimica toată față de dramatismul resimțit la firul ierbii. Să alergi spre nicăieri cu schije în burtă, convins fiind că oricum vei muri, dar comportându-te ca o mașină care rulează aberant sau să ajungi să-ți împuști camarazii în cap doar pentru a le mai cruța suferința după ce fuseseră răniți fatal în ambuscadele afganilor, toate acestea sun experiențe care lasă urme iremediabile în oricine.

Totul a fost dramatic acolo, însă cel mai dramatic lucru a fost „blestemul afgan”. Este vorba despre soarta tragică pe care-au avuto cei care-au încercat să pună mâna pe acea pustietate. Toți au fost loviți iremediabil de blestem. Englezii i-au agresat la începutul secolului XX și, după ce au pierdut fără drept de apel, și-au pierdut și imperiul. În 1979, rușii au invadat Afganistanul și, timp de zece ani au încercat să facă legea acolo. În 1989, așa cum am mai amintit, au părăsit rușinos teritoriul și, imediat după aceea, imperiul li s-a făcut praf și pulbere. Au urmat americanii care, în 7 octombrie 2001, au atacat Afganistanul pe baza unor suspiciuni că această țară a participat la evenimentele 9/11. Fals! După tot zgomotul a ieșit la suprafață amestecul statului subteran american - în special prin intermediul serviciilor secrete - pentru a se obține un control mai strict al individului. 

Iată-ne la optsprezece ani de la ocupația americană. Afganistanul este la fel de instabil, în baza militară din Kandahar bombele talibanilor explodează cu aceeași cadență, iar țara, sub nicio formă nu a fost îmblânzită. În ciuda legilor date la intervenția directă a americanilor, a încercărilor de constituire a unor forțe de ordine sau a unei armate obediente, treburile au rămas la fel de încurcate. Nici naiba nu controlează nimic acolo, iar singurele informații care ajung la noi sunt știrile funebre referitoare la soldații care și-au pierdut inutil viața într-o luptă nejustificată de absolut nimic logic.

Nu știu dacă ați aflat că soarta Afganistanului e pe cale să se schimbe. Din nou! Pe 25 aprilie, rușii, americanii și chinezii au picat la pace, hotărând retragerea trupelor americane din Afganistan. Și uite-așa, o nouă „pacificare” îmbracă hainele eșecului. 

SUA pleacă de-acolo secătuită. Se retrage rușinos, la fel cum o va face și din restul teatrelor de război artificial create în întreg Orientul. Afganistanul însă are meritul de a fi fost singurul care a avut curajul să strige în gura mare că „regele e gol”. Și chiar așa e! Dezechilibrele economice ale SUA sunt deja mai mult decât nesustenabile, iar modelul lor care și-a pus amprenta asupra secolului XX e unul perimat, nefuncțional și de care s-a săturat toată lumea. Până și vasalii europeni încep să-și ascută colții. 

Blestemul afgan îl vom vedea materializându-se în cel mai scurt timp. SUA e „omul bolnav” al lumii de azi, așa cum Imperiul Otoman era în ultimele sale clipe de existență. Retragerea din Afganistan e doar uvertura unei tragedii care va schimba din nou lumea. 

Nu de puține ori am avertizat asupra faptului că urmează evenimente geopolitice la scară mondială, că noi iar suntem în barca în care nu trebuie să fim și că am pierdut din nou trenul către o independență reală față de toți factorii de putere ai lumii de azi. Din păcate, în loc să respirăm liberi aerul nostru, în numele unei ipotetice libertăți i-am chemat pe alții să ne respire aerul. Ne-am sacrificat soldații în războaie care nu erau ale noastre, ne-am trădat prietenii și am întors spatele celor care, în alte dăți, ne oferiseră ajutorul lor. Ne-am comportat ca niște drogați și, în scurt timp, toate acestea se vor răzbuna.

Uniunea Europeană ai cărei membri „second hand” am ajuns e doar o imensă lipitoare care ne golește resursele, e o himeră care-și propune să creeze un stat utopic în spatele unei doctrine oculte dovedită a fi fost aberantă încă de la nașterea ei cu forcepsul. Noi, în loc să ne opunem sau să stăm ceva mai retrași, ne aruncăm în barca radicalilor, pripindu-ne așa cum am făcut-o în toată istoria.

Rețineți, vă rog, că părăsirea rușinoasă a Afganistanului e doar primul pas. Urmează căderea abruptă a SUA - această gogoașă umflată numai cu minciuni - și moartea de facto a NATO. Evenimentele se vor precipita teribil în perioada imediat următoare, iar noi vom rămâne din nou cu buza umflată.

14 comentarii:

 1. Noi. La noi nu mai sunt oameni, restul e cancan. Iar aia de-au ramas, sunt ca in vorba lui Brancusi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte bine formulat: "Uniunea Europeană ai cărei membri „second hand” am ajuns e doar o imensă lipitoare care ne golește resursele, [..] Noi, în loc să ne opunem sau să stăm ceva mai retrași, ne aruncăm în barca radicalilor, pripindu-ne așa cum am făcut-o în toată istoria."

   Pai despre ce vorbim cand, aceasta tarisoara, niciodata, dar niciodata, in timpurile ei moderne, nu a fost mai prost condusa, mai urâtă (verb la participiu) si mai dispretuita de insisi conducatorii ei? inclusiv de dulapul pus acolo pe post de mobila de prost gust...... trist

   Ștergere
 2. Acest " om bolnav" , SUA mai are de ispait si blestemul indienilor asupra carora au desfasurat un genocid care l ar rusina pana si pe Hitler. Nimeni nu vorbeste despre asta, dar vin vremuri grele pentru stapanii lumii de 30 ,40 de ani incoace. Sunt convinsa ca se vor orienta ei cumva, isi vor prespala imaginea si se vor transforma intr o alta minciuna mai poleita. Cred ca in primul rand se observa ca era capitalismului salbatic incepe sa apuna si socialismul renaste. Ne am lamurit cu white flag urile, politica cea prea corecta si eliberarea de dictaturi. Cum spun americanii...bullshit!
  Ce va urma? O repozitionare a puterilor Rusia, China cu India, Brazilia in spate, statele arabe distruse de politica democratiei americane se vor ridica din dictatura politicii colonialiste cu sprijin rusesc. Ce va fi... Europa incepe sa se destrame, Germania,Franta vor pierde si intern si extern si vor incerca sa se puna bine cu mama Rusie( Germania deja face demersuri) dar senzatia mea este ca rusii doar ii vor folosi ,le vor promite,ii vor face sclavii lor energetic doar pentru a i tine in frau. Noul trend este..socialism, Noi puteri ca Rusia, China, cu Turcia pe un flanc, Ungaria si Polonia pe altul . Romania? Ca de obicei prostul de serviciu, sclav si pe care nimeni nu il respecta. . .nu pt ca nu ar fi oferit respectul ci pt ca noi nu il cerem si nici nu il meritam.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce sa caute acolo strainii-nat-o?! Inafara Marelui Joc, tara aceea nu prezinta interes strategic--zero petrol, diamante, minerale strategice,cereale sau trupe de asalt pentru military ops, rute de transfer resurse....Nu inteleg care-i spiel-ul acolo; inafara drogurilor-sursa de bani pentru blackops.Poate sunt orb si ma luminati voi, amici....

  RăspundețiȘtergere
 4. Retragerea din Afganistan este necesara, pentru ca americanii nu aveau ce sa caute acolo. Nici petrol, nice alte bogatii nimic. O tampenie fara cap si coada.


  Ca ne place sau nu, SUA este singura superputere si va continua sa fie pentru sute de ani. Practic nu au concurenta, Europa e departe de asa ceva.

  In caz de destramare a NATO, Europa are o problema majora. Rusia poate invada parti din Europa fara opozitie semnificanta. Doar Franta are arme nucleare si nici alea pe masura Rusiei. Deci ori inarmare masiva pentru europeni ori taxa de protectie la SUA. Trump nu e prost.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Afganistanul este producatorul lor de droguri.Toata piata este controlata de Sua.
   Nu inteleg de unde vine teama asta ca Rusia vrea sa cucereasca Europa. Rusii vor doar sa se asigure ca nu se va repeta operatiunea Barbarosa. Ganditi va ce s ar fi intamplat daca nu aparea in contrabalanta Rusia.

   Ștergere
  2. Si ce faci daca vrei sa te asiguri ca nu se poate repeta barbarosa. Cuceresti tu inainte toata europa. De aici vine teama. De altfel Rusia nu face un secret ca ar vrea ceva mai multe teritorii, minim fosta uniune sovietica plus europa de est aka "tragedie geopolitica". doar sa fie siguri ca nu se poate repeta operatiunea barbarosa.

   in mod ironic, operatiunea barbarosa se poate repeta, dar nu din vest ci din sud-est. tocmai de la "aliatii" chinezi care cauta resurse si lebensraum... just saying.

   Ștergere
  3. Sa dea Dumnezeu sa fie asa cum spui tu si sa nu se intimple nimic cu ei pentru MACAR urmatorii 30-40 de ani, ca altfel am bel..-o cu totii cu ambele miini rau de tot, dar rau pina la singe..., deoarece daca nu ne ajuta Dumnezeu sa reziste si sa se duca cu datoria cu cit bor ei tatica( ca nu ne suparam) pina la 100 de trilioane ca doar si noi ciugulim de acolo, disparem ca natiune in trei timpi, cadem direct in evul mediu cu populatia de atunci de 3-4 milioane MAXIMUM numai de mosi si babe indirjite!
   Da-i sanatate lui Trump, Doamne!!! sa traiasca inca 100 de ani!!!

   Ștergere
 5. 9/11 a reprezentat in primul rand scoaterea natiunii americane din somnul pacifist si trecerea in starea de razboi continuu. Controlul acolo e oricum dat de cultura "hard work" si suprematia banului.

  America este inca cea mai puternica forta militara. Nu va fi nici o cadere abrupta cum a fost la rusi in 89 pentru ca au cultura de a face orice e necesar pentru a isi atinge obiectivele. In curand daca sistemul financiar va colapsa vor juca ultima lor carte si vor lovi militar decisiv Rusia si China.
  Rusii au arme de temut dar nebunia din mintea leadershipului american cred ca e suficient de mare sa ne duca acolo unde nu am fost niciodata: razboi global cu arme nucleare.


  Venezuela dupa cum vedem urmeaza exact scenariul prezis. Maduro a vrut sa fuga precum Ianukovici, rusii s-au opus si va rezsta precum Bashar printre ruine.

  RăspundețiȘtergere
 6. Bai fratilor faceti un efort sa ginditi in termeni de LUME POSTINDUSTRIALA si CA URMARE POST INVAZIE SI CUCERIRE, acestea doua fiind in mod intrinsec legate una de cealalta.

  Voi chiar nu intelegeti ca vremea "cruciadelor" s-a terminat, adica a invaziilor si a cuceririi Europei. Rusii in mod PLANIFICAT in intelegere mutuala cu partenerii de peste balta de salvare a PLANETEI, prin diverse tehnoogii isi reduc populatia cu 1 MILION/AN!!

  COnfruntari militare conventionale nu isi mai au ROSTUL!!!, sunt ABSOLUT depasite de noul razboi HIBRID care are acelasi rol de SALVARE A PLANETEI

  TGalben, sub nici o forma nu va mai fi nici o confruntare planetara cum zici tu mai sus. Daca aceste tehnologii vor mai fi folosite local este numai pentru eliberarea unor zone uriase de populatie( redarea pamintului naturii si reducerea la zero a emisiilor de carbon) si repopularea cu flora si fauna care-i demonstrat ca-i insensibila la radiatii( vezi invazia uriasa de animale si plante in Ucria la Cier-nobil si Fuc-ushima, invadata de mistreti si alte lighioane)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bre nu ai ce sa eliberezi intr-un oras lovit atomic. Razboiul este o necesitate de recalibrare a raporturilor de forta si a zonelor de influenta. US e clar ca nu mai e ce a fost si refuza sa se alinieze noilor realitati. Din categoriile de forte de care dispun doar triada nucleara mai poate oferi rezultatele asteptate.

   Nu cred ca se va trage cu tot ce au dar vom vedea schimburi de lovituri nucleare punctuale. Site-ul de la Deveselu va fi ras de pe fata pamantului.

   Ștergere
  2. NU cred TGalben. Stapinii banilor nu au ajuns bogati si unde sunt acum pentru ca sunt timpiti. Or fi ei ahtiati dupa MULA dar nu sunt suicidali si in plus au o armata de consultanti tehnologici, foarte multi dintre specialistii in tehnologiile vitorului fiind rusi. Imaginea este complet alta decit se vede la prima vedere. Ti-am mai spus eu, trebuie sa citesti si sa studiezi si in alte limbi decit cele europene.

   Uraniu a ramas foarte putin si este necesar pentru a ridica cu motoarele cu fisiune nucleara tehnologia producerii energiei in orbita si pe Luna. Pe pamint resurselor se pun capac SI se sigileaza.

   De ce crezi ca se inchid/lichideaza centralele atomice? Pentru asigurarea viitorului omenirii prin pastrarea ur aniului care va fo folosit pentru cu totul altceva.

   Ștergere
 7. America nu mai este principala forta militara pe plan mondial. In primul rand si au epuizat resursele financiare in prea multe razboaie si nu mai au soldati, armament evoluat ca tehnologie.Nu au mai avut cand sa avanseze tehnologic pentru ca s au crezut prea buni, varful armatei sua este corupt, sunt marea majoritate implicati in afaceri dubioase cu droguri si deturnari de fonduri.Partea umana incearca sa o compenseze prin folosirea soldatilor din alte tari pt ca americanii de rand nu mai sunt dispusi sa se inroleze. Au centre de recrutare la fiecare colt de strada si cam bate vantul. Dupa 9/11 care a fost clar o manipulare emotionala ei nu mai inregistreaza un aflux de soldati gata de sacrificiu pentru..ce? Veteranii care se intorc duc niste vieti inadaptate, chinuite, pe o pensie mizerabila si dependenti de droguri. Pentru ca in armata sua soldatii se drogheaza la greu, li se si administreaza un drog pt a fi violenti ( asta povestesc unii dintre ei).
  Rusia doar incearca sa faca un cordon de state tampon cum a facut Stalin dupa ww2. Iar pericolul intr adevar nu vine din europa ci din sua. Ganditi va cine nu mai are resurse si cine are. China are bani ,implicit resurse.Eu cred ca daca ar fi castigat hillary noi eram in razboi cu Rusia deja, pe post de carne de tun. Da, americanii isi vor juca ultima carte din disperare dar sper sa piarda si culmea, nu cred ca va fi razboi nuclear, cel putin din partea rusilor. Sa ne amintim cine a dat cu bombita fara remuscari in ww2? Ce se intampla in venezuela este o lovitura de stat in desfasurare pe tiparul clasic al CIA. Diferenta este ca intervine Rusia ,ca si in Turcia si nu le mai permite sa si faca de cap. E un joc de sah si rusii stiu al naibii de bine sa joace.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt de acord cu argumentele tale dar eu zic ca inca este... Sunt singura tara capabila sa-si proiecteze forta in teatre de operatii multiple si foarte indepartate.

   F22 e probabil cel mai bun avion de suprematie aeriana, portavioanele sunt inca un domeniu in care exceleaza iar triadei nucleare doar rusii ii pot opune ceva comparabil. In caz de lovituri nucleare chinezii vor face maro in pantaloni cateva zeci de lovituri pot sa extermine 100 de milioane de oameni instantaneu.

   Nu cred ca se va ajunge acolo dar cam asta este aritmetica simpla care o stiu si ei si o stiu si chinezii si rusii.

   Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Din păcate aceasta este singura metodă pe care am găsit-o pentru prevenirea spamului și descurajarea comentacilor de profesie.