joi, 23 mai 2019

Huawei și reduta americană

Trump a dat cu bazooka în Huawei. Măsuri precum cea de boicot a companiei chineze n-au fost luate până acum împotriva niciunei companii, astfel încât ele devin de-a dreptul inexplicabile pentru mulți. Cât de rău te poți supăra pe o companie astfel încât să pedepsești toți clienții acesteia? Inclusiv pe cei de bună credință, care și-au cumpărat un telefon bazându-se strict pe raportul preț/performanță?

Pentru început să vedem în ce constă boicotul. În primul rând nicio companie americană sau din statele aliate nu mai are voie să desfășoare afaceri cu Huawei. Google au fost printre primii care au anunțat implementarea măsurii, astfel încât tuturor dispozitivelor producătorului chinez le va fi interzis accesul la produsele companiei. Pe scurt, toți cei care au un telefon Huawei nu vor mai avea acces la Google Maps, Youtube, motorul de căutare de la Google s.a.m.d. Partea proastă e că principalii competitori sunt tot din zona „aliată”. Astfel, pentru căutări, nu va putea fi folosit Bing - care-i produs Microsoft și care e obligat să aplice aceleași măsuri. Pentru hărți, alternativele de la Microsoft sau Nokia(HereMaps), de asemenea, nu vor fi funcționale. Și-atunci ce rămâne? În plus, belelele nu sunt doar în zona software, ci și pe partea hardware. Qualcomm, Intel, Xilinx sau Broadcom au anunțat că vor bana compania chineză. Astfel încât treaba pare de-a dreptul apocaliptică.

Probabil vă întrebați care-s totuși motivele și de ce o asemenea lovitură devastatoare? Motivele sunt multiple. În primul rând dinamica grupului chinez care nu doar că a aruncat Apple de pe piață prin calitatea și prețul dispozitivelor, dar mai deține și cheia infrastructurii. Cu alte cuvinte, joacă atât pe partea tehnologiilor fundamentale de comunicație, cât și pe partea de consumer. Și joacă impecabil. Pe partea infrastructurii s-a văzut limpede cu 5G-ul, unde, pe o piață cu adevărat liberă, mai nimeni nu poate concura cu ei. Cheia acestei eficiențe este și motivul pentru care „s-a împuțit treaba”: internalizarea. Huawei nu înseamnă doar Huawei, ci și - sau mai ales - HiSilicon, producătorul de chip-uri aparținând companiei. Bazându-se pe un teribil know-how, producătorul chinez a reușit să-și internalizeze întreaga producție. Astfel e capabil să-și facă singur design-ul procesoarelor instalate în telefoane, al senzorilor sau al celorlalte componente. Rezultă o incredibilă putere de a se mișca liber. Dintre concurenți doar Samsung mai poate ceva similar. Beleaua e că, având o asemenea libertate, Huawei a cam eliminat - nu știm dacă intenționat sau din greșeală - backdoor-urile care permiteau agențiilor americane de spionaj penetrarea dispozitivelor și intruziunea aberantă în viața personală a utilizatorului. Practic aici a călcat strâmb Huawei. Cu amenințarea de a avea un producător care și-a internalizat mai tot și care are capacitatea de a da soluții ieftine și de top atât la nivel de infrastructură cât și la nivel de end user, e clar că supremația americană în domeniu de spionaj la liber era amenințată. De-aceea Trump a lovit cu bazooka, acuzând la modul hilar tocmai probabilitatea de spionaj prin intermediul echipamentelor furnizate de chinezi.

Povestea însă nu se oprește aici. Agresiunea americană e profund nejustificată și absolut contrară pieței libere pe care-o tot clamează. Aparent SUA a dat o lovitură mortală celor de la Huawei, însă doar aparent. Am cnstatat cu surprindere că Huawei e mai solidă decât ne-am fi imaginat. În primul rând, stoparea colaborării cu marile companii americane sau afiliate(vezi ARM) nu lovește Huawei decât marginal. În momentul de față ei sunt capabili să-și facă singură design-ul produselor de la A la Z. Stoparea însă a serviciilor marilor companii americane are rolul de-a lovi utilizatorii din Europa, SUA, Australia, etc. De asemenea, stoparea update-urilor sistemului de operare Android are un rol devastator printre utilizatorii curenți.

Ceea ce însă m-a uimit este faptul că oficialii companiei au avut pus la punct un plan B, iar acesta pare extrem de coerent. La câteva ore de la anunțarea sancțiunilor, Richard Yu, Consumer Business CEO, a afirmat că există un sistem de operare 100% dezvoltat intern și care va apărea încă de anul acesta. Insiderii vorbesc despre o compatibilitate 100% a aplicațiilor Android cu noul sistem de operare și, de asemenea, de o viteză superioară de rulare. HongMeng - acesta este numele de cod al noului sistem de operare - este probabil unul dintre cele mai așteptate proiecte de pe piață. Nu se știe dacă va fi folosit doar de către Huawei sau va apărea ca proiect open-source astfel încât să poată fi folosit și de către ceilalți producători.

Teoretic noul sistem de operare i-ar face pe cei de la Huawei să reușească o performanță notabilă, anume să controleze producția de la A la Z; de la „nisip” la aparat și sistem de operare. O adopție a noului sistem de operare ar însemna o subțiere teribilă a cotei de piață a Andoid-ului. De-aici vine și alunecarea la bursă a acțiunilor Google. Probabil veți spune că și cu și fără noul sistem de operare, dispozitivele Huawei nu vor putea avea acces la serviciile Google. Însă există o masă foarte mare de utilizatori(printre care se numără și subsemnatul) care caută să-și de-google-lizeze navigarea pe internet. Un sistem de operare care n-ar fi atât de legat de Google ar fi un lucru benefic. În plus, dacă noul sistem va câștiga producătorii chinezi de partea sa, SUA va avea o problemă majoră: se va afla din nou în minoritate în ceea ce privește controlul convorbirilor.

Microsoft a cheltuit o avere cu achiziția Nokia și-a dat-o-n bară cu al său Windows pentru dispozitive mobile. Google a cheltuit, de asemenea, sume impresionante pentru Android. IOS-ul, la fel, a scos bani serioși din buzunarul Apple. Motivul pentru care s-au pus aceste sume halucinante la bătaie a fost unul simplu: SUA trebuia să dețină toată tehnologia de comunicații. Pe moment, sumele investite în acest domeniu și-au făcut treaba: SUA este lider absolut pe piața sistemelor de operare mobile.

Ceea ce a făcut Trump cu Huawei este un abuz de putere. Însă, în același timp este și o forțare care scoate compania la o luptă istorică. Nu știu cum va arăta noul lor sistem de operare, dar cu siguranță va reuși să tragă o halcă a producătorilor și va reuși să spargă monopolul american. Lupta va fi una extrem de dură, iar Huawei se va dovedi un dușman mult mai feroce decât și-au imaginat politicienii americani.

Săptămâna trecută, înainte de „nucleara” lui Trump, afirmam că vom asista la un război comercial în care apele tehnologice se vor despărți. Vom mai vorbi despre acest element care, pe zi ce trece, va deveni din ce în ce mai evident. Pe moment vă anunț că rușii au recomandat(ase citi au ordonat) AvtoVAZ ca în cazul conexiunilor la internet ale mașinilor produse să fie utilizate doar servicii rusești(de ex. Yandex Maps în loc de serviciul Google). Pe măsură ce războiul se întețește, tehnologiile americane se vor deglobaliza din cauza lipsei utilizatorilor. Cu alte cuvinte, multipolarismul va lovi afacerile „globalizate” ale momentului.

Personal consider că atacul asupra Huawei este doar începutul unui război tehnologic de lungă durată în care victoria va reveni celui mai tânăr care, de ani buni, se dovedește a fi mai dinamic și mai bine pregătit decât bătrânul lider aflat aproape în comă

17 comentarii:

  1. Foarte interesant ce spuneti dumneavoastra insa legat de .."De-google-izarea" pe care v-o doriti..tineti cont ca blogspot, pe al carui platforma functionati, este tot al lui google :) mult succes la migrare si daca aveti nevoie, poate va pot ajuta. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blogger is a free publishing platform, while BlogSpot is a free domain service provider. They're both owned by Google and are used together on the Blogger platform.
      Un simplu search pentru "blogspot platform owner" si veti constata rezultatul mai sus mentionat :)

      Ștergere
  2. Ce se întîmplă cu ceilalți producători chinezi?
    Eu am un Xiaomi, pe care nu-l folosesc ca telefon. Pentru varianta de smartphone respectivă Xiaomi se află în parteneriat cu Google pentru livrarea celui mai nou Android, pe măsură ce apare. Văz că primește update-urile la zi, de fapt chiar înainte de alții, tocmai pentru că au acest acord special.
    Și ce e adevărat din afirmația că Huawei se împletește, tehnologic și nu numai, cu PLA - armata chineză? E vorba despre complexul lor militaro-industrial și/sau cum diferă de cel american?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și Huawei avea telefoane incluse în Android One, dar degeaba.

      Ștergere
  3. Înainte de a-ami cumpara Huawei, am testat Oukitel si Umidigi, tot firme chinezesti. Nu erau rele, dar software-ul lor era infestat cu virusi (nu mergea Android Auto, pe unul, restartarea dura o ora, la celalalt). Cred ca daca lupta se inteteste, utilizatorii Android si iPhone s-ar putea sa se resimta. Ca si cei care raman cu chinezii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent articol Dane, insa ai uitat sa mentionezi un detaliu logistic esential care a avut loc in Canada la Vancouver si anume:

    ARESTAREA cu bataie lunga a PRINTESEI Wanzhou Meng, care-i chiar pe bune precum o printesa in guvern.

    Huawei Chief Financial Officer Wanzhou Meng was arrested in Vancouver on Saturday and faces extradition to the U.S.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e vorba numai de Huawei, e vorba de china. este o lovitura devastatoare pentru china si probabil ca nu e ultima. pana acum china arata ca un castel de carti de joc, par incapabili de replica - au prea mult de pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu cred la fel, nu inteleg de ce le-a luat atata chinezilor ca sa priceapa ca se va ajunge aici. N-a prins vrajeala cu "spionatu" si atunci taranul ala ciufulit care crede ca lumea se conduce ca Atlantis City, a dat cu nucler. Va suferii un pic la inceput Huawei dar pana la urma o vor lua in mana amerlocii exact cum s-a intamplat cu sanctiunile contra Rusiei care a devenit autosuficienta ba chiar exportator din ce importau ininte. Macar acuma au inteles: cu un raket discuti numai cu bata de bassebal, altfel nu mai scapi in veci de taxa lui de protectie :D
    Ultimele 2 telefoane cumparate ptr copii au fost Huawei cautate anume din cele cu Kirin.
    Pentru mine personal fac la fel, caut telefoanele descuiate pe care merge instalat LineageOS. Cine vrea isi pune si si mizeriile google, cine nu ramane cu ce pe F-Droid. Dar chiar si asa ce e pe partea de radio numai cia si nsaul stiu :D Si aici i-au rupt huaweiul, fiind singurii care au firmwareul lor radio; asa ca ciuciu backdooruri ptr amerloci.
    Voi continua sa cumpar telefoane Huawei si sunt convins ca la forta lor isi vor dezvolta propriul magazin de aplicatii exact ca amazon, samsung, LG. Nu exista nimica pe google fara de care sa nu pot traii. :))
    Probabil urmeaza etapa pe calculatoare si vine si dezwindowizarea :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Este o lovitura pentru China intr adevar, numai ca jocurile nu s au incheiat. Capacitatea chinezilor de a rezolva aceasta problema este mare! Veti avea surprize!
    Ideea este urmatoarea: sua nu are acces la datele de pe hwawei? Wtf? Din cauza asta ? Pai treburile sunt grave, rau de tot! Pai noi,sua avem acces nelimitat la noul vostru creier( telefoanele) si stim cum sa va manipulam,in sfarsit treaba merge brici si vin chinezii cu hwaweiul lor unde noi nu putem intra? No good! De fapt aceasta este cauza conflictului.

    RăspundețiȘtergere
  8. De fapt China și India trec furtunos peste 40% din piata globala de smartphoane. America de Nord este vreo 10%, Europa este 15% (https://www.zdnet.com/article/chinas-smartphone-market-barely-growing-idc/)

    Sistemul de operare Android este in expansiune, atata timp cat piata il accepta.

    Trump este ca vacarul care s-a suparat. pe sat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Designul procesoarelor este făcut în Marea Britanie pentru toate, ei pot doar să fabrice: https://www.arm.com/

    RăspundețiȘtergere
  10. Revin despre designul cipurilor: https://news.yahoo.com/1-uk-chip-designer-arm-112903039.html

    RăspundețiȘtergere
  11. Microsoft nu a dat-o in bara cu Windows doar a venit prea tarziu pe piata.
    OS-ul putea fi excelent dar ei erau intr-un cerc vicios. Lumea nu facea app-uri pentru ei ca nu erau multi utilizatori iar utilizatorii nu luau telefoane ca nu aveau app-uri.
    Preluarea Nokia a fost un atac sa puna jos Symbianul.

    Hwaei este etapa in care paysanii au inteles ca se pot descurca si fara headquarterul din Occident.
    Ramane de vazut daca si managementul occidental a inteles ca fara paysani sunt nimeni.

    Strategii din spatele lui Trump strang corporatiile in jurul noilor politici.
    Va fi o lupta grea si lunga, China are problemele ei US e in galeata si mai vrea sa porneasca si ceva actiune prin Iran situatie la care Rusia a anuntat ca ei nu sunt "the fire brigade". E un meci de box in care ambii luptatori sunt plin de vanatai si fiecare mai trage cate una poate alalalt se va prabusi inaintea lui.

    Partea mistoaca e ca toti isi vor strange usile propriilor tari larg deschise acum catre comertul cu orice pretz, doar noi o sa ramanem cu ele deschise ca nu avem ce sa strangem :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Americanii sunt in pole-position, iar chinezii au intrat in colimator. In cel mai rau caz se aleg cu o blocada navala, caz in care nu au ce sa faca. Decat sa moara de foame. Probabil vor alege calea capului plecat in fata marelui licurici.

    Iranul e doar un foc de paie. In cel mai rau caz cateva bombe plus blocada navala. Iranienii pricep asta, de aia si fac gat. In nici un caz un razboi gen Siria sau Irak.

    RăspundețiȘtergere
  13. https://www.businessmagazin.ro/actualitate/fondatorul-huawei-sfidator-in-fata-amenintarilor-sua-am-furat-tehnologiile-americane-ale-viitorului-statele-unite-nici-macar-nu-detin-aceste-tehnologii-18148746?fbclid=IwAR0p0GOjRQU3nOsqvf898SrxHjicbY320HUQxdu8HhWJz5Vw5AVLxD1lwd0

    RăspundețiȘtergere
  14. De pământuri rare și de faptul că, China urmează să pună un BAN cât casa albă pentru exportul lor către USA nu scrieți nimic? Le dă șarapu' la yankei când le face asta. https://www.google.co.uk/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2019/05/30/investing/rare-earths-china-trade-war/index.html

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)