luni, 11 noiembrie 2019

Alegeri

Rezultatele numărării(*) arată suspect de egal cu cât aveam la ora 12(rezultate compilate de mine din mai multe surse). Iohannis 37.3%(37% la ora 12), Dăncilă 22.9%(26% la ora 12), Barna 14.4%(14%), iar Diaconu 9%(8% la ora 12).

Pentru Iohannis e un eşec fără doar şi poate. Faţă de toate sondajele în care era dat cu peste 40%, căderea e cât se poate de clară. Şi e normal să fie aşa deoarece se află la capătul unui mandat în care n-a făcut nimic.


Fără doar şi poate, Dăncilă şi-a salvat fundul luând un procent în linie cu partidul(22.5% la europarlamentare). Într-adevăr, în sondaje PSD se află acum la 29%, dar de comparat comparăm situaţia de la urne, iar din acest punct de vedere Dăncilă s-a comportat bine.

Rezultatul este şocant însă pentru PSD care trebuie să-şi rezolve situaţia internă a liderilor expiraţi. Baronii din Moldova, în ciuda vociferărilor cunoscute, se află la al doilea eşec şi nu sunt semne că ar avea capacitatea de a reveni. Dacă la europarlamentare Oprişan arăta cu degetul spre „PSDragnea”, iată că de data aceasta treburile sunt cât se poate de clare şi nu mai are pe cine să dea vina.

Pentru Barna şi USR, rezultatul este un eşec de proporţii. În ciuda celor care văd USR-ul un câştigător surpriză al localelor, eu tind să cred că europarlamentarele au fost doar o bombă electorală pentru ei, iar partidul va continua să meargă în jos. Nu am niciun motiv să cred că traseul lor nu va fi unul continuu descendent, alegerile viitoare prinzându-i sub 10%.

Mircea Diaconu s-a comportat bine, însă cred cu toată tăria că amestecul cu looser-ii din Pro România & ALDE i-a dinamitat campania. În mod sigur, de unul singur ar fi câştigat mai mult.

Ce urmează? Cu siguranţă Veorica nu va pierde la diferenţele colosale anunţate de euforica tabără liberală. Sub nicio formă nu va fi 70%-30% şi am temeiuri serioase să cred că nici 60%-40%. Mai degrabă, în cazul în care ecuaţia electorală rămâne cea de-acum, posibil un 5x%-4y%, unde x poate fi un maxim 8, iar y un minim 2. Asta în ciuda faptului că o însumare a forţelor prietene rezultate din actualul scrutin ar arăta cu lejeritate un 69%-31%. Nu va fi aşa.

Este însă ceva ciudat în întreaga campanie. Nu-mi dau seama ce, dar dacă se scoate o bombă legată de Iohannis treburile s-ar complica teribil. Ceva îmi spune că Veorica nu e „singură pe lume”, iar asta se va vedea, cu siguranţă, în perioada imediat următoare.

Pe scena politică mişcările de amploare se vor face doar după al doilea tur. Despre USR am afirmat deja că va continua să cadă constant. PMP, Pro România şi ALDE vor deveni istorie. Sper din tot sufletul ca PSD-ul să nu pice în capcana reacceptării securiştilor trădători. În cazul în care va face eroarea reacceptării în rândurile sale a „diviziei serviciilor” va avea parte de aceeaşi soartă care-i va fi fatală.

PNL îşi trăieşte vârful istoric. Şi-o va mai face de-aici înainte. În cazul(previzibil) în care Iohannis e reales, partidul capătă steroizi. E sprijinit atât de servicii(fiind îmbâcsit de acoperiţi) cât şi de forţele externe. Pentru o perioadă insuportabil de lungă va deveni cea mai importantă forţă politică a ţării, contribuind la instaurarea unei guvernări toxice şi antinaţionale. După plecarea lor de la guvernare România va fi sleită, absolut secătuită de puteri. Şi, aş mai adăuga, fără nicio direcţie.

Singura şansă a ţării nu poate veni decât din partea unui partid naţionalist-conservator care, din păcate, nu există pe scena politică. Dragnea mirosise oportunitatea, dar a fost un lider slab, incapabil să se rupă de ţâţa stearpă a socialiştilor. Aici e punctul slab al PSD. Cu toate că apartenenţa de socialişti le garantează o anumită expunere electorală, în acelaşi timp îi transformă în perdanţi permanenţi.

Şi-aş mai remarca un element. În ciuda uşurinţei cu care Iohannis şi PNL sunt impuşi, societatea e radicalizată, iar aripa anti-Plăvan e extrem de vehementă. Asta înseamnă că nu va avea deloc un mandat uşor. Cu toate că nu pare, radicalizarea despre care vorbesc poate genera cu uşurinţă fenomene necunoscute aici. Tensiunea din societate e maximă, iar segmentul despre care vă vorbesc se află la limita exploziei, aproape într-o stare similară ultimelor zile ale lui Ceauşescu. Momentul zero va fi cel în care sclavii din multinaţionale se vor afla la o nouă schimbare a generaţiilor(destul de apropiată), adică acea situaţie în care „îmbătrâniţii” vor fi lăsaţi cu fundu-n baltă în favoarea „tinerilor mai dinamici şi, desigur, mai ieftini”. Atunci vom avea o debalansare masivă a electoratului - care în prezent pare majoritar de dreapta. Iar asta se va întâmpla mandatul prezidenţial care urmează. Să vedeţi atunci ce va ieşi din mixul prezentat care se va împleti cu o criză de proporţii!

(*) Articolul e scris pe baza parţialelor de la ora 3. Între timp s-au mai schimbat procentele...

11 comentarii:

  1. E bine daca ramana Dancila la PSD. O reorganizare i-ar fi pus inapoi in carti. Asa au toate sansele sa stagneze sau chiar sa o ia la vale.
    Johannis - Dancila imi pare similar cu 2000, Iliescu vs Vadim, doar ca Dancila e acum in rolul lui Vadim. Asa ca 6x%-3y% e rezultatul corect.
    USR sa invete. Sa castige localele la Bucuresti si dupa mai vedem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru corectitudine politica, de acum ar fi bine sa ne adresam domnului Iohanis cu "Herr Iohanis".
    Cred ca e neaparat sa iasa Herr Iohanis presedinte pentru ca guvernul cu programa electorala Muie sa aiba sansa sa o si ofere.
    Altfel, daca nu iese Herr Iohanis, vom avea nasfarsite manifestatii de strada care isi vor cere violent dreptul democratic la Muie.
    Din pacate vom suferi toti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa-l in pace, ca nu e nici un herr, parintii lui or fi fost Contrar opiniei publice Mutul National este un roman get beget - germana vorbeste mediocru si mai ales cu accent romanesc...

      Ștergere
  3. Privind rezultatele se confirma problemele cunoscute si arhi cunoscute. Restauratia masonico regalist sionista '89 ne joaca la cele doua capete de lichidare ca neam si tara calariti de lobbystii sionisti (CP de la art 394 la art 412) instruiti la ASPEN INSTITUTE, AIPAC, AJC etc Sa nu uitam ce au zis sionistii israelieni sionistilor evanghelisti americani la "f.o.z." NOI VA ASCULTAM, VA CONTROLAM PE TOTI SI TOATE ALEGERILE LE STABILIM NOI ! Noutati ? Nu ! Doar ca noi spre deosebire de cei care au inclusiv universitati masonice avem in vigoare principiile Constitutiei BOR /1938 (fara masoni si partide masonice) reimpusa (fusese inlocuita cu cea din '23 cu ocazia loviturii de stat din 23.08'44) de INAMICII ANGLO AMERICANO SOVIETICI care pana atunci bombardasera localitatile cu populatie NE COMBATANTA dupa coordonatele transmise de Iuliu Maniu & Co si normativele ei de aplicare: D-L 996 /29 martie 1945 Nasoale momente, nasoale monumente pentru injustitia noastra de azi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Plavanul va castiga si impreuna cu serviciile din pnl vor conduce inca 5 ani linistiti. Pentru ca asa trebuie sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda; cred, asementi autorului, ca traim vremuri istorice {iar asta habar n-am daca ar trebui sa ma faca sa ma simt mai bine, personal, sau nu}.
    Si mai cred ca in turul 2 se va "lucra" masiv la butoane si se vor balansa rezultatele in functie de convenientele alora de sus, prin minunata aplicatie care se foloseste la vot de ceva vreme;
    stiti cum e: vechea vorba cu....nu conteaza cine voteaza ci conteaza cum se "numara", trebuie upgradata la vremili de azi: <>

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bun articolul.
    Legat de faptul ca poate Veorica nu e 'singura pe lume', nu ai deloc motive sa banuiesti un blat intre Iohannis si Dancila la alegerile astea?

    RăspundețiȘtergere
  7. PSD ramane un partid de 30-35%, posibil si mai mult dupa un an cu guvernare mandolina.

    USR asa cum merita merge spre groapa de gunoi a istoriei. securisti tintind ciolanul, dar fara idei. deh, structurile astea militare.

    pro romania, alde, pmp - niste glume in total sub 10%

    PNL cum zice si dan si-a atins maximul istoric, ii vad sub 20%, poate chiar sub 15%.

    Se intrevede o gaura de cel putin 30%. Deci ar mai fi loc de un partid mare

    RăspundețiȘtergere
  8. https://www.spiegel.de/politik/ausland/rumaenien-klaus-johannis-vor-wiederwahl-der-held-der-versagte-a-1295372.html

    Cu mici exceptii, scrie si stie numai timpenii! Nimeni din tara nu le spune prostilor de nemti, din numita lor presa, chiar nimic!

    RăspundețiȘtergere
  9. Romanii si idolii lor nemtii.

    Nemtii se numesc azi Amira Mohamed Ali.
    Asta va fi sefa Partidului "Din Linke", adica Stanga si are aprox 10% din Voturile "Nemtilor".
    Verzii, adica partidul turcilor si musulmanilor are si el conducatori musulmani, detinind 22% din Voturi.
    In 2021 partidele cu conducatori musulmani vor domina Parlamentul si ziua in care cancelarul o sa fie un musulman este f aproape.
    Asta-i Germania aia minunata a romanilor!

    https://www.tagesschau.de/inland/linke-wahl-fraktionsvorstand-101.html

    RăspundețiȘtergere
  10. https://m.activenews.ro/externe/%E2%80%9EPolonia-Mare-Europa-e-pe-moarte-Nu-Uniunii-Europene-Mii-de-persoane-au-participat-la-marsul-Independentei-la-Varsovia-sustinand-protejarea-%E2%80%9Evalorilor-traditionale-158784

    Asta popor, nu linge pingele globaliste, ca romanii noi!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)