miercuri, 13 noiembrie 2019

Externalizarea puterii

Statutul de semi-autonomie avut de Principatele Române a fost multă vreme pentru turci una dintre cele mai eficiente metode de a împăca şi capra şi varza. De multe ori turcii se amestecau în alegerea domnitorului şi reuşeau să înscăuneze un domnitor-telecomandă care devenea chezaşul plăţii birului. Ştiau ei ce ştiau: domnitorul local vorbea pe limba localnicilor, avea aceleaşi apucături ca şi aceştia şi ştia cum să pună problema când era vorba de biruri. În general sistemul le-a funcţionat, dar aveau şi probleme. Se mai nimerea câte un domnitor vertical care constata că birul e prea mare şi se revolta. Uneori câştiga, alteori o sfârşea tragic. Indiferent de rezultat, în general birurile scădeau. Pentru ca apoi să urce treptat.


Pe măsură ce Imperiul Otoman a degenerat, la fel s-a întâmplat şi cu „oasele domneşti” de-aici. Ultima „suflare” adevărată(dar nu prea românească) a fost a lui Dimitrie Cantemir care s-a aliat cu Imperiul Rus în Războiul Ruso-Turc(1710-1713). Era cât pe-aci s-o sfeclească dacă n-o ştergea la ruşi. Astfel, turcii au schimbat foaia şi n-au mai permis alegerea domnitorilor, fiind numiţi direct de Marea Poartă. Pretendenţii la tron au început să supraliciteze. Dar treburile au scăpat de sub control când prinţul Ştefan Cantacuzino s-a aliat cu prințul Eugeniu de Savoia, astfel încât domnia românilor sub turci a cam luat sfârşit.

Aşa au intrat în scenă fanarioţii, grecotei străini de ţară care aveau un singur rost: acoperirea datoriilor făcute pentru mituirea sultanului şi-apoi căpătuiala. Un adevărat blestem pentru cele două Principate. Atât de iraţionali erau fanarioţii încât, de câteva ori, a intervenit inclusiv Sultanul pentru ca birurile să nu intre în zona iraţională. Spre exemplu, Ahmed al III-lea a plătit el însuşi o parte a datoriei lui Nicolae Mavrocordat pentru a mai coborî jugul asupra populaţiei române.

Abia în 1822 s-a scăpat de beleaua fanariotă, iar apogeul domniilor pământene s-a terminat odată cu Alexandru Ioan Cuza. După ne-au adus casă regală străină care a supervizat tranzacţionarea noastră spre ruşi. Abia sub comunişti am scăpat cu Ceauşescu. Şi s-a văzut cât de rău a sfârşit-o. După acest accident, în fruntea ţării n-a mai fost acceptat un român pur, fiind preferaţi alogenii. Din 2014 s-a trecut din nou la zodia nefastă a „domnitorului străin”. Se impune un dobitoc fără nicio legătură cu noi care execută întocmai ceea ce-i cere stăpânul. Iar neamţul ce putea face mai mult decât să pună un prim-ministru ungur?

Mă întreb totuşi, chiar atât de dobitoci suntem? Chiar atât de retardaţi încât să nu mai fim capabili să găsim români? Oameni buni, sunteţi proşti? Dacă România e ţara românilor, ce ce n-o conduce un român? Doar puşcăria e pentru români? Gândiţi-vă bine, în special voi, tineri sau mai bătrâni retardaţi care „tefeliţi” zi şi noapte, oare dacă ţara se numeşte România, de ce nu-s români la butoane? Aţi mai întâlnit vreun român? Mai sunt români în ţara asta?

P.S. Exerciţiu pentru boi:
- Germania e condusă de nemţi
- Franţa e condusă de francezi
- Polonia e condusă de polonezi
- Ungaria e condusă de unguri
- Până şi Bulgaria e condusă de bulgari
Dacă n-aţi înţeles cum stau lucrurile, înseamnă că sunteţi retardaţi şi trebuie să mergeţi la doctor.

10 comentarii:

  1. Salut, nu putem compara Franța etc și România. Chiar dacă sunt francezi au origini diverse și sunt puși la putere de alții. Chiar dacă nu plătesc bir unui alt stat tot plătesc pentru datoriile externe ale țării respective. După 30 de ani de conducere securistă mai vrei să conducă românii? Oare nu vedem rezultatul ? Chiar dacă pui un patriot la putere nu poate face nimic. Cei ce decid pentru noi din afară își văd interesele. Noi ne preocupăm de interesele securiștilor de acea umblăm în fundul gol majoritatea. Pe scurt nu contează că nu sunt români. Crezi că Dragnea nu era omul străinilor? La noi nu ajungi la putere dacă nu ești pro orice altceva decât român. Suntem un fel de Africa albă cu aceleași apucături. La noi prosperă clanurile mafiote de tot felul și nu face nimeni nimic. Populația îi admiră pe șefii clanurilor ? Părinții își bat odraslele dacă nu vor să se prostitueze etc. Ne merităm soarta. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Până la urmă, asta e nivelul.Rumeno au votat Ficus. Cu toate că ficusul ii sfidează pe fata.

    Numărul de români din închisori este sub 10 la sută, restul țigani. Fiecare instituție cu specificul ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai acum romanului ii este rusine ca e roman.De 30 de ani incoace toata mass-media intoxica mintea romanului, cum ca nu are valoare si ca e coada Europei.Iar romanul a bagat bine la cutiuta, ca e ascultator. Eh, ca la noi!...Va suna cunoscut, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa nu ne grabim cu pianul pe scari. La ritmul in care gafeaza Marele Mut mai are sanse sa piarda alegerile. Mai are postul de profesor rezervat?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mankurtizarea e ireversibila. Tragedia si mai mare e ca in functiile cheie sunt numai mankurti.

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord in principu cu ideea principala a articolului, exprimata mai frust in ultimul paragraf. Da, exista afinitati evidente ale unor cercuri de politicieni din Romania fie cu americanii, fie cu rusii. Poate ca prea putin mai este Romania a romanilor. Sa nu uitam insa pe Carol I, care alogen fiind a facut totusi mult bine Romaniei. Problema este complexa, e greu de transat. Chiar si Dimitrie Cantemir a fost pe rand cu romanii, cu turcii (a si compus o foarte frumoasa muzica otomana) si cu rusii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate au ramas numai boii, pentru ca asta a fost planul. Astia, nestiind ce fac, chiar s-au tras unul pe altul ca sa indeplineasca dorintele stapinilor, care nu erau atit de prostii incit sa nu stie ce trebuie facut. Si in ziua de astazi prostii fuduli, care se cred destepti, cu bani si functii, au impresia ca-si consolideaza pozitia, nestiinda ca, de fapt, si-o subrezesc definitiv. Vor avea o f mare surpriza cind vor vedea, f curind, la sfirsitul planului, ca nu fac parte din el. Nu aveau de unde sa stie ce si cum vine, deoarece in spatele lor a fost mereu intuneric!
    Altfel nu va iluzionati, pentru ca, oricine este scos din palarie, doar ei cistiga! Selectia celor impinsi sus s-a facut acum peste 70 de ani, in toata Europa. O schimbare nu mai este posibila, deoarece raul este prea intins si oricine vrea sa vada o poata face. E mult prea tirziu! In urmatorii zece ani o sa vedeti ce si cum. Daca va uitati un pic in urma, veti vedea ca ultimul an, cit de cit normal, a fost 2014. Nu ma refer la Romania, ci la intreaga tabla de sah.
    Franta si Germania sint mult mai rau decit Romania. Ramine sa afle si Romanii, cindva, in micul viitor ramas.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum sint politicienii pe la altii si ce mai spun ei
    Nu are rost sa ne luam de-ai nostri!

    Guam will Capsize and Tip Over into the ocean Hank Johnson
    https://www.youtube.com/watch?v=cesSRfXqS1Q

    Oettinger spricht Englisch :D
    https://www.youtube.com/watch?v=88OGXLFpeMw

    Fünf Fragen an Politiker- Ahnungslos- Unwissend- Peinlich
    Cinci întrebări adresate politicienilor - ignoranți - nestiutori - jenanți
    https://www.youtube.com/watch?v=Bg8nH5I6a4I

    Volker Pispers
    Die dummen Deutschen wählen immer die selben
    Prostii de nemti aleg întotdeauna la fel
    https://www.youtube.com/watch?v=AK9-WdCvd8Y

    Cabaretul politic a avut o calitate extraordinara in Germania, dar cei mai buni, toti din generatiile vechi, au fost retrasi. Acum a disparut. Printre altele spune ca presa americana este detinuta, in proportie de 95%, de cinci familii, care este clar ca nu concureaza intre ele, ci impart ceea ce este.
    Merge cu traducere automata in eng si ro. Este important ce spune, mai ales ca la noi nu se stiu problemele asa cum sint spuse de catre vestici.

    RăspundețiȘtergere
  9. https://www.cristoiublog.ro/breaking-news-candidatului-klaus-iohannis-i-se-sufla-raspunsurile/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)