duminică, 24 noiembrie 2019

Scamatoria cursului

O chestiune pe care omul de rând n-o înţelege este aceea că lovitura de stat pe care PPE a pus-o pe tapet în România nu are doar o miză în zona puterii, ci şi în ceea ce priveşte averea omului de rând. Ceea ce vă spun azi are rădăcini încă din perioada lui Năstase, mai precis în negocierile de aderare a României la UE.


O componentă a acestei aderări este trecerea la moneda Euro, momentul în care suveranitatea ţării devine o iluzie. Nu e nicio mirare că există un protocol care forţează aderarea României la moneda Euro în 2024. Dacă ar fi avut sfătuitori înţelepţi, Dragnea n-ar fi trebuit să semneze sub nicio formă acel memorandum. A fost o dovadă de naivitate, iar naivităţile se pedepsesc exemplar în politică. De-aceea el acum e la puşcărie, PSD-ul e detonat şi „puterea din umbră” e deplin întronizată.

Elementul esenţial al aderării la moneda EURO este cursul la care se face această translaţie. Cursul de schimb determină atât bunăstarea cetăţeanului, cât şi pe cea a ţării. Şi, ca să înţelegeţi mai bine, o voi exemplifica cu cifrele culese din economia reală.

Salariul minim brut este de 2080, ceea ce corespunde unui net de 1263 lei. Convertit în Euro la cursul la care Dragnea era în libertate, avem un 449 EUR brut, respectiv 272 EUR net. La cursul explodat de guvernarea Orban, dar ţinut cu vigilenţă în frâu de Mugurel, venitul minim brut a ajuns la 436 EUR, iar netul la 264 EUR. La cursul preconizat anul viitor(5.2 RON/EUR) vom avea un minim brut de 400 EUR, adică un net de 242 EUR. Aşadar, iată cum printr-o scamatorie simplă, din veniturile unui amărât dispar în şase luni aproximativ 30 EUR, adică 11%.

La fel se întâmplă şi cu salariul minim reglementat în construcţii. Minimul de 3000 lei corespunde unui brut de 2362. La cursul Dragnea aveam 648 EUR brut, adică 510 EUR net, la cursul actual 628 EUR brut şi 494 EUR net, iar la cel de anul viitor 576 EUR brut şi 454 EUR net. Cu alte cuvinte, muncitorul semi-boschetar din Italia care ar fi venit acasă, ar avea o pierdere salarială de 56 EUR doar pentru că aşa a vrut PPE-ul. Nu mai vorbesc de faptul că, la nivel de percepţie, 510 însemnau „peste 500” în timp ce 454 înseamnă „450”.

Dacă vă întrebaţi de ce am înşiruit şi valoarea brutului, am făcut-o deoarece dacă scădem netul din brut ne rezultă ceea ce merge la stat. Un curs mai mare înseamnă automat venituri mai mici în EUR inclusiv la stat.

Într-adevăr, nu aşa se privesc lucrurile. Ar fi trebuit să extind analiza la întregul tablou economic deoarece, la un moment-dat, printr-o scamatorie de acest gen, se ajunge şi la aplatizarea unor „cocoaşe” - cum îi place unui personaj să se exprime. Dar şi acolo trebuie să identificăm costurile reale ale acelor aplatizări. Care, într-o intervenţie brutală de acest tip, înseamnă revenirea la „munca pe doi lei”, adică anularea întregului progres.

Multe se ascund în spatele operaţiunii abrupte desfăşurate în această toamnă. Toate însă sunt îndreptate împotriva României şi a românilor. Rezultatul va fi vizibil rapid şi astfel exodul de populaţie va fi garantat în continuare. Asta le aduce ălora avantaje pe două planuri: în primul rând găsesc contributori activi la fondurile lor de pensii care altfel ar fi falite, iar pe celălalt plan au un teritoriu care se goleşte numai bun pentru desfăşurarea mega experimentului „noii rase” .

Ceea ce ar trebui să înţeleagă atât cei care se pregătesc să plece definitiv din ţară, cât şi diasporenii - dintre care acum mulţi prea mulţi joacă rolul proştilor supremi - este că în limba română „acasă” nu are plural. Să se gândească bine la asta - dacă sunt capabili - şi poate să înţeleagă că dacă ţi-ai pierdut „casa de acasă”, alta nu mai există. Restul „caselor” sunt surogate capabile să-ţi producă doar decepţii, nefericiri şi depresii. Gândiţi-vă bine, oameni buni, deoarece victimele sunteţi voi!

9 comentarii:

  1. NOUA rasa, Dane, care v a “popula” zonele goale este rasa invizibila. Sa nu ne imbatam cu apa rece.
    Proiectul bazat pe cresterea economica s a incheiat, iar unul nou inca nu l detine nimeni. Cine il va formula, va conduce lumea.
    Pe motiv ca am fost alesi demult sa facem parte dintr o zona nepopulata, constructiile de autosrazi sunt aproape inexistente, la fel scolile , spitalele...pentru CINE???. Noua rasa invizibila nu are nevoie de ele. Ei nu se imbolnavesc si nu au nevoie de educatie.
    Singura lupta planetare este pentru redistribuirea energiei electrice, nu producerea ei ci redistribuirea surselor active EXISTENTE. Inchiderea robineteleor pentru unii in favoarea altora!(Igor Ostretzov, prof universitar, fost director la Chernobil, expert in imbogatirea U., si in alte ramificari )
    ...defilam cu cine ramin p loc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca intelegi mentalitatea si problemele diasporei. Principala problema a diasporei e ca nu resimte efectele alegerilor politice care le fac.

    Marea majoritate au doar o perceptie foarte subtire despre ce se mai intampla prin tara pentru ca sunt ocupati cu realitatile din tarile in care s-au integrat. Daca ii intrebi de fapte concrete habar nu au dar is plin de lozinci care le-au citit pe facebook.

    In cockteilul asta sunt prinsi si indivizi foarte inteligenti. Ca exemplu va pot da o persoana care e cercetator in matematica. De curand a scos o lema care va ramane in istoria matematicii. Asa ceva la ora asta e un rezultat cu totul remarcabil. Dar tot ea considera ca : "TB e un presedinte pe care Romania nu il merita"

    Ca si exemplu cunosc multe cazuri care beneficiaza consistent de ajutoare sociale pentru copii, sanatate dar ei voteaza dreapta in Romania :))

    O alta problema e ca atunci cand ceea ce isi imaginau ca vor face alesii lor nu mai corespunde cu ce fac sting televizorul si si-au rezolvat problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "In cockteilul asta sunt prinsi si indivizi foarte inteligenti. Ca exemplu va pot da o persoana care e cercetator in matematica."

      Asta nu este o piedica in calea prostiei desavirsite! Gindeste matematica si atit! Reprezinta asta ceva?! Deloc! Intelectualii prosti sint cei mai mizerabili si periculosi indivizi! Nu se dau in laturi de la nici o mirsavie si vezi asta la tv, atit in vest, unde esti, cit si in tara.
      Oricum, chestia ca doar cel care are o diploma este destept este o abordare tipica celor din rural. :)
      Saracii erau complexati si frustrati, cautau cumva sa parvina, sa-si construiasca un piedestal pe care sa se catere, sa-i vada lumea. Ti-a dat Dan o carte despre prostie. Cieste-o si te lamuresti cum sta treaba!
      Numita diaspora se afla intr-o stare de degenerare extrem de avansata! Nu stiu de capul lor si nici nu puteau sa fie altfel. Toti sint parvenitii precariatului rural, ridicat dupa 45, de unii care i-au cunoscut f bine, urmasii analfabetilor si vagabontilor satelor, adusi in orase pentru "reinoirea" acestora. Bucurestiul era inima nationalista a Romaniei. Ce-a ajuns cu infuzia masiva de desculti, dupa 45? Un jaf globalist, care alege cu peste 70% un sas! I-ai vazut si la demonstratiile tefeliste. Super, nu-i asa?
      Principala cauza a mortalitatii, inainte de 45, era pelagra. Uita-te sa vezi ce inseamna si intreaba-te ce urmari poate avea asta asupra urmasilor si poate iti poti explica anumite probleme pe care le vezi. Crezi ca aia care au selectionat tortionarii anilor 50 din sate n-au stiut ce fac? O, da!
      Sa vedem cum ii descrie Dan Puric:
      “Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.”
      Diasporezii n-au fost nici cind erau in tara romani, iar odata ajunsi in vest s-a topit si putina pojghita de romanism din ei. Sint niste nulitati perfecte, omul nou de care au astia nevoie. Clar ca exista exceptii, dar in multe zeci de ani am intilnit 3. Tu nu-i auzi ce prostii scot din ei?

      Ștergere
    2. 2. N-ai observat ca nu au habar nici despre cele care se petrec in tara in care locuiesc? N-ai auzit ca-i considera pe localnici prosti, desi respectivii stiu mai bine decit ei ce se intimpla in jurul lor? Dincolo de ifose, nu-i chiar nimic de capul lor. Nu degeaba sintem in halul de acum!
      Aici ai explicatia pe larg:
      https://www.vice.com/ro/article/3dne9n/nu-mai-suport-oamenii-care-si-spun-intelectuali

      “Când mergeam la sală pe lângă Obor, era acolo un tip numit Gianni, care se lăuda zilnic cum îşi epilează bicepşii cu laser. Într-una din zile urla de zor în vestiar: „M-am făcut intelectual, coiţă, am luat diplomă de Management la Hyperion şi nici nu m-am dus.” După mulţi, orice absolvent de facultate ar trebui considerat automat intelectual.”

      “Din păcate mulţi oameni confundă intelectualitatea cu anumită formă de snobism. Îi recunoşti imediat p-ăia care sar arşi de fund că faci un mişto cu romane de Dan Brown, filme produse de Adam Sandler sau melodii de Florin Salam. Ei sunt atât de plini de propriul lor elitism, încât nu mai contează că tu erai ironic sau nu, a devenit doar o altă ocazie în care ei să se laude că toată viaţa au citit doar Thomas Mann, s-au uitat la filme de Visconti şi au făcut sex doar pe Walkiria lui Wagner.
      Pentru mulţi cuvântul intelectual e o armură pe care o ridică de fiecare dată când sunt dovediţi proşti în public. O fostă colegă de facultate, de exemplu, mi-a spus într-o vară că era complexată că ea nu citise nicio carte în viaţa ei. Şi-a downloadat câteva, a citit vreo trei şi în nici două luni desfiinţa oamenii de pe Facebook care puneau glumiţe, muzică dubioasă sau orice altceva, pentru că erau superficiali. Nu-i scotea din grobieni şi inculţi pe ăia care făceau greşeli de tipar, că de altceva nu se putea lega, săraca.
      Un alt coleg se simţea prost că toată clasa îi demonta argumentele puerile la o oră de Ideologii Politice, aşa c-a decis să oprească cascada de contra-argumente cu fraza „Totuşi suntem cu toţii intelectuali cu o cultură generală bogată aici, cred că ne putem înţelege.” El avea o părere atât de bună despre el, încât i se părea c-a făcut un compliment când ne-a comparat cu el şi că aveam orgoliile la fel de fragile ca al lui. În ambele cazuri e vorba de nişte oameni care sunt atât de disperaţi după stima şi aprobarea celor din jur, încât vor s-o obţină mimând ideea lor de intelectualitate.”
      Unde nu are dreptate este in privinta muzicii. Nu stie ca muzica noua se face cu A.I si se foloseste o tehnica numita Quantification.
      http://support.ircam.fr/docs/om/om6-manual/co/Quantification.html
      In plus se distruge mult cu folosirea in exces de loudness.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

      Din pacate, totul este prost in ziua de astazi! Ce-a fost pe vremuri, valoarea de atunci ramine de neatins de catre cei actuali.
      Care sint cei de astazi care se pot compara cu Gentle Giant, Pink Floyd, Weather Report, Soft Machine, Van Der Graaf, Jan Garberek, Terje Rypdal, Chad Wackerman, Frank Zappa, Jeff Back, King Crimson, Led Zeppelin si multi altii, din secolul trecut?

      Ștergere
    3. Adaug ca pentru concertul Led Zeppelin, din Londra, 10 Dec 2007, cererea de bilete a fost de peste 20 de milioane, iar cele 30000 de bilete s-au vindut in 8 secunde. Cei noi nici nu pot visa la asa ceva! Oricare trupa de septagenari e cu mult peste orice de acum!
      Concertul inca mai este pe Youtube: Celebration Day.

      Ștergere
  3. Bai tata,puneti dracului mana pe o cazma si plantati niste copaci,intelectuali si nationalisti de mucava...Vi s-au stricat creierii clefaind aceleasi prostii la nesfarsit.Cititi degeaba daca n-ati ajuns pana la urma la unicul necesar-vestirea dezvaluirii imparatiei fiilor lui Dumnezeu.Ati fi inteles ca totul este in grafic.Sarpele cel vechi isi ingurgiteaza coada pana se reintoarce la Origine.Ubicuitatea Fiintei ii ofera insa magnanim sansa de o face liber,in orice moment si asta este valabil pentru toti cei ce impartasesc acelasi destin,adica orice fiinta rationala din univers,fiecare dintre noi,personal.Orice altceva este pierdere de timp dar mai ales de vesnicie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ma, Hamlet de cimpie, bine c-ai aprut tu sa ne spui despre ce este vorba, ca noi chiar nu stiam!
      Despre asta vorbim, dar nu poti pricepe. Partea cu plantatul ti-o lasam tie, pari mai priceput, lucru care reiese din stilul literar abordat in postare. Da, am intes ca ai si ceas! Presupun ca este cu data. Cit arata cind v-au mutat din sat in oras?

      Ștergere
    2. Mă tot întreb cine planta copacii pîna să apară ecologistii. Cred ca nici nu erau păduri.

      Ștergere
  4. Vorba cuiva ''ati umplut ferestrele de hartii si vazduhul de vorbarie goala''.
    Anonimule anonim,degeaba (crezi ca)stii daca nu intelegi fiintial prin lucrare.Daca nu inveti sa taci si sa intri in metanoia adica in moarte,nu-ti vei putea in veci smulge de pe chip ochelarii cu care crezi ca vezi.Ori sa-i spun mai bine masca? Ceea ce este inainte si ceea ce ESTE dupa,sunt doua universuri radical diferite care nu au nimic in comun decat oglinda care le desparte.Nu(te)poti pricepe decat in oglinda mortii.Dar ce te faci daca mintea-ti clampane fara sfarsit?
    Bine totusi ca te-ai simtit piscat,poate nu e totul inca pierdut dar trebuie sa tai in carne vie.
    Iar TOT ce-ai presupus,si tu si alalalt,e complet pe dos !
    p.s.copacii se planteaza ca sa ai ce manca,bune si buruienile,sunt ani de cand ma bucur de ele,dar mai fiabili pomii,mai proteici si poate mai rezistenti la seceta viitoare

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)