marți, 18 februarie 2020

Sănătatea și pensia

O să încerc în câteva rânduri să le clarific celor care încă mai visează cam care sunt conceptele din spatele diverselor scheme sociale existente la ora actuală în societate. Voi încerca să folosesc un limbaj cât mai simplu, astfel încât să înțeleagă tot omul cu ce se mănâncă domeniul.


În mare avem două concepte: cel bazat pe solidaritate și cel individual. Să le luăm pe rând. Sistemul de pensii de stat e unul bazat pe solidaritatea între generații în sensul în care din contribuțiile populației active se asigură plata plata pensiilor celor în vârstă. Sistemul este unul pus la punct de Otto von Bismarck, fiind considerat revoluționar la vremea sa. Trebuie menționat că acest sistem a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de viață și a crescut longevitatea populației. De asemenea, a funcționat fără probleme indiferent de provocările istoriei. Este cât se poate de clar că cei care nu prind pensia sunt contributori neți la sistem, în timp ce aceia care sunt longevivi ajung beneficiari neți ai sistemului. Însă oare nu acesta este și motivul pentru care a fost introdus un astfel de sistem?

La fel stau lucrurile și cu sistemul public de sănătate. Toți plătesc, însă de beneficiat beneficiază cei bolnavi. Cu alte cuvinte, se pun toți banii într-o găleată și, în funcție de necesități, banii sunt retrași de-acolo. E logic că un om care-a fost sănătos toată viața și moare într-un accident auto sau e secerat de o boală fulgerătoare e contributor net la sistem, în timp ce un bolnav cronic e beneficiar net al sistemului.

În ceea ce privește sistemele bazate pe solidaritate, e cât se poate de logic ca cei care beneficiază să se învârtă în jurul unei „calități medii”. Pensia asigurată de un asemenea sistem trebuie să fie, în mare, cam de aceeași valoare pentru fiecare. La urma urmei e un sistem de întrajutorare socială. Astfel, raportul dintre pensia maximă și cea minimă nu ar trebui să depășească valoarea 2. Știu, pare destul de dur, dar cam asta e esența sa. La fel și în ceea ce privește serviciile medicale. Într-un asemenea sistem atenția e îndreptată spre rezolvarea problemelor medicale și mai puțin pe cele secundare. E normal să n-ai pretenția de la un sistem public să-ți asigure rezervă privată și condiții hoteliere avansate. Serviciile „de cazare” trebuie să fie doar decente întrucât sistemul trebuie să asigure tratament la nivel mediu pentru fiecare participant. Este, dacă vreți, un sistem de întrajutorare în care banii se împart egal la beneficiari.

Să trecem acum la schemele individuale. În domeniul pensiilor avem schemele private în care un terț îți asigură diverse plasamente ale banilor strânși de tine în vederea asigurării unei pensii bazate strict pe ceea ce ai acumulat. Un calcul simplu ne indică faptul că un contribuabil cu un stagiu de 45 de ani care speră să trăiască după pensie 20 de ani ar trebui să economisească aproximativ 30% din venit dacă ar dori să aibă un nivel de trai similar celui din viața activă. Însă, în cazul în care se nimerește să trăiască mai mult, dacă și-a cheltuit pensia acumulată, rămâne muritor de foame. În cazul său, varianta „fericită” e să moară la timp sau înainte de data limită. Dar oare cine-și dorește asta?

Cam la fel stau treburile și la sistemele individuale de sănătate, cu excepția faptului că aici intri pe mâna unui sistem mult mai pervers, anume cel de asigurare privată. La modul teoretic ai pachete care-ți diferențiază nivelul de acces la sistemul de sănătate. Plătești un pachet minim, te trezești că nu-ți acoperă tratamentul în cazul unor boli grave. Chiar și atunci când plătești un pachet scump trebuie să te aștepți ca acesta să nu-ți acopere cheltuielile decât până la o anumită limită. Chestiunea e simplă: casa privată de asigurări are ca principiu de funcționare maximizarea profitului, ceea ce înseamnă că va schimba regulile astfel încât să iasă pe plus. Până la urmă trebuie să apelezi tot la buzunarul propriu și, dacă te țin curelele, beneficiezi de servicii de top. Dacă nu, Dumnezeu cu mila!

Ca o idee generală, indiferent de tipul de sistem, cei bogați au parte de servicii de top datorită capacității lor financiare care-i ajută să cumpere serviciile cele mai bune. E clar că pentru un om care primește dividente câteva milioane de euro, pensia pe care-o primește de la sistemul public e o nimica toată, iar în cazul în care are nevoie de spitalizare alege o soluție de top.

În ceea ce-i privește pe cei săraci, în cazul unui sistemelor bazate pe solidaritate, au și-o pensie decentă - la nivelul la care se află în acel moment țara - și beneficiază și de servicii medicale la care altfel n-ar avea acces. Însă, în cazul unui sistem individual, e limpede că cel sărac nu e capabil să-și asigure nici pensia și dacă se întâmplă să fie mai bolnăvicios ajunge la cimitir cu mult înaintea sorocului deoarece îi va fi imposibil să se trateze.

Nu știu dacă era nevoie de atâta demonstrație pentru ca omul să înțeleagă că e mult mai bine să fii bogat decât sărac. Însă, ceea ce e de-a dreptul hilar e că, la ora actuală, la noi, săracii speră că din privatizarea sistemului de pensii sau al celui de sănătate vor avea venituri de nababi sau vor beneficia de servicii medicale de lux. Nu, mujicilor, chestiunea e tocmai opusă! Dacă introduci privatul în ecuație trebuie să mai faci loc și profitului acestuia în aceeași ecuație. Și trebuie să mai accepți că interesul său nu e bunăstarea ta, ci maximizarea propriului profit. În ceea ce privește pensiile private maximizarea profitului înseamnă comisioane percepute din ce în ce mai mari, iar în ceea ce privește sănătatea, ghici ce?, reducerea la maxim a serviciilor de care beneficiezi. Așa că, în loc să visezi, mai bine pune mâna pe un creion și fă-ți un calcul banal ca să vezi cum ieși mai câștigat.

Mă rog, nu-mi fac multe speranțe cu spălații pe creier. Ăștia vor continua să viseze și să măcăne slogane până se vor lovi de prag. Și, unii dintre ei, nici măcar atunci nu vor realiza cât au fost de proști.

P.S. Din punctul de vedere al acestui articol te încadrezi la categoria săraci dacă veniturile tale nete sunt sub 60 000 EUR/an.

17 comentarii:

  1. Toate comentariile, acest cor al sclavilor, confirma ''cu virf si indesat'' continutul si concluziile CORECTE ale articolului !!!
    Felicitari autorului !
    Nedumerirea este cum de atunci cind are lideri puternici, iobagii astia incep sa miste ?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din punctul me de vedere, un sistem de pensii solidar ar trebui să asigure doar a pensie minimă, eventual contribuții fixe. Dacă vrei mai mult, îți faci investiții etc. Oricum cel mai pervers e să ai categorii cu pensii acordate pe criterii arbitrare...

    RăspundețiȘtergere
  3. Unora nu prea are ce sa li se spele (creer-ioc!). In compensatie, au caracter de doi bani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sanatatea si pensia sunt un fiasco pe termen lung in Romania, oricare ar fi solutia. La sanantate se plateste mult pentru servicii proaste, iar la pensii, doar specialii sunt norocosi, restul dezastru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Efectele ingineriei sociale practicate dupa 89 se vad acum. Ideologia liberala, cu sau fara neo, e mortala pentru 99 la suta din populatie. Ocupantul de dupa 9 mai 1945 a impus-o tarilor din vest, iar dupa 89 o impune si celor din est. Cam cel mut 1 la suta din populatia Romaniei are venituri nete constante de peste 60 000 de euro pe an, restul cum au 1000, 2000 de euro pe luna se cred capitalisti si se inglodeaza in credite, fiind doar niste amariti de consumatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roamnii plecati au si peste 5000 euro pe luna. Din aia intretin si familia din Romania. E mai mult de 1 la suta.

      Ștergere
    2. Cati platesc vreo asigurare de sanatate, cati strang bani sau investesc pentru pensie? Extrem de putini. Noi romanii nu am fost niciodata liberali in gandire si asta nu e lucru rau, societate liberala fiind antiuamana.

      Ștergere
    3. @ Anonim 20 februarie 2020, 08:31

      Si zici ca e bine ca romanii nu gadesc pe termen lung si sunt incapabili in timpul vietii active sa acumuleze capital pe care sa-l investeasca in asa fel incat sa-si asigure DE UNII SINGURI ca niste "liberali" o viata DEMNA, si de ce nu INDESTULATOARE la batranete, fiind de preferat sa nu faca nimic si sa ramana o viata intreaga SCLAVI LA STAT, la un stat puterd de corupt plin de impostori, incompetanti si analfabeti care sunt pusi pe praduiala in interes propriu?
      INCREDIBIL!!!!!

      Bine ca gandirea si societatea liberala, singurele doctrine economice care creeaza prosperitate de MILENII te se par "antiumane", dar servitutea marxista care creeaza SARACIE PERPETUA pe toate planurile pentru generatii intregi, ti se pare foarte umana! De ce nu te muti tu in Coreea de Nord sa gusti performanta marxist-comunista, sau in Venezuela sa gusti performanta marxist-socialista. Sau macar in ghetouri marxist-socialiste ca Grecia sau Argentina care o tin numai din COLAPS IN COLAPS?

      https://www.worldfinance.com/special-reports/a-history-of-economic-trouble-in-argentina

      https://www.theguardian.com/business/2019/sep/10/argentina-economic-crisis-imf-debt-default

      https://www.wsj.com/articles/why-argentina-faces-an-economic-crisis-again-11569422388

      https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_history_of_Argentina

      Ștergere
  6. Daca esti sarac sau nu, depinde mai degraba de cati bani ai in cont, nu de cat castigi. Pornind de la cifra ta, sa multiplicam cu 25. Cam de pe la 1.5 milioane eur poti spune ca nu mai esti sarac - fuckyou money. Asta in Romania. In alte parti, in functie de tara exista un multiplicator 2x,4x,etc.


    Sistemul actual de pensii are cateva probleme. Unu: solidaritatea nu functioneaza decat intr-un sistem piramidal cu baza piramidei in jos. Daca ne uitam insa la cei care au plecat sau vor pleca din tara, in special tineri cu copiii lor, e posibil ca in 10-20 de ani piramida sa se rastoarne si un angajat sa sustina 2-3 sau poate chiar patru pensionari. In plus trebuie sustinuta si armata de functionari care lucreaza la stat. Proababil sistemul este nesustenabil.

    Doi: sistemul actual faciliteaza pensiile speciale, majoritatea populatiei este "solidara" cu toti cei care iau pensii speciale - securisti, procurori, judecatori, etc. In cazul pensiei individuale fiecare mananca din cea a strans, deci pensiile speciale dispar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum adica solidara cu cei care iau pensii speciale? Adica suntem toti de acord? Acceptam?

      Ștergere
  7. Cu pensia si sanatatea nu ai ce sa demonstrezi cel mult poti discuta pe subiect. Lumea se va lamuri cand vor vedea costuri vs beneficii.
    Aia care stau bine acum vor sta bine si in viitor.
    Macelul va fi la saraci unde acu daca ai ceva mai serios o mai scoti la capat cu o spaga buna dar cand va fi treaba cu banu jos costurile vor face serviciile medicale inaccesibile. O noapte in spital privat va fi cam 1000ron. Daca ai nevoie de supraveghere post operatorie... doar dormitul va fi 20-50k.

    Pensia privata intr-un stat slab va fi ruleta. In conditii normale va fi la fel ca in sanatate aia care au mult vor avea pensie ca e loc de unde sa fie jumuliti, la saraci dai nimic primesti nimic.

    Nu e nimic nou in esenta doar ca lucrurile vor fi mai pe fata si oamenii vor mai motivati sa emigreze ca nu toti pot lucra ca it, doctori sau manageri. Iar in locul lor vor veni altii care nu stiu ce e aia pensie si sistem de sanatate.


    RăspundețiȘtergere
  8. Solutia simpla, corecta, echilibrata,eficienta; care NU va fi aplicata in Romania; este pensia bazata pe doua nivele: contributii-celor care au cotizat si minimis-celor care nu au cotizat.
    Fara speciali de vreun fel--magistrati, politisti, armata, functionarime, medici,politicieni etc etc ! !

    RăspundețiȘtergere
  9. ''Ca o idee generală, indiferent de tipul de sistem, cei bogați au parte de servicii de top datorită capacității lor financiare care-i ajută să cumpere serviciile cele mai bune.''

    In cazul acesta trebuie sa optam pentru declansarea neintirziata a revolutiei socialiste care , dupa cum si dvs. demonstrati, va instaura o societate mult mai dreapta .
    As vrea sa va intreb ceva, legat de sistemul conceput si implementat de Bismarck:

    Daca numarul contributorilor la sistemul de pensii(si sanatate) va continua sa scada, CA URMARE A INTRODUCERII MASIVE A AUTOMATIZARII, ROBOTIZARII SI INFORMATIZARII IN ECONOMIE, CE SE VA INTIMPLA CU SISTEMUL DE PENSII (SI SANATATE) ?
    VOM PUNE ROBOTII SI ORDINATOARELE SA PLATEASCA SAU VOM GASI ALT SISTEM, CUM AR FI, DE EXEMPLU SA PLATEASCA PATRONII?
    ASTA DACA NU CUMVA NE VOM GINDI SERIOS SA REVENIM LA SOCIALISM !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai cap pe umeri, tre'sa-l si folosesti!
      despre pensii
      https://www.argumentesifapte.ro/2017/04/07/de-ce-pensionarii-viitorului-nu-vor-pune-presiune-pe-bugetul-de-pensii/
      despre sanatate: citeste comentariile
      https://m.hotnews.ro/stirecom/23661799


      zeT

      Ștergere
    2. Aia cu spitalele din Germania este super amuzanta! Hirtiile vesticilor si dosarele lor sint deasemenea super organizate, dar n-au lagatura cu realitatea!

      Ma bucur pt romani ca pot crede tot felul de prostii care vin din vestul iubit!
      https://www.welt.de/newsticker/news1/article125256665/Jaehrlich-40-000-Tote-durch-Krankenhaus-Infektionen.html

      Ajunge stirea asta din Die Welt sau sa incep cu smecheriile concernelor, ale doctorilor, operatiile care se fac doar pt bani si de care n-ar avea nevoie pacientiul, tratamentele gresite, bolile care nu exista, medicamentele oravitoare etc? Si mai dai si bani!

      Aia cu pensiile este alta problema pe care n-o intelegeti pt ca nu vreti! Articol mincinos. Nu stiti sa spuneti cine scrie legile pensiilor si nici ce este cu pensia la 70 de ani, despre care s-a vorbit in Romania, dar nu avem jurnalisti.
      Are legatura cu altceva!

      Ștergere
  10. Citesc articolele domnului Dan și trebuie să recunosc că are dreptate, nu întotdeauna, doar este om, dar cel puțin mă face să gindesc și altfel, de ce nu? Observ o obstrucție cind citesc acest blog. Am mai spus-o, este a doua perioadă fanariota și avem nevoie de haiduci, iar după părerea mea, autorul articolelor de pe acest blog, este unul. Eu unul trimit articolele la multe persoane care încă mai gindesc cu creierul și nu cu stomacul. Tot înainte! Va fi din ce în ce mai greu pentru cei care ridică lumina, dar dacă surzii și orbii nu o văd, ramin întotdeauna ceilalți....

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)