duminică, 12 aprilie 2020

Pușcăria ce vine sau era obsedantului control

În timpul nebuniei, când toate privirile sunt ațintite spre „marea amenințare” - întotdeauna promovată pe canale oficiale - trebuie să ai puterea să te rupi pentru a putea privi acolo unde nu se uită decât mult prea puțini. Celor care încă mai cred că oficialii noștri nu pot dormi nopțile din pricina amenințării la adresa sănătății noastre le aduc în față doar câteva elemente:
- lăsarea personalului medical fără protecție astfel încât spitalele s-au transformat în vectori de răspândire a bolii(oare n-o fi fost voită?);
- achizițiile de echipamente făcute doar cu gândul la maximizarea propriilor profituri;
- încălcarea sfidătoare a normelor de izolare și distanțare socială atunci când li s-a ordonat pe cale diplomatică să trimită sclavii în Germania. În doar două ore(!!!) de la solicitarea Germaniei, exceptarea de la restricții a sclavilor zilieri trimiși „la sparanghel” a fost concretizată sub forma unui articol în ordonanța militară cu pricina. Doar două ore, după care au urmat convoaiele circulând „în consemn” și fără restricții pe timp de noapte pentru a nu întârzia la destinație. Suntem SINGURA ȚARĂ DIN LUME care a permis așa ceva!


Încă de la începutul acestui circ nu fac altceva decât să vă îndemn să vă mențineți vigilența, să nu vă lăsați păcăliți și să priviți critic spre vocile oficiale. Aveți în prezent suficiente dovezi că nu e ceea ce pare a fi și că, mai mult, ceea ce se pregătește e suspect. Mulți îmi spun că nu pot fi în halul acesta de îngrijorat în condițiile în care aceleași măsuri se iau la nivel mondial. Ei bine, tocmai de asta sunt îngrijorat, întrucât văd cum absolut totul se petrece concertat și cum se merge cu dezinvoltură în aceeași direcție. Să vă dau câteva repere pe care le-am trăit cu toții.

În anii '90, din laboratoarele militare s-a lăsat „scursă” spre public o nouă tehnologie: internetul. „Rețeaua rețelelor” promitea o libertate fără precedent în condiții de anonimitate aproape totală. Publicul era fascinat. Cel care în timpul zilei era un funcționar modest și disciplinat, aflându-se în spatele ecranului se transforma radical: ba își lua vreun nume de terorist, ba poza în mașină sexuală, ba-și lua identitate de femeie misterioasă în căutare de aventuri facile. Anonimitatea rețelei îți permitea asta. Apoi au apărut comunicațiile mobile: o altă dimensiune a libertății. Nu mai erai „legat de un fir”, puteai fi sunat de oriunde și puteai suna oriunde, fără ca cineva să aibă habar de unde suni. Nimeni din generațiile anterioare nu s-ar fi putut gândi la așa ceva. Apoi, atât internetul cât și comunicațiile mobile au evoluat: web, web 2.0, cloud respectiv 2G, 3G, 4G și, iată 5G. Cu toate că au apărut separat, cele două tehnologii s-au dezvoltat sinergic, contopindu-se una în cealaltă.

Prin 2010, când lumea încă nu se dezmeticise din criza în care fusese târâtă, un misterios personaj care-și spunea Satoshi Nakamoto, a prezentat un concept de ban electronic eliberat de teroarea băncilor centrale, autogenerat și de încredere. Bitcoin promitea să fie banul imposibil de manipulat care, mai mult, îți aducea o anonimitate în tranzacții. În fața ta nu-i decât un număr - codul public al cifrului tău, nu nume, detalii personale sau alte chestii care-ți sunt cerute cu insistență la bancă. Mai mult, dacă te-ai plictisit de identitatea ta financiară, poți să-ți faci oricâte altele. Astfel, un „portofel” îl poți folosi pentru cumpărături diverse, iar altul pentru chestiile mai puțin ortodoxe gen droguri, sex sau alte „plăceri păcătoase”. Eliberare, nu-i așa?

Mulți și-au pus speranțele în „libertățile” promise. S-au aruncat cu tărie în vâltoarea anonimității internetului pentru a-și promova agendele radicale, altădată ascunse celor mulți sau pentru a demara tot felul de activități ilegale. Mai țineți minte povestea „Silk Road”, a magazinului ilegal ascuns în „deep web” prin intermediul căruia se cumpărau pe bitcoin droguri, arme și alte chestii interzise? Anonimitate totală. Dacă mai punem în balanță și faptul că cel care pusese bazele magazinului își accesa contul de la biblioteca publică - pentru anonimitatea totală - ne putem imagina cât de „blindat” era omul. Atât de blindat încât a fost descoperit de FBI în aproximativ o lună și totul a fost blocat. Ciudat nu? Aici e capcana libertății care v-a fost dată cu dărnicie. Ea e, în realitate, sclavie.

Știți ce au în comun tehnologiile de comunicație mobilă 2G, 3G, 4G și 5G? Obsesia pentru control. Tehnologia telematică - de localizare - e inclusă în toate aceste standarde. La 2G era mai rudimentară, detectându-se doar pe baza celulei căreia îi erai alocat. Nu era atât de rudimentară pe cât ați crede. Era capabilă de triangulație, astfel încât eroarea de 500 metri se reducea la câțiva zeci de metri. Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, localizarea a devenit mai precisă. Încă de la 4G, combinând datele GSM cu cele GPS și cu wifi-urile din proximitate obții o poziționare cu o eroare de 1-2 metri. Asta în condițiile în care eroarea GPS-ului este de câțiva zeci de metri(din rațiuni militare). În cazul 5G, multitudinea de site-uri de comunicație aduce după sine o granularitate mult mai mare, putându-se ajunge la o localizare cu o eroare de nivelul centimetrilor. Și, să nu uit, vei putea fi localizat cu precizie inclusiv în interiorul clădirilor. Știai că cel mai mare spion din casa ta e routerul wifi? Prin intermediul său nu se cunoaște doar că tu ești acasă, ci un urmăritor poate identifica chiar că vecinul tău e pe cale să ajungă acasă. Ca să nu mai vorbesc că, studiind perturbațiile câmpului, un personaj din afara casei tale poate să știe cu exactitate câte persoane sunt în casă și pe unde se află fiecare. Ciudat nu?

Dar, probabil, îmi veți spune că e o necesitate să te poziționeze bine pe hartă. Doar aplicațiile de navigație trebuie să funcționeze bine. Și ce sens are să te sperii, mai ales că asta nu e o dovadă de „obsesie pentru control”. Serios? Hai să mai dăm la o parte încă un văl. Tehnologia 2G permitea, prin intermediul unui protocol bazat pe SMS-uri invizibile, o urmărire teribilă a posesorului. I se putea lua jurnalul apelurilor, se comandau de la distanță camera și microfonul aparatului și multe alte chestii care și acum multora li se par SF-uri. Dezvoltarea tehnologiei a permis îmbunătățirea protocoalelor de control. Serviciile secrete nici nu mai au nevoie de amplasarea de microfoane ambientale întrucât propriul dispozitiv face asta de minune. Și, de fiecare dată se află în preajma ta. Cu 5G, totul va trece la un nivel nemaivăzut. Întreaga ta viață îți va putea fi înregistrată din mai multe „puncte de vedere”, nu doar de pe telefon. Frigiderul va avea viziunea sa, mașina de spălat, plita electrică și chiar întrerupătorul de la lumină. Totul va fi conectat și te va raporta mai bine decât a făcut-o orice informator din istorie. Toate se vor interconecta în momentul în care banul va deveni electronic. El este deja, dar nu la nivelul necesar, anume acela în care „semnul de mâna dreaptă sau de pe frunte” îți va permite să vinzi sau să cumperi.

Ce are atât de special criza actuală? Doar anunțul oficial asupra permanentizării „stării de necesitate”. Nu întâmplător ai nevoie de „declarație pe propria răspundere” atunci când ieși din casă, ci pentru a conștientiza că , de azi înainte, trebuie să-ți declari intențiile. Încă nu vi s-a spus oficial că declarația de intenție poate fi verificată. Că telefonul pe care-l porți în buzunar îți cunoaște traseul făcut, precum și pe cei cu care te-ai întâlnit. Milițianul pe care-l detești îți va putea demonstra în orice clipă că traseul pe care l-ai urmat nu e cel pe care l-ai declarat și, ghici ce?, asta va deveni faptă penală. Probabil v-a înflorit ideea: poate fi lăsat telefonul acasă și faci ce vrei. Cool, doar că mașina ta va fi legată la aceeași rețea nevăzută. Ca și bicicleta sau trotineta ta electrică de „salvator al planetei”. Poate te gândești să renunță la acestea, dar uiți că semnul îl ai pe tine: fața ta te dă de gol. Camerele video cu identificare facială pot face ceea ce fac toate device-urile care te înconjoară: identificare, localizare și supraveghere. Iar camerele sunt precum puricii și se vor înmulți.

Iată tâlcul acestei crize: conștientizarea supravegherii exercitate de toate tehnologiile care v-au permis „libertatea”. Asta vă e pușcăria, asta vă e înrobirea. Considerați-mă conspiraționist, deviant sau cum vreți voi. Însă țineți cont că, cineva micuț și insignifiant vă spionează mereu de prin vreun ungher. Iar ăsta e abia începutul. Ceea ce urmează e, așa cum spune Snowden, o arhitectonică globală de supraveghere și control. De-aceea mă îngrozește sincronizarea acțiunilor la nivel global. E transparent ceea ce se pregătește.

14 comentarii:

  1. Nu ne ramane, celor care vrem sa fim un pic mai nesupravegheati, sa renuntam la tehnologie, sa ne retragem la tara, prin paduri (cate au mai ramas), prin munti si sa traim acolo asa cum vom putea, ca in evul mediu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e un moment de renastere spirituqala si politica, in care sa ne dam seama cat de dependenti am ajuns de guverne ca sa ne hraneasca si pentru asta platim.
      E poate acel moment unic in existenta fiecaruia in care sa devenim mai putin dependenti de guverne, de regulile lor si de lumea creata de ei.
      E momentul sa ne luam puterea in propriile maini, sa ne cultivam singuri mancarea si sa ne producem singuri curentul electric, sa ne scoatem singuri apa din pamant, sa producem singuri tot ce avem nevoie fara sa mai fim atat de dependenti.
      E jalnic ca atatia oameni in ziua de azi depind atat de mult de guvern ca sa aiba ce manca, ce imbraca.
      Virusul asta e o oportunitate imensa sa realizam grandoarea acestei dependente care ne-a fost impusa pas cu pas.
      E momentul ca oamenii sa nu mai depinda de guverne, avem si noi tehnologia necesara sa fim independenti. Cei mai fericiti oameni in ziua de azi sunt acestia care traiesc OFF THE GRID.
      "Off-the-grid sau off-grid este o caracteristică a clădirilor și a unui stil de viață conceput în mod independent, fără a se baza pe una sau mai multe utilități publice"
      Ma intreb cum va arata o societate total off-grid, in care fiecare om e independent, in care nu exista utilitati publice, ci utilitati in comunitatea in care traiesti facute de oamenii cu care traiesti, si nu de guverne si primariile guvernelor.
      Exista comunitati sustenabile in care oamenii isi pun primarul lor neoficial, iar primarul guvernului nu are nici o putere ca nu i se da sa faca nimic, si ion care politia e a comunitatii, nu a guvernului. Si iau arma in mana si impusca hotii de lemne. Va dau exemple de paduri in Romania uinde nu se fura nici un metru de lemn. De ce? Deoarece la hoti le este frica de oamenii din acea zona. Se fura in comunitatile in care oamenii sunt dependenti de guvern.
      Care ar fi traseul de parcurs ca toti oamenii sa inceapa sa devina independenti?

      Ștergere
    2. Si cu asta ce-am facut? Asta sa fie misiunea noastra pe pamant sa ne izolam si sa mancam fasole si grau prin pesteri? Sa stam ascunsi si sa ne bucuram ca am scapat de urmarire? Si asta pana cand? Nu ar dura mult pana cand asemenea grupuri ar fi descoperite. Cei care isi dau seama de ceea ce se intampla trebuie sa spuna in gura mare, fiecare unde poate, despre ceea ce se intampla si sa accepte moartea cu zambetul pe buze.

      Ștergere
    3. Bun si acum ce facem? Ne bazam pe salvarea individuala la care speram sa nu apelam? Ghiveciul cu carne , parea sa aibe totusi consistenta , acum asta cu castraveti murati nu prea ,....Sper totusi intr-o varianta optimista , ca asta mai am .....optimism !

      Ștergere
  2. Nu știu dacă ați văzut la Cluj cum Boc o băgat dronele pe străzi cu mesaje Va rog stați în case! Acesta nu este un avertisment! Bai, asta sa uitat la filmele apocaliptice cu Dolph Langren.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adăugați la remodelarea socială și fenomenul de "inutilizare" a informației sau, cum îi spune Nicholas Carr, "content collapse".

    "... by leveling everything, social media also trivializes everything — freed of barriers, information, like water, pools at the lowest possible level.
    as all information consolidates on social media, we respond to it using the same small set of tools the platforms provide for us. Our responses become homogenized, too."

    "... content collapse puts all types of information into direct competition. The various producers and providers of content, from journalists to influencers to politicians to propagandists, all need to tailor their content and its presentation to the algorithms that determine what people see. The algorithms don’t make formal or qualitative distinctions; they judge everything by the same criteria. And those criteria tend to promote oversimplification, emotionalism, tendentiousness..."

    "Finally, content collapse consolidates power over information, and conversation, into the hands of the small number of companies that own the platforms and write the algorithms. The much maligned gatekeepers of the past could exert editorial control only over a particular type of content that flowed through a particular medium — a magazine, a radio station, a TV network. Our new gatekeepers control information of all kinds. When content collapses, there’s only one gate."

    From context collapse to content collapse
    http://www.roughtype.com/?p=8724

    RăspundețiȘtergere
  4. Am aflat tâlcul unor întâmplări destul de recente din propria-mi viață... Sau poate că nici nu este a mea, nu? Deși vă mai accesam site-ul de pe filă cică incognito... azi mi-a apărut că ip-ul meu este suspect de activitate nefirească, deși am mai șters istoricul... Cică sunt robot? Am ieșit în momentul respectiv. Pot fi om, robo bobo nu... De ce ne-am ascunde, nu? Întâmplările la care mă refeream nu sunt acestea, ci altele, și deși sunt supus de fel, n-am intenții ascunse, și nu mă revolt, sper că vreun "băiet", poate să fie și fată, citește... Încă se folosesc oamenii, nea Dan. Probabil că vor să observe reacția. Că eu observ. Și îmi vine să-mi mușc limba sau ceva nu știu. Vor să vadă ce zici... Nu? Ce să zic? Nimic nu zic. Poate că mă înșel. Nu sunt buricul pământului. Nu știu nici cine sunt indivizii exact. Io-s un om simplu. De ce mi s-ar părea uneori că se ține cineva după mine, nu? Sper, bine nu sper, să mă înșel. Poate că sunt eu obsedat. O fi de la statul în casă... Întrebarea că tot divaghez este... De ce??? De ce??? De ce se întâmplă toate acestea? De ce trebuie să știe cineva ce mănâncă altcineva, ce bea, ce strânge în brațe, etc? Deci, la ce folosește? Nu mă (mai) opun, însă vreau să știu, dacă se poate, de ce?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ia uitați ce găsesc pe net după ce am citit articolulIa uitați ce găsesc pe net după ce am citit articolul dumneavoastră și mi-am și permis să comentez anonim întrebările multe cu de ce... Un dumneavoastră și mi-am și permis să comentez anonim întrebările multe cu de ce... Un șofer român care intreba pe Facebook despre virus, a decedat într-un spital răpus de virus la o lună după ce întreba pe rețelele sociale. Deci chiar mi-a apărut această știre și o pasăre a dat din aripi la mine la geam întâmplător în timp ce scriu acest comentariu... Bre, ce-i asta https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/un-sofer-de-tir-roman-care-intreba-pe-facebook-daca-a-vazut-cineva-un-mort-de-coronavirus-a-murit-din-cauza-virusului-1290744

    RăspundețiȘtergere
  6. Merita citit.
    Cine este bunicutul simpatic, binevoitor, filantrop, etc. Bill Gates, cel care acum pentru binele nostru vrea sa ne marcheze ca pe vite in doua turme de sclavi: vaccinati (cu forta sau din naivitate/ignoranta) vs. nevaccinati:
    http://fregger.com/Gates/index.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Tot ceva interesant:
    https://www.nytimes.com/1994/06/11/obituaries/mary-gates-64-helped-her-son-start-microsoft.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Probabil de aceea se taie cu atata furie padurile, ca sa nu mai fie vre-un loc de ascuns.

    RăspundețiȘtergere
  9. Banul nu are cum sa devina electronic asa usor. Pentru a FACILITA toate manevrele interlope, pentru a-i plati pe cei care-ti furnizeaza servicii ai nevoie de cash la greu. Transferurile a la holiud sunt pentru gura casca la filme cu van Dam. Cine gindeste cum trebuie intelege ca ce spun este cu bataie lunga!...nu gainarii marunte

    RăspundețiȘtergere
  10. Pretul libertatii va fi libertatea insasi ......asa ca nu va mai amagiti

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)