joi, 23 iulie 2020

Dezastrul fondurilor europene

R
evenirea Plăvanului de la Bruxelles a fost însoțită de o petardă mediatică în ceea ce privește „bomba” celor 80 de miliarde care se rostogolesc peste noi. Brusc, organele media au ventilat știrea astfel încât tot prostovanul să aibă impresia că Bruxelles-ul tocmai ce-a hotărât să reverse fântâna abundenței peste noi.

Dar care e realitatea? Fără doar și poate e de-a dreptul tragică. Vă spun încă de pe acum că fondurile primite reprezintă nu o firimitură scăpată de la masa bogatului, ci promisiunea că de la masa bogaților va scăpa o firimitură. Ca să înțelegeți exact cum stau lucrurile, o să vă explic în continuare toată povestea. Voi începe prin a vă aminti că, în timp ce restul delegațiilor erau blindate cu experți, Plăvanul nostru a mers acolo singur, însoțit de câțiva sepepiști și de ilustra sa geantă. Apoi, mai trebuie să mai constatăm un element:  marea majoritate a șefilor de guvern participanți la summit au declarat înainte de plecare cu ce mandat pleacă și ce anume urmăresc. Plăvanul, neavând niciun plan, nu a declarat nimic. Doar el a mers acolo strict pentru a lua, cu umilință, ceea ce i se dă, fără a ridica nicio obiecție. Slugoi până la capăt.

Și-acum să analizăm radiografia fondurilor europene primite. Cei 79.9 miliarde de euro sunt compuși din două sume:
 1. 46.4 mld. EUR reprezintă fonduri nerambursabile din bugetul multianual 2021-2027. Fondurile sunt destinate mai  multor axe precum: Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Green Deal. Într-un scenariu pesimist România ar fi trebuit să primească un minim de 50 mld EUR, iar într-unul optimist 65-70 mld EUR(aceasta ar fi fost suma cu care România ar fi trebuit să meargă la negocieri);
 2. 33.5 mld. EUR provin din Pachetul de Relansare Economică, având o structură puțin mai ciudată:
  • 16.8 mld. EUR sunt granturi(fonduri nerambursabile);
  • 16.7 mld. EUR sunt împrumuturi acordate de  către Comisia Europeană în „condiții avantajoase”.
Asupra acestui ultim punct trebuie să ne focusăm atenția în mod special întrucât, din punctul meu de vedere, a fost cel mai superficial tratat. În loc să se pregătească serios, Plăvanul le-a ordonat lacheilor săi din Guvern să umfle cifra infectărilor gândindu-se că în acest mod vor da lovitura. Cu alte cuvinte, în loc de pregătire solidă, au făcut un joc de alba-neagra demantelat imediat de serviciile secrete care - în cazul celor puternici - lucrează în folosul statelor care le finanțează. Așa se face că, la summit, prima chestiune care a picat a fost alocarea unei părți din pachet raportat la noul val de îmbolnăviri.

În cadrul Pachetului de Relansare Economică, România ar fi trebuit să țintească un minim de 30 mld EUR granturi și cel puțin 20 mld. EUR împrumuturi. Fiind o economie periferică, România este afectată direct de scăderea activității economice proprii, iar indirect de scăderea economiilor partenere din interiorul UE. Partea proastă e că dependența noastră de UE face ca cele două lovituri pe care le încasăm să acționeze la fel de dezastruos și cu aproximativ aceeași intensitate asupra noastră. De aceea ar fi trebuit să țintim către 40 mld EUR granturi și 30 mld. EUR împrumuturi. Un asemenea pachet nu e deloc greu de justificat.

Punând cap la cap ne rezultă că România trebuia să meargă la negocieri cu solicitări de 70 mld. EUR din bugetul multianual și alte 70 mld EUR din Pachetul de Relansare Economică(40 mld EUR granturi + 30 mld EUR împrumuturi). Rezultă un maxim de 140 mld EUR „la prima strigare”. În ceea ce privește minimul, România n-ar fi trebuit să scadă sub 50 mld EUR din Bugetul multianual și 50 mld EUR din fondul de redresare. Așadar, un total de minim 100 mld. EUR.

Acum ne rezultă limpede că, în realitate, România a pierdut cel puțin 20% din minimul targetat, obținând puțin peste 50% din suma pe care trebuia să o arunce în joc la negocieri. De ce s-a întâmplat asta e simplu: din servilism și trădare națională. Pierderile înregistrate de România la aceste negocieri au fost compensate, din păcate, doar de o propagandă acerbă, instrumentată de instituțiile de presă care, mai nou, trăiesc aproape exclusiv din subvenții de la stat, chestiune unică în istorie! V-aș aminti că și pe vremea comuniștilor instituțiile de presă se auto-finanțau, trăind cu mult mai capitalist decât cele din ziua de azi.

Să punem totuși cap la cap informațiile pe care le avem și să înțelegem cu ce ne-am ales de fapt. Din cele 79.9 mld. EUR avem un net de fonduri primite de doar 63,2 mld EUR(restul sunt împrumuturi). Dacă însă scădem din această sumă contribuția României de 12 mld EUR ne rezultă că suma netă obținută de Plăvan este de doar 51.2 mld EUR! Adică undeva aproape de minimul pe care ar fi trebuit să-l obținem din bugetul multianual! E de-a dreptul jenant.

Însă asta nu-i totul. Ar mai trebui amintit un aspect, anume că statele puternice au reușit impunerea unui mecanism prin intermediul căruia pot bloca acordarea fondurilor pe motive de „stat de drept”. Chestiunea nu trebuie tratată cu superficialitate, mai ales în condițiile în care două dintre asociațiile #rezist ale magistraților tocmai ce-au mușcat din  bucile prezidențiale pe motiv că în România nu se respectă statul de drept. Fix aici ar trebui să vă concentrați întrucât, în scurt timp, veți constata cum firimiturile căzute de la masa bogaților se vor dovedi a fi - așa cum am mai spus - doar firimituri promise, nicidecum aruncate săracilor. De ce spun asta e cât se poate de simplu: Olanda ne blochează accesul la Schengen pe motiv de nerespectare a statului de drept, în condițiile în care această condiție nu a existat la aderare. Vă imaginați ce va fi acum când condiția e inclusă în pachet?

Părerea mea e că negocierile amintite de Plăvan n-au fost nereușite ci de-a dreptul dezastruoase. Veți constata cum, în scurt timp, pe lângă incapacitatea noastră de absorbție(vinovată și instrumentată atât din interior, dar și din exterior) vom avea de-a face și cu refuzul unor plăți pe motive inventate de „funcționare a statului de drept”. Și, din nou, atunci când li se va cere, eroii #rezist vor ieși să se târâie cu curul în piață, finanțați de cei care au interesul să ne condamne la subdezvoltare.

Sper că explicațiile mele au fost cât se poate de clare, astfel încât să judecați singuri ce-a fost cu balonul de săpun arătat de Plăvan și lustruit de propagandă. Un balon de săpun, indiferent ce i-ai face, tot un balon de săpun rămâne, iar când se sparge, odată cu el se duc și iluziile celor care au picat în capcana mirajului său.

14 comentarii:

 1. Se pregateste debarcarea lu Trudeau.

  Familia lui si membrii din guvern erau parte dintr-o asociatie de caritate unde ca membrii onorifici ridicau sume frumusele.

  Mama premierului lua doar 250k CAD.

  Daca nu iese Trump la toamna cred ca vom fi svaitzer
  https://www.youtube.com/watch?v=aDpCzjv_lR8

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. TG, MAI MULT CA SIGUR iese. Nu l-au pregatit astia de zeci de ani ca sa-si piarda investitia acum. Ce te tulbura sau irita pe tine din ce urmaresti este PRAF IN OCHI.
   Stii si tu ca altele sunt tzelurile.

   Ștergere
 2. Din România, pleacă spre UE de zeci de ori mai mult decât ne dau ei cu fondurile europene. Fondurile europene sunt o șmecherie prin care UE aduce beneficii băncilor și multinaționalelor. Acești bani nu ajung în mod concret în economia României.

  Înainte de aderarea la NATO şi Uniunea Europeană ni s-a promis siguranţă, dezvoltare, prosperitate şi faptul că vom ajunge şi noi o ţară la nivelul celor capitaliste avansate. Pentru asta ni s-au cerut o serie de sacrificii sau “cadouri” pentru Occident, concretizate în privatizări, schimbări de legislaţie, distrugeri de ramuri întregi ale economiei, împrumuturi la FMI şi Banca Mondială etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte adevărat și nici nu e prea complicat de comparat ce pierdem și ce cîștigăm. Deficit net. Cu atît mai ticăloasă propaganda uneltelor, propagandă veche, prin care se repetă cu insistență minciuna avantajelor apartenenței la mizerabila organizație.

   După precizia și complexitatea modului de operare se poate vedea că nu a existat nicio clipă intenția unei colaborări comun avantajoase, de la început extinderea a fost gîndită ca o nouă aventură imperială, o cucerire de noi colonii fără invazie militară.

   Ștergere
  2. B., ce spui in prima fraza se contrazice cu paragraful doi.
   GIndeste-te logic, lasa patriotismul pentru altele, nu aici!
   Daca nu ai de unde plati, cum de poti da de zeci de ori mai mult decit iei?

   Tu oare ai auzit de o societate in care contractul SOCIAL nu mai poate fi onorat?...mai mediteaza un pic ca nu strica!

   Tu chiar esti copil sa crezi ca pensiile si salariile, socialul, le poti plati din cit "produci"?

   Ștergere
 3. UE este condusa de o aristrocratie bazata pe un sistem vechi de credinte

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Credinte pagane,stravechi egipto-caldeene, caci crestinismul ii tulbura tare...iar Crucea ii arde de-a dreptul.

   Ștergere
 4. Faptul ca noi am pierdut, altcineva a ieșit în câștig.
  E ca la fotbal. Ai jucători prosti, nu ajungi în semifinala.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu-i vorba de jucatori...asa ai fost spalat de trei decenii la cap sa crezi. Si uite ca au reusit!
   Toti suntem la fel, decit ca nu avem acces la finantari precum vestici pina nu demult, ...deoarece in prezent sunt in plina demontare, mai ceva decit a fost la noi.

   Ștergere
 5. Traiasca ocupantul occidental ce ne-a lasat in zdrente! Noroc cu ei ca poate tot romanul sa fie sluga la straini.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stai linistit ca in curind se va termina faza asta, si vei intra in complet alta!

   ...Se pare ca vei(vom) duce dorul "zdrentelor" in care ne-a lasat, si vom dori sa mai fim slugi, dar nu vom mai avea la cine deoarece si ei vor fi in zdrente.

   Ștergere
  2. Gloata va duce meru dorul zdrentelor si a statutului de sluga, romanii constienti nu. Macar de s-ar termina odata cu acest occident bolnav.

   Ștergere
 6. Blana ursului dn padure.Barem URSS-ul avea curajul sa ne spuna in fata ca au venit aici doar sa ia.

  RăspundețiȘtergere
 7. 1. Minciunile:

  Iohannis - 34 de miliarde EUR pentru relansarea economică, parte din ei pt. 2020:
  https://www.youtube.com/watch?v=J7E2pXO2m68

  Iohannis - M-am bătut acolo pentru bani europeni. Nu pentru mine, pentru România:
  https://www.youtube.com/watch?v=BIj8Pbn1aC0

  2. Realitatea:

  https://www.youtube.com/watch?v=XJJEiUUvR2s (00:36:00)
  Nici un ban pentru anul 2020!
  Iudannis nici nu ştie ce s-a discutat acolo!
  www.consilium.europa.eu/media/45109/210720-euco-final-conclusions-en.pdf - page 5

  https://www.youtube.com/watch?v=XJJEiUUvR2s (00:41:00)
  https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyens-big-gamble-with-borrowed-money/
  2020-05-27 - pt. RO s-au stabilit aceste sume: granturi de 19.6 mld. EUR, împrumuturi de 11.6 EUR
  2020-07-21 - Iudannis s-a luptat, a negociat : granturi de 16.8 mld. EUR, împrumuturi de 16.7 EUR
  Iudannis a negociat aşa de bine... că RO va primi granturi cu 3 mld mai puţin şi împrumuturi cu 5 mld mai mult.

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu) sau forumul Trenduri de pe Telegram(https://t.me/+HBtgL7y2hgVhMmY0).