vineri, 7 ianuarie 2022

Cum se împart apele?

V-am făcut în ultimele articole un tur de forță al confruntărilor geopolitice ale momentului. Suntem într-o cumpănă a istoriei în care unii mizează pe unicitatea proiectului globalist, iar alții pe o reîmpărțire a lumii. Care tabără va câștiga? Chiar dacă-i voi dezamăgi pe cei care-mi împărtășesc ideile, vă voi spune că se va întâmpla același lucru care se întâmplă de fiecare dată în istorie: indiferent de învingător, va câștiga cine trebuie. E o formulare alambicată, recunosc, dar e singura care exprimă cât de cât ceea ce urmează. O să înțelegeți imediat de ce și, mai ales, care-i paradoxul prezentului.

Trăiți cu impresia falsă că globalizarea e o chestie de-a lui Schwab și nu înțelegeți esența: Klaus Schwab prezintă doar o versiune a globalizării. Întotdeauna de-a lungul istoriei răul s-a înfățișat sub două aspecte: în primul rând s-a prezentat sub forma sa de lup feroce, iar acestei imagini i-a fost opusă cea a oii revoltate, care, de fapt, era tot un lup în blană de oaie. Și vina i-a aparținut întotdeauna omului simplu care-a crezut că poate să-și rezolve problemele printr-un simplu vot. 

Probabil cea mai mare infracțiune a istoriei este cea a dezvoltării sistemelor electorale. Să crezi că poți rezolva ceva prin vot este cea mai mare înșelătorie căreia îi suntem părtași. Ne punem încrederea în „forțele luminoase” pentru ca, de fiecare dată, să observăm că am fost iar păcăliți. „Luminoșii” întorc brusc armele, inventează motive și fac treburile uneori chiar mai rapid decât ceilalți. Asta se întâmplă atunci când ai impresia că un sistem e just pentru că pune pe picior de „egalitate electorală” un analfabet cu un gânditor. Ce poate înțelege un analfabet din procesul electoral? De ce are el nevoie să voteze și care-i rolul său într-un proces pe care, cu toate că nu-l pricepe, e convins că-l domină în cele mai intime aspecte ale sale. În fapt asta e democrația: o imensă scenă de circ unde fiecare e invitat să ia cuvântul, dar a cărei menire e să le distragă atenția participanților de la ceea ce-i așteaptă, anume eșafodul.

Destul însă cu considerațiile de ordin tehnic. Să trecem în teren, anume pe arena mondială unde se încleștează forțele. Ce va ieși din toată tevatura? Putem intui oare? Desigur că putem s-o facem, doar avem ochi să vedem. Ne trebuie însă niște repere deoarece n-avem cum să vedem ceea ce se întâmplă dacă nu înțelegem bazele. 

Mulți cred că Uniunea Europeană reprezintă „o forță” pe harta lumii. Eroare! Ce forță e aceea în care permanent conducerea e încredințată celor mai proști reprezentanți ai săi? Ați uitat oare că la conducerea acestei Uniuni au fost niște nulități precum Dacian Cioloș sau Corina Crețu? Cum poți crede că o anumită construcție e ceva în condițiile în care la vârfuri sunt numai astfel de exemplare? Mă rog, în ultima vreme, cu moș Biden la conducerea SUA, aproape că-ți vine să crezi că întreaga lume s-a cretinizat. Dar să nu ne îndepărtăm de subiect. Ce este Uniunea Europeană? Nu încercați să aduceți argumente istorice deoarece nu aveți. Uniunea aia inițială, creionată de câțiva idealiști, pur și simplu nu e aceeași cu ceea ce avem acum. 

Ca să înțelegem UE trebuie să înțelegem sistemul de alianțe. SUA nu puteau rămâne „puterea dominantă” din simplul motiv că o putere fără competiție se sleiește. Așadar trebuia să existe o competiție, astfel încât sclavii să tragă cu încrâncenare. Ce faci însă dacă tu vrei să nu pierzi sub niciun chip pozițiile și privilegiile? Aici e șmecheria: îți inventezi un competitor pe care, în ultimă instanță, îl poți controla. 

Uniunea Europeană e o construcție artificială făcută pe osatura NATO din Europa. E un fel de „armă economică”, gândită la vremea sa de început ca un competitor facil al SUA. În termeni tehnici i s-ar spune iepure, adică cel care aleargă la antrenament cot la cot cu atletul, obligându-l să scoată timpi mai buni. Iepurele e veșnic odihnit deoarece nu aleargă întreaga cursă, ci doar un tur de pistă, locul fiindu-i luat de un alt atlet care-l forțează pe atletul-vedetă să scoată timpi mai buni. Cam asta a fost miza UE. Că a căzut într-un socialism penibil, asta e o altă mâncare de pește. Mă rog, nici aici nu-i mare lucru de mirare deoarece, fiind o creație a unchiului de peste Ocean, n-a făcut altceva decât să imite ce-a văzut acolo.

Cert este că SUA nu a reușit mare lucru cu UE, în ciuda faptului că această construcție este în continuare un pol propagandistic extrem de eficient. Dezastrul proiectului e limpede deoarece n-au reușit ca prin intermediul Uniunii Europene să contracareze ridicarea Chinei ci, din contră, să-i accelereze ascensiunea, Europa devenind rapid un teren de joacă al mărfurilor chinezești. Mă rog, mulți ar arăta cu degetul, afirmând cu superioritate că „opoziția europeană” nu putea exista în condițiile în care China s-a dezvoltat teribil atât pe orizontală cât și pe verticală, formându-și un sistem economic rotund, auto-suficient. Trebuie să fii nebun ca să crezi că prin propagandă poți compensa golurile economice profunde de la baza economiei. Mă rog, cei care cred în progresism pot înghiți și-o asemenea dumă, dar asta nu înseamnă că ea funcționează în lumea reală. Culmea e că americanii au crezut în capacitatea de panaceu a acestei struțocămile, considerând-o bună și să țină Rusia în frâu, și să pacifice Orientul, dar și să contracareze economic China sau să cucerească Africa. Ați văzut vreunul dintre task-urile acestea îndeplinite? 

Iată cât de simplu de văzut e că la ora actuală avem o confruntare între două tabere ideologice: pe de-o parte SUA cu aliații, iar de partea cealaltă sistemul de alianțe al „nealiniaților politic”, sistem cu o conducere bicefală: China-Rusia. Iată dezvăluindu-ni-se fața realității. Ce propun cele două tabere? Americanii și aliații susțin globalizarea, în timp ce ruso-chinezii susțin ... globalizarea. Sper că nu aveți vreun dubiu în această privință. Diferența dintre cele două tabere este dată doar de centrul de greutate și modul de guvernare a sistemului global. În timp ce SUA merge pe un sistem monolitic, similar URSS-ului de pe vremuri, în care Uniunea Europeană e modelul de construcție „fără granițe”, alianța ruso-chineză propune un model care imită o plasă pescărească, manipulată de pescar prin intermediul punctelor-cheie. E limpede că modelul ruso-chinez e mai apropiat de realitatea lumii și de aceea are mai multă priză. Asta nu înseamnă că nu se poate vedea ce se află sub blana oii!

În teren observăm - asemeni modelului sovietic - o slăbiciune extremă a construcției politico-economice de tip bloc. Uniunea European rezistă extrem de greu, nedovedind până acum vreo performanță economică notabilă, în timp ce blocul nord-american și cel asiatic au eșuat în procesul de „coagulare”. Desigur, în disperare de cauză, se încearcă punerea rapid la punct a unei piețe asiatice, dar asta e teribil de greu în condițiile în care nu te bazezi decât pe trei țărișoare care-s sateliții tăi. 

Mai e însă o problemă structurală majoră în interiorul „modelului de succes” al UE, o chestiune care nu se vede din afara Uniunii, dar în interior e asurzitoare. Există un conflict Est-Vest. Estul, având experiența dominației sovietice este vehement atunci când vede puse în aplicare metode similare. De aceea intruziunea Uniunii - care pentru occidentalii îndobitociți nu reprezintă niciun deranj - pentru estici este echivalentul năvălirii trupelor sovietice asupra Ungariei în 1956 sau asupra Cehiei în 1968. Mai mult, asta se întâmplă în condițiile în care există o vinovăție - și-n același timp o teamă - a Vestului cauzată de încălcarea grosolană a tratatului de la Malta. UE și NATO știu bine că s-au trecut mai multe linii roșii. Iar chestiunea n-a început cu intrarea în Est, ci chiar mai devreme, odată cu încălcarea statutului de neutralitate al Austriei, Finlandei și Suediei. 

Vestul are, așadar, o grămadă de schelete în dulap. Culmea, rușii nu-și cer „teritoriile înapoi”, ci respectarea unei stări de fapt. Sunt vesticii pregătiți să facă un asemenea sacrificiu? Dacă ați fi privit cu atenție, ați fi înțeles că răspunsul nu doar că-i afirmativ ci, mai mult, e chiar pregătit. Vă mai amintiți doctrina „Europei cu două viteze”? Ia puneți-o acum în context și vedeți ce vă iese? De ce oare au scos elitele UE la lumină un concept atât de nenatural care, în mod sigur, duce la segregare. Vă voi mai întreba însă și altceva: ce-i cu AUKUS, alianța militară dintre SUA-Anglia și Australia? La ce-i nevoie de acea alianță în condițiile în care cele trei țări oricum sunt aliate în NATO? Care-i miza?

Chestiunea e cât se poate de simplă. Conceptul Europei cu două viteze e un proiect de backup al SUA în Europa, iar AUKUS e „centrul dur”, adică ultima linie de retragere a SUA. Dacă în urma negocierilor - sau a unui conflict - americanii vor fi alungați din Europa, AUKUS e echivalentul a ceea ce-a rămas acum din URSS. Cu alte cuvinte, e o vizuină, o ultimă linie de refugiu din calea fluxului. Linie care nu poate fi încălcată și a cărei violare pornește dezastrul.

Fără doar și poate, americanii joacă în prezent după „Arta Războiului”, „arată-te puternic atunci când ești slab și slab atunci când ești puternic”. Inițiații înțeleg că împăratul e gol, în timp ce proștii se hlizesc crezând că lingând clanțele stăpânului vor obține noi privilegii. Asta în condițiile în care stăpânul nu știe pe unde s-o șteargă mai repede. 

Nu luați ca pe o certitudine ceea ce-am afirmat în ultimul paragraf. Eu afirm ceea ce se vede cu ochiul liber. Nu-s sigur că așa se va întâmpla, dar de ce se fac atâtea pregătiri? Și, mai ales, de ce înregistrează propaganda eșecuri atât de mari? Nu-i oare și ăsta un semn? Vom vedea.

P.S. Imaginea reprezintă coperta revistei „The Economist” din 1998. Despre ce „pasăre Phoenix” putea fi vorba atunci? Și, mai ales, de ce oare la Concertul de la Viena de anul acesta s-a tot insistat pe tema „Phoenix”? Și ce-i cu moneda aia globală? Sunt atâtea întrebări în acest joc de șah cu accente de aranjament mizerabil!

50 de comentarii:

  1. Germania: Prețul cărnii de vită ar putea crește la 80 de euro pe kilogram
    https://ziarulromanesc.de/stiri-germania/germania-crestere-pret-carne-vita-80-euro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Propaganda-Reflexe bei der „Deutschen Welle“
      Niemand erwartet das von dieser Institution, die sich jedenfalls äußerst beleidigt zeigt, sollte sich jemand erdreisten, ihre Produkte als „Propaganda“ zu bewerten und in dieser Hinsicht etwa mit Sputnik gleichzusetzen.

      Ștergere
  2. Evreul khazar askenard Klaus Schwab in cartea"Covid-19 Marea resetare"spune că lumea post-Covid nu va mai fi globalistă ca până acum.In carte el face un fel de scenariu post-Covid.Un fel de futurologie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adeca KK Laus Șvabul se dă mare profet la closet, mai pe românește....

      Ștergere
    2. Si Brucan ne-a profetit incapacitatea de popor de yesmeni de a ne trezi inainte de 20 de ani de la revolutie. Se pare ca realitatea romaneasca
      i-a dat peste cap statistica si profetul Brucan s-a inselat. Capacitatea romanilor ( ma refer la politicieni si masoni) de a pupa in fund pe unii si pe altii este fără limite. Chiar cu prețul sacrificarii propriului popor au pupat in fund " nobilii nostri" pe " nobilii lor".
      Nobilimea neagra este pretutindeni la fel si toate sistemele sunt o mare cacealma.
      Nimic nu se face pentru popoare, totul este pentru nobilimea neagra si descendentii lor ( se cred rasa pura, alesi).
      Tocmai de aceea ma alarmeaza usurinta cu care romanii au inghitit gălușca de
      " popor ales". Unii au fost lingusiti si plătiți ca sa adoarma in romani vigilența atat de necesara in timpurile de trezvie despre care vorbesc unii preoti. Ma refer la preotii care nu L-au tradat pe Dumnezeu tavalindu-se prin aceasta lume cu masonii. Nu poti fi sluga la doi stapani,iar masonii nu la Dumnezeu se închină. Piramidele sunt sisteme vechi, sisteme invechite in trasul de sfori pentru controlul maselor si crimele impotriva celor ce au ales pe Dumnezeu.
      Cadavrele din catacombele francmasonilor au inceput sa pută rău. Cu toata tamaia data de preotii masoni, tot pute!
      Puneti-va mastile pe nas, sa nu aspirati duhoarea ce iese la suprafață!

      Ștergere
    3. Ca deja ai repetat cam de 16 ori conform cautarilor
      site:trenduri.blogspot.com "popor ales"

      Mitul poporului ales nu este o idee conceputa de romani sau daci, nici macar de est-europeni.
      Link de informare:
      https://www.google.com/search?q=The+phenomenon+of+a+chosen+people

      Dimpotriva doctrina poporului ales a fost promovata tuturor popoarelor sin vechiul regim comunist. Exista astfel rusi care se cred popor ales, unguri care se cred popor ales, sarbi care se cred popor ales si polonezi care se cred popor ales. Dar nu toti inghit galusca asta.
      In cazul rusiei au ales sa mizeze pe relația dintre ortodoxia rusă și naționalismul rus, insufland misiunea mesianica a poporului rus care se regaseste din abundenta in literatura rusa.
      https://www.cambridge.org/core/journals/politics-and-religion/article/abs/reflexive-and-reasoned-religious-nationalism-the-exploratory-case-of-russia/D4AEAED35D11713ED0C7324313408A97
      In cazul Poloniei au fost poporul ales sa fie masacrati atat de rusi cat si de nazisti, In cazul Ungariei ei au fost alesi sa traiasca pe aceste meleaguri care au fost date lor desi sunt vecinii dacilor de mii de ani, sarbii se cred poporul ales sa lupte cu hegemonul globalist.
      Printre atatea popoare alese, fiecare cult de popor ales se lupta cu celelalte popoare alese, iar tu mereu comentezi ca romanii sunt popor ales. E cea mai jalnica acuzatia la adresa poporului roman, care niciodata nu a afirmat despre el ca e popor ales.
      Te rog sa aduci argumente de la mari literati ai poporului roman si nu de la false valori ignorate de toti si promovate de nulitati dupa '89, citate si zicatori despre poporul ales roman, ca eu nu le gasesc.
      In felul asta nu faci decat sa promovezi teoria poporului ales si sa crezi ca cineva va musca teoria ta. Ori ai gresit domeniul de studiu si te-ai dezvoltat de la false valori romanesti si deci nu cunosti, ori faci propaganda unei agende personale nestiiute.

      Românii sunt "Popor Ales",
      Să fie JEFUIT de toţi!
      sonet epigramatic de Dan Căpruciu

      Ștergere
  3. "Mă rog, mulți ar arăta cu degetul, afirmând cu superioritate că „opoziția europeană” nu putea exista în condițiile în care China s-a dezvoltat teribil""


    In Estul Europei din anii '90 se astepta sa devenim chinezii Europei, eram dornici sa fim chinezii Europei, eram pregatiti. Nu doar noi, romanii, ci toate cele 10 tari foste comuniste.
    Si nu s-a intamplat, dar am asteptat chiar o decada buna. In schimb am constatat pe nedrept ca in loc sa fim chinezii nu doar ai Europei, ci ai lumii, am fost invadati de piete en-gros de produse de cea mai proasta calitate. Am si luat atunci monstre de produse si le discutam cu inginerii mei. Toi le studiau si imi spuneau acelasi lucru: Ce prelucrare superioara a materiei brute intr-o plus valoare care expira si trebuie sa il cumperi din nou. Sa amintesc ca inca nu auzisem pe vremea aceea de produse de unica folosinta??? Conceptul insasi de "ünica folosinta" nici macar nu aparuse. Azi este ceva banal, dar atunci daca va amintiti bine, nu exista. Eu personal si multi altii am ramas siderati de "unica folosinta". Dupa cativa ani in care am ramas dezamagiti de Puterea Lumii care nu venea sa ne transforme in chinezii lumii, pe noi, cei din Estul European, care aveam pregatiti oameni de calitate in toate domeniile, milioane de ingineri au ramas fara job, fabricile se inchideau peste tot, nu doar la noi, va repet, era aceasi miscare in toate tarile fost-comuniste, am constatat tot mai dezamagit politica bunurilor de única folosinta'. Atunci am inteles ca noi oamenii devenim si noi de unica folosinta si realitatea care o asteptam nu o sa vina niciodata. Si Puterile Lumii nu vor aduce fabricile la noi, deoarece nu aveau nevoie de inalyta noastra calificare, aveau nevoie de inginerie inversa si crearea de produse extrem de consumabile care sa produca rulaj si volum. Cum poate lumea aceasta sa functioneze cu amsinai skoda care mergeau perfect si dupa 40-50 de ani fara sa schim,bi aproape nimic la ele? asta ne intrebam toti. Am gasit ca nu se poate, si ca lumea a luat-o pe panta 'unicei folosinte'. Nu mi-a fost data sa ma mai mir cand dupa anii 2000, durata de viata a unei masini nu era mai mare de 5 ani, ca piesele erau special concepute sa se strice cu precizie matematica exact dupa 5 ani. Si ca tot ce construim in jurul nostru este doar de unica folosinta, precis calculat sa se defecteze la termen, astfel incat creaseram locuri de munca care sa faca doar service si reparatii. Tin minte ca mai demult la service si reparatii nu era deloc coada, nu era mai nimeni, si se mergea destul de rar. Azi ai nevoie de programare ca la medic, majorutatea care s epricep sa repare de exemplu o masina intreaga au disparut, acestia fiind un fel de ultimii samurai care le stiau pe toate. In loc de un mecanic azi ai nevoie de mai multi fiecare pe domeniul sau.
    Acest concept de unica folosinta este prezent peste tot in orice domeniu, chiar si la case. Iar cine nu adera la acest concept este parasit, cum sunt parasite catedralele din occident, nu au ce oferi ca consumabile.
    Astazi insasi conceptul de uniune economica este de unica folosinta. Guvernul este de unica foloisinta, politicienii sunt de unica folosinta. Monedele sunt de unica folosinta, vaccinurile sunt de unica folosinta, dragoistea e de unica folosinta. Urmatoarea care e pe lista este libertatea de unica folosinta. Lockdown - vacancy - lockdown - vacancy. Se pare ca ceea ce devine etern sau vor sa faca etern este insasi conceptul si procedura de "unica folosinta". Nimic nu moare, totul se transforma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. My exsocialist multilateral dezvoltat friend, viteza de inlocuire a produsului este spiritul kkapitalismului, inima societății de consum și motorul contiunuității profitului !!!
      Daca nu creezi continuu piață pentru produsul tău, vei falimenta.Cel mai bun exemplu recent este durata tot mica de *garanție* a vaxxinurilor.Dar sunt off topic....

      Ștergere
    2. @Anonim 09:59
      Vreau afară! Vreau afară din experiment! HELP! S.O.S.! Marțienii, help! Nu-i mai suport p'ăștia! Să mă răpească extratereștrii! Vreau azil politic pe Marte! Serios, chiar nu era de imaginat o asemenea lume, nici măcar acum 10 ani!

      Ștergere
    3. ...mai Anonim englezit si cu o exprimare intr-o limba aproximativ romaneasca... poate ca ti se pare ''cool'' sa spui despre motoru' dezvoltarii capitaliste... as avea o lista lunga de comentat despre crearea continua a produselor pentru piata... vad ca esti si tu un doct care ''da lectii'' unora mai ''nestiutori''... de exemplu unui ''exsocialist multilateral dezvoltat''... ai impresia ca omu' ala a zis ce a zis din spirit ''exsocialist''? citind, eu am inteles ca are formatie tehnica si nu una de tiriplici in comentarii cum demonstrezi tu pe deplin... tonu' tau, de superior al ''intelegerii'' capitalismului, nu face decit sa demonstreze ce cultura si educatie ai, impresie intarita si de modul in care te exprimi in scris... ''mistocareala'' de cocalar poate ca nu-si are locul aici...

      Ștergere
    4. @Roman I. P.
      Oare tipul de care te-ai luat o fi vreun absolvent de școală nouă (fabrică de diplome), care îți recită din Keynes, Friedman et comp, în schimb, dacă îl pui să reziste pe piață de unul singur, mai mult decât un SRL gen import-export (cumperi ieftin, vinzi scump, ca piețarii) nu ar fi în stare sa facă?

      Ștergere
    5. @ R(est).I(n).P(eace). Poate că am vacanță mai multă decât ai tu școală...dar nu ăsta era subiectul.
      Ceee ?! Te-am lovit la lingurica ideologică dac*am strâns un pic la menghină *comoara* kkapitalistă ?!
      Ai văzut tu în istorie vreo societate care să fie ridicată pe valori absolute?! Chiar dacă a unora s-a numit *cea mai dreaptă dintre orânduri*....Eventual, pe munți de cadavre; *necesare construcției societății* respective.
      Și atunci, de ce atâta agitație?! Toate*s vechi și au mai fost !

      Ștergere
  4. Când întru pe pagina asta am impresia că vizitez Bălăceanca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara suparare, am fost in Oltenia in vizita la o pensiune si patronul a chemat politia locala si i-au luat apararea, acolo clientul nu are niciodata dreptate, erau chiar pe o mana. Eu zic ca mafia din Oltenia e mai puternica ca mafia covid. Tot respectul. ATUNCI MA SUPARASEM RAU PE OLTENI, DAR ACUM CU PANDEMIA ASTA RECUNOSC CA SUNT CEI MAI PUTERNICI EUROPENI.
      FELICITARI OLTENIA!
      https://r3media.ro/zonele-verzi-de-covid-se-maresc-in-romania-o-publicatie-nu-intelege-de-ce/

      Ștergere
    2. @Ion
      m-am prins ca nu intelelegi supt-ilitatea
      asa ca ti-o zic direct, esti ca publicatiile astea ce nu inteleg de ce Oltenia se incapataneaza sa ramana verde
      Cand vizitez Oltenia si eu "am impresia că vizitez Bălăceanca."
      Dar asta am crezut toata viata, pana azi cand ei inca sunt verzi dupa 2 ani de covid, cum indraznesc ma sa ramana verzi? acum toata europa

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. @Ion... de acord cu tine... totusi, am niste intrebari simple... daca aici este ''Bălăceanca'', de ce te ''trage ata'' si vizitezi pagina asta? esti cumva un maso_ in spirit? vrei sa te compari? faci studii pe cei ''dusi''? esti platit sa faci aceasta ''vizita''? vrei sa-ti iei ''doza'' zilnica de nervi? ori de aici iti ''tragi'' seva pentru uscaciunea ce te bintuie? hai ca, daca te mai intreb mult, ajung si eu la Bălăceanca...

      Ștergere
    5. ������ nu doar grupul asta e Socola! Poate nu ati intrat in grupurile yoghino- conspirationisto-new age.
      Eu nu sunt mason, dar recunosc ca imi fac micul meu studiu al tiparelor de gandire romaneasca. E fix povestea " Prostia omeneasca ".
      Nu sunt nici psihiatru, dar recunosc ca mi-e frica uneori sa nu innebunesc când văd atatia oameni cu carte invartindu-se in roata mare a circului.
      Masonii sunt cei mai mari nebuni din Romania! Sa crezi ca te inchini la un Arhitect Dumnezeu?! Cred ca viitorul este al psihiatrilor. Se vor îmbogăți!

      Ștergere
  5. Crăciun fericit la
    Egipt
    Rusia
    Ucraina
    Bulgaria
    Serbia
    Bielorusia
    Muntenegru
    Kazahstan
    Macedonia
    Etiopia
    Eritreea
    Georgia
    Moldova

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recunosc că subiectul despre calendarele vechi și noi, solare și lunare, europene și asiatice, e unul incitant, dar... ce legătură are cu articolul de mai sus?
      Astfel de "comentarii" sunt acceptabile pe Fb, telegram, etc, unde mulți spun multe și nimeni nimic, dar aici chiar nu cred că își au rostul...

      Ștergere
    2. Ei, si tu...O fi omul fericit ca la el e Craciunul si tu-i inhibi manifestarea bucuriei când te rățoiești la el.
      Din punctul meu de vedere, tot anul sa fie Crăciun. In sensul metaforic. De Craciun, oamenii devin mai darnici cu saracii, cu copiii, cu familiile lor.
      E un grup de preoti care canta un colind frumos:" O, ce bucurie-ar fi/ daca in fiecare zi/ Craciunul ar veni!"
      E superba melodia. Păcat ca preotii nu respecta intotdeauna ce propovaduiesc, si oile zburdă libere prin padurea cu lupi.

      Ștergere
    3. Stil vechi, multumesc pentru urări! Craciun fericit, chiar daca al nostru a trecut!

      Ștergere
    4. Mai sunt si romani care tin calendarul ortodox pe stil vechi.Dupa recensamant ar fi aproape un milion

      Ștergere
  6. Mă surprinde (în mod plăcut!) și, recunosc că îmi gâdilă „orgoliul”, faptul că domnul Diaconu a scris astăzi „Să crezi că poți rezolva ceva prin vot este cea mai mare înșelătorie căreia îi suntem părtași.” Am tot susținut asta, comentând (aici și pe telegram) că marea iluzie care ne-a fost oferită, sunt alegerile libere și că, prin votul exprimat, ne alegem conducătorii. Explicam atunci că, după părerea, atunci când a apărut revoluția industrială și oamenii au fost mutați în orașe, nu mai puteau fi controlați doar prin respectul impus de „noblețea sângelui” conducătorilor. Și, așa au inventat votul. La un moment dat, domnul Diaconu ne reproșa că iarăși am ales „greșit”. Mă întrebam și mă întreb și acum, care este calea de a alege bineleatunci când ai de ales între două sau mai multe rele și, conștient, realizezi că toate opțiunile sunt proaste. Unii au susținut că un partid (politician) este mai puțin rău decât ceilalți și că merită să votăm cu el. Nu pot face asta, pentru că este, de fapt, eterna alegere a răului mai mic! Alții au propus să mergem să votăm și să ne anulăm votul. După cunoștințele mele, votul nul se contorizează și se adună la total și astfel, tot ce am obține, este o creștere a „legitimității” celor aleși (cu cât sunt mai mulți votanți, cu atât mai mult se considreă legitim aleși!). Am propus atunci (și susțin și acum), că singură măsură prin care se poate schimba lumea, este absența de la vot. Conștienți că unii din cei ajunși la maturitate gândesc ca mine, politicienii intenționează să coboare pragul vârstei electorale până la 16 ani și există, la nivel european, intenția de a transforma votul din drept în obligație. Nici nu va fi greu, deoarece există deja acum (sper să nu greșesc) în Grecia, Belgia și Luxemburg... Personal, nu mai votez din 1996. Am mai votat la referendumul pentru familie, dar, datorită (ne)implicării partidelor (în principal, vinovat este mUE-PSD) nu s-a obținut majoritatea necesară...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu tine, dar tot vor fi suficienti votanti cumparati cu biciclete si brichete. Dar, ca individ, absenta mea la vot este refuzul de a fi părtaș la hotiile pe care le pun la cale politicienii. Este un mod de a ma spala pe mâini!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  7. IN prima faza articolul este realist. Adica la faza cu alegerile, in care prostimea crede ca poate schimba ceva prin vot. In rest speculatii. Nu imi este clar de ce Dan Diaconu urmareste sa isi faca un numar de adepti. El pozeaza intr-un fel de luminator care spune maselor ce se intampla. Pentru ca masele sunt batute in cap si nu inteleg. Si atunci au nevoie de un luminator...care le traduce ce au de facut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Din păcate aceasta este singura metodă pe care am găsit-o pentru prevenirea spamului și descurajarea comentacilor de profesie.Spune autorul blogului!Iarăși alunecam pe tobogan?

    RăspundețiȘtergere
  9. Am comandat vreo 2 milioane de măști Razer Zephyr. Nu știți cu cine trebuie să vorbesc să se dea o ordonanță care să le facă obligatorii? Nu de alta, dar mi-aș trage și eu niște milioane în cont, ca să nu zică lumea că am trecut degeaba prin toată povestea asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima data încearcă la Ahrafat. E băiat bun, deși nu pare...

      Ștergere
    2. Am sunat si nu a raspuns, aici filmarea:
      https://bit.ly/3n3ZGll

      Ștergere
  10. Aukus nu contrabalanseza NATO, ci are, evident, clar alta destinatie si tinta - China. Pentru a se putea face apel la o eventuala interventie a fost nevoie de crearea acestui format de angajare politico-militara, o alianta la care sa se afac apel in caz de vreo bumbaceala pe zona respectiva. NATO este strict delimitat la spatiul descris de Tratatul de la Washington.
    Pandemia in schimb a aratat cat se poate de clar ca acele democratii cu vechime nu era democratii la modul real, iar cele care tanjesc la acest staut au aratat ceva mai multa democratie, insa la nivel de indivizi lucrurile sunt extraordinar de diferite - daca maine se reseteaza totul la acelasi nivel, precum Phoenix sau ceva, statele avansate vor fi in some big fuckin trouble pe cand astia din est pot arunca un pariu ca sunt gata sa se descurce oricat de greu ar fi. Paradoxal, esticii sunt mai pregatiti pentru orice si mai deschisi la orice forma a greului si raului, l-au experimentat in forme mult diferite si sunt mai aproape de orice realitate dura ar veni. Daca un stat din vest cade maine si similar unul din est, pariez ca cei din est se vor ridica mai repede de sub cortina istoriei.
    Romania era potential (multivariabil) extraordinar fata de multe alte state, dar are prea multi tradatori ieftini in interior. Cand se va face curatenie cu adevarat in Romania, acest popor va vedea sansa ce i-a fost data in istorie, altminteri aratata singular cumva si pana acum, dar nu intr-atat de elocvent sa priceapa toti. Experimentul 89 asupra acestui popor a fost regizat tocmai stiindu-se potentialul fantastic al acestor oameni si locuri bogate, dar ... exista Cineva extraordinar de puternic care-i iubeste pe romani si nu vor fi lasati in soarta grea a istoriei, chiar daca ei sunt mult mai capabili decat foarte multi sa faca fata.
    Capu sus fratilor si credinta deplina intru Hristos! Avem ceea ce multi nu au si putem ceea ce foarte putini pot! Dar trebuie sa vrem sa incepem!

    Al vostru,
    cu stima,
    Lupul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Lupul...''NATO este strict delimitat la spatiul descris de Tratatul de la Washington''... si Afganistan si Irak? Siria? iar acum, in plina pregatire, Ucraina? nu spunea cineva, cindva, ca tratatele sint facute pentru a fi incalcate? in rest, aproape ca sint de acord cu toate ce le zici... mai putin chestia aia cu credinta... romanu' meu are si o vorba: ''Dumnezeu iti da, da' nu-ti baga in traista''... ori, noi, de peste treizeci de ani, cam stam cu traista'ntinsa... cu totul intimplator si eu cred in ''Cineva extraordinar'' care ne ''pastoreste''... insa sint sigur ca ''ajutorul'' va cere si jertfa... altfel nu invatam nimic, niciodata... iar NOI, ACUM, chiar avem nevoie de o ''lectie'' a realitatii... poate doar asa ne ''trezim''... orice alta varianta inseamna pieirea noastra si ''stergerea'' din Istorie...

      Ștergere
    2. @Lupul : Aukus nu contrabalanseza NATO, ci are, evident, clar alta destinatie si tinta - China

      Eu cred ca are tinta Japonia pentru pastrarea acestei tari sub influenta americana, desi pare imposibil in ziua de azi ca China+Japonia sa creeze o alinata ea este studiata de mult timp si recunoascuta ca o combinatie care ar zdruncina tot mapamondul si ar reconfigura un al destin al intregii planete
      frica cea mai mare de fapt vine din unirea intregii Asii sub un singur stindard, cel japonezo-chinez
      일본 "대만 CPTPP 가입 신청 환영...중국은 입회 기준 충족할지 의문"
      https://www.ajunews.com/view/20210923135239995

      Ștergere
  11. Hoardele kazahe, sau cum le spunem noi triburi, au obținut regucerea la gazul lichefiat la 8 ruble pe litru. Printre alte cerințe renunțarea imediata la campania de vaccinare. https://www.zerohedge.com/geopolitical/escobar-maidan-almaty-oh-yeah-its-complicated
    Mai știți când a căzut comunismul dar noi românii inca tot in comunism eram?
    Așa va fi si acum. Noi vom ține cu dinții de campania asta și nu vom renunța deși majoritatea nu cred in marxismuul medical. Nu înțeleg încrâncenarea noastră stereotipuri. Nu am înțeles niciodată cum conduc țara asta. Înțelesesem cândva ca de-aia avem atâtea instituții si avize ca niciuna sa nu detina controlul complet. Dar comunismul si pandemia au trecut. Cum? Nu înțeleg. Și autostrăzile și agricultura se zbat. Ca sunt prea mulți la butoane. Aia înțeleg. Dar de ce pandemia nu se lovise de birocrația română renumită pentru ca strică afacerile marilor corporații cu atâtea avize. E ceva ce nu înțeleg.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu unul tot nu inteleg de unde stie amicul Diaconu ca americanii au ajuns dpdv militar in urma Rusiei&Chinei si ca-i bat astia de nu se vad.
    Realitatea e opusa , cine raspindeste de astea face favoruri lui Putin si Xi Jinping. Raportul e macar 1/4 in favoarea SUA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...in ce? la ce? strict in domeniul militar si al capacitatilor de riposta, atac, aparare, combatere... sau esti dintre cei care cred ca tiparirea nesfirsita a banilor inseamna putere reala... si nu spun nimic de calitatea umana... asadar, IN CE? LA CE?

      Ștergere
    2. Cultura militara pe care o aveti este din Rambo si mai nou Netlix.

      Ștergere
    3. si am si eu o idee-din pacate extraterestrii sant 100 % cu China sau Koreea de N.nu sant sigur, ceva galbejori in orice caz.

      Ștergere
  13. Se va incerca inteoducerea unei monede unice, in momentul in care China cade de acord, pe baza DST. Brusel nu este alceva devat Erev Rav european care va cadea prada Germaniei, asta este si
    motivul pentru care UK s-a izolat de UE. Germania si Rusia au un destin impreuna la fel China si USA in disonanta, prietenia intre acestea este la apus.Israelul mare se va face intr-un final, mai indepartat, dupa mumte suisuri si coborasuri si dute vino intortocheate. Pentru curiosi cititi si STROGO SECRETNO siteul lui Krasimir Ivandjisky taticu lu fiu de la Zeroedge.
    Shalom.

    RăspundețiȘtergere
  14. Se vor imparti doar in doua .....e nevoie sa trasez niste granite ? Sunt inutile fiidca abia dupa va incepe razboiul dintre Gog si Magog ....dar stati blanzi noi nu il vom prinde!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dintre Gog si Magog ? De unde te inspiri ?

      Ștergere
    2. Din cartile de colorat .....fara suparare dar nu am timp sa explic !

      Ștergere
  15. Australia nu e în NATO.
    Cred că nici ei nu mai știu în ce sunt, altceva decît în rahat.

    RăspundețiȘtergere
  16. In anii 50 - 80 China avea o economie slaba. Cineva relata cum veneau chinezi sa se instruiasca la Electronica pentru fabricarea televizoarelor alb-negru si erau foarte neindemanatici. Tigrii asiatici depaseau cu mult performantele economiei chinezesti. De-abia dupa 1990 se produce marele miracol economic chinezesc, dar cum, in ce conditii? In conditiile in care toate marile firme si fabrici din Europa Occidentala si-au transferat productia in China. Cum si de ce, asta merita o analiza mai aplicata. 90 % din tot ce produce China in domeniul inaltelor tehnologii, si vinde in toata lumea, nu este produs de conceptie chinezeasca, si nici nu ar putea fi, atata vreme cat China practica un amestec de comunism si de capitalism monopolist de stat, unde controlul oamenilor tine loc de creativitate si competitie. Castigatorul din spatele acestui sistem politico-economic hibrid ramane cel care a dat banii ca sa-l implanteze acolo dupa 1945. Va spune ceva numele lui Marshall?

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu ne spune nimic numele de Marshall, Omar Bradley, Ike sau Truman. Acestia au fost doar emploaianti. Unii dintre ei sclipitori dar emploaianti.
    Reclama e sufletul comertului, cum spune o sintagma veche.

    RăspundețiȘtergere
  18. Exista o carte ("Retragerea Americii din victorie") care ofera detalii interesante despre contextul imediat postbelic in care a fost construit Mollohul chinezesc actual: "...M-am întrebat adesea, până când am citit raportul Wedemeyer, de ce generalul Marshall, un om în vârstă, a întreprins a suportat neplăcerile unei șederi în China, devastată de război, la ordinul președintelui în decembrie 1945. Laurii lui erau proaspeti si neatenuati. Fiind unul dintre liderii victoriei aliate, avea un prestigiu mondial. Din câte știa publicul, el merita respectul compatrioților săi și onoarea cuvenită unui bătrân soldat care aparent și-a îndeplinit una dintre cele mai mari îndatoriri încredințate vreodată unui american. A merge în China, a intra în acea situație vexantă și complicată ca simplu emisar al președintelui, era o sarcină ingrată. În plus, a reprezentat o scădere a statutului sau. A fost un pic ca și cum Churchill ar fi fost trimis să guverneze India, dacă India ar fi rămas totuși supusă Coroanei.Cred că acum este clar de ce Marshall a plecat în China. După ce, împreună cu Acheson-Vincent, a încadrat politica Chinei, el a fost decis să o execute până la ultima clauză și silabă îngrozitoare și este, cred, semnificativ că a rămas în China timp de treisprezece luni grele, iar când a plecat de acolo era evident pentru toți privitorii că China trebuia să cadă în mâna Imperiului Sovietic. Care era obiectivele misiunii lui?Primul. Sa împiedice guvernul Chinei să supună forțele roșii care jurasera să aducă toată China pe orbita Moscovei.Al doilea. Să refuze guvernului chinez asistența americană dacă ar fi încercat să stăpânească minoritatea comunistă cu forța.Al treilea. Să insiste în orice moment, sfidând lecțiile Europei și dovezile clare ale ambițiilor imperiale sovietice în Asia, că Chiang Kai-shek trebuie să-i accepte pe comuniști în guvernul său. Predarea Ialtei trebuia încheiată și desăvârșită."

    RăspundețiȘtergere
  19. Errata: "Care erau obiectivele..." (scuze pentru traducerea deficitara a automatului Google)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)