duminică, 16 ianuarie 2022

Și ce am făcut eu când am aflat?


Pe scurt: am uitat, scuzată să-mi fie scurtimea memoriei. Știam că Brad Florescu a scos o carte pentru copii pe care chiar mi-am propus s-o citesc. Știam că omul scrie bine, doar îi citesc aproape tot ce dă pe net. Însă, luat cu problemele de zi cu zi, am uitat s-o comand. Și uite-așa s-a așternut liniștea. S-a vindecat și locul, cum se spune. Noroc cu o librărie. Știți, cărțile trebuie să fie și simțite înainte de a le cumpăra, de aceea e bine să exersăm „sportul” bănănăitului prin librării. Și ce să vezi: pe-o masă văd „Ce a făcut marchizul după ce-a aflat”.

Dar chiar așa, ce a făcut? Cu întrebarea asta, pe loc, mânat de curiozitate, am început s-o răsfoiesc. Prima dată am remarcat grafica. Excepțională! Copil fiind, mă pierdeam de multe ori în ilustrațiile cărților, astfel încât uneori se întâmpla să nu-mi mai placă textul. Aici am observat un element surprinzător: imaginile te invită să citești textul. E o unitate extrem de subtilă. Nu știu dacă asta s-a urmărit, dar am constatat-o cu o plăcută surprindere. 

Însă adevărata surpriză a venit atunci când m-am apucat să citesc poveștile. Vă spun un lucru sincer: e extrem de greu să scrii povești. Chiar și să le repovestești pe cele pe care le știi. V-o spune unul îndrăgostit de povești, dar care e incapabil să le spună. Sincer să fiu, cam asta era și temerea mea în ceea ce-l privește pe Brad. Urmăresc ceea ce scrie, știu că are nerv și o capacitate extraordinară de a te ține lipit de text, dar - mi-am spus eu oarecum inconștient - cu poveștile e altfel. Și iată-mă în fața cărții, cu ochii lipiți de text, incapabil să mă dezlipesc de el. Și uite-așa am intrat în lumile lui prins într-o capcană fascinantă. 

Trebuie să vă spun că poveștile sunt povești adevărate, te prind în capcana lor și nu te mai lasă până nu le termini. Fascinant! Nu e nevoie decât de un singur cuvânt, hai, o frază, și-apoi ești pe toboganul unei întâmplări șugubețe.  Nu, n-ai cum s-o lași din mână, trebuie să vezi ce s-a întâmplat. Citesc și la un moment dat un gând îmi trece de undeva din spate: „Stai puțin, astea-s pentru copii! Ce caut eu aici?”. Și imediat, de undeva mai din față se-aude și replica: „Mai taci din gură, cine-a spus că nu sunt copil?”. Și brusc, vocea „conspiratorului” dispare în negura din care apăruse, astfel încât sunt din nou pe toboganul poveștii. Al poveștii e o vorbă doar pentru că, după ce se termină una, ceva îți spune că trebuie să dai un ochi și pe următoarea și-apoi din nou vâjjj, te duci pe toboganul firului narativ.

Știți, trebuie să închidem” - aud din spatele meu. Stai, asta nu mai e vreo voce închipuită din capul meu pătrat. E o fată destul de timidă care pare a intra în pământ de rușine. 

Mă scuzați!”, îi spun. „Aveți perfectă dreptate, pot continua și acasă lectura”.

Dar am închis casa” - îmi spune nevinovată. 

Nu-i nimic, o înregistrați mâine! E o carte cu povești de copii, nu vedeți? Cu copiii n-ai cum să te pui!

Zâmbește. Iar eu plec cu cartea sub braț. Mi-ai făcut-o, frate Brad! Mi-ai făcut-o! Mă aștept ca data viitoare când intru în librăria aiam, fata aia timidă să-mi spună cu voce tare: „Domnu', domnu', cărțile pentru copii le-am mutat mai în spate! Da, acolo, pe dreapta!

Trebuie să închei. Ce a făcut marchizul când a aflat? Ei, dragii mei, asta va trebui să descoperiți singuri! E o carte cu care-i puteți potoli pe toți ștrengarii pe care-i aveți prin apropiere sau, dacă nu-i niciun ștrengar pe-acolo, cu siguranță că veți fascina ștrengarul din voi. O găsiți la Editura Frontiera(iată, am descoperit o nouă editură!) sau prin librării. N-o ratați! Merită!

27 de comentarii:

 1. Ai dat in mintea copilariei!!����
  In copilarie am citit toate cartile de povesti care mi au cazut in mana, apoi am citit Robinson Crusoe si nu m am mai intors la povesti.Acum ma mai uit la Tom si Jerry!����

  RăspundețiȘtergere
 2. Imi amintesc multe carti cu desene din anii '70 dar doar una cum se numeste Motanul din Cracovia de Hanna Janusszewska, si ce vreau sa subliniez este ca pe vremuri cei care scriau si desenau erau oameni normali la cap, oameni care probabil trecand prin mizeria razboiului, au creat o lume minunata dupa aceea. Acum mizeria este in capul celor care creaza si se vede din ce rezulta, grafica in special este horor parca desprinsa din cele mai adanci si decazute lumi.

  RăspundețiȘtergere
 3. carti adevarate
  Cavalerii Pardallian
  Ciresarii
  20.000 de leghe sub mari
  Gulliver in tara piticilor
  1001 d3 nopti
  Robinson Crusoe
  Povesti nemuritoare
  Poate oi fi omis cateva dar cam atat...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vrăjitorul din OZ reflectă lumea păcălicilor ce învață oamenii sa priveasca lumea prin lentilele puse de ei pe nasul celor prinsi in capcane. Este o poveste nemuritoare,in sensul ca povestea se repeta in fiecare secol. NLP, new age...etc sunt forme prin care pacălicii atrag spre ei oamenii cu " har", folosindu-i ca sa le rezolve problemele pe care ei nu știu sa le rezolve.

   Alice in Tara Minunilor este o satiră adresată snobilor care creeaza lumi halucinante, cum sunt si lumile create de Stalin, Hitler si alti dictatori. Regina cea trufașă intruchipeaza mintea care crede ca stie tot si dictează sufletului care este creativ si fara limite.

   Alice in Tara Oglinzilor este tot un basm ezoteric. Fiecare intelege calatoria initiatica in functie de nivelul sau spiritual. Si Vrajitorul din Oz, ca si basmele romanesti, este tot povestea unei calatorii initiatice.

   Pinochio le arata copiilor cele doua căi si rezultatul proastelor alegeri. Si in lumea din zilele noastre, cine alege circul ajunge măgar de povara.

   Till Buhoglinda, la fel de satirica precum Pacala.

   Furnicelul Ferda- o poveste delicata si plina de umor a lumii in care insectele isi traiesc propriile drame si bucurii.

   Harry Potter, atat de blamata de religiosi, este o poveste captivanta si foarte adevarata despre ceea ce se petrece de fapt in spatele cortinei illuminati. Cap de Mort, cel de care unii se temeau atat de mult încât nici numele nu i-l rosteau, este de fapt organizația secreta Craniu si oase. Cum in lume nu exista niciodata numai raul sau numai binele, luptatorii pentru dreptate nu intarzie sa se nasca.
   Labirintul apare de mai multe ori prin basme. Cred ca este una dintre temele care-i preocupa pe masoni. Si nici nu ma mir. Lumile prin care bantuie masonii sunt labirintice si obscure,opusul Creatiei unde Lumina este gratuit si la indemana tuturor oamenilor sinceri.
   Multumesc copilului meu ca m-a ajutat sa rămân si copil atunci cand viața o cere!
   Cine nu are copii sa faca. Copiii te ajuta sa treci puntea dintre lumea rece fabricata de oamenii cu gandire rece, inapoi in zona sigura. In zona Luminii.


   Ștergere
  2. Robinson Crusoe, 1001 nopți nu sunt cărți pentru copii. Nu mai spun de Gulliver care e în top 3 cărți cu subiect mizantropic.

   Ștergere
  3. Poveste fara sfarsit.M.Ende
   Pt.orice nivel de la bazal in sus, cam ca la Umberto Eco, Numele trandafirului, Pendulul lui Foucault.
   Da, votez si eu cu seria Harry Potter.

   Ștergere
 4. Eu am început cu Jules Verne și Petre Ispirescu, ma uitam la filmul Jack spintecătoru și am terminat cu Rocambole și Sven Hassel.

  RăspundețiȘtergere
 5. Robinson Crusoe ramane cartea pe care am citit o de cele mai multe ori .Pacat ca nu mai am timp sa mai citesc .Am adunat peste 1000 de carti .Le las pe mainile urmasilor mei .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar, oare, ei le vor aprecia ca pe ceva cu adevărat folositor, sau ca pe obiecte de muzeu?
   Nu vezi care e "trend-ul"? Inteligenta artificiala nu are nimic în comun cu tiparul...

   Ștergere
 6. A ti vazut ce au facut ,,Smecherii'' astia ?
  Au intrat peste noi au spart Securitatea si comunismul in noua iar acum ? Toata lumea occidentala America Canada Australia Europa au devenit superComunisti! Rade Ceausescu in hohote ! Iar despre securitate e impanzit, atatea firme de Security ca la noi cu atatia pansari nu exista in lumea intreaga a
  , adunat. Ce ma distrez si ce o sa ma mai de acum incolo cu toate ca un ochi plange...

  RăspundețiȘtergere
 7. Sa inteleg ca te-ai vaccinat, daca ai putut intra intr-o librarie?

  RăspundețiȘtergere
 8. Cunosc blogul lui de calatorii, imi place stilul concis de a scrie.
  Trebuia sa specifici ca-s povesti pentru orice varsta, dar pentru detinatorii a cel putin doi neuroni... :))
  Pentru cei cu doar jumatate, recomandari au dat cei de mai sus.

  RăspundețiȘtergere
 9. De la "povesti" , la muzica : Blind Joe - I Will Not Comply (Official Audio)

  :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am auzit ca melodia a fost propusa pentru imnul national al texanilor de balta!

   Ștergere
 10. Ca tot e duminica, va lipesc o "poveste" de memorie istorica...

  În 1939, Al Treilea Reich a lansat unul dintre cele mai mari filme de propagandă de buget. A fost „Robert Koch, Bekämpfer des Todes”, regizat de Hans Steinhoff. În acest fel, Koch a fost încorporat în iconografia nazistă ca soldat al științei, un precedent pentru însuși Führer.

  Modelul nazist a fost un medic dedicat luptei împotriva bolilor contagioase despre care, la vremea aceea, se spunea că vin din est, din Polonia, așa cum se spune că astăzi provin din Africa. Germania avea nevoie de un „cordon sanitar” pentru a-și proteja populația de boli și moarte, cauzate de mizeria în care trăiau populațiile slave și orientale.

  Deja înainte de 1933, medicii germani erau cei mai entuziaști susținători ai lui Hitler. În 1939, mai mult de jumătate dintre ei erau afiliați la partidul nazist și chiar la SS. De ani de zile au fost educați în facultăți impregnate de rasism și eugenie. Mulți dintre ei au participat la discriminarea populației. Era la latitudinea lor să decidă cine erau arieni și cine intrau în categoria suboamenilor.

  Cel care controla organizațiile sanitare era Ministerul de Interne. Departamentul IV de Sănătate și Protecția Populației a fost condus de un secretar de stat, dr. Arthur Gütt, iar apoi, din 1935 până în 1945, dr. Leonardo Conti. Din acel Birou de Sănătate, naziștii conduceau Academia de Medicină sau Crucea Roșie Germană.

  În 1933, Colegiul Medicilor a fost încredințat membrilor Ligii Naționale Socialiste a Medicilor Germani, iar Gebhard Wagner a devenit președintele acestuia. Doi ani mai târziu a devenit Camera Medicală a Reichului. Toți medicii germani trebuiau să fie înscriși la Cameră pentru a profesa. Au schimbat ordonanțele care reglementau practicarea medicinei. Vechiul cod de etică a fost abrogat și au creat propriile instanțe pentru a se asigura că fiecare medic își îndeplinește sarcina în conformitate cu principiile naziste.

  „Cordonul sanitaire” și ghetourile pe care al Treilea Reich le-a impus în Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au justificat cu o presupusă epidemie de tifos. Eugenia germană a considerat că slavii, de exemplu, erau purtătorii naturali ai bolii, așa că ar trebui să fie trimiși în lagăre de concentrare pentru a fi dezinfectați. În 1941 o lucrare colectivă intitulată „Războiul epidemilor. Misiunea germană de sănătate din Est”, unde al Treilea Reich a declarat că a izbucnit un „focar epidemic” în Polonia care trebuia tratat.

  RăspundețiȘtergere
 11. Europa de Est era populată de oameni înapoiați și murdari, purtători de boli, în timp ce Germania era un pământ curat, guvernat de medici și vaccinuri. Progresul igienei și al științei făcuseră Germania patria sănătății, mereu amenințată de contagiune din partea vecinilor săi.

  Datorită naziștilor, germanii se bucurau de o dietă sănătoasă, naturală, fără alcool, carne, grăsimi sau zaharuri. Era visul lui Hitler atunci și al ministrului Garzón acum. Germanii au fost nevoiți să mănânce legume, pâine integrală și să renunțe la tutun. Al III-lea Reich a fost paradisul legilor împotriva tutunului. În 1939, un medic german, Franz Müller, a publicat primul studiu despre rolul tutunului în cancerul pulmonar.

  Primele măsuri împotriva fumatului au fost adoptate în Germania în 1938. Campania s-a dezvoltat în primii ani ai războiului odată cu înființarea unui Institut de Cercetare a Riscului Tutunului la Universitatea din Jena, condus de un doctor SS, Kurt Astel. În birourile partidului nazist nu era permis să se fumeze. În 1938 tutunul a fost interzis în Luftwaffe, apoi în oficiul poștal, în casele de bătrâni și în școli. Interdicțiile au fost însoțite de crearea în 1939 a unui birou împotriva pericolelor alcoolului și tutunului. Fumatul a fost o degenerare rasială, o otravă genetică care a corupt genomul germanic.

  Naziștii și-au curățat mai întâi casa și apoi au trecut la curățarea vecinilor lor împuțiți, închizând populațiile în ghetouri și mutându-le în lagăre de concentrare pentru a le dezinfecta.

  În 1917 tifosul a fost considerat în Germania ca o boală slavă și bolșevică și, douăzeci de ani mai târziu, ca fiind una evreiască. A fost un caz clar de obsesie paranoică. Tifusul a fost în centrul politicii germane de sănătate în Polonia. Era vorba despre împiedicarea unei posibile epidemii poloneze să ajungă în Reich și contaminarea soldaților armatei.

  RăspundețiȘtergere
 12. De îndată ce Polonia a fost invadată, germanii au creat o întreagă rețea de instituții de prevenire împotriva tifosului, deși nu avusese încă nicio epidemie gravă. Întrucât evreii erau purtătorii naturali ai tifosului, din noiembrie 1939 au început să răpească populația pe care o considerau evreiască.

  Chiar înainte de construirea zidurilor de apartheid care despărțeau unele cartiere de altele din Varșovia, perimetrul viitorului ghetou putea fi ghicit după semnele care indicau cu litere mari „Seuchensperrgebiet” (zonă interzisă de epidemii). Germanii au înghesuit o treime din populația Varșoviei, aproape jumătate de milion de oameni, în 5% din suprafața sa, aproximativ 160 de hectare.

  Desigur, nu a existat nicio epidemie, dar supraaglomerarea a mii de oameni într-un mediu închis a provocat rezultatul dorit, tifosul, epidemia pe care s-a dorit să o prevină. Aproximativ 100.000 de oameni au contractat tifos în ghetoul din Varșovia, cu o rată a mortalității de aproape 40 la sută. Așa cum s-a întâmplat de atâtea ori în istoria medicinei, acesta este remediul care provoacă boala.

  La rândul său, epidemia a alimentat politicile naziste discriminatorii, separarea rasială și isteria de sănătate publică. Apartheidul în sănătate a ajutat la exterminarea unei părți semnificative a populației poloneze. Un altul a servit drept cobai pentru experimente medicale și a stimulat producția companiilor farmaceutice germane, care au început să investigheze producția de vaccinuri împotriva febrei tifoide.

  Sub pretextul luptei împotriva tifosului, guvernul nazist a introdus pașapoartele de sănătate și distanțarea socială. Înainte de urcarea într-un tren a fost necesară o autorizație medicală specială și au fost stabilite locuri cu utilizare exclusivă în mijloacele de transport în comun, deoarece transmiterea puricilor infecțioși este facilitată de utilizarea comună a instalațiilor colective.

  În ideologia nazistă, inamicul are atât conotații de clasă, cât și conotații medicale. Aceleași cuvinte care sunt folosite în biologie sunt folosite și în armată. Inamicul este un dăunător.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu se dezmint nici acum incercand sa inchida RT si Telegram.

   Ștergere
  2. Va spun un lucru pe care l-am comentat si la dl Coja: musulmanii, in timp ce erau ocupati sa-i urasca pe evrei, nu au observat ca le mor copiii in raboaie fabricate, sau ca sunt impinsi sa ia calea exilului spre marea minciuna numita occident. Occidentul s-a imbogatit jefuind colonii. Acum, jefuiesc si colonia numita Romania, dar romanii au fost ocupati sa deplangă soarta Europei " metisata". Europa, curva Babilonului pe care multi o deplangeti ca fiind civilizata era metisata gata. Prin hotie. Pentru ca, pentru capitalisti, timpul inseamna bani si fac orice pentru a castiga bani: fabrica razboaie, revolutii, razboaie civile si false probleme, ucid, distrug, sacrifica oameni.
   Ca sa va dea de lucru si sa va certati cu cei ce s-au vaccinat. Nevaccinatii nu sunt mai putin obedienti decat vaccinatii acuzati ca sunt oi. Si voi sunteti tot oi, pentru ca va repeziti sa duceti batalii fabricate. Daca erati altceva decat oi, va aparati si va munceati pamanturile si padurile, dadeati jos cucii din fruntea tarii si ati fi creat locuri de munca si pentru geniali, si pentru tinerii nascuti sa lucreze cu pamantul.
   Dumnezeu nu ne va intreba de ce nu i-am invins pe evrei ( intr-o lupta inegală), dar cu siguranță ne va intreba de ce am fost lași cand ne furau copiii sau tinerii geniali. De ce ati fost lasi si ati bagat capul in nisip, desi stiati ca in Romania este o mafie a prostitutiei, a drogurilor, a piețelor,a imobiliarelor, a vămilor si chiar a gunoaielor.
   Un tânăr genial asa se naste. E nascut sa rezolve probleme pe care tinerii nascuti sa fie muncitori nu le pot rezolva. Fiecare ne nastem cu darurile noastre si nimeni nu este vitregit. Dar cand o Elena Băsescu sau alt copil de cuc prăsit prin Romania ocupa locul unui copil genial, puteti fi siguri ca puiul de cuc va face dezastru in jurul lui. Oculta va fura de sub nas genialii si va lasa pe cap puii de cuc sa va scrie destinul ca popor. Asa lucreaza. Sunt perversi si stricati până in maduva oaselor. Au un imperiu al banilor castigati prin furt si fac orice ca sa-l apere.
   Judecata noastra, a romanilor, va fi pentru ce am fi putut face dar nu am facut, nu pentru razboaie pe care nu le putem duce. Cu evreii...Pe evrei, istoria i-a invatat sa fie mereu cu un pas inaintea celorlalti. Treji si atenti.
   Sa fie buni sahisti, cum spune tot dl Ion Coja. Dar un sahist care se bazeaza numai pe mintea sa bine antrenata. Inteligenta emotională a oamenilor buni la suflet este superioara inteligentei mintii. Poate ca nu castigi jocul de sah cu un evreu,dar castigi cu siguranta protectie de la Dumnezeu. Când romanii au decis sa fie indiferenti de soarta copiilor si batranilor,a padurilor si a tinerilor atrasi in marile companii ca sclavi, au pierdut jocul de sah. Singurul atu al romanilor era empatia. Goana dupa bani i-a făcut indiferenti. Saracia i-a facut sa incalce multe reguli si sa devina hoti chiar si intre ei, nu doar de la stat.
   Sistemele de supraveghere, cum a fost si cel practicat de securici in epoca lui Ceausescu i-a determinat sa devina mincinosi, ciripoi, lasi,tradatori ai fratilor lor neobedienti.
   Asa distruge sistemul diabolic sufletul omului. Este o intreaga masinarie de supraveghere si manipulare a noastră.
   Cine isi pastreaza Omenia in aceste timpuri este un Invingător. Mai lasati bataliile fara sorti de izbândă si vedeti ce puteti face voi, prin ograda voastra.

   Ștergere
  3. Sa fii antisemit inseamna sa fii importiva lui Dumnezeu.
   Mare grija, sa nu uram un popor si mai cu seama pe cel ales. Sigur ca exista jigodii si la ei, dar sa nu dispretuim poporul lui Dumnezu, sa-l ajutam sa-si implineasca menirea.
   Amen
   Despre Coja pot spune altii mai multe...

   Ștergere
 13. MULTUMESC DOMNUL DAN, PTR.ACEASTA GURA DE AER CURAT AL COPILARIEI , DEJA MA SIMNT MAI BINE .SANATATE SI SA MAI ADUCETI ASTFEL DE SURPIZE, SA UITAM PTR. PUTIN TIMP DE VAXX,FACTURI ,MIZERIA MORALA DE ZI CU ZI ...SANATATE SI DOAMNE AJUTA!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oricum, problemele fabricate ca sa ne tortureze nu se vor rezolva daca citim povesti sau ne refugiem in copilarie. Problemele apar ca sa le rezolvam. Un popor dezbinat nu va reusi niciodata. Si veti vedea adulti refugiati in povesti,adulti ce refuza sa creasca, lasand toate problemele si dezastrele provocate pe umerii copiilor lor. Curat murdar curaj! New age este tot o forma de refugiu in povesti dulcici si roz de adormit adultii. Ca si cum ai merge la cârciumă ca sa te imbeti criță. In ziua urmatoare esti mahmur, te doare capul si problemele nerezolvate au devenit din movilițe munți.
   Ma uitam la modul in care Maria Ghiorghiu isi adoarme " supusii" care o lingusesc cu false mesaje chipurile venite de la Dumnezeu. Despre ET care vin sa ne salveze si Iisus care a ales poporul roman...
   Problemele prost rezolvate duc la crime si suferinta.
   Ascultam aseara comentariul unuia dintre putinii oameni bine pregatiti care nu au parasit tara si nu au tradat. Psihologul criminalist Tudorel Butoi. Era vb despre politistul care a ucis copilul. Prost si slab pregătit,incapabil sa-si stapaneasca emotiile si sa ia decizii corecte, ca orice prost pregătit s-a crezut zmeu si a ucis copilul pe trecerea de pietoni. A vb bine dl Butoi...Printre trei pitipoance si doi deontologi, mai sunt chemati la TV si astfel de oameni. Care vorbesc despre un sistem de scolire a oamenilor foarte slab. Avem politie slaba,armata inexistenta, SRI dedat la hoții si jafuri. Dar ne refugiem ca niste copii sub fusta unor mămici nebune ca Maria Ghiorghiu care ne vinde droguri si somnifere.
   Cand ziceau sfintii ca sunt timpuri de trezvie...nu ziceau degeaba!

   Ștergere
 14. Multi cititori de povesti pentru copii aici. Nu e de mirare :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu te mira, oamenii inteligenti citesc povesti si vizioneaza desene animate.Nu e gluma.

   Ștergere
  2. Dupa lista lecturilor comentatorilor de aici, vad un sablon clar spre conspiratii. Jules Verne, aventuri si asa mai departe.

   Omenii inteligenti citesc literatura, nu carti de aventuri. Oamenii plictisiti de viata lor citesc carti de aventuri si vad conspiratii la tot pasul. Conspiratiile sunt sarea si piperul din vietile voastre. Iata, in sfarsit se intampla ceva interesant.

   Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu) sau forumul Trenduri de pe Telegram(https://t.me/+HBtgL7y2hgVhMmY0).