marți, 11 ianuarie 2022

Marea tranziție


Dacă ieri v-am vorbit despre cei eminamente răi, azi mă voi opri la ceilalți. Cum se face că o mână de indivizi devianți reușesc să conducă cealaltă masă imensă de oameni? Cum de o minoritate absolută se cațără la butoane, iar oamenii îi urmează prostește?

E suficient să treci în revistă caracteristicile celor despre care v-am vorbit ieri pentru a înțelege că sunt prădători naturali, care, în lipsa lor de umanitate, au absolut tot ceea ce le trebuie pentru a-i termina pe ceilalți. V-am prezentat ieri cum, din perspectiva omului normal, cealaltă categorie pare inventată. Însă așa cum ați realizat, ea e mai mult decât reală și a reușit să pună mâna pe întreaga lume.

Istoricii pun revoluțiile burgheze pe seama unei clase în construcție pe acea vreme, clasă care-și căuta locul la masa deciziei. Realitatea e alta, nu era vorba de nicio clasă, ci de ridicarea în straturile superioare a acestui tip de indivizi care se cristalizau într-o structură printr-un mod mai dinamic de parazitare a celorlalți. De altfel stilul parazitar le este specific. 

Fără doar și poate fără instrumente precum democrația, acest gen de oameni n-ar fi reușit să ajungă în veci la butoane. Capacitatea lor nativă de a-i manipula pe cei normali n-ar fi valorat nici cât două cepe degerate. Când însă ai ca sistem așa-zisele democrații, cocoțarea indivizilor de acest tip la vârful piramidei e floare la ureche. Culmea e că, pe măsură ce se perpetuează la butoane, dau o teribilă luptă asupra celorlalți,căutând să-i fragilizeze în asemenea mod încât să fie și mai ușor de condus. 

Începând cu secolul al XVIII-lea și culminând cu secolul al XX-lea am avut cea mai mare tranziție a omului normal. A fost aproape o transmutație alchimică. Omul s-a transformat din omul cu har, care știa pentru ce trăiește, într-o formă fără fond, formă căreia îi vom spune „omul psihic”. În timp ce omul natural avea o anumită raportare la lumea transcendentă, dând dovadă de o teribilă profunzime chiar și atunci când era complet needucat, omul psihic este o formă fără fond, intermediară(sau, mai bine spus, neterminată), interacționând grosolan și haotic strict cu lumea materială. Educația în masă a venit ca o necesitate întrucât acest tip de om se obține prin dresaj, iar educația modernă fix asta face: transformă omul natural într-un om psihic.

Ce-i omul psihic? În principal un om al instinctelor dotat cu o judecată incompletă. Omul psihic e format din dorințe superficiale, transformă cu aviditate orice ofertă a pieței în dorință, iar îndeplinirea dorinței se transformă în  plăcere. O plăcere care se cere îndeplinită. 

Spre deosebire de omul natural, omul psihic are o problemă majoră: lipsa dimensiunii transcendente îl neliniștește, iar neliniștea îl transformă într-un individ cu probleme psihice. Dacă dorințele materiale i se îndeplinesc trăiește dezamăgirea „împăratului care se plictisește”, iar dacă nu-și poate îndeplini dorințele devine, din nou, dezamăgit. Iar acea dezamăgire e atât de apăsătoare încât se transformă în maladie psihică. 

OK, ce-au avut de câștigat cei care au pus la cale această imensă tranziție? Orice om se întreabă asta. Ce-ar fi de câștigat dacă tembelizezi lumea? Din punctul lor de vedere e logic: transformi totul într-un haos pe care-l conduci manipulându-i pe toți. În momentul în care ai două sau mai multe tabere care se bat pentru un nimic, e logic că poți obține consensul combatanților pentru orice altceva decât nimicul pentru care se bat. Iată societatea noastră: tinerii contra vârstnici, rapidiști contra dinamoviști, vacciniști contra nevacciniști, progresiști vs conservatori s.a.m.d. Ce se obține din aceste interacțiuni? Nimic mai mult decât supunere. Vreți un exemplu? În scurt timp vom răsufla ușurați că nu va mai fi vaccinul obligatoriu, cu condiția să ne testăm. Vi se va părea soluția justă, victoria pe care ați obținut-o, dar nu e așa. Victoria e tot a lor deoarece au obținut controlul asupra voastră. S-ar fi putut oare pune problema - anterior anului 2019 - ca accesul într-un loc public să se facă pe baza unui certificat care să ateste că ești sănătos? Gândiți-vă la asta.

Poate vă gândiți că formarea omului psihic reprezintă finalul istoriei. Nu, nu-i așa. E o tranziție. Mă aflam la un eveniment de business și un tânăr care încerca să vândă niște cursuri, într-un discurs promoțional spunea că, în scurt timp, n-ar trebui să mai avem probleme cu forța de muncă întrucât noua generație de angajați, spre deosebire de cei anteriori, este stoică. Fiind cameleonic din fire, într-o pauză, l-am abordat pe tânărul respectiv, făcând pe prostul. 

„N-am înțeles chestia aia cu „generația stoică”. La ce se referă?”

„Păi denumirea vine din filosofie!” - îmi spune el cu emfază. „Ăștia sunt ăia care s-au învățat să sufere și sunt mult mai supuși: execută fără să ceară mai mult decât strictul necesar, mai pe scurt sclavi. Adică exact ceea ce se cere acum pe piața muncii.”

Dacă aș fi vrut să fac mișto de el l-aș fi întrebat cum naiba de-a ajuns un împărat - Marc Aureliu în speță - să fie dominat într-o asemenea măsură de o filosofie pentru sclavi. Dar nu doream să fac mișto, ci să văd de unde-i vin ideile. Omul de fapt revindea - așa cum se întâmplă pe piață - cursuri pregătite de o mare firmă de consultanță. Care firmă - din ceea ce știu eu - e extrem de bine conectată la lumea deciziilor. Și astfel m-am apucat să-mi reașez lecturile și informațiile pentru a înțelege ce se întâmplă. De fapt era vorba de o chestiune care-și are rădăcinile în anii 50, anume tranziția de la omul psihic la cel cibernetic. 

Omul cibernetic este „omul stoic” descris de tânărul respectiv. Fiecare dintre noi a căpătat în teribila perioadă de dezvoltare a tehnologiei IT câte-un instinct cibernetic. Însă omul cibernetic, omul transformat total, abia acum apare. Iar tehnologia prezentului deja e capabilă să-l scoată în față. Despre „noul om”, despre istoria sa și despre cum se va pune planul în practică vă voi povesti într-un material viitor.

34 de comentarii:

  1. Planeta asta este condusa de Fiinte perfect constiente inca de la inceputuri, tot ce se intampla, se intampla pe fondul alegerilor noastre colective, daca erau nebunii si dementii la butoane, omenirea ar fi disparut de foarte mult timp ca civilizatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care Fiinte perfecte, frate? Sforarii din umbră sunt perfecti? Omenirea nu a disparut, dar, asa cum reiese si din spusele lui DD, a degenerat, s-a separat de Dumnezeu si nu mai are Har. Ma uitam ieri la un episod din Memorialul durerii si constatam cu tristete ca limba română a sărăcit in Duh. Oamenii de dinainte de " salvatorii" rusi il aveau pe Dumnezeu in inima si cuvintele lor exprimau realitatea. Limba română, dulce ca mierea, este acum contaminata de catre vorbitorii cu limbaj de lemn. Comunistii au reusit sa distruga legatura noastra cu Dumnezeu, iar capitalistii au mers si mai departe: ne-au invatat sa ne rugăm la idoli.

      Ștergere
  2. Pai si cum se face ca statele si guvernele din investitor si patron au ajuns angajate la niste liber-profestionisti?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dan în ultima perioadă scrie articole din ce în ce mai proaste. Serios, ce-ai pățit? De unde obsesia asta față de mitul omului vechi îndumnezeit? Sună bine dar e un simplu mit. De exemplu sunt jurnale ale unor medici francezi sau germani care relatau la începutul sec XX cum țăranii romani mureau din cele mai banale infecții pentru ca nu știau nici cele mai elementare reguli de igienă. Există poze din acea perioadă care te poate bagă în depresie la cătă suferință cuprinde. Pe bunica mea de exemplu când a născut-o mama ei, considerând că e prea slabă a fost pusă sub pat considerând că o să moară în scurt timp, doar o mătușa a salvat-o de dileala maternă. N povești cu oameni care plângeau în hohote dacă le murea vaca dar manifestau doar o dubioasă întristare dacă le murea un copil. Critici modernitatea? Păi ești viu datorită ei. Dacă trăiai acum 100 ani crezi că erai pui de boier sau puradel de țăran analfabet care munceau toată ziua ca un disperat? Fără dar și poate modernitatea are o groază de probleme dar răspunsul nu este sa te întorci într un trecut fictiv ci sa spiritualizezi viitorul. Sunt mulți scriitori și teologi(David Bentley Hart de exemplu) care iau ce-i mai bun din gândirea antica și patristica cu ce are mai blând modernitatea pentru a oferi o imagine noua creștinismului, un suflu nou care sa atragă lumea înapoi către mister și metafizică. Încetează cu lamentarea că e absurdă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La "articole din ce în ce mai proaste", remarcile așijderea.

      Ștergere
    2. As zice ca, dimpotriva, DD abia acum incepe sa se trezeasca si sa simtă golul interior. Ne-au golit de Dumnezeu si ne-au umplut, ca pe niste vase de lut ce suntem, cu apa chioară a vorbelor goale. Golul se împle abia atunci cand esti pregatit sa afli adevarul: lumea aceasta e fara Dumnezeu. Dumnezeu este mimat de multi teologi, guru si atoatestiutori, dar...nu e Dumnezeu. E o făcătură perversă.
      Putinii oameni cu Har care au ratacit printre umbre cu contur omenesc,au plecat tristi din lumea asta. Tristi ca oamenii sunt tinuti in captivitate.

      Ștergere
  4. Dacă omul modern vi se pare dus cu pluta țin să îi reamintesc lui Dan că în anul fatidic 1351, în timp ciumei, erau mii de procesiuni a flagelaților în care bărbați și femei mergeau din sat în sat și se auto biciuiau predicând sfârșitul lumii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar tu de unde stii?Esti absolut sigur de sursele tale ?

      Ștergere
    2. În mod evident au existat indivizi exagerați în toate timpurile. Dacă vrei, echivalentul ălora de-atunci sunt vacciniștii din ziua de azi care predică sfârșitul lumii în cazul în care nu-ți faci „gaura”.

      P.S. Bag mâna-n foc că dacă ai fi trăit atunci ai fi făcut parte dintre ăia care îi criticau pe români pentru că nu fac și ei procesiuni

      Ștergere
    3. Eroare! Vaccinistii fanatici sunt oamenii timpurilor moderne care nu se mai gandesc la boală ca având si o caza spirituala
      ( de exempu, lăcomia de bani si distractie care te face sa devii sclavul sistemului pentru care vei lucra si mai mult, ca sa te distrezi si sa te imbraci in haine de fițe) si privesc catre vaccin ca si cum ar fi Dumnezeu pe pamant.
      Tocmai antivaccinistii intruchipati in strada de catre crestinii limitati la dogmă propovaduiesc sfarsitul lumii si gasesc in Biblie profetia despre pecetea fara de care nu vei mai putea cumpara, nu vei mai putea vinde...etc
      Si unii si ceilalti exagereaza. Pecetea despre care vorbesc dogmaticii este de mult timp prin acest plan. Oamenii nu mai sunt liberi de când bisericile si-au inceput manipularea pentru controlul prin frica al maselor.
      Iisus a spus una, preotii au facut alta.
      Prinsi intre doua curente false,oamenii sunt si mai bine controlati prin frică.

      Ștergere
    4. Bossulică, eu aș zice că dintotdeauna în lume au existat simultan toate categoriile de indivizi descrise în articol. De-aici și conflictele nesfârșite, știute și uitate, care ne caracterizează ca specie.

      E drept că în vremurile astea sunt mai mari și mai "perverse" piedicile pentru un individ de a evolua din starea de om firesc, caracteristică vârstei copilăriei, în starea de om induhovnicit, față de acum câteva secole.

      Ștergere
    5. nu inteleg ce confesiune crestina practica frica. Crestinul chiar prin asta e diferit de omul cazut, nu se teme. Crestinul iubeste, crede si spera. Frica de Dumnezeu e ca frica de tatal tau, de a nu-l supara pentru ca-l iubesti. Habar n-am ce cateheza ai facut dar nu pari sa fi frecventat vreo biserica, a oricarei confesiuni crestine iar simpla citire a Bibliei Cornilescu nu te face exeget al acesteia si nici teolog.

      Ștergere
    6. acu fata de 1351 au evoluat, trag aurolac din pungi ( diox.de carbon prin botniti) si nu se mai schingiue in masa, schingiuie pe altii aresteaza amendeaza mr.Stokolm :)

      Ștergere
  5. După cum se vede, de când e lumea a existat acest "deziderat" al omului nou. Nu amintesc decât de Iisus Hristos, K. Marx, K. Schwab...
    Asta înseamnă că e o condiție necesară ca societatea umană să se transforme în mai bine.
    Oof... Iar se ajunge la discuția despre bine și rău, Adam și Eva, Dumnezeu și Lucifer...
    Oricum, un singur lucru știu eu: ulimea nu știe ce e bine și ce e rău pentru întreaga Creație, și chiar de-ar ști, nu are rol de decizie pt luarea masurilor care pot schimba lumea.

    Singura decizie pe care o poate face ulimea e schimbarea, sau nu, (la nivel micro, individual, desigur) , în sensul dorit de cel căruia i se supune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "în sensul dorit de cel căruia i se supune" presupuné totusi ca ai avea doar alegerea de a te supuné incalcand astfel principiul liberului albitru care este 100% de a fi liber consimtit, dar nu incalca viziunea lumii si regula jocului de 50%Bine-50%Rau in care tu vezi doar partea goala a paharului, ceea ce e iarasi o chestiune de libera alegere 100% sau optiune 50%-50% si revenim in argumente circularé, exact politica moderna din zilele pandemicé.De ce sa privesc printr-un singur punct de vedere cand pot vedea mai multe pentru multi, varianta adoptata óficialé interzice alte variante ca fiind in afara regulamentelor de circulatie adoptaté.

      Ștergere
    2. Cam da, când ești mic, nu ai decât opțiunea supunerii. Liberul arbitru însemnând, în aceste condiții, doar alegerea unui singur stăpân, din cei doi posibili: unul bun, celălalt rău.

      Pt că a considera că liberul arbitru înseamnă și opțiunea nesupunerii, adică răzvrătirea, așa mic cum ești, ar fi contrar paradigmei ierarhiei, pe baza căreia funcționează Creația, ar fi ceva contrar propriei rațiuni de a fi. Practic - un nonsens.

      Ștergere
    3. Liberul arbitru il avem de la Dumnezeu. Dreptul de a experimenta, de a invata, dar sa nu sărim peste cal. Pentru ca, atunci cand omul nu mai iubeste Creatia si o considera doar o sursa de a face bani cu care sa se imbuibe si distreze cat mai mult, din ce in ce mai mult, omul cade in urmatorul program cosmic: legea cauza efect.
      Asa ca...exista si posibilitatea ca cocovidul sa fie karmic. Vaccinate sau nu, animalele din ograda, degenerate sub nivel de om din cauza lacomiei si mesajului cristic inlocuit cu o doza uriasa de fariseism, tot nu vor iesi din țarcul karmic,pana când nu-si revin la doaga si nu termina cu falsificarea crestinismului Lui Iisus.
      Crestinismul masonilor, papilor si popilor este o creatie falsificata pentru a controla masele si a umple buzunarele controlorilor.
      Prea multi intermediari intre om si Dumnezeu seamana cu un o pălărie in formă de sandwich. Poate ca purtătorul neobisnuitei si ciudatei palarii este privit prin lumea umbrelor ce au fost candva spirite libere ca si cum ar fi un rege sau un intelept. Dar nu este decat un caraghios circar. Fac referire la masonii care se cred singurii initiati prin lumea noastra, dar de fapt sunt cei mai orbi si cei mai indepartati de Dumnezeu. Omul simplu de la tara care uneori nici nu scrie corect, are sanse cu mult mai mari de a ajunge la Dumnezeu. Pentru ca nu are pălărie sandwich. :))))

      Ștergere
    4. Isuse rolul astora precum Laurentiu asta care poate fi ?

      Ștergere
    5. @Anonim 16:53
      Ha ha ha, bună întrebare...
      Dar părerea ta care e? E de rău, așa-i?

      Ștergere
  6. Da asa este traim nu doar disolutia oranduirii dpdv economic si social dar mai ales atingem curand apogeul unei pandemii ce are la baza imoralul , un fel de SODOMA 1.2! Azi nu mai iubim , azi doar placeri de moment invadeaza mintea si trupul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Omul trebuie să evolueze odată cu timpul său. Trebuie sa fie inteligent într-o lume ”smart”! Dacă esti prost, lenes, fragil, docil, confuz si ignorant, lumea ”smart”(citeste smecher, abil, malefic) te va devora. Si cum nu putem opri vremurile, ori, ori.....

    RăspundețiȘtergere
  8. In urma cu cativa ani, intr-un birou de la Razoare,al unei structuri politienesti niste sefi cu grade stateau in genunchi in fata altora mai mari cerand iertare - ca in filmele cu mafie. Asta se deraula pe bani publici platiti de romanul de rand.

    Este cumva democratie? Au aia comportament normal sau ceva devieri grave, ori nu conteaza ca sunt sefi cu grade din structuri si trebuie sa li se permita orice?

    Domnu Dan, trezirea la realitate, lucrurile sunt de o gravitate uriasa. In Romania, nu a fost, nu este si nu va fi democratie, ci doar ceva la cheremul unora din structuri care isi permit orice la adresa cetatenilor. Legile tarii sunt si pentru astia cumva? Cine ii verifica?

    Inainte de a filosofa si cauta transcendentalul, mai bine am pricepe realitatea dura, unii, care trebuie sa confere siguranta si protectie, se impusca cu armamentul din dotare sau se omoara sau ameninta judecatori sau jurnalisti etc, avand arme pe mana si "evaluari psihologice" la zi. L-au omorat nevinovat pe omul ala la Pitesti si ulterior ... nimic, totul musamalizat. A mai murit un judecator intentionat. Ce s-a intamplat? Nimic, totul regizat corespunzator. Trezirea adormitilor!


    Who's watching the dangerous minds of watchers?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tu cum crezi ca s-a ajuns la asta? E vorba tot de Dumnezeu, oricât ati incerca voi s-o dati dupa corcoduș. Crestinismul romanesc are ceva specific: vorbeste mult si face puțin. Iar restul căilor spirituale importate de pe la orientali sunt luate de romani tot superficial. Se vorbeste enorm pe toate temele. Se cotcodaceste filozofic sau crestin. Omul din vechime tăcea si făcea.
      Cand creezi inflatie de vorbe, oamenii slabesc in credință.
      Unii ii spun frica de Dumnezeu credintei. Daca ar mai fi macar putina frica de Dumnezeu si rușine, tot ar fi bine. Iubirea de Dumnezeu este un vârf de munte mai greu de cucerit.
      E coruptie la toate nivelurile si peștele s-a impuțit.

      Ștergere
    2. Corect!Peste de de la cap se impute! E destul de grava situatia in care s-a ajuns, si problema este ca 80% din populatie doarme...

      Ștergere
  9. Broasca din fîntînă nu are habar de măreția oceanului!Proverb japonez

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dintre omul natural, omul psihic, omul cibernetic, care-i broasca din fântână? Și ce e oceanul în contextul articolului? Sau... nu există nici o legătură între acest proverb și subiectul articolului?!?

      Ștergere
    2. Broasca din fântână este omul vrăjit de cuvinte, care vrăjeste la randul lui tot prin cuvantari.
      Dau un exemplu mic: Dan Puric. L-am ascultat cativa ani vorbind. Pare si crestin,pare si patriot. Pana cand incepe sa geamă teatral ca am fost distrusi complet ca popor, numai Biserica ortodoxa ne-a mai ramas de apărat.
      As zice ca, dimpotriva, Biserica s-a lasat vrăjită de vraja acestei lumi si si-a lasat enoriasii de izbeliste. Si prin biserici bantuie multi lupi.

      Ștergere
    3. Ba, pardon, să-mi fie cu iertare, Dan Puric zice foarte bine ce zice. Biserica Ortodoxa e singura care va rezista haosului în care a intrat lumea de bună voie. Întemeietorul ei garantează asta, rămâne doar să alegi să crezi. Și nu mă refer aici la structura BOR ca atare, ci la creștinul ăla autentic, la baba aia despre care vorbea Mircea Vulcănescu.

      Ștergere
  10. Poate ar trebui sa aruncam o privire introspectiva asupra noastra si sa vedem noi in ce categorie ne aflam .Cat despre cei ce criticati aceste articole si va ascundeti dupa "nume" pretențioase nu uitati ca sunteti musafiri aici ,si de nu va convine mergeți si cititi Adevarul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As zice ca sunteti niste oameni in curs de dezvrăjire. Odata ce ati inceput sa va puneti intrebari si nu va credeti atoatestiutori, va treziți!
      Slava Domnului!

      Ștergere
    2. Mersi, nenea!
      Am avut o revelatie.De ce cotidianului moabit interbelic, ca si a celui de azi, i se zice Ardevarul.

      Ștergere
    3. Pentru ca lumea " lor" asa este concepută: pe invers. Ei spun minciuni mascate in adevăr. Iti vorbesc despre democratie, desi este limpede ca lumina zilei ca absolut niciodata nu a fost democratie. Si nici crestinism n-a prea fost,pentru ca niste șmecheri au descoperit manipularea prin religie si prin frica. Stăm in iadul pe care ni l-au făcut impostorii si ne temem de iadul de dupa moarte?
      Si nici comunism nu a fost,daca prin comunism intelegem distribuirea egala a valorilor catre proletari. Stim foarte bine cum era cu salamul de Sibiu dat pe sub mana securicilor. Asa e conceputa lumea asta, iar noi am invatat sa ne descurcam cum putem. Comunismul a picat in Romania si datorita megalomaniei lui Ceausescu, cu planul cincinal. Iar planul era umflat din pix. Cand realizările sunt doar pe hartie,sistemul se prabuseste.
      Un mort este tot mort, chiar daca il rujezi si-l vopsesti cu rosu in obraz si-l imbraci la costum cu cravata.
      Este o lume in care, daca razbesti, nu material reusesti sa iesi. Doar spiritual, dar asta inseamna sa te cam separi de turmele haotice manipulate mereu si mereu, si mereu...Turmele te atrag in capcane daca le urmezi.
      In democratie, oaia a inceput sa se creada baci si umbla cu nasul pe sus printre lupii ce o pândesc si pregatesc sacrificiul oii.
      Un lucru ciudat: in inscriptiile de pe portile stramosilor nostri apare adeseori soarele. Cu toate acestea, romanii se comporta lunar: haotici, manipulati emotional ca sa iasa in strada sau la vot cum vor muschii politicienilor corupti, visatori,proiectand cai verzi pe pereti despre timpuri mai bune. Care nu vin, pentru ca sistemul "lor" e conceput in asa fel incat sa ne invartim in cerc.
      Ascensiunea cristica nu este un cerc, este o spirală.

      Ștergere
  11. Intrebarea mea este 'ulimea o sa ramana cu datoriile sau acestea se vor sterge la resetare, am impresia ca numai cotele de valori se vor reseta de ce sa strice frumusete de iobagie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Fiind indraciti au ajuns la butoane impinsi de ... arhitectu'... Totdeauna au fost si ei prezenti la butoane doar ca acum, mai spre sfarsit(ultimii 200 ani), au devenit majoritari(si procentul creste). Deci nu (doar)democratia i-a impins la butoane.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)