marți, 6 septembrie 2022

Marea plafonare ratată


Capetele seci precum Ursula - care dă impresia unei gândiri exclusiv rezultate din ultimele două silabe ale prenumelui său - au avut ideea plafonării preţurilor hidrocarburilor ruseşti. O asemenea idee ineptă este extrem de relevantă întrucât astfel se oate observa liber prostia în stare pură a celor care se laudă că „reglementează” şi conduc lumea. În condiţiile în care tu ai nevoie de un bun pe care-l are altcineva, cum naiba te poţi gândi că-ţi iei jucăriile şi pleci dacă ăla nu-ţi vinde bunul lui la preţul plafonat de tine? 

În lumea reală, departe de sălile impersonale în care respectivii promit să schimbe lumea, treburile se tranşează mai rapid. Orice revoluţionar de acest tip, în anumite cazuri, se poate trezi inclusiv cu un şut în dos. Nu-i de mirare că deştepţii care au avut isteaţa iniţiativă fix acum, în prag de iarnă, s-au trezit cu sursele de aprovizionare secătuite. Rusul a închis conducta către nemţi şi astfel Europa e aproape de stingere. 

Întunericiţii de la UE au impresia că, prin politica lor, dau lovituri terifiante Rusiei. Pe canalul meu de Telegram v-am spus ieri despre iniţiativa conductei TAPI - Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India. Pentru mulţi proiectul pare imposibil întrucât ţările prin care trece au ori probleme interne, ori duşmănii între ele. Exact aşa e, dar, în ciuda animozităţilor, toate ţările respective au nevoie de o sursă ieftină de energie, iar gazul pompat pe conductă e imbatabil. Preţul total al proiectului TAPI este de 10 mld. $, bani pe care ruşii i-ar putea aloca instantaneu. Doar că, pentru responsabilizarea ţărilor prin care va trece, conducta se va face în parteneriat: ruşii vor finanţa, dar la preţul final vor participa şi ţările prin care trece conducta. 

Alături de creşterea capacităţii conductelor către China, TAPI va reprezenta mai mult decât are nevoie Rusia pentru a beneficia de o piaţă sigură pentru gazele sale. Iar Europa realmente va tremura de frig întrucât cererea de aici va fi de-a dreptul insignifiantă faţă de cantităţile livrate acolo. Mai mult, noile iniţiative economice ale Rusiei vor avea ca efect creşterea teribilă a cererii interne de gaz, astfel încât UE va trebui să se descurce cu ce are. 

Probabil ştiţi toate aceste elemente. Mai este însă ceva. Nu doar anchilozarea Vestului este problema ci şi sistemul său financiar. Ca să înţelegeţi de unde vine problema vă voi spune că în primele şase luni de război Rusia a avut încasări record de aproape 160 mld. $/EUR din vânzarea de hidrocarburi. Desigur, iniţial s-au bucurat deoarece au scăpat de presiunea teribilă asupra rublei. Însă a venit şi reversul: au prea multe devize cu care efectiv nu au ce să facă. De ce nu au ce face? Pe de-o parte din cauza sancţiunilor(probabil ar cumpăra echipamente de vârf), dar şi pentru că efectiv nu mai au ce să cumpere. Ştiu că sună ciudat, dar veţi înţelege exact despre ce e vorba.

Realităţile lumii s-au schimbat radical faţă de acum doi ani. Junk-urile nu mai au căutare. Un exemplu: în domeniul IT, Rusia a reuşit să-şi acopere nevoile din interior. Pur şi simplu nu mai e nevoie de absolut nimic din ceea ce importau. Mă rog, posibil să mai fie ceva nişe, dar zonele majore sunt acoperite tehnologic. Şi dacă s-ar renunţa la restricţii, cumpărătorii ruşi nu mai au apetit pentru domeniile în care în urmă cu câţiva ani se scurgeau miliarde. După ce un utilizator s-a obişnuit cu Astra Linux, e greu de crezut că îşi va reinstala Windows. După ce s-a schimbat infrastructura IT a corporaţiilor ruseşti, nici naiba n-o să-şi mai bată capul cu produse străine. 

Cu mici excepţii, acelaşi lucru se întâmplă peste tot. Mai mult, de căutat se caută produsele de bază, nu cele „lustruite” pentru a lua ochii. Au trecut vremurile „sofisticate”. Maşina a devenit un obiect strict utilitar, care te duce din punctul A în punctul B. Şi la fel se întâmplă în toate domeniile. Cu ce era avansat Vestul? Fix cu produsele „sofisticate”, adică în mare aceeaşi tehnologie, dar cu mult marketing şi sclipici în ea. Rusia nu are nevoie de aşa ceva, ci de tehnologii de bază. Astfel, aşa-zisa ofertă vestică şi-a pierdut din vandabilitate. Şi nu numai pentru ruşi. Uitaţi-vă la dinamica de vânzări a automobilelor europene în China. Acum doi ani era rupere: orice maşină europeană se vindea în draci din cauza „magiei” bătrânului Continent. Acum mai nimic. Exporturile Europei sunt picate definitiv. De aceea nu-i de mirare că Rusia caută să schimbe devizele pe care le încasează din gazele vândute Europei în monede ale ţărilor partener. Pare o variantă mai bună.

De fapt realitatea deranjantă pe care mulţi nu vor s-o accepte este aceea că singura marfă a Vestului sunt banii. Atât a mai rămas. Însă banul fără relevanţă economică nu valorează nici măcar cât hârtia pe care e tipărit. E un lucru pe care l-au înţeles şi cei din OPEC+. Aceştia, spre disperarea americanilor, au decis reducerea cantităţilor livrate, provocând o nouă mărire a preţurilor. Uşor, uşr, toată lumea va înţelege că împăratul e gol. 

16 comentarii:

  1. .....fericiti cei care cred in prostia west-ului si in salvatorul putin...adica politistul bun si ala rau in functie de unghiul din care te uiti....de fapt, intr-o privire de ansamblu,nu este altceva decat un vechi slagar adaptat situatiei si necesitatilor reset-ului ...."tu stai si casti gura,eu vin si-mi bag ursula". Totu-i vechi si nimic nou

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte interesanta analiza dvs. Geopoltica și economica , felicitări!
      Nu credeam ca ofertele occidentului își pierd valoarea atât de repede pe pietele orientale .

      Ștergere
  2. Din pacate in EU parca au aparut tampiti , sau mai rau prostii , care s-au obisnuit sa ..primesca . Excat ca multyi medici de la noi .Cineva da !!! Noi suntem "smecher5i" ca avem ..cine sa ne dea. Ca si pensionarii .... (numai ca in acest caz este ceva normal) . Si rezultatul ?
    Mai mult ..cand ..nu mai "imi da''...smiorcai si fur de la vecinu ...care nici el nu mai are.... si ma cred European . In frunte cu FALITA DE ACUM GERMANIE !!!!
    O parere

    RăspundețiȘtergere
  3. OPEC+. Aceştia, spre disperarea americanilor, au decis reducerea cantităţilor livrate, provocând o nouă mărire a preţurilor


    Ăștia ce hram poartă?
    Nu înțeleg de ce OPEC+ ar fi impotriva americanilor. Doar vând pe dolar 💲 petrolul sau nu mai?
    Dacă OPEC+ le dă americanilor la gioale, americanii se vor razbuna cumva. Vor elimina posibilitatea de a vinde a țărilor OPEC luând aceleași sancțiuni.

    Ar trebui sa băgăm și noi sancțiuni contra furnizorilor de utilități.
    Mie Eon gaz să-mi dea factura la prețul stabilit de noi cetățenii nu de ei.
    Apă Canal să dea apa la prețul stabilit de noi. Ăia is și pe profit și nu is bugetari.
    Electrica să furnizeze curent ieftin sau il lăsăm in retea toți, nu mai consumăm nimic până pușcă.
    Cetățenii nu pot ei provoca diminuări de preț dacă vor???
    Pot.
    Si va fi vai si amar de toți cand oamenii se vor trezi.
    Vor rămâne cu buzele umflate. Toți furnizorii hapsâni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu.mai. nu te ai prins.
      Rikanii i au rugat pe OPEC-cisti sa le dea la gioale.
      Eeee tare faza, de te doare capu'
      E ca n filme.

      Ștergere
  4. Eu unu tot nu pricep clar....Cred ca tu DD pricepi f bine ca totul e pus la cale impotriva noastra! Nimic nu e intimplator ! Probabil ca ti-e frica ca iti vor inchide site-ul. Te cred , am auzit ca unora le-au luat chiar si banii din conturi .
    In Ukraina e o actiune militara , dar modesta ca dimensiuni .
    Toata afacerea e folosita sa bage Europa in rahat. Nimeni nu e atat de prost la conducerea Europei , dar vinduti sint mai toti : trei sferturi din liderii importanti sint in solda lui Schwab , restul in a lui tat-su.
    Ce sa zic ? am mai scris anonim pe site-ul asta si am spus ca stiam de toate astea ca vin, desi nu stiam cum vor aparea si aveam indoielile mele.
    Acuma e clar :
    PREGATITI-VA CA VA FI CU MULT MAI RAU : te vor ataca pe strada , vor aparea la tine in casa , va fi un haos ca de oras asediat si cucerit. Europa va fi exact ca si Afganistanul ! It's real

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vor avea ei grijă să nu fie așa...

      Ștergere
    2. 5:46....sa spram ca se vor gindi la repercursiuni cum au facut o si pina acum oferind welfare-ul.

      Ștergere
  5. https://openvaers.com/covid-data/mortality

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doni, Ptr marea maj inca nu este convingator...este o coincidenta si rautate din partea unor invidiosi :)

      Ștergere
  6. Oligarchs That Revolutionary Generation Fought have Returned through Silicon Valley and Wall Street
    https://rumble.com/v1irwg3-oligarchs-that-revolutionary-generation-fought-have-returned-through-silico.html

    RăspundețiȘtergere
  7. E bine ca si vestul sa faca putin frig cum am facut noi prin anii 80.
    Si-au cam luat lumea in cap demult. Niste rationalizari de mnacare ar fi si mai eficiente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. David A. , ...un mic detaliu esential. Vesticii NU SUNT ORTODOCSI!, ca sa intoarca si obrazul celalalt cu umilinta si intelegere fatalista-mioritica.
      Nu uita ca ei pina nu demult brutele astea colonizau popoare prin metode absolut bestiale( valorile lor)...caracteristica genetica in asteptare "dormant"

      Acum ii vezi tu adulmecindu si GĂOAZELE unii altora IN COSTUME Armani, dar cind vine austeritatea se vor transforma instantaneu in FIARE.

      Ștergere
  8. https://www.facebook.com/groups/arhivadestiri/posts/1822187314795448/


    RăspundețiȘtergere
  9. Pe rusi ii vad cam stresati. Oare de ce?!
    Inteleg ca o duc bine, au noi conducte gata de utilizare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu au, si nu construiesc iar chinezii nu vor sa bage bani in asa ceva.
      Stiu ei c stiu...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)