marți, 3 septembrie 2024

Reportaj din casa de nebuni


În general, în cele mai crâncene episoade ale unei recesiuni, oamenii sunt atât de disperați încât nu mai înțeleg „cât mai poate scădea?”. Treburile devin, la un moment dat, fără niciun sens. Scăderea continuă chiar dacă e evident că prețurile sunt mult sub valoarea reală. Și totul continuă să scadă. Inexplicabil, absurd, dar continuă să scadă, cele mai bune vești fiind cele de stagnare a scăderii. Dar toate aceste elemente sunt evenimente care echilibrează fostele excese.

De data aceasta e ceva diferit. Așa cum în recesiune oamenii încearcă să găsească o explicație logică a căderii, la fel se întâmplă acum cu creșterile. Pur și simplu nu se mai opresc! Nimeni nu are o explicație(cu toate că există!). Dar să luăm lucrurile treptat.

Pe 5 august piețele erau în sânge și toată lumea se uita cu atenție spre FED. Unii spuneau că a venit vremea spargerii celei mai mari bule bursiere a tuturor timpurilor. Dacă mai țineți minte, subsemnatul s-a îndoit. De ce? Pentru că niciodată o nebunie nu se corectează înainte de a ne arăta că poate exista o nebunie chiar mai mare decât NEBUNIA. Și fix așa s-a întâmplat: până la sfârșitul lunii august, nu doar că s-a recuperat toată pierderea, dar s-a mai adăugat și un bonus de 2%. Așa, ca să înțeleagă și detractorii că există pedeapsă! 

Ai crede că s-a schimbat lumea, că a luat-o razna definitiv. Cu ceva timp în urmă o corecție se întindea pe luni întregi de zile, era obsedantă pentru toți. Acum, totul pare a se fi rezolvat în câteva ore. Magie, tată! Nu-i așa că e frumos în minunata lume nouă? Doar i-au smuls lui Powell o promisiune de scădere de dobândă și nimeni n-a mai așteptat-o: au acoperit rapid gaura deoarece „șăfu' la bani” a promis bani ieftini, așa că nu i-au mai așteptat. Au umflat bula astfel încât, la marele anunț, să se poată crește din nou. Ați mai întâlnit tâmpenie mai mare? Sigur nu!

Anul acesta este unul magic: cu 18.4% creștere de la începutul anului, trăim în direct cea mai mare umflare din istoria tranzacționării. Doar în 2021 și pe parcursul bulei dotcom am mai văzut ceva similar. De fapt, cineva a scormonit și a găsit că prin 1870 a existat o creștere similară a pieței care să îndeplinească oarecum condițiile de acum, adică: o creștere record în anul precedent, stagnare economică(așa cum e acum în SUA), rapoarte corporative slabe, economii ale populației spre zero și fără QE, cu tendințe clare de degradare a balanței de lichiditate. 

Istoria ne arată că în 1870 s-a finalizat cu o inflație mărită, o scădere a producției agricole, iar reflectarea pe continentul european a fost Războiul Franco-Prusac(1870-1871). Guvernul american a contracarat atunci criza cu un amplu program de extindere a căilor ferate. Asta însă nu a împiedicat ca trei ani mai târziu să vină o criză mult mai gravă, cunoscută ca „Panica din 1873”. Destul însă cu istoria deoarece, față de acum, singurul element care rimează este amploarea nebuniei. Spre deosebire de azi, Guvernul Federal de atunci se afla într-o poziție financiară bună și avea capacitatea de a băga bani și subvenții în economie pentru a o salva. Acum, la nivelul la care a ajuns economia, dacă s-ar chinui toate guvernele lumii să ajute SUA, tot n-ar reuși să acopere gaura neagră care urmează să topească tot!

Suntem în mijlocul unei prostii atât de mari încât le-ar da de gândit inclusiv celor din Idiocracy. Motivul pentru care se pompează atâta amar de bani în „companiile vedetă”? AI! Asta e pe buzele tuturor. AI-ul va face și va drege, AI-ul „va duce pe noi culmi de progres și civilizație” productivitatea muncii. Aproape că te doare capul. Am mai atacat subiectul în mai multe rânduri. O fi cum o fi AI-ul, dar nimeni nu înțelege realitatea? Dacă într-adevăr AI-ul va crește atât de mult productivitatea muncii, înseamnă că se va face coadă la centrele de șomaj, astfel încât binecuvântarea productivității înalte se va lăsa cu scăderea drastică a consumului. Și-atunci ce faci? Am analizat într-o postare mai veche impactul pe care-l va avea pe piața muncii introducerea vehiculelor care se conduc singure. Doar cei care nu au habar câtă lume trăiește din șoferie nu înțeleg impactul real! 

Din fericire, „binefacerile” AI-ului sunt, mai degrabă, teoretice. De ce? Pentru că s-a automatizat o groază în business. Digitalizarea n-a început cu imboldul Ursulei de a se instala camere video și în WC-uri pentru a se putea spiona chiar și ieșirea, ci este prezent încă din perioada anilor 60, atunci când mini-calculator era o hardughie care avea nevoie de doar jumătate de etaj și aer condiționat, la care lucrau zeci de ingineri strict pentru a-l menține în funcțiune. Peste tot pe unde apăreau hibe se modificau practicile de business pentru a se putea automatiza socoteala. Ca să înțelegeți, vedeți ce traseu are un cec acum și ce traseu avea la începutul anilor 90. Iar exemple sunt cu duiumul. La ce e bun AI-ul? La înlocuit „muncitorimea de excel”? Posibil, doar că muncitorimea aia, rămasă fără excel nu are unde să se ducă. Iar excelul muncitorimii este folosit pentru a traduce „limbajul calculatoarelor” în limbaj managerial, pentru a avea cu ce să se facă ședințe de sus în jos și de jos în susul organizației. După ce dispar muncitorii de Excel & Power Point, nu mai sunt necesare ședințele, deci nici AI-ul nu-și mai are locul. 

Până una-alta, AI-ul se distinge prin ceva spectaculos, anume prin facturi. Ai nevoie de hardware care-i obscen de scump și de energie în draci. Dacă iei treaba în serios, te trezești cu niște facturi la energie care-s depășite doar de necesitățile de upgrade ale hardughiei. Care sunt continue. Iar dacă faci prostia să contractezi servicii AI din cloud, ai pus-o că trebuie să muncești doar ca să le achiți ălora facturile. S-ar putea să constați că, din 3-4 facturi, îți puteai instala pe banii tăi toate serverele și softul, rămânându-ți și ceva consistent, ca să ai de upgrade. 

Desigur, la ora actuală domeniul a luat-o și razna, toți căutând să demonstreze cum scot ei genii AI pe bandă rulantă. Algoritmii - la nivelul actual - sunt destul de ofertanți astfel încât, dacă ai inteligența necesară, nu cauți să ai TOTUL deoarece nu te interesează decât anumite aspecte. Astfel, cu un subset antrenat corespunzător poți să-ți faci treaba optim și fără acel necesar faraonic de energie și echipamente. Doar că, repet, mare parte din optimizare și digitalizare e deja făcută. Cei care speră la o lume condusă de AI, în care oamenii sunt doar niște oi ghidate de „inteligența perfect obiectivă”, ratează totuși cifrele care ar trebui să justifice actualele cotații bursiere. De ce spun asta? Pentru că o lume guvernată de AI ar fi o lume absolut neconcurențială, în care cererea și oferta ar fi balansate la milimetru și, în care, în general, resursele ar fi cam la comun, calculate pentru a fi bine oricui. Tradus: „de la fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi”.  Dacă nu știți despre ce e vorba în citatul anterior, ori sunteți la categoria tineret care mai are nevoie să învețe, ori nu prea ați înțeles ce s-a petrecut în propria viață. Mă rog, ideea e că a te gândi că într-o asemenea societate se vor întoarce dividende către acționari, e o lipsă totală de logică. 

Punând punct, eu zic să ne întoarcem cu picioarele pe pământ și să vedem cât de mare poate fi nebunia lumii. Că bulbii de lalea nu ne-au lecuit de nebunie, am văzut-o. Să vedem acum dacă nu cumva a fost nevoie de inventarea inteligenței artificiale pentru a înțelege că nebunia și prostia umană sunt resurse de-a dreptul nelimitate. Pe moment o vedem în cotații. Stați să ajungem la „Ziua Judecății”, să vedeți atunci ce de „am fost un dobitoc” veți auzi!

20 de comentarii:

  1. Si eu am zis la fel din 6 august ca acea scadere a fost orchestrata de acolitii financiari sa forteze mana lu tatuca Powell sa reduca ratele, sa mai bage printeze niste trilioane, caci revenirea a fost imediata. Toti investo vlogerii se lauda cat de destepti au fost ei ca au cumparat actii pe 5 august

    RăspundețiȘtergere
  2. Perfect adevărat.
    O singură remarcă: bula dotcom a fost în 2001, nu 2021.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris „doar în 2021 ȘI pe parcursul bulei dotcom”, mai precis a fost o dată în 2021 și de două ori în 1999-2000

      Ștergere
    2. Scuze! Am sărit peste acel „și” care schimbă sensul propoziției. Pe de altă parte, evoluția prețurilor din 2021 au fost cauzată de creșterea cererii concomitent cu scăderea producției, ambele cauzate de lockdown-uri, deci nu a fost o umflare artificială provocată din interiorul sectorului.

      Ștergere
  3. Doar AI ne scapa de nebunii astia de lideri. S-a dus si occidentul, daca acum ne sunt aratate ca valori niste tari autocrate, unde populatia e un fel de AI uman :).

    RăspundețiȘtergere
  4. In urma cu 5 ani, un aprtament de 50 metri pateati in Chiajna-Rosu, se vindea "la cheie/gata" cu 50.000 de Euro, si era bataie pe el.
    Azi se vinde tot cu bataie, dar cu 100.000 de Euro la stadiul 'pe hartie" ... si cine zice ca asta nu e bula economico-imobiliaro-inflationista cu deducatie pentru prosti, il cheama Nouriel Rubini! 😅😅😅

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai exemple cu 100k eur 50 mp in Chiajna-Rosu?

      Ștergere
    2. Cauta pe net. Oricum, statisticile oficiale iti arata ca cursul curent/actual pe metru partat construit, a ajuns de la 1.000 la 2.000 de Euro in doar 5 ani, chiar si in cel mai penibil cartier din Bucuresti+Ilfov.

      Ștergere
  5. Din tot ce descrieti aici emana proverbul "Erare humanum est. Perseverare, diabolicum" (A gresi e omeneste, a persevera in greseala e draceste). Se pune intrebarea: de ce actantii continua cu aceleasi practici, preferand sa ascunda gunoiul sub pres decat sa mature toata batatura si sa faca acele reparatii sistemice pe care nu-i neaparat sa le faca AI-ul sau nu stiu ce salvator providential? Sta in puterea oamenilor sa se corecteze, nu sa-si tot dubleze greselile ca niste jucatori de pocker care, sub imperiul adrenalinei, n-au inteles cand e momentul sa se opreasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aiurea!

      "Perseverare diabolicum est!"

      Pentru ca cica:

      nu poti avea ghinion la infinit!

      Ștergere
    2. Ba da, oamenii si marile tari superconsumatoare se corecteaza prin depopularea segmentului inutil și reformatare.
      Nu au de ales din cauza deficitului de curent electric!
      Tot procesul va deveni în curând tot mai evident și oficial.

      Ștergere
    3. "Ei" nu alimenteaza "cu curent", decat robotii superproductivi!
      Restul robotilor merge la "casare", chiar si fara "amortizare"!

      Ștergere
  6. Da, am înțeles cu AI-ul că zic că face mai multe decât face că să umfle prețul.
    Dar în sectorul IT de ce e recesiune, de ce se dă afară?
    Care e corelația între bula "AI" și recesiunea joburilor IT?
    Nu se știe? Păi încă nu a unit cineva toate punctele, dar o va face cineva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Dar în sectorul IT de ce e recesiune, de ce se dă afară?"

      1. In IT nu e nici o "recesiune". Ba dimpotriva, pe specializari fundamentale nu gaseasti destui specialisti adevarati. In schimb este inflatie de papagali care freaca cate un Wordpress sau un React si se bat cu caramida in piept cu ce "IT-sti tari" sunt ei!
      Iar daca la sectorul IT te referi la Cloooj, afla ca indienii Europei nu conteaza pe aceasta piata/sector
      Enjoy real life!
      https://www.linuxfoundation.org/research/open-source-jobs-report-2024

      2. Se pare ca unii nu s-au prins nici pana acum ca majoritatea companiilor mari angajeaza tot ce prind disponibil pe piata, chiar daca nu au nevoie pe moment, doar pentru a nu fi angajati de concurenta, iar o data la cativa ani dupa ce ii formeaza in interior si vad ce e de capul lor, tot balastul care nu performeaza in frunte cu cei angajati pe motive de DEI sau "diversity quota" este aruncat la gunoi, acestia fiind urmati de tot balatul de personal neproductiv: manageri, HR, vanzari, marketing, toti plimbatorii de hartii si frecatorii de Excel si Power Point, etc.

      Ștergere
  7. AI a fost introdus pentru a implementa, eventual, tehnologia bio-metalica. Acum cateva decenii a fost realizat procedeul de a capta imagini/texte din planul astral pe un microprocesor de computer. In filmele precum Transformers si Terminator (si personajul En Sabah Nur din X-Men Apocalypse), a fost introdusa pentru public tehnologia bio-metalica, asta va fi scopul final, dupa marea revolutie si dupa apropierea planetei Marte de atmosfera terestra (inversarea polilor magnetici). Cine isi mai aduce aminte de Talos, robotul urias, care patrula insula Creta, folosind "ichor", adica aceeasi tehnologie precum Autobots din Transformers, pentru deplasare/miscari (bio-metal)?

    SUA a primit misiunea de a se autosabota pe plan social/economic/cultural. Tot ce se intampla pe plan cultural va ajunge eventual si in sfera economica. Trebuie sa ajunga la o situatie asemanatoare cu octombrie 1929 inainte de declansarea resetarii geologice/astronomice. Cercetati subiectul The Division (1 si 2) a lui Tom Clancy, the Dollar Flu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Casa de nebuni zici?

    Hahahaha 🤣🤣🤣 comunism curat!:

    https://r3media.ro/producatori-masini-marea-britanie-rationalizeaza-vanzari-vehicule-benzina-amenzi-guvern-net-zero/

    Mai lipsește Leana să zică de ce. Hahaha 😂😂😂

    RăspundețiȘtergere
  9. E clar ca nu vor lasa sa. pice bursa atita timp cit doua razboaie importante sustinute de ameurolaci sunt in derulare.
    Toate crizele sunt declansate atunci cind ei sunt pe val si pot achizitiona la preturi de nimic proprietati .Acum pare ca rezultatele de pe front le au cam incurcat planurile si crashurile programate trebuie amânate .pâna la noi ordine sau nascocesc un alt fel de criza gen plandemie ca sa si duca planul de jefuire la bun sfârsit.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nimic nu este intamplator, totul este planificat ca sa se desfasoare astfel.
    Asa ca Nu se va sta la coada la centrele de somaj, ci se vor da bani pentru consum minim (in Germania se numeste Burgher Geld) si se va da conditionat numai celor care se vaccineaza, asa ca dupa 3-4 ani toti somerii vor fi trecuti in lumea aialalta, ca doar Bila Ghetsu este un eugenist calificat si stie cum sa reduca populatia omenirii.
    Asa pe Stapanii lumii ii doare in spitz de SUA, si de toate tarile din UE , NATO sau ASEAN pentru ca absolut toate statele lumii trebuie sa dispara ca sa faca loc statului unic global, de sorginte comunista, si procesul acesta se numeste "globalizare" si este impus de catre partidele globaliste, adica cele ale securistilor tradatori de neam si tara, care sunt atat de prosti incat isi inchipuie ca ei si familiile lor vor scapa de nenorocirea mondiala care ni se pregateste intregii omeniri.

    RăspundețiȘtergere
  11. De ce au ascuns actionarii marilor firme? Pt ca am putea sa mergem mai departe pe fir si sa aflam ca adevaratii stapani nu au cum sa fie oameni. Noi suntem un fel de ferma pt ei si incearca de mii de ani, prin tot felul de experimente de inginerie genetica, ultima incercare fiind vaccinul, sa ne modifice structura de adn, ca sa aiba acces la acel ceva pe care doar noi il avem, SUFLETUL, care este de fapt o super molecula de adn, care pt ei este IMORTALA. Acesta este marele secret, pt ca imortali suntem si noi, dar nu se refera la corpul fizic, care a fost programat de ei atunci cand ne-au modificat genetic, pe undeva pe la 120 de ani. Deci ce vor ei de la noi? NEMURIREA. Ca sa aiba acces la experimentele pe noi, ar trebui sa nu ne trezim, sa ramanem involuati, iar cea mai simpla metoda este saracirea, de aceea ne inchid robinetul constant, asa numitele crize. Ei ne cunosc f bine, pt ca ei ne-au modificat si ne ating la coarda sensibila, adica tot ce tine de supravietuire, dar pt unii poate insemna si iesirea din zona de confort. Deci, NOI SUNTEM MIZA. Stapanii umani care ne conduc sunt doar niste marionete ale lor, care au dat rateuri, iar pt asta vor sa ne conduca chiar ei, in mod direct si au gasit o varianta la care noi nici nu visam, se numeste inteligenta artificiala, care la inceput e controlala de fiinte umane, iar incet incet, ei vor prelua controlul, deja o fac partial, ca sa nu bata la ochi. Nu sunt prosti deloc, au miliarde de ani de evolutie. Rasa umana, de mii de ani pare ca a batut pasul pe loc, iar in ultimii 50 de ani, tehnologia a explodat. Asa din senin? Aveau nevoie sa ne programeze, ca sa le usuram munca. Nu ne vrea nimeni binele. Sa ne gandim ca avem o cireada de vaci, scopul nostru este sa le crestem, ca sa le mancam apoi. Ce s-ar intampla daca vacile s-ar destepta ? Ar trebui sa le obligam sa faca ce vrem noi. Asa functionam noi acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Schimbările în proiectul Creația s-au petrecut accelerat in ultimii 250 de ani, dar numai în limitele permise de Managerul de Proiect. Factorul Perturbator a încercat nenumărate cai de atac împotriva Proiectului, cu succese mai mari sau mai reduse.
      Keep calm and hope high !Managerul de Proiect (proiectant producător și proprietar în același timp) are Controlul în mana Sa !

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)