sâmbătă, 7 septembrie 2024

Creierul cel nou al împăratului


SUA este oficial în recesiune, dar nu o recunoaște. Semnele, după cum veți vedea, sunt însă cât se poate de clare. Nu vă luați după pompele media care, așa cum știm bine, atunci când e haosul mai mare se entuziasmează prezentând câtă „ordine și deciuplină” e în lume! Să trecem așadar la datele brute și brutale!

Rata de economisire a gospodăriilor americane s-a prăbușit la 2.9%! Este un minim istoric din care nu avem ce altceva să înțelegem decât că ... nu mai sunt bani! Nu e de mirare: rata de creștere a venitului real al americanilor a scăzut de peste 2.5 ori față de norma pe termen mediu. Așadar, scăderea economisirii e un fenomen cât se poate de normal. Poate că vă gândiți că e o tendință de corectare a unor excese. Fals! E un eșec pe linie al politicilor americane. Un exemplu ar fi aparenta bunăstare pe care ar aduce-o politica de imigrație atât de apărată de democrați. La momentul actual, trăgându-se linia, s-a constata că 1.3 milioane de job-uri ale cetățenilor americani reali au fost înlocuite de 635 000 job-uri pe care au fost angajați imigranți!

Treburile însă se înlănțuiesc într-un mod pervers. După cum bine știm, PIB-ul SUA este format în procent de peste 70% de ... cererea consumatorilor. Am mai spus-o de atâtea ori: dacă americanul mega-obez nu-și mai cumpără înghețată cu găletușa rezultă turbulențe pe piața zahărului. Problema este că „robotul american de consum” nu mai are cu ce, astfel încât este extrem de previzibilă o scădere abruptă a cererii. Ea deja se vede, dar ceea ce vedem este diminuat de intrarea americanilor în ultimele instrumente care le-au mai rămas pentru a-și menține proastele obiceiuri de consum(care însă fac  bine economiei oficiale): cardurile de credit. Situația scârțâie teribil aici deoarece delincvența este în creștere geometrică, ducând unda de șoc pe tărâmul bancar. De ce? Pentru că, din punct de vedere al comportamentului, ratarea plăților se  înregistrează prima dată la creditele negarantate, urmând apoi cele  care sunt  garantate cu bunuri de folosință îndelungată(de ex. auto), pentru ca cel de-al treilea val - care-i și catastrofal - să fie cel al ipotecarelor. Sunt comportamente cunoscute și cât se poate de logice. De aceea delincvența din zona  cardurilor de credit prezice posibile probleme bancare grave.

Însă consumul nu este singura problemă a SUA. Din ciclul „mi-e mai aproape cămașa decât paltonul”, problema majoră a SUA este cea legată de finanțarea statului aflată deja într-o poziție imposibilă. Să vă explic! Doar pentru finanțarea deficiului bugetar, SUA are nevoie de împrumuturi care, la nivelul actual, se situează între 2 și 2.2 trilioane $. Din această sumă, aproximativ 1.5 trilioane sunt plasamente ale rezidenților din care, o parte semnificativă este a persoanelor fizice. Poate mai țineți minte că, în urmă cu ceva timp, v-am povestit despre picajul finanțării externe a SUA ca efect al ieșirii accelerate a chinezilor, iar acum și a japonezilor. Partea interesantă este că vom vedea o deteriorare masivă și în zona rezidenților deoarece n-ai cum să mai finanțezi și Trezoreria în condițiile în care ai ajuns la economii de doar 0.6 tln $ la nivelul persoanelor fizice!

De altfel, asta se vede din ce în ce mai accentuat. August a fost o nouă lună dezastru pentru Trezorerie care, trăgând linia, a văzut din nou roșu în fața ochilor: cu răscumpărări nete de 7 mld.$, oficialii americani își văd spulberate visurile umede de înlocuire a plasamentelor pe 2-10 ani cu unele de peste 10 ani, așa cum desenaseră strategia. Problema stringentă a Trezoreriei este că se află în imposibilitatea de a-și menține actuala structură, care oricum e nesustenabilă. Constatăm astfel că, din targetul de 1.1 trilioane, Trezoreria SUA abia a putut să atragă 514 miliarde $! Rămâne așadar o gaură de vreo 0.6 trilioane pe care nu are de unde să o acopere!

Chiar și punându-l pe Powell să scadă dobânda de intervenție, nu vor reuși mare lucru deoarece, pentru a-și face titlurile mai sexy, vor trebui să umble la randamente, adică să le crească la niveluri la care cumpărătorul să considere că merită. Așadar, degeaba va umbla Powell la dobânda de intervenție în condițiile în care potențialii cumpărători, simțind jena Trezoreriei și creșterea riscurilor, își vor mări pretențiile. În termeni tehnici putem să-i spunem „Capcana Mugabe”. În termeni practici vedem cum rahatul ascuns temeinic începe să iasă la suprafață. 

Putregaiul începe să se vadă cu ochiul liber, iar dacă cineva se gândește că fierul plutitor din Mediterana, pus pe fugă de desculții Houthi, alături de tancurile Abrams de toată jena și junk-ul tehnologic F-35 sunt chestii suficient de înfiorătoare astfel încât să sperie puterile în ascensiune, acel cineva ori e „pe prafuri”, ori se comportă de parcă ar fi așa. Treaba bubuie, dragii mei! Nicio situație dezechilibrată de-atâta amar de vreme nu poate rămâne așa!

America e precum Joe Biden sau Kamala Harris. Pe Joe l-au marketat ca pe un tinerel vioi în condițiile în care toată lumea vedea limpede că făcea pe el și trăgea pârțuri jenante în public, demența făcându-l de rahat. Când media a constatat că jocul nu mai poate continua, au preluat-o pe Kamala pe  are o creditează cu creier. Însă demența lui Joe, care l-a văduvit de creier, și lipsa absolută de creier a Kamalei sunt chestiuni cât se poate de vizibile. Doar proștii nu le văd. Și la fel stau treburile și în ceea ce privește poziția reală a SUA în ziua de azi.

După cum bine vedeți, în povestea „Hainelor noi ale împăratului”, hainele au fost înlocuite cu creierul. Însă povestea și morala sa au rămas identice!

38 de comentarii:

  1. Si singurul reset logic este un razboi global parjolitor dar nu spune nimeni asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este o teorie falsa ...sa distrugi ca sa ai ce sa construiesti...Asta este o modalitate de a pune oamenii la munca...

      Ștergere
    2. Toata lumea a vorbit in Plandemie de Marea Resetare care include, printre multe altele gen molima, foamete, criza economica samd, si Al Treilea Razboi Mondial.

      Intre timp vad ca oamenii au din nou sperante ca vom ocoli cumva aceste incercari si vom face saltul calitativ impus de folosirea AI si a ingineriei genetice fara mari convulsii.

      Putin probabil sa scapam doar cu sclavagismul digital care va conduce la transhumanism intr-o ordine mondiala satanica. Schimbarile sunt atat de profunde si atat de rapide incat nu se pot face decat in conditii de criza acuta ceea ce presupune aparitia unor mega-crize, printre care si razboiul global, ce vor fi folosite drept catalizatori ai schimbarii catre ne-lumea care ne asteapta.

      Presiunea este imensa iar in urmatorii ani vom trai multe clipe de cosmar. Vestea proasta este ca acestea vor lua sfarsit doar pentru supravietuitorii care se vor supune. Rebelii vor avea in continuare o viata extrem de grea insa cu imensa recompensa finala a castigarii sufletelor.

      Ștergere
    3. Eduard : ,,nu spune nimeni asta"

      Ba da :

      https://m.youtube.com/watch?v=Mu8rZ4HsRoc

      Ștergere
    4. Si de razboi le este frica. Dar cel mai frica este ca razboiul se va purta la ei acasa si vor fi linsati de cetateni americani. Daca romanul n are arme si de abia asteapta sa fie chmati ca sa aiba cu ce, la americani armele sunt acasa si asteapta doar momentul 0.

      Ștergere
    5. @17:01
      Visezi abundent. Romanul I se vor furniza numai casmale si lopeti.
      Tu crezi k ei e prosti si s au născut ieri?

      Ștergere
    6. Doni,
      De data asta nu mai reconstruiesc dupa formatul vechi la care faci tu referire.
      In multe REGIUNI nu sa va mai reconstrui DELOC pe motiv de mareResetare.

      Ștergere
  2. Sper să terminăm cât mai multe autostrăzi până cade SUA. După... s-a cam terminat...

    RăspundețiȘtergere
  3. In ultima instanta vor apela la singura si cea mai sigura modalitate de a continua dansul si anume ieftinirea dolarului sau mai bine zis deprecierea lui controlata in raport cu celelalte valute. Aceasta metoda nu numai ca este naturala in situatia actuala dar va si duce la stabilizarea pe termen scurt a balantei comerciale si va face dolarul atractiv deci va genera din nou cerere de dolari ,deci morisca incet incet va incepe sa se rasuceasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dolarul va deveni atractiv pentru cine ? Pentru țările BRICS care vor fi majoritate în niciun caz ! Va deveni atractiv pentru partenerul strategic și sateliți săi gen România, ceea ce și este. Să nu ne imbatam cu iluzii. Trăim momente istorice, suntem contemporani cu căderea celui mai sângeros imperiu din istoria omenirii, acest uriaș cu picioare de lut !!!!

      Ștergere
    2. Eu, unul ,le-am făcut vânt tuturor hârtiilor verzi pe care le aveam în casă.Mai tare leul decât șarpele încolăcit pe lemn-pe termen mediu.

      Ștergere
  4. Nu a condus Biden America, nu o va conduce nici Kamala sau Donald. În oricare dintre situații, Land of the Braves își va pierde statutul de unic Jandarm.

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.aei.org/op-eds/crypto-could-stave-off-a-u-s-debt-crisis/

    RăspundețiȘtergere
  6. „Visez la o zi în care merg pe stradă și aud oameni vorbind despre moralitate, durabilitate și filozofie în loc de Kardashian.”

    – Keanu Reeves


    Fenomenul Kardashian am putea să îl catalogăm ca fiind esența Creditismului.
    De aceea firme ca nVidia cresc ca făt frumos sau pică cât două țări.
    Se speculează și critică multe despre fenomenul Kardashian, dar el se bazează pe audiență.
    La fel și creditele deși nu pare se bazează pe audiență.
    Audiența este noul capital care nu poate fi măsluit și nici luat pe credit. Narrative-le sunt inventate având la bază fenomen ul Kardashian, cu scopul de a manipula audiența, noul capital în era creditismului.
    Ucraina a folosit in mod militar influențarea audienței deoarece audiența aduce acele milioane $ in țară și buzunarele lor.
    Banii nu au același set de valoare că audiența. Audiența aduce banii.
    COVID 19 a fost prima mișcare mondială de a baga banii in audiență. Bineînțeles folosită în stil nazist, faci ca noi sau.... excomunicado.
    Audiența face Valoarea acțiunilor la bursă sa urce sau coboare.
    Omul a devenit doar o sursă de atenție, valorificarea și monetizarea atenției acordate de om producătorilor de orice.
    Atenția omului e ca bateria pentru sistemele de astăzi. Deci audiența este Energie. Este noul capital.
    Doar din punct de vedere financiar suntem în creditism.
    Capitalismul continuă prin audiență.
    Comunismul e ceva ce guvernele vor impune mereu.








    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ar fi vorba de persoana Kardashian ar mai fi cum ar fi. Subiectul preocuparilor este insa doar fundul lui Kardashian.

      Ștergere
  7. Încă nu cade nimic. Există munți de cash care așteaptă căderea, și exact din cauza asta nu cade. Vor fi mici căderi, cu reveniri, urmate de alte mici căderi, până când se termină muntele de cash. Abia după aceea ar putea exista o cădere mare, dar numai dacă băncile centrale nu intervin. Ceea ce nu cred că se va întâmpla, deoarece politicul dictează iar politicienii acestor vremuri sunt oligofreni. Previziunea mea este că va urma o lungă perioadă de stagnare volatilă, urmată de o intervenție masivă care va da ultima lovitură tuturor monedelor și ne va lăsa pe toți fără economii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pot creste taxele si reduce din cash-ul asta. Unii merg si pe varianta asta.

      Ștergere
  8. Am și eu o întrebare la distinsele dumneavoastră fețe. Dacă vă venea rău pe stradă fiind cadre militare în activitate, în rezervă sau în retragere, ba mai mult la toți bărbații care au făcut armata vă ducea ambulanța la spitalul militar central al forțelor armate din capitala statului, București? Pe domnul Bulai de la închisoare că i-a fost rău acolo l-au dus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca eram(ati) profesor universitar ar fi fost posibil .

      Ștergere
  9. Venitul Onlyfans în 2023 a fost 6.6 miliarde de dolari, în creștere cu 20% față de 2022. Nu cade nimic! 🤣

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu râde că Mărea Britanie va naționaliza Onlyfans ca să zică că au bani.

      Ștergere
  10. Acum cică să nu mai ieși cu coșul de cumpărături de la casele de marcat, că să lași coșul și produsele le pui într-o plasă cumpărată. Aveam plase la cușete și ieșeam cu coșul plin cu cumpărături trei metri după care îl lăsăm exact de unde l-am luat, tot din afara magazinului, oricum sunt camere video și pază umană, un paznic bărbat sau femeie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu mai e nimic de zis, excelenta analiză.
    De când a băgat Bill Gates nanotehnologie in coca cola....

    RăspundețiȘtergere
  12. Popoarele nu pot fii reeducate, decât parțial pe nivele tehnologice digitale impuse (sociologic se știe că doar sub 20 din populație se supun necondiționat puterii lumesti). Popoarele ortodoxe din Balcani sunt identitar de neschimbat, ancorate în principii morale creștine imuabile, au vocația suferinței, vor sa fie martiri. Poporul român ca neam de țărani este brad de neînfrânt. Nu exista tehnologie și resurse de urmărire și control permanent a 8 miliarde de oameni, probabil a doar 10 la suta din ei, probabil nu au nici suficienti tirani și forte de represiune.Nu pot fi desfiintate statele și granițele peste noapte cu decât în filmele SF. Nu mai pot amăgi oamenii pentru a se vinde ușor că altădată, le lipsesc liderii, agenții de manipulare și idioții utili. Opinia mea este că fără război global Planul globalistilor esueaza.Consecinta : urmează la orizont mediu un mare haos. Pregătire, unitate, solidaritate, întrajutorare si credința nestrămutată in Hristos.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce înțelege lumea prin libertate în statele sataniste din Occident?
    Că nu mai mergi la biserica și că poți înjura pe ori-cine?
    In satanism ai impresia că ești liber.
    De ce copii dispar anual din Occident? Că e liber?
    De ce am taxă pe salar? Că e liber.
    De ce plătim TVA? Că e libertate.
    Va zic sincer cu părere de rău dar în comunismul ceaușist aveam mai multă libertate ca azi in România creditista și azi mâine satanistă întru tot.
    Să te aresteze in Britania că ai postat ceva împotriva sistemului? Cum ar fi că nu ești de acord cu imigranții.
    Asta e exact ca în comunismul stalinist, nu ceaușist. Deci statele din Occident au devenit comuniste din cauza creditismului?
    Atâta credit se da și se va da că până la urmă punem Toate la comun. Comunism.
    Abia aștept să pună toți miliardarii bunurile la comun să mă plimb și eu prin vilele din Snagov la piscină. Și să întru la Untold gratis că e pe proprietate comună a orașului, nu am semnat să se țină petreceri Private acolo.
    Deci pe lângă creditism trăim din Anii 90 un sistem numit mafiotism.
    Mafia C-19 a fost cea mai mare mafie mondială organizată vreodată.
    Se tipăreau bani 24/24, 7 zile pe săptămână.
    De ce mafie?
    Că mafia vinde moarte.
    Ăștia cu creditismul lor vând și ei tot moarte, deci e mafie, doar că o moarte mai lentă, deci o mafie lentă.
    Așa și la putere la noi, unii mafioți care se bazează pe moarte pentru putere și alții pe credit. Că n-au putere dar se împrumută.

    RăspundețiȘtergere
  14. 🇺🇸🇮🇶 U.S. AND IRAQ AGREE TO WITHDRAWAL DEAL aiming to have Washington's troops out by 2026 after 6 months of talks aimed at (finally) inking ongoing Iraqi Resistance-led effort to kick America's freedom fighters out.

    Iraq was occupied by the U.S. for over 2 decades - though this is far from the first time such agreements were announced, the intensity of Iran-backed operations against Washington's bases hopefully mean it's the last!

    Boost us here @IntelRepublic

    RăspundețiȘtergere
  15. Citesc multe comentarii și mă întreb de ce și o mai bate gura omul asta cu Trendurile ?Nu știu câți din cititori sunt cu capul pe umeri și câți cu el în nisip ....

    RăspundețiȘtergere
  16. Televiziunile Criminale din Romania care ne-au otravit in pandemie au audienta doar la tara unde nu este internet.


    Actorul italian Michele Morrone, aflat pentru câteva zile în România, a sesizat ceea ce românii acuză de ani zile: televiziunile din această țară nu fac decât să otrăvească mințile tinerilor cu „cele mai groaznice gunoaie”.

    Morone a vizitat țara noastră, fiind impresionat de București și de Castelul Bran, dar mai puțin de televiziunile din România.

    „Ce minunat e în România, o țară frumoasă. Tocmai de aceea vreau să scriu acest mesaj. După părerea mea, un popor ca România ar trebui să investească mai mult în educația tinerilor, începând de la artă, muzică, cinema literatură și mai ales istorie. Este atât de trist și descurajant să vezi televiziunea românească (nu toate) că încearcă să coboare nivelul cultural al unui popor cu o istorie atât de bogată și minunată, difuzând cele mai groaznice gunoaie pe care le poate vedea un tânăr”, a scris actorul italian pe Instagram.

    https://r3media.ro/actor-italian-despre-televiziunile-din-romania-incearca-sa-coboare-nivelul-cultural-al-unui-popor-cu-o-istorie-atat-de-bogata-si-minunata-difuzeaza-cele-mai-groaznice-gunoaie/

    RăspundețiȘtergere
  17. La cat de smintit e omu' inteligent, el incearca cu orice pret: "marea cu degetul" ......... "bate universul cu trotineta!" 😅🤣😂

    RăspundețiȘtergere
  18. Cand o sursa de energie este inepuizabil de ieftina, prost - capitalist - sa fii, ca sa n o schimbi cu alta mai rara si implicit mai scumpa!
    Deoarece, tu nu produci si nu risti niciodata nimic, ci:

    prostii o produc, si tu doar le o revinzi, dupa ce ti ai tras/retinut partea leului, pentru "inventie"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si care I sursa(ele) de energie inepuizabila de care vorbesti?

      Ștergere
    2. Sursele clasice de energie au in mod real un potential inepuizabil.

      Pentru ca: daca pui o tinta nerealista nevoilor de consum/dezvoltare, atunci si sursele moderne de energie, devin doar virtual/aparent inepuizabile/mai mult decat suficiente.

      Ștergere
  19. Daca sursele moderne de energie, chiar ar fi fost concepute "ecofriendly" cu mediul, ar fi fost intradevar "o sfaraiala", dar:

    1) dupa ce ca mai si ocupa/disloca tot mediul,
    2) mai sunt si ineficiente comparativ cu cele clasice,
    3) facand planeta, si mai de nepopulat/depopulat cu vietuitoare.

    RăspundețiȘtergere
  20. Si cand vor popula planeta inclusiv cu bateriile de stocare a noii energii, sa vezi atunci otravirea lumii cu altceva mult mai grav decat CO2.

    RăspundețiȘtergere
  21. E buna-rau vorba aia, viasvis de progresisti:

    "Prostu' nu e prost destul, pana nu e si fudul!"

    RăspundețiȘtergere
  22. ReElectrificarea "sustenabila" a planetii, va produce un scurtcircuit - economico-financiar - de ditamai frumusetea!

    RăspundețiȘtergere
  23. Atunci cand nu vor avea reciclare nici la bateriile de mare si foarte mare capacitate (instalate la locurile de productie a curentului electric, care altfel s ar risipi de unde au venit: din Vant si din Soare) dupa ce ca n au reciclare nici macar pentru bateriile auto:
    toate vietuitoarele planetei,
    plante, animale, si oameni, vor muri otravite instant si nu doar lent, cu acizi corozivi, si nu doar cu material plastic!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)