luni, 18 noiembrie 2024

De ce apărarea lui nea Gică nu e o soluție?


Există o întreagă istorie a inegalității, care ne arată cum, din cele mai vechi timpuri, bogăția s-a polarizat. Culmea, teoria polarizării nu are nevoie de o istorie deoarece poate fi verificată mereu, indiferent de timpuri, de societate, de doctrine. Permanent vor exista unii care vor avea ceva mai mult decât ceilalți.

Pornind de la această inegalitate, un parazit precum Marx a creat o întreagă filosofie, infestând lumea pentru mai bine de un secol. Nu, n-am de gând să-i fac un proces de conștiință lui Marx, ci să merg ceva mai adânc prezentându-vă cum stau cu adevărat elementele constitutive ale acestei stări de fapt. 

E cât se poate de clar că, atunci când te afli în fața inegalității, simți nevoia să reacționezi, iar reacția imediată este impulsul de a-l apăra pe amărât. Când eram mai tânăr, ca mulți alții, am simțit impulsul acesta, cu toate că societatea în care trăiam era una eminamente egalitaristă. Blindat de la școală cu propagandă, îmi făcusem un țel din a „salva lumea”, spre dezamăgirea bieților mei părinți care se speriaseră de monstrul pe care-l produsese școala comunistă în familia lor și-așa hăituită. Mi-l făcusem erou pe nea Gică, un semi-boschetar căruia regimul îi dăduse o cameră printr-un cămin de nefamiliști. El își trăia zilele făcând treburi pe la unul și pe la altul întrucât era prea alcoolic să stea la un serviciu. Consideram că nea Gică merită și el o viață decentă, nu una în care puștanii care dădeau de-un ban de la părinți făceau mișto de el punându-l să spună măscări contra unei beri. La un moment dat chiar i-am dat bani pe ascuns, din milă. Doar că banii mei nu făceau nimic pentru a rezolva situația. Nea Gică era la fel de bețiv, la fel de trântor și la fel de dornic să facă măscări pentru o bere sau o sticluță de tărie. 

Norocul meu a fost că am avut un bunic pe care-l respectam și care mi-a deschis ochii. La fel ca mine, probabil și el, în tinerețea sa, fusese cuprins de acele sentimente, astfel încât nu a respins și nu s-a înfiorat la ideile mele așa cum au făcut părinții mei. Pentru a mă lecui mi-a adus o colecție a ziarului Scânteia. „Ia citește ce scrie aici!” - mi-a zis arătându-mi un articol despre șomerii din Occidentul capitalist. După care mi-a dat alte articole care, aparent, îmi justificau ideile. Am înțeles atunci că nu există doar o inegalitate între oameni, ci și între țări și chiar între continente. De ce atâția oameni din Africa mor subnutriți, m-am întrebat eu cu mânie? Atunci bunicul meu mi-a pus două întrebări, rugându-mă să nu-i răspund, ci să cuget la ele: „De ce sunt oameni atât de săraci în țările bogate?” și „De ce mai există săraci în țările egalitariste, adică în cele comuniste, care au o politică oficială de ștergere a „inechităților sociale”?”. Și, pentru a mă ajuta, mi-a spus să uit pe moment de bani și să înțeleg de ce toți copii din școală nu au rezultate egale la carte, de ce mai există „proști ai clasei”? 

Brusc, schimbând modul de raportare, am înțeles de ce retorica „inegalitarismului” era greșită. Unul dintre cei mai buni copii din clasă era destul de sărac față de noi ceilalți. Cu toate acestea, era strălucit. În liceu a reprezentat România la olimpiade internaționale de matematică și asta fără meditatori. Ai lui abia-și duceau zilele, iar el și-a găsit resortul intern pentru a învăța. Cu alte cuvinte, „inegalitatea socială” nu era cea care-l împiedica pe el să aibă rezultate excepționale. Iar evoluția sa ulterioară va dovedi că poți sparge lesne barierele sociale. Astfel, stratagema bunicului meu, și-a atins scopul făcându-mă să înțeleg că inegalitatea e ceva inerent, care face parte din structura omului, iar a lupta împotriva ei, fără ca cel „inegal” să-și dorească obligatoriu asta, este o prostie fără seamăn. 

Ceva mai târziu aveam să înțeleg că există două tipologii specifice de oameni. În primul rând avem omul-masă, fără o personalitate proprie, ci cu una fabricată, preluată prin mimetism. Omul-masă este cel care se îmbracă după ultima modă, fără a-și pune întrebări legate de estetica hainelor sale, cel care se gândește la bani, la salariu, care pleacă urechea la bârfe s.a.m.d. Omul-masă nu vrea să-și găsească soluții pentru sine, ci militează ca „să i se dea ceva mai mult”. Cu alte cuvinte, omul-masă este acea furnică din mulțime, care vrea să muncească și pentru munca sa să nu i se ia prea mult. L-am pus pe primul palier pentru că reprezintă cam 90% din populație. La polul opus avem omul-individ. Spre deosebire de omul-masă, omul-individ are personalitate, își caută soluții pentru sine și este dispus să riște pentru idealul său. Între pușcăriași, omul-individ e cel care caută evadarea, cu orice preț. Omul-masă e cel care stă să-și numere zilele până când se îndeplinește sorocul. 

Aceste două tipologii(care nu sunt atât de distincte întrucât fiecare dintre noi avem câte ceva și din ambele) sunt cele vinovate pentru inegalitate. Întotdeauna omul-individ va căuta să-și tragă pentru sine ceva mai mult întrucât scopul său este acela de a se salva pe sine și pe apropiații săi. De partea cealaltă, omul-masă nu se opune omului-individ deoarece omul-masă știe nativ că omul-individ e cel care mișcă lucrurile. Eșecul societăților egalitariste vine din faptul că masei îi este atribuit rolul conducător, astfel încât în final se ajunge la dezastru. „Dar te contrazici!” - îmi veți spune. „Uite, China pe care o tot lauzi, este o societate egalitaristă, în timp ce SUA - despre care spui că se află în groapă - e o societate polarizată!”. De fapt, treburile stau puțin mai nuanțat și trebuie înțelese în esență.

În cartea „The Great Leveler: Violence and the History of Inequality from the Stone Age to the Twenty-First Century”, Walter Scheidel reușește să facă o trecere în revistă a întregii istorii prin perspectiva inegalității. Dincolo de ceea ce afirmă autorul, parcurgând filele cărții, înțelegi un fenomen esențial: de-a lungul timpului, societatea se polarizează din ce în ce mai puternic, concentrând o resursă din ce în ce mai mare în mâna unei elite din ce în ce mai reduse. Astfel, se ajunge la un moment de critic în care violența pune capăt inegalității, iar jocul se reîncepe de la bază. Asta se repetă indiferent de societate, indiferent de regim sau zonă geografică. Să privim acum la prezent.

De ce spun că SUA e în prag de colaps? N-o spun eu, ci cifrele pe care le-am tot arătat. 1% din cei mai bogați americani dețin 50% din toată averea SUA. Restul de 10%  mai au încă peste 30% din avere, astfel încât restul de 90% din populație trebuie să se mulțumească cu ceva mai puțin de 20%. Este o situația critică, de polarizare extremă, care atrage după sine ori o răzmeriță internă ori, în cel mai rău caz, un război de proporții care șterge țara de pe suprafața pământului. Care-i situația Chinei? Cu toate că e o societate egalitaristă, chinezii au activat statutul omului-individ, sub o supraveghere strictă, gândită astfel încât polarizarea să nu se manifeste prea pregnant. Este cumva o societate-laborator în care fluxurile sociale sunt atent monitorizate, iar „mâna nevăzută” face în așa fel încât să se rămână la un anumit grad de polarizare socială, în timp ce surplusul este redistribuit pentru a se ridica media. O să vă spun un singur element care-i de-a dreptul șocant: 800 milioane de chinezi au ieșit din sărăcie între anii 1990 și 2010. Este de două ori mai mult decât populația SUA. În aceeași perioadă, conform statisticilor oficiale, peste 20 milioane de americani au intrat suplimentar în zona de sărăcie extremă. 

Ca idee, laboratorul numit China „coace” noul model de societate sub forma uneia inginerizată la extrem. Probabil asta i-a făcut și pe comuniștii de la New York Times să afirme că „visul american e posibil, dar în China”. Și acum vin cu bomba bombelor. În ciuda a ceea ce cred unii și alții, în ciuda criticilor acerbe, ceea ce vreau să le spun celor care critică înverșunat societatea chineză este că, asemeni amicului melitar pe care l-am amintit în postarea anterioară, există o probabilitate extrem de mare ca aceștia să adere la societatea inginerizată de chinezi. De ce afirm așa ceva? Pentru că, în mare, aceștia critică societatea chineză de pe poziții stângiste. Tot ce înseamnă „doctrina COVID”, LGBT, corectitudine politică s.a.m.d., absolut toate acestea sunt comunisme mascate, astfel încât, într-o „confruntare finală”, toate îmbrățișează inconștient idealurile societății chineze. Aceasta are de toate: are să le dea de muncă celor care vor, le permite dezvoltarea celor care se simt în stare, dar nu-ți permite să depășești anumite linii. Când le depășești, asemeni lui Jack Ma, te apuci de pictură. 

Cui nu-i convine China? Doar oamenilor-individ, dar nici dintre aceștia toți, ci tipologiilor pure, anume celor care tind spre procentul de 1%. De asemenea, între ceilalți 10%, mai e o clasă destul de bine definită, a celor care-și doresc independența totală și pe care-i deranjează visceral orice formă de supraveghere. În rest, China e drogul! Și, ca orice drog, în momentul în care pierde legătura cu realitatea, bubuie, ucigându-și gazda. Pe moment a mers bine, dar nimeni nu poate exclude o deraiere. Defectarea, stricarea, deraierea este în natura lucrurilor, nimic nu e nemuritor.  

Revenind la nea Gică și la societatea în care trăim, înțelegând cele două tipologii umane putem să înțelegem că inegalitatea e inerentă, iar a o combate e o prostie. Apărarea lui nea Gică e futilă atâta timp cât nea Gică nu ți-a cerut asta. El vrea o bere, iar a i-o da atunci când o cere înseamnă infinit mai mult decât o „poziție doctrinară” la care inteligențele lumii lucrează de-o istorie încoace și pe care n-o vor dovedi niciodată. 

33 de comentarii:

  1. Referitor la concluzia din ultimul paragraf: iaca de-aia imi place mie crestinismul, sau mai exact invatatura lui Iisus Hristos. Caci, desi stie ca ceea ce le cere ucenicilor este extrem de greu de pus in practica, in acelasi timp stie ca e tot ceea ce conteaza pentru om. Si cu toate acestea nu doreste sa le impuna cu forta Calea, Adevarul si Viata. ("Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie".)

    Si, glumind putin, parca sunt putin curios din ce categorie face parte autorul:
    - 1% oameni-individ puri
    - 1-9% oameni-individ "deranjati visceral de orice forma de supraveghere"
    - 90% oameni-masa
    (Eu fac parte din acei 90% care nu prea suporta ideea de fi considerat apriori vinovat si tre sa dovedeasca el ca este nevinovat.)

    RăspundețiȘtergere
  2. Capitolul 4
    5 Atunci diavolul L-a dus pe Isus într-un loc înalt şi i-a arătat, într-o clipă, toate regatele lumii.
    6 Apoi I-a zis: – Ţie Îţi voi da autoritatea tuturor acestora şi gloria lor, căci mie mi-a fost dată de Dumnezeu, iar eu o dau cui vreau.
    7 Deci, dacă te închini înaintea mea, toată va fi a Ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zau ca nu inteleg?
      Pai daca Dumnezeu zice in Apoc,12:12 ca l-a alungat pe Diavolpe pamant, si daca cel alungat din ceruri, adica Diavolul ne anunta in Apoc 22:16 ca el Lucifer vine pe pamant sa-si faca biserica sa.
      Cum nu intelegi tu ca acest Christos care in Apoc 1;17 si 18 recunoaste ca el a inviat si ca este seful IADULUi, si seful Iadului este ...DRACU!

      Nu inteleg din ce cauza nu te-ai prins ca atunci cand Christos s-a dus in desert sa vorbeasca cu Diavolul, Isus de fapt vorbea cu Diavolul din el insusi
      Iar faptul ca el este Diavolul (care se stie ca este Dumnezeul lumii acesteia) il vedem si in faptul ca a comandat dracilor din subordinea sa intre in turma de porci, si atunci i-a alungat pe porci in mare!

      Ștergere
    2. In prezent suntem la Apoc 20:8

      7 Când se vor împlini cei o mie de ani, Satana* va fi dezlegat (Apoc 20:2)
      8 şi va ieşi din temniţa lui ca să* înşele neamurile care sunt în cele patru colţuri ale pământului, pe Gog** şi pe Magog, ca să-i† adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării. (Apoc 20:3 Apoc 20:10 ** Ezec 38:2 Ezec 39:1 † Apoc 16:14)
      9 Şi* ei s-au suit pe faţa pământului şi au înconjurat tabăra sfinţilor şi cetatea preaiubită. Dar din cer s-a coborât un foc care i-a mistuit.


      Cand ajungem la Apoc 20:9 vom rasufla usurati ca am scapat de razboiul nuclear.

      Ștergere
    3. @Robert G: "Isus de fapt vorbea cu Diavolul din el însuși Iar faptul ca el este Diavolul (care se stie ca este Dumnezeul lumii acesteia)"

      Iti inteleg interpretarea dar nu este una canonica si nici una ortodoxa. In acceptiunea asta diavolul este polaritatea negativa necesara in creație pentru polaritatea pozitiva fara de care nu ar exista.
      Hai sa nu luam biblia ad litteram deoarece in vechime se studiau mult mai multe texte, iar biblia in sine a fost rescrisa dupa regulile fiecarui imparat.
      Iisus este Creatorul si nu Dumnezeul lumii acesteia.
      Primii care s-au declarat dumnezei pe planeta noastra sunt Anu si Enlil, si omenirea a regasit aceste declaratii in scrierile sumeriene. Probabil de acolo se trage in limba romana cuvantul An, si urarea La Anu nou, e numele primului care s-a declarat dumnezeul acestei lumi.

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Anu

      Eu nu am gasit niciunde o declaratie a lui Iisus Cristos ca el este dumnezeu, chiar in biblia rescrisa de toti iisus vorbea de Tatal si de prin mine catre tatal, etc... dar Anu a declarat asta si conform cu scrierile sumeriene Anu inca domneste ca dumnezeu chiar si azi de aceea il celebram in fiecare an cand se face nou.
      E o blasfemie fata de toti care se declara azi dumnezei sa spui ca Iisus este Dumnezeu sau Diavolul, deoarece azi nu e mare lucru sa ajungi un dumnezeu sau sa joci pe diavolul, e infinit mai greu sa fii creator.
      Fiecare om este propriul lui dumnezeu dar nu este si propriul sau creator. Daca eu ca propriul meu dumnezeu peste propria mea ființă ii dau votul la diavol sa mă reprezinte cine devin eu? ("Ţie Îţi voi da autoritatea tuturor acestora şi gloria lor, căci mie mi-a fost dată de Dumnezeu, iar eu o dau cui vreau.") Adica la diavol fiecare dintre noi, micii dumnezei, i-am dat votul sa ne reprezinte.
      intr-o mica concluzie Iisus este Creatorul atat a universului acesta cat si a micilor dumnezei din interiorul sau. Diavolul era votat de dumnezei si se confrunta cu |Creatorul dumnezeilor si al lumii dar nu stie si ca orice diavol gafeaza grav ca se baza pe votul dumnezeilor.
      E ca si cum pe toate buletinele de vot in loc de Diavol ar scrie Iisus si nimeni n-ar mai intelege nimic. Iar cand nimeni nu mai intelege nimic, tocmai am iesit din asezarea lucrurilor cum vrea diavolul, adica dumnezeii cand voteaza prin noi.

      Ștergere
  3. Deci, să pricep că NU a existat niciodată niciun om care a deținut în mod nedrept poziții de putere și bogății? Cu alte cuvinte, doar lenevia este cea care-i desparte pe cei săraci și fără putere de decizie... de cei bogați și cu putere de decizie? Așadar, NU au existat niciodată oameni care au deținut bogății și poziții de decizie fiindcă au mințit, au înșelat, au furat, au mituit, au corupt, au tâlhărit, au folosit violența, au asuprit, au persecutat, au exploatat și chiar au ucis?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intra și partea asta de nedreptate în deținerea bogăției, dar nu se poate nega hărnicia, chivernisirea și bună randuire! Sunt nenumărate exemple de nea Gică prin toate colțurile țării care confirmă ca proasta stare materială se asociază cu lenea, lipsa de dorința, risipa și proasta organizare!

      Ștergere
  4. /"omul-individ e cel care caută evadarea, cu orice preț"

    Biblia omului-individ a fost, este si va fi mereu "Papillon" of Henri Charrière

    RăspundețiȘtergere
  5. China va ajunge numarul 1 mondial depasind in tehnologie SUA si UE.
    Razboiul din Ucraina se inchide deoarece Rusia si-a regasit calea cea deapta.
    Razboiul din Gaza merge in continuare pana cand Iranul isi regasesc si ei calea cea dreapta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragul meu…derapaje ai tot avut în mulțimea articolelor pe care le scrii, dar de data aceasta nu mai este vorba de vrun derapaj, îți faci o auto-radiografiere , sau mai nou, un RMN al minții tale, al modului cum gândești, al modului cum, fiind un produs al societății, mai elegant spus, un ”adaptat” oporunist, nu-ți realizezi…INCONȘTIENȚA, ba chiar ești mândru de ea… O să spui, că nu-i treaba mea, că nu m-a rugat nimeni să-ți citesc articolele și cu atât mai puțin tu…Așa este, până la un punct, de unde ție ți se rupe filmul, acest domeniu aflat dincolo de ”punct” îți este COMPLET strain, iar ceea ce ”crezi” că știi despre el, mai mult te încurcă. Probabil că intuiești, că este vorba despre așa zisul domeniu al spiritualității. Zic…așa zisul, deoarece TOTUL este de natură spirituală, aflată pe diferite trepte ale conștuientizării. Oare ți-ai pus vreodată problema responsabilității celor care își toot dau cu presupusul, ei fiind convinși că au dreptate, că dețin adevărul absolut…dar care, s-ar putea(?!), mă rog, prin vreo minune…CA SĂ NU AIBĂ DELOC DREPTATE…chiar dimpotrivă?! Este drept, că fiecare ”vorbitor” sau ”părelnic”, va atrage în siajul său, oameni de o seamă cu el, cu care rezonează, adică…la fel de inconștienți . Desigur, în lumea asta largă mai sunt vectori care vorbesc din profunzimile ascunse(?!) ale sufletului, conștiinței, duhului, sinelui, spiritului, divinității, realității, la alegere…care vorbesc în urma cunoașterii pe care ți-o conferă EXPERIMENTAREA DIRECTĂ A REALITĂȚII, aflată dincolo de filosofii, de credințe religioase, sau de alte politici… Și totuși, chiar dacă te adresezi unor oameni care rezonează cu părerile tale, nu poți spune orice și oricum, doar pentru că AȘA CREZI, sau, că este sinceră credința ta. Pe mulți oameni deja confuzi, îi vei confuza într-o și mai mare măsură…Nu-ți voi lua la puricat cele ce spui, dar în afara contradicțiilor flagrante, întreaga temelie pe care-ți construiești dizertația, este putredă, de fapt pe o asemenea temelie este construită ruina societății noastre bolnave. Ți-am mai spus, tu crezi doar în atotputernicia minții, a creierului, în rațiune, în intelect, care în mod fundamental este un produs absolut necesar existenței noastre pur materiale și efemere de pe acest Pământ…În rest, habar nu ai despre ”ochii de văzut și urechile de auzit”, de acele organe spirituale care-ți sunt atrofiate din lipsa oricărei activități. Habar nu ai de energia celestă, generic spus…a INIMII, despre acea interfață cu Universul…Din cele ce spui, nu reiese că filtrezi cele ce gândești, prin filtrul stării de RELIGIOZITATE…Atenție, nu vorbesc de religiile instituționalizate.
    În concluzie, sunt sigur că ai intuit bine despre ce vorbesc…însă, nu sunt sigur, că ai de gând să încerci MAREA, sau OCEANUL EXISTENȚEI, cu degetul…măcar cu degetul…
    În consistentul ”rest”, acel aisberg aflat în adânc…îți doresc tot binele…
    N.B.
    ”Nea ”GICĂ”…s-ar putea să fie mai aproape de adevăr, decât CREZI, că te afli tu…

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfoao, câta înșiruirea de înșiruiri înșiruite! Când poți să-i faci un rezumat, revino cu detalii. :)

      Ștergere
    2. Minunat de adevărat!

      Ștergere
    3. Parintele Arsenie Papacioc:

      „Saracul e lasat pentru noi. El intinde mana sa-ti dea tie imparatia lui Dumnezeu. Marea noastra greseala este ca ii dam banul cel mai mic. Aici gresim ca nu ai ce ai, ci ai ce dai si nu sa dai ce ai, ci sa dai ceea ce esti.

      Ștergere
    4. @Dan, curat futilități refutabile ceea ce scrie Anonim….

      Ștergere
  7. Exemplul Cubei e edificator.Plina de nea Gicu prin anii '50, a crezut ca mai rau nu se poate.Uite ca se poate. Si asta "datorita" altruistilor revolutionari,cea mai rea specie de oameni. Putem vedea destul de limpede din istorie ca intre clasele sociale s-au stabilit raporturi nescrise in virtutea carora viata s-a putut desfasura normal.Clasele considerate de noi exploatate nu se considerau si ele insele asa. Ele isi creasera propriul modus vivendi, propriul etos si, in genere, nu aspirau la pozitia celor de deasuppra lor.Se traia cumva paralel. Doar cand, din diferite motive, contractul social s-a incalcat au izbucnit revoltele. Dupa care viata o lua de la capat. Exemplu concludent : taranii razvratiti la 1907 au fost aceiasi care peste 9 ani aveau sa raspunda chemarii la oaste si sa lupte in conditii deosebit de grele. Si aceiasi care , desi inarmati- si in conditiile in care autoritatile erau complet depasite, nu au raspuns indemnurilor la revolta ale soldatilor rusi ( asta infirma si teza puerila ca in 1907 s-au rasculat fiind instigati de agenti rusi )

    RăspundețiȘtergere
  8. Oamenii sunt inegali din naștere. Unii se nasc cu o minte strălucită și un simt practic și sunt capabili sa-și creeze condiții decente de trai în orice tip de societate. Pe când alții, neinzestrati cu calități prin care sa exceleze intr-o societate competitiva nu au alta opțiune decât sa fie utili și sa-si câștige traiul prin munca. Rolul unei societăți echitative și juste este acela de a permite fiecărui om un trai confortabil și decent printr-o justa valorificare a muncii, indiferent de rolul omului în societate. Este inadmisibil ca cineva sa poată dispună de zece proprietăți în diverse tari, în timp ce altcineva, oricât ar munci, trăiește intr-un stres continuu pentru ca, cu greu ajunge la sfârșit de luna.
    Rolul societății si al celor aleși este sa echilibreze costul vieții în asa fel încât orice om sa se poată bucura de viață.
    Un fotbalist este plătit cu milioane! Un actor la fel!
    Un doctor cu mii.
    Un vânzător cu sute.
    Fiecare om este important la locul lui de muncă.
    Insa unii cumpăra zgarda de diamante câinelui, în timp ce alții ajung să se bucure de resturile de mâncare din troaca porcilor!

    RăspundețiȘtergere
  9. semnalez ceva interesant în această campanie plicticoasă https://www.nationalisti.ro/mesaje-radicale-in-campania-partidului-poporului-roman/?utm_source=webpushr&utm_medium=push&utm_campaign=157978

    RăspundețiȘtergere
  10. Dane, te citesc in fiecare zi de aproape 3 ani.
    Tin sa îți aduc la cunoștință 2 lucruri:
    1. Există un profil de telegram care abordează useri care reacționează la articole sau comentează. Se numește Dan Diaconu chaturi și cu poza ta de profil. Nu am căzut în plasă și l-am trimis la origini fiindcă tu nu ai face asta. Scrie diverse lucruri oamenilor care frecventează canalul tău de telegram. În ce scop nu știu fiindcă după cum am spus i-am zis : Băști securistule!
    2. Eu fiind în Diaspora, am șters contul de telegram aferent numărului de România și am cont de telegram făcut în țară unde locuiesc acum. Problema este ca nu mai pot comenta la postările tale. Ce putem face in această privință? Mă rog, nu eram eu mare comentator nici înainte, dar câteodată parcă aș mai scrie câte ceva.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt fundamental dezamăgit. Articolul este obscen de superficial, incorect, naiv, stupid. Asta ești tu Dan Diaconu? Asta știi și crezi tu despre lume și viata? Sute de milioane de ingineri care construiesc lumea aceasta sunt săraci lipiți și datori. Sute de milioane de ingineri și fermieri care hrănesc lumea aceasta sunt săraci lipiți și datori. Sute de milioane de ingineri și tesatori care îmbracă lumea aceasta sunt săraci lipiți și datori. Sute de milioane de dascăli care transmit cunoștințele acestei lumi noilor generatii sunt săraci lipiți și datori. Sute de milioane de cercetători care oferă lumii noi mijloace de îmbunătățire a vieții sunt săraci lipiți și datori. Etc, etc, etc. Și tu vorbești de nea Gica și de de omul masa? ))) Nu mai zic ca ești complet amorf dincolo de bani și succes material și reușită materiala și cine croseteaza toate împletiturile bogațiilor, succeselor și reusitelor materiale, cum bine zicea anonimul de la 14:44. Oprește te o singura clipa Dan Diaconu și uite-te la tine , la orizontul tău vizual, la efemeritatea ta temporala și la fragilitatea materialelor structurii tale fizice și apoi pune-ți o singura întrebare : "cum pot eu oare, saracul de mine, sa scot din biata mea făptură asemenea grozavii gigantice?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i vina mea că lumea e așa cum e. Și nu înțeleg ce e cu reacțiile ăstea lacrimogene. Asta e lumea și punct. Eu sunt doar mesagerul.

      Ștergere
  12. Bune sunt și criticile, nu doar laudele. Ne ajuta sa ținem drept oglinda în care ne privim.Bufonul din carul triumfal al unor imparati sau generali romani, șoptea mereu la urechea eroului zilei: Adu-ti aminte ca ești muritor, că astăzi te adora și mâine te huiduie !Aumai patit-o mulți alții."Tine-ti mintea-n Iad și nu deznadajdui !"

    RăspundețiȘtergere
  13. Mr.DD, China are vreo 6 milioane de milionari (in USD). Banii chinezilor bogati au umflat toate pietele imobiliare ale marilor orase din SUA si Europa. Odraslele lor sparg sume colosale prin NYC, LA, Londra, Paris, etc.
    Le-ati atins coarda sensibila marxistilor romani, lucru pentru care va felicit. Daca am putea cumva scapa de aceste lighioane proaste si agresive ar fi minunat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "America First" și "Israel second"?

      Chinezii miliardari susțin economia capitalistă bazată pe credite prin intermediul prețurilor imobiliare pe care le urcă tot mai sus, sus, sus, sus...

      Astfel încât tot occidentali să sufere din cauza lipsei de locuințe și prin doar acest aspect Partidul comunist chinez să câștige câteva țări din Europa, apoi întreaga lume.

      Planul cincinal al Partidului comunist chinez include trimiterea miliardarilor chinezi in Occident pentru a ridica prețurile la locuințe. Piața imobiliară a occidentului este sub atac de la criza imobiliara din 2008.

      Dacă la Cluj-Napoca găsești case de 1 milion de euro și când vezi că nu oferă ce oferă o casă pe malul mării în Spania, Italia sau Franța gândește-te ce prețuri vor exista dacă XI trimite 50 de miliardari in România în fiecare județ și încep să cumpere tot ce e de vânzare?

      Cam asta a fost în Canada întâmplarea și canadienii proști ce sunt au acum prețurile de zece ori mai mari decât acum 20 de ani.

      Piața noastră imobiliară nu rezistă nici ea la un atac al miliardarilor chinezi.
      Norocul nostru că avem rating slab și nu ne bagă în seamă ca active de investit.


      Ștergere
    2. "Planul cincinal al Partidului comunist chinez include trimiterea miliardarilor chinezi in Occident pentru a ridica prețurile la locuințe...
      Piața noastră imobiliară nu rezistă nici ea la un atac al miliardarilor chinezi.
      Norocul nostru că avem rating slab și nu ne bagă în seamă ca active de investit."

      Potoleste-te cu conspiratiile bai idiotule!
      Sunt diverse tari pe glob unde achizitia de locuinte de catre persoane da alta nationalitate sau de catre fonduri de investitii straine este interzisa. Vezi de ex Tailanda, Filipine...
      Tari precum SUA, Canada, UK, Spania... care premit oricui sa cumpere proprietati imobiliate fara numar, fac acest lucru pentru ca SUNT CORUPTE SI FALITE ECONOMIC. Aici intra si Romania care a permis oricui de oriunde sa cumpere orice proprietate imobiliara indiferent de cantitate: locuinte, terenuri agricole, lacuri, paduri, munti intregi. Sa nu mai vorbim despre faptul ca proaspata lege a REIT-urilor votata anul acesta in parlamentuol Romaniei va intra in vigoare de la anul si va scumpi si mai mult pretul imobiliarelor.

      Ștergere
  14. https://x.com/i/broadcasts/1ynJODYENeAxR?t=AulIdkiE5SQ5qs_P56MqBg&s=09

    Broadcast de la Zerohedge

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte nedigerate ideile din articolul ăsta de azi. Un subiect de asemenea anvergură discutat cu availability bias, fără nici o statistică, fără să menționezi nimic despre grade de inegalitate, nimic reținut de la Piketty….

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu de unde ai dedus că aș avea vreo treabă cu Piketty. În rest, da, de nedigerat de către unii.

      Ștergere
  16. Vezi si teoria lui Pareto :
    Principiul Pareto (cunoscut de asemenea ca regula 80/20 sau legea celor puțini dar critici)[1] prevede că, pentru multe evenimente, aproximativ 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze.[2] Consultantul în management⁠(d) Joseph M. Juran a fost cel care a propus principiul și l-a denumit după economistul italian Vilfredo Pareto, care a remarcat legătura 80/20 pe când activa la Universitatea din Lausanne⁠(d), în 1896, și a publicat-o în prima lui lucrare, „Cours d'economie politique”. În esență, Pareto arăta că aproximativ 80% din suprafața Italiei, era deținută de 20% din populație; Pareto a dezvoltat principiul observând că aproximativ 20% din păstăile de mazăre în grădina lui produceau 80% din recoltă.[3]
    Este o regulă generală⁠(d) frecvent utilizată în domeniul afacerilor; de exemplu, „80% din vânzări provin de la 20% din clienți”. Din punct de vedere matematic, regula 80/20 este aproximativ urmată de o distribuție a legii puterii⁠(d) (cunoscută și ca distribuția Pareto⁠(d)) pentru un anumit set de parametri, și s-a demonstrat empiric că multe fenomene naturale prezintă o astfel de distribuție.[4]
    Principiul Pareto este doar tangențial legat de eficiența Pareto. Pareto a dezvoltat ambele concepte în contextul distribuției veniturilor⁠(d) și a bogăției în rândul populației.

    RăspundețiȘtergere
  17. O intrebare ce nu inteleg, de ce Volkswagen are suma de 200 de miliarde de euro ca datorie? acum Volkswagen e cea mai îndatorată companie listată la bursă din întreaga lume

    RăspundețiȘtergere
  18. "Mai merg prin țară și peste tot s-au desființat mizeriile ăstea de regii de încălzire, mâncătoare de bani. Fără doar și poate, Bucureștiul e cel mai comunist oraș al României."

    Bucurestiul este cel mai corupt oras al Romaniei si cu cei mai prosti si plini de figuri oameni din tara. Votantii lui Lis, Halaicu, Basescu, Videanu, Oprescu, Firea si al autistului spagar Plicusor Ban.

    Baia Mare si Slatina sunt primele doua orase din tara care s-au debransat total de la absolut orice inseamna centralizat inca din anii '90. Prin scarile blocurilor gasesti: o teava comuna de gaze cu racorduri separate la fiecare etaj cu contor propriu pentru fiecare apartament, o teava comuna de apa cu racorduri separate la fiecare etaj cu contor propriu pentru fiecare apartament, in anii '90 fiecare apartament avea 2 boilere electrice, unul in baie si unul in bucatarie, iar de la inceputul anilor '00, fiecare apartament are centrala proprie de gaze.

    La casele din oras, acolo unde a fost retea de gaze, s-a folosit centrala pe gaze, unde nu a fost retea de gaze s-au folosit la inceput termosenineele si centralele pe lemne si pe peleti, iar mai apoi centralele pe gaze.

    Mediul rural a fost doar cu cativa ani in urma mediului urban. Prin anii 2004-2010 cand preturile apartamentelor incepusera sa fie aberante, foarte multa lume a inceput sa-si amenajeze locuinte in mediul rural. Fie au reconditionat si extins casele batranesti lasate mostenire sau cumparate de diversi "venetici", fie au cuparat case batranesti pe care le-au demolat si au construit altele noi, fie au cumparat teren si au construit de la zero. Case moderne izolate si utilate modern direct cu incalzire centralizata cu centrale pe lemn sau peleti. In ultimii 10 ani aceste centrale sunt inlocuite in masa cu unele pe gaze. Se monteaza in curte rezervoare de gaz de minim 1000 de litri, se da un telefon si in 1-2 zile iti vine cisterna acasa cu un furtun lung de 25-50 de metri si iti umple rezervorul cu un mix de butan-propan (in functie de sezon rece sau cald) la un pret sub cel al GPL-ului care astazi este in jur de 3,48 lei pe litru. Nici macar nu mai este nevoie de retea de gaze pentru acest lucru.

    Dupa cum am mai spus intr-un comentariu recent la un articol anterior, Bucuresti, Cloooj, Brasov, Sibiu, Timisoara, Constanta sunt niste gunoaie de orase pline de prosti elitisti carora nu le vine sa creada ca exista orase din Romania unde nivelul de trai si conditiile de viata sunt mult superioare si cu un cost mai mic decat in gunoaiele de orase mai sus mentionate. Veniturile chiar daca nu sunt le fel de mari, din cauza costurilor mai mici la final de luna cand tragi linie iti raman mai multi bani in buzunare cu mai putine cheltuieli, alergatura, stres si timp pierdut aiurea.
    Sa nu mai vorbim despre faptul ca sunt meserii moderne in care si in provincie se castiga exact ca in orasele mari, iar altele care se pot practica online si le poti presta direct pentru clienti din strainatate la preturi mai mari decat cele din tara.

    Sunt orase de nivel mediu asa cum am mentionat Baia Mare si Slatina, sunt orase mai mici de atat, si orase mai mari, cum este Craiova. Ai de unde sa alegi. Sa stai sa ingheti ca prostul de frig in casa si sa nu ai apa calda sa te speli pentru ca niste sarlatani au interzis debransarea de la sistemul centralizat si montarea centralelor individuale pe gaze, ba sa mai si platesti o caruta de bani pe orice, inclusiv pentru faptul ca un neomarxist a tras niste dungi albastre pe asfalt, trebuie sa fi prost facut gramada.


    https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/adio-cet-uri-cum-s-a-ales-praful-de-marile-1695931.html

    RăspundețiȘtergere
  19. - "Gigacaloria încă este subvenționată.Apoi cei care au centrala termica la bloc încălzesc și pe vecini.Blocurile sunt că un stup.Sub mine a cumpărat apartament un tip friguros.Isi pune centrala termica.E bine și pentru mine care nu am.Am țeavă trasa,am contorizare am două focuri dar nu îmi pun centrală."
    - "Și nu 6000 ci 6000 ×3 a costat o centrală pt ap cu 3 camere. Și noroc că blocul a fost racordat la gaze , că cei de atunci au dat peste 6000 ×6...Sorry...."

    Se pare ca pe "Planeta Bucuresti" prostia si numarul prostilor si al marxistilor este infinit!

    In provincie pentru un apartament cu 2-3 camere o centrala termica simpla pe gaz + kit de evacuare + 2-3 senzori de temperatura + montaj te costa in jur 4000 ron. Te mai costa suplimentar caloriferele, racordurile, montajul care difera in functie de numarul de elementi si de lungimea traseului.

    Parintii mei si-au schimbat centrala de apartament cu trei camere anul trecut cu tot cu calorifere. A costat putin peste 5000 ron cu tot cu montaj. Centrala, kitul de evacuare si senzorii a fost achizitionata de la un distribuitor local Ariston care au asigurat si montajul + garantia, iar caloriferele si racordurile au fost achizitionate de la Dedeman si montajul a fost asigurat de un instalator local specializat in instalatii cu apa, nu cu gaze.
    Parintii mei de 30 de ani cumpara numai Ariston (au reprezentanta si depozit de piese de schimb in Romania) si numai de la aceeasi firma locala. Si au cumparat destule, inclusiv pentru la tara.

    https://www.ariston.com/ro-ro/produse/centrale-termice/condensare/cares-s-inox/
    https://www.dedeman.ro/ro/centrala-termica-pe-gaz-in-condensare-ariston-cares-s24-murala-afisaj-digital-ipx5d-schimbator-caldura-inox-compatibila-gpl-fara-kit-evacuare/p/2027154

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)