miercuri, 20 noiembrie 2024

De ce Europa și America nu mai au nicio șansă


Observ o bucurie teribilă în gașca analiștilor occidentali în momentul în care constată un sughiț al Huawei. Spun aceștia că s-a reușit blocarea companiei la nivelul de 7 nanometri și că Apple, principalul său concurent, va ieși pe piață cu produse în tehnologie de 3 nanometri. OK, fix așa e. Dar v-ați întrebat dacă Apple mai contează?

Orice om care se uită cu atenție la ceea ce se întâmplă observă o chestiune cât se poate de vizibilă: companiile chinezești sunt asemeni unui atlet care e obligat să alerge cu roți de moară legate de picioare. Și, cu toate acestea, le fac probleme majore concurenților occidentali. Vi se pare corect ca anumite companii să fie penalizate doar pentru că vin din China? Evident că nu, dar nu aici e problema. Companiilor chinezești, chiar dacă le e greu, pare că au soluții și asta îi exasperează pe occidentali.

Referitor la blocajul în care se află Huawei, ceea ce putem confirma este că, într-adevăr, e o problemă. Dar asta nu-i împiedică să fie creativi și să scoată pe piață telefoane mai bune decât ale concurenților. Ceea ce însă pot vă spun cât se poate de clar este că avem de-a face cu o situație temporară. Noul centru de cercetare-dezvoltare al Huawei angajează intensiv vârfuri ale domeniului. Acolo lucrează foști salariați de top care anterior au lucrat la companii de vârf precum Applied Materials, Lam Research, KLA sau ASML. Scopul e cât se poate clar descris: Huawei vrea să-și facă propria linie de litografe care să o ajută să ajungă la controlul tehnologiei de producție în 3 nanomertri. Având în vedere modul în care lucrează Huawei, sunt ferm convins că hopul va fi trecut. Dar nu despre asta e vorba.

Aveți idee de ce, în condițiile unor sancțiuni drastice, China are cel mai mare excedent comercial din istoria sa. Mai mult, cota din exporturile Chinei a piețelor europene și nord-americane a scăzut drastic și, cu toate acestea, veniturile Chinei au crescut. Cum? Acum toată lumea știe cum, anume prin mărirea numărului de parteneri și concentrarea pe ceea ce se numește „sudul global”. Mai e însă ceva, o chestiune pe care am mai amintit-o. 

În timp ce SUA și Occidentul caută să se agațe de o ipotetică „tehnologie a viitorului”, ceea ce nu înțeleg aceștia e că tehnologia viitorului deja există și este cea care face China să prospere. Culmea, China nu are monopolul acestei tehnologii, ea regăsindu-se chiar și în Occident. Vă surprinde? O să vă dau un exemplu: după ce a cumpărat Twitter, Elon Musk a dat afară 80% din personal, asta după ce cu un an înainte Twitter alergase într-o cursă nebună de atragere de programatori din piață. Compania chiar fusese „certată” în rapoartele de piață ale analiștilor din cauza capacității sale de a nu atrage mai mulți programatori. După ce a venit Musk, s-au făcut disponibilizări masive fără ca acest lucru să se simtă din punct de vedere al utilizatorilor. Ba, din contră, totul merge chiar mai bine. OK, despre ce e vorba?

Paradigma despre care am mai vorbit este cea a producției eficiente. Am spus-o de nenumărate ori: tehnologia permite integrarea atât pe orizontală cât și pe verticală, astfel încât costurile de producție ajung să fie formate doar din mentenanță și amortizări. Practic, în momentul de față, poți porni de la pământ, rocă și Lemn pentru a produce case personalizate, complet finisate. Cam asta se petrece în industria auto chineză. Pornesc de la o bucată de fier și o mină de litiu și fac mașini electrice, companiile respective având totul integrat și automatizat. Asta face ca problema îmbătrânirea populației să nu fie o problemă pentru țară - care oricum se integrează în planul lor pe termen lung - și, mai mult, să-și orienteze tineretul spre zona cercetării fundamentale sau a tehnologiilor de nivel înalt, cu marjă infinit mai mare de profit. Ceea ce face China la modul impecabil este automatizarea, integrarea și utilizarea hiper-eficientă a tehnologiilor disponibile. O să rămâneți uimiți, dar producția eficientă poate fi dezvoltată utilizând tehnologiile de acum zece ani. Inclusiv partea de inteligență artificială de atunci poate fi integrată. Poate că mă veți contrazice, dar LLM-urile care-i fascinează pe mulți, într-un sistem industrial actual, cu mici excepții, mai mult încurcă. Algoritmii de inteligență artificială specializați sunt prezenți de mult și-și fac treaba excelent în zonele punctuale pentru care au fost antrenați.

Probabil, având în vedere situația, vă întrebați care-i motivul pentru care nu fac același lucru și occidentalii. Doar toată „rețeta” e disponibilă, fiind aplicată de unele firme occidentale. E greu de dat un răspuns. Părerea mea e că avem de-a face cu o anchilozare a societății occidentale și aceasta e principala cauză pentru care efectiv nu se poate mișca. De celalată parte, trebuie să înțelegem că sistemul occidental nu poate face pasul și din cauza conceptului de societate în care se mișcă. De aceea, înainte de a se alinia noului model, are nevoie de o perioadă de tranziție în care să-și restructureze drastic economiile și legislația. Poate părea paradoxal, dar, la cum arată lucrurile acum, Europas și America nu au decât o singură direcție, anume în jos. 

13 comentarii:

  1. Da, domnu' Dan:

    Occidentul este autosuficient, fara ca sa fie si necesar/indispensabil!

    RăspundețiȘtergere
  2. O mare parte din firmele chinezesti au fost pornite de la zero cu scopul de a produce X produs, ceea ce e un foarte foarte mare avantaj. Spre deosebire de acestea, firmele ocidentale au 20-30 de ani mosteniti de "balast" . Mai mult pt a "optimiza costurile" firmele occidentale au fuzionat. Aceaste fuziuni in multe cazuri au fost facute ca si cum cineva ar incerca sa combine un autovehicul care circula pe sosea cu un tractor pe principiul ca ambele au 4 roti un motor si ocutie de viteze iar aceasta "imperechere" va genera o masina capabila sa functioneze atat ca si tractor cat si ca si masina de sosea intr-un mod optim. E mult mult mai usor sa pornesti de la zero cu anumite lectii invatate si sa construiesti ceva pe o fundatie noua decat sa incerci sa tot adaugi structuri pe o fundatie veche. Cam asta e problema ocidentului. Pt a merge mai departe au nevoie de o fundatie noua. Ori ei au doar "fundatii" (a se citi structuri organizationale de management si IT) vechi greu adaptabile la cerintele de acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Onorabililor, dați-mi voie să vă zic câteva vorbe despre vremurile astea moderne, în care Apusul, ce-a fost cândva marele cap al lumii, stă acum la cafea lungă și filosofează despre libertăți, drepturi și alte delicatețuri, în timp ce Răsăritul, cu ochii migdalați și planurile cincinale la butonieră, îi construiește viitorul cu turația la maxim!

    Păi cum să nu fie anchilozată societatea occidentală, dacă de la atâtea conferințe despre schimbările climatice, gen și drepturi abstracte, oamenii au uitat să mai schimbe becul sau să repare gardul la poartă? Pe de altă parte, ce să vezi? Chinezii, stimabile, ăștia nu mai stau la povești! Ei au înțeles că nu merge cu lălăiala și au trecut la treabă: autostrăzi, trenuri de mare viteză, zgârie-nori, ba chiar și câte un oraș-fantomă pentru antrenament. La ei e boom economic, domnule, nu boom de discuții la televizor!

    Și să mai zicem ceva și despre progres: occidentalul nostru, sărmanul, când se trezește din somnul cel filozofic, vede că până și telefonul pe care-l folosește e făcut în Shenzhen. „Made in China” nu mai e de rușine, e regulă de aur, și noi, cu nasul pe sus, cumpărăm tot de la ei, de parcă am fi pe abonament.

    Dar, ce să mai lungim vorba, onorabililor, poate că Occidentul a obosit de la atâta democrație și libertate. Și, cât își mai întinde gleznele ruginite la soarele globalizării, Răsăritul, tânăr și plin de avânt, știe exact ce vrea: să ne vândă viitorul la reducere și să ne cumpere trecutul la pachet! Așa că, stimabile, de nu ne trezim curând, ne vom trezi clienți în propria lume, iar banii pe gigacalorie tot la ei o să se ducă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Usa si Ue n-au nicio sansa, pentru ca refuza orice sansa!

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/prima-reactie-a-lui-lavrov-dupa-ce-kievul-a-folosit-rachete-atacms-pentru-a-ataca-rusia-se-doreste-escaladarea-3012527

    Orice durere in plus pricinuita Rusiei, va fi platita:

    "cu varf ... si indesat!"

    Adica: nu atat in Ucraina, cat mai ales la sponsori ... apropiati!

    Si in Februarie 2022 a fost un inceput! La fel de "neclar"!

    Imi pare extrem de rau s-o spun, dar:

    Occidentul e cretin/idiot, si si-o cauta cu .... "iluminarea"/nucleara!

    Peste tot in lume: in Ucraina, in Orientul Apropiat, si in Orientul Indepartat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu mai au șanse Apusul și Unchiul Sam?
    Păi stați puțin, că am aflat acuma că forjează la extratereștri LIVE, cică aia să fie salvarea! Pe principiul „dacă nu merge cu tehnologia pământeană, să vină marțienii să ne scoată din groapă!”
    Ce să mai, o adevărată strategie cosmică de relansare economică!
    Dar să ne întoarcem la realitățile terestre, că acolo-i baiul.
    Ziceați de chinezi, domnule?
    Păi ăia nu pierd vremea!
    La ei, dintr-o mână de fier și o mină de litiu, scot mașini electrice, roboți și, dacă mai rămâne timp, poate și un dragon la ofertă. Automatizare, integrare, eficiență!
    La noi?
    La noi merge cu „las' că-i bine și-așa”, iar când nu mai e bine, chemăm experți să dezbată problema la televizor.
    Ce să mai, un fel de producție de vorbe, nu de fapte. Vă puteți convinge singuri că-s pe YouTube de 4 zile transmit Live:

    https://www.youtube.com/live/IaPNplVpsH0?si=JU4us70fy7KpPHOv



    RăspundețiȘtergere
  6. Cantatul la pian pe timp de bombardament nuclear, va fi ultima sfidare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Referitor la tehnologie avansată: lucrez într-o fabrică care în urmă cu treizeci de ani a investit sute de milioane în tehnologie care era vârful în acel moment, în urmă cu aproximativ un an a cumpărat tehnologie care la rândul său era vârful pentru momentul respectiv. Sa dovedit că ce a cumpărat în urmă cu 30 de ani este mult mai fiabil și mult mai de calitate decât ce a cumpărat acum un an, costurile de producție sunt mult mai mici cu tehnologia cumpărată în urmă cu 30 de ani,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gen programul rabla Airplane 1&2, F 4 la patrat vs F 7x5??

      Ștergere
  8. "Probabil, având în vedere situația, vă întrebați care-i motivul pentru care nu fac același lucru și occidentalii. Doar toată „rețeta” e disponibilă, fiind aplicată de unele firme occidentale. E greu de dat un răspuns."

    Nu e greu de loc de raspuns:
    Totul este din cauza socialismului!

    In timp ce companiile si tarile inteligente investesc in eficienta, tehnologie si automatizari, pe occidentali ii fute grija de ajutoare sociale, inclusiv pentru salbaticii cu IQ de primate pe care ii importa cu milioanele de prin toate gropile de gunoi ale lumii, de implementarea politicilor "verzi", affirmative action, DEI, woke, BAME, de cresterea taxelor si a impozitelor, de implementarea impozitarii obligatorii si minime pe activele globale si pe venitul global, de introducerea "venitului minim garantat", de introducerea "saptamanii de lucru de 4 zile" (nu cea a lui Timothy Ferriss), de introducerea "taxei de solidaritate" pe venituri, asa cum deja exista in tari ca Belgia sau cum vroia sa introduca Florin Georgescu, al dolilea dobitoc din BNR, cand ocupa functia de prim ministru...

    De retinut:
    SUA si Europa produc produse si servicii proaste calitativ si la preturi astronomice!


    Si inca ceva,
    Despre ghetoul mioritic pe care multi il considera de neegalat si de-a dreptul mirific:
    https://ziarullumina.ro/societate/actualitate-sociala/peste-500-de-modificari-fiscale-in-ultimii-sapte-ani-183851.html
    https://economedia.ro/cristina-chiriac-conaf-codul-fiscal-a-suferit-78-de-modificari-in-primele-9-luni-ale-anului-in-piata-imm-au-fost-cele-mai-multe-radieri-din-ultimii-5-ani.html

    https://www.dcbusiness.ro/romania-inspectorilor-inventarul-institutiilor-de-control-la-vedere-sau-ascunse_594949.html
    https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/o-firma-din-romania-are-pe-cap-60-de-institutii-de-control-nu-ai-voie-sa-gresesti-statul-are-voie-si-nu-pateste-nimic.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e greu de loc de raspuns:
      Totul este din cauza socialismului!


      Nu cred ideea asta cu socialismul vestic european si american atata timp cand tarile vest-europene sunt colonialiste si inca detin tari de pe care trag foloase necuvenite.

      Ștergere
  9. Războiul din Ucraina relevă că URSS încă există. NATO afirmă asta. Punct!

    RăspundețiȘtergere
  10. De ce indienii, care au dezvoltat o cultura timpurie remarcabila si, inca in sec.18 au ridicat edificii absolut remarcabile, au ajuns sa nu mai poate ridica altceva decat colibe si bidonviluri ? O fi avand Oswald Spengler dreptate ? Daca Occidentul si-a trait traiul, atunci si-a mancat si malaiul.

    RăspundețiȘtergere
  11. De ce nu mai au nici o sansa?! Pen' ca au renunțat la Izvorul Vieții, la Lumina Adevărată și s-au adăpat din Styx ul mrxst stnst și "au luat lumina dela Licurici", inversand valorile, spunând Adevărului minciună și Luminii întuneric."Restul, e tacere".

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)